Dzeparosi - Kako ih se rijesiti?
-
benjen
#151 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Kako ne shvatas.
To su jadovi koji nece zaskocit grmalja i da znaju da ima 100k u dzepu.
Svako se rodi za nesto ali vala ti i takvi su talog sa dna bacve skupa sa silovateljima ili ubicama..
Ne vjerujem da u zemljama sa rigidnijim zakonom sto se tice kradje ima puno dzeparosa ili uopce kradljivaca.
Nekako kad znas da brkajlija sa panjem i sjekirom samo ceka da ti capne ruku vjerovatno debelo porazmislis prije nego je zavuces u tudji dzep...
Svako se rodi za nesto ali vala ti i takvi su talog sa dna bacve skupa sa silovateljima ili ubicama..
Ne vjerujem da u zemljama sa rigidnijim zakonom sto se tice kradje ima puno dzeparosa ili uopce kradljivaca.
Nekako kad znas da brkajlija sa panjem i sjekirom samo ceka da ti capne ruku vjerovatno debelo porazmislis prije nego je zavuces u tudji dzep...
- O'zone
- Globalni moderator
#152 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Pa ovi ulični presretači napadaju samo slabije i one koji se ne mogu braniti jer je to zagarantovan plijen. Kako će se odbraniti penzioner od 70 i kusur ljeta ili dijete od 12-13 godina, djevojke?esmasaric wrote:Ja samo ne shvatam pljačkanje i ubijanje penzionera za ostatke penzije, a u pitanju je minimalan novac koji...ako imaš sreće možeš osvojiti na kladionici. Žalosno je što napadaju nemoćne.
Evo, nedavno su u ulici blizu mog fakulteta premlatili djevojku jer su primjetili da je bila na bankomatu i podigla novac. Djevojka je 5 dana provela u bolnici, a sve što je imala je 50km...i toliko su i uzeli. Nije imala čak ni mobitela. [emoji53]
- Dozer
#153 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
I upravo zato njima treba praviti ceke, bacati im "mamce", a onda lagano koljena, zglobovi, vilice, rebra... Svaki sljedeci put bi i te kako razmislili da nije opet neka navlakusa 
Ako bi uopste bili sposobni za "sljedeci put"...
- stakasa
#154 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ali onda i oni dizu ljestvicu pa umjesto deparenja i mobitela potegnu pistolj. Nije to bas tako jednostavno sa poostrenim kaznamabenjen wrote:Kako ne shvatas.
- dadoka84
#155 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ja sam imao jedan susret do sada sa ovom gamadi, u troli prema gradu cigo mi se uvukao pod mišku i krenuo da izvuče novčanik iz unutrašnjeg džepa. Opalio sam ga laktom u rebra i samo je otišao kašljući. A do njega ciganka uvukla ženi ruku u torbicu i rovi, ja ženu kucnem po ramenu, a ona je ovu s noge na nogu izbacila iz trole. Dere se ciganka ko da je kolju... psuje, valjda joj krivo propade pazar.
Sad se više nikad ne vozim javnim prevozom, radije idem pješke.
Sad se više nikad ne vozim javnim prevozom, radije idem pješke.
- esmasaric
#156 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Nisam fan Arapa, ali mi se mnogo sviđa zakon ako ukradeš da ti amputiraju šaku. I mislim da ovo neće ni prestati bez nekih rigiroznih kazni.
Ne može niko praviti čeke u svim naseljima, a to nije rješenje na duge staze. Ali pošto je ovo BiH, suzavac, oružje i izbjegavanje gradskih prevoza. [emoji2]
Ne može niko praviti čeke u svim naseljima, a to nije rješenje na duge staze. Ali pošto je ovo BiH, suzavac, oružje i izbjegavanje gradskih prevoza. [emoji2]
- Gojeni H
#157 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Niko ne zasluzuje, ali da priziva zivot crva ... da.Dozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
- insomnia78
#158 Re: RE: Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Nije svako sposoban za suprostaviti se. Nemojte zajebavatiGojeni H wrote:Niko ne zasluzuje, ali da priziva zivot crva ... da.Dozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
- jao_situacije
#159 Re: RE: Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
pogotovo kad debil izvadi utoku kao onaj klošarčić u ferhadiji, pa upuca momka jer mu je rekao jel to ti meniinsomnia78 wrote:Nije svako sposoban za suprostaviti se. Nemojte zajebavatiGojeni H wrote:Niko ne zasluzuje, ali da priziva zivot crva ... da.Dozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
ne ulazeći u priču kakav mu je otac
- Pryda
#160 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ispod u postovima su ti objasnili zasto ljudi tako govore. Evo ja nisam ni dvanaestogodisnjak ni curica ni penzioner. Mogu otrest 99% takvih u nekim idealnim uslovima i to i oni znaju pa nisam nikad problema imao sto se tice tih otimacina. Ono sto sam imao je druga vrsta problema sa istim tipom ljudi, nije nimalo ugodno kad ti naspidan momak od nekih 20 godina izvadi noz i pocne svoju pricu. Ne mozes ni razgovarati a ni silom rijesiti, pat pozicija. A tako se isto osjecaju ljudi koji spadaju pod kategoriju curica, dvanestogodisnjak ili penzioner povodom ovog prvog problemaDozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
edit Ostao sam nedorecen. Poenta je da niko od nas ne treba rjesavati te probleme. Ovo je drzava zakona, placamo porez i imamo policiju. To sto bi ti radio i predlazes treba policija da radi i da nas zastiti. Nek postave svaki dan smjenu od 5 6 policajaca u civilu koji ce se vozat tramvajem i sprjecavati takve slucajeve.
Imas pun youtube klipova svojih istomisljenika. Bace mamac pedofilu pa ga istamburaju pred kamerom, ponize i jos okace na internet. Eto kad imas hrabrosti i volje skupi ekipu pa tako radite.Dozer wrote:I upravo zato njima treba praviti ceke, bacati im "mamce", a onda lagano koljena, zglobovi, vilice, rebra... Svaki sljedeci put bi i te kako razmislili da nije opet neka navlakusa
-
TheMule
#161 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ja sam skoro cuo za dosta slucajeva gdje su banditi upadali kod ucenica po studentskim domovima i okolnim naseljima jer znaju da su same. Ako si studentkinja, uvijek moras imati nekog jakog pored sebe.... takav je vakat doso 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#162 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Cuj upadali studenticama. Ja price.. Jebale se one pa rekle da im je neko upao a jedva dočekale da rašire nogr.
Joj eto ne mogu lovačkih priča.
Joj eto ne mogu lovačkih priča.
- Gojeni H
#163 Re: RE: Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ne govorimo o tome ... odnosno govorimo, pardon ... Ljudi koji nisu spremni na minimum rizika ima da trpe, pokrivaju se i tacka.insomnia78 wrote:Nije svako sposoban za suprostaviti se. Nemojte zajebavatiGojeni H wrote:Niko ne zasluzuje, ali da priziva zivot crva ... da.Dozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
U drustvu u kojem gradjani ne vide zajednicki interes u zastiti jedni drugih (jer policija ne moze biti svugdje u svakom trenutku), odnosno po paroli "ne dira mene, sta cu se mijesati" uvijek dodje red i na onog "koji se ne bi mijesao".
To su osnovni principi zajednice, odnosno ako cemo ici dublje - plemena. Pripadnici plemena su stitili jedni druge zato sto su zajedno bili jaci.
A unutar-plemenski kodovi i zakoni su zahtijevali ostre kazne (ili izopcavanje) za one koji ih krse.
U civilizaciji postoji policija koja treba da radi svoj posao, i tu vrstu odgovornosti uopste ne treba umanjivati.
Ali, drustva se razlicito razvijaju. Amerika ima oruzje, ali i geto naselja.
Finska takodje ima oruzje, ali nema geto naselja i ima daleko manju stopu kriminala.
Finsko drustvo, kao homogenije, manje individualisticko, ili ... manja sredina, pritisak drustva/okoline na norme ponasanja ...?
Anegdota, putuje americki novinar kroz neki finski grad i pita taksistu: "Zasto stanes svakom pjesaku na zebri bez obzira sto nije krenuo preko prelaza?"
Odgovor: "Mozda me poznaje on, ili neko u blizini?"
Elem, pritisak (nekog) drustva nalaze da nije "cool" krasti, lagati i bezobzirno se ponasati. Reagovanje individue potice druge na slicnu ili istu reakciju.
I na kraju, sve je manje apetita za kriminalne radnje jer ce ogromna vecina ljudi reagovati, a drugi bi im mogli i pomoci.
- muha_sa
#164 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
upalil klošar mobitelDozer wrote:I upravo zato njima treba praviti ceke, bacati im "mamce", a onda lagano koljena, zglobovi, vilice, rebra... Svaki sljedeci put bi i te kako razmislili da nije opet neka navlakusa
- KB9
#165 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
nama samo trebaju bolji zakoni za stoljpiku kad imas dozvolu
- Dozer
#166 Re: RE: Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Slazem se. Ali, onda bar treba traziti nacin da se tome stane u kraj, a ne sve samo okretati na varijante gornjeg tipa...insomnia78 wrote:Nije svako sposoban za suprostaviti se. Nemojte zajebavatiGojeni H wrote:Niko ne zasluzuje, ali da priziva zivot crva ... da.Dozer wrote:Nemam namjeru nikoga uvrijediti, ali takvi mentalni sklopovi, koji se vode takvim zivotnim nacelima "suti, trpi, ne diraj, skloni se, ne brani se, ne izazivaj i ne talasaj", naprosto zasluzuju da ih se maltretira, pljacka, siluje i ubija...
Zato se na ovakve mazlume i ne ide sam, i masuci rukamajao_situacije wrote: pogotovo kad debil izvadi utoku kao onaj klošarčić u ferhadiji, pa upuca momka jer mu je rekao jel to ti meni
ne ulazeći u priču kakav mu je otac
Sve znam, cak i imao takvih situacija koje opisujes. I jos nekih...Pryda wrote: Ispod u postovima su ti objasnili zasto ljudi tako govore. Evo ja nisam ni dvanaestogodisnjak ni curica ni penzioner. Mogu otrest 99% takvih u nekim idealnim uslovima i to i oni znaju pa nisam nikad problema imao sto se tice tih otimacina. Ono sto sam imao je druga vrsta problema sa istim tipom ljudi, nije nimalo ugodno kad ti naspidan momak od nekih 20 godina izvadi noz i pocne svoju pricu. Ne mozes ni razgovarati a ni silom rijesiti, pat pozicija. A tako se isto osjecaju ljudi koji spadaju pod kategoriju curica, dvanestogodisnjak ili penzioner povodom ovog prvog problema
Ja sam to i rekao jos u startu (i sam sam bivsi policajac) - da je policija kako nije, kao i da su zakoni kakvi nisu, upravo bi murija to radila. Patrole od po 3 clana, i u JGS. I kad ih se uhvati, prvo ih polomiti (ali bukvalno) u tom prevoznom sredstvu, a onda odvesti u stanicu, pokrenuti postupak, i po ekspresnoj proceduri ih osuditi na min. 6 mj. zatvora.edit Ostao sam nedorecen. Poenta je da niko od nas ne treba rjesavati te probleme. Ovo je drzava zakona, placamo porez i imamo policiju. To sto bi ti radio i predlazes treba policija da radi i da nas zastiti. Nek postave svaki dan smjenu od 5 6 policajaca u civilu koji ce se vozat tramvajem i sprjecavati takve slucajeve.
Ali, svi znamo da je ovo neizvodljivo zbog mase razloga - od tehnickih problema tipa kapaciteta zatvora, do funkcionalnih koji se ticu zakona, sporosti sudova, a i same policije.
Drugim rijecima, ocigledno je da postoje strukture vlasti koje ne zele da se sigurnosna situacija u nekim segmentima poboljsa, ili cak i potpuno sredi.
Znam. I, sa mnom ili bez mene, te stvari ce se vrlo brzo poceti desavati i ovdje. A ekipa je spremna, no sikirikiImas pun youtube klipova svojih istomisljenika. Bace mamac pedofilu pa ga istamburaju pred kamerom, ponize i jos okace na internet. Eto kad imas hrabrosti i volje skupi ekipu pa tako radite.
- Dozer
#167 Re: RE: Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Upravo tako.Gojeni H wrote: Ne govorimo o tome ... odnosno govorimo, pardon ... Ljudi koji nisu spremni na minimum rizika ima da trpe, pokrivaju se i tacka.
U drustvu u kojem gradjani ne vide zajednicki interes u zastiti jedni drugih (jer policija ne moze biti svugdje u svakom trenutku), odnosno po paroli "ne dira mene, sta cu se mijesati" uvijek dodje red i na onog "koji se ne bi mijesao".
To su osnovni principi zajednice, odnosno ako cemo ici dublje - plemena. Pripadnici plemena su stitili jedni druge zato sto su zajedno bili jaci.
A unutar-plemenski kodovi i zakoni su zahtijevali ostre kazne (ili izopcavanje) za one koji ih krse.
U civilizaciji postoji policija koja treba da radi svoj posao, i tu vrstu odgovornosti uopste ne treba umanjivati.
Ali, drustva se razlicito razvijaju. Amerika ima oruzje, ali i geto naselja.
Finska takodje ima oruzje, ali nema geto naselja i ima daleko manju stopu kriminala.
Finsko drustvo, kao homogenije, manje individualisticko, ili ... manja sredina, pritisak drustva/okoline na norme ponasanja ...?
Anegdota, putuje americki novinar kroz neki finski grad i pita taksistu: "Zasto stanes svakom pjesaku na zebri bez obzira sto nije krenuo preko prelaza?"
Odgovor: "Mozda me poznaje on, ili neko u blizini?"![]()
Elem, pritisak (nekog) drustva nalaze da nije "cool" krasti, lagati i bezobzirno se ponasati. Reagovanje individue potice druge na slicnu ili istu reakciju.
I na kraju, sve je manje apetita za kriminalne radnje jer ce ogromna vecina ljudi reagovati, a drugi bi im mogli i pomoci.
I, shodno ovome, ja zaista ne mogu da prihvatim da u nekom tramvaju 2-3 majmuna orobljavaju ljude dok pola tog tramvaja to vidi i - svi sute.
Pa, jmb mater, njih je samo 2-3, a ostalih u tramvaju bar 20. Masa cini cuda.
Kada bi se samo par puta desilo da ta masa drekne, a onda i da ih baci pod noge (i zene, zasto da ne...?), svaki naredni put bi oni i te kako razmislili prije nego udju negdje da odrade nekoga.
Nije svejedno kada znas da ce ti 10-15-20 ljudi skociti za vrat ako te uhvate na djelu. Nazalost, nas narod ovo ne razumije. Svi se vode iskljucivo individualnim interesom, a to je upravo najveca moguca greska, jer individualni interes jeste bitan i na prvom mjestu, logicno, ali svaka individua je takodjer i pripadnik neke grupe, tj. drustva.
Ako se sve individue ponasaju indolentno i brinuci samo za svoju goozicu, bez ikakve namjere da pomognu drugoj individui pored sebe kada vide da je u nekom problemu, to neminovno vodi tome da i ta indolentna individua/osoba prije ili kasnije dodje u isti ili slican problem, ocajnicki trazeci i ocekujuci pomoc od nekoga pored sebe, ali - ta pomoc ce izostati upravo iza razloga iz kojeg ni ta osoba ranije nije pobogla nekoj drugij.
Drustvo je, generalno, skup individua koje bi trebale dijeliti neke zajednicke vrijednosti i principe (i ovdje ne mislim na ono da je bitno biti BHS ili na vjere) usmjerene na ocuvanje tog drustva.
Kod nas, nazalost, jedine "vrijednosti" i "principi" koji vladaju jesu "drzi se po strani, nije mene...". A sta sutra kada bude "joj, ne mene!"?
Last edited by Dozer on 20/09/2016 10:12, edited 1 time in total.
- Dozer
#168 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Ne.muha_sa wrote:upalil klošar mobitelDozer wrote:I upravo zato njima treba praviti ceke, bacati im "mamce", a onda lagano koljena, zglobovi, vilice, rebra... Svaki sljedeci put bi i te kako razmislili da nije opet neka navlakusa
Usput, ljudi, da znate - postoje free sigurnosne aplikacije za Android koje se ne mogu ukinuti ni Hard Reset opcijom, tj. vracanjem na fabricke postavke. Ostaju potpuno funkcionalne u mobitelu cak i nakon toga (sto svi ovi koji klepe mobitele urade) i mogu se deinstalirati samo uz sifru koju ste vi sami postavili, a uredno salju sve podatke koje ste im zadali da salju, od cega je GPS lokacija najbitnija.
S takvom apikacijom na mobitelu lopov moze samo baciti mobitel jer mu je totalno neupotrebljiv.
Ovo nije dobro samo za pronalazenje ukradenog/izgubljenog telefona, nego i za nadzor djece
-
prog321
#169 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Nasilje je rijesenje za mnoge probleme.
Em sto je fizicka aktivnost uz to se i psihicki poslije mnogo bolje osjecas.
Em sto je fizicka aktivnost uz to se i psihicki poslije mnogo bolje osjecas.
- Dozer
#170 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
I jeste, a i nije. Nasilje uvijek moze uzrokovati novo nasilje, tzv. chain reaction. I to se vrlo cesto i desava...
Npr., moguci scenario:
Ja s klapom sutra nahvatam ove mazlume i uradim sta sam i rekao da hocu. Oni sigurno nemaju blage veze kome su klepili taj nesretni mobitel (koji je svakako nebitna stavka u svemu ovome), i prekosutra (uslovno receno, jer sigurno nece biti tako brzo sposobni za bilo sta) krenu da se svete radi lomova svog "alata".
I onda se desi da nagrde necije tudje dijete, ili mozda potrefe opet moje.
Moja sljedeca reakcija, i to 100% bez ikakvog daljnjeg razmisljanja, bi bila da nadjem gdje zive i da naprosto tamo pobijem sve k'o zeceve. I njih i svakoga koga tu zateknem, sto iz bijesa, sto iz predostroznosti da ne ostane niko kome bi u neka doba nekada moglo opet pasti na pamet da radi isto.
I, gdje smo onda...? Oni pod zemljom, ja u muriji/na psihijatriji, i opet tu moja porodica na neki nacin ispasta. A radi cega/koga?
Ili, nagrde necije tudje dijete kao osvetu za ono sto se njima desilo. Ni krivo, ni duzno. I onda otac djeteta odreaguje slicno meni, i nagrdi ili njih, ili opet nekoga desetog... Gdje je kraj tome...?
E, upravo radi ovoga POLICIJA treba da se ekspresno aktivira i "masakrira" dzeparose, a da se zakonski rijesi njihovo trajnije sankcionisanje. Zna policija vrlo dobro sve njih, sve su ih sigurno i priveli X puta, ali ono sto uvijek izostane je - sankcija.
Npr., moguci scenario:
Ja s klapom sutra nahvatam ove mazlume i uradim sta sam i rekao da hocu. Oni sigurno nemaju blage veze kome su klepili taj nesretni mobitel (koji je svakako nebitna stavka u svemu ovome), i prekosutra (uslovno receno, jer sigurno nece biti tako brzo sposobni za bilo sta) krenu da se svete radi lomova svog "alata".
I onda se desi da nagrde necije tudje dijete, ili mozda potrefe opet moje.
Moja sljedeca reakcija, i to 100% bez ikakvog daljnjeg razmisljanja, bi bila da nadjem gdje zive i da naprosto tamo pobijem sve k'o zeceve. I njih i svakoga koga tu zateknem, sto iz bijesa, sto iz predostroznosti da ne ostane niko kome bi u neka doba nekada moglo opet pasti na pamet da radi isto.
I, gdje smo onda...? Oni pod zemljom, ja u muriji/na psihijatriji, i opet tu moja porodica na neki nacin ispasta. A radi cega/koga?
Ili, nagrde necije tudje dijete kao osvetu za ono sto se njima desilo. Ni krivo, ni duzno. I onda otac djeteta odreaguje slicno meni, i nagrdi ili njih, ili opet nekoga desetog... Gdje je kraj tome...?
E, upravo radi ovoga POLICIJA treba da se ekspresno aktivira i "masakrira" dzeparose, a da se zakonski rijesi njihovo trajnije sankcionisanje. Zna policija vrlo dobro sve njih, sve su ih sigurno i priveli X puta, ali ono sto uvijek izostane je - sankcija.
-
prog321
#171 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Nemoj se sad vaditi. 
- Dozer
#172 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Vaditi...? Iz cega to...?
-
prog321
#173 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Pa slozio sam se sa tobom kada si rekao da bi ih malo potapsao cipelom po blentari. Onda si dosao sa tom bla bla pricom o policiji. Kao da policija moze biti svagdje
Svi ovi neoliberalni umovi zaboravljaju da krkani razumiju samo silu.
Ne prijetnju rijecima, ne policiji i zatvoru, nego samo fizicku silu. Po ledjima.
Istorija je to bezbroj puta dokazala
Svi ovi neoliberalni umovi zaboravljaju da krkani razumiju samo silu.
Ne prijetnju rijecima, ne policiji i zatvoru, nego samo fizicku silu. Po ledjima.
Istorija je to bezbroj puta dokazala
- Dozer
#174 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Neeeee, nisi me shvatio 
Ja kazem kako bi trebalo biti, kao i sta uzrokuje sta dalje. Nisam rekao da sam ja odustao od svog plana i programa
Ja kazem kako bi trebalo biti, kao i sta uzrokuje sta dalje. Nisam rekao da sam ja odustao od svog plana i programa
-
prog321
#175 Re: Dzeparosi - Da ih se rijesimo?
Sa planom i programom se onda slazem