U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pinkman

#151 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by pinkman »

Nemoj se zaposljavati. Radije kupi pcele pa proizvodi med :D

Ozeni se i idi sa zenom u Njemacku. Tako ce ti biti duplo lakse.
meteorit135531

#152 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by meteorit135531 »

Ogroman dio forumasa koji su se javili na ovoj temi su iz dijaspore. I ovaj portal, a i forum im služi kao prozor kroz koji će pogledati i ostati u kakvoj - takvoj vezi sa domovinom. Čovjek kad im čita postove, ne može da ne osjeti bijes jer mi Bosanci, fukara koja je ostala u Bosni , smo užasno lijeni i jednostavno ne želimo da radimo.

BINGO! Pogodili ste ! Ne želim da radim. :run:

Ne želim da radim i da budem plaćen kao jeftino radno roblje iz Azije, a pritom imam VSS i diplomu koja mi služi samo kao ukras i podsjetnik za sta sam dao 5 najboljih godina svog života , čvrsto vjerujući da ću moći jednog dana stečeno znanje koristiti i time pošteno zarađivati novac.

Nije upošte bitno imaš li VSS, ili samo SSS, stvar je:
- u mentalitetu , potom
- u tržištu

Imamo jako pogan mentalitet , a još pri tome , zbog našeg mentaliteta i društvene neodgovornosti , dozvolili smo da uništimo sve ono što smo u ratu sačuvali.

Je li vam poznat termin - FABRIKA ZA PROIZVODNJU NIŠTA? :izet:
Naši roditelji su se smijali takvim stvarima , danas mi svaki dan prolazimo pored takvih zaraslih fabrika..

Industrije svakako i nemamo , niti imamo želje ni volje ni dovoljno sredstava ni društvenog entuzijazma da pokrenemo stvari sa mrtve tacke.
Samo je jedna stvar razlog mom skepcitizmu. Naš mentalitet. Mi stvarno nemamo osjećaj za zajedništvo ni za društvenu odogovornost.
Švabe su imale barem 1000 puta unisteniju infrastrukturu, država im je bila na koljenima , pa su dvadeset godina kasnije proizvodili auta, plaćali reparacije, i obnavljali se.
Zato su danas motor Evrope i država koja nije protektorat kojim se upravlja izvana.
Mi to jesmo jer mi nemamo dovoljno samosvijesti da čuvamo svoje i zato smo ovakav kurac.

Svaki čovjek koji živi u Bosni zna o čemu pišem i zato svi želimo da idemo vani , samo što nas još drže u izolaciji jer čak i Nijemci znaju da ako nas puste u svoju državu, da će iz Bosne krenuti novi migrantski val koji bi se mjerimo u stotinama hiljada ljudi koji bi radili bilo sta, samo da mogu živjeti od svog rada. :)

Druga stvar je nedostatak i nepostojanje tržišta. Nesrazmjer u obimu ponude i potražnje radne snage u BIH reflektira se na opće beznađe i rezigniranost u cilju pronalaska zaposlenja u Bosni jer se na ovdje posao isključivo gleda samo na odnos - Ko ima veću štelu i poznaješ li koga od glavnih koji vedre i oblače u toj državnoj službi, da mi možeš srediti oko posla ?

E to je sva pamet ovog svijeta. Ja svaki dan prolazim pored jedne velike fabrike za proizvodnju NIŠTA i čudom se čudim kako je moguće da je jedan GIGANT koji je zapošljavao 55 000 ljudi , danas samo davno zaboravljena kategorija koja još samo živi u sjećanjima ljudi koji danas žive na rubu gladi i čekaju da im se uveze staz da mogu rahatno živjeti od 326 KM penzije ?

Dijasporo, izgubili ste kompas života , život nije veselo sučelje klixovog portala , molimo vas da živite u Bosni da da onda možete pisati objektivne i utemeljene izjave o lijenim ljudima u BIH.

Šteta što nisam žensko , pa da igram na kartu vlastite senzualnosti pa da probam mirisom svog međunožja da pri volim neku bosansku gazdurinu da me zaposli u Uniqa osiguranju da radim tipični kancelarijski posao od 8 do 16 , i da ne budem zadovoljan sa tim.

Ovako sam ipak tipična bosanska ljenguza koja ima VSS i visi na birou već godinu i sedam mjeseci jer nisam snalažljiv i sposoban.
Ja ne želim da radim. :bih:

Šaljem vam tople pozdrave iz zemlje u kojoj je Angela Merkel statusni simbol.
Ja sam još obični turista , ali i to će se vremenom promijeniti. :thumbup:
Njanjavi

#153 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Njanjavi »

Hos li i gore kukat da si vss kad ti shvabo lopatu u shake dadne i vikne arbajt auslender :lol:
animals

#154 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by animals »

Jedno je tacno..svak je kovac svoje srece..
ali ima stvari kad ne mozes utjecati na tok zivota..
kako da bilo, u zivotu smo donji..
TomANDJerry

#155 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by TomANDJerry »

ruku na srce tesko je i raditi kada ti je motivacija 500KM , dakle imas za pola zivota - za cijeli zivot nemas jer to podrazumjeva stan , hranu i odjecu , a sa 500KM to sigurno ne mozes priustiti. Sto je jos gore znas da u takvim firmama tesko da ces ikada napredovati , ili da ce biti bolje - dakle nemas ni onu nadu da ces za koju godinu imati barem 800-900.
Po meni najbolja opcija je odlazak vani (ja imam VSS na ETF Sarajevo) , jer premali je zivot da ga potrosis radeci za 500 KM - ako se ikako moze dokopati Njemacke ili eto ako sam dobro upratio ovaj ovdje Kanade. Ako ne mozes vani , onda zanat - najbolje keramika/voda/struja jer hodas koju godinu za majstorom (koji ce sigurno biti vise OK prema tebi nego nekakav SDA/SDP lopov) i znas da ces lagano nauciti za koju godinu. Zadnja opcija bi bila Klas , to je ono nemam za hljeb->umrijet cu od gladi->idem raditi u Klas za 500KM.
¤ jelena ¤

#156 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ¤ jelena ¤ »

animals wrote:Jedno je tacno..svak je kovac svoje srece..
ali ima stvari kad ne mozes utjecati na tok zivota..
kako da bilo, u zivotu smo donji..
Vala, neko je kovač i svoje nesreće.
Evo ti primjer ovog našeg @meteorita...on ne želi da radi, izričito to naglašava - a prijavio se na biro. :?
Pa zar to nije skroz bespotrebno izazivanje sudbine i prizivanje nesreće za nekog ko toliko ne želi da radi?
Šta ako mu nedobog sutra ponude neki poso, a on....nepromišljeno... taj posao prihvati?! :cry:
Možeš li tu muku i kuknjavu zamislit, daleko bilo....

Znači, čovjek može bit i kovač svoje nesreće, a da toga uopšte nije svjestan. :skoljka:
Fudo387

#157 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Fudo387 »

Ja razumijem da je neko ogorcen, zavrsio dobru skolu, trudio se da nesta nauci i na kraju udari u zid.
Plata mala, ili posla za njegovu struku nema, vrijeme prolazi, nista se ne desava. Zajebano.
No, kad sve saberes, qrcu svom mozes biti ogorcen, mozes se i isplakati nad sudbinom, mozes pisati po forumu, sve je to vec poznato, pjevanje borbenih. Nemas od toga ama bas nikakve koristi, jedino sto ti se moze desiti je cir na stomaku, ili da pobudalis.
Bolje ti je mijesiti hljeb za 500 maraka nego padati u depresiju, postati alkoholicar, narkoman, budala.
O odlasku vani koristeci hargiju, sretno. To je moglo prije, hoce babuka Bosnju za zeta, nostalgija, nije se jos asimiliralo, i haj ceri dovedi nekog kretena da nas maltretira. Proslo vrijeme, ove danas su Svabice, Amerikanke, Svedjanke, slabo koja zna Bosnu i na karti naci.
meteorit135531

#158 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by meteorit135531 »

:D Jelena , kad već mene spominješ.. ne stavljam se ja u kontekst ove priče jer ja sam jako nebitan i zanemari me.

Posmatraj me kao radnika koji traži posao. Ja odgovorno tvrdim i stojim iza svojih riječi kad kažem da svaki radnik u BIH koji nije te sreće da se uhljebio na državnu sisicu, da je osuđen i da mora da trpi MOBBING, od svojih nadređenih.
I taj MOBBING je iniciran jer im se može , i to rade jer moraju da zadovolje svoju bolesnu sujetu.
I to ubija, bez premca. Takvi smo ljudi , nažalost. I što je definitivno još gore , i što čovjeku još teže pada je sto nema sistema da te štiti. Nema zakona koji će jednako vrijediti za sve , postoji zakon koji se selektivno primjenjuje i kojim se predstavlja da vladavina zakona u Bosni postoji.
Ma jok, bolan ! To je sve samo privid.

Ja sam , a vjerujem i mnogi drugi ljudi u stvarnom životu, osoba koja bi svom šefu stavila oštricu noža pod grlo i ljubazno ga pitala , sa širokim osmijehom uperenim ka njegovim očima :
"A sta ti više hoćeš , koji kurac? " , kad bi uvidio da me neko namjerno siluje i psihički zlostavlja i maltretira samo jer mu je kurcu cejf i jer me smatra nizom rasom od sebe.

Takvih tkz. gazdi je strašno strašno puno, i mnogi radnici su toliko psihički rastrojeni i uništeni jer su svakim danom prisiljeni biti dijelom takvog nezdravog radnog okruženja , a i mnogi prerano umru i otkazu jer se ne mogu nositi sa stresom.

Hoću reći , Bosna je stvarno prekrasna država , ali je narod takav teški kurac da čovjek mora da skloni na vrijeme ako misli sebi dobro.
Zašto bi neko živio ovdje , pored svega ovog što sam napisao ?
Ja nisam nikakav luđak , čudak , ili psihopata,
meni je sam prepun kurac ovog naroda.
Narod koji je toliko opterećen drugima , da se najmanje bavi samim sobom.
Bitno je da li je komšija stavio nove felge, pa ti odmah potraži brže - bolje da ti kupiš bolje i veće , jer ipak...

Bitno je da se pokaže da se ima. Jer uvijek je važno sta će mahala reci i o čemu će selo pričati.

Jah.
Tomahawk11
Globalni moderator

#159 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Pola čovjek, pola pesimista.
mayab

#160 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mayab »

TomANDJerry wrote:ruku na srce tesko je i raditi kada ti je motivacija 500KM , dakle imas za pola zivota - za cijeli zivot nemas jer to podrazumjeva stan , hranu i odjecu , a sa 500KM to sigurno ne mozes priustiti. Sto je jos gore znas da u takvim firmama tesko da ces ikada napredovati , ili da ce biti bolje - dakle nemas ni onu nadu da ces za koju godinu imati barem 800-900.
Po meni najbolja opcija je odlazak vani (ja imam VSS na ETF Sarajevo) , jer premali je zivot da ga potrosis radeci za 500 KM - ako se ikako moze dokopati Njemacke ili eto ako sam dobro upratio ovaj ovdje Kanade. Ako ne mozes vani , onda zanat - najbolje keramika/voda/struja jer hodas koju godinu za majstorom (koji ce sigurno biti vise OK prema tebi nego nekakav SDA/SDP lopov) i znas da ces lagano nauciti za koju godinu. Zadnja opcija bi bila Klas , to je ono nemam za hljeb->umrijet cu od gladi->idem raditi u Klas za 500KM.
U njegovoj specificnoj situaciji, (to da ima 30 kuka, samo srednja skola Bog zna koja, bez iskustva , bez nekih posebnih poznavanja vjestina, a uz to neodlučan u namjerama, i u tome sta zeli od svog zivota, u koji je dobrano zagazio, a meni izgleda i kao lik koji bas nije zeljan rada :mrgreen: !), ovaj Klas za pet stoja i ne izgleda tako loše, jer lik ima rijeseno stambeno pitanje, i ako nista drugo, u tom jadnom Klasu makar neće morati robovati od jutra do mraka , nego ima to fiksno osmosatno radno vrijeme, pa lagano, najvaznije je otisnuti se, a njemu je krajnje vrijeme !
Samo kad sve ovo sagledam, bojim se da on neće ni pokušati, vođen onom starom izrekom, "bolje dinar u hladu nego dva na suncu" :kiss:
muha_sa

#161 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by muha_sa »

postavljac teme je garant negdje vani

došo na odmor pa podjebaje :lol:
Dr. Kuca

#162 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Dr. Kuca »

Najaci su oni koji zavrse fakultet kineske drevne kulture, smjer samuraj i zali se kkako ne valja drzava, nema se posla.
djevojka bez imena

#163 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

Pa kazem ja dokopo se meteor Evrope :lol:
julisiz es grant

#164 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by julisiz es grant »

Fudo387 wrote:Ja razumijem da je neko ogorcen, zavrsio dobru skolu, trudio se da nesta nauci i na kraju udari u zid.
Plata mala, ili posla za njegovu struku nema, vrijeme prolazi, nista se ne desava. Zajebano.
No, kad sve saberes, qrcu svom mozes biti ogorcen, mozes se i isplakati nad sudbinom, mozes pisati po forumu, sve je to vec poznato, pjevanje borbenih. Nemas od toga ama bas nikakve koristi, jedino sto ti se moze desiti je cir na stomaku, ili da pobudalis.
Bolje ti je mijesiti hljeb za 500 maraka nego padati u depresiju, postati alkoholicar, narkoman, budala.
O odlasku vani koristeci hargiju, sretno. To je moglo prije, hoce babuka Bosnju za zeta, nostalgija, nije se jos asimiliralo, i haj ceri dovedi nekog kretena da nas maltretira. Proslo vrijeme, ove danas su Svabice, Amerikanke, Svedjanke, slabo koja zna Bosnu i na karti naci.
Ne kontam po čemu se boldirano odnosi na postavljača teme?
male_okice

#165 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

julisiz es grant wrote:
Fudo387 wrote:Ja razumijem da je neko ogorcen, zavrsio dobru skolu, trudio se da nesta nauci i na kraju udari u zid.
Ne kontam po čemu se boldirano odnosi na postavljača teme?
mislim da se generalno i ne odnosi na njega, vec je vise onako istaknuo kao cinjenicno stanje.
male_okice

#166 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

Mozda pocet raditi ovdje u proizvodnji pa ako bolje nadjem da se prebacim?
sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?
realno taj posao u Klasu i taj posao u njemackoj ce ti se svesti na isto. jer ovdje u bosni zivis u svojoj kuci, ne placas kiriju, placas hranu i sl potrebstine (koje moras i gore), kad se sve oduzme i sabere to ti je isto. stim da za njemacku jos moras ganjati i radnu dozvolu i hrpu papira i ovdje i gore da bi zaradio tu dobru penziju o kojoj pricas.
sto se tice klasa ne vidim zasto sad ne bi mogao napredovati od radnika u proizvodnji do npr poslovodje ili neceg sl ako se pokazes kao dobar radnik, mislim svako ce unaprijediti nekoga za koga vidi da hoce da radi, da zna raditi i sl, ne mora tu nuzno ni strucna sprema igrati ulogu.

sto se tice gradjevine pa tu ces boga mi dobro kicme dati dok ne krenes napredovati a i kakve su tu opcije napredovanja? sta je uopste tvoja pocetna struka? realno ne vidim sad ni u njemackoj da mozes extra napredovati sa srednjom skolom, radnici u proizvodnji i pogonima rade u smjenama i za platu koja u sustini pokrije stanarinu, komunalije i imaju za zivot (naravno to je malo uredjenije nego kod nas ali opet nisu vala sad ni placeni ni kao doktori nauka).

na to sve dodaj da ti imas vec 30 godina a ocigledno ni godine radnog staza, tako da ja ne shvatam uopste tu tvoju dilemu?!?!
insomnia78

#167 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

pinkman wrote:Nemoj se zaposljavati. Radije kupi pcele pa proizvodi med :D

Ozeni se i idi sa zenom u Njemacku. Tako ce ti biti duplo lakse.
A na fejsbuku metni "works at: ne radim, drugi rade za mene"
musicman80

#168 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by musicman80 »

male_okice wrote:
frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?
realno taj posao u Klasu i taj posao u njemackoj ce ti se svesti na isto. jer ovdje u bosni zivis u svojoj kuci, ne placas kiriju, placas hranu i sl potrebstine (koje moras i gore), kad se sve oduzme i sabere to ti je isto. stim da za njemacku jos moras ganjati i radnu dozvolu i hrpu papira i ovdje i gore da bi zaradio tu dobru penziju o kojoj pricas.
sto se tice klasa ne vidim zasto sad ne bi mogao napredovati od radnika u proizvodnji do npr poslovodje ili neceg sl ako se pokazes kao dobar radnik, mislim svako ce unaprijediti nekoga za koga vidi da hoce da radi, da zna raditi i sl, ne mora tu nuzno ni strucna sprema igrati ulogu.

sto se tice gradjevine pa tu ces boga mi dobro kicme dati dok ne krenes napredovati a i kakve su tu opcije napredovanja? sta je uopste tvoja pocetna struka? realno ne vidim sad ni u njemackoj da mozes extra napredovati sa srednjom skolom, radnici u proizvodnji i pogonima rade u smjenama i za platu koja u sustini pokrije stanarinu, komunalije i imaju za zivot (naravno to je malo uredjenije nego kod nas ali opet nisu vala sad ni placeni ni kao doktori nauka).

na to sve dodaj da ti imas vec 30 godina a ocigledno ni godine radnog staza, tako da ja ne shvatam uopste tu tvoju dilemu?!?!

Nije isto. U Njemackoj bi zivio u normalnoj, pravnoj i uredjenoj drzavi gdje se drzava brine za sve. Ako nekada i dobije neki trajni boravak, ozeni se, ima djecu, porodicu je sigurno mnogo lakse podizati u zemlji kao sto je Njemacka nego ovdje u BIH. Znaci, kada neko ide u inostranstvo da radi, on mora gledati i siru sliku, a ne samo koliko ce zaraditi, nego i druge pogodnosti koje mu ta drzava pruza.
djevojka bez imena

#169 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Raditi u Klasu i u Njemackoj je isto? E sad mi je lakse :oops:
insomnia78

#170 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

djevojka bez imena wrote:Raditi u Klasu i u Njemackoj je isto? E sad mi je lakse :oops:
Pa bez nekih posebnih vjestina i znanja nije puno ni razlicito. Osim aspekta zastite radnika (osim ako te ne zapadne gazda Turcin il Balkanac :-D ) sa minimalcem se bas ni tamo neces usreciti.
512MB

#171 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

vase misljenje ?
Nisi valjda lud da radis ako nemoras.
djevojka bez imena

#172 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

insomnia78 wrote:
djevojka bez imena wrote:Raditi u Klasu i u Njemackoj je isto? E sad mi je lakse :oops:
Pa bez nekih posebnih vjestina i znanja nije puno ni razlicito. Osim aspekta zastite radnika (osim ako te ne zapadne gazda Turcin il Balkanac :-D ) sa minimalcem se bas ni tamo neces usreciti.
Nemam iskustva u radu vani ali mislim da nikako ne moze biti isto, drzava je ta koja propisuje zakone, i nigdje se ti zakoni ne krse ko kod nas, pa tako zakon o radu, pravima i zastiti radnika.A za minimalac uvijek ima dodatni posao, ko hoce naravno.
insomnia78

#173 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

djevojka bez imena wrote:
insomnia78 wrote:
Nemam iskustva u radu vani ali mislim da nikako ne moze biti isto, drzava je ta koja propisuje zakone, i nigdje se ti zakoni ne krse ko kod nas, pa tako zakon o radu, pravima i zastiti radnika.
Sto si manje kvalifikovan teze su ti sanse za naci poso jer takvih ima na bacanje.

Ti ako ko stranac dopadnes gazdi Turcinu, Arapu il Balkancu u nekim poluilegalnim kombinacijama velke su sanse da budes zavrnut u svakom pogledu :D

Kao manje kvalifikovan radices za minimalac a sa minimalcem se nidje neces proslaviti i moraces dobro ukalkulisati troskove.
Tako da nije njena tvrdna uopste daleko od istine

PS:ako uopste dodjes do toga da ce se gazda Hans zajebavati ganjanju papira za lika koji ce vaditi eksere iz daski i ispravljati ih cekicem
ho oponopono

#174 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ho oponopono »

...eto nek zapali onda u Dojče i kraj nedoumici i plaču bez suza ovdje...bi li kakio ili piškio...:pusi2:

...najbolji mu je provod tamo gdje dominira u banci...da ne drka kurac ovdje za dž...:gunjastajl:
djevojka bez imena

#175 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Vjerujem ti, i ne kazem. da je igdje lahko nestrucnoj i nekvalifikovanoj osobi, ali imas bar sansu da rovis, ganjas, snalazis se za bolje. Sta ces u Bosni ganjat iz pozicije SSS? Maline jedino a i one 1,5 km
Locked