Nije ni vrijedjanje ni ismijavanje - vec prosta cinjenica, fakta.Hakiz wrote:Ovo je prilično arogantna izjava i najbolji način da se pogriješi u borbi protiv terorizma.hAZNADAR wrote:Za razliku od puta bez povratka u Siriji - ovdje govorimo o Evropi gdje imas izbor. O momcima koji su rodjeni u Evropi i koji imaju izbor zivjeti normalno, mirno, promijeniti struku, osnovati porodicu, preseliti se drugdje,.. bilo sta. Ono sto takve potakne na samoubilacku misiju i da usput ubiju mnogo neduznih je samo odsustvo pameti.
Ljudi nisu samo intelektualna bića. Oni su i emotivna i duhovna i mnogo kompleksnija bića od samog intelekta. Intelekt je odličje mašine, a ljudsko biće može lako pasti pod uticaj drugih dijelova svoje ličnosti bez obzira na snažan intelekt.
A religija je jedan od najjačih elemenata. Ja sam ateista i mislim da je glupost iz religijskih razloga raditi bilo šta, ali razumijem da postoje ljudi koji su super inteligentni ali podsvjesno mističnost religije nadvlada intelekt. I dovoljno je tako inteligentnog i pametnog čovjeka uhvatiti u momentu emotivne ili duhovne slabosti i tad mu se mogu duboko usaditi ideje koje će nadjačati njegov razum i logiku. Nije rijetkost da su genijalni ljudi potpuno nesposobni za svakodnevni život. Najbolji primjer je Tesla. To je primjer čovjeka kojem intelekt nije pomogao u životu i kojeg su emocije upropastile uprkaos genijalnosti intelekta.
Ići samo sa time da su to glupani je duboko pogrešno i kontraproduktivno.
Protivnika ne možeš samo ismijati, Moraš ga razumjeti. Ne opravdati, nego razumjeti šta ga tjera da radi to šta radi. Tada ćeš mnogo efikasnije se boriti protiv njega.
Slijepo uprijeti nasilu će možda donijeti kratkoročno rješenje, možda ćeš time zaustaviti jednu grupu. Ali ideju koja će umjesto te grupe izroditi 10 novih grupa kje će zamijeniti onu koju si uništio možeš zatrti samo razumijevanjem te ideje i pronalaskom kontraideje koja će privući one koji bi mogli potpasti pod uticaj ideje koju želiš eliminisati.
Teroristi su ljudi manjeg IQ - ne mislim pritim na mozgove koji u centralama iz interesa osmisljavaju akcije vec na ove po Evropi sto samoinicijativno urade nesto i pri tome iskoriste 10% prilike, kapaciteta,....
Da nije religija - pristupili bi nekoj radikalnoj desnicarskoj grupi. Frustrirani ljudi koji misle da im se cini velika nepravda razlicito reaguju. Samo glupane moze neko vrbovati do te mjere da i sebe ubiju. Religija samo ima prednost u odnosu na ostale svjetonazore jer obecava grupnjak sa djevicama u raju. I u to neko povjeruje kada skonta da mu je najkraci put do grupnjaka gazenje djece autom po trotoaru.
Smanjen intelekt istovremeno znaci i odsustvo analitike, kreativnosti, morala, etike, licnog rasudjivanja,... Frustrirane glupane i duhovno slabe ne mozes izlijeciti - oni se u svakom drustvu radjaju. Mozes ih samo usmjeriti - pa ko ih prvi vrbuje.