Start / Stop - Smece?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#151 Re: Start / Stop - Smece?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tempuser wrote:
Filter wrote:mescini nije startstop za svakoga, jutros pored mene na semoforu nakav audi. taman sto se auto ugasi lola ga tapne i upali :?
7-8 puta je startao dok se nije zeleno upalilo... nervoza ili
Tudji pa drka, gleda kako se ponasa.
:lol:

Ili možda frajer ne zna da ima s&s sistem pa konta gasi se i sve jebe mater Audiju. :lol: Priča jedan lokalni majstor, ako ne laže, da mu je tako nekakav došao i žali se da se auto gasi kada stane...hajde da proba majstor kad ono auto ima s&s. :pisnuo:

P.S Crnjak mi je isto kada vidim napucano novije auto a lik drži telefon u rukama umjesto da upali BT i priča k'o insan preko BT i hands free sistema.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 07/09/2017 09:43, edited 1 time in total.
jefferson

#152 Re: Start / Stop - Smece?

Post by jefferson »

tempuser wrote:@jefferson
Ovo je jos uvijek demokratko drustvo i u kojem pojedinac ima pravo da misli sta hoce pa i da umisli da je sam Thomas Jefferson.
:lol: :lol: :lol:
Mozes ti bolju ba doskocicu napraviti.
Filter

#153 Re: Start / Stop - Smece?

Post by Filter »

:lol: :lol: mozebit, nesto balavo je za volanom zaleglo. kosuljica, zalizano, suncane, sahat kula...
tempuser

#154 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontam raspravu, ako nekome ne odgovara S&S, EGR, DPF iz bilo kojih razloga onda brate kupuj auto bez toga ako ga ima, ako nema onda se poklopi i ne pametuj.
Znas i sam kako to hoda, bosnjo je mentalitetom urodjeni kontras i pametniji od struke, pa tako osporava cinjenicu da auto sa aktivnim S/S sistemom manje zagaduje nego bez njega, a ako ga jos preselis preko bare i konektujes na internet ode sve na x-tu potenciju pa ce ti objasniti kako je sve to jedna europska zavjera.
tempuser

#155 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

jefferson wrote:
tempuser wrote:@jefferson
Ovo je jos uvijek demokratko drustvo i u kojem pojedinac ima pravo da misli sta hoce pa i da umisli da je sam Thomas Jefferson.
:lol: :lol: :lol:
Mozes ti bolju ba doskocicu napraviti.
Za tebe sasvim dovoljna. :kiss:
jefferson

#156 Re: Start / Stop - Smece?

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontam raspravu, ako nekome ne odgovara S&S, EGR, DPF iz bilo kojih razloga onda brate kupuj auto bez toga ako ga ima, ako nema onda se poklopi i ne pametuj.
S/S s jedne strane i EGR i DPF s druge su dva razlicita pristupa problemu.
S/S je napravljen cisto da bi se ispunile brojke. Cekaj da se izracuna uticaj reciklaze baterija (ili bacanje na otpad u BiH), cescih izmjena ulja i slicno zbog tog sistema.
Ima daleko boljih nacina smanjiti potrosnju, a bez nekog uticaja na ostale komponente. Ovo je samo zamazivanje ociju, i posluzi goranima da se osjecaju "europski."
tempuser

#157 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

Filter wrote::lol: :lol: mozebit, nesto balavo je za volanom zaleglo. kosuljica, zalizano, suncane, sahat kula...
budzetski ferso
Drvosjeca iz Dejcica

#158 Re: Start / Stop - Smece?

jefferson wrote:
S/S je napravljen cisto da bi se ispunile brojke. Cekaj da se izracuna uticaj reciklaze baterija (ili bacanje na otpad u BiH), cescih izmjena ulja i slicno zbog tog sistema.
Ima daleko boljih nacina smanjiti potrosnju, a bez nekog uticaja na ostale komponente. Ovo je samo zamazivanje ociju, i posluzi goranima da se osjecaju "europski."
Pa opet ne kontam, nemoj kupovati auto sa s&s sistemom i pusti nas koji ga imamo da ga koristimo. :? Oko izmjene ulja griješiš jer recimo za Scenica je isti interval sa i bez tog sistema, baterija također ista, ne znam kako kod drugih proizvođača ali vjerujem da s&s ne utiče na interval zamjene ulja.
basicm

#159 Re: Start / Stop - Smece?

Post by basicm »

Manite se prica o bosnjama. Mozemo u nedogled ovako, napisali smo argumenata koliko hocete da je steta veca od koristi, od habanja dijelova i kraceg vijeka istih, koji su kasnije otpad, do kraceg intervala ulja koji je otpad, do akumulatora koji je otpad, do zadovoljavanja normi na razne nacine bez obzira ima li smisla ili ne, sve to kontra par grama cestica. Vas argument je samo tvornica i inzinjeri rekli. Odustati od rasprave ne znaci da ste vi pobijedili.
Pocetkom 70-ih se desilo slicno u autoindustriji, najjasnije se vidi u americkoj, kako su ustede zbog cijene goriva uticale na kvalitet auta. Nesto novo ne znaci da je bolje i naprednije. Postoje drugi faktori koji uticu na to, i trazi se kompromis. Slijepo vjerovanje da je novo bolje je u najblaze receno glupo.
tempuser

#160 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

jefferson wrote:
here we go again, sad ce american pravni ekspert hemijsko-tehnoloske struke iz oblasti masinstva objasniti kako je S/S sistem zapravo beskorisan i kako se smanjenjem vremena beskorisnog rada motora ne postize prije svega manja emisija gasova, a onda i manja potrosnja! :lol:
Sad bi on objasnio daleko bolji nacin za smanjenje potrosnje, da se pri tome ne povecavaju troskovi proizvodnje i prodaje, a da sama proizodnja tog sistema ne pravi vise stete nego koristi, ali mu CIA-a ne da. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#161 Re: Start / Stop - Smece?

basicm wrote:Manite se prica o bosnjama. Mozemo u nedogled ovako, napisali smo argumenata koliko hocete da je steta veca od koristi, od habanja dijelova i kraceg vijeka istih, koji su kasnije otpad, do kraceg intervala ulja koji je otpad, do akumulatora koji je otpad, do zadovoljavanja normi na razne nacine bez obzira ima li smisla ili ne, sve to kontra par grama cestica. Vas argument je samo tvornica i inzinjeri rekli. Odustati od rasprave ne znaci da ste vi pobijedili.
Pocetkom 70-ih se desilo slicno u autoindustriji, najjasnije se vidi u americkoj, kako su ustede zbog cijene goriva uticale na kvalitet auta. Nesto novo ne znaci da je bolje i naprednije. Postoje drugi faktori koji uticu na to, i trazi se kompromis. Slijepo vjerovanje da je novo bolje je u najblaze receno glupo.
Onda ga najbolje ostaviti u garaži jer svako pokretanje vozila je jednako habanje dijelova. Ponavljam, ne znam kako je kod drugih, ali konkretno Scenic ima isti interval zamjene ulja sa s&s sistemom i bez njega. Akumulator također isti...sada da li se alternator više haba ili ne to je retoričko pitanje.
jefferson

#162 Re: Start / Stop - Smece?

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jefferson wrote:
Pa opet ne kontam, nemoj kupovati auto sa s&s sistemom i pusti nas koji ga imamo da ga koristimo. :? Oko izmjene ulja griješiš jer recimo za Scenica je isti interval sa i bez tog sistema, baterija također ista, ne znam kako kod drugih proizvođača ali vjerujem da s&s ne utiče na interval zamjene ulja.
I BMW kada je predstavio E 60/70, baterija je bila ista kao na E46 itd (proslim generacijama). Pa im je trebalo nekoliko godina da predju na AGM baterije zbog problema. BMW je sto tako imao interval izmjene 25,000km dugo godina, pa su skratili na 15,000 a nekim trzistima i na 10,000.
Ovi problemi nsu predvidivi, i Hodna sa 1.5 Turbo motorom je zadnja kompanija koja se opekla na ovom sistemu i stalno rade nove tehnicke upute servisima.
Stoga, cekaj, polako, doci ce i Renault na red.
tempuser

#163 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

basicm wrote:Manite se prica o bosnjama. Mozemo u nedogled ovako, napisali smo argumenata koliko hocete da je steta veca od koristi, od habanja dijelova i kraceg vijeka istih, koji su kasnije otpad, do kraceg intervala ulja koji je otpad, do akumulatora koji je otpad, do zadovoljavanja normi na razne nacine bez obzira ima li smisla ili ne, sve to kontra par grama cestica. Vas argument je samo tvornica i inzinjeri rekli. Odustati od rasprave ne znaci da ste vi pobijedili.
Ti i dalje ne mozes da se odlijepis od 0 i da shvatis da svrha S/S sistema nema apsolutno nikakve veze sa performansama auta i odrzavanjem, bas kao katalizator, EGR i DPF. Nista od toga ne donosi poboljsanje samog auta, samo dize troskove odrzavanja i popravke. Bosnjo kontira svemu i bjezi od svega sto mu moze biti potencijali trosak. Svrha tih komponenti je smanjenje emisije gasova cak i na stetu samog auta i troskova odrzavanja. Koliko je tesko to shvatiti???? Jok, budi bosnjo i tvrdi da tvornica i inzenjeri nemaju pojma! :lol:
Fol je u tome sto je gasanje S/S sistema (iili tvrdnja da je beskoristan) = blokada EGR-a = vadnjenje katalizatora = grijanje na sagorjelo ulje/cipele = ispustanje ulja u saht = draga moja BiH.
S/S sistem je namjenjen za normalne drzave gdje se ispusteno ulje i stari akumulatori propisno recikliraju tako da pricu o vecoj steti od koristi mozes okaciti macku o rep.
jefferson

#164 Re: Start / Stop - Smece?

Post by jefferson »

tempuser wrote:
jefferson wrote:
here we go again, sad ce american pravni ekspert hemijsko-tehnoloske struke iz oblasti masinstva objasniti kako je S/S sistem zapravo beskorisan i kako se smanjenjem vremena beskorisnog rada motora ne postize prije svega manja emisija gasova, a onda i manja potrosnja! :lol:
Sad bi on objasnio daleko bolji nacin za smanjenje potrosnje, da se pri tome ne povecavaju troskovi proizvodnje i prodaje, a da sama proizodnja tog sistema ne pravi vise stete nego koristi, ali mu CIA-a ne da. :lol:
Ja sam vec ranije treko kako se troskovi proizvodnje povecaju ako se hoce raditi kako treba (razumijem da imas problema sa citanjem, jbg, nismo svi masteri).
ado-šampion

#165 Re: Start / Stop - Smece?

Post by ado-šampion »

Nije akumulator isti, u auta s S/S idu drugaciji, izdrzljiviji akumulatori, i samim tim i skuplji. Ali ne 5x skuplji kako se pokusava prikazati.

Prica o habanju je u domenu teorije. U praksi milioni auta vec voze s tim sistemom i ne vidim nesto da se ljudi zale da imaju probleme. Tacno je da teoretski moze biti da pocne zezati anlaser, alternator itd, ali to je kad je auto realno vec potroseno za sve standarde osim bosanskih (>250 k na satu).

Sto se tice skracenih intervala zamjene ulja, ja ne znam odakle vam to. Toga nema. To sto su neki umislili da su strucni pa skracuju intervale zbog S/S to je drugi par opanaka.

Valjda je prije svega ispravno pretpostaviti da su strucnjaci koji su radili na tom autu pretpostavili da ce S/S sistem negativno uticati na odredjene komponente pa su ih prilagodili tome, a ne da su to gomila bezveznjaka koji hladno naprave da se auto raspadne kad prodje 100 hiljada na satu.
Drvosjeca iz Dejcica

#166 Re: Start / Stop - Smece?

jefferson wrote: I BMW kada je predstavio E 60/70, baterija je bila ista kao na E46 itd (proslim generacijama). Pa im je trebalo nekoliko godina da predju na AGM baterije zbog problema. BMW je sto tako imao interval izmjene 25,000km dugo godina, pa su skratili na 15,000 a nekim trzistima i na 10,000.
Ovi problemi nsu predvidivi, i Hodna sa 1.5 Turbo motorom je zadnja kompanija koja se opekla na ovom sistemu i stalno rade nove tehnicke upute servisima.
Stoga, cekaj, polako, doci ce i Renault na red.
Niđe veze, kod mene Scenic3 iz 2013 godine a sada je već uveliko izašao Scenic4 generacije. Dakle tokom čitavog ciklusa eksplatisanja Scenica 3 nije bilo problema sa baterijama i skraćivanju intervala zamjene ulja.
Drvosjeca iz Dejcica

#167 Re: Start / Stop - Smece?

ado-šampion wrote:Nije akumulator isti, u auta s S/S idu drugaciji, izdrzljiviji akumulatori, i samim tim i skuplji. Ali ne 5x skuplji kako se pokusava prikazati.

Prica o habanju je u domenu teorije. U praksi milioni auta vec voze s tim sistemom i ne vidim nesto da se ljudi zale da imaju probleme. Tacno je da teoretski moze biti da pocne zezati anlaser, alternator itd, ali to je kad je auto realno vec potroseno za sve standarde osim bosanskih (>250 k na satu).

Sto se tice skracenih intervala zamjene ulja, ja ne znam odakle vam to. Toga nema. To sto su neki umislili da su strucni pa skracuju intervale zbog S/S to je drugi par opanaka.

Valjda je prije svega ispravno pretpostaviti da su strucnjaci koji su radili na tom autu pretpostavili da ce S/S sistem negativno uticati na odredjene komponente pa su ih prilagodili tome, a ne da su to gomila bezveznjaka koji hladno naprave da se auto raspadne kad prodje 100 hiljada na satu.
Naravno, slažem se. Samo ja mijenjao bateriju na Scenicu prošle godine, bila originalna iz 2013. godine, i u ovlaštenom po katalogu i preporuci ide ista kao za "obični" Scenic.
tempuser

#168 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

jefferson wrote: Ja sam vec ranije treko kako se troskovi proizvodnje povecaju ako se hoce raditi kako treba (razumijem da imas problema sa citanjem, jbg, nismo svi masteri).
Ah zaboravio sam da imam posla sam genuine american pravnim ekspertom masinske struke iz oblasti pertohemije i tehnologije (doduse misterija je kako takav kalibar nije neki "development engineer" ili "project manager" u GM-u ili Fordu - American only of course, nego iz neke americke zamrznute pripizdine palamudi po forumima), pa te ponizno molim za oprost! :kiss:
ado-šampion

#169 Re: Start / Stop - Smece?

Post by ado-šampion »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ado-šampion wrote:Nije akumulator isti, u auta s S/S idu drugaciji, izdrzljiviji akumulatori, i samim tim i skuplji. Ali ne 5x skuplji kako se pokusava prikazati.

Naravno, slažem se. Samo ja mijenjao bateriju na Scenicu prošle godine, bila originalna iz 2013. godine, i u ovlaštenom po katalogu i preporuci ide ista kao za "obični" Scenic.
Onda moguce da i u obicni Scenic ide ta bolja AGM baterija. Jer i ja imam S/S i kod mene je AGM baterija, a svi modeli imaju S/S tako da ne mogu usporediti. Ali stoji da bez S/S sistema AGM baterija nije potrebna a skuplja je otprilike 50%.
basicm

#170 Re: Start / Stop - Smece?

Post by basicm »

S/s se ne moze porediti ni u snu sa egr/dpf sistemom, to je prica za macka i njegov rep. To dovodjenje u istu ravan ti ne prolazi, navikli smo da tjeras mak na konac ali se nemoj provaljivati.
Smanjenje cestica za zadovoljavanje normi, i smanjenje cestica u realnoj upotrebi opet nema veze sa mozgom jer da si imalo imao kontakta sa normativima i zadovoljavanjem istih znao bi koliko se to moze razvlaciti. Pa diesel gate afera ti je haman to, zato se iz laboratorija prelazi na realne uslove, kataloska potrosnja je to isto, realno nikad isto. Sad se ide na hibride, gdje elektricni motor ucestvuje u prelasku kilometra, pisao sam primjer vec.
Treba malo sjesti pa razmisliti, sta radi egr/dpf, kada, koliko, u kojim rezimima voznje, a sta s/s.
Treba li odgovoriti ili cete malo sjesti pa upaliti mozak?
Evo mala pomoc: stanes na semaforu, auto se ugasi, zeleno, ti po gasu maksimalno do blokade.
Do tebe stojim ja, ne gasim auto, na zeleno krecem normalno.
Ko je proizveo vise cestica? A ko su neznani junaci koji su to ipak sprijecili da ne ode u zrak?
Drvosjeca iz Dejcica

#171 Re: Start / Stop - Smece?

Nema magične formule za umanjenje zagađenja iz auta. Određeni sistemu pomažu da se zagađenje ublaži pa tako i s&s. Meni lično odgovara i ja sam zadovoljan, neka uštedi pola od onog što je deklarirano na papiru ja sam zadovoljan a sigurno se ušteda goriva vrti oko 10%.

Sa druge strane hiobridi i električni auti su samo prividno "čisti". Crna strana medalje električnih auta je proizvodnja baterija koje ostavljaju veliki CO2 print u atmosferi tako da po nekih studijama elektični auti zagađuju gotovo isto kao konvencionalni s tim da što je više godina eksplatacije to je benefit u korist električnih vozila.

Nisu stvari crno-bijele ima dosta tu sive nijanse.
VladaFBiH

#172 Re: Start / Stop - Smece?

Post by VladaFBiH »

basicm wrote:S/s se ne moze porediti ni u snu sa egr/dpf sistemom, to je prica za macka i njegov rep. To dovodjenje u istu ravan ti ne prolazi, navikli smo da tjeras mak na konac ali se nemoj provaljivati.
Smanjenje cestica za zadovoljavanje normi, i smanjenje cestica u realnoj upotrebi opet nema veze sa mozgom jer da si imalo imao kontakta sa normativima i zadovoljavanjem istih znao bi koliko se to moze razvlaciti. Pa diesel gate afera ti je haman to, zato se iz laboratorija prelazi na realne uslove, kataloska potrosnja je to isto, realno nikad isto. Sad se ide na hibride, gdje elektricni motor ucestvuje u prelasku kilometra, pisao sam primjer vec.
Treba malo sjesti pa razmisliti, sta radi egr/dpf, kada, koliko, u kojim rezimima voznje, a sta s/s.
Evo mala pomoc: stanes na semaforu, auto se ugasi, zeleno, ti po gasu maksimalno do blokade.
Ko je proizveo vise cestica? A ko su neznani junaci koji su to ipak sprijecili da ne ode u zrak?
mene također interesuje koliko je dodatnog zagađenja proizvedeno jer se koriste "kvalitetnije" komponente (ogromne količine zagađnja su u samoj proizvodnji), "bolje" ulje, koliko dugoročno S&S utiće na dugotrajnost pokretnih dijelova automobila koji ostaju bez podmazivanja i koliko je to dodatnog zagađenja u odnosu na uštede... tek kad se sve ovo uporedi imaš stvarni efekat - trenutno vidiš samo onaj koji je kada se aktivira S&S ali šta on još dodatno "vuće od zagađenja" je pitanje koje je relevantno kako bi se reklo da li je on dobar ili loš
tempuser

#173 Re: Start / Stop - Smece?

Post by tempuser »

basicm wrote:S/s se ne moze porediti ni u snu sa egr/dpf sistemom, to je prica za macka i njegov rep. To dovodjenje u istu ravan ti ne prolazi, navikli smo da tjeras mak na konac ali se nemoj provaljivati.
Ako se ne moze porediti molim te da mi odgovoris na sljedeca pitanja:
1. Da li katalizator, EGR i DPF poboljsavaju ili smanjuju karakteristike auta?
2. Da li katalizator, EGR i DPF li spovecavaju ili manjuju troskove odrzavanja auta?
3. Da li proizvodnja katalizatora EGR-a, DPF-a, povecava ili smanjjuje ukupno zagadjenje priikom proizvodnje automobila?

Kad na to odgovoris onda molim te odgovori i na ova pitanja, cisto da vidis kako je tvoj zakljucak smijesan:
Na semaforu smo ti i ja, kod mene S/S, kod tebe nema S/S, pali se zeleno ti pun gas, ja pun gas, ko je proizveo vise cestica?
Na semaforu smo ti i ja, kod mene S/S, kod tebe nema S/S, pali se zeleno, oba krecemo normalno, ko je proizveo vise cestica?
Na semaforu smo ti i ja, kod mene S/S, kod tebe nema S/S, pali se zeleno, ti pun gas, ja krecem normalno, ko je proizveo vise cestica?
Znaci u realnoj upotrebi, na koju se toliko pozivas, od 4 moguca scenarija u 3, odnosno 75% slucajeva sa S/S se proizvede manje cestica.
Znaci treba razmisliti prije nego glumiti jeffersona i nesto napisati
basicm

#174 Re: Start / Stop - Smece?

Post by basicm »

Pod 1.2. I 3.: egr i dpf su tu da smanjuju cestice u REALNIM uslovima i oni nemaju veze sa kalkulacijom troskova i odrzavanjem, nego dokazano sluze svrsi.

Ubacivanjem varijabli mozemo opet u nedogled, kod mene 1.6 kod tebe 3.0 motor, ti zivis pored cementare ja tvoj filter zraka ne valja dan nakon mijenjanja moj dobar mjesecima...
S/S u REALNOJ ekspolataciji ne stedi, tacka.
ado-šampion

#175 Re: Start / Stop - Smece?

Post by ado-šampion »

Opstepoznata stvar je da proizvodnja struje i baterija puno zagadjuje atmosferu ali osnovni cilj kod koristenja elektricnog pogona, kako kod elektricnih auta tako i kod gradskog prevoza (vozovi, tramvaji, trolejbusi, evo sa nazadni zapadnjaci uvode i elektricne autobuse) je da se zagadjenje izbaci iz gradskih sredina.
Post Reply