Jasni i nejasni ajeti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dadinjo33

#151 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:"Vecina mufesira tvrdi" je kombo logickih pogresaka argument brojnosti i pozivanje na autoritet. Plus, i sam Allah veli da vecina ne zna, sledi pretpostavke i da se za njima ne povodimo. Osim ako su i ti ajeti nejasni. :D

Dakle, pogresio si u metodi. :P A zakljucak ostaje da si svi ajeti u sustini nejasni jer se ni za jedan ne moze kategoricki tvrditi da je jasan.
Metodološki sam grešan, da mi Allah oprosti. :D

Nego da, eno Irsar tvrdi da Allah ne može raditi šta hoće, a ajet kaže da Allah radi šta hoće. A tvrdi da tvrdnju iznosi na osnovu Kur'ana. Ili on priča gluposti ili barem heretizira ili je Kur'an nejasna knjiga puna kontradikcija? :?
arzuhal

#152 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote: Što opet znači da muslimani slijede isključivo nejasne ajete, te da su zbog toga njihova srca bolesna/čine devijaciju.
Na osnovu čega ovo tvrdiš?
dadinjo33

#153 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote: Što opet znači da muslimani slijede isključivo nejasne ajete, te da su zbog toga njihova srca bolesna/čine devijaciju.
Na osnovu jedne, i to dogmatske, interpretacije od bezbroj mogućih, nejasnog ajeta 3:7. Dogmatama pokazujm šta im logika govori o njihovoj logici.
arzuhal

#154 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:
Na osnovu jedne, i to dogmatske, interpretacije od bezbroj mogućih, ajeta 3:7. Dogmatama pokazujm šta im logika govori o njihovoj logici.
Dakle tvoje tvrdnje se temelje na nečijim dogmatskim interpretacijama nekog ajeta?

Odnosno ono što želiš reći je, ustvari, da to nije stvarna istina i da muslimani ne slijede nejasne ajete nego jasne, te da im srca nisu bolesna?
dadinjo33

#155 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Dakle tvoje tvrdnje se temelje na nečijim dogmatskim interpretacijama nekog ajeta?

Odnosno ono što želiš reći je, ustavri, da to nije stvarna istina i da muslimani ne slijede nejasne ajete nego jasne, te da im srca nisu bolesna?
Naravno da temelje, na isti način kao što se npr. istinitost moje tvrdnje da neki lažov laže temelji na njegovoj laži kao predmetu moje istinite tvrdnje. Meščini te zbunjuje elementarna logika.
dadinjo33

#156 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Nego, daj nam jedan jasan ajet, logički dokaži da nisi od onih za koje tzv. Allah navodno tvrdi da su im srca bolesna. Tražim li previše?
arzuhal

#157 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:Dakle tvoje tvrdnje se temelje na nečijim dogmatskim interpretacijama nekog ajeta?

Odnosno ono što želiš reći je, ustavri, da to nije stvarna istina i da muslimani ne slijede nejasne ajete nego jasne, te da im srca nisu bolesna?
Naravno da temelje, na isti način kao što se npr. istinitost moje tvrdnje da neki lažov laže temelji na njegovoj laži kao predmetu moje istinite tvrdnje. Meščini te zbunjuje elementarna logika.
Tako sada tvrdiš i dokazuješ da je tvoja prethodna tvrdnja - da muslimani slijede nejasne ajete i imaju srca bolesna - u suštini netačna jer se temelji na pogrešnim interpretacijama dogmata i njihovj logici i tumačenju, a istina je, ustvari, potpuno drukčija: muslimani slijede jasne ajete i srca im nisu bolesna.

Da, sasvim jasno i logično, hvala :-D
arzuhal

#158 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:Nego, daj nam jedan jasan ajet, logički dokaži da nisi od onih za koje tzv. Allah navodno tvrdi da su im srca bolesna. Tražim li previše?
Nema potrebe, evo ti si dokazao da muslimani, usprkos tome šta nam o tome govore dogmatske interpretacije, slijede jasne ajete :thumbup:

Moram sad da idem, a ti napiši šta pa ću pogledati šta si napisao kada se vratim :)
dadinjo33

#159 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
Tako sada tvrdiš i dokazuješ da je tvoja prethodna tvrdnja - da muslimani slijede nejasne ajete i imaju srca bolesna - u suštini netačna jer se temelji na pogrešnim interpretacijama dogmata i njihovj logici i tumačenju, a istina je, ustvari, potpuno drukčija: muslimani slijede jasne ajete i srca im nisu bolesna.

Ma ne, bolan, arzo. Radi se o tom da si ti možda glup, a možda pametan. Ja ne govorim ni da si glup ni pametan. Ali ti onda kažeš: "Debili su oni koji se češu po glavi". I dok to govoriš, češeš se po glavi. Ja ti onda kažem: Ne kažem ti da si debil, ali ako je istinito to što ti sam tvrdiš, onda si, brate, pravi debil.

Ergo, ako je istinito to što ti tvrdiš da je istinito, onda iz tvoje tvrdnje proizilazi da ti si bolesnog srca.

Jbt, prije ću naučiti crtati nego arapski :D Šta ću, razgovor prilagođen sagovorniku...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#160 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:
arzuhal wrote:Treba znati i pitanje postaviti, džaba je...
Pa već rekoh da ne pitam što ne znam, već 'nako .
Allah isto meleke pita ili ih zadužuje da rade nešto , daje im zadatke , isto djeci kad daješ
pa ona kad nešto urade dođu sva važna , a ti ih pohvališ i pitaš ih nešto , lafo ti ne znaš .
Međutim, treba se i odbiti od sise , odrasti
Jesi vidio... :mrgreen:
Aha, a ti :)
Ima šejhova dovedu te do vrata, a vrata nacifrana ,lijepa i šarena pravo!
I onda derviš se zagleda u šarena vrata, ost'a gledajući u njih .
arzuhal

#161 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:

Ma ne, bolan, arzo. Radi se o tom da si ti možda glup, a možda pametan. Ja ne govorim ni da si glup ni pametan. Ali ti onda kažeš: "Debili su oni koji se češu po glavi". I dok to govoriš, češeš se po glavi. Ja ti onda kažem: Ne kažem ti da si debil, ali ako je istinito to što ti sam tvrdiš, onda si, brate, pravi debil.

Ergo, ako je istinito to što ti tvrdiš da je istinito, onda iz tvoje tvrdnje proizilazi da ti si bolesnog srca.

Jbt, prije ću naučiti crtati nego arapski :D Šta ću, razgovor prilagođen sagovorniku...
Što stalno bježiš u sofistiku, nejasnost, šuplju, neke besmislene komparacije...a stalo ti je do, ni manje ni više, nego priče o jasnim i nejasnim ajetima, pričaš o logici. poštivanju teme i sgaovornika, itd?

Nemoj odmah postajati osjetljiv, polako...Idemo ispočetka...

(1) Pitao sam te na čemu temeljiš svoj stav ili svoju tvrdnju da muslimani slijede nejasne ajete pa su im srca bolesna.

(2) Ti si rekao na dogmatskoj interpretaciji ajeta iz sure Ali Imran od strane dogmata (slobodno me ispravi ako griješim negdje).

(3) Iz tvojih tvrdnji mogu proizaći samo dvije stvari: (a) ili se slažeš s tom dogmatskom interpretacijom (i njenom logikom, ma kako je ti shvatao i objašnjavao) pa je uzimaš kao validnu i na njoj temeljiš svoj stav da muslimani slijede nejasne ajete i srca su im bolesna,
ili (b) to uzimaš samo ironično i, ustavri, kritikuješ taj stav dogmata, a onda je istina skroz mimo njih i onoga što iz njihove interpretacije i logike može proisteći: muslimani, ustvari, ne slijede nejasne ajete i nisu im srca bolesna (ma koliko se dogmatska interpretacija upirala da to dokaže).

Dakle koja je od ove dvije tvrdnje tvoja, a ili b?
arzuhal

#162 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Aha, a ti :)
Slažem se, ali ja obično pravim razliku između šejha i muršida, jer šejh može biti svako a muršid ne može. A na tu razliku pazim samo onda kada sam u društvu ljudi koji do toga istinski drže pa da mi ne zahatore zbog nepreciznog govora.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#163 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Slažem se, ali ja obično pravim razliku između šejha i muršida, jer šejh može biti svako a muršid ne može. A na tu razliku pazim samo onda kada sam u društvu ljudi koji do toga istinski drže pa da mi ne zahatore zbog nepreciznog govora.
I doći će agonija smrti uistinu; to je ono od čega nećeš umaći
I puhnut će se u sur; to je Dan prijetnje
I doći će svaka duša, sa njom vodič i svjedok.
Zaista si o ovom bio u ravnodušnosti, pa smo s tebe odstranili pokrov tvoj, zato je vid tvoj Danas oštar.
A drug njegov će reći: "Ovo što je kod mene, spremno je."
Bacite vas dvojica u Džehennem svakog nezahvalnika, buntovnika,
Sprečavatelja dobrog, napasnika, sumnjivca
Koji je stavljao uz Allaha boga drugog - ta bacite ga u kaznu žestoku.
Reći će drug njegov: "Gospodaru naš! Nisam ja uzrokovao da on prevrši, nego je bio u zabludi dalekoj."
(Allah) će reći: "Ne prepirite se kod Mene, a već sam vam unaprijed poslao prijetnju."
Ne mijenja se Riječ kod Mene, i nisam Ja zalim robovima.

Može li preciznije? Nekad je preciznost tolika da ju je teško uočiti.
arzuhal

#164 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

@Dadinjo,

ukoliko ipak insistiraš na trećem putu (o kojem govoriš u zadnjem postu), a to je da ne tvrdiš ni jedno ni drugo, nego, kao, "samo primjećujem da je to tako ako se to već tako tvrdi", onda to znači da ti nemaš svog stava i da ništa ne tvrdiš (što bi se trebalo dokazati), nego samo besciljno nagađaš i "uočavaš".

Ili, kako bi ti rekao, ne tvrdiš ni da su ajeti jasni ni da su nejasni, ne tvrdiš ni da muslimani slijede jasne ajete niti da slijede nejasne, ništa ne tvrdiš jer nemaš znanja o tome i nemaš svog stava, nego samo nastojiš da nešto uočiš i izvučeš, eventualno, nek zaključak, ali stvarnog znanja i uvida nemaš...

Pa što se onda baviš ovim pitanjima?

Sofisti i jesu bili poznati po tome što nisu tvrdili ni ovo ni ono, nisu imali ni stav (a) ni stav (b) nego su, po potrebi, zastupali sada jedan sada drugi stav, ovisi šta im se činilo korisnijim u tom trenutku. Poučavali su ljude kako da mudruju, da polemiziraju besciljno i ostavljaju dojam učenosti i znanja...Dok ih nije Hid..Sokrat izbio iz sandala...
arzuhal

#165 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
I doći će agonija smrti uistinu; to je ono od čega nećeš umaći
I puhnut će se u sur; to je Dan prijetnje
I doći će svaka duša, sa njom vodič i svjedok.
Zaista si o ovom bio u ravnodušnosti, pa smo s tebe odstranili pokrov tvoj, zato je vid tvoj Danas oštar.
A drug njegov će reći: "Ovo što je kod mene, spremno je."
Bacite vas dvojica u Džehennem svakog nezahvalnika, buntovnika,
Sprečavatelja dobrog, napasnika, sumnjivca
Koji je stavljao uz Allaha boga drugog - ta bacite ga u kaznu žestoku.
Reći će drug njegov: "Gospodaru naš! Nisam ja uzrokovao da on prevrši, nego je bio u zabludi dalekoj."
(Allah) će reći: "Ne prepirite se kod Mene, a već sam vam unaprijed poslao prijetnju."
Ne mijenja se Riječ kod Mene, i nisam Ja zalim robovima.

Može li preciznije? Nekad je preciznost tolika da ju je teško uočiti.
Jesu li ovo jasni ajeti?
Nurudin

#166 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Donositi jasne zaključke u svijetu dualnosti , je odraz nezrelosti.
Meni su to jasni ajeti , tebi nisu . Ja sam svjestan da moje razumjevanje tebi ne znači ništa, pa ih također
zovem i nejasnima. Ti očekuješ da će se to desiti u budućnosti , a Allah kaže Danas
Nurudin

#167 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Allah kaže "dvojica bacaju u džehenem" , pa kaže "dosta prepirke vas dvojica , zar se usuđujete predamnom
da se prepirete! "
dadinjo33

#168 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:@Dadinjo,

ukoliko ipak insistiraš na trećem putu (o kojem govoriš u zadnjem postu), a to je da ne tvrdiš ni jedno ni drugo, nego, kao, "samo primjećujem da je to tako ako se to već tako tvrdi", onda to znači da ti nemaš svog stava i da ništa ne tvrdiš (što bi se trebalo dokazati), nego samo besciljno nagađaš i "uočavaš".

Ili, kako bi ti rekao, ne tvrdiš ni da su ajeti jasni ni da su nejasni, ne tvrdiš ni da muslimani slijede jasne ajete niti da slijede nejasne, ništa ne tvrdiš jer nemaš znanja o tome i nemaš svog stava, nego samo nastojiš da nešto uočiš i izvučeš, eventualno, nek zaključak, ali stvarnog znanja i uvida nemaš...

Pa što se onda baviš ovim pitanjima?

Sofisti i jesu bili poznati po tome što nisu tvrdili ni ovo ni ono, nisu imali ni stav (a) ni stav (b) nego su, po potrebi, zastupali sada jedan sada drugi stav, ovisi šta im se činilo korisnijim u tom trenutku. Poučavali su ljude kako da mudruju, da polemiziraju besciljno i ostavljaju dojam učenosti i znanja...Dok ih nije Hid..Sokrat izbio iz sandala...
Joj, arzo, prekuco si Smrčka i RNG25 sa korištenjem "logike", ne znam jesi li svjestan kakve si samozapetljavajuće šupljoze napisao u zadnjih par postova gdje pokušavaš biti "logičan".

A pitanje koje postavljaš je ad hominem, jer se tiče motiva sa kojim sagovornik, tj. ja, ulazi u raspravu, a ne validnosti samih mojih ili tvojih stavova. Usmjereno je na ličnost, a ne argument.

Zar ti nije pala na um jednostavna ideja da je moguće da mi je prosto merak nekog sljedbenika neke ideologija za koju tvrdi da je istinita i jasna zajebavati podvrgavanjem kritičkim pitanjima koja ukazuju na kontradikcije, besmislenosti, nedosljednosti inherentne samoj toj ideologiji ili ukazivati na zaključke koji slijede iz premisa te ideologije, a po kojim zaključcima su npr. sljedbenici te ideologije, po samom vjerovanju koje zastupaju, glupi ili bolesni ili ko zna šta?

U fazonu, kao što sam ti objasnio-"ako je istina to što ti tvrdiš, onda iz tvoje tvrdnje proizilazi da si bolestan, debil..." šta već. Naravno, tvoje je da dokažeš suprotno, ako možeš.

Bitno je da pri tom ne kršim pravila forumanja. Zar forum nije zabava? Zar mora biti beskrupulozna odbrana neke ideologije, npr. one islamske religije?

Što se tiče sofizma, ti si prvak šupljiranja i sve vrijeme sebe opisuješ. Sofizam je osnova vještačkog održavanja različitih dijelova Kur'ana u prividnom skladu. Nurudin je ti je fino objasnio te mehanizme.

Evo, iznosim još jednom premisu da su svi ajeti u mushafu mutešabih. Zar je teško da iznešeš bar jedan koji je tebi i svima nedvosmisleno jasan?
Ako to ne možeš, onda je jasno da svi muslimani samo slijede nejasne ajete, svoju manjkavu pamet (direktnim tumačenjem ili odlučivanjem da se prihvati tuđe tumačenje).

Evo malo sofizma:
Da li se dodirivanjem polnog organa gubi abdest?
MinberVelj. 02, 2011Like
Pitanje: Ako osoba koja je u stanju džunupluka odluči da se okupa i pri samom kupanju dodirne svoj polni organ, da li je dužna da uzme abdest ili ne? Odgovor: Ovo pitanje usko je povezano sa razilaženjem među učenjacima po pitanju da li dodirivanje spolnog organa kvari abdest. U knjizi ‘Šerhul-mumti’ stoji: Učenjaci, Allah im se smilovao, se razilaze po pitanju da li dodirivanje polnog organa i analnog otvora kvari abdest na nekoliko mišljenja:

Prvo mišljenje: Dodirivanje polnog organa kvari abdest. Ovaj stav zastupaju hanbelijski učenjaci i potkrepljuju ga sljedećim dokazima:
1. Hadis kojeg prenosi Busra bint Safvan r.a. u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko dodirne svoj polni organ neka se abdesti.“
2. Hadis kojeg prenosi Ebu Hurejre r.a.: „Ako neko od vas rukom dodirne svoj polni organ bez ikakvog zastora onda je dužan da se abdesti.“
3. Dodirivanje polnog organa može dovesti do buđenja strasti kod čovjeka i može dovesti do toga da iz polnog organa procuri mezij a da čovjek to ni ne osjeti. Samim tim kažemo da se propis veže za ono što podstične sumnju u postojanje nečistoće baš kao što je slučaj sa dubokim snom.

Drugo mišljenje: Dodirivanje polnog organa ne kvari abdest. Ovo je mišljenje hanefijskih učenjaka a potkrepljuju ga sljedećim dokazima:
1. Talk b. Ali prenosi hadisu kojem stoji da je on pitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o čovjeku koji u namazu dodirne svoj polni organ, da li je dužan da se abdesti? Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio: „Ne, zaista je polni organ samo dio tebe.“
2. Osnova je postojanje čistoće tj. abdesta i od ove osnove se ne može odstupili osim uz jak i jasan dokaz, a hadisi koje prenose Busra bint Safvan i Ebu Hurejre r.a. su slabi pa samim tim kažemo da je osnova postojanje abdesta a ne njegovo gubljenje a znamo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Osoba ne odstupa od namaza dok ne čuje zvuk ili ne osjeti miris.“

Treće mišljenje: Dodirivanje polnog organa sa strašću kvari abdest dok dodirivanje bez strasti ne kvari abdest. Ovo mišljenje u sebi objedinjuje dokaze oba prethodna mšljenja. Dakle, imamo spoj između hadisa kojeg prenosi Busra r.a. i hadisa kojeg prenosi Talk b. Ali r.a. Fikhsko pravilo nalaže da se najprije pokušaju objediniti dokazi prije nego što se pristupi postupku traganja za preferirajućim mišljenjem, jer prilikom objedinjavanja mišljenja u obzir se uzimaju dokazi obje skupine dok se prilikom odabira preferirajućeg mišljenja u principu uzimaju dokazi jedne skupine dok se dokazi druge skupine ostavljaju po strani.
U prilog ovom mišljenju idu i riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „…zaista je polni organ samo dio tebe.“ Zaista, ako dodirneš svoj polni organ bez strasti onda je to kao da si dodirnuo bilo koji drugi organ na svome tijelu i pri tome ne gubiš abdest. S druge strane, dodir polnog organa sa strašću kvari abdest jer postoji mogućnost da će takav dodir dovesti do izlaska nečega što će pokvariti abdest a da ti i ne osjetiš da je tekućina izašla. Dakle, ako se polni organ dodire sa strašću onda je osoba dužna da abdesti, dok dodir bez strasti za sobom ne povlaći obavezu uzimanje abdesta.

Četvrto mišljenje: Onome ko dodirne svoj polni organ mustehab (pohvalno) je da se abdesti, pa makar taj dodir bio sa strašću. Ovo mišljenje zastupa šejhul-islam Ibn Tejmijje. Ako kažemo da je abdest mustehab u ovoj situaciji to znači da ima utemeljenje u šerijatskim tekstovima i da shodno tome izvršilac zaslužuje nagradu. Također, abdest u ovoj situaciji je pohvalno uzeti iz predostrožnosti.

Sažetak i zaključak: Ako čovjek dodirne svoj polni organ pohvalno je da se nakon toga abdesti bez obzira da li taj dodir bio sa ili bez strasti. No, ako dodir bude sa strašću onda je mišljenje koje kaže da je obavezan da se abdesti izrazito jako, ali ja ne obavezujem druge na to mišljenje mada je za osobu bolje da iz predostrožnosti uzme abdest nakon dodira polnog organa sa strašću. Ovo je mišljenje šejh Usejmin, rahimehullah, iznio u komentaru knjige ‘Šerhul-Mumti’.
Nakon ovoga šejh Usejmin, rahimehullah, je u komentaru knjige ‘Bulugul-Meram’ (1/256) kazao da je osoba koja svoj polni organ dodirne sa strašću obavezna da uzme abdest, dok dodir polnog organa bez strasti ne kvari abdest.
Shodno ovome kažemo da strastveno dodirivanje polnog organa prilikom uzimanja gusula za sobom povlači obavezu da osoba nakon gusula uzme abdest. S druge strane, ako dodirivanje polnog organa ne bude sa strašću u tom slučaju osoba nije dužna da se abdesti po završetku gusula.

Preveo i sažeo: Fahret Kadrić
Optimus Prime

#169 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Optimus Prime »

Sad znam, da nista ne znam. :D
dadinjo33

#170 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote:Ajet 7:1 je skroz jasan. Tri arapska harfa.
2:1-2

Elif. Lam. Mim.

Thalika alkitabu la rayba feehi hudan lilmuttaqeena

To je knjiga u kojoj nema nikakve sumnje.

Dakle, šta je ovdje zanimljivo...Kaže se "to", a ne "ovo" je knjiga u kojoj nema nikakve sumnje. Što znači da je Elif-Lam-Mim ta neka knjiga u kojoj nema sumnje, za razliku od "ove", tj. mushafa muslimanima poznatog kao Kur'an. Isto tako, kaže se u toj knjizi nema nikakve sumnje. Ne javlja se apsolutno nijedna misao dvoumljenja, nijedno "ako", nijedno "ili". Isto tako, može se tumačiti ne samo elif-lam-mim ta knjiga u kojoj nema nikakve sumnje, nego da je elif-lam-mim spomenuto tek tako, da je nejasno, a da se onda referira na neku drugu "tu tamo negdje" knjigu, a ne "ovu", ne na mushaf.

Dalje, pošto se prijedlog "fi" može tumačiti i kao "u, unutar", a i "po pitanju", većina prevoda tumači na način da se radi o knjizi u koju (po pitanju koje) nema nikakve sumnje. Naravno, ta tvrdnja je žešća glupost, ako se prihvati da se misli na mushaf, jer je nebrojeno onih koji sumnjaju u njenu istinitost.

Ovim dalje produbljujemo pitanje tajne koju nose "muqata'at", jer izgleda da ih se u mushafu povezuje sa jasnoćom i odsustvom sumnje, iako je skoro jednoglasno tumačenje islamskih "učenjaka" da se radi o nejasnim ajetima, tim muqata'at.
dadinjo33

#171 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Optimus Prime wrote:Sad znam, da nista ne znam. :D
:lol:

Još da arzo razumije Sokrata uz kojeg se šlihta, izašao bi iz kur'anskog vječnog opisa vjernika kao onih koji umrzovoljavaju Allaha, jer je "ružno to što rade, govore riječi koje im ne prate djela" :D
Towelie

#172 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Towelie »

dadinjo33 wrote:
Towelie wrote:Ajet 7:1 je skroz jasan. Tri arapska harfa.
2:1-2

Elif. Lam. Mim.

Thalika alkitabu la rayba feehi hudan lilmuttaqeena

To je knjiga u kojoj nema nikakve sumnje.

Dakle, šta je ovdje zanimljivo...Kaže se "to", a ne "ovo" je knjiga u kojoj nema nikakve sumnje. Što znači da je Elif-Lam-Mim ta neka knjiga u kojoj nema sumnje, za razliku od "ove", tj. mushafa muslimanima poznatog kao Kur'an. Isto tako, kaže se u toj knjizi nema nikakve sumnje. Ne javlja se apsolutno nijedna misao dvoumljenja, nijedno "ako", nijedno "ili". Isto tako, može se tumačiti ne samo elif-lam-mim ta knjiga u kojoj nema nikakve sumnje, nego da je elif-lam-mim spomenuto tek tako, da je nejasno, a da se onda referira na neku drugu "tu tamo negdje" knjigu, a ne "ovu", ne na mushaf.

Dalje, pošto se prijedlog "fi" može tumačiti i kao "u, unutar", a i "po pitanju", većina prevoda tumači na način da se radi o knjizi u koju (po pitanju koje) nema nikakve sumnje. Naravno, ta tvrdnja je žešća glupost, ako se prihvati da se misli na mushaf, jer je nebrojeno onih koji sumnjaju u njenu istinitost.

Ovim dalje produbljujemo pitanje tajne koju nose "muqata'at", jer izgleda da ih se u mushafu povezuje sa jasnoćom i odsustvom sumnje, iako je skoro jednoglasno tumačenje islamskih "učenjaka" da se radi o nejasnim ajetima, tim muqata'at.
:thumbup:
dadinjo33

#173 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Towelie wrote: :thumbup:
Pa ima i onaj hadis koji kaže da nagrade za recitovanje Kur'ana idu po slovu. Kaže "ne za elif-lam-mim". Nego jedna nagrada za elif, druga za lam, treća za mim. :D
arzuhal

#174 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote: Zar forum nije zabava?
Zato ja i ne kontam da te neko (mislim na pisanje, ne tebe kao ličnost) preozbiljno uzima :lol:

Naravno da je zabava, čovjek je i biće kojem treba zabava. Ibn Ataullah u el-Hikemu veli u jednom stihu kako je čovjek biće potrebe. Čovjek je određen potrebom, zavisnošću, to mu je bit. Mi imamo razne fizički, odnosno fiziološke potrebe, pa psihičke, pa duhovne...

Kada neko uporno otvara teme sličnog sadržaja ili slične intencije na kojima raspravlja o Kur'anu, kur'anskim surama, islamu, itd. uporno ih problematizira, dovodi u pitanje, "čita Praxis i polemiše vješto" :mrgreen:, onda to ukazuje (to je očit znak) na postojanje nekih potreba koje valja zadovoljiti na taj način.

Slažem se da ne moraš nikome ništa dokazivati, imati argumente za nešto i slično, samo opušteno :thumbup:
arzuhal

#175 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote: Još da arzo razumije Sokrata uz kojeg se šlihta, izašao bi iz kur'anskog vječnog opisa vjernika kao onih koji umrzovoljavaju Allaha, jer je "ružno to što rade, govore riječi koje im ne prate djela" :D
Jel to jasan ajet?
Locked