Nacionalizam

Post Reply
zg1911

#151 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

seln wrote:
zg1911 wrote: Srbi ga slave kao svetog Vlasija.
Azema? :shock:
Čemu ubacivanje u quote ono što nisam pisao?
Bodkin

#152 Re: Nacionalizam

Post by Bodkin »

MyTao wrote:Nikada mi nece biti jasno osjecaj ponosa na osnovu nacionalnosti.

Kad mi neko kaze ponosim se sto sam Bosnjak/Srbin/Hrvat :roll:

Razumijem da je neko sretan sto je jedno od navedenih... ali ponos je nesto sto treba biti rezervirano za neko dostignuce a ne sansu sto si se rodio na jednom, a ne na drugom mjestu.

Nacionalizam kao i religija je samo srestvo da se neukim i nesamostalnim ljudima ispere mozak jos vise.
Ko god ne ostvari dovoljno sa se ponosi individualnim, sakrije se iza kolektivnog
zg1911

#153 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
zg1911 wrote: koja je razlika između engleza i škota? isti jezik, ista vjera, ista imena (kako veliš), a različiti narodi. pa zašto onda hrvati, srbi i bošnjaci ne bi mogli funkcionirati kao različiti narodi? tim više što nas je povijest više razdvojila no engleze i škote.
Englezi i Skoti su dva razlicita naroda koji je jadan trijebio donedavno i skoro istrijebio, pa kad nije moglo daj da ga u uniju pridruzim i da se orodim sa njim. Jedni Keltskog porijekla, drugi Anglosaksonskog porijekla. Nek me neko ispravi ako grijesim.

Skoti i dan danas imaju svoj jezik ali bio zabranjivan pa ga ne govore puno, ko ni Irci isto tako. Zaboravili jezik.

Vremenom su se orodili i moze se reci da su sada postali jedan narod ali nisu bili, kako znam. Nek me neko ispravi, kazem ako grijesim. Nisam svu pamet svijeta popio.
Zaboravio sam napisat. Oni bili i etnicki i religiozno podjeljeni narodi i trijebili jedni drugi. Pa se orodili njihovi vladari i prihvatili religiju istu i sada su povezani narodi.

Dok smo mi isti etnos, narod koji se religijski podjelio. Pa cak se i odrodio po nekim sovinistima itd. Ono genetski otpad itd. Iako je narod orodzen. Evo ja kako znam, malo malo se neko Hrvat/ica, Bosnjak/inja, Srbi/kinja udaju, ozene jedni za druge.

Znaci ni narod se nije odrodio nego samo po religiji podjelio i zvadzaju ga po tome sovinisti itd.

Isti narod, samo drugih religija itd. Cak i religije su tu upitne. Ko od navedenih ide bas tolko po crkvama, dzamijama itd.

Tu i tamo odu ali ne bas puno, vise onako sta ja znam kako da kazem, sto grupa to namece, ili foklorno, ne znam kako to da opisem.
Već stoljećima narodi škotske i engleske dijele jezik, religiju i državu, pa su opet jedni škoti, drugi englezi. Pusti te priče o škotima keltima, englezima anglosaksoncima, zna se kad su se formirale nacije u europi.

Stoga ne vidim problem da se netko deklarira kao hrvat, bošnjak ili srbin. Imamo zajedničkih stvari osobina, no i zasebnih.

Pusti šešeljove trkeljarije...
zg1911

#154 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Razumijem da je neko sretan sto je jedno od navedenih... ali ponos je nesto sto treba biti rezervirano za neko dostignuce a ne sansu sto si se rodio na jednom, a ne na drugom mjestu.

Nacionalizam kao i religija je samo srestvo da se neukim i nesamostalnim ljudima ispere mozak jos vise.

Ja isto ne razumijem to "proud to be croat" briju sem ako nije u vrijeme nogometnih natjecanja.

Ne vidim ni zašto bih bio sretan što sam hrvat? Ok, posralo me da se nisam rodio kao etiopljanin, ali nisam baš ni švicarac.

Meni je slijed, od jačeg prema slabijem
Stan - ulica - kvart - grad - regija - država (ne narod) - kontinent

Nešto s čim osjećaš veću bliskost koja s udaljenošću isparava, ali i dalje dijelite neke zajedničke stvari poput pravnog okvira, poreza itd itd
beni-bu-man

#155 Re: Nacionalizam

Post by beni-bu-man »

zg1911 wrote:Već stoljećima narodi škotske i engleske dijele jezik, religiju i državu, pa su opet jedni škoti, drugi englezi. Pusti te priče o škotima keltima, englezima anglosaksoncima, zna se kad su se formirale nacije u europi.

Stoga ne vidim problem da se netko deklarira kao hrvat, bošnjak ili srbin. Imamo zajedničkih stvari osobina, no i zasebnih.

Kod nas jeste problem sto se mjesa Nacionalnost i Vjera/Religija.
Sanjarko

#156 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

zg1911 wrote: Već stoljećima narodi škotske i engleske dijele jezik, religiju i državu, pa su opet jedni škoti, drugi englezi. Pusti te priče o škotima keltima, englezima anglosaksoncima, zna se kad su se formirale nacije u europi.

Pa dijele ali nisu isti narod. Sad su povezani ali tek odnedavno kada je jedan vidio da ne moze drugi istrijebit i da nece bas iz Engleske da se presele da zive po Skotskoj. Nisu mogli poklopit stoljecima Skotsku ko ni Irsku ali vezali su se vremenom. Tristan i Izolda je i dan danas bas nepoznato kako znam i gura se pod tepih. A to je ne izmedzu Engleza i Skota nego Iraca i Engleza. Kazem odnedavno su se povezali, prije para stoljeca to je nista, vremenski.

Istina da im je porijeklo razlicito etnicki ali i to je upitno jer su puno Skoti i Irci migrirali u Englesku pa pitanje koja je cuna pravila Engleze ali i Irce i Skote jer je bilo pravo prve bracne noci zbog cega krvav rat i buna Skota izbi sa Hrabrim Srcem a poslije toga nezavisnost pod Brusom.

Nema nikakvog problema da se neko deklarira ovako, onako. Ali bratski smo narodi, pa cak mozda i jedan koji se religijski podijelio, i kojeg religijski dijele razni. Istina imamo i zajdnickog i razlicitog. I sta sad trebamo se radi toga za vratove hvatati i zeliti poklopiti tudze, jedni od drugoga i istrijebiti te druge da im se otme njihovo iako ima dovoljno za sve, pa cak i vise od toga.
zg1911

#157 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

beni-bu-man wrote:
zg1911 wrote:Već stoljećima narodi škotske i engleske dijele jezik, religiju i državu, pa su opet jedni škoti, drugi englezi. Pusti te priče o škotima keltima, englezima anglosaksoncima, zna se kad su se formirale nacije u europi.

Jebiga, kad je vjera jedna od varijabli koja je definirala nacionalnost.

@vizionar

Ne sporim ni ja da su englezi i škoti 2 naroda.

I naravno, to ako sam ja hrvat a ti bošnjak ne znači da se trebamo mrziti. Skandinavci su fin primjer.
Bandit88

#158 Re: Nacionalizam

Post by Bandit88 »

Vizionar 1985 wrote:
Bandit88 wrote:Problem je sto se za nacionalizam na ovim prostorima uzima sovinizam. Nacionalizam je ljubav prema otadzibini a ne mrznja prema drugima i nema nista ruzno u tome.
Greska mislim ti je to. To je patriotizam. Znas ono Patria.
Fraze iz recnika i njihovo tumacenje. Evo npr kad rep. Srbije nesto osvoji u bilo cemu ja sam pun nacionalnog ponosa,lupa srce smejem se sta je to ?
A tema se od da li je nacionalizam dobar ili los pretvorila u dal su podrinjski ahbabi autenticni ili oni iz pule. Joj klintone.
Sanjarko

#159 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

Bandit88 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Bandit88 wrote:Problem je sto se za nacionalizam na ovim prostorima uzima sovinizam. Nacionalizam je ljubav prema otadzibini a ne mrznja prema drugima i nema nista ruzno u tome.
Greska mislim ti je to. To je patriotizam. Znas ono Patria.
Fraze iz recnika i njihovo tumacenje. Evo npr kad rep. Srbije nesto osvoji u bilo cemu ja sam pun nacionalnog ponosa,lupa srce smejem se sta je to ?
A tema se od da li je nacionalizam dobar ili los pretvorila u dal su podrinjski ahbabi autenticni ili oni iz pule. Joj klintone.
Patriotizam. Sad moze bit i nacionalizam. Povezano je i sinonimi su ali nije isto. Dok god u sovinizam, ksenofobiju, rasizam itd. [ali bi ja reko u mrznju] ne preraste, uredu je.
beni-bu-man

#160 Re: Nacionalizam

Post by beni-bu-man »

zg1911 wrote:
beni-bu-man wrote:

Jebiga, kad je vjera jedna od varijabli koja je definirala nacionalnost.

@vizionar

I naravno, to ako sam ja hrvat a ti bošnjak ne znači da se trebamo mrziti. Skandinavci su fin primjer.
fazon kod nas npr. rodjeni katolik u mostaru smatra se hrvatom itd. itd. zar ne bi svi koji smo rodjeni u BiH biti bosnanci (vjeru na stranu)
hAZNADAR

#161 Re: Nacionalizam

Post by hAZNADAR »

Ponos zbog dostignuca i zbog sudbine nisu niste stvari.
Roditelje nisi birao - ali se opet ponosis njima - ne mozes reci da ti nije jasan osjecaj ponosa roditeljima, familijom,.. rodnim gradom - samo zato sto si se tu rodio.

Ista stvar i sa nacijom koju mnogi razvijeni dozivljavaju kao familiju. Doslovno tako.
Nije u pitanju nikakva zadojenost, ispranost mozga, vec neko nepisano pravilo da kada to dodje na red - ispravno je da se ponosis time. Jer ako se ti ne ponosis time - nece te ni drugi postovati - ljudska narav je takva. Imam mnogo prijatelja koji su ponosni Spanci, Ameri, Svedi, Indijci,... i taj njihov ponos niti mi smeta niti kritikujem. Sta vise mi je simpa i postujem ih zbog toga.

Rekoh - kada dodje na red a ne dolazi svaki dan. Ljudska svakodnevica se sastoji od mnostva obaveza, prezivljavanja, patnje, radosti,... gdje taj nacionalni ponos vrlo rijetko dodje na tapet.

Ucio sam i ja u skoli da je religija opijum za narod, isto i nacionalizam,... ali vidio u savremenim drustvima da je odnos prema tome ipak drugaciji od makrsistickog. Ljudi jednostavno po defaultu postuju neke stvari koje su ih rodjenjem zapale. I u tome nema neceg loseg. Svako pretjerivanje je naravno lose. Poput sovinizma kada se nacionalizam, nacionalni identitet koristi samo u svrhu necije diskriminacije, agresije, omalovazavanja,..
Ako ti je to jedino poimanje nacionalnog ponosa - onda hebiga.
MyTao

#162 Re: Nacionalizam

Post by MyTao »

Pa ja sam sretan sto imam ovakve roditelje, familiju itd... a oni mogu biti ponosni na sebe jer su svoje dijete ucinili sretnim.

Biti ponosan na svoju drzavu i nekako mogu razumjeti, jer svaki pojedinac je dio kolektiva a kolektiv moze drzavu uciniti boljom ili losom... tako da na neki nacin uspjeh pojedinaca znaci i uspjeh za zajednicu/grad/drzavu u kojoj zivi. Ali, ponos na boju koze, boju ociju, visinu, nacionalnost, etnicku pripadnost ne kontam.
hAZNADAR

#163 Re: Nacionalizam

Post by hAZNADAR »

beni-bu-man wrote:

fazon kod nas npr. rodjeni katolik u mostaru smatra se hrvatom itd. itd. zar ne bi svi koji smo rodjeni u BiH biti bosnanci (vjeru na stranu)
Slobodan izbor i to treba postovati. Ali to ima i svoju cijenu.
kako god ja mrzio da mi neko sugerise kako svoju naciju da nazovem, ime jezika, simbole,.. tako i Hrvat iz Mostara mrzi da mu neko to osporava i zove Bosancem.

Svi mi koji imamo drzavljanstvo BiH smo po defaultu pripadnici bosanskohercegovacke nacije i to je tako. Neko to postuje a neko ne, neko voli a neko ne.

Ako Hrvat iz Mostara hoce da je Hrvat, mase saharom, slavi Tomislava, Frankopane, navija za Hrvatsku(i kad igra protiv BiH),.. to je njegovo pravo. Ali svojim izborom za sebe nema pravo drugima osporavati izbor. Promjerice krstiti Bobovac, Sutjesku u stone srednjovjekovne hrvatske gradove, Kotromanice proglasiti Hrvatima i ljiljane osporiti drugima.

Svako izabira za sebe a na dvije stolice ne moze. Ko se odrekao bosanske dravnopravne tradicije ili je nipodastava, ko ne zeli da je samo dio kulturne, politicke,.. bastine ove drzave - taj vise sa time nema nista i ne interesuje ga ko ce taj prostor popuniti i prisvojiti.

Druga je stvar da smo konkurenti oko toga - bez druge alternative.
Bandit88

#164 Re: Nacionalizam

Post by Bandit88 »

[quote="Vizionar 1995]

Patriotizam. Sad moze bit i nacionalizam. Povezano je i sinonimi su ali nije isto. Dok god u sovinizam, ksenofobiju, rasizam itd. [ali bi ja reko u mrznju] ne preraste, uredu je.[/quote]
Na ovim prostorima je mrznje posejano za narednih 1000 godina,to je najveci problem. Nema veze sto je nama lose,samo da je ovima drugima gore i tako u krug vec ne znam ni sam koliko.
hAZNADAR

#165 Re: Nacionalizam

Post by hAZNADAR »

MyTao wrote:Pa ja sam sretan sto imam ovakve roditelje, familiju itd... a oni mogu biti ponosni na sebe jer su svoje dijete ucinili sretnim.

Biti ponosan na svoju drzavu i nekako mogu razumjeti, jer svaki pojedinac je dio kolektiva a kolektiv moze drzavu uciniti boljom ili losom... tako da na neki nacin uspjeh pojedinaca znaci i uspjeh za zajednicu/grad/drzavu u kojoj zivi. Ali, ponos na boju koze, boju ociju, visinu, nacionalnost, etnicku pripadnost ne kontam.
Pogresno je sto mijesas boju koze sa nacijom. Naciju si dobio rodjenjem ali imas slobodan izbor da promijenis to u nesto drugo. Pa ako nisi promijenio naciju - to je nesto sto ide uz tebe - kao i prezime.
Gdje god da si u svijetu - ljudi te kroz nacionalnu pripadnost gledaju i oslovljavaju. osim ako te neko licno ne upozna i pocne te dozivljavati kao osobu sa svojim karakteristikama.
A posto tvoj karakter, licnost,.. ti ne pise na celu - za sve koji te ne poznaju si i dalje pripadnik necega volio to ili ne.
Isto kao sto bi ti na moru bucnog susjeda opisao drugima kao pijanog Ceha. A ne pijanu osebujnu licnost liberalnih stavova, dobrog srca, srednjeg obrazovanja, slabe kotrole u picu, ...

I opet - ako ti se stvarno ponos na to sta si svodi na sovinizam, superiornost, aroganciju prema drugima, prepotentnost,... onda imas problem. Meni nije nikakav problem ponositi se i sto sam to prezime, i sto sam banjalucanin, i sto sam Bosnjak i bosanskohercegovacke nacije,... to mi nije ni svakodnevica, ni ego trip, ni utjeha, ni svetinja, niti se budim svakog jutra sa mislju hvala ti Boze sto sam ........ Jednostavno postoji neki default da trebas postovati svoju pripadnost prvo zbog svoje psihe i samopouzdanja a i zato jer ce te onda i drugi postovati.
Sanjarko

#166 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

zg1911 wrote:
@vizionar

Slazem se. Samo ja nisam bas samo Boshnjak. A prije toga svega sam nesto drugo nadam se.
zg1911

#167 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

beni-bu-man wrote:
Pa i jeste, ako nikako državljanstvom.

A gle sad obrnutu logiku. Dva sela, jedno u npr dalmaciji, drugo u hercegovini, oba uz granicu, u oba žive katolici, pričaju istim jezikom, imaju iste običaje. Jedni hrvati, a drugi? Jer i granice se mijenjaju. Možda nekoć izmedju tih sela nije bilo granice itd

Jednostavno pustit ljude da se deklariraju kako žele i poštivat njihov izbor.
zg1911

#168 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Vizionar 1985 wrote:
zg1911 wrote:
@vizionar

Slazem se. Samo ja nisam bas samo Boshnjak. A prije toga svega sam nesto drugo nadam se.
Jebeš čovjeka kojeg definira samo nacionalnost. Prije si valjda osoba tog i tog imena, s ulogom oca/sina/brata, te i te struke, tih i tih hobija itd
Sanjarko

#169 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

hAZNADAR wrote:
Ponos zbog dostignuca i zbog sudbine nisu niste stvari.
Roditelje nisi birao - ali se opet ponosis njima - ne mozes reci da ti nije jasan osjecaj ponosa roditeljima, familijom,.. rodnim gradom - samo zato sto si se tu rodio.

Ista stvar i sa nacijom koju mnogi razvijeni dozivljavaju kao familiju. Doslovno tako.
Nije u pitanju nikakva zadojenost, ispranost mozga, vec neko nepisano pravilo da kada to dodje na red - ispravno je da se ponosis time. Jer ako se ti ne ponosis time - nece te ni drugi postovati - ljudska narav je takva. Imam mnogo prijatelja koji su ponosni Spanci, Ameri, Svedi, Indijci,... i taj njihov ponos niti mi smeta niti kritikujem. Sta vise mi je simpa i postujem ih zbog toga.

Rekoh - kada dodje na red a ne dolazi svaki dan. Ljudska svakodnevica se sastoji od mnostva obaveza, prezivljavanja, patnje, radosti,... gdje taj nacionalni ponos vrlo rijetko dodje na tapet.

Ucio sam i ja u skoli da je religija opijum za narod, isto i nacionalizam,... ali vidio u savremenim drustvima da je odnos prema tome ipak drugaciji od makrsistickog. Ljudi jednostavno po defaultu postuju neke stvari koje su ih rodjenjem zapale. I u tome nema neceg loseg. Svako pretjerivanje je naravno lose. Poput sovinizma kada se nacionalizam, nacionalni identitet koristi samo u svrhu necije diskriminacije, agresije, omalovazavanja,..
Ako ti je to jedino poimanje nacionalnog ponosa - onda hebiga.
Upravu si za jedno za drugo nisi. Roditelje pa i naciju, narod nije niko od nas birao i ne trebamo se toga stiditi, ali ne moramo se ni sa tim ponositi, jer sa necim se nekada nemas bas ni ponositi. Nesto nije ni da se ponosis sa tim.

Ne ponosi se svako svojim roditeljima, jbg. Tako ti je to u stvarnosti, neki se i stide, pa cak i preziru itd. iste.

Puno primjera toga oko mene, i kod Hrvata, Srba, Boshnjaka itd.
Sanjarko

#170 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

hAZNADAR wrote: Svako izabira za sebe a na dvije stolice ne moze.
Moze. Ko je krupan u avionu placa duplo da sjedi na dvije stolice. :evil:

Znaci da moze se biti pehlivan. Mozda, nisam siguran.
hAZNADAR

#171 Re: Nacionalizam

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Ko god ne ostvari dovoljno sa se ponosi individualnim, sakrije se iza kolektivnog
Problem je sto mnogi ne mogu spojiti to dvoje. Sto im jedno drugo iskljucuje.
Zar je stvarno problem biti i individualac a i pripadnik necega(sto usput receno nije svakodnevica)?

Ili ona nasa prica iz vremena kraja YU "ma bitno je ba da si covjek"- Pa naravno da je to prvenstveno bitno - ali mozes biti i covjek a usput opet dio zajednice.

Kako god okrenes - ja vidim nastavak one nase glupe price iz vremena kraja osamdesetih kada je bilo izvjesno da YU nece opstati i kada smo jedini mi na planeti a kamoli na nasim prostorima propagirali antinacionalost. Dok su se drugi pripremali na naizbjezno, dok je ostatak svijeta kontinuirano i tradicionalno postovao svoj identitet - u nasim urbanim krugovima je pocela ta filozofija i prica kako ba nije to vazno, nije to ba bitno, nije to ba moderno, ne zivi se ba od toga,...

Svijet je kakav jeste, ustrojen je kako jeste, ide kuda ide,... ko se ne prilagodi tome onda i neka ne kuka kako smo crna rupa gdje nikakva unutrasnja organizacija ne moze proci. Svi smo mi individualci i ljudi,.. ali za bolji zivot moras imati organizaciju i kolektiv. Ako odbijate naciju koja se pokazala kao jedini model homogenizacije u savremenim drustvima - sta ostaje onda. Vjera?
Sanjarko

#172 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

Bandit88 wrote:

Code: Select all

[quote="Vizionar 1995]

Patriotizam. Sad moze bit i nacionalizam. Povezano je i sinonimi su ali nije isto. Dok god u sovinizam, ksenofobiju, rasizam itd. [ali bi ja reko u mrznju] ne preraste, uredu je.[/quote]
Na ovim prostorima je mrznje posejano za narednih 1000 godina,to je najveci problem. Nema veze sto je nama lose,samo da je ovima drugima gore i tako u krug vec ne znam ni sam koliko.
Cini ti se. Spljuhnut ce ovo, polako. Kad se prepolovimo svi. Barem se nadam da hoce.
beni-bu-man

#173 Re: Nacionalizam

Post by beni-bu-man »

zg1911 wrote:
beni-bu-man wrote:

A gle sad obrnutu logiku. Dva sela, jedno u npr dalmaciji, drugo u hercegovini, oba uz granicu, u oba žive katolici, pričaju istim jezikom, imaju iste običaje. Jedni hrvati, a drugi? Jer i granice se mijenjaju. Možda nekoć izmedju tih sela nije bilo granice itd

Pa nekom logikom bi trebali biti Bosanci i Hercegovci.
Naravno treba postovati svaciji izbor, bitno je da su medjuljudski odnosi na nivou a ne pun nacionalizma kao sto ga imamo u nasoj drzavi.
Meni je davno rekao drug iz Banja Luke kad sam ga upitao cime se on smatra i rece mi da se smatra Bosancem jer je rodjen u BiH.
Sanjarko

#174 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

zg1911 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
zg1911 wrote:
@vizionar

Jebeš čovjeka kojeg definira samo nacionalnost. Prije si valjda osoba tog i tog imena, s ulogom oca/sina/brata, te i te struke, tih i tih hobija itd
Pa to i kazem. Ono pitanje ko si pa bubnu Srbin, Hrvat itd. Oni nisi prije toga nista drugo. Jesi i ovo nema govora ali si i svasta drugo, sad nesto je nekome prece, nesto je neko prije a nesto opet poslije.
Vipsilon

#175 Re: Nacionalizam

Post by Vipsilon »

beni-bu-man wrote:
zg1911 wrote:
beni-bu-man wrote:

Pa nekom logikom bi trebali biti Bosanci i Hercegovci.
Naravno treba postovati svaciji izbor, bitno je da su medjuljudski odnosi na nivou a ne pun nacionalizma kao sto ga imamo u nasoj drzavi.
Meni je davno rekao drug iz Banja Luke kad sam ga upitao cime se on smatra i rece mi da se smatra Bosancem jer je rodjen u BiH.
To ti je reko za hatar. Kući kad dođe, sasvim druga priča.
Post Reply