P[itanje morala ,a na moral utječu: svijest ljudi, odgoj u obitelji, religija, tradicija, životno iskustvo.
Eto doslo je vrijeme da je recimo koliko sam cula-jako populana plasticna operacija --vracanje nevinosti-- himena-
13 godina jeste pedofilija, piseo u skladu sa clankom arzonjinnog tekstainsomnia78 wrote:Ne glupirajte se. Procitajte definiciju pedofilije. Kakvih 16 i pedofilija
da, umniji al' sa penisima, ovdje se ne pitaju zenesunceKOtepsija wrote:ti se koliko vidim upustas u tumacenje slova zakona kojeg su donijeli umniji od mnogih koji koriste ovaj forum. Zakoni su kao presude suda-oni se ne komenatrisu vec provode.Connaisseur Karlin wrote:pa jeste pedofilijaNiemand wrote:A jbg sad, covjek ispade pedofil. Pa i ona dzekina se udala tu nedje sa 16 za lika starijeg 10 godina, sve sa pristankom roditelja. To je ocito prije bilo drugacije.
pristanak roditelje nema nikakve veze sa njenim pristankom
obratno, to upravo znaci da iste maloljetnice nece biti leglano zasticene, a automatski se opravdava pedofilijainsomnia78 wrote:Jeste. Citaj
Pa naravno da je neprimjerna ali to ne znaci da ce sad ovi od trideset sad navaliti na maloljetnice. Plus nigdje ne pise da ce do toga stvarno i doci. Kazu izmedju 13 i 15
Izgleda da nisi razumio napisanotriconja wrote: Jaro to je negdje u sivoj zoni zakona, djecu obucavati (naravno mislim na verbalne upute) i izazivanje nekih osjecaja kod njih tokom slusanja ili pogotovo ako im pokazujes materijale.
Mogu te osuditi ko pedofila ko od sale
Da, stvarno je ogromna razlika izmedju sadasnjih 14 i mogucih 13Connaisseur Karlin wrote:obratno, to upravo znaci da iste maloljetnice nece biti leglano zasticene, a automatski se opravdava pedofilijainsomnia78 wrote:Jeste. Citaj
Pa naravno da je neprimjerna ali to ne znaci da ce sad ovi od trideset sad navaliti na maloljetnice. Plus nigdje ne pise da ce do toga stvarno i doci. Kazu izmedju 13 i 15
Mislim kada je 11 godina, zbilja je pitanje koliko mu je to rekla da ima - 16Javni tužilac izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009. godine, kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojim godinama, a njena porodica je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.
Pa ovaj zakon ce upravo sprijeciti to. Sve ispod fiksirane granice ce automatski spadati pod pedofiliju i silovanje. Granica jos uvijek nije fiksirana. Nije ni blizu jer su zastupnici zestoko podjeljeni oko ovogmoonca wrote:Mislim kada je 11 godina, zbilja je pitanje koliko mu je to rekla da ima - 16Javni tužilac izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009. godine, kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojim godinama, a njena porodica je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.Razlika mozda nije drasticna ali zbilja curicak od 11 godina je zbilja ocigledna.
No,pitanje je i morala dejvojcica,odgoja -zasto se one upustaju u 'avanturu'. Ne sve.
Mozemo krenuti od licnog iskustva kada je koja od nas ovdje prisutnih bila spreman za to.![]()
Moja prijateljica ima dvoje djece -- ima sina koji se zabavljao sa 16 - njemu je bilo 19god--- dolazila je u posjeti iz EU SAMAroditelji su znali i odobravali tu vezu.
Gledajuci je - nije bas djelovala kao curica koja se tek prestala igrati lutkicama- tako, ja bih joj dala - tu negdje oko 18-19 god.
procitaj psotove od mene i sheliakinsomnia78 wrote:Da, stvarno je ogromna razlika izmedju sadasnjih 14 i mogucih 13Connaisseur Karlin wrote:obratno, to upravo znaci da iste maloljetnice nece biti leglano zasticene, a automatski se opravdava pedofilijainsomnia78 wrote:Jeste. Citaj
Moze biti, bukvalno sam razumiospreca wrote:Izgleda da nisi razumio napisanotriconja wrote: Jaro to je negdje u sivoj zoni zakona, djecu obucavati (naravno mislim na verbalne upute) i izazivanje nekih osjecaja kod njih tokom slusanja ili pogotovo ako im pokazujes materijale.
Mogu te osuditi ko pedofila ko od sale
Ipak je -nevidjeni kriminal dopustiti ovakve brakove. To je problem -zenskog djeteta.Connaisseur Karlin wrote:aranziranje djecijih brakova na Kosovu , a to je bilo poznato cak i u doba SFRJ
http://kosovotwopointzero.com/en/underage-and-married/
13 i 14 dobna starost !!!
mene nista ne moze iznenaditi, ni SFRJ koja to nije zabranila, ni Francuska, koja plranira legalizirati , jer u oba primjera vecina su muskraci koji glasaju za ovakve promjene , a ne zene, no ne razumijem zasto zene ne reagiraju !?moonca wrote:Ipak je -nevidjeni kriminal dopustiti ovakve brakove. To je problem -zenskog djeteta.Connaisseur Karlin wrote:aranziranje djecijih brakova na Kosovu , a to je bilo poznato cak i u doba SFRJ
http://kosovotwopointzero.com/en/underage-and-married/
13 i 14 dobna starost !!!
.
(Evidentno je i u dansnjem drustvu da zena/djevojka ako promjeni par partnera - ucestalo izlazi --je 'sponzorusa')
Interesantno i majke/nekadasnje kcerke su prosle tu 'torturu' i svejedno kada rode zensko dijete zna se koji je cilj. Sto prije 'skinuti obavezu odgoja' i utrpati je nekome .
Pa, te iste majke u Sudanu curice - medieval practice-obrezuju da bi sprecile / umanjile seksualnu želju da bi je zastitili od njene seksualnosti, izmedju odtalih
razloga.
jesi siguran da su zeneinsomnia78 wrote:Pa iza ovog zakona stoji tuziteljica koja je zena. Dosta zastupnica su takodje zene
odgovor je da. pogotovo kad to nekom lično Bog naredi, glavom i bradom.arzuhal wrote: Jel to naučno dokazano i utvrđeno?
Primjer krađe: (1) kradljivac/lopov koji krade jer mu je "tako lakše u životu da živi" i (2) kleptoman mogu uraditi i formalno i pravno istu stvar: ukrasti. Pa ipak se ne tretira isto, ovo drugo (kleptomanija) je dijagnoza. I zakon, dakle država, i društvo će drukčije gledati na počinitelja jednog te istog djela.
Ne mislim ovdje bukvalno uporediti pedofiliju i kleptomaniju (ispalo bi skroz nakaradno), ali može li se praviti razlika između (hajmo za trenutak, samo za potrebe ove rasprave jer je riječ o promjeni zakona i tim momentima, umjesto dijete reći mlada osoba, ne gubeći pri tome iz vida šta mislimo...) seksualnog odnosa s mlađom osobom uz njen pristanak i želju i - pedofilije? Ovdje mislim na dobnu granicu o kojoj se raspravlja u Francuskoj, dakle s djetetom/mladom osobom od 13 godina - da li seksualni odnos s osobom tih godina može ne biti pedofilija nego upravo to - seksualni odnos uz pristanak, ili je uvijek pedofilija?
Ako je svaki seks sa osobom od 13 godina (uz njen pristanak, odobravanje, želju, itd) pedofilija, onda to znači da Francuska razmatra zakon kojim bi ozakonila, legalizirala, odnosno dekriminalizirala nešto što bismo mogli nazvati "ograničenom pedofilijom", pedofilijom s dobnom granicom?
Ništa ja ne aludiram, bavim se temom a to je nastojanje francuskog pravosuđa da nekako nađe pravna rješenja za upitne, granične situacije. Moraš se pokušati osloboditi tih frustracija islamom i pokušati malo šire sagledavati stvari, nije uopće nužno da ama baš svaki detalj svake teme mora imati vezu sa islamom, muslimanima i slično, pogotovo još ako se u tome koriste iskrivljene stavri, poluinformacije, itd.zagortenej wrote:odgovor je da. pogotovo kad to nekom lično Bog naredi, glavom i bradom.arzuhal wrote: Jel to naučno dokazano i utvrđeno?
Primjer krađe: (1) kradljivac/lopov koji krade jer mu je "tako lakše u životu da živi" i (2) kleptoman mogu uraditi i formalno i pravno istu stvar: ukrasti. Pa ipak se ne tretira isto, ovo drugo (kleptomanija) je dijagnoza. I zakon, dakle država, i društvo će drukčije gledati na počinitelja jednog te istog djela.
Ne mislim ovdje bukvalno uporediti pedofiliju i kleptomaniju (ispalo bi skroz nakaradno), ali može li se praviti razlika između (hajmo za trenutak, samo za potrebe ove rasprave jer je riječ o promjeni zakona i tim momentima, umjesto dijete reći mlada osoba, ne gubeći pri tome iz vida šta mislimo...) seksualnog odnosa s mlađom osobom uz njen pristanak i želju i - pedofilije? Ovdje mislim na dobnu granicu o kojoj se raspravlja u Francuskoj, dakle s djetetom/mladom osobom od 13 godina - da li seksualni odnos s osobom tih godina može ne biti pedofilija nego upravo to - seksualni odnos uz pristanak, ili je uvijek pedofilija?
Ako je svaki seks sa osobom od 13 godina (uz njen pristanak, odobravanje, želju, itd) pedofilija, onda to znači da Francuska razmatra zakon kojim bi ozakonila, legalizirala, odnosno dekriminalizirala nešto što bismo mogli nazvati "ograničenom pedofilijom", pedofilijom s dobnom granicom?
vjerovatno aludiraš na Muhamedov brak sa 9-godišnjom Aišom (po nekim izvorima je imala 6 god.) i želiš da istakneš kako su i Francuzi došli tobe i skotali kako je islam istina.
Haris.ba wrote:Pedofilija je seksualna sklonost osobama prije puberteta.
U BiH je krivično djelo biti sa djetetom ispod 14. godina.
Svakako da bih bio protiv toga iz više razloga (i to je sasvim druga priča o kojoj bih mogao pisati zašto), a moje protivljenje tome bi bilo i snažnije od slučaja do slučaja.sheilak wrote:hajde ovako, arzuhal i daj nam nedvosmislen i direktan odgovor. da li bi po tebi bila pedofilija ako recimo neko od 40 god ima sex sa djevojcicom ili djecakom od 13 god? uz pristanak djeteta, pardon mlade osobe?
evo zamisli, uhvatis in flagranti, eto hajde da ne kriminaliziramo muskarce toliko, zenu od 50 god sa djecakom od 13? sta je tvoja inicijalna reakcija?
ili ovo. po tvoju komsinicu od 14 god dolazi muskarac od 45, vec neko vrijeme se vidjaju i znas da ce se veceras sexati. ona je naravno pristala, niko ju ne sili. kakva bi bila tvoja reakcija na ovo? bi li to smatrao pedofilijom ili barem neprirodnim
edit: promijenila sam ovdje kcer u komsinica da bih eliminirala taj emotivni momenat pri odlucivanju.
Zakonska granica nema veze samo sa pubertetom, tj. fizičkim stanjem. Ima i sa društvenim, moralnim, političkim, historijskim...SaraFina wrote:Haris.ba wrote:Pedofilija je seksualna sklonost osobama prije puberteta.
U BiH je krivično djelo biti sa djetetom ispod 14. godina.
Jbg, onda granicu treba pomjeriti i niže od 13 godina kad su djevojčice u pitanju.
http://www.pamf.org/parenting-teens/hea ... rowth.html
@Tepsijo, ako sam ih ja pogrdno nazvala kao starija ženska osoba, što je s pojedincima koji ih smatraju seksualnim objektima? To je mnogo "tužnije " od tog naziva i značenja.
prvo, ponovo stavljas u istu ravan kleptomaniju i pedofiliju, shvatam sto pokusavas reci, ali analogija ti je neprimjerena.arzuhal wrote:Svakako da bih bio protiv toga iz više razloga (i to je sasvim druga priča o kojoj bih mogao pisati zašto), a moje protivljenje tome bi bilo i snažnije od slučaja do slučaja.sheilak wrote:hajde ovako, arzuhal i daj nam nedvosmislen i direktan odgovor. da li bi po tebi bila pedofilija ako recimo neko od 40 god ima sex sa djevojcicom ili djecakom od 13 god? uz pristanak djeteta, pardon mlade osobe?
evo zamisli, uhvatis in flagranti, eto hajde da ne kriminaliziramo muskarce toliko, zenu od 50 god sa djecakom od 13? sta je tvoja inicijalna reakcija?
ili ovo. po tvoju komsinicu od 14 god dolazi muskarac od 45, vec neko vrijeme se vidjaju i znas da ce se veceras sexati. ona je naravno pristala, niko ju ne sili. kakva bi bila tvoja reakcija na ovo? bi li to smatrao pedofilijom ili barem neprirodnim
edit: promijenila sam ovdje kcer u komsinica da bih eliminirala taj emotivni momenat pri odlucivanju.
Ali ja ne znam da li mogu biti jasniji: pedofilija je bolest, ona je dijagnoza, seksualna devijacija, ona ima neke svoje uzroke, simptome, itd. Ja ne znam da li je jedan ili koliko seksualnih odnosa s mlađom osobom dovoljno da se neko proglasi pedofilom ili ne, zato i pitam. Zato sam naveo primjer kleptomanije: dvije osobe isto urade djelo (krađu) a iz različitih poriva. Može li biti da neko ima odnos s mladom osobom sasvim normalno kao i sa odraslom i da nema nikakvu dijagnozu, dakle da nije pedofil, da nije trajno obilježen fiksacijom, dok je drugi (dakle pedofil bilesi)
prisiljen na to jer ga samo to uzbuđuje, to ga pokreće, čini ga ovakvim ili onakvim, itd?
Na kraju krajeva, ni to nije moje pitanje, pitam primarno o pomjeranju granica i šta raja onako misli o tome, nisam ja propagator seksualnih odnosa s mladim osobama ili djecom.
A ovo što kažem mlada osoba ili dijete (ovo što pardoniraš): nije to da želim nešto umanjiti ili nešto naglasiti nego sami stručnjaci (psiholozi, itd) koji se bave pitanjem pedofilije prave te razlike u godinama, odnosno spolnoj i kojoj-već-zrelosti ili početku neke zrelosti, pa razlikuju djecu koja nisu u pubertetu, onih koji jesu u pubertetu i adolescenata. Hoću reći - a ne znam puno, zaista - da stručnjaci tu prave neke nijanse i povlače linije kako bi nešto tretirali ovako ili onako, zato ne možemo sikirom zasjecat...