Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#151 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Towelie »

insomnia78 wrote:Samo sto ga, izgleda najpogresnije tumace oni koji ga citaju u originalu. Arapi

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Ironicno, ali istinito.
RNG_25

#152 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by RNG_25 »

insomnia78 wrote:Smjesna je i naivna prica o reformama islama
Ako si vec musliman onda vjerujes u nepogrjesivost islama kao i da je Kur'an "knjiga za sva vremena u kojoj su upute jasne"
Da vidim ko smije "stisnuti" pa promjeniti neki propis
Nepogrešivost islama? To ne postoji, imajući u vidu da islam =/= Kur'an, već su prisutni i drugi izvori.

A glede izmjena propisa, pa to se posvuda dešava i dešavalo se. Vidi Sunije i njihove pravne škole, šije, kvazi-muslimane poput "I"SIS-ovaca i dr. Velika većina propisa je itekako fleksibilna, bar u teoriji.
fatamorgana

#153 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by fatamorgana »

SaraFina wrote:
jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.

'Reformirati islam' :-) :-) :lol: :lol:
Reformacija ne mora nužno imati negativnu konotaciju. :D

Prije sto godina bilo je normalno vidjeti muslimanku iz Bosne u Sarajevu pod zarom, danas je normalno da vidiš djevojku iz Sarajeva u vrućim hlačicama. Odnosno, pitanje za tebe :

Voliš li vidjeti osobu a) ili b) ženskog spola?:D Uzevši u obzir civilizacijske tokove meni kao ženi draže je vidjeti ovu u vrućim hlačicama nego hodajući šator. Jbg...
Možda bi i hodajući šator trebalo zvati vrući nikab jer je pod njim sigurno vruće!
Hakiz

#154 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Hakiz »

SaraFina wrote:
detroit-mercy wrote:
jahh wrote:Komunizam svoje ucinio u Bosni, pa je toliko mrzitelja islama ovdje - među bošnjacima; tj. onih kojima su pranane nosale zarove a pradede brade.

'Reformirati islam' :-) :-) :lol: :lol:
Moja rahmetli nana nosila zar, kad je stigla direktiva da se ne nosi skinula ga i nastavila zivjeti. Moja stara, nije zapamtila ta vremena ali je jednom priuipitala rahmetli nanu, "bi li opet otisla pod zar", "ni luda" je bio nanin odgovor.
Tako da valjda moja nana koja je imala to iskustvo zara je mjerodavnija da prica o tome od jednog bale koji vjerovatno ne zna ni kad je rodjen.
Nana nosila zar, sad ti trebaš upakovati ženu u hodajući šator da bi dokazao ovakvim bošnjaštvo.

Ma smjehotresni su. A kad vide komad golog ženskog mesa pjene im ko ćukama. Sad ovdje propagira nešto u što sam ne vjeruj da moguće primjeniti.
I onda vidiš muškarce po Bliskom Istoku kako hodaju obučeni od glave do pete, a pored njih žene obučene od glave do pete. I sve bi bilo OK da muškarci nisu u bijelom, a žene u crnom. Onda uključimo fiziku koja kaže da svijetle boje odbijaju sunce, a tamne akumulišu. Tako da nije dovoljno što je napolju 50 stepeni, ona, jadna, je natjerana da hoda u crnom, pa joj je još toplije.

Eto koliko se žene cijene.
Connaisseur Karlin

#155 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Hakiz wrote: Šta sve neće muškarci izmisliti kao izgovor da dođu do što više, i, ako je ikako moguće, do što mlađeg ženskog mesa.
Da,to je Towelie lijepo objasnio,jer su mnogi zloupotrjebili Kur'an kao izvor,a koji nisu ni pravilno preveli,ni objasnili.
Iskreno, koliko ja vidim, najvise ga zloupotrebljavaju ili pogresno tumace oni na cijem maternjem je napisan :mrgreen: .
a najbolje je ( kao sto na forumu pisu Bosanjaci) ako je autor knjige ili nekog rada nemusliman ili nije iz drzave u kojoj je arapski jezik primaran,odmah napisu,da su takve knjige i radovi lazni,zloupotrebaljavajuci :D :lol:
Connaisseur Karlin

#156 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Towelie wrote:
insomnia78 wrote:Samo sto ga, izgleda najpogresnije tumace oni koji ga citaju u originalu. Arapi

Ironicno, ali istinito.
nisu oni napravili gresku,vec su jedonstavno zlouptijrebili svoju poziciju ;-)
Connaisseur Karlin

#157 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Towelie wrote:
insomnia78 wrote:Smjesna je i naivna prica o reformama islama
Ako si vec musliman onda vjerujes u nepogrjesivost islama kao i da je Kur'an "knjiga za sva vremena u kojoj su upute jasne"
Da vidim ko smije "stisnuti" pa promjeniti neki propis

Ne moze se menjati tekst Kur'ana u originalu, ali prevodi i tumacenja ajeta itekako mogu. Danas je vise nego ikad potrebno da se Kur'an iznova prevodi, mozda i na svakih 10 godina.
Towelie :thumbup:
insomnia78

#158 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by insomnia78 »

Towelie wrote:

Ironicno, ali istinito.
Pa nije klinasto pismo pa da ga cita petn'est naucnika na citavom svijetu :D
Kamaru ljudi cak i u BiH cita na arapskom

zagortenej

#159 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by zagortenej »

Da, ali većina njih i ako vidi u prevodu da se radi o necem sasvim drugom, ne mogu (ili se ne usudjuju) da izadju iz okvira dogme, i mire se sa mainstream tumačenjem.
Connaisseur Karlin

#160 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

insomnia78 wrote:
Pa nije klinasto pismo pa da ga cita petn'est naucnika na citavom svijetu :D
Kamaru ljudi cak i u BiH cita na arapskom

ali nije ni arapski koji se koristi u svkadonevnom govoru :D
mousstapha

#161 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by mousstapha »

Muhammed Ibn Abdulvehab je bio reformator. Problem je što reforme u vjeri obično idu prema pročišćavanju i vraćanje ka izvornom tumačenju. Dok u kršćanstvu reforme dovode do odbacivanja pape kao autoriteta, u Islamu taj proces dovodi do cijele plejade tumača vjerskih propisa ulazeći u najsitnije detalje ljudske intimnosti.
Connaisseur Karlin

#162 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

mousstapha wrote:Muhammed Ibn Abdulvehab je bio reformator. Problem je što reforme u vjeri obično idu prema pročišćavanju i vraćanje ka izvornom tumačenju. Dok u kršćanstvu reforme dovode do odbacivanja pape kao autoriteta, u Islamu taj proces dovodi do cijele plejade tumača vjerskih propisa ulazeći u najsitnije detalje ljudske intimnosti.
interesantno je uvijek procitati "izvorno tumacenje" :D Sta je konkretno "izvorno tumacenje" ?
Horcrux

#163 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Horcrux »

Kad se budu slusali Ramadan, Aslan i drugi savremeni islamski mislioci, kao sto se danas slusaju "ucenjaci" poput Pezica i slicnih, tad mozemo pricati o nekoj reformi.
mousstapha wrote:Muhammed Ibn Abdulvehab je bio reformator. Problem je što reforme u vjeri obično idu prema pročišćavanju i vraćanje ka izvornom tumačenju. Dok u kršćanstvu reforme dovode do odbacivanja pape kao autoriteta, u Islamu taj proces dovodi do cijele plejade tumača vjerskih propisa ulazeći u najsitnije detalje ljudske intimnosti.
interesantno je uvijek procitati "izvorno tumacenje" :D Sta je konkretno "izvorno tumacenje" ?
Dr. Enes Karić, kojeg ubrajam u ove gore nabrojane, napisao je jedan odlican tekst (ako se ne varam, cak 90'ih) o tom "izvornom tumacenju", na sta se misli kad se kaze, a sta bi trebalo da bude. "Fundamentalizam Prokrustove postelje" http://dzemat-oberhausen.de/?p=857

Off: Kad cujem da neko kaze "ucenjak" - hoce nesto da mi bude, isto kao i kad kaze "vladar" - aludirajuci na nekog u danasnjem vremenu.
Connaisseur Karlin

#164 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Horcrux wrote:Kad se budu slusali Ramadan, Aslan i drugi savremeni islamski mislioci, kao sto se danas slusaju "ucenjaci" poput Pezica i slicnih, tad mozemo pricati o nekoj reformi.
Dr. Enes Karić, kojeg ubrajam u ove gore nabrojane, napisao je jedan odlican tekst (ako se ne varam, cak 90'ih) o tom "izvornom tumacenju", na sta se misli kad se kaze, a sta bi trebalo da bude. "Fundamentalizam Prokrustove postelje" http://dzemat-oberhausen.de/?p=857

Off: Kad cujem da neko kaze "ucenjak" - hoce nesto da mi bude, isto kao i kad kaze "vladar" - aludirajuci na nekog u danasnjem vremenu.
BRAVO :thumbup:

na forumu sam prvi put procitala rijec "ucenjak" :lol:
jahh

#165 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by jahh »

Kad titovi fanovi, demokrate i komunjare se uzmu boriti za napredak i 'reforme' islama :lol: :lol:
RNG_25

#166 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by RNG_25 »

jahh wrote:Kad titovi fanovi, demokrate i komunjare se uzmu boriti za napredak i 'reforme' islama :lol: :lol:
Od čega je samo gore kad muslimani umisle da mogu napraviti ikakav napredak i reformu, u bilo čemu.
fatamorgana

#167 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
jahh wrote:Kad titovi fanovi, demokrate i komunjare se uzmu boriti za napredak i 'reforme' islama :lol: :lol:
Od čega je samo gore kad muslimani umisle da mogu napraviti ikakav napredak i reformu, u bilo čemu.
Možda bi udruženim snagama i uspjeli, kao složna braća, mislim na komuniste i muslimane.
Kikibombona

#168 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

zeina wrote:Znam da je ovo jedno od pitanja koje cesto nemuslimani postavljaju i potezu kada zele ukazati na nedostatke u Islamu i na nepravedan polozaj zene u Islamu. Ali ne pitaju se to samo nemuslimani, nego i mnogi muslimani, a posebno muslimanke.
Mnogo puta sam razmisljalam u cemu je Allahova mudrost kada je dopustio muskarcu da moze imati 4 zene. Posto je zena emocionalno bice sa vrlo krhkim emocijama koja sve dozivljava mnogo intezivnije nego muskarac, dopustiti da bude emocionalno povrijedjena na takav nacin bilo mi je neprihvatljivo. Jednom je neki islamski alim izjavio da ako zelis izvesti muslimanku iz vjere pocni pricati o pravu na 4 zene :lol:

Nego da li je to sve tako kako izgleda?
Da li je dopustanje da se ima 4 zene zapravo sprecavanje varanja i razvoda? Ja sam se uvjerila da jeste.
Zbog lakseg razumijevanja hajmo uporediti krscanski i muslimanski brak.
U krscanstvu razvod je gotovo nemoguc, pa ukoliko dodje do netrpeljivosti medju supruznicima, varanje ce biti neminovno, a muskarac ce naci opravdanje u tome da je bio prinudjen jer niti se migao razvesti niti ozeniti drugom jer je vec ozenjen.
Medjutim kada je muslimanski brak u pitanju i desi se ista situacija, muz musliman nece imati apsolutno nikakvog opravdanja pred Bogom za varanje jer dopusteno mu je ili da se ozeni po drugi put ili da se razvede. Eh sad realnost i mogucnost da se prosjecan covjek odluci na zenidbu po drugi put uz sve islamske uslove je poprilicno teska. Morace obezbijediti i jednu i drugu zenu sa stanom/kucom i svim mogucim potrebama koje ona i njena djeca mogu imati, prakticno to je izdrzavanje dvije porodice, sto je vec poprilicno tesko, a onda Allah u Kur'anu jasno kaze da mora biti apsolutno jednak tretman za obje zene (ili vise nih) i ako jedna dobije bilo sta vise ili manje od druge pocinio je grijeh.
Druga opcija je da se razvede od prve zene, a onda opet isto, mora da plati mnogo stosta jer je razvod na njegovu inicijativu.
Kad covjek musliman, koji je bogobijazan, sagleda sve ovo, dobro ce razmisliti prije nego se ozeni po drugi put ili prije nego se razvede, a varanje mu je zabranjeno jer nema apsolutno nikakvog opravdanja pred Allahom. Jedina opcija mu je da se pokrije po usima i izgladi odnos s prvom zenom :lol:
Zato da bi Muhamed mogao imati 9 zena, halife, namjesnici, ashabi i drugi bogatasi po cetiri. Goljo je bio sretan ako je imao i jednu.

Tako je i danas. Bogatasi kresu, bilo serijatski - bilo kjafirski. Njima je svejedno, vazno je samo da su zene dobre. :mrgreen:

A goljo jedino na sarm neku da uhvati... :D

A sta je sa zenama?

I zenama prahne drugi muskarac. Cesto koliko i muskarcu. Provjereno i potvrdjeno. :D

Inace, kada hocu isprovocirati neku od svojih djevojaka ( :mrgreen: ), samo joj kazem da cemo zivjeti po islamskim propisima i pocnem navoditi... hoce oci da kopa... ni da cuje :mrgreen: :mrgreen:
Kikibombona

#169 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

MyTao wrote:
Izlija wrote:Da bi razumjeli dozvolu za više žena moramo prvo razumjeti društvenu sliku u vrijeme objave, šta se dešavalo sa ženskom djecom i sa ženama generalno te kakav je bio njihov položaj u društvu. Kompleksnost islama se ogleda u svakoj sferi života a ne samo namazom i šartima, žao mi je što trenutno nemam puno vremena da malo više elaboriram ali i ovaj kratki dio objašnjava dovoljno.
Bas tako... u potpunosti se slazem sa tobom. Kuran i Islam je imao bar nekog smisla prije 1400 godina, danas bas nikako... sto ljudi polako i svataju. Zamisli ovu temu negdje u Arabiji prije 1000 godina, ma sta prije 1000 godina, zamisli danas... zbog tog bi glave padale...
Pa islam i jeste pisan za ono a ne ovo vrijeme.
Kikibombona

#170 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:
SmokingMan wrote:Jedna je iskušenje,a kamoli četiri.

Koja budala želi da pliva u moru ljubomore.
Drugacije su to zene od ovih nasih. Godine odgoja su ih ucinile takvim

U hadisima se prenosi da je Muhamedova zena Aisa bila itekako ljubomorna.

Ljubomora postoji od kada i ljudi.
Izlija

#171 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Izlija »

Kikibombona wrote:
MyTao wrote:
Izlija wrote:Da bi razumjeli dozvolu za više žena moramo prvo razumjeti društvenu sliku u vrijeme objave, šta se dešavalo sa ženskom djecom i sa ženama generalno te kakav je bio njihov položaj u društvu. Kompleksnost islama se ogleda u svakoj sferi života a ne samo namazom i šartima, žao mi je što trenutno nemam puno vremena da malo više elaboriram ali i ovaj kratki dio objašnjava dovoljno.
Bas tako... u potpunosti se slazem sa tobom. Kuran i Islam je imao bar nekog smisla prije 1400 godina, danas bas nikako... sto ljudi polako i svataju. Zamisli ovu temu negdje u Arabiji prije 1000 godina, ma sta prije 1000 godina, zamisli danas... zbog tog bi glave padale...
Pa islam i jeste pisan za ono a ne ovo vrijeme.
Ima to sve i dan danas smisla samo treba uključiti malo mozak i razmisliti, nije zapisano da ti moraš imati 4 žene nego da ako je situacija takva možeš ako obezbjediš očuvanje dina i imana sa njih 4. Svaki bogobojazan čovjek će poštovati svoju suprugu i neće je dovesti u lošu situaciju jer bi to njega automatski okarakterisalo kao nevjernikom jer se ne pridržava božije upute.
Kikibombona

#172 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:Mišljenja sam da Islam kao religija prvo ne treba dozvoljavati ( što je danas normalno ) da ga tumače neuki ljudi. Pod tim pojmom neuki mislim :

na niz kojekakvih negativaca koji tu religiju žele poistovjetiti sa terorizmom u svijetu.

na niz frustriranih muškaraca koji tumačeći Islam žele ostvariti dominaciju nad ženskim spolom uvodeći niz pravila ( samo njima opravdanih ) a koje žene degradiraju i uništavaju im osobnost.

na niz onih koji se protive reformama i prilagođavanju Islama današnjim životnim uvjetima.

Ne može niko prakticirati nijednu religiju u sadašnjosti kako se ona prakticirala prilikom svog osnivanja. U sekularnim državama je to pogotovo nemoguće. U šerijatskom sistemu takodjer ta pravila treba prilagoditi i ublažiti...
Totalno je nenormalno za prosječnu djevojku u BiH postaviti kao životni cilj da bude nekom prva, druga, treća ili četvrta žena.

Možda u zatvorenim društvima poput Gornje Maoče i sl.. takva vjerska pravila predstavljaju nešto normalno i opravdano. Ali onda govorimo o 2-4% bosnjačke populacije. Dakle oni su u principu poput Amiša za nas.

Ja ne mogu da vjerujem da ijedna prosječno obrazovana i vjerski umjereno nastrojena ženska osoba želi dobrovoljno biti dio neke bračne poligamijske zajednice.
Prvo u BiH a i ostatku Evrope nemoguće je regulirati bračne i imovinsko pravne odnose u takvim zajednicama.
Obzirom da šerijat ne vrijedi ne samo sebe nego i buduće potomstvo dovesti u nezavidnu poziciju može samo neko u potpunosti ispijenog mozga vjerskim glupostima.
:thumbup:
Kikibombona

#173 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Kikibombona »

Izlija wrote: Ima to sve i dan danas smisla samo treba uključiti malo mozak i razmisliti, nije zapisano da ti moraš imati 4 žene nego da ako je situacija takva možeš ako obezbjediš očuvanje dina i imana sa njih 4. Svaki bogobojazan čovjek će poštovati svoju suprugu i neće je dovesti u lošu situaciju jer bi to njega automatski okarakterisalo kao nevjernikom jer se ne pridržava božije upute.
Dvije svjedokinje vrijede kao jedan svjedok.

Pa samo mi je ovo dovoljno da odbacim cijelu knjigu. Totalno besmisleno, glupo. I dobro neko rece, zene bolje zapazaju detalje od muskaraca. Dokazano naucno a bogumi i u praksi (makar u mome slucaju). :D

Al' da je samo to, gomila je tu promasaja... Evo, neko je spomenuo brak izmedju rodjaka i rodice. Danas je to apsolutno neprihvatljivo. Zasto kod bosanskih muslimana nema takvih brakova?

Al' ne treba mi nista od toga, da je sve savrseno kao sto nije, ne pada mi na pamet da zivot posvetim necemu za sto je neko rekao da je od nekakvog fantomskog Boga. Nikakvi dokazi, nista. Samo vjerovati na rijec!? Pa ni u to vrijeme vecina nije povjerovala Muhamedu. Ako mu nisu povjerovali oni koji su ga gledali i slusali, kako da mu povjerujem ja koji ga nikada nisam vidio!?? Islam su protivnici Muhameda prihvatali kada bi bili pobjedjeni. Pragmatizam, oportunizam... Isto i danas. Vjera je pitanje nasljedstva. Ako sam Mehmed i religiozan sam, 99.999999% sam musliman. Ako sam Ante i religiozan sam, 99.9999% sam katolik. Ako sam Stojan i religiozan sam, 99.9999999% sam pravoslavac. Kakvo crno vjerovanje...
Izlija

#174 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by Izlija »

@ kikibombona
oprosti, mislio sam da mi sagovoenik ima barem malo razuma i opšte vjerske potkovanosti. Kada budeš pročitao knjigu bez predrasuda možemo nastaviti konverzaciju
jahh

#175 Re: Zasto su dozvoljene 4 zene u Islamu?

Post by jahh »

Kikibombona wrote: Pa ni u to vrijeme vecina nije povjerovala Muhamedu. Ako mu nisu povjerovali oni koji su ga gledali i slusali, kako da mu povjerujem ja koji ga nikada nisam vidio!??
…ali većina ljudi ne zahvaljuje
”El- Baqara: 243
”...ali većina ljudi ne zna."
Al-Araf; 187”...
ali većina ljudi neće da vjeruje.
”Hud; 17“
…ali većina ljudi ne zna.
”Jusuf: 21
”...ali većina ljudi nije zahvalna.”
Jusuf; 38
“… ali većina ljudi ne zna.”
Jusuf: 40
“… ali većina ljudi ne zna.”
Jusuf: 68
”...ali većina ljudi neće da vjeruje.”
Ar-Ra'd; 1“
…ali većina ljudi neće nikako da vjeruje.
”El- Isra`:89
”Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore” Al-An`am: 116
Locked