Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
- pussysmoke
#151 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:52, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#152 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Optimus Prime wrote:@Smrle
Vise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
Dakle, to da kuran, biblija, tora, knjiga mormon itd. nisu dijelo ljudske ruke, na tvoju zalost do dana danasnjeg, niko nije uspio dokazati.
Ostaje samo slijepa vjera u lijepe oci.
jarane, nemoze ovo ovako, cuj nebulozeVise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
kad hoces d aopovrgnes nesto onda moras ovako
Nebuloza je zbog toga i toga, dokaz je to i to. a samo na suho opaliti , ebuloza, ovakav onakav...ne pije to vode.
stani malo ba, kazem ti prije nego se desilo znao za da ce se desiti, ali nisam ocekivao da cu to vidjeti nakon 8 godina.Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
prvi put kad sam citao hadis od poslanika da ce obuca govoriti, stvarno mi je cudno bilo, kontam, jeli ovaj hadis vjerodostojan, jeli moguce ovo, jednostavno neshvatljivo mi bilo da obuca govori, kad ono na webstranici 2010 citaj kako su kreirali obucu koja govori , meni su oci bile ovako
i onda ti meni dodjes i kazes nebuloze, da ovo da ono...ma bjaziiii ba.
- Smrcak15
#153 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
kako ti mozes biti siguran da nece pobjediti? jeli rat zavrsio ? nijeasurbanipal wrote:Smrcak15 wrote:
evo ti jedna dobra knjiga u PDFu na tu temu, obradjiva predznake Sudnjeg dana, sto je poslanik nagovjestio da ce se desavati do Smaka svijeta
https://ia800308.us.archive.org/13/item ... vijeta.pdf
pa procitaj ako imas vremena, ako te interesuje ova tema onda ce ti se svidjeti knjiga.![]()
![]()
![]()
Ako mu je knjiga kao ovo obećanje o pobjedi u Siriji, zalud trošiti vrijeme na čitanje
pa cemu onda ismijavanje kad se uopste rat a evo i da jeste, ko to garantuje da vjernici nece dobit pobjedu u siriji nekad u buducnosti?
- Smrcak15
#154 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
evo se i ja pripremam za mecapussysmoke wrote:@Smrčak15
Prijatelju hvala ti što si posvetio vremena da opširno odgovoriš na neka moja pitanja/zapažanja. Odgovor slijedi večeras nakon što Real Madrid osvoji ligu prvaka.
cuj za real navijati pored jednog zivotg pjanjica u juve
- pussysmoke
#155 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
- Optimus Prime
#156 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Smrle, nadam se da ti je jasno da te cipele ustvari ne govore, jer se u protivnom pocinjem brinuti za tebeSmrcak15 wrote:Optimus Prime wrote:@Smrle
Vise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
Dakle, to da kuran, biblija, tora, knjiga mormon itd. nisu dijelo ljudske ruke, na tvoju zalost do dana danasnjeg, niko nije uspio dokazati.
Ostaje samo slijepa vjera u lijepe oci.jarane, nemoze ovo ovako, cuj nebulozeVise puta ti je objasnjeno zasto su ta navodna naucna cuda i prorocanstva obicne nebuloze.
kad hoces d aopovrgnes nesto onda moras ovako
Nebuloza je zbog toga i toga, dokaz je to i to. a samo na suho opaliti , ebuloza, ovakav onakav...ne pije to vode.
stani malo ba, kazem ti prije nego se desilo znao za da ce se desiti, ali nisam ocekivao da cu to vidjeti nakon 8 godina.Da postoji neka sicusna naznaka za neko tajno znanje ili neko precizno prorocanstvo u bilo kojoj antickoj knjizi, u tom slucaju bi se radilo o naucnoj senzaciji nevidjenih razmjera. Takva knjiga do sada nije pronadjena.
prvi put kad sam citao hadis od poslanika da ce obuca govoriti, stvarno mi je cudno bilo, kontam, jeli ovaj hadis vjerodostojan, jeli moguce ovo, jednostavno neshvatljivo mi bilo da obuca govori, kad ono na webstranici 2010 citaj kako su kreirali obucu koja govori , meni su oci bile ovako![]()
![]()
i onda ti meni dodjes i kazes nebuloze, da ovo da ono...ma bjaziiii ba.
Ali cak i ako ljudi za 200 godina genetskim inzinjeringom uspiju kreirati inteligentna bica oblika cipele, koja bi bila u stanju da komuniciraju govorom, to opet nece znaciti da se radi o ispunjenom prorocanstvu jer se radi o trivijalnom prorocanstvu, ako se uzme u obzir da je tehnoloski progres toliko uznapredovao, i dalje uznapreduje, da ce uskoro svaka mastarija ljudi iz broncanog doba u nekom odredjenom kontekstu biti moguca.
I Jules Vernes (Zil Vern) je na slican nacin prorekao let na mjesec, a Nostradamus izmedju ostalog i avione, ali ih ti vjerovatno ne smatras Allahovim poslanicima.
Prorocanstvo u pravom smislu rijeci mora biti precizno, netrivijalno te ne smije biti samoispunjavajuce (tipa: 29. Marta 2026 godine ce sarajevsku regiju pogoditi zemljotres, jacine 5 rihterove skale, sa epicentrom u Kiseljaku).
Sa obzirom da takva prorocanstva ne postoje nigdje, pa ni u kuranu, a ni u hadisima ne postoje naznake da je iko ikada uspio predvidjeti buducnost.
I da ne duzim puno, ako si ti drugacijeg misljenja, zamolio bih te da sa svojim saradnicima na osnovu kuranskog teksta ili hadisa, pokusas precizno predvidjeti neke dogadjaje u sljedecih par godina. Napravi listu od par njih i postiraj je na ovoj temi.
Ako pogodis samo jedan jedini netrivijalni i nesamoispunjavajuci dogadjaj, ja isti dan prelazim na islam
-
patriot_1
#157 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Mogao je ali nebi imao neku veću vrijednost¨Kao mnoge dobre knjige,dobre ali nije im poanta spoznaja Boga u tolikoj mjeri kao OBJAVA Boga!Optimus Prime wrote:Da, to stoji.patriot_1 wrote:Mi kršćani vjerujemo da Biblija jest djelo ljudske ruke no u tom ljudskom utkano je i ono Božje!Optimus Prime wrote:@Smrle
Ostaje samo slijepa vjera u lijepe oci.
Ali iz samog teksta se opet ne moze izvuci zakljucak da nije mogao biti napisan bez "nadljudske" intervencije.
- Dope_Man
#158 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Ovo je kljucno, ali naravno svi religijski (ili bilo koji drugi fanovi, isto slijedi i za razne druge ideologije) zanemaruju to da je svako ''prorocanstvo'' precizno ko Shaq sa linije za slobodna bacanja. Nikada nisu uspjeli niti jedno prorocanstvo otkriti u knjizi prije nego se dogadjaj desio, ali zato redovno uspiju naci djelice koji se uklapaju i od toga sastaviti za sebe zadovoljavajuci rezultat. Naravno, sad ce ignorisati ovaj prijedlog da napise bar jedno prorocanstvo koje je precizno, ili ce naci izgovor da samo bog zna buducnost il sta vec.Optimus Prime wrote: Prorocanstvo u pravom smislu rijeci mora biti precizno, netrivijalno te ne smije biti samoispunjavajuce (tipa: 29. Marta 2026 godine ce sarajevsku regiju pogoditi zemljotres, jacine 5 rihterove skale, sa epicentrom u Kiseljaku).
Sa obzirom da takva prorocanstva ne postoje nigdje, pa ni u kuranu, a ni u hadisima ne postoje naznake da je iko ikada uspio predvidjeti buducnost.
I da ne duzim puno, ako si ti drugacijeg misljenja, zamolio bih te da sa svojim saradnicima na osnovu kuranskog teksta ili hadisa, pokusas precizno predvidjeti neke dogadjaje u sljedecih par godina. Napravi listu od par njih i postiraj je na ovoj temi.
Ako pogodis samo jedan jedini netrivijalni i nesamoispunjavajuci dogadjaj, ja isti dan prelazim na islam
- Smrcak15
#159 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke wrote:Ne može se Real gledati dvadeset godina, a onda preći na Juventus zbog Miralema, koji sinoć nije bio zainteresovan za utakmicu.Smrcak15 wrote:cuj za real navijati pored jednog zivotg pjanjica u juveali haj.
Ot:
Prijatelju, da se "čitav svijet" udruži, ne bi napravili Kur'an, već bi napravili nešto što bi u svakom pogledu svakome od nas bilo nezamislivo. Zanemari "kružne" ili "prsten" stilove pisanja koji na početku i na kraju imaju svoje suprotnosti, pa zatim i u središnjem dijelu (što i nije neka filozofija). Ponavljam, dobar matematičar, književnik, biolog, filozof, te još par stručnjaka, nisu bili skupi za nešto što danas "hrani" Meku. Da li znaš koliko godišnje zaradi Saudijska Arabija na hadžu?
Poslanici koji su došli prije Muhammeda a.s. nisu imali ni približno jaku finansijsku podršku od one koju je on imao. Pročitaj slijedeće:
https://www.al-islam.org/articles/khadi ... al-jibouri
Ako ti ja sada kažem da sam ja poslanik, naravno da mi nećeš vjerovati, zar ne? Ali ako sam dovoljno jak da (ili ako je dovoljno jak onaj ko "stoji iza mene") da "kupim" podršku koja mi je potrebna i koja će "potvrditi" da sam poslanik, ti i svi ostali će vjerovati. Nakon toga moj uticaj je nezamisliv. Mogu pokrenuti i zaustaviti ratove, osvajati, uvoditi pravila, zabraniti ono što želim, učiniti druge ljude velikim ili malim, itd.Nakon trideset dana starosti embrij je veličine oko 3mm, dobrom oku kakvo je tada doktor morao imati, nije trebao elektronski mikroskop da bi objasnio oblik.elektronske mikroskope sigurno nisu imali, da bi mogli uociti da embrio izgleda poput pijavice i ponasa se poput pijavice.
Svašta su ljudi "smislili i sklepali" prije nego što smo se mi rodili, ali pojedini ne vjeruju.
http://www.livescience.com/54782-antiky ... anism.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism
Da li si ti sam shvatio ono o čemu se govori u "The Remarkable Structure of the Qur'an, evidence of divine origin of The Qur'an", ili ti je neko drugi to objasnio? Ako si sam shvatio, kako je to moguće?
Zar ne bi sadržaj knjige u kojoj se Bog obraća svim ljudima koji su se rodili i koji će se roditi, trebao da bude takav da sam shvatiš ko je, kako i zašto napisao, šta predskazuje i kada će se dogoditi? A ne da ga neko objašnjava na internetu, govoreći pri tome da je toliko složeno da to čovjek ne može napisati, ali može shvatiti. Kontradiktorno.
A šta kaže Kur'an o klađenju?pa su prijatelji Muhammed se kladili sa nevjernicima , ako se obistini dobijate (ja mislim u kamile su se kladili) ako ovi drugi izgube oni daju.
https://quran.com/5/90-91
ali ti nikako da shvatis jednu stvar, ti sudis Kuranu kao da je sjedilo masa ljudi i dogovaralo se da imaj uprestenaste strukture, da mu je takva simetrija, a zanemarujes ono sto pisu historijski tekstovi kako je sve teklo.Prijatelju, da se "čitav svijet" udruži, ne bi napravili Kur'an, već bi napravili nešto što bi u svakom pogledu svakome od nas bilo nezamislivo. Zanemari "kružne" ili "prsten" stilove pisanja koji na početku i na kraju imaju svoje suprotnosti, pa zatim i u središnjem dijelu (što i nije neka filozofija).
U mom slucaju, ja donosim sud na osnovu onoga sto pisu historijski tekstovi kako je objava stizala, ko je zapisivao, u kojim okolnostima, kad, gdje , zbog cega itd
dok ti , neznas ove stvari, cak vjeorvatno nisi ni Kuran procitao ali ipak si u stanju da sudis na osnovu svog nahodjenja. evo daj barem 1 dokaz da je vise ljudi sastavljalo Kur'an i da nije islo preko Muhammeda.
znaci, ta prstenasta konstrukcija se moze sad uraditi kad bi sjeli i pisali nekakve tekstove mogli bi to uraditi, ali promasio si onda poentu, jer nisu isti uslovi kao u muhammedovo vrijeme
da bi tvoja kopija Kurana bila validna, d auradis nesto pioput Kurana onda moras da budes nepismen, neznas citati ni pisati, da nemas kompijutera niti ikakvih pomagala, samo d ase oslonis na svoj razum, eh na osnovu toga mozemo da kazem da je ova struktura nadnaravne prirode kad pogledamo iz koji okolnosti je proistekla. znai jedino moze doci od Boga.
dok ti kontas vise ljudi je to sastavljalo a zanemarujes niti znas histroijske cinjenice, pa ako neznas historijske cinjenice onda nisi kompetentan da sudis, jer se ne sudi na osnovu svojih nagadjanja.
neznam stvarno sta hoces da kazes sa ovim???Ponavljam, dobar matematičar, književnik, biolog, filozof, te još par stručnjaka, nisu bili skupi za nešto što danas "hrani" Meku. Da li znaš koliko godišnje zaradi Saudijska Arabija na hadžu?
koliko god zarqadjivali od hadzdza , sta to ima veze sa ovom pricom??
pa ti jarane pucas uprazno izgleda, ti uospte nisi upoznat sa situacijom Muhammeda i njegovih sljedbenika dok su bili pod ekenomskim embargom 3 godine u Mekki, gdje nisu smjeli trgovati sa nemuslimanima, od siromastva morali su izlaziti van grada mekke traziti lisce i jesti ga da bi prezivjeli.Poslanici koji su došli prije Muhammeda a.s. nisu imali ni približno jaku finansijsku podršku od one koju je on imao. Pročitaj slijedeće:
https://www.al-islam.org/articles/khadi ... al-jibouri
Meccan boycott of the Hashemites
https://en.wikipedia.org/wiki/Meccan_bo ... Hashemites
znaci ti pricas o nekoj finanskijoj potpori Muhammeda a ljudi bili siromasni da Bog sacuva, perioda je bilo da poslanik i ostali muslimani su morali vezati kamen nesto tesko oko stomaka da stegne stomak da nebi osjetili glad, nisu imali sta da jedu i ti kazes.
a to sto je muhammed bio finansijski stavilan prije islama jer je bio u biznisu sa svojom zenom hatidzom nema veze sa onim kroz sta su prolazili u islamu.
pricas opet u prazno, jer muhammed i njegovi sljedbenici su bili siromasni u islam, ali su bili bogati prije islama, tako da ti to nepije vode.Ako ti ja sada kažem da sam ja poslanik, naravno da mi nećeš vjerovati, zar ne? Ali ako sam dovoljno jak da (ili ako je dovoljno jak onaj ko "stoji iza mene") da "kupim" podršku koja mi je potrebna i koja će "potvrditi" da sam poslanik, ti i svi ostali će vjerovati. Nakon toga moj uticaj je nezamisliv. Mogu pokrenuti i zaustaviti ratove, osvajati, uvoditi pravila, zabraniti ono što želim, učiniti druge ljude velikim ili malim, itd.
opet lupas u praznoNakon trideset dana starosti embrij je veličine oko 3mm, dobrom oku kakvo je tada doktor morao imati, nije trebao elektronski mikroskop da bi objasnio oblik.
Svašta su ljudi "smislili i sklepali" prije nego što smo se mi rodili, ali pojedini ne vjeruju.
faza kada embrio lici na pijavicu traje samo nekoliko dana, i to se moze uociti da lici kao pijavica oko 23-24 od zaceca, a vec oko 30 dana je upitno dali lici na pijavicu vise.
druga greska, vidi se da nisi procitao tekst koji sam prilozio na slici

jasno ti da detalji se jedino mogu vidjeti sa povecalom ili sa mikroskopom, a nikako golim okom. ti mozda moze uociti tu sicucnu stvar golim okom ali nemoze videjeti detalje da lici na pijavicu.
naravno da sam shvatio, netreba mi niko drugi objasnavati.Da li si ti sam shvatio ono o čemu se govori u "The Remarkable Structure of the Qur'an, evidence of divine origin of The Qur'an", ili ti je neko drugi to objasnio? Ako si sam shvatio, kako je to moguće?
Zar ne bi sadržaj knjige u kojoj se Bog obraća svim ljudima koji su se rodili i koji će se roditi, trebao da bude takav da sam shvatiš ko je, kako i zašto napisao, šta predskazuje i kada će se dogoditi? A ne da ga neko objašnjava na internetu, govoreći pri tome da je toliko složeno da to čovjek ne može napisati, ali može shvatiti. Kontradiktorno.
iz razloga sto su ljudi razliciti , i njegove inetlektualne sposobnosti nemozes ocekivati da isto razumiju.
kazes kontradiktornošta predskazuje i kada će se dogoditi? A ne da ga neko objašnjava na internetu, govoreći pri tome da je toliko složeno da to čovjek ne može napisati, ali može shvatiti. Kontradiktorno.
evo recimo da ja mogu da vidim u buducnost i da znam programirati super, znaci niko nema ove sposbnosti kao ja
sad kad nagovjestim desit ce se to i to, i to jos programiram u tekst.
dali si ti u stanju da imitiras me, da nagovjestavas i ti neke stvari u svojoj knjizi i da programiras to u tekst.
dali mozes da razumijes sto ja pisem, da mozes da razumijes, naravno, ali nemozes da napises tako nesto. znaci shvatas me ali nisi u stanju da me kopiras, i sta je tu onda kontradiktorno???
da, ali oni su se kladili i kockali prije nego je dosla zabrana, isto kao sto su pili alkhol, i pijani hodali dok nije zabrana dosla kroz Kur'an.A šta kaže Kur'an o klađenju?
https://quran.com/5/90-91
- Optimus Prime
#160 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
@ Smrcak
na sta ti ovo lici

Moja prva pomisao je bila , pijavica
Dakle, kao i uvijek radi se o trivijalnostima.
Ali opet ponavljam, ako mislis da si u pravu, otidji na neki institut za biologiju, i pokusaj im objasniti da je potrebna nadprirodna inteligencija da bi se embrijo mogao asociirati sa pijavicom
na sta ti ovo lici

Ali opet ponavljam, ako mislis da si u pravu, otidji na neki institut za biologiju, i pokusaj im objasniti da je potrebna nadprirodna inteligencija da bi se embrijo mogao asociirati sa pijavicom
- pussysmoke
#161 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
.
- Smrcak15
#162 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Kakva greska covjece, pa zar tako ocite greske radis samo da bi meni kontrirao.Optimus Prime wrote:@ Smrcak
na sta ti ovo lici
Postiras fetus star nakon 50 dana dok mi pricamo o pijavica fazi koja se vidi samo oko 22-24 dana od zaceca.
I jos kazes da ti lici na pijavicu a nelici, i ti vidis sam da ne lici , ako sebe lazes nemoj nas brate.
- HardcoreMX
#163 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Samo što takvo nešto tada nije bilo moguće reći jer se embriologija kao nauka razvila tek u nekih cirka zadnjih sto godina, što joj je omogučio razvoj mikroskopije, odnosno mikroskopa čiji i sam pronalazak je znantno kasnije došao iza Objave Kur'ana. Kur'an takodjer opisuje i način razvoja embria, a sa tim prvobitnim, primitivnim mikroskopima nisu bili odmah u stanju da opišu faze razvoja embria pa čak nisu znali ni kako dolazi do oplodnje.pussysmoke wrote: Nakon trideset dana starosti embrij je veličine oko 3mm, dobrom oku kakvo je tada doktor morao imati, nije trebao elektronski mikroskop da bi objasnio oblik.
Takodjer je interesantno da pijavice naseljavaju vlažna i močvarna područja što je inače tipična flora i fauna Arapskog poluotoka,je li tako?
- Optimus Prime
#164 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Stepen indoktrinacije kod ljudi poput Smrcka je toliko jak, da on jednostavno nije u stanju da zamisli, da su opisi onoga sto se tada desavalo, mogli biti izmanipulisani.pussysmoke wrote: Ja ne kažem da ga je pisalo više stručnjaka, samo da je to jedna od mogućnosti.
Historijske tekstove koje si pročitao pisao je onaj kome ide u prilog, a ne onaj ko je trebao. Historiju uvijek pišu pobjednici. Da li razumiješ šta to znači?
Ne čitaš ono što pišem. Već sam rekao da ću do kraja mjeseca pročitati knjigu.
Naravno da sudim prema onome što mislim, logično razmišljanje. Ne želim dozvoliti da neko ili nešto odlučuje u moje ime šta je ispravno a šta ne, to nije zdravo niti normalno.
Ne trebam ja da dokazujem da postoji Bog, da je on napisao knjigu i da je Muhammed a.s. njegov poslanik. Onaj ko to tvrdi treba i da dokaže ili da šuti, mislim da treće opcije nema. To je logično razmišljanje.
Sve sto Smrcak zna o historiji Muhameda je zapisano 250 godina nakon Muhamedove smrti. Nezavisni historijski spisi ne postoje.
Sa obzirom da su tada i cukun, cukun unuci Muhamedovih suvremenika vac davno bili pod zemljom, logicki gledano, svi opisi su mogli po potrebi tadasnjih vladara, mogli biti izkonstriusani.
- Optimus Prime
#165 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Predlazem tebi i Smrcku da ovu fenemenalnu spoznaju predstavite na nekom vrhunskom institutu za biologiju.HardcoreMX wrote:Samo što takvo nešto tada nije bilo moguće reći jer se embriologija kao nauka razvila tek u nekih cirka zadnjih sto godina, što joj je omogučio razvoj mikroskopije, odnosno mikroskopa čiji i sam pronalazak je znantno kasnije došao iza Objave Kur'ana. Kur'an takodjer opisuje i način razvoja embria, a sa tim prvobitnim, primitivnim mikroskopima nisu bili odmah u stanju da opišu faze razvoja embria pa čak nisu znali ni kako dolazi do oplodnje.pussysmoke wrote: Nakon trideset dana starosti embrij je veličine oko 3mm, dobrom oku kakvo je tada doktor morao imati, nije trebao elektronski mikroskop da bi objasnio oblik.
Takodjer je interesantno da pijavice naseljavaju vlažna i močvarna područja što je inače tipična flora i fauna Arapskog poluotoka,je li tako?
Javite nam sta su rekli.
- Smrcak15
#166 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Optimus kaze da mu ovo lici na pijavicu, fetus poslije 50 dana

a ovo kao eto ne lici
embrio oko 24 dana

a ovo kao eto ne lici

- Optimus Prime
#167 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Sve je stvar perspektive:Smrcak15 wrote:Optimus kaze da mu ovo lici na pijavicu, fetus poslije 50 dana
a ovo kao eto ne liciembrio oko 24 dana

Ali kao sto sam vec rekao tvrdokornom, lijepo otidjite na neko sveuciliste i predstavite im vase fenomenalne spoznaje.
I naravno ne zaboravite da nam javite sta su rekli.
- Smrcak15
#168 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
pussysmoke wrote:@Smrcak15Ja ne kažem da ga je pisalo više stručnjaka, samo da je to jedna od mogućnosti.ali ti nikako da shvatis jednu stvar, ti sudis Kuranu kao da je sjedilo masa ljudi i dogovaralo se da imaj uprestenaste strukture, da mu je takva simetrija, a zanemarujes ono sto pisu historijski tekstovi kako je sve teklo.
U mom slucaju, ja donosim sud na osnovu onoga sto pisu historijski tekstovi kako je objava stizala, ko je zapisivao, u kojim okolnostima, kad, gdje , zbog cega itd
dok ti , neznas ove stvari, cak vjeorvatno nisi ni Kuran procitao ali ipak si u stanju da sudis na osnovu svog nahodjenja. evo daj barem 1 dokaz da je vise ljudi sastavljalo Kur'an i da nije islo preko Muhammeda.
Historijske tekstove koje si pročitao pisao je onaj kome ide u prilog, a ne onaj ko je trebao. Historiju uvijek pišu pobjednici. Da li razumiješ šta to znači?
Naravno da sudim prema onome što mislim, logično razmišljanje. Ne želim dozvoliti da neko ili nešto odlučuje u moje ime šta je ispravno a šta ne, to nije zdravo niti normalno.
Ne trebam ja da dokazujem da postoji Bog, da je on napisao knjigu i da je Muhammed a.s. njegov poslanik. Onaj ko to tvrdi treba i da dokaže ili da šuti, mislim da treće opcije nema. To je logično razmišljanje.
To je ono što su ti rekli i ti u to vjeruješ. To razlikuje ljude koji žive u današnje vrijeme. Imaš masu onih koji "vjeruju" i "šaku jada" koja ne želi da vjeruje u ono što nije dokazano, sve dok se ne dokaže. A ima i ona: "Dok je ovaca, biće i vune".da bi tvoja kopija Kurana bila validna, d auradis nesto pioput Kurana onda moras da budes nepismen, neznas citati ni pisati, da nemas kompijutera niti ikakvih pomagala, samo d ase oslonis na svoj razum, eh na osnovu toga mozemo da kazem da je ova struktura nadnaravne prirode kad pogledamo iz koji okolnosti je proistekla. znai jedino moze doci od Boga.
Smišljeno se radi i uvijek se radilo. Ljudi koji su osmislili vjere i način da se na istim zaradi, nisu ni malo naivni. Ne možeš zanemariti činjenicu da Saudijska Arabija od hadža zarađuje bilione dolara! To nije nešto što se može olako shvatiti. Isto tako, mislim da nije tako lako ni otići na hadž. Procedure, dozvole i sl. I šta ti to govori?koliko god zarqadjivali od hadzdza , sta to ima veze sa ovom pricom??
Izgleda ne znaš da je supruga Muhameda a.s. bila jedna od najbogatijih i najuticajnijih ličnosti u S.A. i prije nego što ga je upoznala? Možda ne znaš ni kakav je bio status njegove porodice, uže i šire familije?
nije moguce i da je cijeli svijet u tome vremenu, jer govori o naucnim cinjenicama koje nauka otkirla zadnji 100 godina i nagvjestava buduce dogadjaje, to je nemoguce za ljude uraditi.Ja ne kažem da ga je pisalo više stručnjaka, samo da je to jedna od mogućnosti.
iako nisi procitao te tekstove o zivotu poslanika muhamemda, vec im sudis, kao eto neko je to mozda nastimao poslije njegove smrti.Historijske tekstove koje si pročitao pisao je onaj kome ide u prilog, a ne onaj ko je trebao. Historiju uvijek pišu pobjednici. Da li razumiješ šta to znači?
Kur'anu nisu potrebni historijski tekstovi da bi se potvrdila njegova nadnaravnost i da dolazi od BOga.
Kur'an je toliko nadnaravna knjiga da je dovoljna sama sebi kao dokaz.
super, onda ces lakse se nositi u diskusijama, nego ovako na slijepo pricati mozda ovako mozda onako...Već sam rekao da ću do kraja mjeseca pročitati knjigu.
ja licno sam istrazivam Kuran, sad samo mogu sam sebi da kazes a ne da mi drugi govore jer 23 godine istrazivanja islama je dovoljno da bi mogao da donosi neke ocjeneTo je ono što su ti rekli i ti u to vjeruješ.
za nepovjerovati, ja tebi jedno ti meni drugo, kazem ti bili su bogati prije islama ali u islamu su bili siromasni, tako da ti to nepije vodeIzgleda ne znaš da je supruga Muhameda a.s. bila jedna od najbogatijih i najuticajnijih ličnosti u S.A. i prije nego što ga je upoznala? Možda ne znaš ni kakav je bio status njegove porodice, uže i šire familije
znas li sta znaci biti pod ekonomskim sankcijama, nesmije ti niko prodavati niti ti smijes kupovati od njih, pa se snalazi, a hvala Bogu tako puno radja povrca i voca u pustari Mekke da je to cudo jedno
- Smrcak15
#169 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Optimus Prime wrote:Sve je stvar perspektive:Smrcak15 wrote:Optimus kaze da mu ovo lici na pijavicu, fetus poslije 50 dana
a ovo kao eto ne liciembrio oko 24 dana
Ali kao sto sam vec rekao tvrdokornom, lijepo otidjite na neko sveuciliste i predstavite im vase fenomenalne spoznaje.
I naravno ne zaboravite da nam javite sta su rekli.
i kako imas uopste hrabrosti da kazes da ti lici fetus nakon 50 dana kao pijavica, skidam ti kapu za hrabrostSve je stvar perspektive:
da tako lazem ljude u oci i to ocito, toliko hrabar nisam
ti zaostajes po tom pitanju milione svjetlosnih godina, kao prvo to je vec uradjeno samo sto ti nisi upucen u to, u tome je tvoj problemAli kao sto sam vec rekao tvrdokornom, lijepo otidjite na neko sveuciliste i predstavite im vase fenomenalne spoznaje.
I naravno ne zaboravite da nam javite sta su rekli
kad je davne 1990 godine americki embriolog nemusliman drzao predavanje na univerzitetu o embriologiji , koliko si tad imao godina pitam se
http://www.youtube.com/watch?v=upa4BSH7ua4&t=2136s
i jos kazes da se uradi istrazivanje i prezentira naucnicima, a naucnic vec istrazivanje uradili i napisali knjuige i drzali predavanja na fakultetima o tome. e moj optimalni , nisi u korak sa vremenom, zaostaje u vremenu
- Optimus Prime
#170 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
To sto si ti umisilio da je tako, ne implicira da je to istina.Smrcak15 wrote:
nije moguce i da je cijeli svijet u tome vremenu, jer govori o naucnim cinjenicama koje nauka otkirla zadnji 100 godina i nagvjestava buduce dogadjaje, to je nemoguce za ljude uraditi.
Niko ozbiljan, pa cak ni islamskom svijetu, ne iznosi ovakve tvrdnje.
- Optimus Prime
#171 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Jeli to ti tvrdis da su nebuloze koje je Keith Moore iznosio opceprihvacena naucna cinjenica?Smrcak15 wrote:
kad je davne 1990 godine americki embriolog nemusliman drzao predavanje na univerzitetu o embriologiji , koliko si tad imao godina pitam se![]()
i jos kazes da se uradi istrazivanje i prezentira naucnicima, a naucnic vec istrazivanje uradili i napisali knjuige i drzali predavanja na fakultetima o tome. e moj optimalni , nisi u korak sa vremenom, zaostaje u vremenu
- Smrcak15
#172 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Optimus Prime wrote:Stepen indoktrinacije kod ljudi poput Smrcka je toliko jak, da on jednostavno nije u stanju da zamisli, da su opisi onoga sto se tada desavalo, mogli biti izmanipulisani.pussysmoke wrote: Ja ne kažem da ga je pisalo više stručnjaka, samo da je to jedna od mogućnosti.
Sve sto Smrcak zna o historiji Muhameda je zapisano 250 godina nakon Muhamedove smrti. Nezavisni historijski spisi ne postoje.
Sa obzirom da su tada i cukun, cukun unuci Muhamedovih suvremenika vac davno bili pod zemljom, logicki gledano, svi opisi su mogli po potrebi tadasnjih vladara, mogli biti izkonstriusani.
laz, pisani su dokumenti samo sa hadisima poslanika za vrijeme Muhammeda ako nisi znaoSve sto Smrcak zna o historiji Muhameda je zapisano 250 godina nakon Muhamedove smrti.
a to sto se sakupilo u vece zbirke te njihove hadise sto su zapisivali i prenosili to se desilo kasnije.
Hadith Compilation by the Companions of the Prophet
http://www.letmeturnthetables.com/2011/ ... ns-of.html
lazNezavisni historijski spisi ne postoje.
evo na ovom dokumentarcu nemusliman cita nemuslimansku knjigu od nemuslimana armenijca Sibiusa ,odmah napisana nakon smrti poslanika , gdje govori o poslaniku i njegovu ucenju.
premotaj na 10:29 sec
- HardcoreMX
#173 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
Zakasnio si...ili stojiš, ali ako ti stojiš, nauka ne stoji, davno joj je to poznato.Optimus Prime wrote: Predlazem tebi i Smrcku da ovu fenemenalnu spoznaju predstavite na nekom vrhunskom institutu za biologiju.
Javite nam sta su rekli.
Evo što su rekli..
- Smrcak15
#174 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
eto ja umislio a nisam nista izucavao sve ove godine, smao sam se umislio i sad ovdje vama palamudimOptimus Prime wrote:To sto si ti umisilio da je tako, ne implicira da je to istina.Smrcak15 wrote:
nije moguce i da je cijeli svijet u tome vremenu, jer govori o naucnim cinjenicama koje nauka otkirla zadnji 100 godina i nagvjestava buduce dogadjaje, to je nemoguce za ljude uraditi.
Niko ozbiljan, pa cak ni islamskom svijetu, ne iznosi ovakve tvrdnje.
- Smrcak15
#175 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)
znaci po tebi su nebuloze kad naucnik nemusliman iznosi svoje rezultate istrazivanja Kur'anskih ajeta o embriologijiOptimus Prime wrote:Jeli to ti tvrdis da su nebuloze koje je Keith Moore iznosio opceprihvacena naucna cinjenica?Smrcak15 wrote:
kad je davne 1990 godine americki embriolog nemusliman drzao predavanje na univerzitetu o embriologiji , koliko si tad imao godina pitam se![]()
Keith Leon Moore(born 5 October 1925 in Brantford, Ontario) is a professor emeritus in the division of anatomy, in the Faculty of Surgery, at the University of Toronto, Ontario, Canada. Moore is associate dean for Basic Medical Sciences in the university's Faculty of Medicine, and was Chair of Anatomy from 1976 to 1984. He is a founding member of the American Association of Clinical Anatomists (AACA),[1][2][3] and was President of the AACA between 1989 and 1991.[4]
znaci Optimalni zna bolje od profesora koji predaje na univerzitetu i koji pise knjige
i to zna ali bez dokaza, Optimalni samo kaze nebuloza, (nema tu dokaza , dokazi nisu potrebni jer eto kad Optimalni to kaze to ima tezinu, njemu dokazi nisu potrebni, jer sama pojava Optimalnog i ono sto on izusti je dokaz samo po sebi)