Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post Reply
Connaisseur Karlin

#151 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Connaisseur Karlin »

The 51st State wrote:Posle kratkog uvoda ide car dusan, dusman bosne, odmah diskvalifakicija.
Zasto ? Sto je pogresno sa cijelim tekstom ?
hAZNADAR

#152 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da postoji prihvacena skracenica za naciju i pripadnika nacije.

No djaba govoriti, nizak IQ se ne moze ljeciti.
Probaj to proturiti Hercegovcima.

Bosna i Hercegovina se sastoji od dvije imenice i nema skracenice osim BiH.
Lako je za Veliku Britaniju reci samo Britanija jer je samo jedna imenica.
BiH nije federacija ali u imenu drzave stoje dvije teritorijalne jedinice koje obje imaju svoje kulturoloske, tradicionalne posebnosti i historiju.

Necemo se lagati - nije u pitanju samo skracenica za BiH - pod bosanstvom u klix tumacenju se misli na mini jugoslovenstvo. Samo nada da ce jednog lijepog dana Srbi i Hrvati postati isto Bosanci - pa da Bosnjaci prvi krenu.
Kakvu posebnost ima Hercegovina?
800 godina dio istih drzavnih zajednica kao i Bosna, manje od 20 godina kvazi autonomije.

Lako je reci za Bosnu Bosna, samo treba htjeti.

No kazem nizak IQ se ne moze ljeciti.

Ovo zadnje je donekle tacno, bosanstvo i jugoslovnesko jesu integralne opcije i identificiranje sa drzavom. Dakle izmedju integralne i seperatisticke opcije izabrati seperatizam?
Hercegovina je imala uvijek svoju i kulturolosku posebnost, i regionalnu a historijski stari Hum jer bio zasebna politicka jedinica. Uostalom, otvorio sam svojevremeno temu pod nazivom Hercegovina da ispitam kolika je volja integracije u Bosnu i identificiranjem sa Bosnom - pa mi prozvase sedmo koljeno. Sto se desilo - desilo. Ime Hercegovina je umetnuto u ime drzave, niko to nikada nije primijenio ili ispravio niti postoji realna sansa da se hercegovina izbrise iz imena drzave. Stoji sticajem okolnosti ravnopravno sa imenom Bosna u imenu drzave i svaka skracenica za BiH odabirom jedne imenice nema logike niti je ispravna. Istom logikom i istim pravom svoju integralnu ideju mozete zvati i Hercegovstvo - ili kako vec.

Treba samo htjeti? Pa htjeli bi mnogi u BiH stosta ali sanse su male.

Jugoslovenstvo jeste bila integralna opcija - ali je propala. BiH je sama posebi sto postoji integralna i svi drzavljani BiH su po defaultu dio te integralne opcije. Bez obzira volio neko ili ne. U svijetu jeste obicaj da se nacija imenuje po drzavi pa smo svi po defaultu pripadnici bosanskohercegovacke nacije. Niko od Bosnjaka nije nikada javno propagirao separatizam, cijepanje drzave i bio protiv ikakve integralne opcije u BiH. Bosnjaci su pristali i na neutralnu zastavu, na neutralnu himnu, da u zajednickim institucijama sjede ratni zlocinci, na ZavnoBiH umjesto noviji datum iz vremena stvaranja BiH nezavisnosti,... i sta bi jos? Da promijene ime i prihvate neko koje opet niko drugi nece prihvatiti? I to znas i sam.

Kako god okrenes Bosanstvo nije nikada za ove sve godine predocilo ikakvu realnu ideju, plan,.. u ime integracije, niko to za sve ove godine nije pogurao niti iko to pitanje otvorio.
Zato se svo Bosanstvo samo svodi na izigravanje neke elite gdje me ne iznenadjuje nimalo da po drugi put spominjes IQ - ko biva prijedlozi za ime nacije po kriteriju IQ.
hAZNADAR

#153 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
madner wrote:
madner wrote:Jos jedna intelektualna gromada, gdje je vrhunac argumenta ostati dovoljno nedorecen da se ne ispadne previse plitak.
Rece lik koji je izjavio doslovno sljedece:
madner wrote:
Svaki obrazovani Bosnjak je po pravilu Bosanac - ostane skart.
I na to se svodi sva integralna ideja Bosanstva. Umisljena elita koja bi se nacionalno odvojila od skarta i niskog IQ, jer joj se sva filozofija zivota, politike, kulture,.. svodi na klasnu razliku i superiorni status. Zelim vam iskreno srecu i prosperitet, da se registrujete sto mozete, potaknete pitanje konstitutivnosti kao Sejdic i Finci(koje usput podrzavam u svom nastojanju), da osnujete stranku koja bi propagirala to, da na bilo koji nacin dobijete poslanika koji bi u parlamentu to pitanje otvorio, da pokrenete kampanju u bilo kojem mediju u smislu promocije Bosanstva(Hercegovina iskljucena), da makar gradjanjsku inicijativu pokrenete,... spavali ste 20 god ali nikad nije kasno. Samo nemojte pljuvati po skartu i podapinjati stupice,.. ili barem stanite u red, ima i drugih koji su mal duze i vise u tome. Posteno?
Last edited by hAZNADAR on 02/04/2017 00:26, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#154 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Hamolj wrote:Ne mogu da vjerujem da se konstatno pecate na teme koje otvara Hrvatica iz Hrvatske ne bi li isprovocirala forumaše. :roll:
Neka je. Zamutila je samo vodu i vidi sta je sve isplivalo.
hAZNADAR

#155 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

The 51st State wrote:Ti ne biras nista, alfa I omega tvoga razmisljanja je 1945_1980.
Pitam se da li su mu Muslimani tada bili skart. Osim Jugoslovena naravno.

Buduci da je izjavio da su svi obrazovani Bosnjaci po pravilu Bosanci a ostane skart.
madner

#156 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

Nije tesko ispasti pametan pored ovakve konkurencije.

Stari Hum spada u ovo 800 godina istih drzavnih zajednica. Kada moras ici nazad toliko da nadjes primjer onda zapravo za mene poentiras.

Jos jednom, BiH nije federacija Bosne i Hercegovine. Cak i da jeste, Kraljevstvo Slavonije, Dalmacije i Hrvatske nije bio razlog za kurvate, ali to je ocito visa matematika.

Pravo na imenicu sljedi iz cinjenica da je priznata Bosanska nacija. Ima svoju drzavu, zastavu u New Yorku, teritoriju i narod. Etnije koje se ne identificiraju sa nacijom nisu nikakav specifikum Bosne, svaka etnija tezi da ostvari nezavisnost. Svi koji ne teze seperatistickim ciljevima dakle jesu dio nacije a ne etnije.

Ne teziti odcepljenju a isticati etniju je oksimoron. Dakle postoje samo tri opcije:
1. Ljudi ne znaju sta znaci koja opcija pa se izjasnjavaju kako im se kaze.
2. Ljudi znaju da je to opcija za komadanje drzave, samo to ne zele priznati.
3. Ljudi ne zelje prihvatiti logiku jer imaju IQ amebe.
madner

#157 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:
madner wrote:
madner wrote:Jos jedna intelektualna gromada, gdje je vrhunac argumenta ostati dovoljno nedorecen da se ne ispadne previse plitak.
Rece lik koji je izjavio doslovno sljedece:
madner wrote:
Svaki obrazovani Bosnjak je po pravilu Bosanac - ostane skart.
I na to se svodi sva integralna ideja Bosanstva. Umisljena elita koja bi se nacionalno odvojila od skarta i niskog IQ, jer joj se sva filozofija zivota, politike, kulture,.. svodi na klasnu razliku i superiorni status. Zelim vam iskreno srecu i prosperitet, da se registrujete sto mozete, potaknete pitanje konstitutivnosti kao Sejdic i Finci(koje usput podrzavam u svom nastojanju), da osnujete stranku koja bi propagirala to, da na bilo koji nacin dobijete poslanika koji bi u parlamentu to pitanje otvorio, da pokrenete kampanju u bilo kojem mediju u smislu promocije Bosanstva(Hercegovina iskljucena), da makar gradjanjsku inicijativu pokrenete,... spavali ste 20 god ali nikad nije kasno. Samo nemojte pljuvati po skartu i podapinjati stupice,.. ili barem stanite u red, ima i drugih koji su mal duze i vise u tome. Posteno?
Svaka stranka koja je za gradjansku BiH i protiv kolektivnih prava je za ideju Bosanstva, tako da postoji cijeli niz stranki koje su u parlamentu i bore se za normalno uredjenje protiv seperatisa. Dio seperatista je toliko glup da i ne zna za sta se zalaze.
hAZNADAR

#158 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Nije tesko ispasti pametan pored ovakve konkurencije.

Stari Hum spada u ovo 800 godina istih drzavnih zajednica. Kada moras ici nazad toliko da nadjes primjer onda zapravo za mene poentiras.

Jos jednom, BiH nije federacija Bosne i Hercegovine. Cak i da jeste, Kraljevstvo Slavonije, Dalmacije i Hrvatske nije bio razlog za kurvate, ali to je ocito visa matematika.

Pravo na imenicu sljedi iz cinjenica da je priznata Bosanska nacija. Ima svoju drzavu, zastavu u New Yorku, teritoriju i narod. Etnije koje se ne identificiraju sa nacijom nisu nikakav specifikum Bosne, svaka etnija tezi da ostvari nezavisnost. Svi koji ne teze seperatistickim ciljevima dakle jesu dio nacije a ne etnije.

Ne teziti odcepljenju a isticati etniju je oksimoron. Dakle postoje samo tri opcije:
Priznata je bosanskohercegovacka nacija a ne bosanska nacija. I to je fakta.
U BiH Bosnjaci ne teze da ostvare nezavisnost samo za svoj dio - i to je fakta.
Ljudi su izabrali bosnjastvo na popisu zato sto sto je poslije 20 god upotrebe, publikacije,.. od strane svih slojeva drustva, svih struka, obrazovanja i titula,.. to udomacilo a ne zato sto im se kazalo da moraju - i to je fakta.

Osim ako ne smatras da je skart kako zoves Bosnjake - toliko glup da je izabrao na popisu tu opciju samo zato sto nije dovoljno pametan.

Pitanje je - promoviras li ti ovdje fakat integralno Bosanstvo ili svoj nadprosjecni intelekt koji je veci od 99% nas ostalih?
Pandakonda

#159 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Pandakonda »

hAZNADAR wrote:
Pandakonda wrote:Ja sam za to da se vrati ime Bošnjani i da se vrati Bosančica jer je to dio naše prave historije. Ovo sve ostalo su okupatori nametnuli i ja mislim da smo mi Bosanci jedini narod koji je toliko lud da veliča i maše zastavama okupatora :-)
Hajd da cujem da je bosnjacko ime nametnuto od strane okupatora, i da Bosanci masu okupatorskim zastavama.
Tokom osmanske vladavine došlo je do promjene iz Bošnjani u Bošnjaci, zbog toga sam napisao okupatorski naziv. Prođi Sarajevom pa ćeš vidjeti koliko Turskih zastava ima.
hAZNADAR

#160 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:

Svaka stranka koja je za gradjansku BiH i protiv kolektivnih prava je za ideju Bosanstva, tako da postoji cijeli niz stranki koje su u parlamentu i bore se za normalno uredjenje protiv seperatisa. Dio seperatista je toliko glup da i ne zna za sta se zalaze.
Koje napr. stranke i kada su ikada imale u svom statutu da se zalazu za novo nacionalno ime - bas Bosanstvo? Bez hercegovackog prefiksa naravno.
hAZNADAR

#161 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Pandakonda wrote:
hAZNADAR wrote:
Pandakonda wrote:Ja sam za to da se vrati ime Bošnjani i da se vrati Bosančica jer je to dio naše prave historije. Ovo sve ostalo su okupatori nametnuli i ja mislim da smo mi Bosanci jedini narod koji je toliko lud da veliča i maše zastavama okupatora :-)
Hajd da cujem da je bosnjacko ime nametnuto od strane okupatora, i da Bosanci masu okupatorskim zastavama.
Tokom osmanske vladavine došlo je do promjene iz Bošnjani u Bošnjaci, zbog toga sam napisao okupatorski naziv. Prođi Sarajevom pa ćeš vidjeti koliko Turskih zastava ima.
Prosao milion puta i nikada nisam vidio nijednu osim na medijima gdje sam slucajno zaobisao neki skup i tekmu Hrvatske protiv Turske.
Jezik je evoluorao za par vjekova - od silnih vladara eto desilo se da se sufiks ak desio za vrijeme osmanlija. I to je tebi onda okupatorski naziv.
Mnogo stvari su se desile kod nas za vrijeme ovog ili onog okupatora - ali koje okupator nije nametnuo.

Sta sa dzamijama - podsjecaju li te na okupatore i potrebu za cistkom? Po tvojoj logici tako ispada.
madner

#162 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Nije tesko ispasti pametan pored ovakve konkurencije.

Priznata je bosanskohercegovacka nacija a ne bosanska nacija. I to je fakta.
U BiH Bosnjaci ne teze da ostvare nezavisnost samo za svoj dio - i to je fakta.
Ljudi su izabrali bosnjastvo na popisu zato sto sto je poslije 20 god upotrebe, publikacije,.. od strane svih slojeva drustva, svih struka, obrazovanja i titula,.. to udomacilo a ne zato sto im se kazalo da moraju - i to je fakta.

Osim ako ne smatras da je skart kako zoves Bosnjake - toliko glup da je izabrao na popisu tu opciju samo zato sto nije dovoljno pametan.

Pitanje je - promoviras li ti ovdje fakat integralno Bosanstvo ili svoj nadprosjecni intelekt koji je veci od 99% nas ostalih?
Rekoh da se osjecam malo neugodno, ovo svaki student sociologije zna, no publika je takva da to ispadne kao nadmocno hvaljenje. Osjecam se kao da se hvalim sto znam mnoziti.
Mislim nije da nisam genije, no ovo nije pravi nacin da se to demonstrira.

Dio Bosnjaka tezi, dio ne tezi seperatizmu. Jedan dio svjesno ne zeli imati nikakve veze sa drugim etnijama i prihvatio bi komadanje BiH ukoliko bi bili ispunjeni X uslovi. Obicno pod X je bolja povezanost djelova.

Dakle da li si za podjelu i pod kojim uslovima? Ako ne, zasto ne priznajes nauku i da li imas problem sa naukom i na drugim poljima?

Ovo je anketno pitanje, objaviti cu publikaciju uskoro sa presjekom odgovora.
madner

#163 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Koje napr. stranke i kada su ikada imale u svom statutu da se zalazu za novo nacionalno ime - bas Bosanstvo? Bez hercegovackog prefiksa naravno.
To je potpuno nebitno pitanje, jer kao sto rekoh BiH nije federacija Bosne i Hercegovine. Samo bi glupan tu vidio problem.
Connaisseur Karlin

#164 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:[
Jezik je evoluorao za par vjekova - od silnih vladara eto desilo se da se sufiks ak desio za vrijeme osmanlija.
Bosnjanin- ti si Banjalucanin, neko je Biscanin , kako i zasto doticni pojmovi nisu evoluirali sa sufiksom -ak :)
The 51st State

#165 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by The 51st State »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:

To je potpuno nebitno pitanje, jer kao sto rekoh BiH nije federacija Bosne i Hercegovine. Samo bi glupan tu vidio problem.
Samo glupan ne bi vidio da je za bilo kakvu opstojnost bosne, bosnjak esencijalni faktor, a glupan bi inisitirao drugacije kao sto radis.
Jedes govna sa nekakvim komfornim nijansiranjima.
The 51st State

#166 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote:
The 51st State wrote:Posle kratkog uvoda ide car dusan, dusman bosne, odmah diskvalifakicija.
Od dusana, do pod navodnicima svsga sto se doticebosne I bosnjana. Inace mi je srpski diskurs sam po sebi problematican pogotovo kad je o "akademskoj" zajednici rijec.
Meni je tebe zao jer patis za bosnom, a nikad je nisi razumjela pa sad se istovaras, volis je sigurno na svoj nacin jer da je drulcije nastup ti bi bio bas perverzan.
Ne vidim smisla da je drugacije koliko vremena I online energije ulazes u svoje stavove,open up mind...
Connaisseur Karlin

#167 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

The 51st State wrote:
Od dusana, do pod navodnicima svsga sto se doticebosne I bosnjana. Inace mi je srpski diskurs sam po sebi problematican pogotovo kad je o "akademskoj" zajednici rijec.
Meni je tebe zao jer patis za bosnom, a nikad je nisi razumjela pa sad se istovaras, volis je sigurno na svoj nacin jer da je drulcije nastup ti bi bio bas perverzan.
Ne vidim smisla da je drugacije koliko vremena I online energije ulazes u svoje stavove,open up mind...
patim za Bosnom :shock: :lol:

teks je lijepo obrazlozio razliku i znacnje termina: Dobri Bosnjani i Bosnjani ( nije jeidni tekst u kojem sam procitala o doticnoj razlici)

Meni je zao vas koji ste svojim imenom Bosnjak djelomicno obrisali vaznost imena Bosnjanin, kao dio vlastite istorije, kao sto i danas , uz pomoc vaseg Sabora ste zamjenili Musliman u Bosnjak ;-) Sad ste poceli sakupljati Bosanjke siorm Balkana koji veze namaju sa Bosnom :lol:
The 51st State

#168 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by The 51st State »

Ok.
Jebe te brzina odgovara i drezdenje za kompom..., docepas se dijaspore I bavis ss bivsozivotnim temama, teska perverzija I poremecaj.
belfy

#169 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by belfy »

Connaisseur Karlin wrote: Meni je zao vas koji ste svojim imenom Bosnjak djelomicno obrisali vaznost imena Bosnjanin, kao dio vlastite istorije, kao sto i danas , uz pomoc vaseg Sabora ste zamjenili Musliman u Bosnjak ;-) Sad ste poceli sakupljati Bosanjke siorm Balkana koji veze namaju sa Bosnom :lol:
- jel tebi sada vise zao sto je naziv Bosnjak obrisao vaznost imena Bosnjanin ili to sto je Musliman zamijenjen za Bosnjak?
- koji dio te vise boli (jer kazes da te oba bole)?
- da li te boli i to sto neki Bosnjak pokusavaju da pretvore u Bosanac? i da li to vise ili manje boli od prethodne dvije (kon)verzije?
dudevitz

#170 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by dudevitz »

Kakve ja sve nebuloze neću pročitati...
Neko gore navodi kako su se Bošnjaci upotrebom tog imenitelja odrekli dijela svoje povijesti :roll:
Šta li su tek onda uradili bosanskohercegovački Srbi i Hrvati, da mi je znati.

Meni je skroz svejedno šta će pokretač teme misliti, jasno mi je da namjerno vrti priču u krug, pretpostavljam da neko finansira to, u protivnom - nije dobro.
Međutim, mene brinu ljudi koji čitaju ovu temu a nisu upućeni u tematiku, sasvim sigurno ima i mladih čiji identitet će ovakvi pojedinci pokolebati i navesti ih da mrze vlastiti narod. A to je, znam, krajnji cilj.
commendatore

#171 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by commendatore »

naravno da je tako, jer tokom osmanslijskog doba i prelaska na Islam, muslimankse porodice su mjenjale svoje prezime ( Hadzic, begovic,Beslagic,it.) , zato ih ima vlo malo sa prezimenom Bosnjak ,ali vecinom su hrvati i srbi koji danas imaju zadrzano staro prezime Bosnjak
ne treba baljezgat :-) - imam bruku jarana sa prezimenom bosnjak i muslimani su
commendatore

#172 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by commendatore »

nadjoh nesto interesantno :thumbup: :mrgreen:

http://www.yvonnebosnjak.com/
KB9

#173 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by KB9 »

ma taman da se ime sacinjeno od brojeva i slova opet bi se na ovim prostorima pravoslavci poistovjetili sa hrvatima, pravoslavci a srbima a sve ostale i muslimane bi vjerovatno prethodno navedeni zvali zvali turci il balije, to je jednostavno tako ovde, zivis u drzavi, sisas njenu sisu i opet ti nisi njen nego volis onu koja je napadala, to je ta balkanska logika
wmosi

#174 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by wmosi »

U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period.
madner

#175 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

The 51st State wrote:
madner wrote:
hAZNADAR wrote:
Samo glupan ne bi vidio da je za bilo kakvu opstojnost bosne, bosnjak esencijalni faktor, a glupan bi inisitirao drugacije kao sto radis.
Jedes govna sa nekakvim komfornim nijansiranjima.
K2 u pokusaju da se ubaci u diskusiju. Ostaje pri pokusaju. Ovaj Sved ispade napredan model.
Post Reply