Dijaspora Summer 2017

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
muha_sa

#151 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by muha_sa »

još jedna u nizu tema za ljecenje frustracija---kako ovih što su vani tako i ovih što su ostali ovdje :-)

cast rijetkim pojedincima
Tomahawk11
Globalni moderator

#152 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:još jedna u nizu tema za ljecenje frustracija---kako ovih što su vani tako i ovih što su ostali ovdje :-)

cast rijetkim pojedincima
+1
realna do boli

#153 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by realna do boli »

spreca wrote:
realna do boli wrote:
E ovo je najveca istina... i to sto mi u BiH.mislimo da pare samo leze negdje drugo..da je negdje sve lako..da samo odes na salter i sve gotovo za pet minuta..probajte rentari stan u svici....dobiti dozvolu za bilo sta..
Koliko god u BiH javni mediji pisu u stilu..dajte nam sadake..do tada ce mladi misliti da negdje tamo ima posla bez motike..stvarnost je drugacija.
I tamo negdje i ovdje nece se stece bilo sta u roku godina-dvije.
Treba realno pricati o svom zivotu..i tamo i ovdje.
Zasto uopste pricati o tome ....pa ne dolzimo mi zato da se hvalimo kako dobro zivimo a vi kako se patite ili obrattno.....valjda zato sto se zazelimo jedni drugih.Kukati mozemo po tel i skype :lol:
Naravno da se zazelimo jedni drugih..ja se radujem svoj svojoj "dijaspori"..ali pricati u stilu..eh..a kod nas..hebi se..kod nas je sve uredzeno..nije kod tebe, ni do tebe...nego u toj drzavi gdje zivis..i nekoj drugoj ako se odselis...
Ne patimo se ..samo vas nerviramo.. :D ..i tako u krug...volima ja svoju "dijasporu".
spreca

#154 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

SaraFina wrote:
spreca wrote:
SaraFina wrote:Kako je ovim frustiranim što su ostali pun kofer dijasporaca, tako je i meni i drugima pun kofer njih i kukumvkanja. Počela se ratna djeca mojih godina, zbog sopstvenih neuspjeha vaditi na rat. Pa ljudi rat je završen prije više od 20 godina. Svi koji su željeli napraviti nešto, imali su vremena. Ali jok, za promašaje u životu najbolje je alibi naći.
Nikom lovu ne dajem osim nani, očevoj majci i dječici iz bliže porodice.
Ne osjećam se ni dužna ni obavezna. Pješice hodam po Sarajevu većinom :D
I baš bi voljela vidjeti onog ko će mi zabraniti da posjetim ili zivim u budućnosti na ćaćevini.
pa kako ces se prodati bona bez makine.....jer svi ce reci evo je dosla da se proda ovdje jer je gore na zapadu niko nece :lol: :lol: :lol:

Spreča, teško za parking po mjestima gdje hodam. :D a i od kuće mi najlakše nogama.
Prodaću se kulinarskim umijećem, neću makinom :)
Nema od toga nista...nego ti neku golemu makinu doceraj , tako da kad parkiras da komsije nemogu proci ni pjeske pored a kamoli sa svojim golfovima kecom i dvicama :lol: :lol: :lol: a na auto prikolici dotjeras neku bijesnu yamahu ili harley davidsona .....ja kad dolazim ja uvijek na prikolici dovucem onu manju jahticu, mada nikad ne idem na more jer neznam plivati :mrgreen: :lol: :lol: :lol: ....samo nek mi sitne duse zavide , ovdje na bausteli pocrnim ko da sam bio na moru mjesec dana :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#155 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Prije sam dolazio zbog zajebancije i treba, danas zbog posla (i treba) :D
Ne kontam to....zbog treba?! To nema vani....treba?!
Ne daju dosljama. Pogotovo ovim sa "egzoticnim" imenima :lol:
Joj dje onaj sto je bio otvorio temu. Sta kaze jaran promjenio ime i prezime i odma guzi madjaricu :lol:
muha_sa

#156 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by muha_sa »

SaraFina wrote:
spreca wrote:
SaraFina wrote:Kako je ovim frustiranim što su ostali pun kofer dijasporaca, tako je i meni i drugima pun kofer njih i kukumvkanja. Počela se ratna djeca mojih godina, zbog sopstvenih neuspjeha vaditi na rat. Pa ljudi rat je završen prije više od 20 godina. Svi koji su željeli napraviti nešto, imali su vremena. Ali jok, za promašaje u životu najbolje je alibi naći.
Nikom lovu ne dajem osim nani, očevoj majci i dječici iz bliže porodice.
Ne osjećam se ni dužna ni obavezna. Pješice hodam po Sarajevu većinom :D
I baš bi voljela vidjeti onog ko će mi zabraniti da posjetim ili zivim u budućnosti na ćaćevini.
pa kako ces se prodati bona bez makine.....jer svi ce reci evo je dosla da se proda ovdje jer je gore na zapadu niko nece :lol: :lol: :lol:

Spreča, teško za parking po mjestima gdje hodam. :D a i od kuće mi najlakše nogama.
Prodaću se kulinarskim umijećem, neću makinom :)
Image
:kiss: :kiss: :kiss:
¤ jelena ¤

#157 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by ¤ jelena ¤ »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Prije par dana...kad me ne zgazi lik s austrijskim tablicama - nasred pješačkog....ista stvar... par dana prije...ljubljanske tablice...
Ama, ni da uspore! Brate mili, u Beču ne smiješ podrignut na ulici, a u Bosni ni pješački ni pješaka na pješačkom ne registruješ.

Eto, taj fenomen mi nije baš najjasniji....jel ih to ljubav prema domovini ošamuti il je do vode i zraka, ne znam... :-?

Ostalih problema sa strancima i dijasporom nemam.
...domaci, naprotiv, voze kao Europljani, sto se svaki dan moze vidjeti u crnoj hronici.
Papak je papak, nebitno odakle je/gdje sad zivi.
Al ne kontam tu transformaciju, eno dosao sa R8-icom, DE table i bum, pred ulaz...valjda nisu dovoljno siroka parking mjesta za njegov bibi, sta li....tako sigruno ne parkira u Njemackoj.
Kako da ga nazovemo nego papkom?
I veci je papak od onog koji se ovdje svakako parkira ko papak....jer ovaj nikad nece ni nauciti da to tako ne treba....a ovaj naucio, pa kad dodje ovamo, odmah zaboravi.

Hvala na razumijevanju, @Tomahawk11

Upravo o tom fenomenu pričam: kad papak na granici...tojes na pragu doma svog...skine teške mu i preteške lance civilizacije pa se pusti...

Sreća njegova pa ima posla s bosanskim pješacima, koji preko cijele godine treniraju reflekse i razvijaju šesto čulo za preživljavanje u saobraćaju s lokalnim papcima pa ih nije tako lako zgazit...inače...prisjeo bi mu...gluho i daleko bilo...odmor u domovini. :cry:

DakleM...govorim o neizlječivim papcima, ne generalizujem, nemojte se sad svi koji vozite strane tablice u ovom pronaći i šta uvrijedit.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 10/07/2017 12:38, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#158 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Truba »

insomnia78 wrote:
Black swan wrote:Zato i ne volim ljeto

Meni je veci misterij sto dijasporci dolaze na forum
Ajd kad su sarajlije dolazile na sa-x
Bilo je logike
Ali ovo sve skupa :thumbup: :bih:
To mi je jedan od nacina da ostanem u kontaktu sa jezikom.
i ja sam o tome razmisljao
ali ima jezickih portala :mrgreen:
TAFKAP

#159 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by TAFKAP »

spreca wrote:Nema od toga nista...nego ti neku golemu makinu doceraj , tako da kad parkiras da komsije nemogu proci ni pjeske pored a kamoli sa svojim golfovima kecom i dvicama :lol: :lol: :lol: a na auto prikolici dotjeras neku bijesnu yamahu ili harley davidsona .....ja kad dolazim ja uvijek na prikolici dovucem onu manju jahticu, mada nikad ne idem na more jer neznam plivati :mrgreen: :lol: :lol: :lol: ....samo nek mi sitne duse zavide , ovdje na bausteli pocrnim ko da sam bio na moru mjesec dana :lol: :lol: :lol:
Vidim ja odneklen si mi poznat

Image
insomnia78

#160 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Al kako je naivno romanticno to misljenje kako vani svi postuju sve zakone. Pogotovo u saobracaju :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#161 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Truba »

stakasa wrote:

Bilo je logike
Budi musko i priznaj da ih ne mozes jer ti pokupise trebe ispred nosa :D
ja sam pisao o tome godinama

zenke se prodaju za putovnicu
blago kuci koju zaobidju
insomnia78

#162 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:
insomnia78 wrote:

Bilo je logike
To mi je jedan od nacina da ostanem u kontaktu sa jezikom.
i ja sam o tome razmisljao
ali ima jezickih portala :mrgreen:
Pa nije bas da studiram isti
muha_sa

#163 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by muha_sa »

TAFKAP wrote:
spreca wrote:Nema od toga nista...nego ti neku golemu makinu doceraj , tako da kad parkiras da komsije nemogu proci ni pjeske pored a kamoli sa svojim golfovima kecom i dvicama :lol: :lol: :lol: a na auto prikolici dotjeras neku bijesnu yamahu ili harley davidsona .....ja kad dolazim ja uvijek na prikolici dovucem onu manju jahticu, mada nikad ne idem na more jer neznam plivati :mrgreen: :lol: :lol: :lol: ....samo nek mi sitne duse zavide , ovdje na bausteli pocrnim ko da sam bio na moru mjesec dana :lol: :lol: :lol:

Image
ovo je spreca---prošle godine u Podgori
Image
realna do boli

#164 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by realna do boli »

Hajmo ozbiljno..bez sarkazma i zaje**** cije.

Predpostavimo da vam familija ovo ne cita...

Sta stvarno prvo pomislite kada dozete familiji..ne majci i ocu..u stan..kucu ..vikendicu..
Da li stvarno mislite da ih obradujte samo zato sto im donesete kilo kafe..ili svojim dolaskom...da li stvarno mislite da niste dobrodoslii..ili je i ovo tema u stilu..prica se...reko mi neko..
Kako se zaista osjecate u BiH.
muha_sa

#165 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Al kako je naivno romanticno to misljenje kako vani svi postuju sve zakone. Pogotovo u saobracaju :lol:
ne poštuju--al ako ga drot ufati i zapiše bum najebal :-) zato su jako oprezni jer znaju šta hinA ceka ako primjene papanluk sU našiJEh prostora
stakasa

#166 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

Black swan wrote:
stakasa wrote:

Bilo je logike
Budi musko i priznaj da ih ne mozes jer ti pokupise trebe ispred nosa :D
ja sam pisao o tome godinama

zenke se prodaju za putovnicu
blago kuci koju zaobidju
Svaka cast na postenom odgovoru. Usput, odgovor i Tomahawku - puno, puno je lakse kod kuce
spreca

#167 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

TAFKAP wrote:

Image
zvidis mi?
Tomahawk11
Globalni moderator

#168 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

insomnia78 wrote:Al kako je naivno romanticno to misljenje kako vani svi postuju sve zakone. Pogotovo u saobracaju :lol:
Bio-vidio.
Mozda u Fra ne.
U Austriji, sve i da hoces, nema parkiranja pred ulaz, na zebru i sl.
mousstapha

#169 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by mousstapha »

Tzv. fenomen "ovo nidje na svijetu nema" :-D
TAFKAP

#170 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by TAFKAP »

spreca wrote:zvidis mi?
normalno, al samo na jahti ... :mrgreen:
MyTao

#171 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by MyTao »

mk ultra wrote:iskreno, ne znam zašto dolaze
realno, ako zarađuješ OK, živiš neki EU prosjek, šta ćeš na "odmoru" u BiH

nije mi jasan dolazan iz Norge autom, a eto ako mi neko može objasniti volio bih
dobio sam 15 dana odmora od kojih ću 4 provesti u autu...?

čuo sam i za neke što ne znaju više afrikate :mrgreen: :mrgreen:
Moj otac je otisao za Bosnu prije nekoliko dana... Dzenaza mom amidzi u Potocarima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#172 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: Svaka cast na postenom odgovoru. Usput, odgovor i Tomahawku - puno, puno je lakse kod kuce
Ma sve ok, ali eto skoro pricam sa jednim poznanikom, studirao vani, Njemacka, zivio neko vrijeme tamo, kaze da je laksa komunikacija sa zenama nego kod nas.
512MB

#173 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:
Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Prije sam dolazio zbog zajebancije i treba, danas zbog posla (i treba) :D
Ne kontam to....zbog treba?! To nema vani....treba?!
Ne daju dosljama. Pogotovo ovim sa "egzoticnim" imenima :lol:
Joj dje onaj sto je bio otvorio temu. Sta kaze jaran promjenio ime i prezime i odma guzi madjaricu :lol:
Eh to je vec za neku posebnu temu :D
muha_sa

#174 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote:
Bio-vidio.
Mozda u Fra ne.
U Austriji, sve i da hoces, nema parkiranja pred ulaz, na zebru i sl.
u ŠveCkoj ne vidiš drota-- al ako si parkiro a nisi tiopla nadješ kUvertu
stakasa

#175 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

realna do boli wrote:Hajmo ozbiljno..bez sarkazma i zaje**** cije.

Predpostavimo da vam familija ovo ne cita...

Sta stvarno prvo pomislite kada dozete familiji..ne majci i ocu..u stan..kucu ..vikendicu..
Da li stvarno mislite da ih obradujte samo zato sto im donesete kilo kafe..ili svojim dolaskom...da li stvarno mislite da niste dobrodoslii..ili je i ovo tema u stilu..prica se...reko mi neko..
Kako se zaista osjecate u BiH.
Poklone ne nosim nikom. Skutorska posla. U BiH se osjecam odlicno ali je ljeti najradije zaobilazim. U stvari dodem ali ne budem puno. Jer je prenervozna, nije dimenzionisana za toliki broj gostiju gdje pod gostima smatram i dijasporu. Mimo sezone su uvijek osjecam odlicno i vidim da mi se ljudi obraduju kao i ja njima
Locked