¤ jelena ¤ wrote:Fudo Bosna wrote:¤ jelena ¤ wrote:
Tema:
Ako zanemarim nacizoidni prizvuk samog naslova teme...vidim da se u uvodnom postu spominju nekakva otimanja i u nastavku teme mnogo nešto često to pozivanje na naka pravila i zakone koji postoje.
Može li mi neko objasnit ko to od koga i šta otima?
I... zašto se ti zakoni toliko spominju, ako oni zaista postoje i znače nešto, konkretno, u ovoj državi?
Strani državljani, koji u BIH dolaze kao lafo "turisti", kupuju grunt/zemlju, koju smo mi građani Sarajeva od, 1992-1995, krvavo branili i odbranili, (i sam sam taj, nisam "razligu"), a političari tipa Memića nas "grebu" u mali mozak !!!
Znači: Arapi...pardon...strani državljani,
od nekog, domaćeg, i uz pomoć domaćeg, zemlju kupuju - nikom ništa ne otimaju, a smetaju i kao turisti i kao kupci.
Kad nema stranih državljana smetaju anamo oni, kad nema njih smetaju došlje itd. itd. To je ono što grebe male mozgove, a sastav političke elite samo je posljedica te grebačine.
Nego, ko ti je taj Memić, jel
naš, domaći, starosjedilac...?
Pa u tome i jeste problem, sto strani drzavljani kupuju grunt, nasu zemlju, bez reciproteta, sto se to radi masovno, bez kontrole, bez zakonskog uporista a otvaranjem fiktivnih firmi i sl. Lokacije kao sto su izvorista, obale rijeka, Stojcevac , Vrelo Bosne i sl. Kada ih se dovoljno naseli i kada jos vise kupe, ogradice te rijeke, obale, izvorista i sl. Da se razumijemo, ja sam Bosnjak, musliman, vjernik, nije dakle u pitanju "netrepeljivost", "antisemitizam" i slicne gluposti koje se cak i Bosnjacima, pa i nama koji smo 1992, branili ovaj grad, bezobrazno imputiraju. S druge strane odlicno znam mentalitet zaljevskih Arapa, puuno sam puta boravio u tom dijelu svijeta, (tamo sve radnike osim Amera i onih iz Z Evrope, tretiraju kao stoku, kao robove, bio tamo), i licno se uvjerio. Naravno isto ja nisam za to da nam bilo koji stranac: Rus, Srbijanac, Grk, Kinez, kupuje drzavni grunt, to je moj toprak i moj vatan, moja Jedina Domovina.
Sto se investicija tice, svaku investiciju, naravno uz porezni i inspekcijski nazor da je po zalonu, podravljam, ali kupovina Bosanske, tacnije Bosnjacke zemlje nije nikakva investicija vec pljacka moga topraka...
Memic je opcinski nacelnik koji za sitne pare, omogucava "krcmljenje strancima grunta", u mome rodnom gradu.