Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#151 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by stakasa »

aratet wrote:
stakasa wrote:
Dozer wrote:Iskreno, meni on nikada nije bio nesto simpatican. Uvijek mi je izgledao kao friziran, nesto na silu.
Dzozo, Ricl i Djuro su mi prije bili olicenje toga, a Nele ni blizu...
E jebi ga sad, ovo je isto ko lajanje po bivsoj zeni ali tek nakon razvoda. Frajer je bio najpopularniji, najeksponiraniji, akademski obrazovan, TLN, muzicar, sarajevske vrijednosti...
Nije akademski obrazovan i nije četnik, jer nije glasao za SDS, cak je molio ljude da ne glasaju za nacionalne stranke.
Ne znam zasto uvodis "cetnik" u pricu :D
Dozer

#152 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Dozer »

Odavno "izmjerili" na raznim drugim temama. I to po svim mogucim parametrima - od obrazovanja, kao osnove svakog drustva, pa do vladavine prava i zakona, kao vrha funkcionalnosti neke drzave.

Ako te zanima samo krajnji rezultat, on je 100 : 0 za prethodni sistem, po svakom parametru.
Last edited by Dozer on 18/11/2016 14:57, edited 1 time in total.
aratet

#153 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by aratet »

stakasa wrote: Ne znam zasto uvodis "cetnik" u pricu :D
Zato sto ce 80% gradjana Sarajeva, danasnjih za njeg reci da je četnik.
aratet

#154 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by aratet »

Dozer wrote:Odavno "izmjerili" na raznim drugim temama. I to po svim mogucim parametrima - od obrazovanja, kao osnove svakog drustva, pa do vladavine prava i zakona, kao vrha funkcionalnosti neke drzave.

Ako te zanima samo krajnji rezultat, one je 100 : 0 za prethodni sistem, po svakom parametru.
Malom i srednjem poduzetnistvu? :D
Dozer

#155 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Dozer »

Ekonomiji generalno.
KENJAC

#156 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by KENJAC »

Mufa , Kiki i Ja ..... Sve sto je trebala da predstavlja Sarajevska raja je stalo u te tri vlastite imenice muskog roda u jednini !
Dozer

#157 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Dozer »

:lol:
Zgoljo

#158 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Zgoljo »

Henda nije bio loš.

Dobra mu je ona,sarajevska raja dok gradovi Bosnom gore.....
uglavnomja

#159 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by uglavnomja »

maher wrote: ja postujem sve sto je bilo, ali nisam za generalno pljuvanje svega poslijeratnog ... pogotovo ako nije zasnovano na cinjenicama nego ideoloski prije je sve bilo bolje, sad nista ne valja...
nazvati sff trecerazrednim, a imati priliku da vidis filmove koji su prethodnih 20 godina pobjedili i bili u kanu, berlinu, veneciji je smijesno ... rumunski filmovi koji su svjetski hit prethodnih 10 godina svoje premijere su imali na sff kada niko za njih nije znao ...
takodjer, pored umjetnicke galerije koja je samo u ovoj godini izlagala i domace i strane umjetnike ... imamo izlozbe u zvonu, sobinoj javu, kod jusufa hadzifejzovica, u bosnjackom institutu, prosvjeta svake godine napravi odlicnu izlozbu, galerija sveti ante na bistriku, ...
prohodaj malo ... ovdje ne spominjem sestoaprilsku izlozbu i za 25 novembar u colegiumu koji je i prije rata bio kafana gdje se izlazilo ...

vidis ne radi se o pljuvanju svega poslijeratnog, nego upravo obrnuto - to je odbrana od pljuvanja svega prijeratnog, sto je po svim mjernim jedinicama bilo milion svjetlosnih gorina iznad ovoga sada, nazalost ...

drugo, hvala ti za ove informacije za izlozbe :thumbup:

trece, opet isto, referiras na svoje iskustvo koje nije dovoljno dugo ... da bi donio sud i imao saznanja o konkretno kolegijumu . meni je skenderija bila na putu kuca-osnovna skola, ni jedna izlozba od otvaranja ili bar par godina poslije otvaranja me nije masila ... ni kao dijete koje je 'nako blejalo u slike ni kasnije kad se ciljano islo ... nova izlozba u kolegijumu je bila obavezna, ne znam sa cim danas da to uporedim :?
i nije bila kafana sigurno u doba o kojem pricamo, a paralelna pojava delimustafica, svercera deviza, nacionalnih stranaka, ante markovica (jedinog pozitivnog lika) .... se desila kasnije i meni spada u ratni period, jer bila uvod u rat.

treba realno saledati situacije, 70. i 80. godine, cak i 60. na zapadu su najbolje godine na zemlji (mislim na ovom dijelu planete kojem mi pripadamo, a o cccp-u :skoljka: ) . hipi ppkret, studentske pobune ... vrijeme najbolje muzike, najboljih filmova, razne masine, tv, prvo crno bijeli, pa u koloru, auto je posato normala, let avionom nije nzancio da moras prodati kucu ...
mir na planeti je dovoljno dugo trajao, plus tehnoloski napredak plus (izgleda) optimalan odnos ljudi i poslova ...

i juga je zivjela u tom blagostanju, minimum nezaposlenih, ni jednog beskucnika, poslovi se dobijali prema sposobnostima (gotovo svi su bili clanovi sk pa je bila ista polazna osnova :D , cak i oni koji nisu bili su mogli dobiti sve poslove osim onih gen dir i slicno), fakulteti su izbacivali strucnjake ...
i normalno je da ce se najbolje stvari desiti u takvoj situaciji.

u sarajevu se desila kulminacija toga, ne preko noci, prosle su generacije dok se nije stvorio taj duh. i to je cinjenica.
mozda ce proci jos decenije dok sarajevo opet dobije neki svoj prepoznatljiv duh, ali on sigurne noce biti isti kao ovaj stari. mozda ce biti bolji, ne znam ... ali znam da ovo sada nema ni s od sarajevskog ni d od duha, a r od raje samo u tragovima :run:

treba biti svjestan da ne bi bilo sff da nije bilo rata :cry:
niti bi andja&co ikada culi za neko saraj'vo da nije bilo na naslovnicama godina
(niti bi purivatra bio neki hepek :D )

ali je super sto postoji :thumbup:
meni se filmovi ne svidjaju, ok do mene je, ali promocija, narod, guzva :thumbup: ... realno jedino pozitivno u sa sto se desava jednom godisnje.
(i miro odlicno odradjuje posao)
stakasa

#160 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by stakasa »

aratet wrote:
stakasa wrote:
Dozer wrote:Iskreno, meni on nikada nije bio nesto simpatican. Uvijek mi je izgledao kao friziran, nesto na silu.
Dzozo, Ricl i Djuro su mi prije bili olicenje toga, a Nele ni blizu...
E jebi ga sad, ovo je isto ko lajanje po bivsoj zeni ali tek nakon razvoda. Frajer je bio najpopularniji, najeksponiraniji, akademski obrazovan, TLN, muzicar, sarajevske vrijednosti...
Nije akademski obrazovan i nije četnik, jer nije glasao za SDS, cak je molio ljude da ne glasaju za nacionalne stranke.
Zar nije dosao negdje do pred kraj fakulteta?
aratet

#161 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by aratet »

stakasa wrote:
Zar nije dosao negdje do pred kraj fakulteta?[/quote]

Jeste, ali ga nije zavrsio, sam kaze da on i Tesla imaju zajednicko to sto nijedan nemaju fakultet. :D
fakat

#162 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by fakat »

Nije problem sto je raji ponudjen nacionalizam, raja ga je mogla odbiti ako je bila bas toliko fina i dobra. Odnosno, prije ce biti da raja nije isto sto i narod, u tom slucaju nema se sta diskutovati, fina gradska raja je zrtva naroda koji je izabrao nacionalizam i sve sto ide pride. Osim toga, dio te raje je krenuo za svojim narodom.

Meni se vise svidja stav @mahera koji je okrenut sadasnjosti nego gledanje u retrovizor. Jeste, bilo je ljepse ali sada sta je tu je, treba gledati sta sada imas. Samo bih jos ovo dodao: godine neposredno prije rata su bile jako tmurne i ruzne, pune neke agresije, nekih ljudjaka, nacionalizam je bio tema broj jedan, bezvlasce, tu bas i nemam neku nostalgiju. Nasuprot tome, Sarajevo krajem 60-ih i tokom 70-ih je nesto sto je meni barem izgleda puno ljepse i mirinije, kada gledam slike iz tog vremena nasih oceva i djedova sve mi izgleda nekako suncano, veselo, bezbrizno, svi su izgledali mladi i zdravi (logicno :-D ), e to mi izgleda kao pravo vrijeme za nostalgiju :thumbup: Medjutim, jedino o cemu ja mogu diskutovati su osamdesete koje dobro pamtim a one su nekakav mix osjecanja, a i mogu se podjeliti na dva dijela, prije olimpijade sto nam je bio zenit, i poslije kada polako krece pad koji ce ubrzo postati strmoglav.

Plus, treba dodati ono sto je @uglavnomja vec dobro primjetio, da su 60-e i 70-e bile barem na zapadu bas neko veselo doba, godine rokenrola i seksualne revolucije, plesa, hipika, liberalne u svakom pogledu, radnici dobro zaradjivali, tek kasnije sa Reganom i Tacerkom to pocinje da se mijenja, tada je bilo normalno da se penzionises u fabrici ili preduzecu u kojem si radio 30 godina, danas je to nezamislivo, zivi se puno stresnije, ostaje bez posla, sindikati razbijeni, beneficije ukinute, raslojavanje ogromno. Sve nas to nije moglo promarsitiali eto moglo je sve ipak proci puno bolje poput ostalih istocnoevropskih zemalja, ali posto je tema raja, mislim da bi se stara dobra raja svakako rasula, zivot cini svoje, nothing lasts forever, not even November rain.
spreca

#163 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by spreca »

Nomad123 wrote::shock: Kakva je to raja ? "Haustorčad i "mahalci" ? Progresivna, inteligenta ili ipak blaze "konzervirana". Ako znate nesto vise ne stedite rijeci :-D
po tvome ..ko je ta stara dobra raja?..da bi znali o cemu cemo tabiriti
LBVIEW

#164 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:dobro je ba henry :-)

skupljali se petrarka, kundera, picasso ... i svirali im stonsi, a ponekad ulijetli presly i sinatra ... :D

inace, sarajevska kultura se ogledala u MUZICI, ne u knjizevnosti i slikarstvu. i u filmu, tandem kusta sidran.
i sarajevska vaznost je bila lokalna, ta sarajevska kultura, taj segment je bio broj 1 u jugoslaviji, zemlji od 22 miliona stanovnika, ne na planeti.

ne racunajuci uspjehe dugmeta i cole u istocnom bloku (kome se ne gadi neka otvori neku staru stvar od dugmeta sa bebekom na yt i procita komebtare - naci ce i bugara i poljaka i rusa ... i spominjanje koncerata u njihovim zemljama.

i ko nije zivio onaj rahatluk moze sada pricati sta hoce
ili ko nije bio dio "raje" - isto :zzzz:

inace glavu dajem da smo "mi" znali bar 50 puta vise (citali, slusali, raspravljali ....) o pomenutim umjetnicima nego ovi sada vrsnjaci.
Cola i Dugme,buahhaha.
LBVIEW

#165 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by LBVIEW »

KENJAC wrote:Mufa , Kiki i Ja ..... Sve sto je trebala da predstavlja Sarajevska raja je stalo u te tri vlastite imenice muskog roda u jednini !
Je li i ti kmecis na Raci? :D :D
LBVIEW

#166 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by LBVIEW »

Henry Chinaski wrote:Prema ovim (toliko ponavljanim da je već postalo degutantno) pričama o dobrim starim vremenima, raji i "sarajevskom duhu" dalo bi se naslutiti da je sarajevo, do prvog metka bilo najbolje mjesto za život na svijetu. Očito je da su svi živjeli u harmoniji i braskoj ljubavi jednih prema drugima. Kriminala nije bilo nikako, a umjetnicima iz cijelog svijeta je bio san da žive i rade baš tu. Sarajevo kao da je bilo utopijska zajednica gdje su de okupljali Petrarka, Kundera, Rembrant, Hemingvej, Pikaso, Vorhol, Stonsi i svi drugi umjetnici kroz vijekove. Svi su bili ljubazni, uživajući u čitanju poezije, a niko nikom nije otimao novčanike i užinu.
Poslije rata je sve postalo sranje i prava šteta je što Sarajevo nije zaleđeno u vremenu i što se mora mijenjati kao i sve ostalo što postoji.
Ovaj plač za starim Sarajevom, u odnosu na trenutno "sranje" (za koje uopšte nisu krivi ovi što palamude po forumu kvazimahalskim floskulama) je najtipičniji sindrom kasabe koja živi dan za dan i boji se bilo kakve promjene koja će joj poremetiti dnevnu rutinu.

Nipošto ne tvrdim da je Sarajevo trenutno neko bajno mjesto za život samo mi je pun kurac plačipičkastog jadikovanja za nekakvim idealom koji nikad nije ni postojao. Spustili se seljaci pa sad zabranili i pravim sarajlijama da idu u muzeje i pozorišta. Nedaju ni starosjediocima da budu ljubazni i ustupaju mjesto u tramvaju ili da bacaju smeće u kantu umjesto po cesti. Ne smiju sad ni prave sarajlije da odgoje svoju djecu da budu intelektualci nego moraju da potplaćuju nastavnike i profesora da ih puste iako nisu naučili ni pravopis. Ti seljaci će nam svima doći glave...
:thumbup:
Bodkin

#167 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Bodkin »

Kakvo god da je bilo, bilo je 10 puta bolje nego danas. Tu sva prica o pretjerivanju prestaje
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#168 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by sabina1 »

Dozer wrote:Odavno "izmjerili" na raznim drugim temama. I to po svim mogucim parametrima - od obrazovanja, kao osnove svakog drustva, pa do vladavine prava i zakona, kao vrha funkcionalnosti neke drzave.

Ako te zanima samo krajnji rezultat, on je 100 : 0 za prethodni sistem, po svakom parametru.
100x100x100 :0 za prethodni sistem.......po svakom parametru.

Pozdrav komšija :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#169 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by Truba »

100000000 naprema 1 za rimsko carstvo i austrougarsku :thumbup:
maher

#170 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by maher »

problem ove teme je neiskrenost i dupli standardi... idealizacija predratnog sarajeva uvijek posluži u stvari za pričom i zalom za jugoslavijom, nema nista protiv toga, ali zašto to je reći otvoreno nego uvijati priču u sarajevski duh... simbol sarajevskog duha je uvijek bila čaršija, i ako ćemo posteno možda i jedini dio sarajeva koji u vlasnickom i poslovnom smislu unajvećem dijelu ostao isti i poslije rata... realno prije rata čaršija je u poslovnom smislu bila mrtva u odnosu na ovo sada, osim što je prije rata bilo mnogo ljudi koji su čaršiju izbjegavali poslije 10 sati, tek se poslije olimpijade to malo relaksiralo...
pričamo sad svašta o arapima i njihovim parama, a zlatno doba predratnog sarajeva je zasnovano na arapskim parama... irak, libija, kuvajt, ...predratno sarajevo je puno arapskih studenata medicine, tehničkih fakulteta, vojnih škola koji su poslije bili veza za poslove u tim zemljama...
takodjer, za stambeni fond u jugoslaviji su ulagali svi zaposleni, ali nisu svi dobijali stanove... u jugoslaviji procenat visokoobrazovanog stanovništva je bio oko 8%, dok je evropski procenat 20% .
stalno govorimo o odlasku ljudi, a tito je rjesavao nezaposlenost ugovorom sa njemačkom o odlasku ljudi na rad u njemačku
muha_sa

#171 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by muha_sa »

maher wrote:problem ove teme je neiskrenost i dupli standardi... idealizacija predratnog sarajeva uvijek posluži u stvari za pričom i zalom za jugoslavijom, nema nista protiv toga, ali zašto to je reći otvoreno nego uvijati priču u sarajevski duh... simbol sarajevskog duha je uvijek bila čaršija, i ako ćemo posteno možda i jedini dio sarajeva koji u vlasnickom i poslovnom smislu unajvećem dijelu ostao isti i poslije rata... realno prije rata čaršija je u poslovnom smislu bila mrtva u odnosu na ovo sada, osim što je prije rata bilo mnogo ljudi koji su čaršiju izbjegavali poslije 10 sati, tek se poslije olimpijade to malo relaksiralo...
pričamo sad svašta o arapima i njihovim parama, a zlatno doba predratnog sarajeva je zasnovano na arapskim parama... irak, libija, kuvajt, ...predratno sarajevo je puno arapskih studenata medicine, tehničkih fakulteta, vojnih škola koji su poslije bili veza za poslove u tim zemljama...
takodjer, za stambeni fond u jugoslaviji su ulagali svi zaposleni, ali nisu svi dobijali stanove... u jugoslaviji procenat visokoobrazovanog stanovništva je bio oko 8%, dok je evropski procenat 20% .
stalno govorimo o odlasku ljudi, a tito je rjesavao nezaposlenost ugovorom sa njemačkom o odlasku ljudi na rad u njemačku

molba :) ako nije problem--pojasni ovo što uvecah
maher

#172 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by maher »

sorry, nije poslije 10 nego poslije 22 vrlo lako se moglo fasovati na pravdi boga ili dosta raje je bilo strah da bi mogli dobiti batine od jalijasa iz pjesama pušenja
muha_sa

#173 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by muha_sa »

maher wrote:sorry, nije poslije 10 nego poslije 22 vrlo lako se moglo fasovati na pravdi boga ili dosta raje je bilo strah da bi mogli dobiti batine od jalijasa iz pjesama pušenja
pošto sam djete čaršije a najstariji od svih ucesnika na ovoj temi ovo što pišeš je notorna neistina :-) sad što je nekog strah hodat čaršijom drugi je par opanaka---samo kažem da je neopravdan strah----rijec je o nekdašnjem vaktu, vaktu mog odrastanja i mladosti

što se fasovanja tice---mogo si fasovat u sred Titove ako tražiš belaja
maher

#174 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by maher »

muha_sa wrote:
maher wrote:sorry, nije poslije 10 nego poslije 22 vrlo lako se moglo fasovati na pravdi boga ili dosta raje je bilo strah da bi mogli dobiti batine od jalijasa iz pjesama pušenja
pošto sam djete čaršije a najstariji od svih ucesnika na ovoj temi ovo što pišeš je notorna neistina :-) sad što je nekog strah hodat čaršijom drugi je par opanaka---samo kažem da je neopravdan strah----rijec je o nekdašnjem vaktu, vaktu mog odrastanja i mladosti

onda vjerovatno drina i moscanica nisu na čaršiji
muha_sa

#175 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju

Post by muha_sa »

maher wrote:
muha_sa wrote:

onda vjerovatno drina i moscanica nisu na čaršiji
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

nastavite :run:
Post Reply