Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post Reply
Fudo387

#151 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Fudo387 »

smijesni_ste wrote:Na osnovu čega ste optimistični u pogledu "urušavanja" RS-a?

Ako je ikad i bilo šanse za nešto slično, to je period odmah iza rata...sada je poprilično kasno
Ne moze izdrzati ni teret zlocina, ni demografiju.
Proces urusavanja moze ubrzati prvi ozbiljniji konflikt medju vecim igracima, njoj je arivederci.
peepeep

#152 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by peepeep »

Fudo387 wrote:

Ako je ikad i bilo šanse za nešto slično, to je period odmah iza rata...sada je poprilično kasno
Proces urusavanja moze ubrzati prvi ozbiljniji konflikt medju vecim igracima, njoj je arivederci.
Ne budi smiješan, vidi kako i Hrvati i Srbi - kako u BiH tako i preko granica - mogu da izdrže i teret zločina i sve drugo. Nije njima problem glumiti žrtve i nijekati da se desio zločin. Rade to već 25 godina, radiće to još 125, šta ih briga.
Fudo387

#153 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Fudo387 »

peepeep wrote:
Fudo387 wrote:

Ne budi smiješan, vidi kako i Hrvati i Srbi - kako u BiH tako i preko granica - mogu da izdrže i teret zločina i sve drugo. Nije njima problem glumiti žrtve i nijekati da se desio zločin. Rade to već 25 godina, radiće to još 125, šta ih briga.
25 godina u istoriji je nista, ovo sto srpska i hrvatska politika demonstrira u BiH je nista drugo do urlikanje zvijeri na samrti, ne mozes se takvim stavovima gurati medju civilizovan svijet. Prije ili kasnije to ce “Svabo” razjebat’, ne zbog nas, vec zbog sebe.
Mirza007

#154 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Mirza007 »

peepeep wrote:
escobar__ wrote:Nema ništa od rušenja tzv. republike srpske, to ko očekuje taj onda očekuje i rat. Nema ni teoretske šanse da se taj entitet više ukine mirnim putem.
Ne mora se rušiti RS ali se treba konačno riješiti govana na vlasti i svečano natjerati šumadiju da prizna da je dio BiH. Ne moramo ga ukidati, eto im ga, ali neka ne sanjaju o nezavisnosti. Ko hoće nezavisnost, taj hoće rat.
Ne mora se ukidati. U visenacionalnim drzavama mora postojati neka podjela vlasti sa centralnog na nize nivoe.
Medjutim PC se:
- moze demokratizirati
- mora ponasati u skladu sa ustavom drzave u okviru koje jedino moguce postoji
- druga dva naroda moraju konzumirati konstitutivnost, ukljucujuci i pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku
- moze promijeniti naziv i sustinu
- mora pridrzavati odluka visih instanci (Ustavni sud, Ustav BiH te zakone na drzavnom nivou)
- mora davati saglasnot tamo gdje su potrebna nova ovlastenja na drzavnom nivou

Dvoentitetsko uredjene + distrikt Brcko se tesko moze mijenjati (osim uz pristanaka vecine u parlamentima BiH) no samo funkcioniranje entiteta se moze (i morace se) promijeniti. Na dobrobit svih.
peepeep

#155 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by peepeep »

Mirza007 wrote:
peepeep wrote:
escobar__ wrote:Nema ništa od rušenja tzv. republike srpske, to ko očekuje taj onda očekuje i rat. Nema ni teoretske šanse da se taj entitet više ukine mirnim putem.
Ne mora se rušiti RS ali se treba konačno riješiti govana na vlasti i svečano natjerati šumadiju da prizna da je dio BiH. Ne moramo ga ukidati, eto im ga, ali neka ne sanjaju o nezavisnosti. Ko hoće nezavisnost, taj hoće rat.
Ne mora se ukidati. U visenacionalnim drzavama mora postojati neka podjela vlasti sa centralnog na nize nivoe.
Medjutim PC se:
- moze demokratizirati
- mora ponasati u skladu sa ustavom drzave u okviru koje jedino moguce postoji
- druga dva naroda moraju konzumirati konstitutivnost, ukljucujuci i pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku
- moze promijeniti naziv i sustinu
- mora pridrzavati odluka visih instanci (Ustavni sud, Ustav BiH te zakone na drzavnom nivou)
- mora davati saglasnot tamo gdje su potrebna nova ovlastenja na drzavnom nivou

Dvoentitetsko uredjene + distrikt Brcko se tesko moze mijenjati (osim uz pristanaka vecine u parlamentima BiH) no samo funkcioniranje entiteta se moze (i morace se) promijeniti. Na dobrobit svih.
Da ne serem više, sve što si rekao je upravo ono što sam i ja htio reći, samo nisam elokventan ko ti.
swanfilter

#156 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by swanfilter »

Mah, i na ovoj presudi mozemo zahvaliti samo Racanu i Mesicu. Nisu bili dio te price, a znali su za moguce posljedice i fino, tiho, predali dokumente i koga se je trazilo.

Srbija, odigrali do maksimuma. Do takvog da je i na Bg padalo. Na kraju, eto vama Kosovo, Mladic i Karadzic, a dokumenti reciklirani ...

Ove zadnje presude mozda nesto i promijene, al nasa tuzba je prije svega glavni krivac.

A Covic neka se poklopi. Hrvati iz Posusja bi prvi trbali da ga objese pored lokalnog puta ...
nadInsan

#157 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by nadInsan »

peepeep wrote:
To se već postepeno mijenja kod nekih političara poput onih iz NDP-a koji su polučetnici jer slave lik i djelo Karadžića ali u isto vrijeme priznaju Bosnu kao realnost i nemaju separatističkih izjava ili ciljeva, barem ne formalno. Čak i ako lažu da se dodvore Bošnjacima ne bi li ubili koji glas, mislim da je "veliko" kada jedan Srbin, čak i lažno, kada kaže da je Bosna njegova domovina i da se treba dogovarati u Sarajevu, a ne Beogradu. To je napredak u političkoj misli u RS-u.
Mali_Vuk

#158 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Mali_Vuk »

Samo da pozdravim odluku suda :thumbup: :bih:

Ko jebe Praljka. Ne radujem se ničijoj smrti, pa ni njegovoj.
Fudo387

#159 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Fudo387 »

Samo, mora se beogradskim supcima priznati umijece na manipulaciji zapadnohercegovackih bekana koji su u sve uspjeli uvuci i danasnji Zagreb. Svjesno su pristali da budu dio beogradske igranke, blokirali svaki pokusaj progresa BiH, isli su cak dotle da klimaju glavom ludom Dodiku i kad je na red doslo pitanje ulaska u NATO. Sad kad su ih naguzili postavljaju pitanje, a sto ste nas a Srbe niste?
Budale.
Sanjarko

#160 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Sanjarko »

Po meni, tako mi danas odmah nampalo po otvaranju ove teme cekaju u vezi Srbije ne bi li se ona prema Nato-u okrenula itd., a ako ne bude izvuci ce keca iz rukava, tj. Kosovo. Ne znam, kazem odmah mi to nampalo danas, i tako to na prvu me rijetko vara.

Ali ljudi opet isto mantraju. Pisao sam na drugoj temi. Opet da nas izgone u Tursku i slicno. :(
Papastadopulos

#161 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Papastadopulos »

e moji vi.... dok se ljudi cimaju koliko toliko da krene ovaj prostor naprijed vi samo o ratu i podizanju tuzbi, jeste bio rat, jesu ljudi ubijani, jeste bilo svega, ali cini mi se da sarajevo nikako da pokrene neku pricu za buducnost. dokle cete vise samo o ratu u
horkesh

#162 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by horkesh »

Papastadopulos wrote:e moji vi.... dok se ljudi cimaju koliko toliko da krene ovaj prostor naprijed vi samo o ratu i podizanju tuzbi, jeste bio rat, jesu ljudi ubijani, jeste bilo svega, ali cini mi se da sarajevo nikako da pokrene neku pricu za buducnost. dokle cete vise samo o ratu u
Kakve veze Sarajevo sad ima? Ovo je presuda Međunarodnog suda nisu ga Bošnje osnovale.

Ako išta, burne reakcije dolaze sa hrvatske strane gdje se prekida Sabor, Kolinda leti nazad hitno sa Islanda, najavljuju se sjednice o položaju Hrvata u BiH...
Papastadopulos

#163 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Papastadopulos »

horkesh wrote:
Papastadopulos wrote:e moji vi.... dok se ljudi cimaju koliko toliko da krene ovaj prostor naprijed vi samo o ratu i podizanju tuzbi, jeste bio rat, jesu ljudi ubijani, jeste bilo svega, ali cini mi se da sarajevo nikako da pokrene neku pricu za buducnost. dokle cete vise samo o ratu u
Kakve veze Sarajevo sad ima? Ovo je presuda Međunarodnog suda nisu ga Bošnje osnovale.

Ako išta, burne reakcije dolaze sa hrvatske strane gdje se prekida Sabor, Kolinda leti nazad hitno sa Islanda, najavljuju se sjednice o položaju Hrvata u BiH...
nisi me skontao, uopsteno govorim
Hajvan

#164 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Hajvan »

al ga uopceno sukas sarajvu…heheh
kakva logocka greska.
General War

#165 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by General War »

Papastadopulos wrote:
horkesh wrote:

Pa sarajevo ima najmanje veze s tim, hrvatska se je okrenula na glavu...
horkesh

#166 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by horkesh »

Papastadopulos wrote:
horkesh wrote:

Ma skontao sam ja tebe dobro, uopšteno smo mi krivi. Haj' sa srećom.
oakville

#167 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by oakville »

Misliš "neće presuda doprinjeti relaksiranju odnosa?" :D Pa u pravu si donekle, uvijek se ubica osjeća relaksirano kad ubije nekoga i još ga oslobode, to djeluje kao leksaurin :D

Bili relaksirani odnosi 92uge - i rezultat se zna.

Nemoj više takve relaksiranosti, tako ti Praljkovog šehidskog mezara.
Last edited by oakville on 29/11/2017 20:20, edited 1 time in total.
mishic

#168 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mishic »

Zagreb je mogao osnažiti dokaze u tužbi BiH protiv Srbije. Nije to učinio kalkulišući s tim da ako Srbija ne bude osuđena ni Hrvatska ne može biti. Ta kalkulacija sada im se obila o glavu. Ovo jeste nelogično ali nije i jedina nelogičnost iz Haga. Sjetimo se presude Rasimu Deliću. Ne spadam u one koji o zločinu i zločincima razmišljaju po principu naši i njihovi. Ali od Tadeusza Mazovieckog i CIA-e koji su još u vrijeme sukoba definirali koliko je zločina počinila koja strana do oslobađajućih presuda brojnim generalima i Srba i Hrvata presuda Rasimu Deliću totalno je nelogična. Da ne govorimo o tome da se insistira o podjednakom kažnjavanju sve tri strane. I da ne govorimo o tome da su neki zločini bili sistemski, planirani, i dio strategije a neki osveta iz očaja, pojedinačni i dugo sakrivani. Ali o svemu ovome još dugo i puno će se govoriti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#169 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Koji ljudi? Ovi iz RS blokiraju sve živo. Čak i ono što treba svima. Sjetimo se sramotne blokade dogovora o transportnoj zajednici. Cijeli region pristupio, samo BiH nije, jer su iz RS blokirali.
Slična stvar ih Hercegovine. Sad plač što je Hrvatska presuđena za UZP, a Srbija nije. A kad se radila revizija tužbe, oni šutke i hinjski praktično bili protiv.
I onda kažeš radi se da ovaj prostor ide naprijed.
Radilo bi se da radimo na cjelovitoj državi, da smanjujemo glomaznu administraciju na način da nema institucija Federacije, RS, kantona i ostalih gluposti, jer tu idu milijarde od kojih bi ova država mogla cvjetati.
Džabe je to sve pričati, na kraju krajeva, i bošnjačkim političarima odgovara ovo sranje od situacije, jer su nebrojeno puta pokazali da su u kolu sa srpskim i hrvatskim političarima i da sa nacionalističkom retorikom drže stada na okupi.
Kakvo kretanje naprijed i bakrači. Ja ne vidim ni jednu struju da radi u tom smjeru.
Papastadopulos

#170 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Papastadopulos »

oakville wrote:
Misliš "neće presuda doprinjeti relaksiranju odnosa?" :D Pa u pravu si donekle, uvijek se ubica osjeća relaksirano kad ubije nekoga i još ga oslobode, to djeluje kao leksaurin :D

o tome ja pricam, ma ne vrijedi sa vama.... :run:
Maraschino

#171 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Papastadopulos wrote:
Uopsteno ti pricam, bacali ljudi kore od banana i nakon nekog vremena okliznuli se na iste.
Gdje ti vidis tu Sarajevo?
oakville

#172 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by oakville »

Papastadopulos wrote:
oakville wrote:

o tome ja pricam, ma ne vrijedi sa vama.... :run:
Nije do nas, do Haga je. Ako prihvataju reviziju, pokušaj se njima obratiti, "mi" ti nismo adresa za to.
Papastadopulos

#173 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Papastadopulos »

Maraschino wrote:
Papastadopulos wrote:
Uopsteno ti pricam, bacali ljudi kore od banana i nakon nekog vremena okliznuli se na iste.
sarajevo jarane kao sinonim za (bosnjaci, ljudi kojih je najvise i bih i koji bi da oce mogli smanjiti tenzije kada bi se okrenuli vise buducnosti i boljem zivotu i suzivotu
Maraschino

#174 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Papastadopulos wrote:
Maraschino wrote:
Papastadopulos wrote:
sarajevo jarane kao sinonim za (bosnjaci, ljudi kojih je najvise i bih i koji bi da oce mogli smanjiti tenzije kada bi se okrenuli vise buducnosti i boljem zivotu i suzivotu
Zli Bosnjaci na celu sa ozlogasenim Abu Baketom pljuje u ruke pomirenja, prijateljstva, zastitnika BiH iz B.Luke i Gruda.
Bake, Bake gdje ce ti dusa.
horkesh

#175 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by horkesh »

Pa šta hoćeš da uradimo? Evo, ja ni večeras ne vidim nikakve teške riječi iz Sarajeva. Nisu, vala, ni rijeke ljudi potekle da slave presudu niti se pale hrvatske zastave, nema kolona automobila da trube...

Kaži, evo, može i konkretno i uopšteno, šta to mi trebamo da uradimo da doprinesemo toj relaksaciji odnosa? Ali, imam ideju!

Šta misliš da ti, onako uopšteno, nama kažeš šta su to Hrvati uradili da bi se relaksirali odnosi? Može i konkretno, nije problem.

Osim, naravno, upućivanja u Evropski parlament rezolucije o federalizaciji, to jeste jako pomoglo svim narodima u BiH.
Post Reply