Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
- HAVANA
#151 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Dobro eto nemojte.Rijesen problem. 
- Connaisseur Karlin
#152 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
auuuu, nemas pojma kako funkcioniraju sistem glasanja i rad politickih partijauglavnomja wrote:Connaisseur Karlin wrote:
kakve mogucnosti ima glasacbira ponudjene opcije
![]()
moras razumjeti,da je davanje opcija politicki potez![]()
ako zelis mjenjati vlas, treba raditi reforemm unutar dustva,a reforme se ne desavaju glasanjima
nego cime? revolucijom?
u ustavu svake demokratske zemlje stoji da svaki punoljetni gradjanin ima prava da bira i da bude izabran (sad bosna i sprdnja od drzave, sejdic i finci za predsjednistvo je druga prica ...)
znaci svako ko ima ideju, volju, zivce, drustvo, ekipu ... moze oformiti politicku partiju, predstaviti prpgram i biti ravnopravan na listi
e, sad koliko je to posla, koliko ima konstruktivnih ideja, vremna, skupljanja potpisa, propagiranja, duela sa nepismenim agresivnim tupavcima koji ne razumiju nista urlanja i svoje nacije ... itd ... a narocito mentaliteta: dje cu se ja blamirat, ili vidi papka, znam ga kad je prepisivo na casu ... 'ta ce on vakav nakav ... za bibera nije im'o ...
a svi pametni kad treba kritikovati, znaju sve ... u kafani ili preko tastaure, anonimno
u drzavi poput BiH , gleasanje ima jos manje smisla i logike , jer drzavni ustav treba biti obnovljen , jer isti diskiminira vlastite grdjane , i naravno, to cak legalno rade i politicari
- Connaisseur Karlin
#153 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
HAVANA, ti si bas naivan, sto se promjenilo sa glasanjem zadnjih 25 godinaHAVANA wrote:Dobro eto nemojte.Rijesen problem.
- HAVANA
#154 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Dobro eto haj nam ti pojasni to.Sta da radimo?Da ne glasamo i sta dalje?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#155 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Oj ne, pa zasto nam ovo radisHAVANA wrote:Dobro eto haj nam ti pojasni to.Sta da radimo?Da ne glasamo i sta dalje?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#156 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
e nek ti imaš...Connaisseur Karlin wrote:
auuuu, nemas pojma kako funkcioniraju sistem glasanja i rad politickih partija![]()
u drzavi poput BiH , gleasanje ima jos manje smisla i logike , jer drzavni ustav treba biti obnovljen , jer isti diskiminira vlastite grdjane , i naravno, to cak legalno rade i politicari
ustav mijenja parlament u kojem sjede zastupnici koji se biraju, pazi sad...
glasanjem.
idi pilotiraj negdje, titati. ne trolaj.
- HAVANA
#157 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
_BataZiv_0809 wrote:Oj ne, pa zasto nam ovo radisHAVANA wrote:Dobro eto haj nam ti pojasni to.Sta da radimo?Da ne glasamo i sta dalje?
- HAVANA
#158 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Nema je vec dugo.Pise.
- Chmoljo
#159 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
a tebe treba ko Radeta Pendreka, svezati za stolicu i pustiti je da ti čita Ničea.HAVANA wrote:Nema je vec dugo.Pise.
- Connaisseur Karlin
#160 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
EU jedino moze natjerati BiH da mjenja Ustav, dzaba glasanje.Chmoljo wrote:e nek ti imaš...Connaisseur Karlin wrote:
auuuu, nemas pojma kako funkcioniraju sistem glasanja i rad politickih partija![]()
ustav mijenja parlament u kojem sjede zastupnici koji se biraju, pazi sad...
glasanjem.
idi pilotiraj negdje, titati. ne trolaj.
- HAVANA
#161 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Chmoljo wrote:a tebe treba ko Radeta Pendreka, svezati za stolicu i pustiti je da ti čita Ničea.HAVANA wrote:Nema je vec dugo.Pise.
- uglavnomja
#162 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Connaisseur Karlin wrote: auuuu, nemas pojma kako funkcioniraju sistem glasanja i rad politickih partija![]()
jok, ja pojma nemam ... nije moja glava na banderama visila i u prospektima ... veze nemam kako to hoda ...
de mi malo objasni
po mogucnosti iz licnog iskustva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#163 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ne nego da tumaci Nicea u odnosu na socioloske fenomene na BalkanuChmoljo wrote:a tebe treba ko Radeta Pendreka, svezati za stolicu i pustiti je da ti čita Ničea.HAVANA wrote:Nema je vec dugo.Pise.
- Chmoljo
#164 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
EU je gladila muda dok nije bilo presude Sejdić-Finci.Connaisseur Karlin wrote:
EU jedino moze natjerati BiH da mjenja Ustav, dzaba glasanje.
- Connaisseur Karlin
#165 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
U BiH ne postoji ustavni patriotizam, tj. jedinstvo koje se ne temelji na etnicitetu,vec se temelji na zajednickim vrijednostima naroda/gradjana.Chmoljo wrote:EU je gladila muda dok nije bilo presude Sejdić-Finci.Connaisseur Karlin wrote:
EU jedino moze natjerati BiH da mjenja Ustav, dzaba glasanje.
EU ne mora , i nece nikad nisto konkretno uraditi ako nema poseban cilj.
Npasiala sa da EU moze natjerati promjene Ustava u BiH ,ali pod uslovom ako BiH zeli uci u EU.
Svaka promjena Ustava je naravno uslovljena i vanjskomm politikom, ne iskljucivo desavanjima unutar drzave.
Last edited by Connaisseur Karlin on 10/04/2017 23:37, edited 1 time in total.
- SaraFina
#166 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Ja mislim i da glas neobrazovanog polukrkana, koji ne prati društvene, političke i kulturne dogadjaje, niti ima kapacitet za razumijevanje, ne bi trebalo isto vrednovati kao glas visokoobrazovanog intelektualca.. 
Sad je li to ona riječ na Š?
Sad je li to ona riječ na Š?
- Haris.ba
#167 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
To ćemo mi iz komisije utvrđivati, je li tačno odgovoreno.JThomas wrote:e koliko je tačno korijen iz dva?Haris.ba wrote:Ja bi za početak uveo da ko je završio faks u Travniku ne može glasati (i ko tamo predaje).
Onda bi uveo da ko radi u državnom organu ne može glasati. Ergo - taj će uvijek glasati za zaduživanje i rastrošnost.
Onda bih uveo testove na glasanju. TIpa, pika ti se glas ako odgovoriš tačno koliko je korijen iz dva.
Godine nisu bitne.![]()
- Chmoljo
#168 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
znači da si bezveze spominjala EU. može, a ne mora. ako bude, možda... iz šupljeg u prazno.Connaisseur Karlin wrote:U BiH ne postoji ustavni patriotizam, tj. jedinstvo koje se ne temelji na etnicitetu,vec se temelji na zajednickim vrijednostima naroda/gradjana.
Npasiala sa da EU moze natjerati promjene Ustava u BiH ,ali pod uslovom ako BiH zeli uci u EU.
Svaka promjena Ustava je naravno uslovljena i vanjskomm politikom, ne iskljucivo desavanjima unutar drzave.
neće i ne može niko nametati patriotizam bilo koje vrste. može samo doći iznutra, pojedinačnim ili grupnim aktovima. između ostalog i to će uticati na glasanje. procesi nisu vidljivi golom okom jer traju duži niz godina, a u našem slučaju, zbog više faktora, trajaće još duže.
- GeeTnT
#169 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Muntanje bi razumio, ali konverzaciju sa ideoloskonapuklom gospodjom cije postove ni Sonja K. Ne bi bolje srocila.....e to moj zeludac tesko vari...
., mi samo kao djeca cucali ispod jorgana
komsiluk vikao, Fatma, bona
pusti hajvana, vratit' ce se on
samo da propije sve....
Al' prodje otad trinaest Bajrama
ali babo Atif se ne vrati k nama....
Haman ga kod Hadica satro...
., mi samo kao djeca cucali ispod jorgana
komsiluk vikao, Fatma, bona
pusti hajvana, vratit' ce se on
samo da propije sve....
Al' prodje otad trinaest Bajrama
ali babo Atif se ne vrati k nama....
Haman ga kod Hadica satro...
-
privremeni
#170 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
Poslije pazljivo procitanih (koliko mi to moje pozne godine dozvoljavaju) komentara na temi o ovako ozbiljnoj dilemi, obecavam da na slijedecim izborima necu glasati. Radujem se buducem prosperitetu i vec odskolovanim novim vodjama tipa Zahiragic i com. 
- Connaisseur Karlin
#171 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
EU sam spomenula kao insitituiju koja djelomicno moze uticati na elmiiniranje kriminala i dikskriminacije osoba na radu, tj. uticaj na ekonomski razvoj drzave. EU ne moze promjeniti internu politiku ,ali moze uticati na ekonomski sektor ,a isti je upravo pokretac politicikih promjena.Chmoljo wrote:znači da si bezveze spominjala EU. može, a ne mora. ako bude, možda... iz šupljeg u prazno.Connaisseur Karlin wrote:U BiH ne postoji ustavni patriotizam, tj. jedinstvo koje se ne temelji na etnicitetu,vec se temelji na zajednickim vrijednostima naroda/gradjana.
neće i ne može niko nametati patriotizam bilo koje vrste. može samo doći iznutra, pojedinačnim ili grupnim aktovima. između ostalog i to će uticati na glasanje. procesi nisu vidljivi golom okom jer traju duži niz godina, a u našem slučaju, zbog više faktora, trajaće još duže.
Vanjska politika moze indirektno uticati na interne promjene u drzavi ,ali je tesko predvidjeti doticni proces.
za podebljani dio
Postoji grdjanska inicijativa i prikupljanje potpisa za promjene ; a potom se ostvari uslov za referendum, i tad Vlada nema uticaj na donosnje finalne referendumske odluke vezan za promjene Ustava
- Chmoljo
#172 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
am... nema referenduma.
jedno je spisak želja, a drugo je umijeće mogućeg.
jedno je spisak želja, a drugo je umijeće mogućeg.
- KB9
#173 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
osnovna skola 0,5Sara03 wrote:Vrijeme nejednakog biračkog prava je daleko iza nas, te bi takva vrsta 'pluralnog votuma' bila ne samo diskriminatorna, već i kontraproduktivna.
srednja 1
fakultet 3
magistar 3,5
doktor 4
akademik 5
ovo bi garantovano upalilo u relativno kratkom vremenskom periodu
- Sara03
#174 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
A šta ćemo za Travnik, Kiseljak...?KB9 wrote:osnovna skola 0,5Sara03 wrote:Vrijeme nejednakog biračkog prava je daleko iza nas, te bi takva vrsta 'pluralnog votuma' bila ne samo diskriminatorna, već i kontraproduktivna.
srednja 1
fakultet 3
magistar 3,5
doktor 4
akademik 5
ovo bi garantovano upalilo u relativno kratkom vremenskom periodu
- ¤ jelena ¤
#175 Re: Treba li zabraniti starijim od 65 godina da glasaju?
nači...glas dr Vojislava Šešelja, godina 63....poena 4.
glas... akademika, člana ANURS, SANU...poena 5.
glas svakog člana vladajuće svite u skupštini....i po foteljama u svakoj (bh) opštini.... minimum x3.
Zbilja genijalna zamisao.
glas... akademika, člana ANURS, SANU...poena 5.
glas svakog člana vladajuće svite u skupštini....i po foteljama u svakoj (bh) opštini.... minimum x3.
Zbilja genijalna zamisao.