Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
uglavnomja

#151 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

seln wrote:
Novak20 wrote: Interesantno pitanje. Možda bi ga mogli i mi postaviti ovde u BiH vezano za paradžemate i popratne pojave.
To je vec malo teze, jer BiH nije pravna drzava. U Bosni je npr. moguce da jedan primitivni krmak iz Laktasa demonstrira silu i niko mu nista ne moze, jer bi svaka akcija eventualno znacila pocetak rata. Takodje je tesko pozvati paradzemate na odgovornost, jer bi takva pravda izgledala selektivno, s obzirom da se bez imalo ustrucavanja u BiH sepure ravnogorci i kojekakvi bastinici ustaske tradicije.
:thumbup:

na svaku kritiku islama-bosnjaka, u bilo kojoj formi, odgovoriti cetnicima i ustasama
ili terorizam na zapadu je posjedica kolonijalizma i sadasnjih ratova
itd

pravi put za rjesavanje problema :-)

i onda se pitas odkud islamofobija
dokle god tebi i slicnim je opravdanje za nedjelovanje protiv ekstrema floskula: ima i gorih - dotle ce rasti islamofobija
arzuhal

#152 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

seln wrote:
Novak20 wrote: Interesantno pitanje. Možda bi ga mogli i mi postaviti ovde u BiH vezano za paradžemate i popratne pojave.
To je vec malo teze, jer BiH nije pravna drzava. U Bosni je npr. moguce da jedan primitivni krmak iz Laktasa demonstrira silu i niko mu nista ne moze, jer bi svaka akcija eventualno znacila pocetak rata. Takodje je tesko pozvati paradzemate na odgovornost, jer bi takva pravda izgledala selektivno, s obzirom da se bez imalo ustrucavanja u BiH sepure ravnogorci i kojekakvi bastinici ustaske tradicije.
Paradžemati su se sami izolovali, IZ im je pružila ruku da se integrišu ili odvoje, a kao odvojeni su nadzirani i kontrolisani od strane države.

Jedino je još preostao progon u Sibir ili tako nešto, kao mjera.

Ravnogorci su, za razliku od paradžemata, integrisani, počešljani, s kravatom i sve to, a samo se nekada skupe da pomezete malo, obuku uniforme i zapjevaju...
seln

#153 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

uglavnomja wrote:
seln wrote:

na svaku kritiku islama-bosnjaka, u bilo kojoj formi, odgovoriti cetnicima i ustasama
itd

dokle god tebi i slicnim je opravdanje za nedjelovanje protiv ekstrema floskula: ima i gorih - dotle ce rasti islamofobija

Momak, ti si izgleda zalutao ovdje.
Prvo, Novak nema kredibilitet da poziva na rjesavanje problema paradzemata.
Drugo, doista mislim to sto govorim... Bosna nije pravna drzava.
Trece, islamofobi ne trebaju nikakvo opravdanje za svoju islamofobiju.
Cetvrto, ni na kraj pameti mi nije da se pravdam sitnim iskompleksiranim misevima.
seln

#154 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

arzuhal wrote:
seln wrote:
Paradžemati su se sami izolovali, IZ im je pružila ruku da se integrišu ili odvoje, a kao odvojeni su nadzirani i kontrolisani od strane države.

Jedino je još preostao progon u Sibir ili tako nešto, kao mjera.

Ravnogorci su, za razliku od paradžemata, integrisani, počešljani, s kravatom i sve to, a samo se nekada skupe da pomezete malo, obuku uniforme i zapjevaju...
Sad ce te @uglavnomja oreziliti, da si apologet islamskih terorista, relativizator ekstremizma, da si uhljup, islamista, da ti ne bi oraha iz ruke uzeo...
A da kerovi laju radi sela, a ne radi sebe, mogli bi se upitati: gdje je osnova za rjesenje "problema" paradzemata?

Vjeruju nekako drugacije?
Pustaju brade?
Mnogo klanjaju?

Daleko od toga da su mi simpaticni, bas nasuprot; ali gdje je pravna osnova za rjesenje tog "problema".
Jedino da im nabijemo na nos da gaje tradicije fasistickog/petokolonaskog pokreta??
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#155 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by _BataZiv_0809 »

Connaisseur Karlin wrote:
a gdje sam odstupila od teme :D

na temi hidzab ste vise puta napisali da sam islamofob, a takva vasa reakcija je upravo indikator vaseg nezanja ili frustracija , a poanta mog posta je bila : KO i kako koristi rijec islamofob, tj. njena upotreba od vjernika ka osobama koje vlro dobro poznaju Islam :-D
Koga boli qrtz ko je sta za tebe napisao? Nisi ti tema i ako nemas sta pametno reci, a sumnjam da imas, sjasi sa teme.
Sara03

#156 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Sara03 »

_BataZiv_0809 wrote: Koga boli qrtz ko je sta za tebe napisao? Nisi ti tema i ako nemas sta pametno reci, a sumnjam da imas, sjasi sa teme.
Circ or not? :cry:
pasha078 wrote:U italiji ovoga nema
Čega? :mrgreen:
Novak20

#157 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

.
Last edited by Novak20 on 20/10/2017 13:38, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#158 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

seln wrote:
To isto kao da policija digne ruke od ulicnih jalijasa zato sto nema dovoljno dokaza da strpa krupnu mafiju iza resetaka.
Problem ravnogoraca i ustasa u BiH mozes samo ratom rijesiti i uspostavom bosnjacke vlasti na cijelom prostoru. A posto je to nemoguce(cak da tehnicki i jeste) - ostaje trpiti ravnogorce i ustase u BiH. Nazalost je tako. SIPA ih ne moze sve desetine hiljada hapsiti, kaznjavati simboliku i sl....
Ali to nije razlog dati furseta domacim radikalnim islamistima - zbog radi selektivne pravde.
Nemam nista protiv paradzemata, svako vjeruje u sta hoce, Hare Krisna, Jehovi,.. ko god.
Ali poslije teroristickih akcija na stetu Bosnjaka i bosnjackih interesa - islamiste treba ganjati koliko se moze.

Tema je islamofobija - znaci pojam koji je realnost danasnjice u svijetu. Ali to zlo islamofobije cesto gubi na tezini zbog zloupotreba. Poput bivseg reisa koji je prozvao islamofobima mnoge bosnjacke politicare, probosanske medije poput Dana,... Ili kada covjek kritikuje vehabije. Zbog takvih zloupotreba prava islamofobija gubi svoju tezinu i postaje svakodnevica na koju se ogugla.
Novak20

#159 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

seln wrote:
Tema jeste osjetljiva ali se može o njoj pričati hladne glave.

Hajdemo reći da su ravnogorci-četnici i baštinici ustaške tradicije islamofobi, između ostalog, pa se donekle uklapaju u temu. I oni služe podgrijavanju fobija kod većine Bosanaca i Hercegovaca, a islamofobiju su stekli prije pojave tzv vehabija. Taman da nema muslimana, tražili bi sebi drugu fobiju kao izgovor za obračun među sobom.

Mi im tu ne možemo i ne trebamo pomoći ili pravdati. Država i njene institucije pogotovo.

Po meni, svi se oni u malom procentu "uzgajaju" iz političkih razloga i neće nestati sami od sebe pogotovo ako ih neko finansira. A ti politički razlozi su o(p)stanak na vlasti ili težnja da se vlast osvoji po svaku cijenu i manipulisanje ekstremima (nacionalnim i/ili vjerskim) opranog mozga i savjesti za postizanje nekog cilja na štetu drugih i drugačijih.

Zato Zapadom i Istokom, kao i kod nas, mogu šetati neonacisti, ultra vjernici, sekte.... ali po pravilima koje propisuje država a ne vjera.

Jedini lijek za uzroke fobija i fobičare je dobro obrazovanje, visoka stopa zaposlenosti, kontrolisanje tokova novca, efikasan državni aparat u kojem ovi likovi ne bi trebali raditi (MUP, OSA, SIPA, KPZ, OS BiH). Pomenuo bih i našu volju da u svakodnevnom životu i na izborima kaznimo politike koje direktno ili indirektno, svjesno ili nesvjesno pomažu stvaranje fobija i njihovih uzroka.
uglavnomja

#160 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

seln wrote:
uglavnomja wrote:

itd

Momak, ti si izgleda zalutao ovdje.
Prvo, Novak nema kredibilitet da poziva na rjesavanje problema paradzemata.
Drugo, doista mislim to sto govorim... Bosna nije pravna drzava.
Trece, islamofobi ne trebaju nikakvo opravdanje za svoju islamofobiju.
Cetvrto, ni na kraj pameti mi nije da se pravdam sitnim iskompleksiranim misevima.[/quote]

-------

prvo, zasto novak nema kredibilitet da trazu rjesenje paradzemata? zato sto nije musliman? ili sto nije pravi musliman? ili mozda zato sto su paradzemati, kao i sva ostala vjersko-finansijska pitanja u nadleznosti uleme :?: drzava u drzavi, izolovana grupica nedodirljivih pojedinica koji imaju apsolutnu moc, i koji nikome ne polazu racune (na ovom svijetu :D ). novak treba da daje pare i da bleji, a kad se odlucuje - tad novak nema kredibilitet. prvobitno drustveno raslojavanje, ne na klase nego na kaste, na bogove i smrtnike, na robovlasnike i robove, faraoni i mravi sto su rintali za piramide ...

drugo - pravne drzave (donekle) nema zato jer je u njoj isti sklop kao u islamskoj zajednici - ista se ulemana minderu pita, isto (bi da) vode drzavu kao i iz, ali ima nekog prava, bice sve vise i vise :thumbup: doci ce i njihove finansije na sunce, bar budzetski dio, vakufsk i stanovi i hrvacic :thumbup:

trece - tebi je islamofob svako ko kaze musliman, a pri tome ne ustane i kaze: sucur alahu

cetvrto - kako se zove strah od predmeta koji visi na zidu? :-) :D
seln

#161 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

uglavnomja wrote:
prvo, zasto novak nema kredibilitet da trazu rjesenje paradzemata? zato sto nije musliman? ili sto nije pravi musliman? ili mozda zato sto su paradzemati, kao i sva ostala vjersko-finansijska pitanja u nadleznosti uleme :?: drzava u drzavi, izolovana grupica nedodirljivih pojedinica koji imaju apsolutnu moc, i koji nikome ne polazu racune (na ovom svijetu :D ). novak treba da daje pare i da bleji, a kad se odlucuje - tad novak nema kredibilitet. prvobitno drustveno raslojavanje, ne na klase nego na kaste, na bogove i smrtnike, na robovlasnike i robove, faraoni i mravi sto su rintali za piramide ...
Ja stvarno ne znam odakle tebi tolika potreba da pametujes, ali ti bogami nimalo ne stoji.
Novak nema kredibilitet jer je na moju opasku zasto moje dijete u "sekularnoj" drzavi mora sjediti u ucionici u kojoj visi krst odgovorio pitanjem "je li tvoje dijete vampir".
A to sto si ti smuckao u glavi... smanji konzumiranje psihoaktivnih supstanci.

drugo - pravne drzave (donekle) nema zato jer je u njoj isti sklop kao u islamskoj zajednici - ista se ulemana minderu pita, isto (bi da) vode drzavu kao i iz, ali ima nekog prava, bice sve vise i vise :thumbup: doci ce i njihove finansije na sunce, bar budzetski dio, vakufsk i stanovi i hrvacic :thumbup:
A ja budala mislio da pravne drzave nema jer je na nju izvrsena agresija, sproveden genocid i etnicko ciscenje, a poslije rata ustolicene tri nacionalne oligarhije.
Kad ono - kriva islamska zajednica.
trece - tebi je islamofob svako ko kaze musliman, a pri tome ne ustane i kaze: sucur alahu
Laprdaj, laprdaj, pa i u prkno zadjeni.

Prdofobija?
uglavnomja

#162 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

ako nisi znao, agresija je zavrsena prije 22 godina ...
a 3 nazzi oligarhije su prvenstveno 3 vjerske oligarhije

a sve ostalo :zzzz:
Zejnep

#163 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Zejnep »

:lol: :mrgreen:
exliberal-ex

#164 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

I sad tema skrenu...prema cetnicima I ustasama....

da razjasnimo nesto , dali ovdje raspravljamo o islamofobij na teritorij BiH ili kao globalnom problemu?

ako je BiH mi imamo to istorijsko nasljedje da jedni druge mrzimo/ugnjetavamo kad imamo sanse pa me zato islamofobija necudi I o tome sad necu da raspravljam sta je starije koka ili jaje

ako rasprava ide prema globanom problemu ok onda da nastavim
seldzuk

#165 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

Heartbeats wrote:
seldzuk wrote:
Heartbeats wrote:Blizu mene živi saudijski konzul.
Čovjek, vjerovatno i supruga mu, svojoj kćerki koja je uzrasta osnovne škole (pojma nemam gdje ide u školu, vidim da samo kombi dođe po djecu ujutro) nabije nikab na glavu!
Ako je moje iskreno gnušanje prema tom činu, da se djevojčica mlađa od 14 godina pretvori u hodajuću utvaru, islamofobija - onda fine by me, zovite me islamofobom. :-x
Imaš li u komšiluku ijednog koji ne da kćerki da se pokrije, a kćerka sama to hoće?
Ne kažem da odobravam konzula...
Hej, govorimo o djetetu koje nije starije od 14 god. Sumnjam da ijedno dijete hoće da se umota da joj oči samo vire.
Fol ne opravdavaš, ali (nevješto) relativiziraš ponašanje ovog idiota.
Ne relativiziram. Samo kazem da ima i kontra situacija kada studentica hoce da nosi hidzab, a roditelji se protive. Znam za jedan slucaj kada je bilo: Ili skini mahramu ili idi iz kuce.
Sara03

#166 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Sara03 »

pasha078 wrote: Pa te neprincipijelnosti o kojoj pises. Italija je sekularna drzava. Ne vidim da muslimani nesto pate tu.
I Bosna i Hercegovina je "sekularna", skoro sve europske države su načelno sekularne. Neprincipijelnost je vidljiva i bez da se radi o pluralističkom društvu, jer država koja u javnim ustanovama jasno ističe vjerski simbol, križ, time nedvojbeno favorizira jednu religiju, kršćanstvo, iako za sebe tvrdi da je sekularna. Ujedno i povod da se završi u Strazburu, ne zato što je tužbu uputio neki musliman, već navodno čistokrvna Italijanka.
seldzuk

#167 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

pasha078 wrote:
Sara03 wrote:
pasha078 wrote: Pa te neprincipijelnosti o kojoj pises. Italija je sekularna drzava. Ne vidim da muslimani nesto pate tu.
I Bosna i Hercegovina je "sekularna", skoro sve europske države su načelno sekularne. Neprincipijelnost je vidljiva i bez da se radi o pluralističkom društvu, jer država koja u javnim ustanovama jasno ističe vjerski simbol, križ, time nedvojbeno favorizira jednu religiju, kršćanstvo, iako za sebe tvrdi da je sekularna. Ujedno i povod da se završi u Strazburu, ne zato što je tužbu uputio neki musliman, već navodno čistokrvna Italijanka.

Ma dobro, to mozda neki dole na jugu u Puglia ili sl stavili Padre Pia :-)
Inace, cesto sam u IT i nisam primijetio da je to tako, znam da su nacelno sekularni ali ne izbija katolicizam tako otvoreno kao npr islam u Sarajevu gdje ja ne mogu u BBI kupiti vino a to mi najblizi supermarket, pa me prisiljava da idem negdje dalje. Ako ne pijes, nemoj piti al ne sili druge sta da rade (jer indirektno te prisiljava). E sad sto neko kaci polumjesec i zvijezdu, ili krst il Padre Pia to mi ne smeta ni 2%. Kad po kisi moram hodat do Marin dvora da kupim vino e to mi itekako smeta.
BBI centar je u vlasnistvu BBI-ja, a BBI u vlasnistvu IDB-a - Islamske banke za razvoj. Zar nije malo previse od njih ocekivati da prodaju alkohol u objektu? Muslimanima je zabranjena svaka vrsta operisanja s alkoholom: od proizvodnje, preko trgovine do samog konzumiranja.
seldzuk

#168 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

Očiti primjer islamofobije u BiH, koji još nije sankcionisan.
https://faktor.ba/vijest/potresna-ispov ... aku-259925
Novak20

#169 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

seln wrote:
uglavnomja wrote:
Ja stvarno ne znam odakle tebi tolika potreba da pametujes, ali ti bogami nimalo ne stoji.
Novak nema kredibilitet jer je na moju opasku zasto moje dijete u "sekularnoj" drzavi mora sjediti u ucionici u kojoj visi krst odgovorio pitanjem "je li tvoje dijete vampir".
A to sto si ti smuckao u glavi... smanji konzumiranje psihoaktivnih supstanci.

A ja budala mislio da pravne drzave nema jer je na nju izvrsena agresija, sproveden genocid i etnicko ciscenje, a poslije rata ustolicene tri nacionalne oligarhije.
Kad ono - kriva islamska zajednica.
Laprdaj, laprdaj, pa i u prkno zadjeni.

Prdofobija?
Prvo, tema je osjetljiva da bi se riječi izvlaćile iz konteksta. Tad svako vidi ono što mu odgovara što nije dobro za ozbiljnu raspravu o tzv. islamofobiji. Kažem takozvanoj jer straha od Islama nema a od islamizma, radikalnog islamizma i pripadnika radikalnog islamizma ima. Ne samo kod pripadnika drugih religija nego i kod muslimana samih.

Drugo, većina učionica u zapadnim zemljama nema krst u učionici. Križ možda. :D U Francuskoj ga, recimo, nema nikako. U skandinavskim zemljama nisam bio ali pretpostavljam na osnovu fotki učionica na internetu da ga nema. Neka neko iz skandinavije napiše argumentovano nešto o ovoj problematici ako ga ne mrzi. U italiji križ ukinut u učionicama pa opet vraćen nakon presude Evropskog suda uz obrazloženje da je to tradicija školovanja u Italiji duga 1.ooo godina.

Kod ovog drugog, jasna mi je tvoja teza da Zapadne "sekularne" države glume sekularizam, a u stvari su nešto drugo i bilo bi pošteno da to priznaju. Dijelom si u pravu jer one, uz izuzetak Francuske i jesu nešto drugo ako forsiraju kroz institucije jednu religiju. Što opet ne znači da su to vjerske ili ateističke države koje pripadnicima drugih religija ciljano umanjuju prava. I sekularizam ima svoje specifične oblike zavisno od države do države. Riječ je jednostavno o nasljeđu. Poput zastave koja simbolizira križ/krst. Ako državom zavladaju ateisti ili neka druga religija, možda postave svoje simbole. Bilo to nekome pravo ili ne. Ovim drugim smo malo i skrenuli sa teme prije par stranica.

Treće, moj kredibilitet za raspravu o paradžematima je neupitan. Ako nije, zaboli me...U mojoj općini su dva takva paradžemata pa sam jako zainteresovan za problematiku. Mali dio tih ljudi iz paradžemata su mi kolege na poslu. Njih 4 - 5 srećem svaki dan u firmi, sa jednim kolegom sarađujem svakodnevno, valjda nisam islamofobičan.

Četvrto, ne znam kakve veze ima križ u učionici sa islamofobijom. Tema se, inače, ubila za samosažaljenje i glumljenje žrtve. Odeš vani iz države koja je prelijepa ali u haosu, ljudi ti daju posao ili socijalu, niko te ne dira, praktikuješ vjeru u Boga, djeca imaju mogućnosti školovanja i razmjene o kakvim mi možemo sanjati a tebi opet nešto smeta poput križa u učionici ili islamofobije. :D

Šta kaže dijete ? Smeta li njemu križ (ako ga nisi naveo samo kao ilustraciju problema "lažnog" sekularizma) u učionici ili se uklapa u sredinu ?

Peto, ako te stvarno pogodila moja šala, izvini, halali...kako god hoćeš.
exliberal-ex

#170 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

seldzuk wrote:
pasha078 wrote:
Sara03 wrote:
Ma dobro, to mozda neki dole na jugu u Puglia ili sl stavili Padre Pia :-)
Inace, cesto sam u IT i nisam primijetio da je to tako, znam da su nacelno sekularni ali ne izbija katolicizam tako otvoreno kao npr islam u Sarajevu gdje ja ne mogu u BBI kupiti vino a to mi najblizi supermarket, pa me prisiljava da idem negdje dalje. Ako ne pijes, nemoj piti al ne sili druge sta da rade (jer indirektno te prisiljava). E sad sto neko kaci polumjesec i zvijezdu, ili krst il Padre Pia to mi ne smeta ni 2%. Kad po kisi moram hodat do Marin dvora da kupim vino e to mi itekako smeta.
BBI centar je u vlasnistvu BBI-ja, a BBI u vlasnistvu IDB-a - Islamske banke za razvoj. Zar nije malo previse od njih ocekivati da prodaju alkohol u objektu? Muslimanima je zabranjena svaka vrsta operisanja s alkoholom: od proizvodnje, preko trgovine do samog konzumiranja.

Ako pogledas koje sve kompanije su u vlasnistu islamskog kapitala ( mislim kapitala iz SA, Katara itd) vrlo lako mozes da vidis da se kod njih i sluzi alkohol....netreba ti nista vise pogledaj etihad...ako idemo sa tvojom logikom onda nebi trebali sluzit alkohol...kako to objasnjavas ?
arzuhal

#171 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

Sinoć dva profesora, odlični gosti, Goran Kovačević bio na Pinku "Na kraju sedmice", a kod Senada Dejan Jović.

Kovačević veli kako se, u balkanskim (napose bosanskohercegovačkom) politikantskim okvirima, pojam ekstremizma (te straha koji ide uz njeg) poslovično vezuje za muslimane, islam, odnosno Bošnjake. "Ekstreman može biti, izgleda, samo Bošnjak."

A Jović odmahnu glavom i reče - na Senadov upit koliko je opasan vjerski ekstremizam u BiH - kako je za BiH i Balkan istinski opasan ili najopasniji - nacionalistički ekstremizam, jer je on uzrok 100.000 mrtvih u BiH, miliona interno i eksterno raseljenih, uništenih odnosa, razvaljene države, itd.

Mislim da i pojam islamofobije ima sasvim drukčiji kontekst, razumijevanje, težinu, značaj i smisao u zapadnoevropskim ili atlantskim okvirima, i ovim našim, poluostrvskim.
Obilino Kasino

#172 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Obilino Kasino »

Tito_i_Partija wrote: Cuj po mojoj logici. Koja je to moja logika? Krst na zidu ucionica je cisti religiozni cin koji nema nikakve veze sa drzavom. Mijenjati zastavu, koja je simbol drzave dugo vremena i po cemu je drzava prepoznatljiva u svijetu, nije isto k'o i uklanjanje krsta za zida ucionica.
https://www.theguardian.com/law/2011/ma ... es-allowed
Heartbeats

#173 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Heartbeats »

seldzuk wrote:
Heartbeats wrote:
seldzuk wrote: Ne relativiziram. Samo kazem da ima i kontra situacija kada studentica hoce da nosi hidzab, a roditelji se protive. Znam za jedan slucaj kada je bilo: Ili skini mahramu ili idi iz kuce.
Studentica starija od 18, punoljetna osoba, može da odluči šta želi!
Ja govorim o djetetu od cirka 11 godina kojoj babo garant ne bi rekao biraj marama Ili kuća (ma da se radi o marami, ne bi a rekao neko u NIKAB jebeni dijete zamotao) nego bi je vjerovatno prebio da joj više nikad na pamet ne padne.
Dakle porediš dva neuporediva slučaja upravo relativizirajući objektivno psihološko maltretiranje djeteta.
Ludzak

#174 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Ludzak »

Da vam nije bilo Mustafe Cerića bosanski muslimani ne bi ni znali šta je islamofobija. Zapravo, do jučer niste znali ni šta je šerijat, a danas svi ko fol neke muslimančine. A o karakteru tih muslimančina neću ni pričati.
uglavnomja

#175 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

arzuhal wrote:Sinoć dva profesora, odlični gosti, Goran Kovačević bio na Pinku "Na kraju sedmice", a kod Senada Dejan Jović.

Kovačević veli kako se, u balkanskim (napose bosanskohercegovačkom) politikantskim okvirima, pojam ekstremizma (te straha koji ide uz njeg) poslovično vezuje za muslimane, islam, odnosno Bošnjake. "Ekstreman može biti, izgleda, samo Bošnjak."

A Jović odmahnu glavom i reče - na Senadov upit koliko je opasan vjerski ekstremizam u BiH - kako je za BiH i Balkan istinski opasan ili najopasniji - nacionalistički ekstremizam, jer je on uzrok 100.000 mrtvih u BiH, miliona interno i eksterno raseljenih, uništenih odnosa, razvaljene države, itd.

Mislim da i pojam islamofobije ima sasvim drukčiji kontekst, razumijevanje, težinu, značaj i smisao u zapadnoevropskim ili atlantskim okvirima, i ovim našim, poluostrvskim.

i ne slazem se sa ovim jovicem, kod nas je nacionaizam 90% zasnovan na vjeri. kao i svaki ekstremizam, iza stoji neka ideja.

ima li i jedan, i da li je bio ikada, cetnik ili ustasa ateista?

vehabija ateista moze k'o onaj biser o sekularnim muslimanima :izet:

a ovo da je veika razlika izmedju balkanske "islamofobije" i svjetske islamofobije :thumbup: i to je u biti uzrok vecine nesuglasica na temi.
Locked