Jesam li u pravu ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
emi_eft

#151 Re: Jesam li u pravu ?

Post by emi_eft »

hahahha jao problema. Nisi u pravu. I nemas ocito vecih problema, i uzivaj u tome sto je tako. Ja nikad u zivotu za goste nisam kuhala, nisam ni narucivala. Ne volim nes kafu, i najcesce kupim kafu za ponijet i pijemo je kuci. Niko od mojih prijatelja ne kuha meni, jedem kuci ili vani prije nego sto odem do njih, nekad dijete nesto copne ako njihova djeca jedu, inace stvarno ne volim gubiti vrijeme na zvakanje i srkanje, vec se vidim sa ljudima koje volim da se ispricamo i vidimo. Desi se da neko zovne na veceru, zovnem i ja nekad na rucak ako vec kuham, pa ono svrati. ne dolazi mi niko da jede vec da mene vidi, a ne ocjenjuje moje kuharske sposobnosti. Iskreno, da i osjetim tako nesto, ne bi se druzila s tim ljudima.

Ti treba da se pitas zasto tako reagujes. Mozda sto ti je dosadilo da se trudis / pa nemoj, vidis da su ljudi opusteni, rastereceni i daju ti jasno do znanja da nema potrebe da se previse trudis. Uzivaju u drustvu, i tako i treba da bude. Ja nikad nikom nista ne nosim, nit dam da meni neko nesto nosi, ne zelim da budem ko pojedinci , pred kraj mjeseca ne idu nikud jer, boze moj, kako ce se bez kese pojavit. Pa nisi nana od 80 godina, opusti se, druzi i uzivaj. Potpuno ukini tu tradiciju zderanja tokom druzenja i problem rijesen. Ne dopusti da se pretvoris u svoje roditelje, stvori nova pravila koja tebi odgovaraju, pusti druge da budu kakvi jesu i nemoj osudjivati samo zato sto ne rade kao ti. Nema pravila koje kaze da mora svako da se ponasta i bude kao ti. Ako volis kuhati/kuhaj. Ako ne, nemoj ni ti. Pusti zenu da bude sto jeste, valjda te pogresno procijenila i smatra da ste mladi, dovoljno opusteni i da ne mora pred tobom da se nesto dokazuje. Nemoj dopustiti da promjeni misljenje, dovoljno je baba, zenturaca i tetaka oko nas koje nas osudjuju za sve, jos da i jedna drugu osudjujemo, ne ide. Opusti se i patrijarhalne gluposti ostavi za tetke
dječak sa šibicama

#152 Re: Jesam li u pravu ?

Post by dječak sa šibicama »

Osupnut sam... narucuju pizze i tacose, svasta.

Ja se sa njima vise ne bih druzio!
ado_sar

#153 Re: Jesam li u pravu ?

Post by ado_sar »

sadie_forever wrote:Da li sam ja u pravu ako mi smeta to sto kad god ja i muz odemo kod jednih prijatelja,oni nama naruce pizze,ili tacose...a ja se uvijek potrudim s pravom vecerom,sa predjelom ,tortom itd ? planiram da im sljedeci put narucim po hamburger :D
ti ljudi vas ne cijene uopste. ne idite vise tamo. Gostima se inace ne kuha, osim ako neko dolazi iz daleka, nego se servira samo kafa, ali ako je vecera u vasem slucaju vazna, odnosno ako je obavezna, onda je ogromna uvreda da vam naruce pizzu.
iz Mostara

#154 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

sadie_forever wrote:Da li sam ja u pravu ako mi smeta to sto kad god ja i muz odemo kod jednih prijatelja,oni nama naruce pizze,ili tacose...a ja se uvijek potrudim s pravom vecerom,sa predjelom ,tortom itd ? planiram da im sljedeci put narucim po hamburger :D
Tema je ona prava seljačka :D

Kakve su večere bona nek kući jede prije nego u goste dođe :D

Ja ponudim prvo šta ćeš pit ima vazda viskija, rakije, pive, kruškovca, energetskih pića, kafa, čaj!

Onda iznesem malo meze, suho meso, plaha, sir neki, slanina, mortadela, svinjski vrat itd, ako se već družiš s prijetljima to se dogovori večera u nekom restoranu i tamo jedete, u goste se kući dolazi da se mezi!
Last edited by iz Mostara on 27/04/2017 08:30, edited 1 time in total.
supercali

#155 Re: Jesam li u pravu ?

Post by supercali »

Pizza gdje se nalaze ti da im odem u goste
Pa ja bih im isao svaki fan ako ce narucivati pizze
iz Mostara

#156 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

supercali wrote:Pizza gdje se nalaze ti da im odem u goste
Pa ja bih im isao svaki fan ako ce narucivati pizze
ili davat :mrgreen:
dječak sa šibicama

#157 Re: Jesam li u pravu ?

Post by dječak sa šibicama »

Ne mozes se vise ni prijateljima privaliti na postenu veceru, da imas manji trosak, to pizze narucuju, to takose zovu... kakva vremena dodjose, tobejarabi.
iz Mostara

#158 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

dječak sa šibicama wrote:Ne mozes se vise ni prijateljima privaliti na postenu veceru, da imas manji trosak, to pizze narucuju, to takose zovu... kakva vremena dodjose, tobejarabi.
Mogli smo na večeru kažu ok nema problema u prvu konobu/restoran za 50 maraka naručiš platu/mesa ko drva i salatu, naručiš još litar vina i udri, kad se nažderu ide onda malo šuplje priče, ženturače bace koji trač, vamo jes šta igro/kladionica :D i haj mrš kućama.

Kakvi prijatelji svak gleda da te odere i prevari, samo interes.
Logovan

#159 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Logovan »

Ma samo jedi i ne buni se. Hrana je hrana. 8-)
muha_sa

#160 Re: Jesam li u pravu ?

Post by muha_sa »

Sadeta ne zna kuhat--al nas folira da zna :-)

moramo nekako doc do svekrve--da nju pitamo :D
dobojlija81

#161 Re: Jesam li u pravu ?

Post by dobojlija81 »

Israfile puhni sve nas podavi
sadie_forever

#162 Re: Jesam li u pravu ?

Post by sadie_forever »

iz Mostara wrote:

Ja ponudim prvo šta ćeš pit ima vazda viskija, rakije, pive, kruškovca, energetskih pića, kafa, čaj!

Onda iznesem malo meze, suho meso, plaha, sir neki, slanina, mortadela, svinjski vrat itd, ako se već družiš s prijetljima to se dogovori večera u nekom restoranu i tamo jedete, u goste se kući dolazi da se mezi!
To je mozda tako ako si momak,omladinac ..ali mi smo porodicni ljudi svi,mozemo mi doci na kafu,na mezu a kad se ide iz daleka onda obicno napravi se rucak/vecera.takav obicaj praktikujemo mi ovdje,cak i ovi prokleti zapadnjaci nebi pizzu iznjeli vec se potrude sa nekim mesom pa gratiniranim krompirom,vinom ...ono ako je vecera za goste :D :D za njih je pizza smece od hrane,i jedina prilika kad gostima nudis pizzu je ako su ti pomagali u krecenju,preseljavanju u drugi stan i sl,.tad se naruci pizza
Donnie Smith

#163 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Donnie Smith »

Jedan radni kolega, stariji čovjek, oženio sina i otišao nakon par dana, da obiđe sina i snahu, kako red nalaže. Kupio cvijeće, spremio kovertu, još nakih hedija (žena mu je umrla, pa on to sam sve nekako skunatorio) i priča nam, bi li vjerovali, snaha iznijela na sto čips, grisini i kikiriki. On se ponadao ručku. :-D
Istinit događaj, za razliku od sadienih izmišljenih tema. Čips čovjeku od 60 godina. :lol:
Nekako mi baš simpatično. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#164 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Tomahawk11 »

Donnie Smith wrote:Jedan radni kolega, stariji čovjek, oženio sina i otišao nakon par dana, da obiđe sina i snahu, kako red nalaže. Kupio cvijeće, spremio kovertu, još nakih hedija (žena mu je umrla, pa on to sam sve nekako skunatorio) i priča nam, bi li vjerovali, snaha iznijela na sto čips, grisini i kikiriki. On se ponadao ručku. :-D
Istinit događaj, za razliku od sadienih izmišljenih tema. Čips čovjeku od 60 godina. :lol:
Pih, pa mogla je i pivu donijeti :roll:
Logovan

#165 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote:
Donnie Smith wrote:Jedan radni kolega, stariji čovjek, oženio sina i otišao nakon par dana, da obiđe sina i snahu, kako red nalaže. Kupio cvijeće, spremio kovertu, još nakih hedija (žena mu je umrla, pa on to sam sve nekako skunatorio) i priča nam, bi li vjerovali, snaha iznijela na sto čips, grisini i kikiriki. On se ponadao ručku. :-D
Pih, pa mogla je i pivu donijeti :roll:
Čašu vode, ako ništa. :D
sadie_forever

#166 Re: Jesam li u pravu ?

Post by sadie_forever »

Pa moja tema nije izmisljena ali ovaj dogadjaj mi je cak logicniji ako svekar ne zivi daleko,nego ovo moje

ali red bi bio rucak napravit kad te covjek cak i daruje...neki ljudi bi samo uzimali a nista nazad davali,a da nije nista dao snajka bi pricala svugdje kako je svekar nicim nije darovao kao mladu:D
Donnie Smith

#167 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Donnie Smith »

Haj bježi Allaha ti. :saveta:
sadie_forever

#168 Re: Jesam li u pravu ?

Post by sadie_forever »

Donnie Smith wrote:Haj bježi Allaha ti. :saveta:
:lol:

ljudi su poceli uzimati sto im pase a odbacivat sto ne pase,isto kao ova moja prijateljica,i ona tako nije pravila rucak svekrvi ali kad je rodila sina odmah je se uhvatila reda i kako na celo se treba bacati,tad sam joj rekla..sto im ne kazes da ne volis te kako ih zoves seljacke obicaje,samo je se zacrvenila :D
dulekrele

#169 Re: Jesam li u pravu ?

Post by dulekrele »

haj ne zahebajite zenu. kad god odem kod prijatelja u vecernjem periodu pa se zaglavi nesto se pripremi za jelo. da li je u pitanju meza, pizza ili nesto trece ali se uvijek nesto jede. naravno ne klasicni ruckovi ali se uvijek nesto preživa i pije. tako i kad dodu kod mene.
Hakiz

#170 Re: Jesam li u pravu ?

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:danas se drustva dogovaraju za jelo i specijalitete, tj. gdje ce se izaci, dobro najesti i uzivati u drustvu

kuhanje u kuci i pozivanje gostiju za osobe koje rade nije privlacna opcija :)
Ako i pored posla, porodice i svih ostalih obaveza nađeš vremena i potrudiš se oko nekoga, time pokazuješ da ti je do te osobe stalo. Ako podneseš žrtvu za nekoga, tu osobu voliš.

Usput, gdje je nestala gradacija? Nisu ti svi prijatelji, neko je poznanik, neko drug, a samo jedna do možda pet osoba u životu ti mogu biti prijatelji. Poznanici mogu dobiti kafu i keks, drugovi raspon od pice do roštilja sa gajbom piva, a prijatelji će dobiti ne samo lično kuhanu večeru sa dobrim vinom i 100 godina star Port uz domaći kolač kao desert, nego i koštanu srž ako im (nedajbože) zatreba.
iz Mostara

#171 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

sadie_forever wrote:
iz Mostara wrote:

To je mozda tako ako si momak,omladinac ..ali mi smo porodicni ljudi svi,mozemo mi doci na kafu,na mezu a kad se ide iz daleka onda obicno napravi se rucak/vecera.takav obicaj praktikujemo mi ovdje,cak i ovi prokleti zapadnjaci nebi pizzu iznjeli vec se potrude sa nekim mesom pa gratiniranim krompirom,vinom ...ono ako je vecera za goste :D :D za njih je pizza smece od hrane,i jedina prilika kad gostima nudis pizzu je ako su ti pomagali u krecenju,preseljavanju u drugi stan i sl,.tad se naruci pizza
Šta ti je kad te roditelji odgoje konzervativno da ne kažem drugačije, pa praviš drugima da žderu da se ko biva ne osramitiš ti ili kuća, kakve veze ima što ste porodični ljudi, u restoran za 50KM svega ko drva :D više te košta što napraviš kući.

Da ponovim kad gosti dolaze u kuću dođu da meze a ne da žderu :D malo peksimeta/uštipaka sira i daj mu da nešto popije i mrš :mrgreen:
sadie_forever

#172 Re: Jesam li u pravu ?

Post by sadie_forever »

iz Mostara wrote: Šta ti je kad te roditelji odgoje konzervativno da ne kažem drugačije, pa praviš drugima da žderu da se ko biva ne osramitiš ti ili kuća, kakve veze ima što ste porodični ljudi, u restoran za 50KM svega ko drva :D više te košta što napraviš kući.

Da ponovim kad gosti dolaze u kuću dođu da meze a ne da žderu :D malo peksimeta/uštipaka sira i daj mu da nešto popije i mrš :mrgreen:
Prije bi se reklo da ti imas malo cudan odgoj

Kazem ti evo u i skandinaviji je isto,pravi se vecera klasicna..dakle parce mesa,gratinirani ili zapeceni krompir neke gljive i sl itd...nije poenta u cijeni :D jeftinije je narucit pizzu ,nego napravit dostojan rucak/veceru ali opet svako pravi vecinom
iz Mostara

#173 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

sadie_forever wrote: Prije bi se reklo da ti imas malo cudan odgoj

Kazem ti evo u i skandinaviji je isto,pravi se vecera klasicna..dakle parce mesa,gratinirani ili zapeceni krompir neke gljive i sl itd...nije poenta u cijeni :D jeftinije je narucit pizzu ,nego napravit dostojan rucak/veceru ali opet svako pravi vecinom
jel u umaku ala-antoan'

uh fuj da sam znao da ste dijaspora napaćena nebi komentirao ništa, bljak uh fuj gnjec štrc maju iš šic
jao_situacije

#174 Re: Jesam li u pravu ?

Post by jao_situacije »

u pravu si, što ne naruče nekada ćevape i pitu stalno pizzu

pa jebemumajku nisi talijanka
iz Mostara

#175 Re: Jesam li u pravu ?

Post by iz Mostara »

jao_situacije wrote:u pravu si, što ne naruče nekada ćevape i pitu stalno pizzu

pa jebemumajku nisi talijanka
mogu mislit iz kakva je sela došla u skadiNviju, sad mala drži nivo eeee drug moj
Post Reply