Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#151 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by drndalo »

Apsolutno se slazem, medjutim to ima veze sa ovom imitacijom drzave dje zivimo, koja je nasljedila zakone iz SFRJ gdje je lakse naplatiti se od ziranta, iako je okruzenje totalno promijenjeno, pa to bankari zloupotrijebise... Sva prava sebi, a rizika nikakvog...
uglavnomja

#152 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by uglavnomja »

drndalo wrote:Apsolutno se slazem, medjutim to ima veze sa ovom imitacijom drzave dje zivimo, koja je nasljedila zakone iz SFRJ gdje je lakse naplatiti se od ziranta, iako je okruzenje totalno promijenjeno, pa to bankari zloupotrijebise... Sva prava sebi, a rizika nikakvog...
samo bratu rodjenom biti zirant, ostali :zzzz:
It_is_a_Leclerc

#153 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by It_is_a_Leclerc »

Jeste gledali vi procedure za dobijanje kanadskih viza za non-EU citizens ? :D
Edin H.

#154 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Edin H. »

It_is_a_Leclerc wrote:Jeste gledali vi procedure za dobijanje kanadskih viza za non-EU citizens ? :D
Sto ce ti to, ko jos od emigranata putuje sa dokumentima?

Objasnio insomnia, nadjes agenta, platis i miran. :oops:
It_is_a_Leclerc

#155 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by It_is_a_Leclerc »

Edin H. wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Jeste gledali vi procedure za dobijanje kanadskih viza za non-EU citizens ? :D

U svakom slučaju, sretno autoru teme.

Al' da se tako lako stiže u te socijalne oaze, pa ne bi ljudi u Njemačkoj vozali brzu poštu za 1000 eura.
Edin H.

#156 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Edin H. »

It_is_a_Leclerc wrote:
Edin H. wrote:

Al' da se tako lako stiže u te socijalne oaze, pa ne bi ljudi u Njemačkoj vozali brzu poštu za 1000 eura.
Ma salim se, naravno da je prvo pitanje moze li i kako pste dobiti vizu.
developer10

#157 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by developer10 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Edin H. wrote:

1600 neto, za samca i nije tako loše.
omar little

#158 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by omar little »

sedam stranica vas lik trola :-)

samo ti u kanadu dodji. takve kao ti bez stem-a, jedva cekaju ovdje. docekace te kathleen na aerodromu.
insomnia78

#159 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by insomnia78 »

[quote="omar little"]sedam stranica vas lik trola :-)

samo ti u kanadu dodji. takve kao ti bez stem-a, jedva cekaju ovdje. docekace te kathleen na aerodromu.[/quote]
Sto si se prepala da ti lik ne uzme poso dijasporo
omar little

#160 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by omar little »

da mi otme poso na crno na gradjevini, tresem se od straha
paladinka

#161 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by paladinka »

U svakom slucaju , zelim da dobije azil :-) Jedan nas kolega isto zeli da ide za Kanadu . Njegov plan je da napravi licencu za letenje cesni , i da si na osnovu toga nadje posao tamo :-)
Last edited by paladinka on 19/03/2017 21:27, edited 2 times in total.
beobasket

#162 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by beobasket »

Kod nas na televiziji bilo prije gotovo dva mjeseca kad je Trump udario zabranu ulaza za odabrane, kako Kanada slicno ima smao na drugacij nacin. Kod njih moras u najblizoj ambasadi predati zahtjev i ako oni zaokruze da neces ici na stetu, i da si od koristi dobijes zeleno, inace nema nista od ukrcavanja u avion.
kox

#163 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by kox »

Kralju, ti zapravo nemaš izbor. Ako si siguran da ćeš čitav život raditi za platu od 500 km i da ne možeš više od toga onda se hvataj Kanade odmah. U familiji imam irgete na građevini (dakle ne majstore, keramičare itd. nego fizičke radnike bez osnovne škole) i oni imaju mnogo veća primanja od 500 km pa ne žive lako. Sutra će doći žena, djeca - ako ti supruga ne bude imala bar 2 puta veća primanja od tebe zaboravi na normalan život. Mlad si čovjek, 29 godina je ništa, još uvijek imaš šansu da se uozbiljiš i stekneš neka znanja i vještine koja će ti omogućiti da živiš normalno. To ne mora biti formalno obrazovanje ali mora biti nešto iskoristivo. Onda bi imao stvarni izbor. Ovako - mrka kapa.
Last edited by kox on 19/03/2017 22:07, edited 1 time in total.
Edin H.

#164 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Edin H. »

beobasket wrote: Zar ima neko iz Bosne ko moze dobiti azil?
Traze ljudi azil iz zemalja evropske unije, zasto ne bi mogli iz BiH.
Ja sam recimo radio sa Rusom, rodjenim u Estoniji koji je trazio zastitu.
BiH jeste na listi "bijelih zemalja", znaci u pricipu ce te automatski odbiti u UK, osim ako imas zaista ozbiljnu osnovu za azil.
Kao sto rekoh najvjerovatnije ce odbiti na prvoj instanci, pogotovo sto je pitanje je li trazila zastitu od drzavnih institucija i kako su one reagovale.
Ali vjerujem da ima dovoljno jak zahtjev da dobije na apelacionom sudu. Naci ce advokati neke slucajeve gdje nase institucije nisu dovoljno reagovale da obezbjede zastitu. U principu mora dokazati osnovani strah od progona ukoliko se vrati u BiH.
paladinka

#165 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by paladinka »

Ne znam , tesko . Jel tvoj kolega na kraju uspio da ostane ? Ima slucajeva pa se tako natezu deset godina , sve dok mozes uloziti zalbu moze ostati .
Vidal89

#166 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Vidal89 »

Druže ako imaš opciju da ideš u Kanadu onda si jako sretan, mi mnogi tvoji vršnjaci ovdje propadamo i išli bi da samo imamo šansu.

Po meni imaš par opcija, prva kažeš imaš stan u centru grada. Pa koliko vrijedi? Sigurno 150.000 KM. Prodaj, traži neku vezu da se uvališ i pošteno plati 20-30.000 ne žali jer s takvim poslom ćeš to vratiti za par godina. Ono što ti ostane kupi manji stan negdje drugo ili kuću. Da mogu ja bi tako uradio!

Ali opet realno gledajući ovdje nema budućnosti, i kada dođeš u prijevremenu penziju ona će biti jako mala i patit ćeš se još više nego ovi današnji penzioneri. Neki dan je bilo na vijestima, tko je imao 38 god radnog staža i cijeli period platu 700 KM imati će 450 KM penzije pa sad skontaj kako će to izgledati :-)

Druga opcija je da odeš vani radiš nekih 25-30godina iako nećeš nešto posebno ostvariti, ali ćeš se moći vratiti ovdje po stare dane i uživati do smrti.

Kanada je super zemlja imas zdravstveno besplatno ja msm i mogućnost za napredak. E sad koliko tebe Kanada privlači to je drugo.

Ja bi recimo volio u USA ili Kanada, mene ne zanima toliko novac i luksuz nego samo lijep život i normalno okruženje, normalan posao i ljudi oko mene. Ne mogu više ove jadne zemlje ofucane, ne mogu robovlasništva, ne mogu ovog zatucanog naroda, naroda što zabada nos u sve i svašta, ne mogu naših zima jer kad dođe zima komšija loži pola gume pola ugalj jer mu je grijanje skupo pa cijelu ulicu začadi do bola, ulice su prljave samo tako, redukcije vode, grijanja ponekad nema te spavam u jakni zimi. Taksista me nekad zavali po par KM jer ne radi brojač, javni prevoz smrdi da povratiš, psi lutalice na sve strane, kuje na sve strane ne možeš naći normalno žensko. Politika ti sve određuje stil i način života čak.

Gadi mi se ova država samo tako, pokušavam i tražim način da se ispalim ali me ne ide toliko, nemam familije preko granice, a nemam ni sreće toliko. Ali jedno je sigurno ne predajem se! Idi dok možeš za svojom srećom
beobasket

#167 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by beobasket »

Edin H. wrote:
beobasket wrote:
Zar ima neko iz Bosne ko moze dobiti azil?
Traze ljudi azil iz zemalja evropske unije, zasto ne bi mogli iz BiH.
Ja sam recimo radio sa Rusom, rodjenim u Estoniji koji je trazio zastitu.
BiH jeste na listi "bijelih zemalja", znaci u pricipu ce te automatski odbiti u UK, osim ako imas zaista ozbiljnu osnovu za azil.
Kao sto rekoh najvjerovatnije ce odbiti na prvoj instanci, pogotovo sto je pitanje je li trazila zastitu od drzavnih institucija i kako su one reagovale.
Ali vjerujem da ima dovoljno jak zahtjev da dobije na apelacionom sudu. Naci ce advokati neke slucajeve gdje nase institucije nisu dovoljno reagovale da obezbjede zastitu. U principu mora dokazati osnovani strah od progona ukoliko se vrati u BiH.
Kakvi bolan Rusi u Estonij i azil. Od cega je trazio zastitu? Jedino da ide kod Putina traziti azil. U Danskoj nece doci do suda nikako niko. Odbijenica znaci mrs kuci bukvalno receno. Kakv sud. Mozda ovdje krse neka pravila u sta cisto sumnjam. U Danskoj, samo primjer, neko iz Somalije nije pogodan za azila. Sigurna drzava kao i Irak, Afghanistan. Ko vise nudi azil kome? Svi iz Sirije nisu u stanju da ispune uslov za azil. Puna kapa ljudima trpiti izbjeglice. I sam sam bio i bolje da nikad nisam. Jos smo mi eto iz Europe dosli pa opet je pola bila stoka u ponasanju. Ovi iz Sirije, to je 80 % stoka po pitanju ponasanja. Dosli ovdje i jos kukaju sto im ne nadju stan u centru grada od 150m2. Sjedili pred opcinom i gladovali dok ne dobiju najnovije stanove i najvece. Jos isli traziti auta da kupi opcina, hoce Audije, Mercedese... Dok im neko nije dojavio da nemaju pravo na azil. Ja koliko znam Danska ga je ukinula na jedan malo cudan nacin ali ovdje da ti je rat razlog nije moguce doci do azila. Samo privremeni krov nad glavom nude u ekstremnom slucaju inace moras biti izbjeglica u najblizoj bezbjednoj drzavi do tvoje i tu ce Danska slati dzeparac toj drzavi koja sama odlucuje hoce li dati tebi pare ili ne. Kanada bira koga da pusti u drzavu. Norveska koliko sam cuo isto je zatvorila vrata za azil. Jedino Svedjani nesto igraju mada imaju punu granicu, sa carinom i svime. Kopaju, gledaju, moras pokazati dokument i tako dalje. Zapad polako okrece skroz na skroz ledja trecim zemljama. Upamti sta sam ti rekao doce doba granica, viza. Doce doba kada ce meni trebati viza za Bosnu a tebi isto gdje god htjeo putovati. Ide sat unazad. Prije dva dana pravili anketu u Danskoj vezano za EU, da ili protiv. Malo jace od 63 % ljudi zeli da napusti EU. Kakva EU, pa prva Danska i Njemacka nemaju nista zajednicko. Tesko ces naci Danca koji ima koliko je crno za noktom simpatije prema Njemackoj. Da ne pricam o pogrdnim nazivima. Evo samo primjer; kurva se moze u Danskoj reci Njemica. Kad neko kaze za neku djevojku ona je Njemica, znaci da je kurva.
uglavnomja

#168 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by uglavnomja »

i kad smo vec off
vezano za azil

onaj ko trazi azil nema pravo da posjeti zemlju iz koje je pobjegao taj period koliko ceka odluku o azilu, moguce da uopste nema pravo da napusti zemlju u kojoj trazi azil.
a i kad dobije azil, ne smije x godina ici u svoju zemlju
Henry Chinaski

#169 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Henry Chinaski »

Pročitao sam samo uvodni post i mogu reći da odlaskom ovakvih likova, mi ništa ne gubimo, a Kanada ništa ne dobija.
Lik koji smatra da će cijeli život raditi za 500 KM i to čeka da mu to neko ponudi, nije koristan član društva. Nama i jeste cilj riješiti se ljudi sa ovim mentalitetom, koji je ostatak naše prošlosti, a odgojiti generaciju novih sa progresivnim razmišljanjem i spremnošću na akciju umjesto plakanja.
Sretan put svima koji misle kao autor teme.
prog321

#170 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by prog321 »

bivsi sistem je roditeljima uneo u pojam da je drzava odgovorna njima naci posao.
i tu svijest su prenijeli na djecu .
malo je par generacija da to izbrise :-D
Gojeni H

#171 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Gojeni H »

Henry Chinaski wrote:Pročitao sam samo uvodni post i mogu reći da odlaskom ovakvih likova, mi ništa ne gubimo, a Kanada ništa ne dobija.
Lik koji smatra da će cijeli život raditi za 500 KM i to čeka da mu to neko ponudi, nije koristan član društva. Nama i jeste cilj riješiti se ljudi sa ovim mentalitetom, koji je ostatak naše prošlosti, a odgojiti generaciju novih sa progresivnim razmišljanjem i spremnošću na akciju umjesto plakanja.
Sretan put svima koji misle kao autor teme.
:thumbup:
insomnia78

#172 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:i kad smo vec off
vezano za azil

onaj ko trazi azil nema pravo da posjeti zemlju iz koje je pobjegao taj period koliko ceka odluku o azilu, moguce da uopste nema pravo da napusti zemlju u kojoj trazi azil.
Na papiru. Ovi ceceni azilanti svi idu. Bitno je samo da ti ne lupe muhur na granici
beobasket

#173 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by beobasket »

prog321 wrote:bivsi sistem je roditeljima uneo u pojam da je drzava odgovorna njima naci posao.
Upravo to sto napisa je jedan og glavnih problema. Nacin razmisljanja. Na zapadu pojedinac pravi firme a ne drzava. Drzava samo moze poreznim zahvatom stvoriti pogodnu klimu.

Ja kad pogledam sta ovdje je sve u drzavnim rukama;

Banka drzavna, bolnice i zdravstvo, zeljeznica (sine 100 % prevoz 66 %), kontroleri leta, opskrba energije, avio prevoznik Grenland, oni pilot brodovi sto u luku vode velike prekookeanske brodove, javne knjizare, trajekt do otoka Bornholm i aerodorm na otoku, jedna nekretninksa agencija koja gradi kuce/stanove, most izmedju dva otoka i dio koji povezuje sa Svedskom, osiguranje za lovce, lutrija i kladioncia (jedna jedina), zivotno osiguranje i fima koja se bavi nabavkom opreme i ostaih stvari za opcine. Ostalo je sve u privatnim rukama.

Sve skupa nije vise od 20.000 radnih mjesta. Od te broje po mojoj procjeni 75 % je zdravstvo.
uglavnomja

#174 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:
uglavnomja wrote:i kad smo vec off
vezano za azil

Na papiru. Ovi ceceni azilanti svi idu. Bitno je samo da ti ne lupe muhur na granici
:mrgreen:
Edin H.

#175 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Edin H. »

prog321 wrote:bivsi sistem je roditeljima uneo u pojam da je drzava odgovorna njima naci posao.
Jok nego bi trebali biti tri generacije na socijali kao na Zapadu. :oops:
Post Reply