Fudo Bosna wrote:
Da li se smanjuje nezaposlenost u Hrvatskoj, da li im raste standard, šta imaju od te EU , nelupetaj bolan ...Ne upoređujem Zagreb i Sarajevo, ali malo uprati šta im se dešava sa brodogradnjom, koliko su zaduženi, gdje su te "silne" investicije U Lijepu Našu a zadužili su se da ih ni praunuci neče moći popraviti, naravno BIH je još gora...
Švedska, Finska i slično, misliš mogu standard zahvaliti EU

, e odavno nečuh veču glupost...
Irska ti je baš super primjer baš su poslušni EU birokratiji, baš ih "uvažavaju"

?
Eto Grci su kažeš "lijeni " i neuspješni a mi i Hrvati i Srbi/Crnogorci baš "ubijamo" radnim navikama, meni pričaš o Grčkoj a prvi put sam tamo bio kao dječak daavno prije rata i poslije još X puta, znaš li šta su bili za nas, prije ulaska u EU, a na šta su sada spali?
A ti kao stručnjak za EU malo poslušaj ovo što Mišak priča, pa dovoljno je malo promučkati glavom i upitati se kakav interes imaju od BIH, osim da nam ovo malo prirodnoga bogastva uzmu...
Nemoj gledati Njemačku ili Švedsku i slične, oni nisu prosperitetni zahvaljujući EU !!!
Pa stani, ti hoces da kazes da EU nije imala nikakvog pozitivnog efekta, ni na Svedsku, ni Finsku, ni Njemacku, ni bilo koga... Pa jbmu, valjda bi se onda ta EU davno ukinula da je toliko beskorisna.
Beskorisna je za one uhljupe koji misle da je EU neko socijalno udruzenje koje ce davati sakom i kapom. Nije. EU ostaje ono sto i jeste prvobitno bila - EKONOMSKA ZAJEDNICA. Dakle, tu je da ti olaksa promet dobara i novca. Nije isto kad nastupas na trzistu od 3 miliona i od 300 miliona. Isto je bosnji, jer on nema sta ponudit. Ali zar ne bi trebali da idemo u tom smjeru jebemu, zar ne bi trebali sjest i skontat. Aha, evo imat cemo trziste od 300 miliona ljudi, ajmo skontat nesto i uzet kintu.
Ne. Rjesenje je da se zatvorimo i da eto kuburimo kraj s krajem.
Drugo, mi se moramo spustiti malo na zemlju oko te price o prirodnim bogatstvima.
BiH i prirodna bogastva, da EU ili neko od tih zemalja hoce nesta da uzme od nas - ovo mi je u najmanju ruku smijesno. Jer mi fakat, ali fakat nemamo nista toliko specijalno da bi bilo koja zemlja EU nesta ovdje ceprkala toliko da smo im zbog toga interesantni.
Sta to imamo? Ugalj? Ko jos to koristi bog te vidio.
Drvo i sume? To ima svaka zemlja. Neka manje, neka vise. Ali eto ajd nadjoh evo podatak da je kod nas pokrivenost sumom 53% od ukupnog podrucja. Kad spominjemo Finsku kod njih je pokrivenost ukupne povrsine šumom 73%. Toliko o tome.
Rijeke i hidropotencijal. Ajd, tu eto imamo neke fore, ali inace hidrocentrale nisu toliko ni isplative, a o ekologiji da ne pricam. Zapad trazi druge nacine da stvara energiju.
Netaknuta priroda i ta prica. Eto ta ista Finska ima 168.000 jezera. Imaju netaknuta prirodna bogatstva da padnes na guzicu. Sta cemo sa ovim potezom Alpa, Svica, Italija, Francuska, Austrija...da ti se zanebesa kakva imaju zimska odmaralista. Kad poslije toga dodjes na Bjelasnicu - place ti se.
Zdrava hrana - Opet isfurana prica eto mi imamo zdravu hranu, ofo, ono. Ode bagra na planinu, uzme telece pecenje sa krompirom, pliva u ulju. I kao ono zdravo se hranimo.

Valjda eto na planini su, u divljini, pa kao biva sta god pojedes tu - zdravo je. U svakoj drzavi ces naci i domace mlijeko, i jaja, i organsku hranu. I vise nego kod nas. I barem ce ti pisati sta je i odakle je. Ja kad god sam na zapadu bilo gdje bio, gdje je voce i povrce fino ti pise odakle je sta - pa izvoli. I cijene su itekako razlicite. Kod nas? NIgdje nikakve specifikacije. Lupi ti gajbu, pa ti sad gataj jel taj krompir uvezen iz Kine ili boga pitaj odakle ili je sa neke domace njive. Naravno pored je tabla da je sve domace, jest al u qrcu.
E zato je EU tu bog i batina. Imas fino stroga pravila, pa ajd stisni pa napisi da je domace, a ono nije domace. Mos komotno zatvorit lanac prodavnica.
Al bosnjo to voli. Voli bosnjo tako te rupe da ima u zakonima, da se moze provlaciti.
on topic.
Pernar dolazi iz fino stojece obitelji, naso je foru da prosipa ove fazone, uzima hladno platu sto blebece gluposti i ono najvaznije - lik NE NUDI NIKAKVA RJESENJA.
Po tome ces uvijek prepoznati ublehasa. On ce ti kritikovati sve zivo, a rjesenje nece ponudit. E drug ne ide to tako. Postojali su razni kriticari makro i mirkoekonomije i u proslosti, ali su ljudi iznalazili i nudili rjesenja koja su i usvajana.
Sta hoce ova ubleha? Da ukine novac? Banke? Ne kontam...lik stvara atmosferu jbt da mi sada jel treba da mrzimo NATO? Pa koja nam je alternativa? Sta on nudi za alternativu? Jer neutralan ne mozes biti. A alternativa je majka Rusija.