E supet sto si ovo postavio, kako zbog ovog diesel-chatnika tako i zbog onog Sijanovog sibicaramuha_sa wrote:Duka Dizel wrote:Ja nigde, ali baš nigde nisam napisao da su Srbi branili Jugoslaviju.Point. wrote:Krivi su oni koji su ga najspremniji docekali, tj Srbi. Ako su Srbi i JNA branili Jugoslaviju, kako Dizel govori, kako je moguce da u skroz razrusenom Vukovaru JNA i cetnicki bataljoni rame uz rame pjevaju "oslobodilacke" pjesme?
Koje su to pickice i kukavice od ljudi, pocnu rat, naprave strasne zlocine, genocod, osudi ih medjunarodni sud, a oni i dalje guslaju da svi lazu i petljaju, samo su oni u pravu.
Tacno te tjeraju da pomislis Boze, daj mi samo jednu nuklearni paketic...
Najispravnije je reći da su branili svoju ideju "svi Srbi u jednoj državi".
Nikakvo Bratstvo i Jedinstvo, nikakava zajednica naroda i narodnosti...u prvom planu su bili samo srpski interesi širom bivše države.
To je istina.
Ali laž je da su Srbi počeli rat tako što su napali Sloveniju. To je budalaština.
Paradoksalno je to sa Slovencima.
Oni su danas najnapredniji, najcivilizovaniji, Haga nisu videli, niko ih nigde ne pominje...a činjenica jeste da su se prvi digli na oružje i zapucali.
Njima je to prošlo.
Problem je što su njihovima primerom krenuli i Hrvati.
E njima sa njihovom prošlošću, to je već teže išlo...
Hajmo realno - ko je kriv?
- LBVIEW
#151 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
- muha_sa
#152 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
priznajem--krivi smi mi koji pružismo otpor golorukom agresoru--sjebasmo mu planove
najebali smo--nikad nam to oprostit nece
najebali smo--nikad nam to oprostit nece
- He1972
#153 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Zašto samo srbiji, pa veći su srbi ovdje, naši domaći bosanci pravoslavci! Preko Drine su kačiji mašalj!Ne znam zasto se ovo konstantno previdja.
Isto tako, nas optuzuju da smo se sami masakrirali na markalama, valjda im je to taktika okretanja, a i jer su sami skloni tome.
samo glasni su srpski jauci kojim optuzuju druge dok oni upravo to rade za sto druge optuzuju. treba ih nadjacati. i zastititi se maksimalno. i nikad, apsolutno nikad vise ne vjerovati srbiji.
- salik79
#154 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
muha_sa wrote:Duka Dizel wrote:Ja nigde, ali baš nigde nisam napisao da su Srbi branili Jugoslaviju.Point. wrote:Krivi su oni koji su ga najspremniji docekali, tj Srbi. Ako su Srbi i JNA branili Jugoslaviju, kako Dizel govori, kako je moguce da u skroz razrusenom Vukovaru JNA i cetnicki bataljoni rame uz rame pjevaju "oslobodilacke" pjesme?
Koje su to pickice i kukavice od ljudi, pocnu rat, naprave strasne zlocine, genocod, osudi ih medjunarodni sud, a oni i dalje guslaju da svi lazu i petljaju, samo su oni u pravu.
Tacno te tjeraju da pomislis Boze, daj mi samo jednu nuklearni paketic...
Najispravnije je reći da su branili svoju ideju "svi Srbi u jednoj državi".
Nikakvo Bratstvo i Jedinstvo, nikakava zajednica naroda i narodnosti...u prvom planu su bili samo srpski interesi širom bivše države.
To je istina.
Ali laž je da su Srbi počeli rat tako što su napali Sloveniju. To je budalaština.
Paradoksalno je to sa Slovencima.
Oni su danas najnapredniji, najcivilizovaniji, Haga nisu videli, niko ih nigde ne pominje...a činjenica jeste da su se prvi digli na oružje i zapucali.
Njima je to prošlo.
Problem je što su njihovima primerom krenuli i Hrvati.
E njima sa njihovom prošlošću, to je već teže išlo...
Tamam htjedoh napisati da svako ko tvrdi nesto ovako (izjednacavanje krivice), postavi slicne skupove "drugih" na kojima su se izvodili milozvucni stihovi, poput onih koji pevase i zlo ne mislise, kao sto su "ubicemo, zaklacemo ko sa nama nece", "ko to kaze ko to laze" i sl. ...
- muha_sa
#155 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ovi klipovi su mudžahedinsko isilovska montaža i falsifikat
-
hAZNADAR
#156 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Postoji samo jedna istina i jedna historija. Zato sto postoje relevantni dokazi i argumenti.Edin H. wrote:
Sad se kroji nova istorija.
Niko ne moze krojiti novu historiju - moze samo mitove i lazi. U Srbiji nemaju svoju historiju, svoju verziju historije, neku novu skrojenu historiju,... - imaju samo mitove pod imenom istorija.
U ovoj temi je samo bitno koliko narodi u BiH vjeruju u jedinu ispravnu historiju i u kojoj mjeri. Pa poslije mozemo zasto. Sva ostala prica je off i totalno bespotrebno iznosenje argumenata jer nije poenta nekoga ubijediti u cinjenice - vec zasto ljudi ne vjeruju u cinjenice iako su im dostupne.
- sheilak
#157 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ma srbi su itekako svjesni da su oni poceli rat. problem je samo sto ga nisu mogli zavrsiti kako su htjeli. i sad ide kuknjava, spinovanje, mitomanija. ali svaka cast, nakon onolikih poraza ne odustaju.
izgubili su teritorije u drugim drzavama koje su dobili na lak nacin kraljevinama, izgubile vojsku, kosovo, osiromasili, navukli na sebe stigmu zlocinaca i koljaca, a milion puta ojacali bosansku/bosnjacku, hrvatsku i albansku nacionalnu svijest. way, to go, srbi 
-
Duka Dizel
#158 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ma gde je to taj Memorandum prihvaćen kao nacionalni cilj? Šta to znači?horkesh wrote:E, nije tako sinko, nećemo izjednačavanja bez ikakvih dokaza.Duka Dizel wrote:Jest, kao što je i Alija "otac bošnjačke nacije".horkesh wrote: Ne samo to, Memorandum SANU je općeprihvaćen kao srpski nacionalni cilj, a Dobrica Ćosić proglašen je za "oca nacije".![]()
Ili kao što je Islamska deklaracija opšteprihvaćen bošnjački nacionalni cilj.
Memorandum SANU jeste bio prihvaćen kao nacionalni cilj tadašnjeg rukovodstva Srba, s Miloševićem na čelu. Često je spominjan u svim srpskim medijima, o njemu su trubili tadašnje srpske vođe i tako dalje, sve danas ima dokumentovano i snimljeno. Ćosić jeste bio slavljen, tada kao i danas, kao otac nacije.
Taj Memorandum nikad nije zvanično ni objavljen.
Neki novinar se dokopao sirove radne verzije i objavio je u Večernjim Novostima...nakon čega je izbio skandal ,o čemu se u javnosti polemisalo godinama i godinama.
I to je cela priča oko Memoranduma.
Znači, kakva je to glupost da tekst koji zvanično nikad nije ni objavljen bude usvojen kao nacionalna strategija. Gde? Kad? Kako?
Pa jeste smešno.Još porediti Ćosića i Aliju? Smiješno.
Jer za razliku od Alije koji je bio autor Deklaracije i ličnost koja je imala političku vlast, Dobrica Ćosić nije autor Memoranduma iako mu se imputira uticaj i nikad nije imao neku stvarnu političku vlast. Ne znam jel sastavio godinu dana na mestu predsednika SRJ pre nego što ga je Milošević šutnuo
U Islamskoj deklaraciji Alija piše da muslimani trebaju imati vlast tamo gde su većina i da to treba biti vlast po šerijatskim nazorima. Jel tako ?A tek taj dio da je Islamska deklaracija, a 99,99 posto Bošnjaka nikad nije bilo ni u istoj zgradi s primjerkom te knjige, kamoli je pročitalo, nacionalni cilj Bošnjaka, a što JESTE propagirano u srpskim medijima, tada kao i danas. Uostalom, pročitaj tu strašnu deklaraciju, a koja je žalopojka nad općim stanjem muslimana u svijetu. Nema tamo, Duka, poziva na razdvajanje od druga dva naroda, prisilno izmještanje drugih i iscrtavanja budućih granica samostlane države.
Da li su Bošnjaci čitali? Tja...verovatno nisu.
Ali nisu ni Srbi Memorandum držali pod jastukom i svako veče pred spavanje čitali.
Nekako mi je logičnije da Milošević koji veze sa Memorandumom nije imao, nije toliko držao do njega koliko Alija do svoje Deklaracije.
- salik79
#159 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Na Palama i Jahorini sam u zimu 90'/91' mislio da se snima neki novi nastavak "Bitke za ranjenike"...ljevoruki wrote:Prilicno civilizirano pricamo o vrlo teskoj temi.
Cak bih da pohvalim polaznika skole na Palama, dizelasa, za kulturno, doduse potpuno neargumentirano, diskutiranje.
- salik79
#160 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Zavera ustasko-dzihadska...muha_sa wrote:ovi klipovi su mudžahedinsko isilovska montaža i falsifikat
-
Duka Dizel
#161 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
E dobro...nek im je halal onda...što bi vi rekli.He1972 wrote:Treba da te bude sramota što pravdaš njegove ubice.Duka Dizel wrote:He1972 wrote: Ja bar imam mrvu obraza da priznam da on nije imao šta da traži u slo tada zato je i dobio metak
Ko reče da je mrtav, živ je i zdrav, kroz šljem, metak završio u potiljku ti isti slovenci operisali ga, oporavili i spasili mu život i isporučili ga kući!
- sheilak
#162 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
duka dizel,
friski, izdrzljivi trol iz proustaskih i prosrpskih bespuca.
friski, izdrzljivi trol iz proustaskih i prosrpskih bespuca.
- LBVIEW
#163 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Vidis, kako, malo-pomalo nadolazis i fakticki priznajes zasto ste -zbog nepriznavanja republickih granica- rat i zapoceli. Jebi ga, celi svet nije hteo primenjivati "gde su serpski grobovi tu je i serpska zemlja" a "one druge cemo pod zemlju" vec MP i zakljucke Badtinterove komisije.Duka Dizel wrote:Pa dobro...Nisam ni ja daleko od tog mišljenja.ljevoruki wrote:
Pises gluposti. Yu je bila prvenstveno interes srbije i srba, ostali su tu bili vecinom statisti.
YU je nekima trebala samo da predju na pobedničku stranu, malo se okite antifašizmom i izbegnu devastiranje poraženih u dva svetska rata.
Takvima i njihovim sledbenicama, od AVNOJ-a su najsvetije samo republičke granice.
- Prpa.ba
#164 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Kakva korisna tema. 
- muha_sa
-
Duka Dizel
#166 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Gluposti.hAZNADAR wrote:Postoji samo jedna istina i jedna historija. Zato sto postoje relevantni dokazi i argumenti.Edin H. wrote:
Niko ne moze krojiti novu historiju - moze samo mitove i lazi. U Srbiji nemaju svoju historiju, svoju verziju historije, neku novu skrojenu historiju,... - imaju samo mitove pod imenom istorija.
U ovoj temi je samo bitno koliko narodi u BiH vjeruju u jedinu ispravnu historiju i u kojoj mjeri. Pa poslije mozemo zasto. Sva ostala prica je off i totalno bespotrebno iznosenje argumenata jer nije poenta nekoga ubijediti u cinjenice - vec zasto ljudi ne vjeruju u cinjenice iako su im dostupne.
Historija kao ni istorija nije nikakva egzaktna nauka poput fizike ili matematike.
Ona spada u deskriptivne nauke i podložna je tumačenju u zavisnosti od momentuma i onog ko je piše.
Ja kad na ovom forumu odem na Historiju/Povijest često dobijem uvid u neke do sad potpuno nepoznate fakte i potpuno drugačije vidjenje prošlosti, koje je u Srboslaviji bilo anatemisano i zabranjeno.
- muha_sa
#167 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ko je kriv 
- mO k3
#168 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
zli bosnjaci, alija , islamska deklaracija zar ti nije jos jasno?muha_sa wrote:ko je kriv
-
Duka Dizel
#169 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
I taj Badinter sa svojim lakomislenim zaključcima je jedan od krivaca za rat.LBVIEW wrote:Vidis, kako, malo-pomalo nadolazis i fakticki priznajes zasto ste -zbog nepriznavanja republickih granica- rat i zapoceli. Jebi ga, celi svet nije hteo primenjivati "gde su serpski grobovi tu je i serpska zemlja" a "one druge cemo pod zemlju" vec MP i zakljucke Badtinterove komisije.Duka Dizel wrote:Pa dobro...Nisam ni ja daleko od tog mišljenja.ljevoruki wrote:
Pises gluposti. Yu je bila prvenstveno interes srbije i srba, ostali su tu bili vecinom statisti.
YU je nekima trebala samo da predju na pobedničku stranu, malo se okite antifašizmom i izbegnu devastiranje poraženih u dva svetska rata.
Takvima i njihovim sledbenicama, od AVNOJ-a su najsvetije samo republičke granice.
Gde je sad da šara po Španiji i Ukrajini?
Gde je bio četresprve?
- Edin H.
#170 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Hajde procitaj prvo sta je covjek napisao, rijec je bila o Sloveniji, najlakse se gadjati floskulama.hAZNADAR wrote:Postoji samo jedna istina i jedna historija. Zato sto postoje relevantni dokazi i argumenti.Edin H. wrote:
On vrlo precizno opisuje dogadjaje i nigdje ne vidjeh da umanjuje ulogu Srbije, ciji je cilj bio jasan "svi Srbi u jednoj drzavi". Osjecali su se jakima i da silom mogu ostvariti svoje ciljeve, jer pored toga sto su najmnogobrojniji preuzeli su mahom kontrolu u JNA. Ali to sa druge strane ne umanjuje odgovornost rukovodstva Slovenije i Tudjmana, koji je jasno porucio da ga nikakav dogovor ne interesuje, jer se radi o povijesnoj sansi da ostvare hrvatsku drzavu - pogledaj interview sa Kirom Gligorom. Znaci niti je Srbija, niti Slovenija, niti Hrvatska iskreno radila na rjesenju da se sacuva Jugoslavija, jedino su iskrene tendencije postojale u BiH i Makedoniji. E onda dolaze visenacionalni izbori u BiH koji pokazuju da se i BiH odlucila za sukob. Nekih 80% ljudi je glasalo za nacionalne stranke, procentualno najvise Hrvati za HDZ, te Srbi za SDS, a potom Muslimani za SDA. Uglavnom sto se mene tice svako (bez obzira na nacionalnu pripadnost) ko je tada dao svoj glas nacionalnim strankama dao je zeleno svijetlo za nastavak politika koje su dovele do stravicnog rata.
- Maraschino
#171 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.
Sta ja imam da razmisljam sta ste se desavalo iza kulisa i tamo gdje me nije bilo.
Kada pogledam Haske presude, sve mi je jasno i sta mi tu jos imamo da dodamo osim naprdjivanja ili ne smijem ni da pomislim, izjednacavanja krivice.
Sta ja imam da razmisljam sta ste se desavalo iza kulisa i tamo gdje me nije bilo.
Kada pogledam Haske presude, sve mi je jasno i sta mi tu jos imamo da dodamo osim naprdjivanja ili ne smijem ni da pomislim, izjednacavanja krivice.
- muha_sa
#172 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ovo treba proguratMaraschino wrote:Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.
- Edin H.
#173 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Dobro pitanje, banovi valjda,Maraschino wrote:Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.
Haske presude se bave posljedicama, a ne uzrocima. Uzroci nisu krivicno djelo.
- Maraschino
#174 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
A ovdje nema uzrocno posljedicne veze?Edin H. wrote:Dobro pitanje, banovi valjda,Maraschino wrote:Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.
Kada pogledam Haske presude, sve mi je jasno i sta mi tu jos imamo da dodamo osim naprdjivanja ili ne smijem ni da pomislim, izjednacavanja krivice.![]()
Haske presude se bave posljedicama, a ne uzrocima. Uzroci nisu krivicno djelo.
-
zavrzlama
#175 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ovakve teme su krici salonske ekipe koja se nemoze da pomiri sa cinjenicom da je Hag dokumentovao i osudio krivce za agresiju na BIH i jasno dao do znanja ko je i zasto izazvao ratove...tema vise govori o pokretacu nego o ozbiljnosti i svrsi same teme..