Sta kazu te vase statistike kolika je smrtnost nase djece (beba) u odnosu na EU prosjek?KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
I dalje cekam objektivne podatke za tvoje tvrdnje o zdravstvenom sistemu?
Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
-
privremeni
#151 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
-
KomunistaTZ
#152 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Kada bi potrazio u linkovima koje sam stavio, a ne glumio lijenog ignoranta znao bi. I bio bi izneneadjen. Isto tako bi znao da to nisu nase statistike, vec i tvoje jer dolaze od WHO. Kako vam ne dosadi palamuditi bzze, kada sve podatke imate dostupne:)privremeni wrote:Sta kazu te vase statistike kolika je smrtnost nase djece (beba) u odnosu na EU prosjek?KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
Hint mali za lijene EUR regija je prosjek 6,0, nas je 4,0, podatak za 2015.g. Bolji smo u tom indikatoru od Latvije, Srbije, Slovacke, Albanije itd...
- Dozer
#153 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Hm...KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
Koji to tacno problem nisam sposoban racionalno sagledati, navedi ga, ako je ikako moguce... I sta je konkretno demagogija u ovome sto pisem? Specificiraj.
Koje objektivne podatke hoces, a koji vec nisu navedeni kroz temu?
-
privremeni
#154 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Mrs, da i to kazem poslije 15 godina provedenih na forumu. Mislis da je bezobrazluk sam po sebi cinjenica. Nisi morao odgovoriti i sve bi bilo u redu pametno i vrijedno moje. A palamudjenje ucimo iz Sebijinih intervjua u nastavcima, vidim da si ti vec doktorirao na istim...KomunistaTZ wrote:Kada bi potrazio u linkovima koje sam stavio, a ne glumio lijenog ignoranta znao bi. I bio bi izneneadjen. Isto tako bi znao da to nisu nase statistike, vec i tvoje jer dolaze od WHO. Kako vam ne dosadi palamuditi bzze, kada sve podatke imate dostupne:)privremeni wrote:Sta kazu te vase statistike kolika je smrtnost nase djece (beba) u odnosu na EU prosjek?KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
Hint mali za lijene EUR regija je prosjek 6,0, nas je 4,0, podatak za 2015.g. Bolji smo u tom indikatoru od Latvije, Srbije, Slovacke, Albanije itd...
-
KomunistaTZ
#155 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Za privremenog: Vidis kako dokazujes moju poentu o tvojim sposobnostima. Sebija i uspjeva zbog takvih glasaca kao sto si ti, pa svi ispastamo zbog toga. Trazio si odgovor, dobio.
Za Dozera: Vidis da ne kontas. Ti gledas zdr sistem kroz svoja iskustva, a ja kroz i indikatore zdravlja kako WHo izvjestava. Covjek ti kaze da grijesis, ti posaljes link koji tebe pobija
Fino ti napisao kako stojimo, ti namigujes. Pa kako da te covjek uzme ozbiljno u raspravi
. Besmisleno je dalje objasnjavati jer ti sigurno vjerujes i da vakcinama nam daju vanzemaljce.
Za Dozera: Vidis da ne kontas. Ti gledas zdr sistem kroz svoja iskustva, a ja kroz i indikatore zdravlja kako WHo izvjestava. Covjek ti kaze da grijesis, ti posaljes link koji tebe pobija
-
kluz franjo
#156 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
@privremeni,privremeni wrote:Sta kazu te vase statistike kolika je smrtnost nase djece (beba) u odnosu na EU prosjek?KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
ove raspoložive statistike kažu sljedeće (kako kupio, tako prodajem)...
WHO za 2015 i cijelu BiH kaže da je smrtnost novorođenčadi 4 od 1000, dok je za istu godinu u EU 3,6/1000. Ovdje treba imati u vidu nekoliko stvari.
Prvo i najvažnije je da je to razlika od 10%.
Drugo, EU prosjek "podižu" najvećim dijelom Rumunija i Bugarska (Austrija, Njemačka ili Belgija su na 2,2/1000)
Treće, u FBiH smrtnost dojenčadi iznosi 7,9 na 1000 (što je lošije i od Latvije, Srbije, Bugarske, Rumunije ...)
Četvrto, svaka statistika daje samo sliku momenta (u ovom slučaju za 2015.) Ono što je možda i bitnije su vremenske linije ili trendovi. U FBiH se brojni bitni parametri (npr. smrtnost novorođenčadi, stepen opšte imunizacije, itd...) pogoršavaju u odnosu na prethodne godine.
Sve u svemu, stoji zaključak da se BiH još uvijek u evropskom poređenju nalazi ispred Uzbekistana, Tadžikistana, Moldavije itd... Nažalost, FBiH zdravstvo je svake godine sve bliže tim zemljama, a sve dalje od Austrije i Belgije (Finsku, Norvešku da ne spominjemo)...
PS: Izvori Eurostat, WHO, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za javno zdravstvo RS...
- Dozer
#157 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
@Komunista
Ja ti opet kazem da obratis paznju na sve te detalje i poredjenja u kojima se nalazimo.
@Kluz
To i jeste poenta. Nalazimo se u rangu sa zemljama za koje smo prije 25 godina bili druga planeta...
Nekima to danas, ocito, imponuje i time se busaju...
Ja ti opet kazem da obratis paznju na sve te detalje i poredjenja u kojima se nalazimo.
@Kluz
To i jeste poenta. Nalazimo se u rangu sa zemljama za koje smo prije 25 godina bili druga planeta...
Nekima to danas, ocito, imponuje i time se busaju...
-
privremeni
#158 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
@kluz,tek danas svratih na forum, tako da se zahvaljujem na podacima, iako sa zakasnjenjem.kluz franjo wrote:@privremeni,privremeni wrote:Sta kazu te vase statistike kolika je smrtnost nase djece (beba) u odnosu na EU prosjek?KomunistaTZ wrote:Moguće da je tebi potrebno vise vremena da shvatis, pa cu polako i uprošteno. Nisam rekao da funkcionise kako treba, već da prema indikatorima zdravlja koje prati WHO mi spadamo u sredinu tabele u EUR regiji, te u gornju trećinu u svijetu. To je jedino objektivno mjerenje indikatora zdravlja u svijetu, pa i ovdje. Tačka. Naravno da sistem ima ogromne probleme, ali rezultati govore da ima solidne performanse. Do kada, ne zna se. Mislim ne dugo, jer većina dobrih rezultata je zbog individualnih kvaliteta većine uposlenih, a manje sistema. Da objektivni rezultati političkog i ekonomskog sistema prate rezultate zdravstvenog, mi bi bili na konju. A tvoje mlaćenje demagogijom, uopštenim podacima i generalizacijama govori da nisi sposoban racionalno sagledati određen problem.
ove raspoložive statistike kažu sljedeće (kako kupio, tako prodajem)...
WHO za 2015 i cijelu BiH kaže da je smrtnost novorođenčadi 4 od 1000, dok je za istu godinu u EU 3,6/1000. Ovdje treba imati u vidu nekoliko stvari.
Prvo i najvažnije je da je to razlika od 10%.
Drugo, EU prosjek "podižu" najvećim dijelom Rumunija i Bugarska (Austrija, Njemačka ili Belgija su na 2,2/1000)
Treće, u FBiH smrtnost dojenčadi iznosi 7,9 na 1000 (što je lošije i od Latvije, Srbije, Bugarske, Rumunije ...)
Četvrto, svaka statistika daje samo sliku momenta (u ovom slučaju za 2015.) Ono što je možda i bitnije su vremenske linije ili trendovi. U FBiH se brojni bitni parametri (npr. smrtnost novorođenčadi, stepen opšte imunizacije, itd...) pogoršavaju u odnosu na prethodne godine.
Sve u svemu, stoji zaključak da se BiH još uvijek u evropskom poređenju nalazi ispred Uzbekistana, Tadžikistana, Moldavije itd... Nažalost, FBiH zdravstvo je svake godine sve bliže tim zemljama, a sve dalje od Austrije i Belgije (Finsku, Norvešku da ne spominjemo)...
PS: Izvori Eurostat, WHO, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za javno zdravstvo RS...
LP,
-
Novak20
#159 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Kad naša ministarstva krenu u hrkljuš reforme.
https://faktor.ba/vijest/sta-koci-refor ... ora-267344
U aprilu ove godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.....
Uveliko se tada najavljivala kompletna rekonstrukcija postojećeg stanja u zdravstvu na području KS, a kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj u više navrata tvrdila je da novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova za osnovni cilj ima povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu, a njegovom realizacijom očekuju se transparentnije i bolje usmjeravanje novčanih sredstava uz praćenje potreba i troškova zdravstvenih ustanova.
Na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić postavila je pitanje ministrici Ademaj u kojoj je fazi provođenje usvojenog Plana.
Ćudić je od ministrice zatražila i da se osvrne na "put pacijenta", te da predoči dosadašnje rezultate reorganizacije.
Ministrica Ademaj je na postavljena pitanja konstatirala da je planirana reorganizacija u "teškom zastoju zbog niza prepreka", te da "ne zna kojim tokom će ići sve to".
https://faktor.ba/vijest/sta-koci-refor ... ora-267344
U aprilu ove godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.....
Uveliko se tada najavljivala kompletna rekonstrukcija postojećeg stanja u zdravstvu na području KS, a kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj u više navrata tvrdila je da novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova za osnovni cilj ima povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu, a njegovom realizacijom očekuju se transparentnije i bolje usmjeravanje novčanih sredstava uz praćenje potreba i troškova zdravstvenih ustanova.
Na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić postavila je pitanje ministrici Ademaj u kojoj je fazi provođenje usvojenog Plana.
Ćudić je od ministrice zatražila i da se osvrne na "put pacijenta", te da predoči dosadašnje rezultate reorganizacije.
Ministrica Ademaj je na postavljena pitanja konstatirala da je planirana reorganizacija u "teškom zastoju zbog niza prepreka", te da "ne zna kojim tokom će ići sve to".
- Dozer
#160 Re: Javno Zdravstveno Osiguranje - Da ili Ne, i kakvo?
Logicno da ne zna. Kako i moze znati kada ni u startu nisu sastavili strategiju kako treba...
Njihova strategija se svodila na definisanje ustanova koje ce sta raditi, i tu je bio kraj i strategije i reforme. A to samo pokazuje da sam u pravu kada kazem da ljudi koji ovdje odlucuju o tako bitni stvarima naprosto nemaju pojma sta je strategija i koje sve elemente treba da pokrije i definise.
Ne samo da u toj njihovoj nazovi "strategiji" nije bilo finansijske konstrukcije, sto je osnova, nego nije bilo i nema nikakvih preciznih detalja o koracima koji ce se preduzeti tokom implementacije, kao ni ko ce tacno sve to odraditi.
Drugim rijecima, to sto oni nazivaju strategijom nije ni "S" od strategije, nego jedan klasicni seoski plitkoumni plan u kojem se prica o tome koja stoka ce biti u kojoj stali.
A onda se, u medjuvremenu, desila Sebi-ja Causesku koja je taman u tom periodu (prva polovina 2017) ujahala na scenu u punom galopu, i sjebala cak i taj seoski plan.
Svojim "vracanjem" prenapuhanih dugova, a na ime kojih je opuhala ionako patetican budzet ZZO, jednostavno je ukinula cak i svaku pomisao na mogucnost bilo kakve reforme.
I zato sad imamo situaciju da ministrica muca i da nema blage veze sta ce i kako ce dalje sa svojim ministarstvom...
Njihova strategija se svodila na definisanje ustanova koje ce sta raditi, i tu je bio kraj i strategije i reforme. A to samo pokazuje da sam u pravu kada kazem da ljudi koji ovdje odlucuju o tako bitni stvarima naprosto nemaju pojma sta je strategija i koje sve elemente treba da pokrije i definise.
Ne samo da u toj njihovoj nazovi "strategiji" nije bilo finansijske konstrukcije, sto je osnova, nego nije bilo i nema nikakvih preciznih detalja o koracima koji ce se preduzeti tokom implementacije, kao ni ko ce tacno sve to odraditi.
Drugim rijecima, to sto oni nazivaju strategijom nije ni "S" od strategije, nego jedan klasicni seoski plitkoumni plan u kojem se prica o tome koja stoka ce biti u kojoj stali.
A onda se, u medjuvremenu, desila Sebi-ja Causesku koja je taman u tom periodu (prva polovina 2017) ujahala na scenu u punom galopu, i sjebala cak i taj seoski plan.
Svojim "vracanjem" prenapuhanih dugova, a na ime kojih je opuhala ionako patetican budzet ZZO, jednostavno je ukinula cak i svaku pomisao na mogucnost bilo kakve reforme.
I zato sad imamo situaciju da ministrica muca i da nema blage veze sta ce i kako ce dalje sa svojim ministarstvom...