BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#151 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

hrle1976 wrote:Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
Zavisi ukoju zemlju ode..
U Austriji, nasi ljudi za uspjeh imaju istu sansu kao i Austrijanci..
i ovdje se skoro svi snalaze, a posebno djeca zavrsavaju dobre skole..
sinoc je bila emisija u kojoj je ucestvovao i ministar Kurz..
etnicka skupina koja se najmanje integrise i sa kojom ima najvise problema su Ceceni..
beobasket

#152 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

animals wrote:
hrle1976 wrote:Ko se nije snasao u BiH bjezi ili pokusaje pobjeci vani pod razlogom zbog djece, jer ko ce to kritikovati. Od tih sto bjeze vani 1/15 ce imati zivot komotan kao oni sto su se u bih snasli, ostali ce provesti zivot u socijalnim kvartovima radeci poslove na dnu a nekima ce isti ili slicni biti nekoliko stepeni ispod kvalifikacija. To je realitet.
Zavisi ukoju zemlju ode..
U Austriji, nasi ljudi za uspjeh imaju istu sansu kao i Austrijanci..
i ovdje se skoro svi snalaze, a posebno djeca zavrsavaju dobre skole..
sinoc je bila emisija u kojoj je ucestvovao i ministar Kurz..
etnicka skupina koja se najmanje integrise i sa kojom ima najvise problema su Ceceni..
U Danskoj svi stranci su gradjani "drugog reda." Bosanci ili kako ovdje kazu Jugosloveni, spadaju u najbolje "integrirane" dok istovremeno su u top 3 po pitanju kriminaliteta. :D Ti isti Ceceni spadaju medju najbolje integrirane pa ti sad vidi kakve kriterije imamo :D

Vecini je plafon invalidska-penzija.

Neko "ad-hoc" pravilo u firmi je 20 domacih na jednog stranca.

Politicko pitanje o integraciji se povlaci od kako sam u Danskoj, znaci nekih 25 godina. Upita Tamila koji je dosao 1987, veli isto je bilo u njegovo doba, upita Libanca koji je dosao 1983, kaze isto. Namjerno ili ne nije bitno ali ovdje program kojim bi integracija bila laksa ne postoji. Evo moj primjer; ja sam prve cetri godine isao u bosansku skolu u Danskoj, znaci 6, 7, 8 i 9 razred. Danski smo imali koji cas u sedmici ostalo sve bilo od nasih za nase na bosanskom, u 8 i 9 razredu smo mjesani u nekim predmetima. Tek 10 razred je bio 100 % sa Dancima, koji smo svi od reda morali ponoviti. Ista slika je 2017 kad je rijec o izbjeglicama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#153 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Truba »

samo da se i ovaj topik ne pretvori u temu

dijasporska tuga je golema
Gojeni H

#154 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

animals wrote:
Gojeni H wrote:
Bodkin wrote: Solidan broj ljudi kod nas je ostao na pozicajama i nakon rata. Vecina politicara u prvih 15 godina iza rata je prijeratna. Dosta ih je jos u politici. Dosta ih je bilo i danas je u firmama koje su prezivjele rat.
Ne kazem, vrliki broj je otisao ali tako minimizirati problem je smijesno
:thumbup:

Upravo tako. I to nije minimiziranje vec skoro bezobrazno pojednostavljivanje problema.
Znaci po vama, otisli su nepismeni i nebrazovani..
a obrazovani ostaju..
:shock: :lol:

Isusa ti Krista i Marije, hajd' objasni kako si dosao do ovog zakljucka.
The BEN10

#155 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by The BEN10 »

Gojeni H wrote:Neobrazovaniji sloj drustva ostaje? Da.
I zbog odsustva drustvene odgovornosti, empatije prema slabijima, neobrazovanijima, bolesnima, sebi ... imamo horde sebicnih koji odlaze bez osvrtanja.
De ba, horde sebičnih. A šta da ljudi rade!? Da živiš u državi koja će dostići susjeda za 20 i nešto godina, nastavi li ovakvim tempom? U gradu gdje se godinama krade 2 auta dnevno? Gdje je zdravstvena usluga loša. Bez neke perspektive za djecu. De ba Halčo, nemoj zezat...
Gojeni H

#156 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

The BEN10 wrote:
Gojeni H wrote:Neobrazovaniji sloj drustva ostaje? Da.
I zbog odsustva drustvene odgovornosti, empatije prema slabijima, neobrazovanijima, bolesnima, sebi ... imamo horde sebicnih koji odlaze bez osvrtanja.
De ba, horde sebičnih. A šta da ljudi rade!? Da živiš u državi koja će dostići susjeda za 20 i nešto godina, nastavi li ovakvim tempom? U gradu gdje se godinama krade 2 auta dnevno? Gdje je zdravstvena usluga loša. Bez neke perspektive za djecu. De ba Halčo, nemoj zezat...
U redu. Pokusao sam da objasnim na koga se odnosi taj komentar slijedecim dijelom posta:
Da ne ne zavaravamo, odlicno je sto aktivni ljudi ne cekaju na priliku vec je grabe, isto kao sto nikakav patriotizam i drustvenu solidarnost ne predstavlja puko bivstvovanje na birou za zaposljavanje ili egzistiranje na grbaci roditelja.

Naravno da ces ici ukoliko nemas posla. Naravno da ces ici ukoliko smatras da si sposoban, da mozes vise, ili jednostavno imas avanturisticki duh.
Medjutim, kod nas kao i obicno, sve se komentarise sa krajnjih pozicija.

Najveci problem jeste taj sto ljudima manje-vise nista vise nije sveto.
@mba

#157 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by @mba »

da nije malo vise trend, nego nuzda odlazak iz bosne?
animals

#158 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

[quote="Gojeni

:shock: :lol:

Isusa ti Krista i Marije, hajd' objasni kako si dosao do ovog zakljucka.[/quote]

Naveo si da najobrazovaniji sloj ostaje..
Ako si mislio na politicare imas pravo..
Jezgro svake drzave cini srednji sloj..
a njega u BiH nema..
beobasket

#159 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

Black swan wrote:samo da se i ovaj topik ne pretvori u temu

dijasporska tuga je golema

O cemu sam pisao su cinjenice. Kuknjava je besmislena.
Seyfo

#160 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Seyfo »

Nije mi jasno ovo za Italiju na onoj mapi, ako je neko u toku da prokomentariše.

Tamo kaže 4,9% ih je vani, njih je 60 mil znači oko 3 miliona bi trebalo da ih je vani a ja mislim da to mora biti više, gdje god maknem naletim na Italijane, bilo da sam u Evropskim državama u koje svi odlaze, ili u Americi, i sjevernoj i južnoj.

Čak čitam neki dan u Sao Paolu, brazilskom gradu sa preko 10 mil.stanovnika, skoro 60 % ih ima italijansko porijeklo a govore portugalski.

Doduše ovi silni iseljeni Italijani vjerovatno nisu u Italiji rođeni ali ipak mi ne štima ovako malen %. Mnogo ljudi iz BiH su i rođeni vani a i oni su onda morali biti uzeti u obračun da bi dobili 43%.Kojom su logikom i obračunom onda nama nabili 43%? Sve mi se čini da je ovo istraživanje angažovano sa nekom svrhom i da nije realno ili nisu dobri podaci.

Takođe mi nije jasno otkud da je najveći procenat iz BiH emigrirao u Hrvatsku. To rade samo bh Hrvati (i još Hana hehehe), a Hrvata je opet najmanje u BiH da bi postigli taj procenat. Čak, poznajem nekoliko bh.Hrvata koji su otišli ili planiraju otići u z.evropu samo zato što imaju EU pasoš, ali ne pada im na pamet ići u Hr. I sami kažu da nema smisla tamo ići, kad se i od tamo bježi glavom bez obzira.
beobasket

#161 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by beobasket »

Sigurno je rijec o turistima, koji naravno nisu dio ove statistike.
Rizvan

#162 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Rizvan »

Kada je riječ o Bosni, bezobrazno je reći okrenuli leđa, kada znamo da većinu iseljenika iz Bosne čine izbjeglice koje su pod prisilom napustile ovu zemlju, kasnije im je nekoliko godina bio onemogućen povratak, da bi se poslije naravno dogodio prirodan proces. Ljudi su izgradili živote u drugim zemljama, a nije se bilo jednostavno vratiti u mjesto gdje si u jednom trenutku ostao bez svega i gdje si izložen diskriminaciji od strane većinske populacije.

Druga stvar, ako poredimo Bosnu sa ostatkom Evrope, a na ovoj temi se je poredila, niti jedna druga država u Evropi nije ovoliko etnički heterogena koliko je BiH. Haman 50 posto stanovništva ove države dijeli istu etničku odrednicu sa dvije susjedne države. Zar nije logično da na tom području postoje intenzivnije migracije? Upravo, većina bosanskog iseljeništva je i stacionirana u ove dvije susjedne države, a razlozi naseljavanja su različiti, od naravno rata, zatim Hrvatska politika aktivnog naseljavanja BH Hrvata na srpska većinska područja, ekonomski razlozi....

Najlakše je napisati okrenuli leđa i salvu negativnosti o tome kako smo jadni i najgori, a kada se zagrebe malo po površini, vidi se da nema velike razlike između nas i ostatka Balkana i većine postsocijalističkih država, osim što se je kod nas desio rat i imamo dvije susjedne države koje dobar dio stanovništva smatra svojim kulturološkim centrima i maticama.
stakasa

#163 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Migracije su svjetski trend koji je eksplodirao, normalno da ce BiH sa svojim polozajem biti aktivan ucesnik
stakasa

#164 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Edin H. wrote:
animals wrote:
muha_sa wrote:šta cemo sad :? :(
Uvoziti radnu snagu.. :mrgreen:
Promijeniti table na ulazu u zemlju, napisati Germany, na foru navuci izbjeglice da traze azil. :izet:
:D
O'zone, Radosni i Edin H. trojica ubjedljivo najduhovitijih tipova na forumu
Sociolog

#165 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Sociolog »

Od 3.03 odose +2 mladji bracni par u tridesetim, IT po struci..komsije
HardcoreMX

#166 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Reče lik koji je tražio štelu ovdje na forumu za polaganje njemačkog , što li? :wink:
Kek koji si ti paćenik.Tvoja stara fobija od njemačkog.Jadov'o si se ranije već o tom problemu.. položio si, samo što ne znaš pričati.Hoće to tako kad si prolazio svagdje preko štele. :lol:
fatamorgana wrote: Ma nije se uspiJo ispaliti pa se zad'o u religiju! :lol:
Reče lik koji visi na religiji,a nije vjernik, još si je i ovdje prenio,proganja te i pod razno. :-D
Kompleksi su čudo.Ovaj prvi ih pere preko dijaspore,a ti preko religije.Smeta ti vjernik gdje god da je i gdje god da ide.Tvoja mržnja prema religiji je meridijanska i ne poznaje dijasporu ,svagdje je udomljena. :lol:
animals

#167 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Brisi sa moje teme..
naporan si :-)
Bodkin

#168 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

@mba wrote:da nije malo vise trend, nego nuzda odlazak iz bosne?
Sigurno. Med i mlijeko u stvari nego narod sere.
belfy

#169 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by belfy »

@animals
uvijek i samo pise o forumasima. saberi samo postove koje je tebi uputio na ovoj temi, dok ni rijeci nije progovorio o temi. jos dozivao fatamorganu i to samo, opet, da bi pisao o njemu, a ne o temi... valjda ga niko ne prijavljuje od prozvanih... ako je tako nemoj se cuditi sto ti zagadjuje temu.
animals

#170 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Bodkin wrote:
@mba wrote:da nije malo vise trend, nego nuzda odlazak iz bosne?
Sigurno. Med i mlijeko u stvari nego narod sere.
Hoce narod kruha preko pogace.. :D
animals

#171 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

belfy wrote:@animals
uvijek i samo pise o forumasima. saberi samo postove koje je tebi uputio na ovoj temi, dok ni rijeci nije progovorio o temi. jos dozivao fatamorganu i to samo, opet, da bi pisao o njemu, a ne o temi... valjda ga niko ne prijavljuje od prozvanih... ako je tako nemoj se cuditi sto ti zagadjuje temu.
Ma primjetio sam..
Nicim izazvan navalio na mene..
Running

#172 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Running »

Bio sam npr u USA, tesko se navici. Meni odgovara zivot ovde i sa manje para. Nema ko kod nas izadjes vani sam ako treba, prosetas, sretnes nekoga, popijes kafu. Imaju para, ali nemaju duse i stila da uzivaju, loze se samo na $, glavni san zaraditi milion. I to ti je sva politika zivota. Kod nas narod nacitaniji, informisanija, zanimljiviji.

Nema izlazaka ovakvih ko kod nas, rodbina u istog gradu (majka, otac, djeca) se ne vide godinama, prvog komsiju ne znas. Kuca-posao, u prodavnicu ides autom, udaljena par kilometara. Tamo te tek niko nece primjetiti, mozes lezati na ulici.

Mozda je EU bolja za zivot, ali meni je ovde (mislim na Balkan) extra sa nekom solidnom platicom za zivot, ne bih nigdje. :thumbup:

Drugacije je kad se rodis tamo, ili kad odes kao djete pa odrastas u tom okruzenju, ali kad odes kao formiran covjek... :run:

Nije sreca ni para puna vreca, bez familije/prijatelja, svog naroda, jezika, vjere, kulture i tradicije, niko ne kaze da budes bjednik, ali nadjes neki balans i uzivas, zivot je kratak. Nije covjek robot, daj para i extra mu je u svakoj okolnosti. :thumbup:

Kad im je tako dobro sto toliko samoubistava, depresivnih ljudi, problema, i to najvise od onih koji imaju pare, a u Brazilu nekom zive sretnije, opustenije, sve im ravno do Romanije i sta im fali. :)

Prestanite kukati, gradite svoju zemlju, jer nema nigdje bolje za nas nego ovde. A nesto ne vidim da bilo ko od seratora ulaze i da se trudi nesto, pa da ima razloga da se buni.
animals

#173 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Pa kako da ulozis..
da ti se odmah reketari navale na
ledja..
fatamorgana

#174 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by fatamorgana »

animals wrote:Brisi sa moje teme..
naporan si :-)
Ma lik je neki balo, pseudoreligijski troler ....
stakasa

#175 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Running wrote:Bio sam npr u USA, tesko se navici. Meni odgovara zivot ovde i sa manje para. Nema ko kod nas izadjes vani sam ako treba, prosetas, sretnes nekoga, popijes kafu. Imaju para, ali nemaju duse i stila da uzivaju, loze se samo na $, glavni san zaraditi milion. I to ti je sva politika zivota. Kod nas narod nacitaniji, informisanija, zanimljiviji.

Nema izlazaka ovakvih ko kod nas, rodbina u istog gradu (majka, otac, djeca) se ne vide godinama, prvog komsiju ne znas. Kuca-posao, u prodavnicu ides autom, udaljena par kilometara. Tamo te tek niko nece primjetiti, mozes lezati na ulici.

Mozda je EU bolja za zivot, ali meni je ovde (mislim na Balkan) extra sa nekom solidnom platicom za zivot, ne bih nigdje. :thumbup:

Drugacije je kad se rodis tamo, ili kad odes kao djete pa odrastas u tom okruzenju, ali kad odes kao formiran covjek... :run:

Nije sreca ni para puna vreca, bez familije/prijatelja, svog naroda, jezika, vjere, kulture i tradicije, niko ne kaze da budes bjednik, ali nadjes neki balans i uzivas, zivot je kratak. Nije covjek robot, daj para i extra mu je u svakoj okolnosti. :thumbup:

Kad im je tako dobro sto toliko samoubistava, depresivnih ljudi, problema, i to najvise od onih koji imaju pare, a u Brazilu nekom zive sretnije, opustenije, sve im ravno do Romanije i sta im fali. :)

Prestanite kukati, gradite svoju zemlju, jer nema nigdje bolje za nas nego ovde. A nesto ne vidim da bilo ko od seratora ulaze i da se trudi nesto, pa da ima razloga da se buni.
Momak, gradis stavove na osnovu filmova i facebook klikova. U tom nekom Brazilu je manje vise ratno stanje, eto toliki je nivo kriminaliteta i ljudi ako ista imaju gledaju ili da pobjegnu ili se ograduju visokom zidovima i okruzuju naoruzanim obezbjedenjem.
To za USA i prekomjernu upotrebu automobila, da ljudi ne setaju i sl. to bi i meni smetalo. Mada nije svugdje tako, seta se u Kaliforniji i te kako
Post Reply