Masovni iftari na javnim mjestima - kič sa ukusom politikantstva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Toffee karamela

#151 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Toffee karamela »

sinoć sam čitala taj jergovićev članak i s mjeseca se vidi da ga je pisao ko da hoda po jajima da ne bi uvrijedio čuvstva vjerujućih...ali očito nije uspio, njih čim neko uzme u usta i zausti prvo A skoče ko opareni...ne smije ih niko darnut i barĆat a oni po svima drugima mogu pišati i pljuvat po volji

eto kad je i nuri dopizdilo sve ti je jasno
Sara03

#152 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Sara03 »

skupljac_zeljeza wrote:
Sara03 wrote:Ode i ova tema u onu dobro poznatu "ateisti i komunjare svršavaju nad islamom i muslimanima". :-)

Koliko je novca utrošeno na ovaj iftar? Tih 7.000 duša bi se svakako iftarilo, jah vako, jah nako. Zar ne bi bilo svrsishodnije, da su ti isti muslimani taj novac uplatili onima koji nemaju? Koji tragaju za makar jednim obrokom dnevno, a takvih je u ovoj državi i previše, nebitno koje vjerske ili etničke pripadnosti oni bili. Veći bi im sevap bio.

Nura :thumbup:
Jesi li uplatila vitre? Zekat? Vitre ti se pikaju do bajrama pa ti vidi...
A moju vjersku pripadnost insinuiraš po čemu tačno?

Momak, tema ove nisam ja, a pošto ti se komentar očito nije dopao, nađi neki bolji argument. Ako ga i imaš...
Paco

#153 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Paco »

tranquil wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Drago mi je da vam smeta.Nema vise "u 4 zida". :thumbup:
Podržavam. :thumbup:
Sloboda govora i izražavanja je tu, naviknite se.

Nema više potrebe ništa u 4 zida.

Siguran sam da će demokratska i pluralistička sarajevska javnost dosljedno ispoštovati ovaj princip po svim pitanjima, a ne selektivno.
Ili da prevedemo:
Ako gejevi nisu dirali postace za vrijeme njihovog javnog ispoljavanja vjerskih obicaja i uvjerenja tokom "javnog iftara", onda u skladu s tim ni vjernici ne bi trebalo da se bune niti da diraju gejeve tokom njihovih "prajdova". Takodjer, vjernicima-postacima ne bi trebalo da smetaju ni bajramski koncerti na kojima siroke narodne mase uveseljavaju Jane, Cane, Ace, Mace...

Nema vise "u 4 zida". :thumbup:

EDIT: Dok ja napisah komentar vi 6 stranica nabesaste, a vidim imam dosta istomisljenika: sotona, sheytana, kjafira i ostalih bludnika :run:
Last edited by Paco on 23/06/2017 11:47, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#154 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by skupljac_zeljeza »

hhaarree wrote: e moji majorizirani vjernici, pederi vas nadjacase i otjerase s teme :mrgreen:
Ovo i jeste tema za nevjernike jer vjernici plaho ne slušaju ovu vrstu priče. Da slušaju ne bi bilo ovog ramazana toliko zajedničkih iftara. I sinoć onog. Uplašili bi se priče ovog ili onog i rekli....nećemo zbog njih. :mrgreen:
JThomas

#155 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by JThomas »

nijednoj konstitutivnoj i temeljnoj filozofiji jergović ne valja i ne uklapa se.
internazionale

#156 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by internazionale »

Sara03 wrote:Ode i ova tema u onu dobro poznatu "ateisti i komunjare svršavaju nad islamom i muslimanima". :-)

Koliko je novca utrošeno na ovaj iftar? Tih 7.000 duša bi se svakako iftarilo, jah vako, jah nako. Zar ne bi bilo svrsishodnije, da su ti isti muslimani taj novac uplatili onima koji nemaju? Koji tragaju za makar jednim obrokom dnevno, a takvih je u ovoj državi i previše, nebitno koje vjerske ili etničke pripadnosti oni bili. Veći bi im sevap bio.

Znaci umjesto sto su iftarili svako za sebe, oni iftarili zajedno
Pa gdje ce im dusa
Reventor

#157 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Reventor »

Čitajući raznorazne "analize" i "komentare", samo sam čvršći u ubjeđenju da su grupni iftari koji su se eto počeli organizovati, veoma upitnog nijjeta (namjere), te da su uglavnom greška u trenutnom političkom i nacionalnom ozračju BiH.
Ko i zašto organizuje iftar za osobe koji si mogu priuštiti iftar, treba misliti na osobe koje si ne mogu priuštiti.
Bilo bi ružno organizovati iftar na javnom mjestu za one koji su u neimaštini, da se ne etiketiraju ljudi. Podržavam kada je takav iftar na zatvorenom, daleko od očiju javnosti, medija, jer, tada bi se moglo reći da je iz čistog dobročinstva.
Ako je razlog druženje, jačanje džemata, zar nije loša poruka ko se smatra članom "takvog džemata".
Ako je razlog "pokazivanje" da smo tu, da smo bitni, opstojni i dr političko nacionalne poruke, onda kome se mi to trebamo i šta dokazivati? Pa zar na taj način? Ima puno poželjnijih i učinkovitijih načina, npr. obrazovanjem, radom, jedinstvom, političkom promišljenošću i mudrošću, pravilnim odabirom na izborima itd.
Da spomenem i kada iftare organizuje neka lokalna firma (moćnik) za predstavnike privrednog, političkog i vjerskog života iz zajednice u kojoj dobija sve poslove.... ah, sevap je nahraniti gladna usta, oči, džepove, a pri tome se još više "učvrstiti".
Mislim da su ovi javni iftari uvezeni iz Turske, pa se kao i mnogo toga drugog što je dio njihovog običaja pokušava utkati u naše običaje. Kao što smo svjedoci, rijetko kada to poprimi oblik nečega lijepog, iskrenog i dobronamjernog.
Polovično poznavanje i doživljavanje Islama kod većine Bošnjaka u BiH, te uticaji zapadnih i orjentalnih običaja i konzumerizma, je dovelo do nakaradne popularizacije obilježavanja Bajrama, počev od namaza ujutro (nigdje nikoga na sabahu) pa do kasnih noćnih sati. Isto se dešava sada i sa Ramazanom, iftarom. Mogao bih navoditi primjera i primjera...
Koliko vidim i pripadnici druge dvije religije sa ovih prostora su u popriličnom raskoraku sa izvornim učenjima tih religija, deformišu ih, pogrešno interpretiraju i u njihovo ime rade ono što im religije njihove ne nalažu. Ali,...., ah ti dvostruki standardi; Bošnjački kompleksi, zavist, plitkost..
tranquil

#158 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by tranquil »

seln wrote:
tranquil wrote:
kockakockica wrote:Potomci totalitaristickih rezima divljaju, bale i pjene na temi.
Wow, kakav nivo islamofobije :shock: reći ljudima da divljaju, bale i pjene...

i to samo zato podržavaju religijske obrede na otvorenom :shock:
Zajebo si se, on je "tvoj"... friendly fire.
"Potomci totalitarističkih režima" sasvim sigurno nisu moji... ali braniću njihovo pravo da se javno okupljaju i prave obrede kakve hoće, dok mene ne ugrožavaju, i da im se pri tome ne govori da divljaju, bale i pjene. Radi se samo o neodgovornoj manjini koja radi na taj način.
baja

#159 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by baja »

Iftario sam na otvorenom vise puta ove godine...super je bilo
Sara03

#160 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Sara03 »

hhaarree wrote:
kockakockica wrote:Urlanje, zivotinjski krikovi i rezanje prelazi u kolektivnu histeriju. Vrijedjanje, psovanje i otvorena mrznja su sveprisutni. Vakat je da se povucemo sa ove teme koja obiluje pederlukom, krezubim nakazama niskog cela, alkoholicarima i ovisnicima o raznim drogama.
Allahimanet
:D
e moji majorizirani vjernici, pederi vas nadjacase i otjerase s teme :mrgreen:

kolege skidajte te roze armani bokserice, da slavimo pobjedu :lol:
:lol: Evo, ja skidam protezu.
SmokingMan

#161 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by SmokingMan »

Kao da gledam članak u SAFF-u.

Klix ateisti i pederi omalovažavaju islam i bošnjački duh. :D

Autora i ne trebamo navoditi. :lol:
Last edited by SmokingMan on 23/06/2017 11:44, edited 1 time in total.
hhaarree

#162 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

skupljac_zeljeza wrote:
hhaarree wrote: e moji majorizirani vjernici, pederi vas nadjacase i otjerase s teme :mrgreen:
Ovo i jeste tema za nevjernike jer vjernici plaho ne slušaju ovu vrstu priče. Da slušaju ne bi bilo ovog ramazana toliko zajedničkih iftara. I sinoć onog. Uplašili bi se priče ovog ili onog i rekli....nećemo zbog njih. :mrgreen:
znal da plaho ne slusaju i ne citaju, generalno govoreci.

jah, srcaD moja mala vjernicka tolerantna bi odustala kada bi vidila da kome smeta, da ne uvrijede senzibilitete :zoka:
Sara03

#163 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Sara03 »

internazionale wrote:

Znaci umjesto sto su iftarili svako za sebe, oni iftarili zajedno
Pa gdje ce im dusa
Bravo ti.
Mohamad Sissoko

#164 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Mohamad Sissoko »

basicm wrote:
seln wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Prosjecni bosanski lijevicar iskljucivo reži na obrede koji imaju veze sa islamom.
Kompleksi, zelja da se dodvori susedima.
Ne prosjecan... vec SVAKI bosanski desnicar je previse glup da bi shvatio.
To je ona vjera tipa "imal ko da nevoli Alaha i poslanika, da mu jebem fameliju".
Pa ko je koga poceo karati, niko od postaca nije spomenuo nikog, dok su se ovi kao vrane skupili o iftaru, pjesmice se po fb pisu protiv iftara, I onda kaze vjernici agresivni.
Mnogo lijevih ima komplekse koje lijece javnom frustracijom protiv islama, iskljucivo islama, pozivajuci se na bilo sta, samo neka je uprljati sliku islama i ljudi koji ga praktikuju. Sta bolan smeta iftar skupe se ljudi, postili cijeli dan, sjeli zajedno da jedu, progovore, vide se? Normalnom covjeku ne smeta.
Lijevica in a nutshell.
skupljac_zeljeza

#165 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Sara03 wrote: A moju vjersku pripadnost insinuiraš po čemu tačno?
Nisam vezao za vjersku pripadnost nego za pomaganje potrebnih. Postoje institucije i za to kako nabrojah. Misliš da ih vjernici nisu ispoštovali? Moraju li se ovakve slike iznositi u javnost?

Image
hhaarree

#166 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

"Potomci totalitarističkih režima" sasvim sigurno nisu moji... ali braniću njihovo pravo da se javno okupljaju i prave obrede kakve hoće, dok mene ne ugrožavaju, i da im se pri tome ne govori da divljaju, bale i pjene. Radi se samo o neodgovornoj manjini koja radi na taj način.
gdjo/gdine fulili ste svaku poentu i napadate svoje kolege vjernike. molim obratiti paznju u kojem smjeru se kmeci
hhaarree

#167 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

Sara03 wrote:
hhaarree wrote:
kockakockica wrote:Urlanje, zivotinjski krikovi i rezanje prelazi u kolektivnu histeriju. Vrijedjanje, psovanje i otvorena mrznja su sveprisutni. Vakat je da se povucemo sa ove teme koja obiluje pederlukom, krezubim nakazama niskog cela, alkoholicarima i ovisnicima o raznim drogama.
Allahimanet
:D
e moji majorizirani vjernici, pederi vas nadjacase i otjerase s teme :mrgreen:

kolege skidajte te roze armani bokserice, da slavimo pobjedu :lol:
:lol: Evo, ja skidam protezu.
uh bice dernek pravi :lol: :mrgreen:
dezurni_ucenik

#168 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by dezurni_ucenik »

Dosli ljudi, iftarili, otisli kucama. (tacka). Sad ova pisanja kako su svi vjernici spidasi, glasaci sda, prate srpske pjevaljke de odvadite malo. Fakat serete.
skupljac_zeljeza

#169 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

hhaarree wrote: znal da plaho ne slusaju i ne citaju, generalno govoreci.
Znamo mi sve šta je rekao Jergović, Nura, Kazaz, Štukan, ali ne mogu ja kako oni žele. Ja hoću kako ja hoću. Dosta mi je bilo prilagođavanja. :mrgreen:

Image
Sara03

#170 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Sara03 »

skupljac_zeljeza wrote:
Sara03 wrote: A moju vjersku pripadnost insinuiraš po čemu tačno?
Nisam vezao za vjersku pripadnost nego za pomaganje potrebnih. Postoje institucije i za to kako nabrojah. Misliš da ih vjernici nisu ispoštovali? Moraju li se ovakve slike iznositi u javnost?

Image
Pa mora li se onda i organizovati iftar za ni manje ni više 7.000 ljudi?

A ovi što neJmaju, nek' gledaju predstavu. :oops:
seln

#171 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by seln »

tranquil wrote:
seln wrote:
tranquil wrote:
Wow, kakav nivo islamofobije :shock: reći ljudima da divljaju, bale i pjene...

i to samo zato podržavaju religijske obrede na otvorenom :shock:
Zajebo si se, on je "tvoj"... friendly fire.
Pogledaj njegove ostale postove, i on dipla u istu.
Spomenuce ti covjek boga u pezorativnom smislu, sto ga proglasavas komunjarom...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#172 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Truba »

ovakvi topici su klasičan primjer sukoba lijevih i desnih bošnjaka :D

s tim da desni bošnjaci vole ljevake u hrvatskom narodu, dalje u hrvatskoj i cijeloj europi a ne vole svoje domaće bošnjake ljevake :D
Toffee karamela

#173 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Toffee karamela »

skupljac_zeljeza wrote:
Image
to što je dječak neuračunljiv nije razlog da ga se ostavi van šatora...ili se to samo pametni i uračunljivi puštaju na iftar? :roll:
Edin H.

#174 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by Edin H. »

Black swan wrote:nemojte sad jergovića napadati :D dobar je bio dok je onomad one blatio a ? :D
Kada god citas njega i Dzamonju uvijek probude osjecanja i nostalgiju.

Sto se teme tice neka Jergovic dodje u Englesku i proba nesto pojesti napolju u usluznim objektima u vecinom muslimanima naseljenim dijelovima grada, prije vremena iftara. U Zelji mu uredno posluzise cevapcice. :oops: U vecini objekata u Sarajevu mozes normalno zdrmati pivu, ako zelis. premda mozda konobar posti. Ipak kod nas postoji veci nivo tolerancije.
hhaarree

#175 Re: Iftari na javnim mjestima - kič vs politikantstvo

Post by hhaarree »

skupljac_zeljeza wrote:
hhaarree wrote: znal da plaho ne slusaju i ne citaju, generalno govoreci.
Znamo mi sve šta je rekao Jergović, Nura, Kazaz, Štukan, ali ne mogu ja kako oni žele. Ja hoću kako ja hoću. Dosta mi je bilo prilagođavanja. :mrgreen:

Image
evo i ja hocu kako ja hocu i dosta mi prilagodjavanja. ti na jedno brdo sa prijateljima javni iftar a ja na drugo u rozim gacama, jel moze moj dobri tolerantni prijatelju? :mrgreen:
Locked