NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
novi_korisnik

#151 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by novi_korisnik »

Leon 2004 od sebe duga, prema sebi blicanje.. Moguce da golf 4 nije tako,jer je leon korišten za ispitivanje nekih stvari koji ce se tek kasnije primjenivati kod Golfa.. Recimo otvarac gepeka... Zanimljivo je viditi facu vozaca Golfa 4, kad skonta da otvaram gepek na isti nacin kao što ima golf 5, a oni i dalje na sistemu iz 95' :D
basicm

#152 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by basicm »

530i wrote:Nije mi jasno kako onakav genijalan fol kod Mercedesa - kad blicaš ili ablenduješ ručicom prema sebi, kad pališ duga od sebe i gasiš ih prema sebi - ne kopiraju drugi...nego je većinom samo prema sebi..malo slabije blicaš, malo jače upališ duga skroz.
Bmw ima to jos od 1764. Godine

Sent from my iPhone using Tapatalk
commendatore

#153 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by commendatore »

Sodom1 wrote:Koji je fazon s Nissanom Terrano moras pritisnuti kvacilo da bi ga mogao upaliti? :-)
Vjerovatno je neki americki jer je tamo standard da nemres uaplit auto ako nije pritisnuta kocnica u tom slucaju i kvacilo da bi starto auto
ranger

#154 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by ranger »

Sva novija auta kod kojih se ne okrece kljuc/kartica pri paljenju logicno treba pritisnut kvacilo. Za Passat, a4, e60, e90 znam sigurno ...megane i laguna?
milojicabrzi

#155 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

ranger wrote:Sva novija auta kod kojih se ne okrece kljuc/kartica pri paljenju logicno treba pritisnut kvacilo. Za Passat, a4, e60, e90 znam sigurno ...megane i laguna?
Kod Megana moras pritisnuti kvacilo ili ubaciti u ler, ako ne, nece da alnasuje i napise- "put to the neutral gear"
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#156 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Romeo 80 »

Na mojoj Alfi 155 se dugme za otvaranje gepeka nalazi u pretincu za rukavice :D Ne znam koliko je neobično tehničko rješenje, ali je ergonomski haos :lol:
tempuser

#157 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

novi_korisnik wrote:Leon 2004 od sebe duga, prema sebi blicanje.. Moguce da golf 4 nije tako,jer je leon korišten za ispitivanje nekih stvari koji ce se tek kasnije primjenivati kod Golfa.. Recimo otvarac gepeka... Zanimljivo je viditi facu vozaca Golfa 4, kad skonta da otvaram gepek na isti nacin kao što ima golf 5, a oni i dalje na sistemu iz 95' :D
Cetvorka takodjer od sebe...
mayab

#158 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mayab »

ranger wrote:Sva novija auta kod kojih se ne okrece kljuc/kartica pri paljenju logicno treba pritisnut kvacilo. Za Passat, a4, e60, e90 znam sigurno ...megane i laguna?
VW Caddy, Škoda Yeti.....obavezno pritisnuti kvačilo kad se okreće ključ i auto "pali"
Laplace

#159 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Laplace »

supercali wrote:
spreca wrote:
supercali wrote:Prvo je pogresno jer se kod nas zove rucna ustvari to je parking kocnica tako da je svejedno jel se otpusta nogom I sl
pa rukom kocis...a ona druga je nozna jer kocis nogom.....a kad treba krenuti negdje u brdu jel parking kocnica
A kad stojis u brdu prije nego krenes jesi u voznji ili si uslovno parkiran?
Parking kocnica je kako god okrenes tzv nozna je u biti "radna" kocnica
U tom slučaju je pomoćna kočnica, tj. tako se tretira. Znači, parking kočnica ili pomoćna kočnica, zavisno od upotrebe.
mirzet87sa

#160 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mirzet87sa »

CUJ NOZNA RUCNA AHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH
commendatore

#161 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by commendatore »

bh jezik i knjizevnost al hajd mlad nam je jezik :lol: :mrgreen:

mislim da nema boga da neko stran prevede taj pojam :mrgreen: :run:
O'zone
Globalni moderator

#162 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by O'zone »

Ja tu situaciju da ne možeš upaliti auto a da ne pristisneš kvačilo prvi put doživio u GII GTD. Počeo raditi u novoj firmi i poslali me ljudi da odnesem neku papirologiju a službeni GII u firmi, 15 minuta verglao i na kraju zvao kolegu koji ga duži inače kaže on meni "pa pritisni kvačilo bolan pa onda pali" elem od tada na svakom autu prvo kvačilo pa onda okreći ključ u kontakt bravi što je sigurno, sigurno je :mrgreen:

Guma ispod auta i nije baš neko sretno riješenje barem kako sam upratio po par foruma za Xsare Picasso jer navodno ako pukne zadnja guma i kad se otpusti šaraf u gepeku što drži oklop gume isti ne može spustiti dovoljno da bi izvukao rezervnu gumu pa se prije toga auto prvo mora podići malo dizalicom što ne bi bio problem da dizalica ne stoji u rezervnoj gumi :mrgreen:

Glupo mehaničko riješenje na PSA grupaciji gdje ne možeš projeniti samo kuglu nego moraš zamjeniti kompletnu lafetu na kojoj je hladno upresovana kugla. Tako da trošak ide sa cca 20 KM na 88 KM koliko je lafeta sa kuglom i puno više rasklapanja.

Dobra stvar su mi recimo Termoizolaciona vjetrobranska stakla, paljenje zadnjeg brisača automatski ako ubaciš u rikverc kad su aktivirani i prednji brisači
tempuser

#163 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

O'zone wrote:
Glupo mehaničko riješenje na PSA grupaciji gdje ne možeš projeniti samo kuglu nego moraš zamjeniti kompletnu lafetu na kojoj je hladno upresovana kugla. Tako da trošak ide sa cca 20 KM na 88 KM koliko je lafeta sa kuglom i puno više rasklapanja.

Dobra stvar su mi recimo Termoizolaciona vjetrobranska stakla, paljenje zadnjeg brisača automatski ako ubaciš u rikverc kad su aktivirani i prednji brisači
Sta tek reci za to da nema zamjene homokinetickog zgloba nego ide cijela poluosovina!?
Taj fol s brisacima ima i moj Focus!
O'zone
Globalni moderator

#164 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by O'zone »

tempuser wrote:
O'zone wrote:

Sta tek reci za to da nema zamjene homokinetickog zgloba nego ide cijela poluosovina!?
Taj fol s brisacima ima i moj Focus!
SUPERIŠKA!!!! :mrgreen:

Kako znaju zakomplikovati jednostavne stvari...nevjerovatno.
milojicabrzi

#165 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

Postoje auto korporacije, koje računaju na postprodajne troškove i održavanje, kao i prodaju dijelova, kao nešto što će puniti budžet dugo nakon prodaje samog auta.

Mercedes 123 je upravo napravio "problem" mercedesu jer se nije kvario, pa nisu ni trebali toliko dijelovi.

Svaka kompanija izgleda ostavi namjerno neke sitnice loše riješene, pa nakon starosti od 7+ godina, krenu da za*ebavaju vlasnika.

Većina auta ima tu slabu tačku koja redovno crkava (letve na Alfi, torzije kod Peugeota, elektro podizači prozora i centralna kod VW-a...nastavi niz...)

Rješenja u kojima su dijelovi spojeni pa se ne mogu mijenjati odvojeno, su česta kod francuskih auta, da se mijenjaju diskovi sa ležajem kod Renaulta, ova poluosovina sa kinetičkim, mislim da su to Citroeni ili Peugeoti, uglavnom,da se što manje može improvizirati i da se mora držati ovlaštenog servisa.

Kod Megana 2 su mijenjanje sijalice toliko zakomplikovali, sa su na 3-ki već pojednostavili.

Citroen je '80-ih imao furku neobičnih standarda za razliku od ostalih proizvođača, u veličini šarafa (ako je kod svih auta na tom mjestu šaraf 14-ka, kod Citroena je neki od 15,5 itd), opet vjerovatno iz razloga da jača svoju servisnu mrežu.

Kažu stari majstori, pričao mi je jedan što je godinama radio u PSC Unis u Vogošći, da je npr. VW buba imala jako komplikovano postavljen auspuh, da je majstorima bila noćna mora mijenjati auspuh na tom autu.

Opet, pričao mi je i da Zastave, Pezejci itd, nisu nikad imali ručnu kočnicu riješenu kako treba i da je vlasnicima bila smrt kad se bliži tehnički, pa bi dolazili da se to sredi, ali mogli su im napraviti i samo zamaskirati, uz preporuku da ne vozaju, već odmah idu na tehnički jer neće dugo držati vodu :izet:
supercali

#166 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by supercali »

Laplace wrote:
U tom slučaju je pomoćna kočnica, tj. tako se tretira. Znači, parking kočnica ili pomoćna kočnica, zavisno od upotrebe.
U svakom slucaju je parking kocnica
530i

#167 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by 530i »

milojicabrzi wrote: Opet, pričao mi je i da Zastave, Pezejci itd, nisu nikad imali ručnu kočnicu riješenu kako treba i da je vlasnicima bila smrt kad se bliži tehnički, pa bi dolazili da se to sredi, ali mogli su im napraviti i samo zamaskirati, uz preporuku da ne vozaju, već odmah idu na tehnički jer neće dugo držati vodu :izet:

Kod mene je ručna uvijek bila ispravna, a to je fol kao i na većini drugih auta...kad je nikako ne koristiš pokvari se, kad se redovno koristi bude ispravna...
tempuser

#168 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:
Rješenja u kojima su dijelovi spojeni pa se ne mogu mijenjati odvojeno, su česta kod francuskih auta, da se mijenjaju diskovi sa ležajem kod Renaulta, ova poluosovina sa kinetičkim, mislim da su to Citroeni ili Peugeoti, uglavnom,da se što manje može improvizirati i da se mora držati ovlaštenog servisa.
Kod mene na Kangoou se mijenja komplet sa poluosovinom, sto znaci i Renault!
Bullet Tooth Tony

#169 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Bullet Tooth Tony »

Morao sam napraviti GIF ... Ferrari F12 TDF u zadnjem difuzoru ima pedalice koje se spustaju po potrebi ... :shock: :D :D :izet:

Image
Laplace

#170 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Laplace »

530i wrote:Nije mi jasno kako onakav genijalan fol kod Mercedesa - kad blicaš ili ablenduješ ručicom prema sebi, kad pališ duga od sebe i gasiš ih prema sebi - ne kopiraju drugi...nego je većinom samo prema sebi..malo slabije blicaš, malo jače upališ duga skroz.
I kod Forda je taj sistem.
supercali

#171 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by supercali »

To sa dugim i kratkim gubi smisao jer nove tehnologije same pale duga i gase jedino ostaje pitanje blicanja sa tim novim adaptivnim svjetlima
kB27

#172 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by kB27 »

Ne pale i ne gase duga 'nove tehnologije' nego farovi imaju adaptivne blende koje osiguravaju da ne zaslijepiš vozača koji vozi ispred ili vozača koji ide ususret. Duga vozač upali ako mu trebaju, a farovi se pobrinu da prekriju dio snopa koji bi zaslijepio nekoga. Dakle problema sa blicanjem nema.
supercali

#173 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by supercali »

To na nekim na nekim bukvalno pale i gase duga
I na tome je pitanje kako blicati jer nisam zagledao kakve su tu rucice kako vozac pali i gasi duga i sl
kabal1337

#174 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by kabal1337 »

Bullet Tooth Tony wrote:Morao sam napraviti GIF ... Ferrari F12 TDF u zadnjem difuzoru ima pedalice koje se spustaju po potrebi ... :shock: :D :D :izet:

Image
slicnu stvar ima i novi mercedes amg gts

Image
Image
Last edited by kabal1337 on 01/09/2016 16:49, edited 2 times in total.
sema911s

#175 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by sema911s »

kabal1337 wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:Morao sam napraviti GIF ... Ferrari F12 TDF u zadnjem difuzoru ima pedalice koje se spustaju po potrebi ... :shock: :D :D :izet:

Image
slicnu stvar ima i novi mercedes amg gts
Stara vijest Mitsubishi GTO je ovo imao 90tih, novi Turbo napuse prednji spojler-difuzor
Post Reply