Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
-
zavrzlama
#151 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
O hrvatima se vise pise jer postoji velika sansa da ce vratiti interesima BIH a ne interesima velikosrpske politike.. Dok se o srbima nema potrebe puno pisati jer je satanizacija istih od strane srbije davno zavrsena pa se pisanje o srpskoj politici u BIH vise svodi na tragikomiku....
Bosnjaci u BIH hrvatima idalje vide prijatelje i kjluc opstanka BIH pa se i bave njima vise nego srbima jer nije mali broj hrvata koji su protiv hdz politike a nije ni mali broj hdz biraca koji bi sutra promijenili odnos prema BIH kad dodje mig iz zagreba ili zapada.
Bosnjaci u BIH hrvatima idalje vide prijatelje i kjluc opstanka BIH pa se i bave njima vise nego srbima jer nije mali broj hrvata koji su protiv hdz politike a nije ni mali broj hdz biraca koji bi sutra promijenili odnos prema BIH kad dodje mig iz zagreba ili zapada.
- SaraFina
#152 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Duša bi mi puna bila da ujedno sa presudom Frenkiju i Ledenom počaste i Srbiju sa presudom za UZPDrvosjeca iz Dejcica wrote:
To su ovi sa putovnicama a ovi bez oni navijaju za UZP+Agresija kako je presuđeno.
-
radostan dan
#153 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
vjeruješ li da je meni bilo neprijatno da ih čitam, onih prvih par dana po presudi....Drvosjeca iz Dejcica wrote:
To su ovi sa putovnicama a ovi bez oni navijaju za UZP+Agresija kako je presuđeno.
posebno onaj jedan, ja ga od milja zovem - hrvat u pokušaju-...
što je nakon presude napisao da vjeruje kako će hrvati dostojanstveno prihvatiti presudu, njihova štampa, mas mediji, obični puk...kako je to civilizacija naspram barbara sa istoka, i slično...
kad ono -pafff.
nema mi ga nešto zadnjih nedelja, da nije kakav virus, gripa...
- Connaisseur Karlin
#154 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
ne sekiraj me bez razlogaSaraFina wrote:Samo sa Bakirovim i AlijinimConnaisseur Karlin wrote:Da li se druzis sa Hrvatima i Srbima u RL?SaraFina wrote:Mene su Hrvati razočarali. I to ne samo ovi hercegovački Dodikovi, nego općenito.
Na HR forumima i medju komentarima običnog svijeta, toliko žuči nakon presude za UZP, ne može se porediti ni sa srpskim forumima i srpskim komentarima.
Stvarno sam šokirana. Prije presude vladala je uzdržanost, bila sam puna nade, ali nakon onog fijaska, pa nema ko se bukvalno nije posrao po bošnjačkom narodu u BiH.
nemoj se previse uzrjavati forumskim i medijskim aktivnostima
srbi slave svoje zlocince, hrvati slave svoje zlocince, takve reakcije populacije su zrele za senatorijume, samo bolesni umovi mogu tako nesto slaviti, a vjerujem da tako ljudska svijest oduvijek funkcionira, to je bizarna cinjennica
- GeeTnT
#155 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Za uzp i agresiju od susjeda je bila potrebna presuda, a za komsije se zna i za to ti pecat ne treba...pogledad koji holivudski film, procitas koju knjigu ili porazgovaras sa bilo kime ko je iole zdrav u glavi i sve ti bude jasno...SaraFina wrote:Duša bi mi puna bila da ujedno sa presudom Frenkiju i Ledenom počaste i Srbiju sa presudom za UZPDrvosjeca iz Dejcica wrote:
To su ovi sa putovnicama a ovi bez oni navijaju za UZP+Agresija kako je presuđeno., agresiju i genocid.
-
Mirza007
#156 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Primjeri? Troclano predsjednistvo? Domovi Naroda? HDZov prijedlog izbornog zakona?Connaisseur Karlin wrote:pa to svi radite u BiHMirza007 wrote:Pa sto tu "demoNkraciju" pokusavata nametnuti u Mostaru?Connaisseur Karlin wrote:
nema to veze sa zdravomm demokracijom, to ima vise veze sa demoNkracijom
- zg1911
#157 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
A po otocima?Mirza007 wrote:Bosnjaci zive od Une do Drine, od Save do mora i zajedno sa ostalim gradjanima BiH koji je dozivljavaju kao svoju drzavu cine apsolutnu vecinu stanovnistva.Connaisseur Karlin wrote:
Bosnjaka politika, kao i hrvatska ili Sprska politika, je protiv zdrave sredine u BiH![]()
Bosnjac ne zele zivjeti u RS vec u Federaciji, vlro malo je povratnika u RS , mozda nisu imal bolju opciju![]()
da zakljucimo: unutarnje urdjenje BiH se ne voli ni od strane Bosanjaka, Hrvata ili Srba![]()
u vezi spelovanja mog nicka, to je jedna od straijih opcija , danas se vise tako ne koristi
Naravno, uvazavaju se nacionalni osjecaji ostalih naroda pa nikome ne bi smjelo biti tijesno.
Postoje i druge visenacionalne drzave u EU pa tu treba traziti izvore za unutarnje uredjenje.
To sto bi je neki htjeli ozvaniciti kao vladajuca kasta i ovdje uvesti aparthejd nije put prema EU.
Btw, nikada se ta rijec nije spelovala tako. Provjeri i to i disleksiju (vidi podvuceno).
- SaraFina
#158 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
GeeTnT wrote:Za uzp i agresiju od susjeda je bila potrebna presuda, a za komsije se zna i za to ti pecat ne treba...pogledad koji holivudski film, procitas koju knjigu ili porazgovaras sa bilo kime ko je iole zdrav u glavi i sve ti bude jasno...SaraFina wrote:Duša bi mi puna bila da ujedno sa presudom Frenkiju i Ledenom počaste i Srbiju sa presudom za UZPDrvosjeca iz Dejcica wrote:
To su ovi sa putovnicama a ovi bez oni navijaju za UZP+Agresija kako je presuđeno., agresiju i genocid.
Ja bi lično voljela pečat Srbiji. Crno na bijelo. Bez obzira na ovo razočarenje koje su mi susjedi priredili u medijima
@Karlinka, sretan Božić!
- Connaisseur Karlin
#159 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
hvalaSaraFina wrote:GeeTnT wrote:Za uzp i agresiju od susjeda je bila potrebna presuda, a za komsije se zna i za to ti pecat ne treba...pogledad koji holivudski film, procitas koju knjigu ili porazgovaras sa bilo kime ko je iole zdrav u glavi i sve ti bude jasno...SaraFina wrote:
Duša bi mi puna bila da ujedno sa presudom Frenkiju i Ledenom počaste i Srbiju sa presudom za UZP, agresiju i genocid.
Ja bi lično voljela pečat Srbiji. Crno na bijelo. Bez obzira na ovo razočarenje koje su mi susjedi priredili u medijima
@Karlinka, sretan Božić!
srbi imaju jak lobij, a britnaci su im jaka podrska
Hrvati su ovo zasluzili , daj Boze da se opamete , narocito HR politika iz HR , ovo im je odlicna lekcija, i napravili su budale od sebe
Hercegovacki Hrvati su posebna prica i ne kuzim zasto im smeta zivjeti nomrlano u Federaciji sa Bosnjacima
-
radostan dan
#160 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Connaisseur Karlin wrote:
e jebi ga bože...
- General War
#161 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
radostan dan wrote:Connaisseur Karlin wrote:
e jebi ga bože...
- ABH017
#162 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Moja "šuplja" priča je pokrivena isključivo i samo ličnim doživljajima i iskustvom. Ja ne želim da kažem da svako mora imati isto mišljenje, ali uzimam sebi za pravo da Srbe, Hrvate, Makedonce, Slovence, Mađare, Fince.... doživljavam i prihvatam kao svoje, ako mi ne žele zlo i ako nisu maloumnici, koji dozvoljavaju da mediji ili neko treći upravlja onim čime se insani razlikuju od hajvana, a to je um i razum.GeeTnT wrote:..al u qrcu... ne postoji sigurno mjesto u BiH, a pogotovo u Srbiji i to nema veze sa mojim i tvojim piskaranjem nego to je trenutno stanje. Dijaspora je nesto drugo, mada se tu i tamo znaju porokat na nacionalnoj osnovi.. suplja prica abehajca nema pokrice..._BataZiv_0809 wrote:Sustina! Dobar postABH017 wrote:![]()
Bravo.
Većina ne razumije i/ili neće da razumije.
Ja kad govorim negativno o hrvatskim i srpskim politikama, uglavnom mislim na velikohrvatsku i velikosrpsku politiku i sve ono što radi u njihovom interesu. Hoću reći da se ni na klixu ovoliki broj tema o "srbima" i "hrvatima" u negativnom kontekstu, otvara uglavnom zbog tih fašističkih politika. To što neko ne razumije razliku između tih politika i običnog svijeta je njegov problem. Većina ljudi koji su upoznali i otvoreno razgovarali sa ljudima "sa druge strane", znaju jako dobro da te politike nemaju nikakve veze sa funkcionisanjem i razmišljanjem običnih ljudi. Fašističke politike, na svim stranama, profitiraju na neznanju i strahu, koji one i stvaraju, kod običnog svijeta, na nepoznavanju drugačijeg i vještački stvorenog straha, koji se svako malo podgrijava medijski, preko religijskih zajednica itd.
Rat i sva ostala sranja i jeste započeo od rečenica "oni hoće da nas kolju, oni napadaju naš narod" ili kao ona Slobina "niko ne sme da vas bije".
Drug iz Čačka me zove prije par dana i pita za stanje u Sarajevu. Kaže našao je smještaj za sebe i djevojku za novu godinu, ali mu neki tamo savjetuju da ne ide u Sarajevo, jer je "Sarajevo podijeljeno". Velim, druže, ako ti nije bezbjedno u Sarajevu za novu godinu, onda nije ni u Čačku ni Beogradu, i obrnuto.
Bilo kako bilo, normalan svijet i danas živi i druži se, i boli ga neka stvar za seljake na svim stranama, koji podliježu medijskim prepucavanjima i svađama i koji nikad u životu nisu izašli iz svog sela, mahale ili okruženja.
Po čemu se mi u suštini razlikujemo od ljudi iz Tetova, Prilepa, Niša, Čačka, Varaždina, Berlina...? Po čemu?
Samo je bitno jesmo li ovce, koje neko može da upregne i upravlja s njima, ili koristimo ono čime smo obdareni i superiorni u odnosu na druga stvorenja.
- Alfons Kauders
#163 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Da. Kod Srba se zna da su kontra zapada i s tim smo se pomirili. Oni ni za 50 godina nece biti u stanju da se rijese radikalne politike i nezdravog odnosa s Rusijom. Dobro, ako padne Putin, odnosi s Rusijom nece biti tako problematicni - ali Putin nece pasti jos desetak godina, mozda i duze.zavrzlama wrote:O hrvatima se vise pise jer postoji velika sansa da ce vratiti interesima BIH a ne interesima velikosrpske politike.. Dok se o srbima nema potrebe puno pisati jer je satanizacija istih od strane srbije davno zavrsena pa se pisanje o srpskoj politici u BIH vise svodi na tragikomiku....
Hrvati su uvijek bili pro-zapadno orijentirani, i nasi interesi su se prirodno poklapali. Zato bi se dosta cesce izlazilo u susret Hrvatima nego Srbima, jer smo imali zajednicki interes. I kad se ne bi mogli dogovoriti oko nicega, i Hrvati i Bosnjaci su znali da su na istoj strani glede EU i NATO integracija, pa su i jedni i drugi bili spremni na nepopularne kompromise.
Od 2013 nismo na istoj strani. Jednostavno za skontat.
- Lincoln-Burrows
#164 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Misliš kad je Hrvatska ušla u EU tad je prestao interes za ulazak BiH u EU?Alfons Kauders wrote: Od 2013 nismo na istoj strani. Jednostavno za skontat.
- Alfons Kauders
#165 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Ne, vec mislim da taj interes nije ni postojao, barem ne s hrvatske strane, i barem ne iskren. Ne sporim da bi ZG rado vidio BiH u EU, ali pitanje je da li cijelu i da li u ovom obliku? Svi znamo odgovor...Lincoln-Burrows wrote:Misliš kad je Hrvatska ušla u EU tad je prestao interes za ulazak BiH u EU?Alfons Kauders wrote: Od 2013 nismo na istoj strani. Jednostavno za skontat.
Interes Zagreba je bio da koristi svoje clanstvo u EU kako bi ostvario sopstvene politicke ciljeve u BiH. Takodjer, clanstvo u EU i NATO im je omogucilo suradnju s Rusima bez ozbiljnih posljedica (dok su se borili za clanstvo, nisu mogli priustiti taj luksuz).
Umjesto da ulazak Hrvatske u EU stabilizira stanje u BiH, desilo se upravo suprotno. Umjesto da povratak HDZ-a na vlast stabilizira vlast i parlamentarnu vecinu, urodio je jos gorim opstrukcijama i paralizom procesa.
Na osnovu navedenog, samo mogu zakljuciti da hrvatska politika nije na nasoj strani, ili barem mojoj.
- GeeTnT
#166 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Alfons sve sto si napisao u zadnjem postu je tacno i to zna kvotani..samo sto bi dodao da je interesantna netrpeljivost prema svemu iz BIH, pa usudio bih se reci da smo dosli na isti level kao i Srbija...
Na kraju i kada shvate da su gori od drugih i postali dno dna nikome nece biti do oprosta i dobrosusjedskih odnosa.
Na kraju i kada shvate da su gori od drugih i postali dno dna nikome nece biti do oprosta i dobrosusjedskih odnosa.
- Lincoln-Burrows
#167 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
U BiH je bila paraliza vlasti već u vrijeme platforme i izbora Komšića, 2014 je izabran Čović i HDZ ulazi u vlast,Alfons Kauders wrote:
Umjesto da ulazak Hrvatske u EU stabilizira stanje u BiH, desilo se upravo suprotno. Umjesto da povratak HDZ-a na vlast stabilizira vlast i parlamentarnu vecinu, urodio je jos gorim opstrukcijama i paralizom procesa.
Na osnovu navedenog, samo mogu zakljuciti da hrvatska politika nije na nasoj strani, ili barem mojoj.
(govorim samo o hrvatskoj komponenti) koji pokušavaju vratiti ravnopravnost Hrvatima a znamo da do dan danas
to još nije napravljeno. Tako da svako sa svoje strane drugačije vidi napredak BiH.
Da se nebi krivo razumijeli, ravnopravnost u BiH je postojala do Barryevih amandmana (2000.g),
ništa se od tada nije moglo razvijati u pravom smjeru, samouprava, dokidanje samouprave je
bio slijed događaja, to je bio zaokret od ravnopravnosti, Komšić, Lijan, ustašozubar su samo nuspojave.
-
zavrzlama
#168 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Hdz je trebao poslije rata da lijeci rane koje je tudjman sa milosevicem izazvao bih hrvatima i bosnjacima,nazalost hdz je nastavio tudjmanov projekat cak sta vise i nadmasio istog. .a Komsic.Lijan i slicni koji se poturaju kao uzroci antibosanstva kod hdz je cisto licemerje...
Bosnjaci su vecinom iskreni kad traze prijateljstvo sa hrvatima,medjutim hdz ne zeli to prijateljstvo nije ga zelio ni tudjman....zavrsni udarac hrvatima bi mogao biti bas od trenutnih laznih saveznika srba...Jer nije iskljuceno da se srbija osveti hrvatskoj tako sto ce bih srbe baciti u saveznistvo sa bosnjacima protiv bih hrvata..
Bosnjaci imaju obadvije win win kombinacije...na hrvatima je da budu u pobjednickom timu a u tom pobjednickom timu srbi su iskljuceni radi zapada i vatikana. U pamet se braco hrvati...the end.
Bosnjaci su vecinom iskreni kad traze prijateljstvo sa hrvatima,medjutim hdz ne zeli to prijateljstvo nije ga zelio ni tudjman....zavrsni udarac hrvatima bi mogao biti bas od trenutnih laznih saveznika srba...Jer nije iskljuceno da se srbija osveti hrvatskoj tako sto ce bih srbe baciti u saveznistvo sa bosnjacima protiv bih hrvata..
Bosnjaci imaju obadvije win win kombinacije...na hrvatima je da budu u pobjednickom timu a u tom pobjednickom timu srbi su iskljuceni radi zapada i vatikana. U pamet se braco hrvati...the end.
- insomnia78
#169 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Ti bas dobar nick odabro
-
zavrzlama
#170 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Sta mu faliinsomnia78 wrote:Ti bas dobar nick odabro
Kad sam se registrovao tri puta izabirao nick koji je neko vec kapariso,e reko zavrzlama je tesko da je ko izabrao i tako bi...
Nego sta to smeta u mom postu.
- insomnia78
-
zavrzlama
#172 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
Nada umire posljednjainsomnia78 wrote:Puste zelje
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#173 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
ovo je gubljenje vremena pokusavajuci pronaci dogovor sa zlocinackom org. hdz, sa teroristima UZP se ne dogovara, posebno ako se sa sigurnosti moze reci da rade na raspadu BiH, da pod definicijom ravnopravnosti vide preslikavanje ers na teritoriju koju su sebi zacrtali.... oni od toga nece odustati, sto prije se iste odjebe za sva vremena to bolje po BiH... gore ne moze biti po probosanske snage osim prjetnji da nam je zatvoren put u EU u koju i onako BiH nece nikad pristupiti... treba jacati drzavu i brinuti se o sebi, jacati odnose sa Turskom, Albanijom i Kosovom te osigurati sebi to trziste, za velicinu drzave kao sto je BiH i te tri drzave su ogromni trzisni zalogaj....
-
Duka Dizel
#174 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
E jest vala...Albanija i Kosovo su trzista buducnosti.wonkaw wrote:ovo je gubljenje vremena pokusavajuci pronaci dogovor sa zlocinackom org. hdz, sa teroristima UZP se ne dogovara, posebno ako se sa sigurnosti moze reci da rade na raspadu BiH, da pod definicijom ravnopravnosti vide preslikavanje ers na teritoriju koju su sebi zacrtali.... oni od toga nece odustati, sto prije se iste odjebe za sva vremena to bolje po BiH... gore ne moze biti po probosanske snage osim prjetnji da nam je zatvoren put u EU u koju i onako BiH nece nikad pristupiti... treba jacati drzavu i brinuti se o sebi, jacati odnose sa Turskom, Albanijom i Kosovom te osigurati sebi to trziste, za velicinu drzave kao sto je BiH i te tri drzave su ogromni trzisni zalogaj....
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#175 Re: Hrvatska i Hrvati nasuprot Srbije i Srba na klixu
profitibilno gledajuci bolje je izvoziti tamo gdje je potraznja velika a konkurencija mala, sto BiH odgovara sa ovim navedenim trzistem... ali znam da ti pises iz osjecaja i drziz se one - "ma sve su to shoshoni, samo jos malo dok pane USA na koljena Srbija ce ih sprziti sa zemljom..."Duka Dizel wrote:E jest vala...Albanija i Kosovo su trzista buducnosti.wonkaw wrote:ovo je gubljenje vremena pokusavajuci pronaci dogovor sa zlocinackom org. hdz, sa teroristima UZP se ne dogovara, posebno ako se sa sigurnosti moze reci da rade na raspadu BiH, da pod definicijom ravnopravnosti vide preslikavanje ers na teritoriju koju su sebi zacrtali.... oni od toga nece odustati, sto prije se iste odjebe za sva vremena to bolje po BiH... gore ne moze biti po probosanske snage osim prjetnji da nam je zatvoren put u EU u koju i onako BiH nece nikad pristupiti... treba jacati drzavu i brinuti se o sebi, jacati odnose sa Turskom, Albanijom i Kosovom te osigurati sebi to trziste, za velicinu drzave kao sto je BiH i te tri drzave su ogromni trzisni zalogaj....