Molim objasnjenje na cijoj sam strani i kakvu ideologiju zastupam po tvom vidjenju?berenice wrote:kakva ja sranja citam... nadam se da si placen/a (tebi je to isto) kako treba. jos na filozofiji tema. dobro, jeste, ali ne na ovom primitivnom nivou.triconja wrote:Citam na forumu da dosta raje opravdava pijancenje dok se svijest covjeku ne zamuti i dok covjek ne postane zombi kojem mozak ima jedinu funkciju da salje ocima signal da trepcu i odlucih se otvoriti temu.
Nadam se da znate kakav uticaj alkohol ima na covjeka i da je prva linija odbrane organizma od pretjerane konzumacije (ne vrijedi za alkoholicare) je povracanje i to bi trebao biti znak da treba stati. Svaki gutljaj nakon ovog je po pravilu korak do belaja, hoce pijan covjek da skace, vozi, pliva samo da dokaze da moze to raditi pijan i da se pokaze. Umalo zaboravih i onu narodnu "dobar je on ko hljeb ali kad popije malo je na svoju ruku" koja pokusava amnestirati sve belaje koje uradi pijanac i eto treba mu oprostiti jer ga je prenijelo. Iskustva imam sa alkoholom dovoljno da znam o cemu pricam a kad se alkoholizujem do te mjere da ne mogu hodati odvojim se od drustva (socialno, ne pricam nista sa njima) i budem sam sa sobom u mislima, naucio sam na primjerima ostalih da je tako najbolje jer od pijanstva nema hajra i moze samo belaj iz toga ispasti kad si u drustvu.
Zanima me vase misljenje zasto ljudi od sebe prave budale svaki put kad popiju? Zasto i dalje piju iako znaju da ce praviti budalu i da ce biti belaja (znam da cu popusiti maru svaki put kad prodjem nekom ulicom a ja i dalje idem tom ulicom- analogija)?
Alkoholizam, problemi i tako to
- triconja
#151 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
- Russki
#152 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
vala, de nam objasni ibogati
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#153 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Haj' ne popij...

- berenice
#154 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Nisam strane pominjala. Ideologija ima sama po sebi negativan prizvuk. Nisam ni to spomenula. Htjela sam reći - nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Likovi poput tebe to svakako ne kuže - inače ne bi ovako interesantnu i ozbiljnu temu predstavio tako djetinjasto. Tema je dobra i ozbiljna sama po sebi, a ti je pretvaraš u vic. A nije smiješno - pogotovo ne kod nas.triconja wrote:Molim objasnjenje na cijoj sam strani i kakvu ideologiju zastupam po tvom vidjenju?berenice wrote:kakva ja sranja citam... nadam se da si placen/a (tebi je to isto) kako treba. jos na filozofiji tema. dobro, jeste, ali ne na ovom primitivnom nivou.triconja wrote:Citam na forumu da dosta raje opravdava pijancenje dok se svijest covjeku ne zamuti i dok covjek ne postane zombi kojem mozak ima jedinu funkciju da salje ocima signal da trepcu i odlucih se otvoriti temu.
Nadam se da znate kakav uticaj alkohol ima na covjeka i da je prva linija odbrane organizma od pretjerane konzumacije (ne vrijedi za alkoholicare) je povracanje i to bi trebao biti znak da treba stati. Svaki gutljaj nakon ovog je po pravilu korak do belaja, hoce pijan covjek da skace, vozi, pliva samo da dokaze da moze to raditi pijan i da se pokaze. Umalo zaboravih i onu narodnu "dobar je on ko hljeb ali kad popije malo je na svoju ruku" koja pokusava amnestirati sve belaje koje uradi pijanac i eto treba mu oprostiti jer ga je prenijelo. Iskustva imam sa alkoholom dovoljno da znam o cemu pricam a kad se alkoholizujem do te mjere da ne mogu hodati odvojim se od drustva (socialno, ne pricam nista sa njima) i budem sam sa sobom u mislima, naucio sam na primjerima ostalih da je tako najbolje jer od pijanstva nema hajra i moze samo belaj iz toga ispasti kad si u drustvu.
Zanima me vase misljenje zasto ljudi od sebe prave budale svaki put kad popiju? Zasto i dalje piju iako znaju da ce praviti budalu i da ce biti belaja (znam da cu popusiti maru svaki put kad prodjem nekom ulicom a ja i dalje idem tom ulicom- analogija)?
- Bloo
- Globalna šefica
#155 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
@berenice
Svedi je onda na ozbiljan nivo
Vjerujem da je triconja vise nego sposobam da ozbiljno odgovori.
Svedi je onda na ozbiljan nivo
- triconja
#156 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Samo reci hocu da pricamo malo dublje o temi i pricacemo. Pokusao sam da pokrenem neku malo dublju analizu ali nije ufatilo maha pa sam se i sam pridruzio toku, ne zelim da ima jos jedna tema gdje cu ja izigravat smrcka i gonit nekim smjerom a svi ostali van smjeraberenice wrote:Nisam strane pominjala. Ideologija ima sama po sebi negativan prizvuk. Nisam ni to spomenula. Htjela sam reći - nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Likovi poput tebe to svakako ne kuže - inače ne bi ovako interesantnu i ozbiljnu temu predstavio tako djetinjasto. Tema je dobra i ozbiljna sama po sebi, a ti je pretvaraš u vic. A nije smiješno - pogotovo ne kod nas.triconja wrote: Molim objasnjenje na cijoj sam strani i kakvu ideologiju zastupam po tvom vidjenju?
- triconja
#157 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Tema je od kulina bana starija a niko nije htio da se ozbiljnije sta prozbori i ona me napadaBloo wrote:@berenice
Svedi je onda na ozbiljan nivo![]()
- berenice
#158 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Sorry, nisam pročitala sve - samo prvih par postova i izgledalo mi je sve kao zajebancija - a nije. Nekako više ne mogu da vjerujem da iko otvara temu za neku ozbiljnu stvar - poput ove. Mislim, toliko ljudi umire od ovog sranja... Izvini što sam te napala. Ja bih baš htjela da se o ovome prozbori malo dublje.triconja wrote:Tema je od kulina bana starija a niko nije htio da se ozbiljnije sta prozbori i ona me napadaBloo wrote:@berenice
Vjerujem da je triconja vise nego sposobam da ozbiljno odgovori.![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#159 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
berenice wrote:Sorry, nisam pročitala sve - samo prvih par postova i izgledalo mi je sve kao zajebancija - a nije. Nekako više ne mogu da vjerujem da iko otvara temu za neku ozbiljnu stvar - poput ove. Mislim, toliko ljudi umire od ovog sranja... Izvini što sam te napala. Ja bih baš htjela da se o ovome prozbori malo dublje.triconja wrote:Tema je od kulina bana starija a niko nije htio da se ozbiljnije sta prozbori i ona me napadaBloo wrote:@berenice
Vjerujem da je triconja vise nego sposobam da ozbiljno odgovori.![]()
![]()
Alkoholizam je sve osim zajebancija. OZbiljan porok koji uništava čovjeka, porodicu i društvo.
Njega posmatram kao i drogu, s tim da je legalan i lakše dostupan.
Ja sam umjereni ispijač alkohola.
- berenice
#160 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Hajde bona šta mi se smiješ! Greška u koracima jbga. Desi se.
Šta znači umjereni ispijač alkohola? Ono - ponekad, kad se eto desi? S društvom?
Ja imam baš problem s tim - zato sam možda tako reagovala na 'zajebanciju'.
Šta znači umjereni ispijač alkohola? Ono - ponekad, kad se eto desi? S društvom?
- triconja
#161 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Uglavnom ljudi koji locu (piju veoma cesto alkohol) imaju dubljih problema sa kojima nece da se suoce,taletov babo je reko: "smiri se u sebi pa ces se izmiriti i s nebom i sa zemljom".berenice wrote:Hajde bona šta mi se smiješ! Greška u koracima jbga. Desi se.
Nekako mi je tesko povjerovati da iko pije alkohol bez potrebe ili da postane alkos bez neceg dubljeg jer alkohol ko alkohol je ruzan po ukusu i efektu nakon nekog vremena, znaci bolji je uzitak otrest ga/je koji put nego se nalit alkohola. Popijes litar vina i osjecas se fino prvih mozda pola sata a ostatak vremena tijelo se bori da izbaci otrov iz organizma.
Zanima me sta ti mislis da je razlog tvog nekontrolisanog unosa alkohola?
- triconja
#162 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Kad si se zadnji put uradila (mislim alkoholom)?Bloo wrote:berenice wrote: Sorry, nisam pročitala sve - samo prvih par postova i izgledalo mi je sve kao zajebancija - a nije. Nekako više ne mogu da vjerujem da iko otvara temu za neku ozbiljnu stvar - poput ove. Mislim, toliko ljudi umire od ovog sranja... Izvini što sam te napala. Ja bih baš htjela da se o ovome prozbori malo dublje.![]()
![]()
![]()
Alkoholizam je sve osim zajebancija. OZbiljan porok koji uništava čovjeka, porodicu i društvo.
Njega posmatram kao i drogu, s tim da je legalan i lakše dostupan.
Ja sam umjereni ispijač alkohola.
- Bloo
- Globalna šefica
#163 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
To je personalno pitanje. 
- medvjed23
#164 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
efekat može, ali ne mora biti ružan, zavisno od mjere
- triconja
#165 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Ja ocekivo odgovor za novu godinu, znaci da si malo aktivniji uzivaoc alkohola, mislim i van nekih "specijalnih" prilikaBloo wrote:To je personalno pitanje.
- triconja
#166 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Ako ti znas za mjeru u nekoj situaciji ne mora znacit da je znam i ja ili neko deseti, jer je to uglavnom loci bez ikakve kontrole. Da se to tako lahko moze kontrolisat morali bi pola policije otpustit, ne bi bilo kazni (izvora prihoda znacajnog) za alkoholizirano stanje i voznjumedvjed23 wrote:efekat može, ali ne mora biti ružan, zavisno od mjere
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#167 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
bolje je piti nego biti vehabija
- medvjed23
#168 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
netačno je da se uglavnom loče bez ikakve kontrole.. takve konzumacije svakako ima, al ona nije pravilo.. dosta ljudi pije sa mjerom..
tačno, i to vrijedi i za alkohol i za slatku hranu i za forumanje i za još mnogo toga.. nemalo ljudi ima problem u traženju prave mjere stvari..
Ako ti znas za mjeru u nekoj situaciji ne mora znacit da je znam i ja ili neko deset
tačno, i to vrijedi i za alkohol i za slatku hranu i za forumanje i za još mnogo toga.. nemalo ljudi ima problem u traženju prave mjere stvari..
- triconja
#169 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Poredjenje ti je na nivou bolje pojest govno od slona nego govno od nosorogaFaruk wrote:bolje je piti nego biti vehabija
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#170 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
pa ti pojedi i odo slona i od nosorogatriconja wrote:Poredjenje ti je na nivou bolje pojest govno od slona nego govno od nosorogaFaruk wrote:bolje je piti nego biti vehabija![]()
![]()
i dalje je bolje piti nego biti vehabija
- berenice
#171 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Isto mislim. Niko ne pije iz zajebancije - možda je nekada pio - ali u neka doba naravno da učestalost pijenja izazove ovisnost. A ovisnost jeste bolest.triconja wrote:Uglavnom ljudi koji locu (piju veoma cesto alkohol) imaju dubljih problema sa kojima nece da se suoce,taletov babo je reko: "smiri se u sebi pa ces se izmiriti i s nebom i sa zemljom".berenice wrote:Hajde bona šta mi se smiješ! Greška u koracima jbga. Desi se.
Nekako mi je tesko povjerovati da iko pije alkohol bez potrebe ili da postane alkos bez neceg dubljeg jer alkohol ko alkohol je ruzan po ukusu i efektu nakon nekog vremena, znaci bolji je uzitak otrest ga/je koji put nego se nalit alkohola. Popijes litar vina i osjecas se fino prvih mozda pola sata a ostatak vremena tijelo se bori da izbaci otrov iz organizma.
Što se tiče tog "smiri se u sebi..." - da je istina jest, ali i da je puno lakše to reći, nego napraviti je isto istina.
Alkohol je hinja - uvlači se malo po malo... pa godine i godine prođu dok sam čovjek ne skonta da ima problem - ako ikada uopšte i skonta, tj. skonta, ali si ne prizna - a baš to priznanje je najvažniji korak pri izlječenju. Ja sam prije par godina provela par mjeseci na Zavodu za alk. na Koševu - pacijenti su uglavnom samo stariji muškarci - ja im bila atrakcija
Što se mene lično tiče i mojih "razloga" - duga priča - ukratko nefunkcionalna porodica, nasilje u svakom pogledu, na kraju krajeva - rat jbn, tj. posljedice rata, itd.
Samo još da kažem da je taj isti alkohol, koji mi je odavno već neprijatelj, nekada davno pomagao i lizo rane - izgubio je tu funkciju, ali ga tijelo i psiha i dalje trebaju. Čudna je to veza - ko dotrajala ljubavna veza koja se održava samo sjećanja radi.
- triconja
#172 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Imas li djece i kakav je tvoj odnos sa muzem? (pretpostavljam da si u tim godinama)berenice wrote:Isto mislim. Niko ne pije iz zajebancije - možda je nekada pio - ali u neka doba naravno da učestalost pijenja izazove ovisnost. A ovisnost jeste bolest.triconja wrote:Uglavnom ljudi koji locu (piju veoma cesto alkohol) imaju dubljih problema sa kojima nece da se suoce,taletov babo je reko: "smiri se u sebi pa ces se izmiriti i s nebom i sa zemljom".berenice wrote:Hajde bona šta mi se smiješ! Greška u koracima jbga. Desi se.
Što se tiče tog "smiri se u sebi..." - da je istina jest, ali i da je puno lakše to reći, nego napraviti je isto istina.
Alkohol je hinja - uvlači se malo po malo... pa godine i godine prođu dok sam čovjek ne skonta da ima problem - ako ikada uopšte i skonta, tj. skonta, ali si ne prizna - a baš to priznanje je najvažniji korak pri izlječenju. Ja sam prije par godina provela par mjeseci na Zavodu za alk. na Koševu - pacijenti su uglavnom samo stariji muškarci - ja im bila atrakcija![]()
Što se mene lično tiče i mojih "razloga" - duga priča - ukratko nefunkcionalna porodica, nasilje u svakom pogledu, na kraju krajeva - rat jbn, tj. posljedice rata, itd.
Samo još da kažem da je taj isti alkohol, koji mi je odavno već neprijatelj, nekada davno pomagao i lizo rane - izgubio je tu funkciju, ali ga tijelo i psiha i dalje trebaju. Čudna je to veza - ko dotrajala ljubavna veza koja se održava samo sjećanja radi.
- berenice
#173 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Da, u tim sam godinama. 37. Imam sve. Odnos s mužem je super - dok ne cugnem. Onda dolazi do promjene ličnosti. Užas. Naravno da i njemu ponestaje sabura. Uzgred budi rečeno, sve ja stižem kao - i posao i drugi studij i porodicu - ali ponestaje mi zraka - umorna stalno.
- HAVANA
#174 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Prvu stepenicu si presla.Svjesna si problema.Idi na drugu.Sve se moze.I s heroina se ljudi skinu...
- triconja
#175 Re: Konzumiranje alkohola (lokanje)
Pijes li antidepresive?berenice wrote:Da, u tim sam godinama. 37. Imam sve. Odnos s mužem je super - dok ne cugnem. Onda dolazi do promjene ličnosti. Užas. Naravno da i njemu ponestaje sabura. Uzgred budi rečeno, sve ja stižem kao - i posao i drugi studij i porodicu - ali ponestaje mi zraka - umorna stalno.