Alfons Kauders wrote:listopad wrote:
Daj ba, idi smaraj ove druge na koje si godinama navikao.
Volim frisko meso. Prebacujem se na tebe.
Pazi ej, rakete na Kubi. Sto ti mislis da rade Amerikance sirom svijeta? Amerikanci nisu postavili rakete u Turskoj?
Jesu. I neka su. I danas tamo imaju nuklearke - i neka imaju. Jer vidis, za razliku od Sovjeta, SAD u to vrijeme nije upadao u evropske zemlje i gazio ljude tenkovima. Hvala im za to, i hvala im sto su imali nuklearke radi kojih ni komunisti nisu mogli nastaviti svoj hobi.
Danas dan nema gdje nemaju vojne baze, stezu obruc oko Rusije, provociraju Kinu, unistavaju drzavu za drzavom, zapalili su citav Bliski istok, a tebi je mali Castro budala.
Pa naravno da stezu obruc oko Rusije kada je ista u protekloj deceniji izvrisla invaziju na dvije susjedne drzave, i akentirala dio njihovog teritorija. To u Evropi nismo gledali od 1939. Valjda bi ti i tad smetalo da je neko "stezao obruc oko Njemacke". Stoga neka ga stezu. Kina im je najveci trgovinski partner - svako ko misli da ce odnosi izmedju Kine i SAD otici u kurac radi politike, nema pojma o cemu prica.
Za razliku od nekoliko milijuna Amerikanaca koji gladuju ili umiru zato sto si ne mogu priustiti najnormalniji medicinski tretman, Kubanci ne moraju gladovati. Idi malo u Detroit ili Cleveland, pa onda u Havanu, pa mi reci tko je zaostala rupetina i gdje se desavaju masovna silovanja i ubojstva, gdje su narkomani najpoznatija turisticka atrakcija i gdje se umire od gladi.
Valjda su zato milioni Amerikanaca u proteklih 50 godina camcima i splavovima prebjegli u Kubu?
Mnogi misle da ako Kubanci ne kupuju svake pola godine novi iPhone ili laptop, da umiru od gladi dok su upravo ovi ponosni vlasnici smartphonea i laptopa ti koji ne znaju hoce li biti u stanju platiti sve racune na kraju mjeseca. Da, na Kubi zaista izgleda kao da je vrijeme stalo i za to su se dobro pobrinuli Amerikanci i njihovi saveznici. Trebao je Castro dopustiti da ponovo zavlada oligarhija, a narod rinta na njihovim plantazama dok im istovremeno multinacionalne korporacije sisaju krv. Da je to ucinio, proglasili bi ga velikim demokratom i jos mu mozda dodijelili Nobelovu nagradu.
Ma jah, sve su to zli Amerikanci, mrze komunjare, ne mogu ih smislit, pa podrivali Fidela... Jesu... Podrivali su recimo i Kinu, Vijetnam, pa danas imaju super odnose i sve razvijeniju ekonomsku saradnju. Jer vidis, boli njih kita za ideologijom - gledaju svoj interes, razvijaju svoje zemlje.
Ti ako mislis da je ok sto "izgleda kao da je vrijeme stalo" to je tvoja stvar... Ja ne mislim. Ja mislim da bi im bilo bolje da imaju internet, tehnologiju, i da se dalje razvijaju - jer kao sto vidimo na primjeru Vijetnama i Kine, komunizam bas i nije problem kada se neke stvari postave kako treba.
Bog te jebo, ljudi nemaju internet kako treba, nemaju nista, i to se ovdje navodi kao plus? De mi ziv bio objasni kako ce Kuba ikad biti konkurentna u bilo cemu ako je zaglavljena u sezdesetim? Koja to grana privrede danas cvjeta bez interneta i tehnologije?