Ima ih, fakat!asurbanipal wrote:arzuhal wrote: Kontam odakle mi poznat taj stav...
Ah, kakvi tek šupci sjede ispod turbana i ahmedija.
Gu**ce daju, gu**ce probaju.
Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
- arzuhal
#151 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#152 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Najsličniji ili skoro pa identičan je otomanskoj praksi islama. Jednostavno zato što smo ga od njih preuzeli.asurbanipal wrote:Nurudin wrote:@mariner
Držimo se mi teme .
Ovaj bosanski islam nije nastao ni u kakvom evropskom okruženju, nego je donešen takav u Bosnu i bio u
sklopu otomanske imperije 500 godina.
Tačno je da je došao kao prethodnica ili u sklopu Osmanske imperije, ali je tačno i da se taj islam razvijao i nadopunjavao u specifičnim okolnostima. Islam u Bosni, tačnije njegovo shvatanje i razumijevanje je drugačije od onoga u Turskoj, Iranu, Indoneziji ili Saudijskoj Arabiji.
Ne samo mi, nego svi koji su bili pod vlašću otomanske imperije, skoro 700 godina , takva praksa islama je bila
dominantna. U Medini, srcu arapskog poluostrva koje se danas zove kraljevina Saudijska , je taj islam bio dominantan.
Tome svjedoče fotografije mezarja u Medini, nema valjda potrebe da ih postavljam?
Sve dok Englezi nisu potaknuli beduinska plemena na pobunu protiv Osmanlija, naoružali ih i oživili ideologiju
do tad marginalnog Abdul Vehaba, oca teologije danas poznatog vehabizma, koji su onda zatrli svaki trag
bilo kakvoj percepciji islama osim njihove. Dakle, do pojave engleskog uticaja, takva praksa islama se nije
praktikovala . Valjda su im ovi objasnili šta je njihova vjera, kao što nama danas pokušavaš ti i @dadinjo.
-
patriot_1
#153 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Kad si se već dotakao Islama u praksi,pitam te kakav on je u usporedbi sa Kršćanstvom?Nurudin wrote:Najsličniji ili skoro pa identičan je otomanskoj praksi islama. Jednostavno zato što smo ga od njih preuzeli.asurbanipal wrote:Nurudin wrote:@mariner
Držimo se mi teme .
Ovaj bosanski islam nije nastao ni u kakvom evropskom okruženju, nego je donešen takav u Bosnu i bio u
Tačno je da je došao kao prethodnica ili u sklopu Osmanske imperije, ali je tačno i da se taj islam razvijao i nadopunjavao u specifičnim okolnostima. Islam u Bosni, tačnije njegovo shvatanje i razumijevanje je drugačije od onoga u Turskoj, Iranu, Indoneziji ili Saudijskoj Arabiji.
Ne samo mi, nego svi koji su bili pod vlašću otomanske imperije, skoro 700 godina , takva praksa islama je bila
dominantna. U Medini, srcu arapskog poluostrva koje se danas zove kraljevina Saudijska , je taj islam bio dominantan.
Tome svjedoče fotografije mezarja u Medini, nema valjda potrebe da ih postavljam?
Sve dok Englezi nisu potaknuli beduinska plemena na pobunu protiv Osmanlija, naoružali ih i oživili ideologiju
do tad marginalnog Abdul Vehaba, oca teologije danas poznatog vehabizma, koji su onda zatrli svaki trag
bilo kakvoj percepciji islama osim njihove. Dakle, do pojave engleskog uticaja, takva praksa islama se nije
praktikovala . Valjda su im ovi objasnili šta je njihova vjera, kao što nama danas pokušavaš ti i @dadinjo.
Koliko je tolerantan?U mnogim Islamskim zemljama nije moguće izgraditi kršćansku crkvu!Zabranjeno!Čak i ako tamo ima kršćana,bilo kao domicilno stanovništvo bilo su tamo zaposleni!Dok u zemljama sa kršćanskom većinom nije nikakav problem da grade džamije!
Kad kršćanin pređe na Islam,nema nikakvih problema u tim zemljama,kad bi pak u Islamskim musliman prešao na kršćanstvo-ode glava!
Ponegdje čak i kad se Muslimanka uda za kršćanina,odreknu je se roditelji u boljem slučaju,u nekima ju ubiju!
Kršćani nemaju taj problem!N ašem Isusu se može izrugivati tko se sjeti,govoriti o njemu svašta,crtati ga na blasfemičan način a nek netko nacrta sliku Muhameda,ode glava!Ti o Isusu isto pišeš svašta a kad ja napišem o Muhamedu nešto što nisam izmislio nego se zna(o ubijanju,vođenju ratova,čudnim sexualnim navikama itd) onda po tebi ja namjerno vređam!
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#154 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Nemoj se ti @patrio rastezati po temama, nisi mi ni tamo odgovorio na pitanje .
Kako to , a crkve po Bosni i to pod muslimanskom vladavinom egzistiraju već 4-5 vijekova.
Vi počeli prije 50 godina i odmah "vidi nas" ! U stvari niste vi kršćani to ni dopustili nego sekularna vlast
Kako to , a crkve po Bosni i to pod muslimanskom vladavinom egzistiraju već 4-5 vijekova.
Vi počeli prije 50 godina i odmah "vidi nas" ! U stvari niste vi kršćani to ni dopustili nego sekularna vlast
- arzuhal
#155 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Niko se Isusu ne ruga i ne izruguje kao zapadni svijet, odnosno onaj svijet u kojem ili dominira kršćanstvo ili je izrazito kršćanskog naslijeđa (Zapadna Evropa, UK, Amerika...), muslimani se, osim što ne vjeruju da je Isus Sin Božiji ili Bog (što nije nikakvo izrugivanje), ne rugaju Isusu jer bi ruganje jednom Božijem poslaniku bio strašan grijeh, muslimani Isusa, odnosno Isaa sina Merjemina smatraju jednakim poslanikom kao i Muhammeda sina Abdullahova, alejhime-s-selam.patriot_1 wrote:N ašem Isusu se može izrugivati tko se sjeti,govoriti o njemu svašta,crtati ga na blasfemičan način a nek netko nacrta sliku Muhameda,ode glava!Ti o Isusu isto pišeš svašta a kad ja napišem o Muhamedu nešto što nisam izmislio nego se zna(o ubijanju,vođenju ratova,čudnim sexualnim navikama itd) onda po tebi ja namjerno vređam!
Dakle to da se na Zapadu Isusu izruguju kako hoće, to su sami kršćani dopustili, nisu pokazivali ljutnju, ogorčenost, nekako su navikli na to kao slobodu govora, postalo im svejedno, prihvatljivo, i sl.
Ne rugaju se muslimani Turske, Egipta, KSA, Irana, Indonezije, Pakistana, itd. Isusu, rugaju mu se po Americi i Evropi.
-
Nocty
#156 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
kakvo bolan razumjevanje?asurbanipal wrote:Nurudin wrote:@mariner
Držimo se mi teme .
pa niko od vas nema razuma u bosni
jedva znate put izgradit jadni nebili a on mi o razumu prica...
onaj ko ga je razumio kao i hriscanstvo je davno post'o agnostik il je otiso odatle...
cuj razum ej!
davno je to umrlo s vincanskom i starobosanskom kulturom unverzalizma.
stojim i cekam dok sam bio u posjeti u sarajevu (svom) na pjesackom prelazu da ljudi predju a "razumni" iza mene sviraju li sviraju...
- HardcoreMX
#157 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Ne možeš očekivati od mene mnogo jer mi je znanje skromno. A ja nisam od tebe očekivao da odmah konvertiraš, ti to ionako za zadnji čas ostavljaš, sve odjednom bude bitno što si godinama prije zaludnim smatrao. Sad je bitno, da je prevod točan kako veliš, nego kako glasi Korkutov ako onaj nije njegov?!dadinjo33 wrote:Nije Korkutov, nemoj biti povrsan, jer ce ti se desiti da pises puno, a zalud...
Bog dao da srca vjernika nekako jednako zatrepere kad se spomene i Isa i Muhammed, salavat i selam na njih. Jednako, istim intenzitetom, a čudno opet svako na svoj način. Čudesne su njihove pozicije, jedan drugog najavili.
-
Nocty
#158 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
jesil ti to fen dzezuitske literature?
meni odma naum padnu sva stradanja i kaos kad mi spomenes tu dvojicu a nikako mi ne bude fino
cuj bog dao
a jezuiti obrnuli od ukradene kriptografije esenske,i to odma iz stopa da znas sta smijes a sta ne smijes,jer samo oni smiju...
sto nije bog napiso ? il jos bolje samo ljude cujem kako govore za boga
umjesto svoj dnk da odmotava i rekonstruise(koji je bog napiso) on se ufatio jezuitskih pokvarevstina i izvrcanja
meni odma naum padnu sva stradanja i kaos kad mi spomenes tu dvojicu a nikako mi ne bude fino
cuj bog dao
a jezuiti obrnuli od ukradene kriptografije esenske,i to odma iz stopa da znas sta smijes a sta ne smijes,jer samo oni smiju...
sto nije bog napiso ? il jos bolje samo ljude cujem kako govore za boga
umjesto svoj dnk da odmotava i rekonstruise(koji je bog napiso) on se ufatio jezuitskih pokvarevstina i izvrcanja
- HardcoreMX
#159 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Ja doista ne znam šta je dzesuitska literatura, ali znam da je fen na njemačkom sušilo za kosu i brand jedne njihove firme.
Ne znam šta znači riječ bog, a što ti ne bude fino kad se spomenu njih dvojica, realno zato što si ateista.
Ne znam šta znači riječ bog, a što ti ne bude fino kad se spomenu njih dvojica, realno zato što si ateista.
-
Nocty
#160 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
nisam ateista nego agnostik
ay yayay ne znas ko su jezuiti?
preko hiljadu godina vec ti rasturaju drzavu i cine sve da bude takva kakva jest i ne znas ko su
know your fucking enemy
oni nemaju svoju zemlju ,sve je njihovo
pa kad su im bosnjani rekli go fak yurselfs
doso nemanjic da kleci papi kako se jeres siri po bosni
kako su to bezbozni ljudi...odma mi nesto krene iz stomaka kad pocnem odmotavat te dogadjaje...
muhamedovi ucitelji ,ljubi ih majka...Pravite vi stolice i dalje kad vam papa dodje u posjetu i jagmite ko ce bolju napravit... za sjest i plakat samo...
ay yayay ne znas ko su jezuiti?
preko hiljadu godina vec ti rasturaju drzavu i cine sve da bude takva kakva jest i ne znas ko su
know your fucking enemy
oni nemaju svoju zemlju ,sve je njihovo
pa kad su im bosnjani rekli go fak yurselfs
doso nemanjic da kleci papi kako se jeres siri po bosni
kako su to bezbozni ljudi...odma mi nesto krene iz stomaka kad pocnem odmotavat te dogadjaje...
muhamedovi ucitelji ,ljubi ih majka...Pravite vi stolice i dalje kad vam papa dodje u posjetu i jagmite ko ce bolju napravit... za sjest i plakat samo...
-
dadinjo33
#161 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Jedno je (ne)znanje, a drugo-povrsnost. Povrsnost na drugu-nesto treceHardcoreMX wrote:Ne možeš očekivati od mene mnogo jer mi je znanje skromno. A ja nisam od tebe očekivao da odmah konvertiraš, ti to ionako za zadnji čas ostavljaš, sve odjednom bude bitno što si godinama prije zaludnim smatrao. Sad je bitno, da je prevod točan kako veliš, nego kako glasi Korkutov ako onaj nije njegov?!dadinjo33 wrote:Nije Korkutov, nemoj biti povrsan, jer ce ti se desiti da pises puno, a zalud...
Bog dao da srca vjernika nekako jednako zatrepere kad se spomene i Isa i Muhammed, salavat i selam na njih. Jednako, istim intenzitetom, a čudno opet svako na svoj način. Čudesne su njihove pozicije, jedan drugog najavili.
- HardcoreMX
#162 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
@nocty
Agnostik je isto što i ateist, samo bez muda da to kaže.
Ovo ostalo da si nekim hijeroglifima pisao, možda bi bolje razumio.
- SamoVasGledam
#163 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Primetio sam da muslimani veoma ponosno daju svojim sinovima ime Muhamed. To je čini mi se i najčešće ime u svetu uopšte. Međutim hrišćani (osim ovih sa španskog govornog područja) uopšte im ni na pamet ne pada da svojim sinovima daju ime Isus. Valjda se to smatra bogohuljenjem ili šta već. Mada iskren da budem kada bi upoznao nekoga ko se zove Isus pomislio bi da su ga roditelji zaebavali.
Ali nije to u pitanju samo sa Isusom i Muhamedom. Kod muslimana ima i Musa i Sulejmana, dok god hrišćana nema Mojsija i Solomona. Hrišćani uglavnom koriste ova apostolska imena tipa Pavle, Petar, Jovan, Andrej, Filip, Luka, Toma, Matej, Marko... Tu i tamo neka starozavetna tipa Adam i David. Ali nigde nema Mojsija i Solomona. A Mojsije zvuči baš onako muški i opako. Da meni učiteljica ili nastavnica kaže ''Brzo kod direktora Mojsija u kancelariju'' noge bi mi se tresle.
Ali nije to u pitanju samo sa Isusom i Muhamedom. Kod muslimana ima i Musa i Sulejmana, dok god hrišćana nema Mojsija i Solomona. Hrišćani uglavnom koriste ova apostolska imena tipa Pavle, Petar, Jovan, Andrej, Filip, Luka, Toma, Matej, Marko... Tu i tamo neka starozavetna tipa Adam i David. Ali nigde nema Mojsija i Solomona. A Mojsije zvuči baš onako muški i opako. Da meni učiteljica ili nastavnica kaže ''Brzo kod direktora Mojsija u kancelariju'' noge bi mi se tresle.
- HardcoreMX
#164 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Gore kažeš da nije Korkutov prevod?! Da, ti bolje pratiš, primjetio si da je točan prevod. To je presedan tvog (ne)znanja, jer si prije zagovarao da nije točan. Valjda se nećeš zadržati čitav život samo na površnosti pa da ne konvertiraš.dadinjo33 wrote:Jedno je (ne)znanje, a drugo-povrsnost. Povrsnost na drugu-nesto trecedadinjo33 wrote:Nije Korkutov, nemoj biti povrsan, jer ce ti se desiti da pises puno, a zalud...Pa ti si postirao Korkutov prevod, ali ocito nisi upratio o cemu se radi.
-
dadinjo33
#165 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Igrica se zove: Pronadji razliku izmedju dva prevoda i jako lose ju igras 
-
Nocty
#166 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
agnostik je neko koji zna a ne "vjeruje" da su sve vodece i manje vodece religije u sustini povezane kroz svoju humanost i znanjem okoline...Takodjer ne tvrdim da bog postoji ili ne postojiHardcoreMX wrote:@nocty
to je osnova (nule i jedinice) postoje al ih ne vidis pa kao i da ne postoje.
tvoj razum ne moze shvatit istovremeno postojanje i nepostojanje
ili ako se svemir siri sta je onda tamo gdje se jos nije prosirio?
namjerno pisem hilogrifima,nebi me bolje razumio da ti otvoreno pisem,vjeruj mi
-
Nocty
#167 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
mojsije?SamoVasGledam wrote:Primetio sam da muslimani veoma ponosno daju svojim sinovima ime Muhamed. To je čini mi se i najčešće ime u svetu uopšte. Međutim hrišćani (osim ovih sa španskog govornog područja) uopšte im ni na pamet ne pada da svojim sinovima daju ime Isus. Valjda se to smatra bogohuljenjem ili šta već. Mada iskren da budem kada bi upoznao nekoga ko se zove Isus pomislio bi da su ga roditelji zaebavali.
tebi ako se daje ime po sprematozi gljive onda samo naprijed

vi prvo morate da proucavate sumerski jezik da bi dalje mogli diskutovat a kamoli spekulisat.
- HardcoreMX
#168 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Igrica neka, au onda sam na pogrešnom pdf, konto religija, a ono računari i tehnologija. Halali, reko sam ti da mi je znanje skromno. Zato si ti tu da nam pravovremeno kažeš da je Korkutov prevod točan.dadinjo33 wrote:Igrica se zove: Pronadji razliku izmedju dva prevoda i jako lose ju igras
- HardcoreMX
#169 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Maloprije sam osvanuo na pogrešnom pdf, a sad opet na pogrešnoj temi, ovaj opet user piše hijeroglifima...Nocty wrote: agnostik je neko koji zna a ne "vjeruje" da su sve vodece i manje vodece religije u sustini povezane kroz svoju humanost i znanjem okoline...Takodjer ne tvrdim da bog postoji ili ne postoji
to je osnova (nule i jedinice) postoje al ih ne vidis pa kao i da ne postoje.
tvoj razum ne moze shvatit istovremeno postojanje i nepostojanje
ili ako se svemir siri sta je onda tamo gdje se jos nije prosirio?
namjerno pisem hilogrifima,nebi me bolje razumio da ti otvoreno pisem,vjeruj mi
Last edited by HardcoreMX on 17/04/2017 17:41, edited 1 time in total.
-
dadinjo33
#170 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
HX,
Ma, druze, provalis se, ni ne skontas o cemu se pise, ali pises kilometarske postove ('ne znam ni na sta odgovoram, ali dobro na to odgovaram'), ne skontas ni iz drugog puta nakon sto ti se nacrta, nadati se da si skontao iz treceg i onda 1000 supljaka u svrhu 'ispao sam glup, ali je bitno ne.priznati'. Nidje veze.
Ma, druze, provalis se, ni ne skontas o cemu se pise, ali pises kilometarske postove ('ne znam ni na sta odgovoram, ali dobro na to odgovaram'), ne skontas ni iz drugog puta nakon sto ti se nacrta, nadati se da si skontao iz treceg i onda 1000 supljaka u svrhu 'ispao sam glup, ali je bitno ne.priznati'. Nidje veze.
- HardcoreMX
#171 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Je li vidite ovdje nekog ili nešto sa HX ili je to samo kod mene?! 
dadinju33 sam malopre pohvalio za njegovo znanje, a on sad tvrdi da je ispao glup?! what's going on?!
dadinju33 sam malopre pohvalio za njegovo znanje, a on sad tvrdi da je ispao glup?! what's going on?!
Last edited by HardcoreMX on 17/04/2017 17:47, edited 1 time in total.
-
Nocty
#172 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
dobro je memo ohani malo
- HardcoreMX
#173 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Evo i neki memo sad...Da nije i on lafo agnostik?! 
-
Nocty
#174 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
ma dobar je memo
- HardcoreMX
#175 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!
Ako je dobar agnostik tako kao ti, onda ne valja.