To je to.dezurni_ucenik wrote:Dozer wrote: Kaznjavanje izmedju 5-6 i 10-11 godina se, bar kod mene, ogledalo u tankoj sipki (vrba je odlicna) koja je "radila" u slucajevima tersanja i revanja, medjusobnih svadja, revoltiranog i bijesnog bacanja stvari, nesuvislog revanja za necim (daaaj, daaaj, hocuuu, necuuuu), lupanja nogama i sl.
.
Podsjeti me na jednu scenu iz osnovne. Bio zajednicki roditeljski sastanak, mi ucenici i oni sa razrednikom. I sad analiza svakog licno. Dodje do ovog jednog i razrednik se krenu zaliti njegovom ocu: vas sin ima x jedinica, ne slusa nista, na svaku moju odgovori sa deset, ne prati casove, bjezi, snizeno mu je vladanje" a otac cijelo vrijeme sa osmijehom gleda drvo ispred skole, "gospodine da li vi mene slusate?", "slusam ja vas sve sta vi govorite, nego gledam vani proljece, fino izbeharalo, ima ovih finih grancica ma ljepota". Sljedeci dan ovaj u skoli dosao sav modar i crven.
I kad pogledam nas, te prijeratne genracije, i ove predratne i poslijeratne, lijepo mi bude zlo.
Sad je meni u glavi stalno pitanje - da li odgajam djecu kako treba (a to je po sistemu kako sam i ja odgajan, i kome danas nista ne fali), ili se trebam povinovati i prilagoditi imbecilnom okruzenju i pustiti da mi djeca budu kao i vecina okoline....
Iskreno - ne mogu pustiti. Ovo danas je odron, pa neka prica ko sta hoce...
-------
P.S. U anketi treba izbaciti opciju 2 i 3 (pa, pobogu - logicno je da se ne misli da se dijete lesi od batina... Cuj "umjerene batine"
Samo Batine
Samo Razgovor
Kombinacija (batine samo po potrebi)
Ne zeim djecu
Zadnja opcija je suvisna na ovakvoj temi. Sta neko ko nema ili ne zeli djecu ima pricati o odgoju djece, kad o tome licno nema pojma...?