Towelie wrote:Kod zena je većinski prisutan pasivni, primateljski i odgajateljski, "zenski" princip, čiji je simbol Zemlja, pa se možda stoga i smatraju submisivnim. Postoje, naravno, i žene kod kojih je dominantan aktivni, "muski" princip (vazi i vice versa), ali su takvi primerci u manjini.Towelie wrote:To je zato sto dominantno-submisivni odnos posmatras kao gospodar-rob, vodja-sledbenik i tako slicno, a on to nije. Upravo se punina ovog jin i jang odnosa manifestuje kad su obe osobe partneri, ravnopravni ali ne i jednaki.Bloo wrote:Evo dok se smijem ovdje radim i samorefleksijuTowelie wrote: Nisu nikakve predodžbe, al nej se. Ja ti mogu samo ukazati gde da gledaš, tvoje je sta ćeš da vidiš.
![]()
I dalje ne razumijem tvoje nedorečene izjave o submisivnosti, te opstim karateristikama kod zena i muskaraca.
Valjda citav zivot gledam uglavnom drugacije dinamike u brakovima i vezama (gdje su muskarac i zena PARTNERI, a ne voda i sljedbenik), a mozda je i do odgoja i samo-odgoja
Jin i jang krug dobro simbolizira ovaj prirodni balans psiholoških principa.
SMRLE:
U kakvoj ste vi zabludi boze sacuvaj, za nas vjernike su zene poput dijamanata,zato se i pokrivaju, kad si vidjela dijamte od miliona otkrivene pred ocima javnosti...ne nego se cuvaju sakriveni jer su od vrijednosti,tako i zene vjernice.
De mi reci na sta muhe lete prije na otkrivene bombone ili na neotkrivene???
Pa upravo zato sto su muškarci uspeli sakriti i kontrolisati uticajne zene kroz istoriju, a ne obratno, pokazuje ko je tu pasivan, a ko aktivan.
TOWELIE again
Pasivno, primateljsko je životni princip kod vecine zena, ja bih kazao oko 80% možda. U rl postoje i pasivni muškarci, kako i sama kazes, i oni u vezama funkcionišu dobro sa dominantnim zenama. U vezama je bitno da postoje oba principa, jin i jang, pa ko god da je nositelj kojeg psihološkog principa.
Nije pasivno nista lose, Zemlja je simbol pasivnosti u odnosu na aktivno Nebo, pa opet imamo ogromnu korist od Zemlje.
...
Jako čudni amalgam islama i kineske filozofije.
Ni ja ni Karlin ne tvrdimo da su muškarci i žene ISTI, ravnopravni jesu, isti nisu - fizički.
Nadalje, ako se odmakneš od filozofije falusa i vagine, primanja i davanja, žene kao kastriranog muškarca, Zemlje i Neba možda i donekle budeš razumio šta pokušavamo da ti poručimo. Univerzalni princip ljudskog neuvjetovan društvenim normama i običajima i filozofijama koji u određenom periodu oblikuju (voljno ili nevoljno) ponašanje (ne i karakter!).
Da se spustim na nivo na koji ne želim, neko ko dopušta da bude pokriven, naravno da je posmatran kao submisivan, te se opet referiram na dihotomiju sljedbenik i vođa, ili što ti napisa rob i gospodar.
Ne bih da ulazim dublje u diskusiju oko izjave o pokrivanju, jer sam "otkrivena" žena ergo na meni su muhe.
Btw na otkrivene bombone uglavnom idu mravi, a na govna muhe.