Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Banksy

#151 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Banksy »

Divlji zapad i uređeni zapad...

Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH

Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti

Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.

Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama
ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o

51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”,
Većina tih firmi osnovana je za prodaju i kupovinu nekretnina, a kada se dođe do ZK izvatka za pojedine firme, otkrije se kako su

kupovale nekretnine u vrijednosti od 500-600 hiljada KM.
izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

“Od 108 kompanija koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik kompanije, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Ujić, penosi Slobodna Bosna.

u 99 posto slučajeva osnivački kapital bio je 2.000 KM.
Početni kapital koji je potreban kako bi se osnovala firma iznosi dvije hiljade maraka.

- I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka,

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

http://ba.n1info.com/a108626/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27778

Embargo od sedam godina na prodaju zemljišta u Hrvatskoj
2013

U Hrvatskoj se poljoprivredno zemljište neće moći prodavati državljanima drugih članica EU-a u razdoblju do sedam godina nakon pristupanja EU-u.
Upravo zbog zaštite poljoprivrednih zemljišta Hrvatski sabor je u ožujku ove godine potvrdio

Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se potpunosti zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i ono će se moći davati isključivo u zakup. U zakonu se ponavlja i to da vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj ne mogu biti stranci niti inozemne tvrtke.

To znači da hrvatski građani ne mogu strancima prodati ni ono poljoprivredno zemljište koje je u njihovom vlasništvu.
Takva će odredbu za državljane zemalja članica Europske unije Hrvatska moći imati još sedam godina nakon odlaska u EU.

Dijelom je i to razlog zbog kojeg država zabranjuje prodaju poljoprivrednog zemljišta u svome vlasništvu, jer je moguće da bi ga u vrijeme zabrane kupovali hrvatski građani kako bi ga kasnije prodavali strancima.

(poljoprivredno zemljište i zaštićeni dijelovi prirode).
GeeTnT

#152 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by GeeTnT »

Hvala na trudu...medjutim tema nema nikakve veze sa Hr...a ja sam pomenuo kupovinu u Hr kao usporedbu, i u Hr nisam stranac.. :mrgreen:
¤ jelena ¤

#153 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by ¤ jelena ¤ »

Black swan wrote:@¤ jelena ¤ neš si mi previše samo kritična :D ja jedno ti drugo
Da, samo sam kritična prema antisemitizmu u državi u kojoj živim, jer ga ne mogu spriječiti, mogu samo kritikovati,

a ti možda nemaš problema s tom pojavom - nije isključeno da je uopšte i ne vidiš - pa se zato razilazimo u mišljenju...
jao_situacije

#154 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by jao_situacije »

Banksy wrote:Divlji zapad i uređeni zapad...

Fiktivne firme, pranje novca: Arapi kupili 365 nekretnina u BiH

Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti

Od 108 firmi koje su osnovali Arapi, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom.

Došli smo do podataka da ostalih 72 pravna lica nema uopšte na adresi. Radi se o fiktivnim firmama
ili o firmama koje su bile na adresi, pa ih više nema, a sad su neke druge firme na tim adresama. Međutim mi smo u opštinskom sudu u Sarajevu došli do podataka o

51 pravnom licu koja su kupila 365 nekretnina”,
Većina tih firmi osnovana je za prodaju i kupovinu nekretnina, a kada se dođe do ZK izvatka za pojedine firme, otkrije se kako su

kupovale nekretnine u vrijednosti od 500-600 hiljada KM.
izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

“Od 108 kompanija koje su registrirane i čiji su vlasnici stranci, 71 osoba je iz Kuvajta vlasnik kompanije, 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara”, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Ujić, penosi Slobodna Bosna.

u 99 posto slučajeva osnivački kapital bio je 2.000 KM.
Početni kapital koji je potreban kako bi se osnovala firma iznosi dvije hiljade maraka.

- I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka,

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

http://ba.n1info.com/a108626/Vijesti/Vi ... u-BiH.html
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27778

Embargo od sedam godina na prodaju zemljišta u Hrvatskoj
2013

U Hrvatskoj se poljoprivredno zemljište neće moći prodavati državljanima drugih članica EU-a u razdoblju do sedam godina nakon pristupanja EU-u.
Upravo zbog zaštite poljoprivrednih zemljišta Hrvatski sabor je u ožujku ove godine potvrdio

Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se potpunosti zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i ono će se moći davati isključivo u zakup. U zakonu se ponavlja i to da vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj ne mogu biti stranci niti inozemne tvrtke.

To znači da hrvatski građani ne mogu strancima prodati ni ono poljoprivredno zemljište koje je u njihovom vlasništvu.
Takva će odredbu za državljane zemalja članica Europske unije Hrvatska moći imati još sedam godina nakon odlaska u EU.

Dijelom je i to razlog zbog kojeg država zabranjuje prodaju poljoprivrednog zemljišta u svome vlasništvu, jer je moguće da bi ga u vrijeme zabrane kupovali hrvatski građani kako bi ga kasnije prodavali strancima.

(poljoprivredno zemljište i zaštićeni dijelovi prirode).
čisto informativno u hr se ovo ne poštuje, a i radi se o poljoprivrednom zemljištu
ovo sa fiktivnim firmama su oni prekucali davnih dana.
Zgoljo

#155 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Zgoljo »

Da ste tako bili protiv doseljavanja s Durmitora ne bi Sarajevo nikad bilo sruseno.

Isljuciti emocije i primjenjivati vazece zakone i propise.Vidjeti reciprocitet za nase gradjane u tim zemljama itd.
S tim da sam izrazito protiv da se prodaju planine,proplanci,šume,rijeke,izletista....to niko nema pravo,to je imovina svih nas,nije im to babovina.

Sa privatnim zemljistem je druga prica ali samo onako kako zakoni dozvoljavaju.
sarlo

#156 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sarlo »

Zgoljo wrote:Da ste tako bili protiv doseljavanja s Durmitora ne bi Sarajevo nikad bilo sruseno.

Isljuciti emocije i primjenjivati vazece zakone i propise.Vidjeti reciprocitet za nase gradjane u tim zemljama itd.
S tim da sam izrazito protiv da se prodaju planine,proplanci,šume,rijeke,izletista....to niko nema pravo,to je imovina svih nas,nije im to babovina.

Sa privatnim zemljistem je druga prica ali samo onako kako zakoni dozvoljavaju.
Pusti jeftine fazone i ne skreci sa teme. Mom Djedu su Durmitorci oteli 2 radnje na Carsiji, dva krila kuce iznad Carsije....
Durmitorci su dosli u Sarajevo poslije 4 godine rata. Pobijedili i podijeli plijen.
Sta je sa ljudima koji su se 4 godine borili za ovu Bosnu i Hercegovinu. Proljevali krv i davali zivote da njihovu djecu poslije rata istjeruju iz stanova u bijeli svijet.
A Senaid i Opstinsko Vijece dade dulum zemlje za 75 hiljada maraka na Vrelu Bosne.
Gdje su sinovi Lasta koje je on gurnuo u smrt. I na njihovoj krvi stekao bogatstvo. Da li je ijedan dobio cumez?
¤ jelena ¤

#157 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by ¤ jelena ¤ »

Fudo Bosna wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Tema:

Ako zanemarim nacizoidni prizvuk samog naslova teme...vidim da se u uvodnom postu spominju nekakva otimanja i u nastavku teme mnogo nešto često to pozivanje na naka pravila i zakone koji postoje.

Može li mi neko objasnit ko to od koga i šta otima?

I... zašto se ti zakoni toliko spominju, ako oni zaista postoje i znače nešto, konkretno, u ovoj državi?
Strani državljani, koji u BIH dolaze kao lafo "turisti", kupuju grunt/zemlju, koju smo mi građani Sarajeva od, 1992-1995, krvavo branili i odbranili, (i sam sam taj, nisam "razligu"), a političari tipa Memića nas "grebu" u mali mozak !!!
Znači: Arapi...pardon...strani državljani, od nekog, domaćeg, i uz pomoć domaćeg, zemlju kupuju - nikom ništa ne otimaju, a smetaju i kao turisti i kao kupci.

Kad nema stranih državljana smetaju anamo oni, kad nema njih smetaju došlje itd. itd. To je ono što grebe male mozgove, a sastav političke elite samo je posljedica te grebačine.

Nego, ko ti je taj Memić, jel naš, domaći, starosjedilac...?
KB9

#158 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KB9 »

pici wrote:Image

hocel nam dozvoliti ove kucne ljubimce... makar na ilidzi i u semizovcu da nabavim lava
ako nista kakvog risa na kraju krajeva :izet:
zunazu

#159 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by zunazu »

Haman wrote:Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ako shvatimo stvari na pravi način, a to je da je ovo naša zemlja i da mi krojimo pravila, onda Arapi nisu ni dobro ni loše nego ono kako ih mi usmjerimo da budu. Sam njihov dolazak ne znači ništa, ali je važno kako će se uklopiti u društvo. Apsolutno je besmisleno mrziti ih, ali i biti naivan pa ih neosnovano voljeti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#160 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

¤ jelena ¤ wrote:
Black swan wrote:@¤ jelena ¤ neš si mi previše samo kritična :D ja jedno ti drugo
Da, samo sam kritična prema antisemitizmu u državi u kojoj živim, jer ga ne mogu spriječiti, mogu samo kritikovati,

a ti možda nemaš problema s tom pojavom - nije isključeno da je uopšte i ne vidiš - pa se zato razilazimo u mišljenju...
antin semitizam :lol: :lol:
Fudo Bosna

#161 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

¤ jelena ¤ wrote:
Fudo Bosna wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Tema:

Ako zanemarim nacizoidni prizvuk samog naslova teme...vidim da se u uvodnom postu spominju nekakva otimanja i u nastavku teme mnogo nešto često to pozivanje na naka pravila i zakone koji postoje.

Može li mi neko objasnit ko to od koga i šta otima?

I... zašto se ti zakoni toliko spominju, ako oni zaista postoje i znače nešto, konkretno, u ovoj državi?
Strani državljani, koji u BIH dolaze kao lafo "turisti", kupuju grunt/zemlju, koju smo mi građani Sarajeva od, 1992-1995, krvavo branili i odbranili, (i sam sam taj, nisam "razligu"), a političari tipa Memića nas "grebu" u mali mozak !!!
Znači: Arapi...pardon...strani državljani, od nekog, domaćeg, i uz pomoć domaćeg, zemlju kupuju - nikom ništa ne otimaju, a smetaju i kao turisti i kao kupci.

Kad nema stranih državljana smetaju anamo oni, kad nema njih smetaju došlje itd. itd. To je ono što grebe male mozgove, a sastav političke elite samo je posljedica te grebačine.

Nego, ko ti je taj Memić, jel naš, domaći, starosjedilac...?
Pa u tome i jeste problem, sto strani drzavljani kupuju grunt, nasu zemlju, bez reciproteta, sto se to radi masovno, bez kontrole, bez zakonskog uporista a otvaranjem fiktivnih firmi i sl. Lokacije kao sto su izvorista, obale rijeka, Stojcevac , Vrelo Bosne i sl. Kada ih se dovoljno naseli i kada jos vise kupe, ogradice te rijeke, obale, izvorista i sl. Da se razumijemo, ja sam Bosnjak, musliman, vjernik, nije dakle u pitanju "netrepeljivost", "antisemitizam" i slicne gluposti koje se cak i Bosnjacima, pa i nama koji smo 1992, branili ovaj grad, bezobrazno imputiraju. S druge strane odlicno znam mentalitet zaljevskih Arapa, puuno sam puta boravio u tom dijelu svijeta, (tamo sve radnike osim Amera i onih iz Z Evrope, tretiraju kao stoku, kao robove, bio tamo), i licno se uvjerio. Naravno isto ja nisam za to da nam bilo koji stranac: Rus, Srbijanac, Grk, Kinez, kupuje drzavni grunt, to je moj toprak i moj vatan, moja Jedina Domovina.
Sto se investicija tice, svaku investiciju, naravno uz porezni i inspekcijski nazor da je po zalonu, podravljam, ali kupovina Bosanske, tacnije Bosnjacke zemlje nije nikakva investicija vec pljacka moga topraka...

Memic je opcinski nacelnik koji za sitne pare, omogucava "krcmljenje strancima grunta", u mome rodnom gradu.
SmokingMan

#162 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by SmokingMan »

Borit ćemo se mi da ih za 10-15 godina otjeramo odavde,polahko...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#163 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by japin_mutapi »

Fudo Bosna

#164 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

japin_mutapi wrote:

Klip je nidje veze sa temom, tema je Arapi u BIH, na pretezno Bosnjacima, naseljenom dijelu BIH, gdje su Bosnjaci/muslimani vecina, a ovaj klip je aluzija na antiislamizam zapadnog/krscanskog svijeta, tamo je i sniman i na zapad se ovaj sarkazam iz klipa i odnosi, muslimani Sarajeva se ne "boje Arapa", zbog brade, zbog pokrivanja njihovih zena, mnoge bosnjakinje su sa hidzabom, mnogi Bosnjaci/Bosnjakinje su vjernici, idu u dzamije i mi se ne bojimo Arapa kao muslimana, "lafo teroriste", mi se bojimo pljacke u vidu prodaje najkvalitetnije zemlje, naseg grunta, masovno, na nelegalan nacin, bez reciprotiteta, bez zastite i kontrole te nelegalne prodaje...

Ne Arapi kao semiti, ne Arapi kao muslimani , ( u 85% Bosnjackom/muslimanskom Sarajevu.npr, to prozivanje je smijesno, glupo je Bosnjacima to imputirati), nisu problem investicije Arapa u BIH ili Sarajevo , nego je problem nelegalna prodaja zemlje, grunta, pa bilo kojem strancu: Kinezu, Arapu, Rusu, Grku , Spancu ili slicno !
detroit-mercy

#165 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by detroit-mercy »

hocel nam dozvoliti ove kucne ljubimce... makar na ilidzi i u semizovcu da nabavim lava
Jebaji lava, cime ces ga hraniti kad vise nema nejaci :mrgreen: .
Hakiz

#166 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote:

Jebaji lava, cime ces ga hraniti kad vise nema nejaci :mrgreen: .
Sreća pa je ovo leopard, oni manje jedu.
Haman

#167 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman »

Neko rece otprilike ovako " pa sta ako dolaze, podizu naslja, nase firme grade, ljudi rade, zaradjuju novac" itd. To je kratkorocno gledanje. Mi ovdje govorimo o dugorocnim posledicima za BiH. Bosnjaci se sad dijele na: ateiste, hanefije, vehabije, ahmedije a kazu da ima i sitska skupina. Dakle, nase jedinstvo u vjerskom pogledu je rasuto. Da li je to interes Bosnjaka. Naravno da nije. Pa ciji je to onda interes. Svako moze da pogodi.
Osim toga moramo znati da Bosnjaci danas zive na 22-23% teritirije BiH. Da li je to dovoljno za 50% stanovnista Bih. Odite na Kovace pa pogledajte kako jedna kuca stoji uz drugi, kako visi krov jedne kuce pokriva drugi krov manje kuce, kako se kuce prave sve vise i vise prema obliznjem vrhu. To nam govori da Bosnjaci oskudijevaju sa prostorom za gradnju. Ista je stvar i na suprotnoj strani. Da je tako samo u Sarajevu pa hajde de, ali tako je i u Tuzli i ostalim gradicima BiH u kojima zeive Bosnjaci kao vecina.
Haman

#168 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman »

Vidim da smo puno podijeljeni oko ovog problema. Sve svije prodajemo za novac od zemlje do licnog dostojanstva. Sjetite se Vuciceva posjeta Begovoj dzamiji, ulazak srpskih poslanika u Vijecnicu itd. Sta jos mozemo ocekivati poslije ovoga. Naravno svasta kad vidimo ko nas vodi, ko prica suplje price u nase ime.
Bradafilozof

#169 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Bradafilozof »

Haman wrote:Neko rece otprilike ovako " pa sta ako dolaze, podizu naslja, nase firme grade, ljudi rade, zaradjuju novac" itd. To je kratkorocno gledanje. Mi ovdje govorimo o dugorocnim posledicima za BiH. Bosnjaci se sad dijele na: ateiste, hanefije, vehabije, ahmedije a kazu da ima i sitska skupina. Dakle, nase jedinstvo u vjerskom pogledu je rasuto. Da li je to interes Bosnjaka. Naravno da nije. Pa ciji je to onda interes. Svako moze da pogodi.
Osim toga moramo znati da Bosnjaci danas zive na 22-23% teritirije BiH. Da li je to dovoljno za 50% stanovnista Bih. Odite na Kovace pa pogledajte kako jedna kuca stoji uz drugi, kako visi krov jedne kuce pokriva drugi krov manje kuce, kako se kuce prave sve vise i vise prema obliznjem vrhu. To nam govori da Bosnjaci oskudijevaju sa prostorom za gradnju. Ista je stvar i na suprotnoj strani. Da je tako samo u Sarajevu pa hajde de, ali tako je i u Tuzli i ostalim gradicima BiH u kojima zeive Bosnjaci kao vecina.
haj ti to objasni jednom klocu koji vjerovatno ima stan i baš ga briga za ostale, baš ga briga za one koji se rađaju, za one koji nisu uspjeli riješiti stambeno pitanje a ratovali su za komad zemlje....
Haman

#170 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haman »

Priznajem tesko je to nekima objasniti. Tesko je obasniti nasim ljudima da mi zaboravljamo sve svoje. Ranije nismo ucili nasu knjizevnost, nismo ucili nasu povjest pa danas ne znamo nista o nasim knjizevnicima izuzev onih koju su se opredijelio da budu ono sto nisu. Ne znamo nista o zlocinima nad muslimanima od balkanskih ratova pa do obvog poslednjeg, ne znamo nista o svojoj kulturi i njenim spacificnostima, ali sve znamo o tudjim kniizevnicima, znamo i sva mjesta gdje su drugi stradali, jer tamo su spomenici a nasih spomenika nema u Foci, Visegradu, Gorazdu itd. Sad zaboravljamo i svoju muziku. Draza nam tudja jer je slusamo svaku vece, slusamo muziku neartikulisanih glasova i tako polako zaboravljamo svoje a prihvatamo nesto sto se ne moze mjeriti sa nasim. Uvijek se sjetim primjedbe Dzekinih prijatelja koju njemu i Kolarovu spocitavaju da slizaju najgoru muziku na svijetu, muziku krestanja, stucanja itd. Kuda mi idemo i cemu mozemo da se nadamo kad nemamo ni svoju ozbiljnu TV, nego smo prinudjeni slusati sve tudje kako bi svije zaboravili. Dobro ili lose za ans prosudite sami? Dakle, sve svoje rasprodajemo za pare od zemlje, casti, ponosta a na stetu nasih potomaka.
Reisova

#171 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Reisova »

Da li ce BiH slijediti trend Evrope i zabraniti burke? U Francuskoj je odavno a u Njemackoj i Austriji najavljuju, s tim da im je kupanje na javnim mjesta zabranjeno kupanje u burkinijima...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hafis

#172 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hafis »

Reisova wrote:Da li ce BiH slijediti trend Evrope i zabraniti burke? U Francuskoj je odavno a u Njemackoj i Austriji najavljuju, s tim da im je kupanje na javnim mjesta zabranjeno kupanje u burkinijima...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zabraniti??
Pa čemu bi se ljudi smijali u ovim teškim vremenima.
Ne bi ti ovo dao za milijun. Evo je današnja iz Mepasa :D

Image
Last edited by Hafis on 24/08/2016 17:04, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#173 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Nadzorna_ploca »

BiH slijedi trend Evrope samo kad su pozitivne stvari u pitanju. :lol:
GeeTnT

#174 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by GeeTnT »

Hafis wrote: Zabraniti??
Pa čemu bi se ljudi smijali u ovim teškim vremenima.
Ne bi ti ovo dao za milijun. Evo je današnja iz Mepasa :D

Image
Mepas pun ko sibica...a glede ovog s dresom, iako mu facu ne vidim dao bi ruku da je ljepsi od modrica...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#175 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

Ova teza da su Arapi krivi sto mnogo BIH gradjana ne moze rijesiti svoje stambeno pitanje je, gotovo, pa sizofrena. Kapitalizam je, kupuje stambeni prostor ko ima novac ili kreditnu sposobnost. To sto mi imamo sukcesivno vise od dvije decenije vlasti koje nisu znale, mogle ili htjele kreirati ambijent razvoju privrede, ekonomije i platezne moci nije nam kriv nitko pa ni Arapi. Vrijeme dodjele stanova je davno proslo vrijeme i nema ga.vise nigdje na svijetu(nem am informaciju za Sjevernu Koreju)
Locked