It_is_a_Leclerc wrote:Kaligrafija wrote:Kad se kaze vladajuca, to znaci pobjednici izbora sa najvise mandata, ovo je klasicni spin...to bi znacilo da babici uzivaju podrsku naroda iz Krajine, a ono par sela i Kladusa, cak ni tamo nisu apsolut...oni su ti stranka, koju vazda mozes promijeniti...placeni da rade, kako im se kaze, za sitni sicar...njihova dva zastupnika su bitna ko lanjski snijeg ili dnz-ov 1, koliko me pamcenje sluzi...!!! Znam ja dobro sta pisem...!
Situacija je takva da trenutno bez Laburističke stranke nema većine u kantonalnoj skupštini. I da je to stranka koja imenuje direktore nekoliko preduzeća, članove upravnih i nadzornih odbora, te ima dva "nestranačka" ministra u Vladi USK. O budžetskim izdvajanjima da i ne pričam. Dva delegata u Domu naroda PFBiH, jedan zastupnik u PD PFBiH i umalo jedan u državnom parlamentu. To što se SDA dovela u takvu situaciju da su im oni jedina opcija, drugi je par obuće. To je prilično impresivno ako znamo da su, kako već rekoh, na prve sjednice kantonalne skupštine dolazili u pratnji SFOR -a iz izbjegličkih logora u Kuplenskom.
Oni su plaćeni da rade kako im se kaže kao i svi ostali, a kaže im se da vežu zastave sa SDA i da zajedno ovaj narod lože i straše.
Ali, opet kažem, Fikret je cijelo vrijeme rata tvrdio da Sarajevo ne voli Krajinu, da nas žele osiromašiti, pokrasti i živjeti na našoj grbači. Kad je rat stao, umjesto da državne vlasti pokažu njegovim sljedbenicima da to nije istina, ljudi, baš suprotno, rade sve da pokažu kako im za Krajinu puca neka stvar.
I od toga imaju koristi svi. FIkret ostaje lider u Kladuši na toj priči o "zlom Sarajevu", SDA ostaje glavna u ostatku USK na strašenju Abdićem. Dobro svima. Osim građana USK.
Znaci ipak nisu vladajuca, kako rekoste na pocetku...Ja to kazem, stranka za kusur...Veze nemaju te gluposti, Sarajevo trebalo da pokaze, ovo i ono, zlo Sarajevo, neda novac...Krajini je uvijek bio blizi Zagreb i kao kulturno srediste i kao poslovno...Ruku na srce...to znate i Vi i ja... Da se naprave sad autoputevi, ulozi nebrojeno novca u Krajinu, sto i treba, zdusno podrzavam to, opet bi Krajisnicima blizi bio Zagreb i Hrvatska, od Sarajeva, kad to kazem, ne mislim na udaljenost, kilometre, vec egzistenciju, kulturu, odmor i sl....ili recimo Austrija i Njemacka poslovno...To je tako bilo i za vrijeme bivse Yu...kad je privreda tog podrucja bila sto puta, jaca, nego sad! Gradske Biscane recimo, ne tjera samo egzistencija iz Bihaca, nego ljudi bjeze od ruralnog stanovnistva, koje je doslo tamo i dosadnog zivota...znam masu ljudi koji isto to misle...i kad se odluce na odlazak, nece se odluciti na Sarajevo, jer smo za te urbane ljude i mi selo, jer su se desila ista pomijeranja stanovnistva ovde, mada bi im Sarajevo, uz rijesenu egzistenciju ponudlio dosta raznolik zivot, oni ce radije otici u Zagreb zivjeti, jer lakse se uklapaju u mentalitet Hrvatske, nego Bosne, ma kako to cudno zvucalo...govorim o urbanim sredinama...svakako vecina ih ima domovnice...jer su u Krajini dijeljene i sakom i kapom...svima...za vrijeme Tudjmana... Krajisnici vole zivot, vrijedni su, zele da imaju, vole i provod i skupe stvari! Oni moraju da rijese sebe, bez da gledaju i prema jednoj sredini, cekajuci pomoc...Rjesavanje korupcije im je na prvom mjestu...Onda izdvajanja za kapitalne projekte i privlacenje stranih investitora, to nece samo doci...Puno truda tu treba...Recimo Bihac ima sve preduslove, da postane jedan od najvecih gradova u BiH, geografske, putne, blizina Zg i blizina Bl...Una sama je stvorena za velegrad...Krajisnicima to niko nece donijeti, dok sami ne dovedu prave ljude, na prava mjesta, a ne podobne...odoh off topic, ali morao sam...