Vjesat' ne treba, ali kastracija radi sprecavanja daljnjeg razmnozavanja i zagadjivanja genetskog koda nacije, e o tome bi mogli pricati.kamen spoticanja wrote:al moras priznat da su zeleni magovi politike i ublehe za crvenu elitu
http://stav.ba/prijetnje-tariku-dautovi ... -postupku/
Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
-
nightvision
#151 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
-
hAZNADAR
#152 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ispade da je ovo autoputa sto imamo zasluga SDA i sto ne moramo ici u Trst ili Madjarsku u nabavku. Ko je obnovio ratom porusenu infrastrukturu - tito mozda?edo_79 wrote:Kratko jasnoSeyfo wrote:Za sve one koji se ne sjećaju Jugoslavije jer nisu bili rođeni, podsjetnik im može biti infrastruktura koju svakodnevno koriste: ceste, vodovod, kanalizacija, pruge, distribucija el.energije, elektrane, ma sve, sve. Šta nije Austro Ugarska izgradila, Tito jeste. Dio toga je porušen u ratu, ali većina infrastrukture koju danas koristimo je iz tog vakta. Jest da su Srbija i Hrvatska naslijedile mnogo autoputeva a Bosna ni kilometra, ali ako pogledamo svu ostalu infrastrukturu, izgrađena je tada.
Što reče neki dan neki analitičar-po nezaposlenosti, BDP-u i mnogim parametrima smo kao Namibija, Uganda i najnerazvijenije afričke zemlje, a jedino što nas razlikuje od njih je što one nemaju infrastrukturu koju mi imamo ali smo je naslijedili. Oni nemaju asfaltirane puteve, recimo. Da nismo to sve naslijedili, bili bismo posve mu kao oni. Ali, oni nisu imali Tita.
Da se razumijemo - nije SDA zasluga sve sto je izgradjeno i popravljeno poslije rata - to je neminovan proces. Kao i komunisticka infrastruktura koja se predstavlja kao samo njihova i da bi bilo kameno doba da nije bilo komunista.
I naravno - uz svako glorifikovanje YU neizostavno ide i diktatura. Pismeni i zreli narodi ni u snu ne prizivaju diktaturu.
- GeeTnT
#153 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Da ima zivih iz doba AU ...isto bi napisao. Onda bi posle nekoliko stranica rasprave dosli do zakljucka da su za prekid tog blagostanja krivi muslimani, a ne Gavrilo & co...a za raspad YU krivi Muslimani, a ne Milosevic & co. Da se ne bi zamarali za buduce rasprave, treba odmah konstatovati da za moguci raspad BiH ce sigurno biti krivi Bosnjaci, a ne djikani & co.edo_79 wrote:Kratko jasnoSeyfo wrote:Za sve one koji se ne sjećaju Jugoslavije jer nisu bili rođeni, podsjetnik im može biti infrastruktura koju svakodnevno koriste: ceste, vodovod, kanalizacija, pruge, distribucija el.energije, elektrane, ma sve, sve. Šta nije Austro Ugarska izgradila, Tito jeste. Dio toga je porušen u ratu, ali većina infrastrukture koju danas koristimo je iz tog vakta. Jest da su Srbija i Hrvatska naslijedile mnogo autoputeva a Bosna ni kilometra, ali ako pogledamo svu ostalu infrastrukturu, izgrađena je tada.
Što reče neki dan neki analitičar-po nezaposlenosti, BDP-u i mnogim parametrima smo kao Namibija, Uganda i najnerazvijenije afričke zemlje, a jedino što nas razlikuje od njih je što one nemaju infrastrukturu koju mi imamo ali smo je naslijedili. Oni nemaju asfaltirane puteve, recimo. Da nismo to sve naslijedili, bili bismo posve mu kao oni. Ali, oni nisu imali Tita.
- madner
#154 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nisam klikno, ali generalno crveni su dalje od naroda od zelenih. Problemi gdje ljetovati AI i tako to.kamen spoticanja wrote:al moras priznat da su zeleni magovi politike i ublehe za crvenu elitumadner wrote:Da su ljudi bili zaista indoktrirani, ne bi glasali kako su glasali na izborima. Ne kontam, 90% glasalo protiv komunista, ali su u dusi ipak bili komunjare
http://stav.ba/prijetnje-tariku-dautovi ... -postupku/
Nista sto doza populizma ne bi rjesila, ali gnusaju se politikanstva
-
hAZNADAR
#155 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ne mozes hvaliti SDA a izostaviti islamizaciju. Ne mozes hvaliti YU a izostaviti diktaturu. Nema tu puno nagadjanja i fikcije. Bez diktature - YU nebi opstala tako dugo i ostvarila sto jeste.tranquil wrote:Namjerno pogrešno reprezentiraš moje stavove, jer je lakše raspravljati se sa mojim fiktivnim stavovima nego stvarnim.hAZNADAR wrote:Posebno je odmjereno i pametno izabirati ekonomski stabilniju diktaturu od demokratije. I to navoditi kao bolje a znajuci da je nemoguce to ponovo uspostaviti.tranquil wrote:Znači nezaposlenost je bila ista, da se ne lažemo, ali pošto nije bila ni blizu ista, to je bilo zato što je bila diktatura jer je nezaposlenost niska i u Sjevernoj Koreji.
KapiramOdmjeren i nadasve konzistentan pristup kritici.
Tranzicija je dug i bolan proces koji traje dugo zavisno koliko je narod zreo.
Prvo miješaš babe i žabe, politički i ekonomski sistem. Demokratija kao politički sistem jeste u teoriji bolja od jednostranačke diktature. Problem sa demokratijom je da nije dovoljno biti bolji u teoriji, nego i u praksi, a u praksi je bolja samo kada je glasačko tijelo informisano, inače je onda i to karina od sistema u kom će ljudi za sebe birati loša rješenja i vjerovati da imaju slobodu izbora, a to je situacija kakva je trenutno u BiH. Diktatura jedne stranke koja je imala koliki toliki nivo upravljačke sposobnosti se pretvorila u diktaturu neinformisane većine čiji je ekonomski, demokratski i moralni nivo u slobodnom padu, bez naznake da je dno blizu.
Drugo, adresirao sam tvoju tvrdnju o istom nivou korupcije i nezaposlenosti, koja dokumentovano nije istinita, i od koje si se dijelom i sam povukao, vadeći se "diktaturom" i političkim sistemom kao opravdanjem za manju nezaposlenost. Sada kada i sam vidiš šta si sve napisao, okrećeš priču na diktaturu i demokratiju. Tu i nemamo nekih većih neslaganja, ali to nije priča s kojom je počela ova rasprava, nego ekonomska, a ekonomsko stanje je glavni razlog zašto ljudi s nostalgijom gledaju na prošla vremena.
U pravu si barem u jednom: ljudi naime stvarno razmišljaju da li da se odreknu trenutne demokratije u zamjenu za ekonomsku stabilnost socijalističke diktature. Ja nisam među tim ljudima, kao što si pogrešno implicirao, ali sama činjenica da takvih ljudi ima dosta, i da ljudi sa otvorenom nostalgijom gledaju prema tim vremenima, bi trebala da te navede na razmišljanje o kvaliteti ekonomskog i političkog stanja u BiH.
-
hAZNADAR
#156 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Jeli se najveci IQ foruma pojavio sa indirektim vrijedjanjem i laprdanjem bez osnove - znam da ce neko fasovati ban. Statistika.
Lako je tebi pasa tako diskutovati kada znamo i ti i ja da imas privilegije. Kao stranacki puleni. U oba sistema.
Lako je tebi pasa tako diskutovati kada znamo i ti i ja da imas privilegije. Kao stranacki puleni. U oba sistema.
- madner
#157 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ja sam ti kao kaznena ekspedicija, kada neko pocne previse gluposti po recenici da pise dobijem notifikaciju.
Promjenio si sopstvenu tezu tri puta jer ni jedna cinjenica nije stajala. Primjer laprdanja.
Promjenio si sopstvenu tezu tri puta jer ni jedna cinjenica nije stajala. Primjer laprdanja.
- tranquil
#158 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
U tom čuču grmi zec. Nisam hvalio YU, samo sam poredio, tačnije osvrnuo sam se na tvoja netačna poređenja nivoa nezaposlenosti i korupcije, a koja sada meteš pod tepih nedemokratičnosti Saveza Komunista.hAZNADAR wrote:Ne mozes hvaliti SDA a izostaviti islamizaciju. Ne mozes hvaliti YU a izostaviti diktaturu. Nema tu puno nagadjanja i fikcije. Bez diktature - YU nebi opstala tako dugo i ostvarila sto jeste.tranquil wrote:Namjerno pogrešno reprezentiraš moje stavove, jer je lakše raspravljati se sa mojim fiktivnim stavovima nego stvarnim.hAZNADAR wrote:Posebno je odmjereno i pametno izabirati ekonomski stabilniju diktaturu od demokratije. I to navoditi kao bolje a znajuci da je nemoguce to ponovo uspostaviti.
Tranzicija je dug i bolan proces koji traje dugo zavisno koliko je narod zreo.
Prvo miješaš babe i žabe, politički i ekonomski sistem. Demokratija kao politički sistem jeste u teoriji bolja od jednostranačke diktature. Problem sa demokratijom je da nije dovoljno biti bolji u teoriji, nego i u praksi, a u praksi je bolja samo kada je glasačko tijelo informisano, inače je onda i to karina od sistema u kom će ljudi za sebe birati loša rješenja i vjerovati da imaju slobodu izbora, a to je situacija kakva je trenutno u BiH. Diktatura jedne stranke koja je imala koliki toliki nivo upravljačke sposobnosti se pretvorila u diktaturu neinformisane većine čiji je ekonomski, demokratski i moralni nivo u slobodnom padu, bez naznake da je dno blizu.
Drugo, adresirao sam tvoju tvrdnju o istom nivou korupcije i nezaposlenosti, koja dokumentovano nije istinita, i od koje si se dijelom i sam povukao, vadeći se "diktaturom" i političkim sistemom kao opravdanjem za manju nezaposlenost. Sada kada i sam vidiš šta si sve napisao, okrećeš priču na diktaturu i demokratiju. Tu i nemamo nekih većih neslaganja, ali to nije priča s kojom je počela ova rasprava, nego ekonomska, a ekonomsko stanje je glavni razlog zašto ljudi s nostalgijom gledaju na prošla vremena.
U pravu si barem u jednom: ljudi naime stvarno razmišljaju da li da se odreknu trenutne demokratije u zamjenu za ekonomsku stabilnost socijalističke diktature. Ja nisam među tim ljudima, kao što si pogrešno implicirao, ali sama činjenica da takvih ljudi ima dosta, i da ljudi sa otvorenom nostalgijom gledaju prema tim vremenima, bi trebala da te navede na razmišljanje o kvaliteti ekonomskog i političkog stanja u BiH.
-
hAZNADAR
#159 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Na temi o prokletstvu jugofilije gdje se sudaraju kriticari i fanovi proslog sistema si eto slucajno i sasvim neutralno uletio sa dokazima kako je ovaj sistem gori. I neznamo se odranije. Eto nek ti bude.tranquil wrote:
U tom čuču grmi zec. Nisam hvalio YU, samo sam poredio, tačnije osvrnuo sam se na tvoja netačna poređenja nivoa nezaposlenosti i korupcije, a koja sada meteš pod tepih nedemokratičnosti Saveza Komunista.
-
hAZNADAR
#160 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Ma da, tvoja teza o liberalnom otvorenom trzistu i ekonomiji koja nije bila planska u diktaturi je primjer logike. I potkrijepljeno dokazima naravno. Uostalom sta drugo reci za lika koji je utvrdio da je jugoslovenstvo bilo plemenitog karaktera a Jugosloveni sa vecim IQ. Samo ti nazivaj druge laprdavcima, sto je primjetno blaze cascavanje od uobicajenog.
- tranquil
#161 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Uporan si u tome da me predstaviš kao jugofiličara pa ti moram nacrtati u par jednostavnih rečenica.hAZNADAR wrote:Na temi o prokletstvu jugofilije gdje se sudaraju kriticari i fanovi proslog sistema si eto slucajno i sasvim neutralno uletio sa dokazima kako je ovaj sistem gori. I neznamo se odranije. Eto nek ti bude.tranquil wrote:
U tom čuču grmi zec. Nisam hvalio YU, samo sam poredio, tačnije osvrnuo sam se na tvoja netačna poređenja nivoa nezaposlenosti i korupcije, a koja sada meteš pod tepih nedemokratičnosti Saveza Komunista.
Trenutni sistem je ekonomski i sigurnosno toliko loš u poređenju sa starim sistemom, kog se mnogi još sjećaju, da bi se mnogi odrekli trenutne demokratije u zamjenu za ekonomski stabilnu diktaturu kakva je vladala četiri i po decenije. Ja lično nisam za to niti mislim da je to ostvarivo, ali objektivno podaci u oblastima koje si pomenuo (nezaposlenost, korupcija) pokazuju da je trenutno stanje karina i razumijem takav sentiment ljudi iako ga ne podržavam.
Dakle kada neko kaže "u vrijeme Tita sam u Sarajevu imao tekuću vodu iza ponoći, a sada nemam" je objektivno u pravu, a ne mora nužno biti jugofiličar, komunjara, ljubitelj diktatura i slične stvari kojima častiš sugovornike.
- madner
#162 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nisam te nazvao laprdavcem, nego sam rekao da laprdas i naveo primjere.
Da znas sta je planska ekonomija ne bi ti trebao dokaz, jer si imao iste uzivo.
Privatluk, privatni posjed, drustveni umjesto drzavni te nacin upravljanja firmama. Ali kod tebe je ave and to pomjesano, visoka carina = planska ekonomija.
Da znas sta je planska ekonomija ne bi ti trebao dokaz, jer si imao iste uzivo.
Privatluk, privatni posjed, drustveni umjesto drzavni te nacin upravljanja firmama. Ali kod tebe je ave and to pomjesano, visoka carina = planska ekonomija.
- JThomas
#163 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
najstariji kontinuirano radeći univerzitet u evropi radi od 1088. godine. ima ih masu iz 12., 13. i 14. vijeka. ali taj neminovni i prirodni proces kod nas sasvim slučajno počinje - 1946. tako se desilo.
-
hAZNADAR
#164 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Jasta, privatni posjed i drustvena svojina dokaz liberalnog otvorenog trzista i neplanske ekonomije u diktaturi. Eto industrija izgradjena u privatnom sektoru a infrastruktura privatizovana. Buraz mi patio jadan za Fenderom i Marsalom, pa se morao zadovoljiti ceskom Jolanom i Cajavcem. Ja se iskljucujem do daljnjeg - sto savjetujem i ostalima koji ne pate za goood old times.
- vješalica
#165 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
i u čemu se onda ogleda ta traumatična diktatura o kojoj iz posta u post pričaš?hAZNADAR wrote:
Ne mozes hvaliti SDA a izostaviti islamizaciju. Ne mozes hvaliti YU a izostaviti diktaturu. Nema tu puno nagadjanja i fikcije. Bez diktature - YU nebi opstala tako dugo i ostvarila sto jeste.
konkretne primjere te užasne diktature navedi
da vidimo šta je to tako strašno ostavilo traga
-
hAZNADAR
#166 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Reko sam ti vec nek ti bude.tranquil wrote:
Uporan si u tome da me predstaviš kao jugofiličara pa ti moram nacrtati u par jednostavnih rečenica.
Trenutni sistem je ekonomski i sigurnosno toliko loš u poređenju sa starim sistemom, kog se mnogi još sjećaju, da bi se mnogi odrekli trenutne demokratije u zamjenu za ekonomski stabilnu diktaturu kakva je vladala četiri i po decenije. Ja lično nisam za to niti mislim da je to ostvarivo, ali objektivno podaci u oblastima koje si pomenuo (nezaposlenost, korupcija) pokazuju da je trenutno stanje karina i razumijem takav sentiment ljudi iako ga ne podržavam.
Dakle kada neko kaže "u vrijeme Tita sam u Sarajevu imao tekuću vodu iza ponoći, a sada nemam" je objektivno u pravu, a ne mora nužno biti jugofiličar, komunjara, ljubitelj diktatura i slične stvari kojima častiš sugovornike.
-
sportman1
#167 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
zar se moze yu poredit sad sa ovime sad?
prosto neshvatljivo.
ja bi samo da cestitam svima onima koji zive u bih i trpe ovu skalameriju od drzave i cestitam vam na samoj cinjenici da ste ostali u bih.
zaista smatram tako.
prosto neshvatljivo.
ja bi samo da cestitam svima onima koji zive u bih i trpe ovu skalameriju od drzave i cestitam vam na samoj cinjenici da ste ostali u bih.
zaista smatram tako.
- madner
#168 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
To ti je trzisna ekonomija, patis za jednim, kupujes ono sto mozes.
Drago mi je da si nasao fin primjer i dokaz.
Drago mi je da si nasao fin primjer i dokaz.
-
radostan dan
#169 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Hehh..treba imat vode.Vipsilon wrote:Jugoslavija je bila jedno veliko govno, i kako god da šminkate to govno, govno ostaje govno. I ne ponovila se više nikada i nikome. Treba pustiti vodu i završiti sa govnetom, a ne 30 godina gledati u govno i opraštati se od njega.
-
mg
#170 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Jugoslavija je za ovo obećana zemlja.
Ako ne smatrate diktaturom pravno nasilje koje provodi šačica odabranih onda ste zaista naivni.
Na KCUSU se zbog verbalnog delikta gubi posao.
Na optužnici možeš osvanuti vrlo lako, i ostat u pritvoru mjesecima.
A prokletstvo jugofilije jeste u smislu poslovice "imao, pa nemao", jer su ovi ljudi imali sve, sad nemaju ništa...zato Jugoslaviju vide kao lijepu prošlost, koju gledaju iz sumorne sadašnjosti.
Ako ne smatrate diktaturom pravno nasilje koje provodi šačica odabranih onda ste zaista naivni.
Na KCUSU se zbog verbalnog delikta gubi posao.
Na optužnici možeš osvanuti vrlo lako, i ostat u pritvoru mjesecima.
A prokletstvo jugofilije jeste u smislu poslovice "imao, pa nemao", jer su ovi ljudi imali sve, sad nemaju ništa...zato Jugoslaviju vide kao lijepu prošlost, koju gledaju iz sumorne sadašnjosti.
-
mg
#171 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
radostan dan wrote:Hehh..treba imat vode.Vipsilon wrote:Jugoslavija je bila jedno veliko govno, i kako god da šminkate to govno, govno ostaje govno. I ne ponovila se više nikada i nikome. Treba pustiti vodu i završiti sa govnetom, a ne 30 godina gledati u govno i opraštati se od njega.
Nema vode. Dok su se demokrate i mumini nakrali...nije ostalo ništa...
-
The 51st State
#172 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Nema se scim drugo porediti pa.juga izgleda kao svemirski brod, a I jedno I drugo goli kurac.
-
sportman1
#173 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
The 51st State wrote:Nema se scim drugo porediti pa.juga izgleda kao svemirski brod, a I jedno I drugo goli kurac.
raspast ce se i tvoja drzava .sve ide u tome pravcu.
prevelike su razlike izmedju bogatih i ubogih a srednjeg sloja nema vise. pojela ga kriza.
- Control panel
#174 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Uljudbeni_Nositelj wrote:Ponukan temom o mladom Tariku Dautovicu, koji je, potpuno u skladu s demokratijom i nacelom slobodnog izrazavanja u koje se napadaci navodno zalazu, iznio misljenje o potrebi preimenovanja titove ulice, otvaram ovu temu. Na njoj cemo diskutirati o patoloskoj opsjednutosti Bosnjaka s likom i djelom Tita, partije i uopste komunistickom Jugoslavijom. Zasto Bosnjaci toliko strastveno i s tolikim zarom brane to jugoslavenstvo, koje je dokazano propala i po Bosnjake zla ideologija? Svi drugi narodi u okruzenju su napravali jasan odmak od te zablude, samo Bosnjaci vjeruju u iste ublehe, izlizane floskuletine o ovom zlu... Razumijem starije generacije jer oni jugonostalgijom lijece zal za mladim, ljepsim danima, a mladi dani su po defaulti ljepsi.
No, ne razumijem prevashodno mladu sarajevsku NVO-elitu graDZana kozmopolitanera sto se fura na tu pricu.
kad si ti rodjen?
-
kakonako
#175 Re: Bosnjaci i prokletstvo jugofilije
Sto ne popravise bar jedan stadion da nam reprezentacija ima gdje igrati,Onaj Titin u Zenici suspendovan i sta nam je ciniti u zemlji u kojoj su odzane Olimpijske igre.hAZNADAR wrote:Ispade da je ovo autoputa sto imamo zasluga SDA i sto ne moramo ici u Trst ili Madjarsku u nabavku. Ko je obnovio ratom porusenu infrastrukturu - tito mozda?edo_79 wrote:Kratko jasnoSeyfo wrote:Za sve one koji se ne sjećaju Jugoslavije jer nisu bili rođeni, podsjetnik im može biti infrastruktura koju svakodnevno koriste: ceste, vodovod, kanalizacija, pruge, distribucija el.energije, elektrane, ma sve, sve. Šta nije Austro Ugarska izgradila, Tito jeste. Dio toga je porušen u ratu, ali većina infrastrukture koju danas koristimo je iz tog vakta. Jest da su Srbija i Hrvatska naslijedile mnogo autoputeva a Bosna ni kilometra, ali ako pogledamo svu ostalu infrastrukturu, izgrađena je tada.
Da se razumijemo - nije SDA zasluga sve sto je izgradjeno i popravljeno poslije rata - to je neminovan proces. Kao i komunisticka infrastruktura koja se predstavlja kao samo njihova i da bi bilo kameno doba da nije bilo komunista.
I naravno - uz svako glorifikovanje YU neizostavno ide i diktatura. Pismeni i zreli narodi ni u snu ne prizivaju diktaturu.