Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#151 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by Hakiz »

Toffee karamela wrote:
O'zone wrote:

Nedavno su u jednoj prodavnici poslali naredbu da radnici mušteriji kada uđe moraju poželjeti im dobrodošlicu ne samo ono dobar dan nego baš dobrodošlicu, predstaviti se punim imenom i prezimenom i reći da ćeš biti ti njihov domaćin danas. Pa nije Hilton jbm ga.
O nije ovo baš od jučer....Još prije deset godina, kolegica s faxa koja je radila u buregdžinici na čaršiji dobila naredbu da izađe ispred radnje (sve fino, s onom kapicom i bijelom pregačicom), da se ljupko savine u koljenu (onaj staromodni niks :D ) i da ponavlja mantru: "Izvol'te, izvol'te, ima mjesta" :shock:

Ona odbila, mislim da je fasovala otkaz ubrzo. Kakvi krkani su kod nas kapitalisti čudo je da nismo u još goroj poziciji nego što već jesmo i da ludare na Jagomiru i Sokocu nisu dupke pune :cry:
I uđem ja tako u tu buregdžinicu i čekam pitu 30 minuta. Naime gazda je jednu te istu radnicu natjerao da izađe pred radnu da me namami, pa da razvije jufku, pa da ispeče pitu, pa da me posluži, u međuvremenu da opere suđe od prethodne mušterije. I kada odustanem i izađem jer predugo čekam, gazda idiot otpusti tu radnicu. Neće da prihvati da je on kriv.

Doduše, to se češće dešava u kafanama nego u buregdžinicama, ali kao primjer.

A razumijem i gazdu. Ako bi zaposlio dovoljno ljudi da se posao obavlja bez problema, da radnici mogu na godišnji po zakonu, da imaju 40 satnu radnu sedmicu itd, kako bi kupio novi audi za pola godine rada kafića ili burgdžinice?
Hendrix

#152 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by Hendrix »

Najgore mi je kad udjem u radnju da razgledam sta ima a odma me napadne sa ''Sta si trebo?'' Kazem samo da vidim sta ima, odma mrki pogled ono doso da me pegla nece nista kupit...

Zasto moram imati nesto na umu vec kad udjem u prodavnicu, pusti me ba da razgledam, ne moras me pratit, ne peglam te nista radi svoj posao.... :roll:
O'zone
Globalni moderator

#153 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

Jarane pa radi svoj posao.

Poslato sa radnog mjesta...
Hendrix

#154 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by Hendrix »

O'zone wrote:Jarane pa radi svoj posao.

Nije to problem sto radi posao, nego smrknuti nacin na koji to kaze i sto me odma prekrizi kao kupca ako kazem da razgledam i nabija mi neki pritisak da sam u radnju mogao uci samo ako sam imo nesto na umu uzeti.

I naravno u roku 10 sekundi mi je za vratom, u vecini slucajeva izadjem brzo jer ne mogu trpiti da mi neko visi za vratom i stalno provjerava sta gledam...ne kontam kako ovo gazde radnji ne shvate, ako mi treba nesto pitacu naravno ali pusti me da razgledam.
black

#155 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by black »

Martina Mlinarević Sopta / Šta košta jedna riječ ljubaznosti

06. 09. 2016.
Probam ja tako da ne mislim na te Amerike puno. Bilo, prošlo, fala živili. Džaba. Vrati maloprije jedna žena starca sa šaltera. Fali ti jedan papir, normala. Sa nevjerovatnom arogancijom i neuljuđenošću, normala.

Čak i galamom. Kako se samo usudio? Takav star. Dok jedva hoda. Po ovolikoj žegi. Da dođe i nešto upita. Da mu još k tome nešto nedostaje od formulara. Da joj remeti smjenu pod klimom u državnoj ustanovi. Otkud znaš biserko odakle je došao? Kad se probudio i koji je bus morao uzeti da dođe? Koliko je morao para potrošiti samo da ga vratiš ko zadnje govno? Bez objašnjenja i onako. Razguli dedo!

Probam ja tako da ne mislim na te Amerike puno. Rekli su nam da su ljudi srdačni. Kontaš, hajde, znaš Amere, seru ko u filmovima, izvještačena bajka i to. Nisu nam rekli da ćeš šetati ulicom i da će ti prolaznici dobaciti kako ti je krasna majica. Sa sve osmijehom i u hodu. Tek tako. Jer im se jednostavno čini da ti je krasna majica. I imaju ti potrebu to reći. A ono na tebi bezze nešto od dvajs maraka turske manufakture. I fino ti iako osoba možda i sere. Nasmiješ se, čak se i progledaš u izlogu obližnje radnje i stvarno pomisliš – „Vidi mene lafčine!“ I odmah ti dan dobar nekako, ta ne treba budali puno.

Nisu nam rekli će ti ljudi na aerodromima, u ugostiteljskim objektima, službenim institucijama s ushitom reći kako su ti lijepe naušnice. Po nekoliko puta. Koji đavo kontam, jel oni mene to zajebaju, jel nešto stvarno nije u redu s ovim naušnicama, zagledam u njih ko Poirot sve spremna da ih hitim zauvijek s balkona. Umri bižuterijo, neće mene oni više šprdati!

Nisu nam rekli da ćeš čekajući u banci pitati đe je toalet, a do njega će te otpratiti zaštitar koji će mjereći tvoju visinu sa svojom, u liftu komplimentirati dobrim ti genima, pitajući koliko su ti visoki roditelji, sa sve osmijehom koji je kao sišao s kakvog bilborda za zubnu pastu, dok ti u glavi već zamišljaš scenarij - na wc šolji ti nonšalantno odrubljena glava, ta luda glava otkinuta s tvog divno visokog tijela, a u novinama skandalozan naslov - "Herka otišla pišat' u Ameriku i nikad se više nije vratila!" A on samo ljubazan. Eto nako. I još te čeka pred vratima dok se popišaš, ej! I ostavi te na životu.

Nisu ti rekli da će te redom nepoznati ljudi po ulici, parkovima, pekarama, trgovinama, često upitati kako si. Kako si danas. Kako si još i kako su ti kod kuće. Iako ne znaju ni di ti je kuća, ni tko su tvoji kod kuće. I sve im tražiš neku caku, majkemi ili se drogiraju, ili su ko u Twin Peaksu, naoko fini gradić i fina čeljad, a ono monstrumi.

Pa džaba. Dok jutros gledaš dedu na plus 40 kako je vraćen sa šaltera tako bahato i posprdno da bi teta mogla nastaviti srkati kavu neometano, pitaš se šta košta riječ. Jedna jebena riječ ljubaznosti. Pa i da ti je maksimalna muka od života. Nemoj još i njegov mučiti. Ko zna odakle je došao. Koliko hodao. Koliko para potrošio da bi bio vraćen tako bezobzirno. Mislila sam da će mi ići na živce ono što sam ranije doživljavala ko američku isforsiranu srdačnost i perfektno bijeli kez. Jebiga, jutros bih voljela da je dedo imao jedan takav osmijeh od strane birokratskog lica. A i meni je netko mogao reći kako mi je fina ogrlica. Jer stvarno nije loša.
O'zone
Globalni moderator

#156 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

Izvini ali.....ogroman broj ljudi posebno po centrima hoda onako, ruke na guzicu, malo se uđe, opipa, nešto i isproba, neki malo više prcaju neki manje al to je u par deka.

E sad ti si ušao i pitaš čemu mrk pogled? Samo zamisli koji si ti danas sa tom rečenicom koji je ušao u radnju. Znam ja da to nije opravdanje ali pokušaj barem malo razumjeti. Iskustvo govori da od razgledača ima najmanje koristi, ljudi traže mjesto gdje će ubijati vrijeme dok čekaju nešto negdje pa onda se hoda po radnjama.

Ovo sad kad govorim za sebe. Kada mi nešto treba obično znam gdje ću tražiti, kad uđem i pozdravim trgovca kažem mu šta mi treba. Ako nema ćao ako ima kupuj. Ako me cijena zanima naglasim da me samo cijena interesuje. E sad nisu svi kao ja. Jbga znam ljudi koji idu u salone automobila i isprobavaju,traže probne vožnje, pitaju za predračun, opcije,etc a nisu još ni biciklo otplatili. Fetiš neki ili šta već.

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#157 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by _BataZiv_0809 »

Zato su zakon samoposluga style prodavnice. Niko nikoga ne pegla, sta ti se svidi, zviz ka kasu plati, ako neces, nikom nista.

I da budem iskren samo u takvim i kupujem.

Hodati po radnjama i maltretirati prodavacice tek tako, bez zelje da kupim, vala nikad.

Ali to sam samo ja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#158 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by Truba »

Hendrix wrote:Najgore mi je kad udjem u radnju da razgledam sta ima a odma me napadne sa ''Sta si trebo?'' Kazem samo da vidim sta ima, odma mrki pogled ono doso da me pegla nece nista kupit...

Zasto moram imati nesto na umu vec kad udjem u prodavnicu, pusti me ba da razgledam, ne moras me pratit, ne peglam te nista radi svoj posao.... :roll:
problem je što kad dođem s kešom ili karticom na rate :D nidge nikog

kad razledam ili ubijam vrijeme eto ih opkole me :D

najgori su pripravnici...oni imaju volje elana i želje :D da peglaju
stakasa

#159 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by stakasa »

O'zone wrote:Pa to je normalno. Konta zastupnik i da se više nigdje ne može kupiti osim kod njega e kurko jarane. Svijet je sad globalno selo i sve se može naručiti i dobiti za kes i što prije to naše gazde skontaju to će biti bolje za njih

Ne bih rekao da se ti pretrzes od posla :D
O'zone
Globalni moderator

#160 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

stakasa wrote:
O'zone wrote:Pa to je normalno. Konta zastupnik i da se više nigdje ne može kupiti osim kod njega e kurko jarane. Svijet je sad globalno selo i sve se može naručiti i dobiti za kes i što prije to naše gazde skontaju to će biti bolje za njih

Pa šta misliš kako sam nakucao preko 14 000 postova? Radom? :mrgreen:

Posao takav da kad nema nikoga u radnji a ti prije toga počistio sve, raspremio, sredio papirologiju, nazvao koga trebaš nazvati, nemaš šta drugo raditi nego zjalati ovdje po forumu.
stakasa

#161 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by stakasa »

O'zone wrote:
stakasa wrote:

Pa šta misliš kako sam nakucao preko 14 000 postova? Radom? :mrgreen:

Posao takav da kad nema nikoga u radnji a ti prije toga počistio sve, raspremio, sredio papirologiju, nazvao koga trebaš nazvati, nemaš šta drugo raditi nego zjalati ovdje po forumu.
Isti sam ti. Ali sreca ne radim s ljudima, niti prodajem. To moji zivci ne bi izdrzali
O'zone
Globalni moderator

#162 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

stakasa wrote: Isti sam ti. Ali sreca ne radim s ljudima, niti prodajem. To moji zivci ne bi izdrzali
Čini ti se :D Ja sam rekao da se nikad ne bih bavio konobarisanjem. Ne zbog toga što mislim da je bezze posao nego zato što sam smotan i što bih se morao često izvinjavati za prosute narudžbe nekome po krilu :D Ali kad bi nužda natjerala....izvinjavao bi se jbga i usluživao.

Do sad sam radio:
-Vitraže
-Na televiziji
-Štampariji
-Naplati dugovanja
-Programu asistencija na cesti
-Komercijalu grafičkih materijal

I evo ovo sad što radim. Honorarno farbo, nosao, istovarao, sklapao, rasklapao, preseljavao,....jbga sve što se stiglo da se kinta ubere. Ništa mi nije mrsko raditi samo ako se lova obrće :D
stakasa

#163 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by stakasa »

O'zone wrote:
stakasa wrote: Isti sam ti. Ali sreca ne radim s ljudima, niti prodajem. To moji zivci ne bi izdrzali
Čini ti se :D Ja sam rekao da se nikad ne bih bavio konobarisanjem. Ne zbog toga što mislim da je bezze posao nego zato što sam smotan i što bih se morao često izvinjavati za prosute narudžbe nekome po krilu :D Ali kad bi nužda natjerala....izvinjavao bi se jbga i usluživao.

Do sad sam radio:
-Vitraže
-Na televiziji
-Štampariji
-Naplati dugovanja

I evo ovo sad što radim. Honorarno farbo, nosao, istovarao, sklapao, rasklapao, preseljavao,....jbga sve što se stiglo da se kinta ubere. Ništa mi nije mrsko raditi samo ako se lova obrće :D
Svako ti cast. Bas od srca
The BEN10

#164 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by The BEN10 »

O'zone wrote:Do sad sam radio:...
-Naplati dugovanja
:-?
O'zone
Globalni moderator

#165 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

stakasa wrote:
O'zone wrote:

Do sad sam radio:
-Vitraže
-Na televiziji
-Štampariji
-Naplati dugovanja

Svako ti cast. Bas od srca
Kažem ti nužda zakon mijenja. Možda bih se i duže zajebavati u životu da stari nije umro pa da se ostalo bez primanja. Kasnije se oženiš dobiješ dijete i gotovo osuđen na rintanje. E da u međuvremenu otvorio supruzi firmu da radi pa i tamo radim kao ispomoć kad nisam ovdje,obično oko dostava ili nekih tehničkih stvari.

Tako da u stvari i ne znam kad šta stižem[emoji1] [emoji1] [emoji1]

O'zone
Globalni moderator

#166 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

The BEN10 wrote:
-Naplati dugovanja
Legalno bolan, legalno [emoji83]

The BEN10

#167 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by The BEN10 »

O'zone wrote:
The BEN10 wrote:
-Naplati dugovanja
Legalno bolan, legalno [emoji83]

E tooo, bitno je da je "sve po zakonu...". :-D
O'zone
Globalni moderator

#168 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

The BEN10 wrote: E tooo, bitno je da je "sve po zakonu...". :-D
Image
pustopoljina

#169 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by pustopoljina »

The BEN10 wrote:
O'zone wrote:
The BEN10 wrote: Jest', ali ima i onog što neko gore napisa - vrlo dobro znam šta kupujem kada dolazim u radnju, znam otprilike i kako se cijene kreću, tako da ne volim baš neku ekstra napadnost informacijama. Pitam što me interesuje i što se ne vidi da je očito. Ne volim maltretirati ni sebi ni druge.
Ne volim niti ja, ali....Dođe mi mušterija u radnju dobar dan za dobar dan, kako Vam mogu biti od pomoći? Kaže ja bih samo da pogledam šta ima novo. Samo izvolite. I tu ja odstupim u svoj čošak što bi rekli. Odjednom mi upada šef u radnju dođe da nešto prebaci ili donese i kaže "Što ne priđeš mušteriji?" Kažem da nema potrebe želi samo da razgleda već smo razgovarali itd a on meni da to nema veze i da priđem mušteriji i vidim jel joj treba šta. I šta ćeš, priđeš i pitaš nešto od sljedećeg "jeste li vidjeli nešto da Vam je privuklo pažnju?," "mogu li Vam sada nekako biti od pomoći?" "želite li eventualno nešto isprobati?" i opet dobiješ isti odgovor, da samo razgleda i da će se obratiti ako mu šta zatreba i ti se opet vratiš u svoj čošak a šef opet "idi usluži mušteriju, nemoj samo stajati tu"

I šta sad da ti tu radiš? Poslat šefa u K. jer vidiš da čovjek samo razgleda i da najebeš? Prići mušteriji i reći "oprostite molim Vas ali moj šef INSISTIRA da Vas uslužim" i da opet najebeš ili da priđeš mušteriji i opet izgovriš "Jel Vam sada mogu nekako biti od pomoći" a mušterija iznervirana više tim konstantim zapitkivanjem kaže da ste napadni okrene se i ode i opet najebeš jer ti šef kaže da moraš (nećeš vjerovati) malo agresivnije nastupiti prema mušteriji i nedopustiti da tako lako ode.

Sve ovo gore doživio.
E onda priča dobija totalno drugu sliku, mnogo nas uopšte ne zna za te momente.
To je već druga stvar i sad ću malo drugačije gledati na "dosadne" prodavce. Džaba je, svako ima svoju perspektivu.
LP
meni nije jasno da postoje ljudi kojima ovi momenti nisu jasni, tj. nepoznati su im?
pa zar stvarno misle da nekog trgovca boli ona stvar za tim koji frizider njima pase za kuhinju, koliko je glasan i koliko trosi...ili bilo sta...mislim, zar misle da je prodavacicu briga za cipele koje neka cura hoce uzeti? ljudima se zivo hebe, od neceg moraju zivjeti. naravno da ih sefovi sile na agresivne pristupe. sefovi bi ih najradije poslali da ulicom telale i prodaju stvari.
NeenaSa

#170 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by NeenaSa »

The BEN10 wrote:
-Naplati dugovanja
A shto?!
Bice da ti je bio na vratima. :D
Neg' shalu na stranu.
Svakakvih ljudi i chudi. Bilo gdje da ulazim nazovem, "Dobro jutro; dan; vecher."
Ponegdje i "Dobar tek" ... jer mirishe na chevape. E tu na :izet: esh!
Maltene uz uzvik: DZECHESH !!!

P.s.
Vjerujem da je svim, (osim budzetlijama, ... i pas mater svim neljubaznim), teshko.
O'zone
Globalni moderator

#171 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by O'zone »

NeenaSa wrote:
The BEN10 wrote:
-Naplati dugovanja
A shto?!
Neg' shalu na stranu.
Svakakvih ljudi i chudi. Bilo gdje da ulazim nazovem, "Dobro jutro; dan; vecher."

P.s.
Vjerujem da je svim, (osim budzetlijama, ... i pas mater svim neljubaznim), teshko.
Ovo bi kažnjavao sa 10% od plate. Mora se jesti, gladan čovjek nije svoj (govorim po sebi) al kad naruči čevape, burek ili bilo šta drugo oporog mirisa posebno u zatvorenom, slaboventiliranom prostoru...ma daaaaaaaj. Nit možeš izračit, nit možeš progovorit (svi hoće izgleda sa više luka) nit možeš ruke oprat da se izgubi miris roštilja.

Jedem u radnji, ali nikad nisam naručio ništa što ima jak i odbojan miris. Razni sendvići, pizze, od pita sirnica ili krompir (nekad se osjeti povuče od bureka :mrgreen: ) i tako nešto neutralno. Doduše nije neki izbor ali enmam gdje jesti sogan dolmu ni japrak a nemam pauze tako da se moram snalaziti.

I nećeš vjerovat najveća gužva je kad sjedeš da jedeš :lol: nikoga nema sat-dva ali samo zagrizi obrok...gotovo je...puna radnja :lol: ...bruku puta se ohladi i odrveni pa baciš, nekad pojedeš i hladno, zavisi koliko si gladan.
The BEN10

#172 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by The BEN10 »

pustopoljina wrote:
The BEN10 wrote:E onda priča dobija totalno drugu sliku, mnogo nas uopšte ne zna za te momente.
To je već druga stvar i sad ću malo drugačije gledati na "dosadne" prodavce. Džaba je, svako ima svoju perspektivu.
LP
meni nije jasno da postoje ljudi kojima ovi momenti nisu jasni, tj. nepoznati su im?
pa zar stvarno misle da nekog trgovca boli ona stvar za tim koji frizider njima pase za kuhinju, koliko je glasan i koliko trosi...ili bilo sta...mislim, zar misle da je prodavacicu briga za cipele koje neka cura hoce uzeti? ljudima se zivo hebe, od neceg moraju zivjeti. naravno da ih sefovi sile na agresivne pristupe. sefovi bi ih najradije poslali da ulicom telale i prodaju stvari.
A odakle bi neko mogao znati šta se sve iza kulisa dešava!?
To je isto ko da se ja čudim kako ti veze nemaš šta se sve dešava u području meni bliskom.
pustopoljina

#173 Re: RE: Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by pustopoljina »

The BEN10 wrote:
pustopoljina wrote:
The BEN10 wrote:E onda priča dobija totalno drugu sliku, mnogo nas uopšte ne zna za te momente.
LP
A odakle bi neko mogao znati šta se sve iza kulisa dešava!?
To je isto ko da se ja čudim kako ti veze nemaš šta se sve dešava u području meni bliskom.
a valjda nisi nikad u zivotu radio, sta li?
pa citav smisao prodaje da ti proda i sta ti treba i sta ti ne treba. profit i samo profit.
u apoteku kad udjes sa receptom, posao joj je da ti ponudi i jos par stvari bez recepta, na kojima se cak ostvaruje i veci prihod.

odes na masazu, a onda ti tamo preporuce da probas jos koju i da redovno dolazis...niko ti nece reci- sto se ne bavis jogom i sportom, nemoj meni dzaba davati pare.
ko je god na trzistu, na njega djeluje isti zakon trzista. ja ne znam, koje podrucje je tebi blisko, ali malo je podrucja koja veze nemaju sa prodajom, cim malo prokontas o tome.
NeenaSa

#174 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by NeenaSa »

O'zone wrote:
NeenaSa wrote: A shto?!
Neg' shalu na stranu.

P.s.
Ovo bi kažnjavao sa 10% od plate. Mora se jesti, gladan čovjek nije svoj (govorim po sebi) al kad naruči čevape, burek ili bilo šta drugo oporog mirisa posebno u zatvorenom, slaboventiliranom prostoru...ma daaaaaaaj. Nit možeš izračit, nit možeš progovorit (svi hoće izgleda sa više luka) nit možeš ruke oprat da se izgubi miris roštilja.

Jedem u radnji, ali nikad nisam naručio ništa što ima jak i odbojan miris. Razni sendvići, pizze, od pita sirnica ili krompir (nekad se osjeti povuče od bureka :mrgreen: ) i tako nešto neutralno. Doduše nije neki izbor ali enmam gdje jesti sogan dolmu ni japrak a nemam pauze tako da se moram snalaziti.

I nećeš vjerovat najveća gužva je kad sjedeš da jedeš :lol: nikoga nema sat-dva ali samo zagrizi obrok...gotovo je...puna radnja :lol: ...bruku puta se ohladi i odrveni pa baciš, nekad pojedeš i hladno, zavisi koliko si gladan.
Ma ne'sh vjerovati , vjerujem . :wink:
Al' hebem ti misha, ako ti nazovem "Dobar dan, ... etc." i dochekash me neljubazno, adio.
NeenaSa

#175 Re: Raditi s narodom kada ti nije ni do čega!

Post by NeenaSa »

Samo da velim, sa kojekakvim Hamshama koje su na budzetu, ukoliko si "bez veze", chelichne nerve ti trebaju.
Em su na mobilnom sa famElijom (chujesh) em tipkaju (osobna pretpostavka) po forumu, etc. ... i ti im remetish sve. :izet:
Mo'sh mislit'.
Post Reply