SmokingMan wrote:Pošto sam ja rođen sredinom 80.tih,mogu se sjetiti to nekog,nazovimo ga,post-socijalistiškog perioda,vremena paerturbacija,pred sam raspad SFRJ.Ali kako stariji pričaju o tim danima,reklo bi se da se puno bolje življeno,ne u tom smislu da se zgrtala velika lova,već su ljudi jednostavno imali posao,može se reći da su i živjeli neki život,ljudi su bili bolji susretljiviji,ako u tom vremenu nije bilo takvog izobilja kao danas.Ali jebi ga,ljudi,za mnogo što šta danas nemaju para,pa ni za pošten odmor na moru.Nekada se,kako vele išlo preko sindikata,nije ti trebalo puno stvari za sreću.Danas,ljudi imaju te proklete samrtfone,računare (i večina prijaeljskih i rodbinskih veza se održava na taj način,nema više posjeta,noćenja priatelja i rodbine.Ljudi izmišljaju da su zauzeti,i da nemaju vremena),ali u suštini nema istinskog druženja,živi se nekim mehaničkim životom,niko nikog ne jebe ni 0,00000000000000000001 %.
Mojoj nani rodbina dolazila zato što je imala kuću najbližu centru. I noćila. Kuća joj bila ko željeznička stanica. Dolazili zbog interesa. Došla joj jednom jedna rodica. Nije dolazila godinama. Kaže da iskoristi dok joj muž obnovi registraciju za auto u policiji koje nije preregistrovo na sebe. Čim su se auta pokupovala, nigdje nikoga ko je gledao interes.
Nisu ljudi imali auta, mobitele. Kako se brzo zaboravilo kako je bilo putovati bez komunikacije. Naravno da se više družilo. Pa bio jedan program na televiziji. Ništa zanimljivo. Naravno da nekako moraš iskoristiti vrijeme. Šta ćeš nego pričati. Nemaš da gledaš na računaru seriju nedjeljom kad ti čejf. A nećeš stalno u ženu gledati.Naravno da ćeš izaći u kafanu ili zvati kući. Čovjek je društveno biće željno informacija (a sada ti ne treba lični kontakt da dođeš do istih). Pa i ovaj forum je zamjena za socijalizaciju u vidu kafane, kladionice, biblioteke... A kao da se zaboravilo da je prije bilo skupo izaći u kafanu. A da ne pričam o restoranima. A nije ni bilo nekoga velikog izbora. Sada imaš izbora, imaš mogućnosti.
Da li sada ima druženja? Ima. Ali samo sa ljudima sa kojima se želim družiti. A ne koji mi dođu radi nekog interesa. Ne družim se ništa više ili manje nego prije. Fazon je samo što sada mogu da biram.