Sarajmen wrote:RNG_25 wrote:Sarajmen wrote:Zna se šta je alternativa dijalogu i pametni ljudi na vrijeme pokušaju da je odbace. To što mi smatramo da nije vakat za dijalog sa Srbijom, ili bilo kim drugim, je samo naša komocija bez mrve odgovornosti.
Da, navodni
pametni ljudi. Samo je "omanji" problem kada "dijalog" pokušaš voditi sa ne baš pametnim ljudima, ili ljudima čiji interesi su u nepremostivom konfliktu sa tvojim. Ništa zato, sretno sa "dijalogom", siguran sam da će baš kao i zadnjih par decenija, ili stoljeća, susjedi imati razumijevanja za sasvim smislene i iskrene prijateljske prijedloge koji bošnjaci uvijek imaju na pretek.
ZVIZDIĆ O SUSRETU SA VUČIĆEM: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH otkriva o čemu će razgovarati sa premijerom Srbije
"Smatram da dijalog i razgovor i dalje moraju ostati ključni instrumenti za rješavanje problema unutar regiona zapadnog Balkana", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu za TV1 govorio je o predstojećoj posjeti Srbiji i prihvatanju poziva od premijera Aleksandra Vučića.
„Ja sam prihvatio poziv premijera Vučića i biću u zvaničnoj posjeti Srbiji u naredni ponedjeljak. To će biti kontinuitet saradnje, prije svega dobrosusjedske saradnje između BiH i Srbije, dobre saradnje i dobrih relacija koje imamo premijer Vučić i ja i svakako saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, jer treba da imamo na umu da je prošle godine prvi put u zadnjih 20 godina održana zajednička sjednica sa kojom su pokrenuti brojni pozitivni procesi, prije svega, u smislu ekonomske saradnje i u smislu saradnje na brojnim poljima koji su u društveno-političkom značaju važni i za BiH i za Srbiju.
Smatram da dijalog i razgovor i dalje moraju ostati ključni instrumenti za rješavanje problema unutar regiona zapadnog Balkana. To su najbolji i najefikasniji instrumenti putem koji se može doći do zajedničkih rješenja ili definisanja najmanjeg zajedničkog sadržioca zajedničkih interesa koje možemo imati između BiH i Srbije.
Sasvim sam siguran da će i ova posjeta razinu dobrosusjedskih odnosa, razinu dobrih ekonomskih odnosa koji se nalaze u uzlaznoj putanji, pa i naravno procese pomirenja dići na veći nivo, nivo koji već može garantovati ili dati perspektive kvalitetnije budućnosti za sve građane i BiH i Srbije“, kazao je Zvizdić.
Na novinarsko pitanje da li se znaju teme razgovora, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je odgovorio da će sa srbijanskim premijerom najviše govoriti o ekonomskim pitanjima.
„Prije svega, u fokus ćemo staviti izgradnju zajedničkih projekata iz oblasti infrastrukture, bitnih za BiH i Srbiju, ali i kompletnu regiju zapadnog Balkana, u svjetlu onoga što se dešava unutar "Connectivity Agenda-e" zajedno sa EU, ali svakako ćemo se dohvatiti brojnih tema, društvenih i političkih, koje su u ovom trenutku aktuelne i značajne, jer uistinu smatram, a isto tako misli i kolega Vučić, da retorika zaista mora biti spuštena na jednu razinu prihvatljivog političkog dijaloga i političke korektnosti, jer radikalna retorika, dizanje tenzija, stvaranje blokada ne ide u korist niti BiH niti Srbiji niti kompletnom regionu.
Naš najmanji zajednički sadržilac je evropski put, put evropskih integracija ka kojem ide Srbija, ka kojem ide BiH. Sasvim sam siguran da unutar tih tema možemo naći veliki broj zajedničkih projekata“, rekao je Denis Zvizdić.