Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triconja

#151 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:Izvini muha, ima dio koji objasnjava kako plivati i sta raditi u opasnim vodama.
Mozda ima slican video na nasem jeziku.
da mi ga je vidjet ko ce se spasit kad Miljacka nabuja a još ga ona voda u kaskadi safata :-)
Ovdje se sve prica o idealnim situacijama kad je spasioc Rambo a niko ne uzima prosjek neki, vecina ljudi nema pojma a ni treninga o spasavanjima a imaju zavidnu fizicku spremnost (nekad potrce kad kasne na prevoz), a naravno niko ne spominje kako mozak zablokira ako se nije treniralo u slicnim stresnim situacijama. Vecina misli da je gledanje kad se neko tusi (pogotovo od porodice) kao kad se ide granap. :-)
Fudo387

#152 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Fudo387 »

triconja wrote:
muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:Izvini muha, ima dio koji objasnjava kako plivati i sta raditi u opasnim vodama.
Mozda ima slican video na nasem jeziku.
da mi ga je vidjet ko ce se spasit kad Miljacka nabuja a još ga ona voda u kaskadi safata :-)
Ovdje se sve prica o idealnim situacijama kad je spasioc Rambo a niko ne uzima prosjek neki, vecina ljudi nema pojma a ni treninga o spasavanjima a imaju zavidnu fizicku spremnost (nekad potrce kad kasne na prevoz), a naravno niko ne spominje kako mozak zablokira ako se nije treniralo u slicnim stresnim situacijama. Vecina misli da je gledanje kad se neko tusi (pogotovo od porodice) kao kad se ide granap. :-)
U cijim si to postovima procitao? :D
triconja

#153 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote:
zippoo87 wrote:ja ne
nisam nikada ni prisustvova samom cinu davljenja nekoga
Ja i mladji brat nekad davno (na moru) uzeli slaufe i sjeli na njih i vozili se tako mozda 15ak metara od obale i on spao sa slaufa i ja gledam utusi se i skocim za njim. Uhvati se on za mene i mene poce tusit i jedva nekako uhvatim onaj slauf i nekako se spasimo. Ni jedan ni drugi nismo znali plivati (ja jesam znao teoretski ali jebi ti to). I dan danas se cudim kako sam to prezivio.

Edit: Znaci ne pomazi nekome ko se tusi ako nisi bas spreman da zrtvujes i svoj zivot.
Tacno, kao i ne pomazi, ne pomjeraj povrijedjenog bilo gde da je , dok ne dodje hitna .
Vidis kroz sta sam prosao a da opet isto se desi opet bih isto postupio, iako znam kako se ponasa neko ko panici u vodi. Naravno samo bih to uradio za brata mozda za jos nekog od bliske porodice i rodbine ali da vidim bilo koga drugog da se tusi samo bih prosao. Nekad za neke stvari mozak se iskljuci i ne razmisljas o posljedicama a to se vecinom desava kad je u pitanju neko veoma blizak, znate ono kao kad se kaze za tebe bih stavio ruku u vatru, e tako nesto slicno.
triconja

#154 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

Fudo387 wrote:
triconja wrote:
muha_sa wrote: da mi ga je vidjet ko ce se spasit kad Miljacka nabuja a još ga ona voda u kaskadi safata :-)
U cijim si to postovima procitao? :D
Citam i onu temu na crnoj hronici pa eto, prenijelo me malo. :lol:
meteorit135531

#155 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by meteorit135531 »

Ja sam jednom uskocio u potok koji je po obimu i protoku vode 5 puta manji od kosevskog potoka

Ukvasio sam tene i noge do clanaka po mrkloj noci u 12 navecer.
Mogu slobodno reci da sam dozivio veliki stres i da su mi se noge zamrzle i ukopale na mjestu i da mi je tijelom prostrujao cudan osjecaj. Obuzeo me neki hladan znoj i sok.
Jos je i zima bila.
I dan danas ne mogu objasniti to. Isto kao da te je neko povukao dole i ostanes ukopan na mjestu.
Znaci ; ta voda nije ni do vrha clanaka , ali je hladna i ja sam se sjeb'o sav.
Znaci , nemojte podcijenivat moc tekuce vode , koliko god vam to smijesno bilo.
Zoya

#156 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Zoya »

E drago dijete koje je srcem išlo u spašavanje :sad: Sad pročitah da je rastao bez oca :(
triconja

#157 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

Znaci ko ne zna da se normalno ponasa kad je pod uticajem nek uzme kanaf i nek se pripne za najblizu usidrenu stvar da ne ugrozava ni svoj ni tudje zivote.
splinter

#158 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by splinter »

Zoya wrote:E drago dijete koje je srcem išlo u spašavanje :sad: Sad pročitah da je rastao bez oca :(
Da, bio je oslonac za cijelu porodicu, nažalost desila se velika tragedija.
dert

#159 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by dert »

triconja wrote:Raja evo konkretno pitanje, jeste li ikad pokusali ili spasili nekog ko se tusi?

mene su DVA puta spasavali iz Bosne :shock: prvi put me komsija spasio na pola rijeke , drugi put stariji jaran al' sada blize obali :shock: , dijete sam bio pet sest godina
i da spasio sam jednom jedno dijete al' zamalo se nismo oboje utusili :shock: ufatio me oko vrata s ledja ,sreca pa smo bili blizu obale :shock:
Bosna je u Zenici mirna rijeka , mijenjali su joj tok dva , tri puta ...prije u Blatusi / naselje / su bili brzaci
i radnici koji su gradili zeljezaru / bilo ih je sa svih strana Juge / su se zajebavali , smijali, kada smo im govorili da je
tamo opasno za kupanje .Zaplatilo ih je destak, sve zbog kurcenja :(
i zato NE KURCITI SE na rijeci koju ne poznajes :twisted: nikako :twisted:
DaysleepeR

#160 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by DaysleepeR »

u rijeci kakva je Miljacka u uslovima kakvi su vladali onu noć, i temperature koje su vladale istu noć, spasa nema

voda je tako jaka i hladna da nema ni plivanja ni plutanja, prva kaskada i težina vode u rolni, ako ne guši, lomi udove, vrat, kičmu

nema tu vadione, sve je gotovo za tren
Hakiz

#161 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Hakiz »

dert wrote: i da spasio sam jednom jedno dijete al' zamalo se nismo oboje utusili :shock: ufatio me oko vrata s ledja ,sreca pa smo bili blizu obale :shock:

Nekada pomislim ako se skoči da se nekoga vadi iz rijeke ili mora, prvo ga lupiti šakom i onesvijestiti, pa onda vaditi. Kada utopljenika uhvati panika onda dovede u opasnost i spasioca. Ne da ne može pomoći, nego će odmoći spasiocu.
Hadzi Lojo

#162 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Hadzi Lojo »

ja se nekad spusto u slaufu od traktora niz Neretvu, tamo pored Borackoga sam usao kroz onaj kanjon i sletio do Konjica zamalo glavom nisam platio vrtilo me heftu dana u glavi, sda ne pomisljam ni na rafting ici.

Miljacka kada nandoje gore iznad Popovca i Zelnog Vira je jako zajebana znam prije kad smo isli na kupanje.
triconja

#163 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by triconja »

Hakiz wrote:
dert wrote: i da spasio sam jednom jedno dijete al' zamalo se nismo oboje utusili :shock: ufatio me oko vrata s ledja ,sreca pa smo bili blizu obale :shock:

Nekada pomislim ako se skoči da se nekoga vadi iz rijeke ili mora, prvo ga lupiti šakom i onesvijestiti, pa onda vaditi. Kada utopljenika uhvati panika onda dovede u opasnost i spasioca. Ne da ne može pomoći, nego će odmoći spasiocu.
Problem je sto se nista ne razmislja u takvim situacijama, nego samo letis da spasis. Naravno i mene je brat oko vrata uhvatio i poceo vuci dolje i malo falilo da se oboje utusimo. I onda me oko ledja uhvati ko da ga nosim krke i jedva nekako ostadosmo zivi.

E da vidis kakav je meni bio osjecaj kad je mene povukao i kad poceh vodu gutat, znaci odjednom kao da se zamraci sve oko tebe i vidis kad da gledas kroz tunel (proradi instinkt prezivljavanja) i slabo razmisljas o icemu. Ja sam u tom trenu samo razmisljao gdje je slauf da se uhvatim jer ako ne uhvatim izginusmo. Znaci ni dan danas nisam siguran kako sam isplivao jer je voda bila dubine moje dvije visine, tacno da sam razmisljao racionalno ne bih ni prezivio.
meteorit135531

#164 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by meteorit135531 »

http://--- NO LINKS ---/mobile/clanak/Haris/455258

700 ljudi trazi , i jos uvijek nema nista.

Kad se covjek utopi u rijeci , kakve su sanse da mu tijelo dopluta do vece sliva ili na kraju do mora ?

Recimo , ovaj utopljenik se navecer utopio i posto rijeka tece 50 km / h , mozda i vise je li tijelo moglo da vec tu noc bude u Srbiji , kasnije ka Rumuniji i u Crnom moru ?

Obzirom na brzinu i vrijeme koje je proteklo od utapanja i potrage koja je pokrenuta ?
drndalo

#165 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by drndalo »

Eno sad 50 na sat...? Smanji malo...

Mislim da su vece sanse da tijelo negdje uz obalu uhvati kakav korjen, grana ili slicno. I ako je na povrsini vidjelo bi se, ali ako je uhvatilo npr. i pola metra ispod nivoa vode, tesko ce se to vidjeti dok ne spadne nivo rijeke...
noviclan

#166 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by noviclan »

da li se i sutra nastavlja akcija 700
kafanski_covjek

#167 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by kafanski_covjek »

drndalo wrote:Eno sad 50 na sat...? Smanji malo...

Mislim da su vece sanse da tijelo negdje uz obalu uhvati kakav korjen, grana ili slicno. I ako je na povrsini vidjelo bi se, ali ako je uhvatilo npr. i pola metra ispod nivoa vode, tesko ce se to vidjeti dok ne spadne nivo rijeke...
ili dok tijelo ne pocne da trune
Better Man

#168 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Better Man »

Ako tijelo nije negdje zapelo, vjerujem da je otišlo i dalje od Doboja prema granici sa Hrvatskom i treba razmišljati da se i na taj dio proširi potraga. Mada moje lično mišljenje da će teško nači tijelo.
al-em

#169 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by al-em »

spasioci ga nikad nece naci, mozda nekad neko slucajno ali male su sanse, bolje da su se pare proslijedile porodici foco koja je ostala bez sina i brata koji ih je uzdrzavao
Streptokok

#170 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Streptokok »

kafanski_covjek wrote:
drndalo wrote:Eno sad 50 na sat...? Smanji malo...

ili dok tijelo ne pocne da trune
stomak se za par dana napuse i izbaci tijelo na povrsinu. dakle, ili je zapelo negdje ili je otislo daleko.
Streptokok

#171 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Streptokok »

al-em wrote:spasioci ga nikad nece naci, mozda nekad neko slucajno ali male su sanse, bolje da su se pare proslijedile porodici foco koja je ostala bez sina i brata koji ih je uzdrzavao
ne sjecam se da su ikoga ovako dugo i u ovom broju trazili? pogotovo ne znam da je ikada helikopter angažovan?
Warashii

#172 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Warashii »

al-em wrote:spasioci ga nikad nece naci, mozda nekad neko slucajno ali male su sanse, bolje da su se pare proslijedile porodici foco koja je ostala bez sina i brata koji ih je uzdrzavao
:thumbup:
Zao mi je zbog svega ovog sto se desilo ali ovih dana me muci jedno pitanje.
Prije nesto manje od godinu dana, cini mi se, desila se nesreca gdje su trojica mladica sletili u Lasvu, sva trojica su poginuli, dvojicu su nasli, treceg ni dan danas.
Ne sjecam se ovolike akcije i ovolike potrage. Treba traziti i naci utopljenika ali zasto je uvijek neko vrijedniji od nekog drugog? :(
Streptokok

#173 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by Streptokok »

slika i prilika države. ni mrtvi nismo jednaki.

sory za off
badalpur

#174 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by badalpur »

Streptokok wrote:slika i prilika države. ni mrtvi nismo jednaki.

sory za off
Tužno i istinito.
aida-x

#175 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?

Post by aida-x »

Citam postove ovih ljudi koji se "cude" kako je Miljacka tako opasna pa kontam, da li ste vi ikada setali Vilsonovim pa pogledali kako Miljacka "melje" one balvane na slapovima? Kad se nakupi smeca, lopti, pa cak i citava debla od drveca se nadju tu. To je mnogo teze i silnije od ljudskog tijela od 70-80kg pa ga ko cackalicu prevrce i uvlaci i izbacuje iz vode, pa cak i kada nije nabujala.
Na tim dijelovima Miljacka je kao mjesalica za beton.
Ne daj Boze zadesiti se tu.
Takodjer, ruzne su ove konotacije "pjana budala", eto kao vi nikada, bas ni jednom u zivotu niste bili "pjana budala". Sve se to cini kao bezazlena situacija dok neko ne strada. Da nije doslo do ovakve tragedije vec danas bi se smijao i prepricavao sa rajom "kako se napio pa usao u Miljacku da se umije", ali na zalost...
Ne osudjujte i cuvajte se. <3
Post Reply