Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post Reply
Connaisseur Karlin

#151 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
joj SaraFina, tvoj svaki post je presao u formu napada, prvi sport na forumu :-) :lol: lakse malo :)

fasizam je pristuan u EU, a ni zakoni ga ne mogu u potpunosti eliminirati, kako ne kuzis o cemu pisem :roll:

naravno da ne znaci da je prihvacen, vec je drustvena pojava koa se ne moze u potpunosti eliminirati iz jednog drustva, bez ozbira da li je ono u EU ili van EU :)

cirilicen ploce nisu iskljucivo problem lingivisticara u HR i EU,vec politicara , kao izvora svakog zla :)
Kakvog napada? Fašizam je negativna pojava kao i ekstremni islam. Ti fašizam revitaliziraš, a prodaješ svoj forumski opus pod multietnički, prepun pozitivne vibre i uzajamne medjunacionalne i medjureligijske tolerancije.
Kontaš?
Kvotaš me s pitanjem totalno nebuloznim " da li su svi Bosanci muslimani" a uopće nisi skužila tijek razgovora.
I onda na kraju lajkaš post od PanaKoNAde prepun vjerske netrepeljivosti :D
Mislim, kome i zašto prodaješ m... pod bubrege? :D
vodis verbalnu debatu sa mnom sa tonom napada, i donosi zakljucke , bez tendencije da razumijes sagovrnika , plus, sad pokusavas vlasiti lapsus opravdati kao rezultat mog nerazumijevanja napisanog :) nisi razumejla moju podrsu u vezi komantara vezanog za Charles Hebdo...

ako zelis suradjivati u debati,to moras i dokazati, no trentno se kreces van kolosijeka :)
Connaisseur Karlin

#152 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Connaisseur Karlin »

_BataZiv_0809 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Inace pitanje "Odakle si" -( cesto praceno podrugljivim pogledom) je solidan indikator za krkana.
mene nisu to nikad ni pitali, vec iskljucivo ime i prezime ;-)
Connaisseur Karlin wrote: yup :) Balkanci to rade i na Zapadu ;-) pitaju svoje iz kojeg si tora :D

pitaju , sa ciljem : da znaju sto mog pricati pred tobom :)
Dogovori se sa sobom jbt :D
gdje sam napisala da me pitaju "odakle si" :?
SaraFina

#153 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by SaraFina »

vodis verbalnu debatu sa mnom sa tonom napada, i donosi zakljucke , bez tendencije da razumijes sagovrnika , plus, sad pokusavas vlasiti lapsus opravdati kao rezultat mog nerazumijevanja napisanog :) nisi razumejla moju podrsu u vezi komantara vezanog za Charles Hebdo...

ako zelis suradjivati u debati,to moras i dokazati, no trentno se kreces van kolosijeka :)
LOL

Priznaj da se zezaš? Ne mogu vjerovati da neko može ovako ( ozbiljno ) nebulozan komentar " baciti ".

Eto igraj se s momcima :D
Alfons Kauders

#154 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

Zasto ljudi tako ozbiljno shvate moju zajebanciju? :)

Ali eto, dobro dodje da dokaze da ipak nismo isti. Naime, cini se da je najveca razlika u tome sto Bosnjaci prvi skontaju kad ih neko trolla i onda elegantno ulete u zajebanciju, dok neki smatraju da su ova pitanja zaista bitna i ozbiljna, kao i moja tema.

Toliko o onoj prici o kompleksima koju je jucer pomenuo kolega. Naime, neki osjecaju potrebu da se kurce i dokazuju kroz kvazi-naucne skupove u Neumu, osjecaju potrebu za dokazivanjem.

Za razliku od njih, ja ne moram nista dokazivati, pa umjesto "naucnog skupa" mogu otvoriti provokatorsku temu. Tema ima podjednaku "naucnu vrijednost" kao skup u Neumu, s tim da meni nisu trebali hoteli i TV kamere. Otvorio sam je u pauzi izmedju mijenjanja napojne i SSD-a, da mi ne bude dosadno, odnosno da mogu jebavat posten narod dok mene jebu instalacije.
SaraFina

#155 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:Zasto ljudi tako ozbiljno shvate moju zajebanciju? :)

Ali eto, dobro dodje da dokaze da ipak nismo isti. Naime, cini se da je najveca razlika u tome sto Bosnjaci prvi skontaju kad ih neko trolla i onda elegantno ulete u zajebanciju, dok neki smatraju da su ova pitanja zaista bitna i ozbiljna, kao i moja tema.

Toliko o onoj prici o kompleksima koju je jucer pomenuo kolega. Naime, neki osjecaju potrebu da se kurce i dokazuju kroz kvazi-naucne skupove u Neumu, osjecaju potrebu za dokazivanjem.

Za razliku od njih, ja ne moram nista dokazivati, pa umjesto "naucnog skupa" mogu otvoriti provokatorsku temu. Tema ima podjednaku "naucnu vrijednost" kao skup u Neumu, s tim da meni nisu trebali hoteli i TV kamere. Otvorio sam je u pauzi izmedju mijenjanja napojne i SSD-a, da mi ne bude dosadno, odnosno da mogu jebavat posten narod dok mene jebu instalacije.
Zato što kvalitetno trolaš. Smisliš provokativan naslov. Zadaš se u uvodnom postu a i nastaviš pratiti konverzaciju na temi dodatno dolijevajući ulje :D
Osim toga kad tema krene tonuti i učesnici izgube interes podigneš je opet na prvu stranu da bude aktivna.
Hoćeš dalje da nabrajam? :D
Vipsilon

#156 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Vipsilon »

Tema je super.

Dok se naši dragi hercegovci prodaju kao europejci, njihova mladež skrvnari groblja, skandira ustaškim/nacističkim pozdravima, baca kamenje sa starog mosta - objekta na UNESCO-voj listi.

I da bi skrenuli pozornost sa sebe, samo okrenu priču u pravcu radikalnog Islama, ekstremista, opasnih bradatih Bošnjaka koji idu u džamiju. A Bošnjo ko Bošnjo, ne treba puno da ga zabaviš sa sobom. Samo mu nametni problem i temu za razmišljanje.
animals

#157 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by animals »

Vipsilon wrote:Tema je super.

Dok se naši dragi hercegovci prodaju kao europejci, njihova mladež skrvnari groblja, skandira ustaškim/nacističkim pozdravima, baca kamenje sa starog mosta - objekta na UNESCO-voj listi.

I da bi skrenuli pozornost sa sebe, samo okrenu priču u pravcu radikalnog Islama, ekstremista, opasnih bradatih Bošnjaka koji idu u džamiju. A Bošnjo ko Bošnjo, ne treba puno da ga zabaviš sa sobom. Samo mu nametni problem i temu za razmišljanje.
E da si ti i drugi stanovnici BIH, na Evropskom nivou, ne bi ni mladez bila takva..
hAZNADAR

#158 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

Bez obzira na ozbiljnost teme - skoro uvijek isplivaju na povrsinu aktuelni unutrasnji problemi u probosanskim snagama. Namjerno ne kazem kod Bosnjaka.

A aktuelni problemi su uglavnom netolerancija dvije krajnosti. Sa jedne strane netolerancija jugonostalgicara, ljevicara, urbane umisljene elite, tobozih kosmopolita,.. uglavnom prema islamu, Bosnjacima,... a sa druge strane mahalski islamizam, vjersko busanje, tobozi patriotizam,.. uglavnom prema ateistima, agnostsicima, liberalima,..

I jednima i drugima je pored netolerancije zajednicko da su neinformisani, totalno neinformisani a ubjedjeniji u svoje stavove i predrasude od doktora nauka.

I ovakvom temom samo zamutis vodu i svasta ispliva na povrsinu.
Alfons Kauders

#159 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:

Zato što kvalitetno trolaš. Smisliš provokativan naslov. Zadaš se u uvodnom postu a i nastaviš pratiti konverzaciju na temi dodatno dolijevajući ulje :D
Osim toga kad tema krene tonuti i učesnici izgube interes podigneš je opet na prvu stranu da bude aktivna.
Hoćeš dalje da nabrajam? :D
Ljudima je jako lako manipulisati, narocito kada imaju zestoke predrasude na koje uvijek mozes racunati. :wink:

Izbor teme je kljucan. Mora biti dovoljno ozbiljna da se ljudi upecaju, ali opet dovoljno lezerna za zajebanciju. Ova tema je narocito skakljiva, narocito kod Hrvata. Dio Bosnjaka ce se upecati oko Turske i Islama, a Srbe svakako zaboli za ovim stvarima, jer oni zive u svom svijetu.
SaraFina

#160 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
Ljudima je jako lako manipulisati, narocito kada imaju zestoke predrasude na koje uvijek mozes racunati. :wink:

Izbor teme je kljucan. Mora biti dovoljno ozbiljna da se ljudi upecaju, ali opet dovoljno lezerna za zajebanciju. Ova tema je narocito skakljiva, narocito kod Hrvata. Dio Bosnjaka ce se upecati oko Turske i Islama, a Srbe svakako zaboli za ovim stvarima, jer oni zive u svom svijetu.
Ne vidim hafisagu i kolindca..jesi njih upecao?
Bez njih, ocjena teme kvaliteta je 6,5/10 :D
Alfons Kauders

#161 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

Zato jer Bosnju vodi Bakir.

Da Bosnju vodim ja, nakon Kolindine izjave bih zvanicnim kanalima trazio informacije o teroristickim kampovima u BiH, a u cijeli proces bih ukljucio predstavnike EU i SAD - jer bi to trebao biti i njihov interes.

Pa neka Kolinda onda dostavi informacije i dokaze kako bi BiH mogla poduzeti korake kako bi se razbile te teroristicke grupe prije no sto neko nastrada. Ako nam RH odbije pomoci u borbi protiv terorizma, ukoliko uskrati navedene informacije, na taj nacin bi de-facto postala prvi i jedini drzavni sponozor salafistickog terorizma u Evropi. E sad, ako je RH sponzor ISIL-a u BiH, ako ih stiti, to je neprijateljsko djelovanje i BiH se ima pravo braniti, odnosno poduzimati sasvim legalne i legitimne mjere protiv RH i njenih predstavnika koji stite teroriste u BiH. Znate kako je G.W. Bush rekao - ili ste s nama, ili ste protiv nas.

Trenutno stanje je da je RH protiv nas i na strani ISIL-a, sudeci prema izjavama predsjednice i premijera. Imajuci u vidu njihove izjave, samo se da zakljuciti da RH odbija Bosni i Hercegovini dostaviti obavjestajne podatke o vise hiljada terorista za koje tvrde da su na nasem teritoriju. Dakle, s njima su! :D

Ili bi jednostavno morali priznati da su lazovi? Da im je Predsjednica najobicnija nesposobna kobila koja smatra da moze izmisljati populisticke gluposti bez ikakvih posledica, da su im obavsjestajne agencije amorfna skupina stranackih idiota koja ne znaju razlikovati teroristu od hipstera, da im je granicna policija neprofesionalna i kriminalno nesposobna. Mislim, ovo vec znamo, ali eto, kad vec insistiraju neka nam dostave dokaz crno na bijelo.
Alfons Kauders

#162 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

hAZNADAR wrote:

Bez obzira na ozbiljnost teme - skoro uvijek isplivaju na povrsinu aktuelni unutrasnji problemi u probosanskim snagama. Namjerno ne kazem kod Bosnjaka.

A aktuelni problemi su uglavnom netolerancija dvije krajnosti. Sa jedne strane netolerancija jugonostalgicara, ljevicara, urbane umisljene elite, tobozih kosmopolita,.. uglavnom prema islamu, Bosnjacima,... a sa druge strane mahalski islamizam, vjersko busanje, tobozi patriotizam,.. uglavnom prema ateistima, agnostsicima, liberalima,..

I jednima i drugima je pored netolerancije zajednicko da su neinformisani, totalno neinformisani a ubjedjeniji u svoje stavove i predrasude od doktora nauka.

I ovakvom temom samo zamutis vodu i svasta ispliva na povrsinu.
Sve sto govna dize na povrsinu je dugorocno dobro za drustvo. Lakse ih je upecati.

Ali nisam siguran da je ta netolerancija toliko izrazena, niti da ide u krajnost. Dobro, ide u krajnost ako ce nam jedinica mjere s jedne strane biti neki bradonja koji se vratio sa ekskurzije u Siriji, a s druge strane Lejla Colak. Mislim da se mozemo sloziti da to nije mainstream?

Ta medjubosnjacka prepucavanja postoje i smatram da je dobro da isplivaju iz jednog prostog razloga - zato sto se nerijetko dokaze da i jedni i drugi imaju dosta vise zajednickog no sto su voljni priznati.
Alfons Kauders

#163 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hafis mi je na ignore radi svojih izjava o Posavini, odnosno radi vrijedjanja branitelja Posavine i sire regije sjeveroisticne Bosne, tako da izbjegava teme koje pokrenem. :)
Challenger__

#164 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Challenger__ »

SpecialOffer wrote:
Challenger__ wrote:
dječak sa šibicama wrote:

neeuropske vrijednosti
Bože sačuvaj... Zna li se sudski epilog ovog slučaja?
Citajuci komentare ispod videa pisu da je ova sto snima u zatvoru zbog ovog.
:thumbup:
mO k3

#165 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by mO k3 »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hafis mi je na ignore radi svojih izjava o Posavini, odnosno radi vrijedjanja branitelja Posavine i sire regije sjeveroisticne Bosne, tako da izbjegava teme koje pokrenem. :)
ma hafiz je izgubio osjecaj za realnost zato da ga ne treba zauzimati za ozbiljno , kolinda je jos dijete :)
Sve u svemu tema je dobra ....
Novak20

#166 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:

Zato jer Bosnju vodi Bakir.

Da Bosnju vodim ja, nakon Kolindine izjave bih zvanicnim kanalima trazio informacije o teroristickim kampovima u BiH, a u cijeli proces bih ukljucio predstavnike EU i SAD - jer bi to trebao biti i njihov interes.

Pa neka Kolinda onda dostavi informacije i dokaze kako bi BiH mogla poduzeti korake kako bi se razbile te teroristicke grupe prije no sto neko nastrada. Ako nam RH odbije pomoci u borbi protiv terorizma, ukoliko uskrati navedene informacije, na taj nacin bi de-facto postala prvi i jedini drzavni sponozor salafistickog terorizma u Evropi. E sad, ako je RH sponzor ISIL-a u BiH, ako ih stiti, to je neprijateljsko djelovanje i BiH se ima pravo braniti, odnosno poduzimati sasvim legalne i legitimne mjere protiv RH i njenih predstavnika koji stite teroriste u BiH. Znate kako je G.W. Bush rekao - ili ste s nama, ili ste protiv nas.

Trenutno stanje je da je RH protiv nas i na strani ISIL-a, sudeci prema izjavama predsjednice i premijera. Imajuci u vidu njihove izjave, samo se da zakljuciti da RH odbija Bosni i Hercegovini dostaviti obavjestajne podatke o vise hiljada terorista za koje tvrde da su na nasem teritoriju. Dakle, s njima su! :D

Ili bi jednostavno morali priznati da su lazovi? Da im je Predsjednica najobicnija nesposobna kobila koja smatra da moze izmisljati populisticke gluposti bez ikakvih posledica, da su im obavsjestajne agencije amorfna skupina stranackih idiota koja ne znaju razlikovati teroristu od hipstera, da im je granicna policija neprofesionalna i kriminalno nesposobna. Mislim, ovo vec znamo, ali eto, kad vec insistiraju neka nam dostave dokaz crno na bijelo.
Možda je malo van teme ali evo Predsjednice RH (za koju mislim da je instalirana od strane ustaške emigracije) sa likom kojeg moja glava sama poveže sa nekim sra..em. E sad dal' su pričali o uticaju Rusije na Agrokor ili "problemima" u susjedstvu, Boga pitaj.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvat ... senatorom/

Image
broj dva

#167 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by broj dva »

155_mm wrote:
bh.tornjak wrote:sta su to europske vrijednosti...??

kolonijalizam...???
porobljavanje....??
otimacina...pljacka...???
robovlasnistvo...??
kulturocidi...???
genocidi...???

nemaju Bosnjaci nista s ovim europskim vrijednostima ....
ovo su planetarne vrijednosti kolega. ne mozes i samo prisiti europi. ocigledno je da EU trenutno ima vrijednosti koje su itekako privlacne za milione ljudi raznih starosti i spola. kako objasniti cinjenicu da je saudijska arabija nekih 350 km od sirije pa opet milioni pokusavaju da se dokopaju 3500 km udaljenog stokholma.
---
Upravo. A kolonizaciju i ostalo treba prosmatrati u svom istorijskom kontekstu.
Daleko od toga da je evropa cista ko suza ali vecina grijeha su u proslosti. Sada imamo (mahom) demokratiju, ljudska prava, jednakost medju spolovima, slobodu govora, prava radnika...
Gdje je bolje ? U Aziji ? Africi ? Bliskom ili dalekom istoku ? Cinjenica je da su zemlje sa rasprostranjenim "evropskim" vjrednostima najbolje za svoje gradjane.
A mi...mozda nekad i nama iz guzice u glavu dodje i da shvatimo da je samo nasa greska sto te vrijednosti ne zive i kod nas.
Alfons Kauders

#168 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

mO k3 wrote:
Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:
ma hafiz je izgubio osjecaj za realnost zato da ga ne treba zauzimati za ozbiljno , kolinda je jos dijete :)
Sve u svemu tema je dobra ....
Ja mogu svasta tolerisati, ali nemam namjeru trpiti likove koji ismijavaju stotine ljudi koji su gore poginuli, narocito ako takvo baljezganje dolazi od likova koji su skupljali ratni staz po makarskoj rivijeri i zapadnoj Hercegovini dok su nasi ostavljali kosti po Posavini.
mO k3

#169 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by mO k3 »

@alfons :thumbup:
necemo vise o njima ...
Alfons Kauders

#170 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote: Možda je malo van teme ali evo Predsjednice RH (za koju mislim da je instalirana od strane ustaške emigracije) sa likom kojeg moja glava sama poveže sa nekim sra..em. E sad dal' su pričali o uticaju Rusije na Agrokor ili "problemima" u susjedstvu, Boga pitaj.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvat ... senatorom/

Image
McCain se ne bavi ekonomijom vec nekim drugim stvarima. Ne vjerujem da je tu radi Agrokora, a ni radi BiH. Prije ce biti da obilazi "nove" clanice NATO-a u nestabilnim podrucjima, cisto kako bi ublazio neke izjave nove administracije o NATO-u. Imajte u vidu da je Hrvatska od SAD nedavno dobila eskadrilu modernih izvidjacko-borbenih helikoptera i nekoliko MLRS-ova, da ne izdaje bas puno za odbranu, a da nova administracija uporno kenja o famoznih 2% GDP-a. (Trenutno imaju oko 1.2%, a ove godine dizu potrosnju za 9%, sto je opet ni blizu onom sto Trump trazi).

Naravno da je bitan i ruski kapital, ali mislim da je to malo prenapuhano. Rusi nece "kupiti" Slavoniju ili bilo koji dio Hrvatske, ali ovo im dobro dodje kao politicko sredstvo za pritisak na Hrvatsku. U biti, Hrvatska je trenutno NATO clanica kojoj privreda zavisi od Rusije i ruskih banaka upitnog vlasnistva, sto je problematicno i van ekonomske sfere. Ne vjerujem da Rusi namjeravaju puno prcati Hrvatsku, ali ce iskoristiti priliku da poklope sve sto Agrokor ima u Srbiji. Za BiH nisam siguran, a i ne vjerujem da imaju interesa.

Kako bilo, drago mi je vidjeti McCaina u Hrvatskoj, ako nista onda zato sto je penicilin za rusofile. Uostalom, McCain ima prilicno ok stavove o BiH. Bilo bi bolje da je tu Biden, ali jebiga - ako ne mozemo dobiti Bidena, moj drugi izbor bi bio McCain. Po pitanju Rusa, mozda cak i prvi izbor.
hAZNADAR

#171 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

broj dva wrote:
---
Daleko od toga da je evropa cista ko suza ali vecina grijeha su u proslosti. Sada imamo (mahom) demokratiju, ljudska prava, jednakost medju spolovima, slobodu govora, prava radnika...
Gdje je bolje ? U Aziji ? Africi ? Bliskom ili dalekom istoku ? Cinjenica je da su zemlje sa rasprostranjenim "evropskim" vjrednostima najbolje za svoje gradjane.
A mi...mozda nekad i nama iz guzice u glavu dodje i da shvatimo da je samo nasa greska sto te vrijednosti ne zive i kod nas.
A koje to evropske vrijednosti ne zive kod nas? Osim ekonomije naravno.

Osim RS gdje se brani jezik i mnogo toga proglasava jednonacionalno - imas li primjera da ne postoji demokratija, ljudska prava, jednakost medju spolovima, sloboda govora, prava radnika,..?
broj dva

#172 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by broj dva »

hAZNADAR wrote:
broj dva wrote:
---

Osim RS gdje se brani jezik i mnogo toga proglasava jednonacionalno - imas li primjera da ne postoji demokratija, ljudska prava, jednakost medju spolovima, sloboda govora, prava radnika,..?
---
Prava radnika ? Ozbiljno tvrdis da su radnici u BiH zasticeni ?
Jednakost medju spolovima ? Mozda u teoriji, u praksi nikako.
Ljudska prava ? Prije dva dana rodicu mi spucalo auto na pjesackom, bacio je tip 4 metera. Godpodin bivsi direktor je dobio 150 km kazne i dvi tackice na vozackoj.
Demokratija? Koliko mrtvi ljudi glasa kod nas ?
Alfons Kauders

#173 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Alfons Kauders »

broj dva wrote:
hAZNADAR wrote:
broj dva wrote:
---

---
Ljudska prava ? Prije dva dana rodicu mi spucalo auto na pjesackom, bacio je tip 4 metera. Godpodin bivsi direktor je dobio 150 km kazne i dvi tackice na vozackoj.
Dobro je prosla - da je bio SDA direktor, ona bi platila kaznu i popravak auta.
Sara03

#174 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by Sara03 »

hAZNADAR wrote:
broj dva wrote:
---

A gdje su nam vladavina prava i pravna država, možda i najveći temelj svih evropskih vrijednosti? Bez uređenog sistema i njegove skladne organizacije i poštivanja pravnih normi, zasigurno nema ni prave demokratije, ni sloboda koja bi trebala pripadati svakom pojedincu.

Počnimo od najvišeg akta Ustava, koji je baziran na principima čiste diskriminacije. Koliko je slučajeva BiH izgubila pred Sudom za ljudska prava u Strazburu? Koliko poštujemo nacionalne manjine i kakva su njihova prava?

Da li živimo u društvu gdje vlada jednakost svih njegovih jedinki, ili je isto ustvari duboko marginalizirano? Da li nam je svijest toliko zdrava da idalje u sav glas vičemo 'ubij pedera', i koji smo na listi makar po poštivanju takvih osoba, jer je sasvim jasno da iste ovdje ne mogu očekivati nikakva prava ni za narednih stotinu godina.
hAZNADAR

#175 Re: Bošnjaci - nositelji evropskih vrijednosti? (koji se ne kurče)

Post by hAZNADAR »

broj dva wrote:
---
Kada su plate dobre, pa se uplacuje redovno u sindikat pa sindikat jak - bolja su i prava radnika. Sve je u ekonomiji. Ne mozes imati prava radnika sa ovakvim platama i gdje poslodavac prije ekonomise da uopce firma prezivi negoli da gradi vile po azurnoj obali.
A taj primjer koji spominjes pod ljudska prava nije ljudska prava vec pravni sistem.
Kazne u saobracaju su jako niske i u skandinavskim zemljama.

Incident sa mrtvim ljudima nije pravilo. Mi imamo demokratski sistem gdje biramo vlast - za razliku od mnogih zemalja gdje ne mozes. Kao u Bjelorusiji recimo ako cemo samo o Evropi.

Naravno da jeste mnogo toga na zapadu bolje. Ali sve je bolje kada je ekonomija bolja. A ekonomija je bolja kada ljudi sami imaju kriticku svijest, patriotizam, sloznost,.. pa placaju poreze bolje, biraju na izborima bolje, cuvaju drustvenu svojinu bolje. Kako god okrenes - organizacija i sloznost je kljuc svega. Onima koji to nemaju - mozes pumpati milijarde - nece biti bolje. Oni koji to imaju ce od nicega napraviti nesto.

U BiH nedostaje ta svijest. Ali po pitanju demokratije, prava radnika, zakonodavstva, jednakosti spolova, ljudskih prava,... u osnovi nema velike razlike.
Post Reply