‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
- Njanjavi
- Diwan
#152 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ako ćemo detaljisati i tjerati mak na konac, iako je jako vruće, a i smara me prepiska, tako da volim biti kratak, onda možemo reći da dokazi koje spominješ mogu biti namješteni i lažni, svjedoci mogu lagati i izmišljati, papiri mogu biti falsifikovani itd. Itd.O, ako se ne slažem s tobom nemoj misliti da nikada nisam pogledao / pročitao argumente argumente tvoje strane. Čak štaviše, jedno vrijeme sam ih pomno pratio, znam za neke teorije zavjere više nego ljudi koji vjeruju u njih, ali u zadnje vrijeme pratim nešto manje jer čini mi se da nemate da kažete ništa novo. Dodatno, zadnjih godina sam protiv zakonske zabrane negiranja genocida i smatram da ljudi poput tebe i autora ovih youtube filmova imate pravo na javno izražavanje. Jer kako znamo ono što znamo? Tako što podvrgavamo kritičkom preispitivanju i iznosimo dokaze. Istina se ne održava zabranama, jer zabrane, iako shvatam zašto su uvedene (specifično u Austriji i Njemačkoj), mogu samo stvoriti dojam da se nešto krije, posebno danas kada je nemoguće obustaviti protok informacija.
Ali nisi shvatio šta hoću da kažem vezano za dokaz. Youtube je kao papir, a papir trpi sve. Bilo ko može napisati bilo šta. To i dalje nije dokaz. Naveo sam ti šta je dokaz, to nije youtube, niti novine niti knjige niti TV programi već konkretne stvari. Potrudi se da nabaviš takav dokaz, jer na drugoj strani ih imaju i previše.
Hoću reli da i validnost 'dokaza' može biti upitna. Mi sve uzimamo zdravo za gotovo – novine, knjige, oficijalnu nauku i obrazovanje, vlast i državu.
Mislim, mjenja se sve to, ali generalno govoreći prosječna osoba je ovisna o informacijama koje dobija preko medija i društva i uopšte ne izražava sumnju u pogledu ičega. Kad pitaš 'Tko je to rekao', odgovori ' Piše u novinama'.
Tako je i u religiji, nauci, obrazovanju, istorijskim knjigama itd. Negdje uvijek nešto piše, i to što piše je za večinu po defaultu istina. Ali malo sutra. Mnogo toga i večina toga nije uopšte istina. Lafina na sve strane, curi sa svih strana.
Želim ti svako dobro.
- Diwan
#153 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Čovjek koji je pošten, iskren, moralan, intelektualac, razborit govori o NWO i njihovim planovima depopulacije planete. Nažalost ovakvi ljudi poput njega ne mogu nikada biti predsjednici u ovakvoj satanističkoj planetarnoj vladavini :
Pogledati od 13:00 do 18:15
Pogledati od 13:00 do 18:15
- triconja
#154 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Jes' ti iluminat (hah, laminatDiwan wrote:Ako ćemo detaljisati i tjerati mak na konac, iako je jako vruće, a i smara me prepiska, tako da volim biti kratak, onda možemo reći da dokazi koje spominješ mogu biti namješteni i lažni, svjedoci mogu lagati i izmišljati, papiri mogu biti falsifikovani itd. Itd.O, ako se ne slažem s tobom nemoj misliti da nikada nisam pogledao / pročitao argumente argumente tvoje strane. Čak štaviše, jedno vrijeme sam ih pomno pratio, znam za neke teorije zavjere više nego ljudi koji vjeruju u njih, ali u zadnje vrijeme pratim nešto manje jer čini mi se da nemate da kažete ništa novo. Dodatno, zadnjih godina sam protiv zakonske zabrane negiranja genocida i smatram da ljudi poput tebe i autora ovih youtube filmova imate pravo na javno izražavanje. Jer kako znamo ono što znamo? Tako što podvrgavamo kritičkom preispitivanju i iznosimo dokaze. Istina se ne održava zabranama, jer zabrane, iako shvatam zašto su uvedene (specifično u Austriji i Njemačkoj), mogu samo stvoriti dojam da se nešto krije, posebno danas kada je nemoguće obustaviti protok informacija.
Ali nisi shvatio šta hoću da kažem vezano za dokaz. Youtube je kao papir, a papir trpi sve. Bilo ko može napisati bilo šta. To i dalje nije dokaz. Naveo sam ti šta je dokaz, to nije youtube, niti novine niti knjige niti TV programi već konkretne stvari. Potrudi se da nabaviš takav dokaz, jer na drugoj strani ih imaju i previše.
Hoću reli da i validnost 'dokaza' može biti upitna. Mi sve uzimamo zdravo za gotovo – novine, knjige, oficijalnu nauku i obrazovanje, vlast i državu.
Mislim, mjenja se sve to, ali generalno govoreći prosječna osoba je ovisna o informacijama koje dobija preko medija i društva i uopšte ne izražava sumnju u pogledu ičega. Kad pitaš 'Tko je to rekao', odgovori ' Piše u novinama'.
Tako je i u religiji, nauci, obrazovanju, istorijskim knjigama itd. Negdje uvijek nešto piše, i to što piše je za večinu po defaultu istina. Ali malo sutra. Mnogo toga i večina toga nije uopšte istina. Lafina na sve strane, curi sa svih strana.
Želim ti svako dobro.
- tranquil
#155 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ti si i dalje uporan u tome da proglašavaš knjige i novine kao dokaz. Još jednom, to nije dokaz, to je samo medij. Svjedočanstva, snimljenih na ovaj ili onaj način, je na hiljade, provjerljiva imena ljudi sa adresama sa detaljima odakle i kada su odvedeni (jesi li kada bio u Kelnu i vidio one posebne cigle sa imenima ispred haman svake kuće u centru - tu su sve živjeli ljudi kojih se neko još sjeća a koji su nestali), pa sve do broja i vremena voza kojim su se zadnji put vozili, sve gasne komore su i dalje na mjestu, hrpe odjeće i ličnih stvari koje su pripadale industrijski ubijanim ljudima je još moguće vidjeti. Tu su i dokumentacija samih tih mjesta, planovi i izgradnja i svjedočanstva učesnika.Diwan wrote:Ako ćemo detaljisati i tjerati mak na konac, iako je jako vruće, a i smara me prepiska, tako da volim biti kratak, onda možemo reći da dokazi koje spominješ mogu biti namješteni i lažni, svjedoci mogu lagati i izmišljati, papiri mogu biti falsifikovani itd. Itd.O, ako se ne slažem s tobom nemoj misliti da nikada nisam pogledao / pročitao argumente argumente tvoje strane. Čak štaviše, jedno vrijeme sam ih pomno pratio, znam za neke teorije zavjere više nego ljudi koji vjeruju u njih, ali u zadnje vrijeme pratim nešto manje jer čini mi se da nemate da kažete ništa novo. Dodatno, zadnjih godina sam protiv zakonske zabrane negiranja genocida i smatram da ljudi poput tebe i autora ovih youtube filmova imate pravo na javno izražavanje. Jer kako znamo ono što znamo? Tako što podvrgavamo kritičkom preispitivanju i iznosimo dokaze. Istina se ne održava zabranama, jer zabrane, iako shvatam zašto su uvedene (specifično u Austriji i Njemačkoj), mogu samo stvoriti dojam da se nešto krije, posebno danas kada je nemoguće obustaviti protok informacija.
Želim ti svako dobro.
Prema tome, količina konkretnih dokaza koja ti protivriječi je prilično velika, čak bih rekao ogromna. Međutim, ti radije odlučuješ da vjeruješ veoma nategnutim tvrdnjama nepotrekrepljenim dokazima.
Teoretski, možda si u pravu i svi dokazi su možda lažirani. Ali i to se takođe mora dokazati. Dakle moraš dokazati ne samo svoju inicijalnu tvrdnju o pretjeranosti / nepostojanju holokausta, nego i dokazati lažiranje svih dokaza koji postoje za holokaust, a to je, s obzirom na količinu dokaza, prilično obiman zadatak koji niko ozbiljan nije ni počeo.
Kada su u pitanju bilo kakve tvrdnje, u nemogućnosti da ih lično provjerimo oslanjamo se na neke izvore. Ali ipak, svi izvori se završavaju (ili se barem trebaju završavati) na nekom pravom dokazu koji je moguće provjeriti. Naučne eksperimente je moguće ponoviti, istorijske izvore je moguće provjeriti, većina stvari se više manje može provjeriti, možda jedino sa izuzetkom religije koja počiva na tvrdnjama o natprirodnom koje se ne provjeravaju.
Ipak, kao prosječna osoba, ne dolazim najčešće u direktan kontakt sa direktnim dokazima nego sam prisiljen vjerovati izvorima, i tu si u pravu, ostavljen sam "na milost i nemilost" svojim izvorima, koji se često i sukobljavaju, i na meni je da racionalno pokušam utvrditi koji izvor tvrdi tačnu informaciju. U ovom slučaju je čak prilično jednostavno, hiljade izvora se slažu, i pokazuju direktno na dokaze, a protivtvrdnje se završavaju bez konkretnijeg dokaza od "nije se pominjalo u enciklopediji Britannica od 50-ih". Da pomenem još jednom, to nije dokaz, to je glupost. Pored ovih posrednih izvora, specijalno za ovaj slučaj imao sam priliku upoznati ljude (jedan od njih je bio član porodice), koji su mogli potvrditi da su svi Jevreji iz mog rodnog grada deportovani vozom na lokacije logora smrti. To znači da sam čak imao kontakt sa svjedocima, koji nisu neka imena na ekranu i kojima vjerujem po tome pitanju. Dakle mogu reći da sam imao direktan kontakt s dokazima.
To što ne vjeruješ u zvanično objašnjenje te ne čini neracionalnim. Mnoga zvanična objašnjenja jesu glupost, ali to se onda može i dokazati. Ono što tebe čini neracionalnim je što ne vjeruješ u neko objašnjenje (bilo zvanično ili nezvanično) uprkos dokazima. Takvi ljudi koji vjeruju u nešto uprkos dokazima, to rade najvjerovatnije iz svoje lične ideologije, tj. imaju svoje čvrsto ideološko uvjerenje koje tuče sve dokaze koji im mogu biti prezentovani. Zato ćeš na svaku prezentovanu činjenicu samo odmahnuti da je to namješteno ili lažno, svjedoci lažu i izmišljaju, papiri su falsifikovani i slično. To nije skepticizam, to je totalno odbacivanje suprotnog mišljenja. Ironično, to je ono za šta ti optužuješ druge.
- Diwan
#156 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
dio intervju iz zadnjeg videa:
We tend to the illusion that the whole story of human progress has been about
us about achieving us but there may have been much greater things achieved in the
past and perhaps the achievement of human societies isn't only in material
terms but also in spiritual terms and our society today is a spiritual pygmy I
mean really.
it's a infant in the realm of spirituality and we have so
much to learn from the ancients on this I just think less modern arrogance less
overweening confidence in our own technology and prosperity a little more humility a little more
willingness to listen to the past rather than simply to project our own
personalities onto it
P: But obviously 20th century philosophers, philosophers of
science and anthropologists have been trying to make this kind of point why do you think debate is more liable to be shut down nowadays because because you've come under attack
O: I have indeed and I have no problem in in coming under attack I think that
when one puts forward extraordinary ideas they should be subjected to the
fire of criticism and it's only if they can survive that fire that they're that
they're worthwhile in some way look we have a fantastic study called the
structure of scientific revolutions by Thomas Kuhn all scientists read it and
they know that knowledge in science doesn't progress by slow gradual
increments it progresses by revolutions where an old idea is overthrown and a
new idea sweeps in and replaces it. Scientists know that this is how science
works and yet they doggedly and determinedly defend the existing model
and attack anyone who attempts to propose an alternative model and I can
only say perhaps this is human nature that we become so invested in a
particular set of ideas that they become existentially connected to ourselves and
if the ideas are criticized then we feel we are personally criticized and it
kicks in a huge territorial reaction and that's what I see around the field of
history. New evidence has come in which means that the existing model of the
origins of civilization cannot stand and it's only a matter of time until it is recognisable
- KB9
#157 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
koja je ovo trol tema braco mila i draga 
- Diwan
- Diwan
- Diwan
- pussysmoke
#161 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:39, edited 1 time in total.
- Diwan
#162 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
pussysmoke wrote:@Diwan
Leži ti avatar u potpunosti.
@Ostatak pučanstva
Smatram da ste rekli malo toga što bi se konkretno suprotstavilo onome što govori Diwan. Bez uvrede, ali govoriti o tome da je neko lud, sve zna i sl., nije isto kao postaviti argument. Samo Vas gledam...
- Diwan
- mousstapha
#164 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Jel ovo sad samo tema o teorijama zavjere? Dje nestade religija i ateizam?
- Diwan
#165 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Tema je prvobitno postavljena na PDF Religija ali je prebačena ovamo i bila je zamišljena kao neki kontra-stav tzv. ateističko-religijskim pogledima na svijet. Ali ni traga ni glasa od njih - valjda nemaju šta da kažu, a šta bi i moglimousstapha wrote:Jel ovo sad samo tema o teorijama zavjere? Dje nestade religija i ateizam?
Interesantan razgovor između poznatog istraživača Klaus Dona i Stevena Quayle koji donosi interesantne informacije iz polja, ajde da ga nazovemo, alternativne arheologije. Divovi, izgubljeni gradovi, piramide, tuneli …
U jednom trenutku je spomenut i div iz Irana sa krunom na glavi, mumificiran i jako očuvanom stanju pa uz ovaj video između njih dvojice prilažem i video za koji pretpostavljam da se odnosi na ono o čemu je Dona govorio.
Krunisani mumificirani div iz Irana:
- MyTao
#166 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ne postoji ateisticki pogled na svijet...Diwan wrote:Tema je prvobitno postavljena na PDF Religija ali je prebačena ovamo i bila je zamišljena kao neki kontra-stav tzv. ateističko-religijskim pogledima na svijet. Ali ni traga ni glasa od njih - valjda nemaju šta da kažu, a šta bi i moglimousstapha wrote:Jel ovo sad samo tema o teorijama zavjere? Dje nestade religija i ateizam?![]()
Interesantan razgovor između poznatog istraživača Klaus Dona i Stevena Quayle koji donosi interesantne informacije iz polja, ajde da ga nazovemo, alternativne arheologije. Divovi, izgubljeni gradovi, piramide, tuneli …
U jednom trenutku je spomenut i div iz Irana sa krunom na glavi, mumificiran i jako očuvanom stanju pa uz ovaj video između njih dvojice prilažem i video za koji pretpostavljam da se odnosi na ono o čemu je Dona govorio.
Ako je neskupljanje novcica hobi, onda je i ateizam ideologija/pogled na svijet.
Hajd' ti prvo nauci to pa se onda vrati da nam dijelis svoje ALTERNATIVNE cinjenice.
-
Nadzorna_ploca
#167 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Niko ko dragi Allah.
- Diwan
#168 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
jah ..MyTao wrote:Ne postoji ateisticki pogled na svijet...Diwan wrote:Tema je prvobitno postavljena na PDF Religija ali je prebačena ovamo i bila je zamišljena kao neki kontra-stav tzv. ateističko-religijskim pogledima na svijet. Ali ni traga ni glasa od njih - valjda nemaju šta da kažu, a šta bi i moglimousstapha wrote:Jel ovo sad samo tema o teorijama zavjere? Dje nestade religija i ateizam?![]()
![]()
![]()
![]()
Ako je neskupljanje novcica hobi, onda je i ateizam ideologija/pogled na svijet.
Hajd' ti prvo nauci to pa se onda vrati da nam dijelis svoje ALTERNATIVNE cinjenice.
- MyTao
#169 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Zatrazio bi da obrazlozis stav... ali me "alternativne" cinjenice kojim se sluzis ne interesuju bas puno, to je vise za Ancient Aliens I Trumpa
- Diwan
-
breuer
#171 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Oswald fakat nije mogao ubiti rimokatoličkog švalera.
- Diwan
- Diwan
#173 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
MEGALITI
Interesantan youtube kanal istraživaća Briana Foerstera sa originalnim snimcima brojnih arheoloških i drugih lokaliteta u svijetu - postavljam video vezan za Baalbek megalite iz Lebanona:
ostale dijelove iz serije Baalbek možete naći na istom mjestu.
Neki drugi svakako neobjašnjivi megaliti sa drugih područja svijeta:
itd itd.
Interesantan youtube kanal istraživaća Briana Foerstera sa originalnim snimcima brojnih arheoloških i drugih lokaliteta u svijetu - postavljam video vezan za Baalbek megalite iz Lebanona:
ostale dijelove iz serije Baalbek možete naći na istom mjestu.
Neki drugi svakako neobjašnjivi megaliti sa drugih područja svijeta:
itd itd.
- Diwan
#174 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Malo više materijala danas za proučvanja uz ovaj gornji post.
Ovaj svijet je mnogo fascinantniji nego što su nas učili i uče i može se slobodno reči da ne samo prosječna individual, nego i mnogo obrazovaniji ljudi nemaju pojma šta se dešava oko nas.
Naučnici nemaju odgovore na mnoge pojave u svijetu, a isto tako odgovore ne možemo dobiti ni u okviru zvaničnih religioznih sistema i zajednica. U stvari, naučnici se odvračeni da se bave ovim stvarima.
Pisao sam nešto slično u nekim od ranije psotavljenih uvoda u neke postove, pa da se ne ponavljam previse. Uglavnom, svijet legendi i bajki, mitova, naučne fantastike nije uopšte svijet koji ostaje na tome, nego je svijet realnosti i istine.
Postojanje sirena, divova, zmajeva itd. nije mit, ali postoje i druge stvari koje isto tako nisu puki mit. Ovisi koliko smo spremni i otvoreni da se suočimo sa nekim stvarima u poluvremenu od ispunjavanja tiketa, odlaska na more, radnim vremenom od 10 i više sati, reality emisijama i cijelim sistemom zabave, odnosno hljeba i igara:
Ovaj svijet je mnogo fascinantniji nego što su nas učili i uče i može se slobodno reči da ne samo prosječna individual, nego i mnogo obrazovaniji ljudi nemaju pojma šta se dešava oko nas.
Naučnici nemaju odgovore na mnoge pojave u svijetu, a isto tako odgovore ne možemo dobiti ni u okviru zvaničnih religioznih sistema i zajednica. U stvari, naučnici se odvračeni da se bave ovim stvarima.
Pisao sam nešto slično u nekim od ranije psotavljenih uvoda u neke postove, pa da se ne ponavljam previse. Uglavnom, svijet legendi i bajki, mitova, naučne fantastike nije uopšte svijet koji ostaje na tome, nego je svijet realnosti i istine.
Postojanje sirena, divova, zmajeva itd. nije mit, ali postoje i druge stvari koje isto tako nisu puki mit. Ovisi koliko smo spremni i otvoreni da se suočimo sa nekim stvarima u poluvremenu od ispunjavanja tiketa, odlaska na more, radnim vremenom od 10 i više sati, reality emisijama i cijelim sistemom zabave, odnosno hljeba i igara:
- Dope_Man
#175 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Da li vi teoreticari zavjera ikad malo razmislite o LOGICI iza vasih teorija. Eto satro zmajevi, sirene itd.. postoje, nisu mit. Hajde sto NIKAD NIKO nije pronasao ziv primjerak, niti kostur, les itd.. (o da, moza jesu ali sakrili ga babaroga i mrakan). Ali razmisljate li o logici ZASTO bi iko krio te stvari? Pa da postoje sirene svaki aqua park bi se pretrgao da ih ulovi i postavi kao atrakciju, isto tako za zmajeve, sasquache, bigfoote, vilenjake i ostala mitska bica. Posjedovati takvo bice bi donijelo ogromnu zaradu vlasniku, a civilizacija se vrti oko profita. S druge strane ne postoji niti jedan jedini logican razlog da se kriju sve te gluposti za koje govorite da se kriju. Nista u zivotu obicnog covjeka ne mijenja kada bi nauka (ne ta ''alternativna) zaista utvrdila da su postojali divovi, da su postojali ili postoje zmajevi, sirene, vile, bigfoot itd.. apsolutno nista se ne bi promijenilo, samo bi se prosirilo znanje koje posjedujemo o svijetu.
Ali ne.. svijet je jednostavno predosadan, pa idemo izmisliti neke gluposti, i reci kako postoje neke sile koje od nas kriju svu istinu koja bi satro promijenila sve odjednom, samo kad bi je svi uspjeli saznati. Jos imamo silne dokaze za tu ''alternativnu istinu'' samo sto ih niko ziv ne moze uzeti za ozbiljno, i zidovi su sletjeli na Zemlju sa Marsa.
Da dodam i primjere stvarnog skrivanja znanja. Dakle najocigledniji u historiji su sigurno borba Crkve protiv heliocentricnog modela i teorije evolucije. Tu je jasno i ZASTO se Crkva borila da se to znanje ne objavi - jer direktno ide protiv ucenja crkve, a to onda utjece na moc koju Crkva ima jer ne moze prodavati mu*a pod bubrege kad kaze covjek je stvoren a nauka kaze da je evoluirao, ili da se Sunce ne vrti oko Zemlje, vec obrnuto (mada je historija pokazala da je prosjecni covjek dovoljno zatucan da se prica i dalje moze prodavati). Dakle Crkva je imala razlog da krije znanje i to je radila koliko je mogla, kasnije se neofirno prilagodila cinjenicama. A u tim vasim silnim teorijama nigdje objasnjena KO i ZASTO krije svo to silno znanje koje vi inace posjedujete. Eto teorija evolucije, niti spoznaja da se Zemlja vrti oko Sunca nisu nista promijenili u zivotu prosjecnog covjeka, pa zasto bi onda bilo sta drugo bilo toliko strasno, kad su ova dva, pogotovo evolucija, toliko znacajne spoznaje po samo postojanje covjeka, prosle u masu bez ikakvog problema.
Ali ne.. svijet je jednostavno predosadan, pa idemo izmisliti neke gluposti, i reci kako postoje neke sile koje od nas kriju svu istinu koja bi satro promijenila sve odjednom, samo kad bi je svi uspjeli saznati. Jos imamo silne dokaze za tu ''alternativnu istinu'' samo sto ih niko ziv ne moze uzeti za ozbiljno, i zidovi su sletjeli na Zemlju sa Marsa.
Da dodam i primjere stvarnog skrivanja znanja. Dakle najocigledniji u historiji su sigurno borba Crkve protiv heliocentricnog modela i teorije evolucije. Tu je jasno i ZASTO se Crkva borila da se to znanje ne objavi - jer direktno ide protiv ucenja crkve, a to onda utjece na moc koju Crkva ima jer ne moze prodavati mu*a pod bubrege kad kaze covjek je stvoren a nauka kaze da je evoluirao, ili da se Sunce ne vrti oko Zemlje, vec obrnuto (mada je historija pokazala da je prosjecni covjek dovoljno zatucan da se prica i dalje moze prodavati). Dakle Crkva je imala razlog da krije znanje i to je radila koliko je mogla, kasnije se neofirno prilagodila cinjenicama. A u tim vasim silnim teorijama nigdje objasnjena KO i ZASTO krije svo to silno znanje koje vi inace posjedujete. Eto teorija evolucije, niti spoznaja da se Zemlja vrti oko Sunca nisu nista promijenili u zivotu prosjecnog covjeka, pa zasto bi onda bilo sta drugo bilo toliko strasno, kad su ova dva, pogotovo evolucija, toliko znacajne spoznaje po samo postojanje covjeka, prosle u masu bez ikakvog problema.