Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#151 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by PM72 »

Ja znam da vani mogu otići (i raditi) samo oni koji imaju hrvatske pasoše.Bošnje mogu ali malo sutra.Tri mjeseca i bjež' nazad jer ti je rampa podignuta sljedećih pola godine.
Ecci
Vozim: Biciklam

#152 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Ecci »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ecci wrote:Ja vjerujem da je ova cifra i veca. Ne odjavljuju se ljudi.
Sad racunajte, ljudi vode porodice sa sobom, zena , dvoje djece, brzo to izadje na vise od 150.000.
I nije samo Njemacka, ide se i u Austriju, Sloveniju, Svicarsku, a odskora Ceska, Slovacka, Island.
Ima raje i u Italiji. Sad i Svedska trazi radnike.

Ne znam, ne svidja mi se ovo nimalo.
Dodaj plus na to ljude na crno koji idu i rade po 3 do 6 mjeseci pa se vrate na mjesec-dva pa opet po tri ili šest mjeseci u Austriju ili Njemačku.
Imam ih u komsiluku cetvoricu, trojica idu preko firme nekoliko mjeseci vec evo treca godina, jedan "kod tetke" 3 mjeseca.
Sva cetvorica ce ostati cim se ukaze prilika, zanatlije su, mogu solidno zaraditi.
radostan dan

#153 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by radostan dan »

noć pada, još malo i vrijeme je leć, valja djecu za školu spremiti, sutra na posao i tako to...
emisija je bila više nego lijepa.

pozdravlja vas radostan dan, posebno ove domaće neoliberale...

Image

@ludzak druže, izvini za zezanje, djelimo iste stavove... :kiss: :thumbup:

Fudo387

#154 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
Seyfo wrote:Jaranu u tudjini sam poslo link one Dinine "nocas sama mati stara s cetri zida razgovara"...plako je ko godina. Ne javlja mi se vise.
aj je pošalji i @fudu387 matere ti, možda nam se posreći...
Ako imate kakve prsate rodice, salj’te, te patriotske me ne loze ima vec 20 godina.
Last December

#155 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Last December »

Tačnu brojku zna samo hodža. ZAto koga zanima precizno odma kod hodže po zapis. eto
Bluemore

#156 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Rizvan wrote:
mousstapha wrote:Nekako mi ova cifra djeluje preuvelicana. Ne mogu da povjerujem da je za tako kratko vrijeme iselilo stanovnistvo velicine Banja Luke. Najgore od svega sele ljudi sa djecom ili oni koji tek trebaju radjati. Ako je ovo tacno, onda je crnje i od najcrnjih prognoza.
U istraživanju Unije je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštiine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera.
Istraživanje bazirano na principu rekla - kazala. Nikakakvih činjeničnih dokaza, nego cilj je samo pustiti bombu u javnost, zauzeti prva mjesta među čitanosti članaka i tako opravdati razlog svog parazitskog postojanja, tih nekakvih udruženja.

Po meni i ne bi bilo loše da se iseli 100 000 ljudi, da tržište rada konačno prodiše, ali činjenica je da se je posljednih godina tek malo više inteziviralo iseljavanje, a ovi odmah bacaju bombe o stotinama hiljada iseljenih. Što je najgore, mediji željni klikova jedva dočekali da objave. Parodija.
Sta znaci da trziste rada prodise :)
Streptokok

#157 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

PM72 wrote:Ja znam da vani mogu otići (i raditi) samo oni koji imaju hrvatske pasoše.Bošnje mogu ali malo sutra.Tri mjeseca i bjež' nazad jer ti je rampa podignuta sljedećih pola godine.
Nije tako. Ako nadje posao ide viza od tri godine. Varioci, bravari i sl. Idu ko halva. Kad kazem varilac mislim na nekog ko zna variti + diploma za 500km.
Bullet Tooth Tony

#158 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bullet Tooth Tony »

PM72 wrote:Ja znam da vani mogu otići (i raditi) samo oni koji imaju hrvatske pasoše.Bošnje mogu ali malo sutra.Tri mjeseca i bjež' nazad jer ti je rampa podignuta sljedećih pola godine.
Krhkog si znanja :)
Sanjarko

#159 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Pa davao sam ja svoju procjenu. Oko 30 milja godisnje. UN i ja smo dali slicnu procjenu a to je da ce Bosna do 22 stoljeca imati 1,8 miliona stanovnika, Srbija i Hrvatska 3 i 2 i kusur. Znaci brze Srb i Hr gube stanovnistvo a mi smo izgubili najvise zbog rata.
red evil

#160 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by red evil »

Nije Njemačka postala to što je postala tek onako. Ima krivice i u političarima ali više je u nama narodu, mi ih biramo, mi njihovu priču potvrdno slušamo...
Edin H.

#161 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Edin H. »

Bullet Tooth Tony wrote:

Prosvijetli nas o, ti imigracioni savjetnice. :skoljka:
Bluemore

#162 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Seyfo wrote:Jaranu u tudjini sam poslo link one Dinine "nocas sama mati stara s cetri zida razgovara"...plako je ko godina. Ne javlja mi se vise. Mogu mislit kako ga je pogodilo ono "imala je mati sina,njemu draza bi tudjina. Njemu tudje bjese sladje,i sto trazi to i nadje". Pa da vene isjeces. A nisam ni otiso
E nek si mu ga sukno svaka ti cast :thumbup: :bih:
Bluemore

#163 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

ama nema razloga za brigu
Lazu oni
Ljudi se masovno vracaju
300.000 iljada se vratilo
Isli ne isli isto je u sustini
Uspjesni odolijevaju
Stari uzivaju koliko mogu
Bojazljivi se boje promjene
I odgovornosti
A najgore prolaze neinformisani
A to je u danasnji vakat licni izbor
Bluemore

#164 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Bullet Tooth Tony wrote:
I mnogi drugi
Matzan

#165 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

Vizionar 1985 wrote:Pa davao sam ja svoju procjenu. Oko 30 milja godisnje. UN i ja smo dali slicnu procjenu a to je da ce Bosna do 22 stoljeca imati 1,8 miliona stanovnika, Srbija i Hrvatska 3 i 2 i kusur. Znaci brze Srb i Hr gube stanovnistvo a mi smo izgubili najvise zbog rata.

UN se oslonio na tvoju procjenu.
Bullet Tooth Tony

#166 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bullet Tooth Tony »

Edin H. wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:

Prosvijetli nas o, ti imigracioni savjetnice. :skoljka:
Ma ne pada mi na pamet :D :D :skoljka:
pinkman

#168 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by pinkman »

TRANCE wrote: Evo ovdje ima službena statistika za Hrvatsku:
https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/ ... 1_2017.htm
Mislim da im je statistika pouzdana jer se bazira na prijavama i odjavama prebivališta u policiji, a kod njih su jako visoke kazne ako se neko ne odjavi prilikom odlaska. To što neko ode i ne odjavi se ga neće spasiti od kazne, jer ima platu u EU koju mogu teretiti iz Hrvatske, kao i imovinu u Hrvatskoj. Zato 99% ljudi poštuje tu prijavu i odjavu boravka.

Od 2013. je njima iselilo 102 hiljade ljudi, ali se i uselilo 47 hiljada.
Prije ulaska u EU im je iseljavalo 13 hiljada ljudi godišnje, a to su oni koji su mogli dobiti radne dozvole, u prevodu visokoobrazovani i stručnjaci. Budući da smo mi u BiH u prosjeku gluplji i slabije obrazovani od ljudi iz Hrvatske (koliko god se neko ljutio, ali to je tako), taj broj kod nas je vjerovatno nekih 5-7 hiljada godišnje visokoobrazovanih. Još ako tome dodamo BiH Hrvate koji od 2013. idu u EU bez viza, to je možda nekih 10-15 hiljada odlazaka godišnje, što za 5 godina izađe 50-75 hiljada ljudi, ali nikako 150 hiljada.
Koliko se uselilo u BiH u tom periodu, to bi bilo nemoguće procijeniti.
Izgleda da ni Hrvatska nema tacne podatke. Index je o tome pisao, odnosno istrazivao kontaktirajuci druge drzave:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/maso ... 96602.aspx
Primjerice, prema podacima DZS-a iz Hrvatske je u inozemstvo 2015. odselila 29.651 osoba. Prema našim podacima, 2015. godine samo u Njemačku je iselilo 57.000 Hrvata.
Edin H.

#169 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Edin H. »

Bullet Tooth Tony wrote:
Ma ne pada mi na pamet :D :D :skoljka:
Mojne onda :oops:
Rizvan

#170 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

Bluemore wrote:
Rizvan wrote:
U istraživanju Unije je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštiine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera.
Istraživanje bazirano na principu rekla - kazala. Nikakakvih činjeničnih dokaza, nego cilj je samo pustiti bombu u javnost, zauzeti prva mjesta među čitanosti članaka i tako opravdati razlog svog parazitskog postojanja, tih nekakvih udruženja.

Po meni i ne bi bilo loše da se iseli 100 000 ljudi, da tržište rada konačno prodiše, ali činjenica je da se je posljednih godina tek malo više inteziviralo iseljavanje, a ovi odmah bacaju bombe o stotinama hiljada iseljenih. Što je najgore, mediji željni klikova jedva dočekali da objave. Parodija.
Sta znaci da trziste rada prodise :)
Imamo pola miliona ljudi na birou, nezaposlenost je 40%, ponuda radne snage je daleko veća od potražnje. Čak i ako bi konsntantno imali i duplo veći privredni rast, mi ni za deset godina nećemo uspjeti broj nezaposlenih svesti na neku razumnu evropsku razinu, jer cifra je preogromna, a mi niti imamo infrastrukturu, niti resurse, a niti investicije (jer većinu velikih proizvodnih pogona su već razgrabile Poljska, Slovačka, Madžarska i Rumunija) da bi smo zaposlili toliki broj ljudi u kratkom vremenu.

Zato je najbolje kratkoročno rješenja, kada bi zemlju napustilo najmanje 100 000 ljudi i sa konstantnim privrednim rastom mogli bi smo za desetak godina broj nezaposlenih svesti na neku razumnu razinu. I tada bi mladi ljudi puno lakše dolazili do posla, eksploatacija i mobing bi se smanjili, jer poslodavci bi zbog lakšeg pronalaska drugog posla, morali promjenti odnos prema radnicima, a polako bi rasle i plate. I tako bi smo svi prodisali :)
Bluemore

#171 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Bojim se da za trziste rada ovo nista ne znaci
Samo jos gore, ne moze prodisatu nesto sto je nuhranjeno i nema niti razvijena pluca vec se jedna upala kalemi na drugu
djaba sto ljudi odose
Koristi u tom smislu nece biti da ce to stabilizovati privredu ako ona uopce jos u travgovima postoji.
Nije to vise ni privreda koliko spreg mafijasko korupcijski zacinjen pronevjerama
Uz rijetke zlatne izuzetke
Nek nam je bog dragi na pomoci :)
Hajvan

#172 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

Stanovistvo drustava poput naseg trenutno gase pozar depopulacije visoko industriliziranih drustava kao sto je Njemacko.
Dio globalnih problema i kretnji.

Image
TRANCE

#173 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by TRANCE »

Rizvan wrote:
Imamo pola miliona ljudi na birou, nezaposlenost je 40%, ponuda radne snage je daleko veća od potražnje. Čak i ako bi konsntantno imali i duplo veći privredni rast, mi ni za deset godina nećemo uspjeti broj nezaposlenih svesti na neku razumnu evropsku razinu, jer cifra je preogromna, a mi niti imamo infrastrukturu, niti resurse, a niti investicije (jer većinu velikih proizvodnih pogona su već razgrabile Poljska, Slovačka, Madžarska i Rumunija) da bi smo zaposlili toliki broj ljudi u kratkom vremenu.

Zato je najbolje kratkoročno rješenja, kada bi zemlju napustilo najmanje 100 000 ljudi i sa konstantnim privrednim rastom mogli bi smo za desetak godina broj nezaposlenih svesti na neku razumnu razinu. I tada bi mladi ljudi puno lakše dolazili do posla, eksploatacija i mobing bi se smanjili, jer poslodavci bi zbog lakšeg pronalaska drugog posla, morali promjenti odnos prema radnicima, a polako bi rasle i plate. I tako bi smo svi prodisali :)
Tako je Zagreb dosta prodisao što se tiče tržišta rada. Trenutno imaju 370 hiljada zaposlenih i 24 hiljade nezaposlenih, što je stopa registrovane nezaposlenosti od 6%. Ne radi samo ko neće da radi, plate rastu po stopi od 6% godišnje, a mlađim i obrazovanijim radnicima ako se ne sviđa jedan poslodavac relativno lako nađu drugog ili u krajnjem slučaju odu raditi u EU.
Kod nas s druge strane u Kantonu Sarajevo 130 hiljada zaposlenih i 66 hiljada nezaposlenih, što je stopa registrovane nezaposlenosti 34%. Dosta ljudi nezaposleno, plate stagniraju na istom godinama, a ako se radniku ne sviđa poslodavac, šuti i trpi, jer će do drugog posla teško doći zbog velike konkurencije nezaposlenih na jedno radno mjesto.
A ekstreman primjer je trenutno u SAD-u i UK-u gdje zbog jako niske nezaposlenosti trenutno zapošljavaju i ljude od 80 godina, zatvorenike iz zatvora i sl., jer ima jako malo slobodnih radnika na tržištu.

https://www.bna.com/employers-hiring-pe ... 014446936/

As the economy improves, it’s becoming more difficult for employers to recruit and hire qualified employees. This is nudging organizations to take another look at job applicants who have been incarcerated.
“It’s no longer 2010,” Marion Mann, a spokeswoman for the Greenville (S.C.) Chamber of Commerce, told Bloomberg BNA. “Businesses are struggling to find qualified workers, and the non-violent ex-offender population is a potential pool of tens of thousands of ready and willing workers.”
TheMule

#174 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by TheMule »

Jesul otisli nasi ili njihovi?
Sanjarko

#175 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Matzan wrote:
Vizionar 1985 wrote:Pa davao sam ja svoju procjenu. Oko 30 milja godisnje. UN i ja smo dali slicnu procjenu a to je da ce Bosna do 22 stoljeca imati 1,8 miliona stanovnika, Srbija i Hrvatska 3 i 2 i kusur. Znaci brze Srb i Hr gube stanovnistvo a mi smo izgubili najvise zbog rata.

UN se oslonio na tvoju procjenu.
Nije. :skoljka:
Post Reply