gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#151 Re: gume

Post by 530i »

jefferson wrote: Mislim da je njegov dizel, otud i grijac.
5-6 litara otprilike, ne znam sad tačno. Sad je li to puno ili ne, ne znam.
jefferson

#152 Re: gume

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Mislim da je njegov dizel, otud i grijac.
5-6 litara otprilike, ne znam sad tačno. Sad je li to puno ili ne, ne znam.
Ma to je problem sa malim dizelima, nema dovoljno energije da se motor ugrije brzo, otud grijac da pomogne sa grijanjem unutrasnjosti i nabijanjem radne temperature. Bolje nego da ga nema nikako pa odvrnes grijanje, niakd se motor ne bi ugrijao u BH gradskom rezimu.
Seawolf

#153 Re: gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
cekek wrote:
530i wrote:Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.
ujutro u 6, na -2, palim auto, odakle mi topla voda u malom hladnjaku? Jeste nekima Duster ruzan, ali nije bas bojler na tockovima :D

i da, ima grijac, nije na gorivo vec elektricni....pali se kada na oko 5-6 vanjske temp upalis grijanje a motor hladan.
Pali se i ostaje raditi dok temperatura ne dosegne 20c, i anravno nema to svaki Duster nego zavisi od opreme i trzista kojem je namjenjen.
Medjutim, isti produzuje zagrijavanje motora jer si upravo dozvolio hladnom zraku da isto tako rashladjuje tekucinu. To niej problem ako pravis duge relacije. Ako vozis Ilidza-Bascarsija sa tako malim motorom, u tom ulju svega ima nakon nekih 5-6000km a namjmanje aditiva.
To je ovaj uređaj (ovo je verzija od BERU / BorgWarner):

Imageimage hosting free

Ovdje je detaljniji opis: http://emissions.borgwarner.com/downloa ... ptc_en.pdf
amar1994

#154 Re: gume

Post by amar1994 »

bravo :thumbup:

to je to cudo :)
cekek

#155 Re: gume

Post by cekek »

@ jefferson
diesel 1.5, 80 kw - EU trziste (ukljucuje i auta u BiH). Imaju standardno grijac bez obzira na opremu.
Grijac je u malom radijatoru, pa po logici pomaze i grijanju motora

@ seawolf
Mislim da je Valeo, mozda i grijesim. BorgWarner i beru mi preskupo djeluju :D

Edit: Valeo, 900w

@ 530i
ako mislis na potrosnju, 6,5 prosjek (80 000 km), 70% autocesta (tu zdere gorivo), 20% grad, 10% suma
530i

#156 Re: gume

Post by 530i »

Mislio sam na količinu antifriza, ali i ta potrošnja je sasvim ok, pretpostavljam da je 4x4.
amar1994

#157 Re: gume

Post by amar1994 »

evo sam nasao, Broj 61-A10
ja ako ista razumijem na ovoj slici , Bog me ubio :lol: :lol: :-)

Image
amar1994

#158 Re: gume

Post by amar1994 »

evo i za dustera :-) :D

Image
cekek

#159 Re: gume

Post by cekek »

530i wrote:Mislio sam na količinu antifriza, ali i ta potrošnja je sasvim ok, pretpostavljam da je 4x4.
:D :D
Optimist

#160 Re: gume

Post by Optimist »

Kakve su ovo gume?

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#161 Re: gume

Post by bitanga_sa_otesa »

skoro nove :)
Optimist

#162 Re: gume

Post by Optimist »

DOT je 2016. :D
problemnatravunu

#163 Re: gume

Post by problemnatravunu »

Made in Germany :mrgreen:
PlotAra

#164 Re: gume

Post by PlotAra »

Dizel mi je Duster...i postavio sam pitanje smijem li se grijati s klimom ???-ujutru u 7 odmah cim upalim auto za minutu dviju dok mi se djeca potrpaju u auto kad krenemo upalim klimu grijanje i stvarno brzo pocinje grijati haman odmah vruce a motor mi tek na jednoj crtici temeratura,aliiii tad cujem svakih deset sekundi cujem kao neki prekidac škljocne i tako škljoca svaki deset sekundi dok mi se ne pojave 4 crtice teperature motora i tad prestane škljocanje ...na to nisam obracao paznju jer mi je lijepo toplo u autu,..odjednom mi nesto naumpalo prepao sam se da nece sta pregorit il zapalit i zato sad cekam sve cetiri crtice pa tek onda palim klimu...citajuci vasa pisanja znaci ima neki grijac vjerovatno a ???? i to ce nekad preogorit jelde ??
i sta sam primjetio -klima mi odmah dobro grije cim krenem vozit a obicno grijanje tek kad se motor i voda zagriju na cetiri crtice...i jos sam primjetio klima grijanje uopste mi ne oduzima snagu motora i fin je zvuk motora dok ljeti hladzenje klima mi pravo oduzima snagu i bucnije mi radi motor...
PlotAra

#165 Re: gume

Post by PlotAra »

klima mi je manuelna
530i

#166 Re: gume

Post by 530i »

Optimist wrote:Kakve su ovo gume?

Image

Francuske...možda ovaj insomnia zna koju više.
jefferson

#167 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:Dizel mi je Duster...i postavio sam pitanje smijem li se grijati s klimom ???-ujutru u 7 odmah cim upalim auto za minutu dviju dok mi se djeca potrpaju u auto kad krenemo upalim klimu grijanje i stvarno brzo pocinje grijati haman odmah vruce a motor mi tek na jednoj crtici temeratura,aliiii tad cujem svakih deset sekundi cujem kao neki prekidac škljocne i tako škljoca svaki deset sekundi dok mi se ne pojave 4 crtice teperature motora i tad prestane škljocanje ...na to nisam obracao paznju jer mi je lijepo toplo u autu,..odjednom mi nesto naumpalo prepao sam se da nece sta pregorit il zapalit i zato sad cekam sve cetiri crtice pa tek onda palim klimu...citajuci vasa pisanja znaci ima neki grijac vjerovatno a ???? i to ce nekad preogorit jelde ??
i sta sam primjetio -klima mi odmah dobro grije cim krenem vozit a obicno grijanje tek kad se motor i voda zagriju na cetiri crtice...i jos sam primjetio klima grijanje uopste mi ne oduzima snagu motora i fin je zvuk motora dok ljeti hladzenje klima mi pravo oduzima snagu i bucnije mi radi motor...
Mislim da nemas osjecaja da ti klima oduzima snagu motora jer zimi generalno motori ne gube puno snage usljed atmosferskih promjena jer je veca koncentracija kisika u zraku. Ljeti koncetracija kisika pada, i na nekim autima, posebno kod atmosferaca manje zapremine se to osjeti, ali i turbasima, posebno manjim dizelim koji moraju povuci vise kg.
Takodje, klima ne radi istim intezitetom na +30 i na +5 stepeni i to isto ima uticaja na otpor koji kompresor stvara motoru.
jefferson

#168 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:klima mi je manuelna
Jest manuelna kada je u pitanju regulacija kojom jacinom puse. Medjutim, sistem je i dalje kontrolisan od strane ECU.
Npr. U slucaju da ti se auto krene pregrijavati, klima ce se iskljuciti htio ti to ili ne.
Rugafet

#169 Re: gume

Post by Rugafet »

PlotAra wrote:Dizel mi je Duster...i postavio sam pitanje smijem li se grijati s klimom ???-ujutru u 7 odmah cim upalim auto za minutu dviju dok mi se djeca potrpaju u auto kad krenemo upalim klimu grijanje i stvarno brzo pocinje grijati haman odmah vruce a motor mi tek na jednoj crtici temeratura,aliiii tad cujem svakih deset sekundi cujem kao neki prekidac škljocne i tako škljoca svaki deset sekundi dok mi se ne pojave 4 crtice teperature motora i tad prestane škljocanje ...na to nisam obracao paznju jer mi je lijepo toplo u autu,..odjednom mi nesto naumpalo prepao sam se da nece sta pregorit il zapalit i zato sad cekam sve cetiri crtice pa tek onda palim klimu...citajuci vasa pisanja znaci ima neki grijac vjerovatno a ???? i to ce nekad preogorit jelde ??
Ako imas grijac, (a po tvom opisu imas) klima ti ne treba striktno za grijanje, jer kad se tekucina ugrije, grijac se iskljucuje i grijanje se nastavlja 'normalnim putem', znaci nema potrebe da je koristis za grijanje. Sa druge strane, klimu mozes koristiti za brze odmagljivanje stakala npr. a i inace nije lose je paliti barem u 10 dana malo da odradi kompresor, podmaze se i tako. Tako da, slobodno je ponekad upali i kad je vani minus (recimo do -5) nista joj nece biti. Ako joj je pak prehladno ona se nece ni upaliti.
jefferson wrote:Mislim da nemas osjecaja da ti klima oduzima snagu motora jer zimi generalno motori ne gube puno snage usljed atmosferskih promjena jer je veca koncentracija kisika u zraku.
:lol: :lol:
PlotAra

#170 Re: gume

Post by PlotAra »

Jasno mi je
PlotAra

#171 Re: gume

Post by PlotAra »

ali eto ostavim na klimi grijanje jer tad stvarno ne ulazi mi smog s vana a pogotovo u koloni za autima-nista ne osjetim smrada a vala obicno puhanje poguši nas smog majke mi...
Ilidza -kosevo na poso + djecu istovarit usput ...sat vremena iza auta vozit pogusi nas na obicnom puhanju a s klimom nista ne osjetim smrada...jel to neki filter bas tako dobar u klimi ??
jefferson

#172 Re: gume

Post by jefferson »

Rugafet wrote:
Ako imas grijac, (a po tvom opisu imas) klima ti ne treba striktno za grijanje, jer kad se tekucina ugrije, grijac se iskljucuje i grijanje se nastavlja 'normalnim putem', znaci nema potrebe da je koristis za grijanje. Sa druge strane, klimu mozes koristiti za brze odmagljivanje stakala npr. a i inace nije lose je paliti barem u 10 dana malo da odradi kompresor, podmaze se i tako. Tako da, slobodno je ponekad upali i kad je vani minus (recimo do -5) nista joj nece biti. Ako joj je pak prehladno ona se nece ni upaliti.
jefferson wrote:Mislim da nemas osjecaja da ti klima oduzima snagu motora jer zimi generalno motori ne gube puno snage usljed atmosferskih promjena jer je veca koncentracija kisika u zraku.
:lol: :lol:
Jbg, znam da je to za tebe visa matematika, ali jbg. bar znas Wikipediju koristiti?
jefferson

#173 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:ali eto ostavim na klimi grijanje jer tad stvarno ne ulazi mi smog s vana a pogotovo u koloni za autima-nista ne osjetim smrada a vala obicno puhanje poguši nas smog majke mi...
Ilidza -kosevo na poso + djecu istovarit usput ...sat vremena iza auta vozit pogusi nas na obicnom puhanju a s klimom nista ne osjetim smrada...jel to neki filter bas tako dobar u klimi ??
Nema s tim klima veze. To mozes ukljuciti recirkulaciju unutrasnjeg zraka i bez klime.
Klima je dobra radi odmagljivanja jer smanjuje procenat vlaznosti u zraku. Ako ti ne treba klima da odmaglis stakla, ti mozes recirkulaciju ukljuciti mimo klime. Zrak i dalje prolazi kroz filter, nema kroz sta drugo proci.
Medjutim, recirkulaciju bi trebao iskljuciti svakih 20-30min jer se povecava kolicina CO2.
PlotAra

#174 Re: gume

Post by PlotAra »

JEFFERSON ..nesto si dobro napisao i tacno sto mi se i desilo...kazes da u tom ulju nakon 5-6000 km ima svega osim aditiva....
Prije mjesec dana mi se upalila u voznji lampica od ulja...u knjizici pise da je manjak ulja....do zamjene imam jos 3000 km...kad sam provjeravao kolicinu ulja na onoj letvici sto se izvuce pokazuje dobro al je ulje crno da crnije ne moze biti...(jel to takvo ulje ne znam)..zovem servis i pitam...kazu da to nije nista da slobodno vozim jos 3000 km...zivim na Ilidzi u Luzanima u zgradi gdje je i poznati elektricar iz Gume M -Enes ..pitam ga za taj problem....kaze ne sekiraj se i vozi..ponistio mi je lampicu jednostavno dva tri puta upalio auto pritisno gas pa ugasio pa opet upalio i lampica se ugasila...kaze nista to nije...pa jeboga lampica onda-nije se dzaba upalila...nesto je senzor prepoznao-vjerovatno to sto si ti napisao--IMA SVEGA OSIM ADITIVA....jel to do toga sto se grijem na klimu stalno-kratka relacija.....ili varaju s uljem u servisu ???
jefferson

#175 Re: gume

Post by jefferson »

PlotAra wrote:JEFFERSON ..nesto si dobro napisao i tacno sto mi se i desilo...kazes da u tom ulju nakon 5-6000 km ima svega osim aditiva....
Prije mjesec dana mi se upalila u voznji lampica od ulja...u knjizici pise da je manjak ulja....do zamjene imam jos 3000 km...kad sam provjeravao kolicinu ulja na onoj letvici sto se izvuce pokazuje dobro al je ulje crno da crnije ne moze biti...(jel to takvo ulje ne znam)..zovem servis i pitam...kazu da to nije nista da slobodno vozim jos 3000 km...zivim na Ilidzi u Luzanima u zgradi gdje je i poznati elektricar iz Gume M -Enes ..pitam ga za taj problem....kaze ne sekiraj se i vozi..ponistio mi je lampicu jednostavno dva tri puta upalio auto pritisno gas pa ugasio pa opet upalio i lampica se ugasila...kaze nista to nije...pa jeboga lampica onda-nije se dzaba upalila...nesto je senzor prepoznao-vjerovatno to sto si ti napisao--IMA SVEGA OSIM ADITIVA....jel to do toga sto se grijem na klimu stalno-kratka relacija.....ili varaju s uljem u servisu ???
Ulje koje promjeni boju znaci da radi svoj posao, tj. cisti motor.
U dizelu ulje ce promjeniti boju u crnu za nekih 100-300km zavisno od auta i nacina eksploatacije.
Ako ulja ima dovoljno na sipci moje pitanje je:
1. Jel ta lampica tkz. OLM (oil life monitor) koja ti daje do znanja da u ulju ima previse kontaminacije?
2. Ako nije OLM a ulja ima dovoljno, onda nesto ne stima sa senzorom.
Problem sa kratkim relacijam aje da kod motora sa direktnim ubrizgavanjem uvijek odredjena kolicina nafte ili benzina (zavisno od motora) zavrsi u ulju. Ako se stalno vozi na kratki relacijama onda ni to gorivo ne moze ispariti iz ulja. Problem je sto svako gorivo ima odredjenu kolicinu sumpora, a sumpor je najveci neprijatelj aditiva u ulju. Kako nase gorivo ima vecu kolicinu sumpora nego EU, tu moze biti problem. Znaci ako taj senzor ima OLM funkciju onda bi trebao promjeniti ulje. Ako nema OLM funkciju a ulja ima na sipci onda nesto sa senzorom nije uredu. Ako pravis kratke relacije, skrati interval izmjene za 50%, ako je mix kratkih i dugih relacija skrati interval za cetvrtinu.
Sto se tice grijanja, taj grijac koji imas je tu s razlogom zato sto su to vrlo mali i vrlo efikasni motori. Treba im puno da ugriju rashladnu tekucinu, sto znaci da bi ugrijao ulje na radnu temperaturu treba mu sigurno 5 puta vise vremena. Zato sam rekao da drzis na hladnom jer ces ubrzati zagrijavanje tekucine a kako tu imas izmjenjivac toplote pored toga sto ce ulje se zagrijavati jer ce preuzeti toplotu sa djelova motora, izmjenjivac ce pomoci takodje.
Post Reply