tranquil wrote:Moj odgovor će biti duži jer imam šta da kažem na ovu temu, pa ko voli nek izvoli.
Mislim da se svi slažemo da sloboda govora ima granice samo je pitanje gdje se nalaze? Šta sloboda govora uključuje?
Neki misle da sloboda govora ne uključuje pravo na vrijeđanje. Kao, "u redu sloboda govora, pričaj šta hoćeš ali ne bi trebao da me vrijeđaš". To je, objektivno, greška. Sloboda govora ne samo da uključuje pravo na vrijeđanje, sloboda govora JE pravo na vrijeđanje. Ako bi ukinuli pravo na vrijeđanje iz slobode govora, i ako bi u javnoj komunikaciji ostale samo stvari koje nikoga ne vrijeđaju, ne bi nam ni trebala sloboda govora. Zato, pravo na uvredu ne smije biti izuzeto iz slobode govora. Odgovornost za reakcije kao što su slučajevi Čolak ili Charlie Hebdo nije na onome ko izgovara riječ ili pomjera olovku, nego na onome ko reaguje na to. Odgovorna reakcija je odgovoriti verbalno, naljutiti se ili čak uvrijediti, ali linija se povlači kod nasilja i prijetnje nasiljem. Ne postoji NIŠTA što može opravdati nasilje kao reakciju na izgovorenu riječ.
Gdje je onda granica? Sloboda govora ne bi trebala da obuhvata (i opet nešto u čemu se svi slažemo) poziv na akciju protiv pojedinaca ili grupa. Poziv na genocid ("Srbe na Vrbe") ili veličanje prethodnog genocida ("Nož žica") spadaju u tu kategoriju.
Možda nešto kontroverznije, smatram da negiranje zločina i genocida ne bi trebalo biti zabranjeno. Ukidanje javne priče o tome, naročito u današnje vrijeme Interneta, neće doprinjeti njihovom nestajanju, čak štaviše, mogu izazvati osjećaj da se "stvarno nešto krije". Umjesto toga, takve ideje treba izazvati i poraziti u javnoj raspravi. (Priznajem da nisam uvijek imao ovakav stav i da sam ga usvojio zadnjih godina)
Takođe, niko nikome ne može zabraniti da mrzi nekoga, i isto tako da to javno i izrazi. I da za to trpi odgovarajuću reakciju. Mel Gibson može koliko god hoće da priča protiv Jevreja i crnaca, i Brižit Bardo protiv muslimana, niko ih zbog toga neće uhapsiti, slobodni su da se izraze, ali isto tako ljudi u filmskoj industriji su takođe slobodni da prekinu saradnju sa papcima. Sve dok to nije poziv na istrebljenje i slično.
Sumirano, sloboda govora treba da bude ograničena, ali samo u krajnjim slučajevima pozivanja na nasilje i slavljenja nasilja.
Drugi dio posta bih posvetio stavu pokretača teme, tj. njegovoj nadi da se rasprava neće držati samo "vjere i ateizma". Nažalost, to je kao što vidiš u zadnjih 6 stranica poprilično nemoguće, a postoji i razlog za to: ograničavanje slobode govora zbog "uvrijeđenosti" je džoker koji koriste predstavnici i branioci religija da bi izuzeli svoju ideologiju od kritike. Napadanje ideja nije isto što i napadanje ljudi i bilo koja religija ne bi trebala da ima veću zaštitu od propitivanja, kritikovanja, vrijeđanja i ismijavanja nego što imaju komunizam, objektivizam ili druge ideologije, ili bilo koji aspekt ljudskog života. Shvatam da ljudi emocionalno doživljavaju kritiku religije, ali zaštita od vrijeđanja je mač sa dvije oštrice. Ako predstavnici religija žele da se njihove religije, običaji i knjige zaštite od vrijeđanja, i pripadnici grupe "nevjernika" mogu tražiti to isto, i tražiti cenzuru nad knjigom u kojoj piše "Budala reče u svom srcu: nema Boga" (Biblija) ili "oni koji ne vjeruju u Allaha su gori od svakog stvorenja" (Kur'an). Nevjernici barem ne ulaze u štamparije s puškama niti prijete silovanjem kada se štampaju ovakve stvari.
Prema tome: ako ne želite cenzuru vaših knjiga koje smatrate dragim, kao naravno i njihove prateće literature, dopustićete da normalno rade i izražavaju se, i Charlie Hebdo, i Lejla Čolak, jer ista sloboda govora koja štiti njih štiti i vas i vaše knjige.
Slažem se sa tobom, ali vidim jedan problem u tvojoj logici:
Biblija i Kur'an su svete, božija riječ. Ako si vjernik, bog može vrijeđati čovjeka), a čovjek ne može vrijeđati boga, pa time ni njegovu riječ, to jeste ono šta piše u Bibliji u Kur'anu.
To je reakcija na ovaj pasus:
"Ako predstavnici religija žele da se njihove religije, običaji i knjige zaštite od vrijeđanja, i pripadnici grupe "nevjernika" mogu tražiti to isto, i tražiti cenzuru nad knjigom u kojoj piše "Budala reče u svom srcu: nema Boga" (Biblija) ili "oni koji ne vjeruju u Allaha su gori od svakog stvorenja" (Kur'an)."
Ja se sa tobom slažem, ali moguće da vjernik posmatra stvar kao što sam maloprije napisao.