Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post Reply
Fudo387

#151 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Fudara,
Šalu i zbilju na stranu ali tebi u pasošu niti su ljiljani ni vartin odron nego orao ribar ...
Imam i taj vartin, i onaj sa sahovnicom.
Kakve to veze ima sa ovom pricom?
Fudo387

#152 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

Škobo Habu wrote:Forumaši tipa DoFua su tipični SDA botovi na ovome forumu.
E, to.
Placaju mi dobro. 8)
PM72

#153 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
Šalu i zbilju na stranu ali tebi u pasošu niti su ljiljani ni vartin odron nego orao ribar ...

Tri pasoša imaš? Ne vjerujem...ali helem neise...što si dalje od Alijine džamahirije sve ti je pogled zamagljeniji pa počneš uljepšavati stvari...
Fudo387

#154 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:

Tri pasoša imaš? Ne vjerujem...ali helem neise...što si dalje od Alijine džamahirije sve ti je pogled zamagljeniji pa počneš uljepšavati stvari...
Fizicki nemam, al' imam pravo na sve tri.
Pola sam vlasina :lol: , sto, je l' to grijeh?
PM72

#155 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

:thumbup:

meni to nije problem ali jest ovima na vlasti,ne vole napolitanke.I bolje ti je što si tamo - vjeruj mi.
Ommadawn

#156 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:Zastava ispred UN-a ali zato se u više od pola države ne vijori.
Vrati se kuci, i bori se da se i u to pola vijori, sve drugo je bezvezno kenjanje.
Ommadawn wrote:Čime se moj otac, te desetine hiljada drugih Bošnjaka moglo braniti u BL?
Ne znam, cime su se branili oni u Bihacu, ili mislis da su oni imali vise oruzja na raspolaganju od tvog babe?
Ommadawn wrote:Što ti frajeru, koji se kako kažeš borio, nisi ostao pa da industrijaliziraš Bosnu nego zapalio za inostranstvo kao i ja.
Zaljubio se.
Ommadawn wrote:Biznis nisam otvorio nigdje
Dobro. Kad nisi uradio nista, u ratu, poslije rata, onda je ljudski da nista ni ne predlazes.
Pogotovo ne nebuloze o nekakvim gigantima u zemlji koja je izgorila do temelja.
Jesi li ti otvorio biznis negdje? Imaš li ti to bolje prijedloge?
Eto borio se ti, što ti djevojka nije došla da živi sa tobom u Bosni? Možda bih se i ja vratio. Al kontam, kad neće Fudo koji je pušku držao prije mene, pa što bih onda ja.
Kurac, ljepše su strane devize, je li tako? Jesu jarane.

Rekoh ti da kompetentniji ljudi od mene po pitanju biznisa nisu uspjeli napraviti ništa u BiH.

Banja Luku su napustili glavni čelnici SDA čim je puklo. Niti su organizovali narod, niti ikome omogućili bilo šta!
Ali ono što je najgore je da niko od njih poslije rata nije odgovarao za taj postupak. Alija im dao ponovo ovlasti u mjestima po Federaciji i ovi nastavili po svom.
Veliš Bihać? A gdje je Prijedor, Foča, Bijeljina, Banja Luka, Sanski Most, Višegrad, Trebinje?
I Tuzla bi pala nego spetljajem okolnosti se desila Brčanska Malta pa je ne zauzeše.
kiligonzales

#157 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

Ommadawn wrote:
Zastava ispred UN-a ali zato se u više od pola države ne vijori. On to ko biva vojskovođa ko Tvrtko? Pa Tvrtko je makar imao naoružan narod a ovaj “kako se ko snaš’o jarane”.
Ja sam bio dijete od 13 godina kad je rat krenuo, u Banjaluci iz koje su ljudi skloni njegovoj stranci pobjegli čim je puklo. A da niko nije odgovarao za to poslije rata.
Čime se moj otac, te desetine hiljada drugih Bošnjaka moglo braniti u BL? Čime oni u Prijedoru, Zvorniku, Foči?
Što ti frajeru, koji se kako kažeš borio, nisi ostao pa da industrijaliziraš Bosnu nego zapalio za inostranstvo kao i ja.
Biznis nisam otvorio nigdje ali sam se školovao i radio i izgradio ono što danas imam. Ali zato poznajem najmanje 10 ljudi samo iz Swe koji su pokušali napraviti biznis u BiH i ništa. Kažu, birokratske prepreke.
Kada je Aliju pitao Karington kako ce se braniti od Srba naoruzanih do zuba, nakon pada Bijeljine i Zvornika, rekao je mi to moramo jer svaki drugi grad moze biti nova Bijeljina i Zvornik, sto se pokazalo istinitim kasnije... Srbi su izabrali sami svoj put zla i izivljavanja nad svemu sto je nesrpsko od ljudi do historijskog naslijedja.

Ako je neko mislio da se lako organizuje otpor na prostorima gdje su Srbi bili vecina i gdje se JNA ukopala s pocetkom rata u Hrvatskoj, onda jbg mislim da naivno prilazi temi otpora. Da otpora nikakvog nije bilo i pokusaja da se on organizuje, nebi Bihac, Cazin, Zepa, Srebrenica, pa i Gorazde, duboko u neprijateljskoj teritoriji pokusalo opstati. Nije isto bilo organizovati otpor u Zenici i u Sarajevu, kao sto nije bilo ni u Banja Luci ili Bihacu.

Sad mi mozemo vagati jeli moglo to bolje ili nije i zasto nije, ali bi tako bili generali poslje bitke...
PM72

#158 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Realno govoreći,da je u Banja Luci bio bataljon do zuba naoružanih "Zelenih beretki" - isti bi bio rezultat.U BL je bilo više tenkova M84 nego što je TO u Sarajevu imao auta.
Fudo387

#159 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:Jesi li ti otvorio biznis negdje? Imaš li ti to bolje prijedloge?
Nisam, al' i ne pisem nebuloze o nekim gigantima kad sam svjestan da je sve IZGORILO.
Jebo te, je l' ti treba crtat'?
Nema nista, i ono sto je ostalo zaboravljeno od svih sa kojima si radio, kakvi giganti i pizde materine.
Kako se krece svjetska ekonomija, kojom brzinom, oni koji su tu ostali i nesto napravili da svi ne skapaju od gladi
zasluzuju Nobelovu nagradu za ekonomiju.
Ommadawn wrote:Al kontam, kad neće Fudo
Pa ja, najbolje bi bilo da ti je Fudo usao u Banjaluku skupa sa istim jadnicima iz Buzima, sjeban, nikakav, ubijen u pojam i da se
ti onda fino vratis k'o cojek, fala raja, et, nemojte na cemu zamijeriti.
Evo vam po kutija plavog ronhila.
Evo ti qrac. Pa nisam ni ja vesla sis'o.
Matzan

#160 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Matzan »

MESIĆ O SASTANKU U KARAĐORĐEVU: Tuđman je rekao: „kad se hrvatske i srpske škare slože, nema se Alija što pitati"...

...

Optužuju vas da ste teretili hrvatski državni vrh za umiješanost u rat u Bosni i Hercegovini?

- To su također konstrukcije. Govorio sam ono što je zabilježeno na više mjesta u svim mojim svjedočenjima pred Haaškim sudom. Zašto me ne pitaju o svjedočenju u slučaju Slobodana Miloševića i Slavka Dokmanovića? Zašto one koji me napadaju to ne interesira? U Beogradu sam 1990. razgovarao s Borislavom Jovićem koji je u isto vrijeme kad i ja bio član Predsjedništva SFRJ. Rekao sam mu da bi bilo dobro da zaustavimo “balvan revoluciju”, da sjednemo za stol, da pitanja koja moramo razriješiti razriješimo bez oružja jer rješavanje problema balvanima Srbe u Hrvatskoj vodi u samoubojstvo. Pitao sam ga trebaju li Srbiji Srbi u Hrvatskoj. Odgovorio je - ne. Pitao sam ga treba li Srbiji hrvatski teritorij. Odgovorio je - ne treba. A, što vama treba, pitao sam. Odgovorio je - nama treba 63 posto Bosne i Hercegovine. To je, rekao mi je, bilo srpsko, jest srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam - ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sjesti za stol pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju riješiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez balvan-revolucije i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam sjeo na avion i odletio u Zagreb jer nisam htio o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Prenio sam prijedlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sjedne s Miloševićem i on je zaista za siječanj 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu.

Je li to bio prvi fizički susret Tuđmana i Miloševića?

- Jest, i taj se susret održao bez mene, a Milošević je na njega došao bez Borislava Jovića. Uvijek sam petkom i subotom dolazio iz Beograda u Zagreb, i mi smo ga čekali da se vrati iz Karađorđeva. Prije toga susreta rekao sam mu da me smeta što se on održava u Karađorđevu, ali on je rekao - sasvim je svejedno gdje ću se s njim naći, najvažnije je da čujem što on želi. Na taj sastanak u Karađorđevu iz Hrvatske su otišli Tuđman i šef njegova kabineta Hrvoje Šarinić. Kad su se njih dvojica vratili iz Karađorđeva, sastali smo se s ljudima iz tadašnjeg hrvatskog državnog vrha. Imali smo po stolovima kavu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao - raščistite odmah stolove, Hrvoje, daj karte. I tada je Tuđman objasnio što Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Prenio je što mu je točno rekao Slobodan Milošević. Rekao je: “Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana ‘turska Hrvatska’”. Upitao sam Tuđmana - a što kaže Alija? Odgovorio mi je: “Što ima Alija pitati, kad se hrvatske i srpske škare slože, nema Alija što pitati”. Rekao sam mu - slušaj, to onda znači rat. Rekao je: “Ma kakav rat, to je izbjegavanje rata”. Tako je otprilike tekao taj razgovor. Poslije toga Tuđman je otišao i na drugi sastanak s Miloševićem...

Samo da razjasnimo, tko je sve s hrvatske strane bio na tome sastanku na kojem je Tuđman izvijestio o prvom susretu s Miloševićem u Karađorđevu?

- Cijeli tadašnji hrvatski državni vrh, od Jože Manolića pa dalje.

Znači, vi ste već u siječnju 1991. nakon prvog susreta Tuđman - Milošević znali da njih dvojica dogovaraju podjelu BiH?

- Da. To je bio prijedlog Slobodana Miloševića. On nam nije rekao da je to prihvatio već da je to prijedlog Slobodana Miloševića, ali bilo je očito da je s tim prijedlogom bio oduševljen. Na drugi sastanak s Miloševićem, Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, Tikveš, ali mene više nije zvao na sastanak na kojem je referirao o njemu, tako da ne znam što je na kraju dogovoreno. U svakom slučaju, prijedlogom Slobodana Miloševića na prvom sastanku o podjeli Bosne bio je oduševljen.

....
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/678 ... itati.html
uglavnomja

#161 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by uglavnomja »

kiligonzales wrote:
uglavnomja wrote:
Grean wrote:
Nisam pristalica Alije imao je mnoge greske ali sta je bila alternativa vas koji ga redovno pljujete?

Mozda tadasnji SDP koji je dok je bio na vlasti predao svo oruzje TO na cuvanje JNA? Je li to bila alternativa koja nas je trebala voditi u ratu? Jedan od poteza koji nas je najvise kostao tad kad se odredjivao tok rata.

To su recimo umni potezi koje Alijini kriticari nikad ne pominju.

koji sdp i kada?
kad je to sdp bio na vlasti?
na kojim su izborima pobijedili pa su tada imali vlast?
U ratnom predsjednistvu su sjedili Nijaz Durakovic, Ivo Komsic, Miro Lazovic, Mirko Pejanovic, Tatjana i bili dijelom vlasti, Lagumdzija je bio prvo potpresjednik tadasnje vlade, pa potom premijer RBiH sve do teskog ranjavanja Lagumdzije kada ga je geler cetnicke granate poslao u borbu za vlastiti zivot i na bruku operacija...
kad je poceo rat, kad je formirano ratno predsjednistvo, kad su odrzani prvi izbori, kad je postala samostalna i primjena u un, a kad je predato oruzje jna?
House

#162 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by House »

koprcanje komunjara zanimljivije od serije :lol: PM72 već pjena udarila na usta :D
PM72

#163 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Zar nije ljepša ?

od one "Da te nije Alija"...
Fudo387

#164 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Realno govoreći,da je u Banja Luci bio bataljon do zuba naoružanih "Zelenih beretki" - isti bi bio rezultat.U BL je bilo više tenkova M84 nego što je TO u Sarajevu imao auta.
Realno, ispali su teske picke.
PM72

#165 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Po meni nisu.Trebinje i Banja Luka su "najbolje" prošli.Sad bi se Srbi mjenjali s njima.
Lopez1981

#166 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Lopez1981 »

Rahmet dusi predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine. Sa kakvim je govnima imao posla dobro nas ima ikako. Sa jedne strane genocidasi sa druge UZP-ovci. Kad bi vratili vrijeme u 1992 nema tog svjetskog politicara koji ne bi prihvatio ovakvu Bosnu i Hercegovinu kakva je danas kad bi vidili omjer snaga 1992. Cekale su nas masovne grobnice ili karta za inostranstvo ko je imao vise srece, a danas imamo drzavu koja je trn u oku i jednom i drugom agresoru, jer su oni ovu drzavu vidili u drugim granicama, a danas cekaju par sati na granicnim prijelazima sa BiH. Bio je vrhovni komadant najcasnije armije u bivsoj Jugoslaviji, imao je gresaka naravno kao i mnogi generali i komadanti Armije BiH u nekim borbama, ali nam je sacuvao obraz, i sa ponosom mogu reci da mi je stari bio borac ARMIJE RBIH bilo gdje u svijetu, dok komsije to tesko mogu ako imaju imalo obraza. :bih:
Fudo387

#167 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Po meni nisu.Trebinje i Banja Luka su "najbolje" prošli.Sad bi se Srbi mjenjali s njima.
Ti nisi nikakvo mjerilo.
Rano nogirani rezervni drot koji je u ratu hujko vrane onim lizalom sto pise stop na njemu.
Clan sda, pa onih za bih, pa sbb, pa sdp, kako ti je ko multikuvator donirao tako se u tebe ideologija saltala.
Da si Amerikanac onaj Davy Crocett bi te priklo nedje oko Alama. :D
Ommadawn

#168 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Realno govoreći,da je u Banja Luci bio bataljon do zuba naoružanih "Zelenih beretki" - isti bi bio rezultat.U BL je bilo više tenkova M84 nego što je TO u Sarajevu imao auta.
Realno, ispali su teske picke.
Pička al’ živ. Iz mezara niko nije ust’o.
Čime te to tvoj Alija počastio kad si mu odbranio pola Bosne?
Dečko, s puškom ili bez, uhvatio si nogu u inostranstvo baš ko i ja i gotovo.

Jeste, ja nemam pojma o biznisu ali se istog i ne hvatam. Alija nije imao pojma o politici, izgubljen u prostoru i vremenu ali se uhvatio vođenja države. Rezultat svi znamo.
Nešto zaobilaziš priču o privatizaciji preduzeća koja su pukom srećom opstala.
Fudo387

#169 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:Pička al’ živ.
Ljudi umiru jednom, picke citav zivot.
Ommadawn wrote:Čime te to tvoj Alija počastio kad si mu odbranio pola Bosne?
Nisam ja od njega nista nikad ni trazio, nije me puno ni zanimalo, zivot ide i bez toga.
A osjecao bih se i k'o zadnja ljiga da sam se u onoj nesreci, pored mora unakazenih, pridruzio onima "daj i meni".
I eto, dobro je, ima se neke nafake.
Last edited by Fudo387 on 26/12/2017 21:16, edited 1 time in total.
Matzan

#170 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Matzan »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:Pička al’ živ.
Ljudi umiru jednom, picke citav zivot.

:thumbup:
It_is_a_Leclerc

#171 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja, ostavljajući po strani moje emotivne odnose prema rahmetli Predsjedniku, očekujem da ćemo u seriji doznati kako to da se Alija Izetbegović kao jedan od glavnih ljudi u tzv. "mladomuslimanskoj grupi" izvukao prije vremena iz zatvora.

I hoće li u seriji biti predstavljeni njegovi najveći advokati - Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj? :D
Matzan

#172 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Matzan »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja, ostavljajući po strani moje emotivne odnose prema rahmetli Predsjedniku, očekujem da ćemo u seriji doznati kako to da se Alija Izetbegović kao jedan od glavnih ljudi u tzv. "mladomuslimanskoj grupi" izvukao prije vremena iz zatvora.

I hoće li u seriji biti predstavljeni njegovi najveći advokati - Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj? :D

Pusti sad Ćosića i Šešelja, nađel' Vladu Šantića? :|
It_is_a_Leclerc

#173 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by It_is_a_Leclerc »

Matzan wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ja, ostavljajući po strani moje emotivne odnose prema rahmetli Predsjedniku, očekujem da ćemo u seriji doznati kako to da se Alija Izetbegović kao jedan od glavnih ljudi u tzv. "mladomuslimanskoj grupi" izvukao prije vremena iz zatvora.

Pusti sad Ćosića i Šešelja, nađel' Vladu Šantića? :|
Ne pusti, ne pusti.

Ja od ovog, mogu slobodno reći, remek djela uvijek objektivnih Turaka očekujem da nam rasvjetli neke od dosad nepoznatih momenata u životu r. PRedsjednika (u znak poštovanja pišem prva DVA slova velika, a ne samo prvo, kao kod običnih smrtnika), kao što su:
a) Kako Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj štampaju ono smeće od Islamske deklaracije u Beogradu
b) Kako Alija spava dok Tuđman i Milošević u Dejtonu pregovaraju, pa ga probude, a on siđe u kućnim papučama :lol:
c) Kako Hasan Čengić dogovara instaliranje kampa iranske tajne službe na Pogorelici
...

Ovo je, kao i za osnivača ove bogu drage teme, i za mene najbolji poklon za Novu godinu.
dobojlija81

#174 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by dobojlija81 »

jel doslo do klintona i 5000 da ne lisatm stranice :oops:
kiligonzales

#175 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

uglavnomja wrote:
kiligonzales wrote:
uglavnomja wrote:

koji sdp i kada?
kad je to sdp bio na vlasti?
na kojim su izborima pobijedili pa su tada imali vlast?
U ratnom predsjednistvu su sjedili Nijaz Durakovic, Ivo Komsic, Miro Lazovic, Mirko Pejanovic, Tatjana i bili dijelom vlasti, Lagumdzija je bio prvo potpresjednik tadasnje vlade, pa potom premijer RBiH sve do teskog ranjavanja Lagumdzije kada ga je geler cetnicke granate poslao u borbu za vlastiti zivot i na bruku operacija...
kad je poceo rat, kad je formirano ratno predsjednistvo, kad su odrzani prvi izbori, kad je postala samostalna i primjena u un, a kad je predato oruzje jna?
Prije izbora SDP predlagao da se zabrani ustavom mogucnost stvaranja nacionalnih stranaka, ustavni sud to odbio jer su to smatrali nedemokratskim.
Izbori odrzani u novembru 1990. godine.
Pri formiranju vlasti, SDP i SDA nisu pomisljali da stanu rame uz rame sve do rata.
Sami Alija i Nijaz su tada zanemarivali mogucnost da koaliraju skupa. Onda je nastala cuvena koalicija SDA, HDZ, SDS.
Da bi i ona pukla s najavom referenduma.
Rat poceo mjesec dana nakon referenduma, s noci 31. marta na 1. april napadom na Bijeljinu. Neko ce reci da je poceo onog casa kada je spaljeno selo Ravno u jesen 1991. godine. U aprilu nas priznali Amerikanci i pojedine zemlje zapadne Evrope. UN nas primio u maju 1992, 22 cini mi se. Vanredno ili ratno stanje proglaseno 20. juna 1992. godine. Sto se tice JNA, kako bi se rukovodeci kadar 4 armijske oblasti JNA iz kasarne na Bistriku iscupao iz Sa morali su Alju licno zarobiti 2. maja, u Tuzli im to bas i nije poslo za rukom jer su ih na Brcanskoj Malti umlatili ko zvecku polovicom toga mjeseca, sto se tice Marsalke ona se iselila pocetkom juna. Kakvo crno predavanje oruzja JNA? JNA je doslovno razoruzavala TO BiH gdje god je mogla , mahom je to radila na prostoru gdje Srbi dominiraju. Medjutim za nju vise nije bilo mjesta u BiH nakon aprila 1992. godine kada je morala povuci nakon sto se formirala savezna republika Jugoslavija jer je bila tretirana kao strana vojska u BiH ili promjeniti dres, sto se i desilo JNA u maju kad je krstena u vojsku VRS.
Post Reply