Zašto mrzimo Izrael?

Post Reply
arzuhal

#151 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote: Samo sto Kur'an ne poznaje termine kao sto su "vladajuci rezim u Izraelu", "cionizam" isl

S moje sokoćalo
Ne poznaje Kur'an ni termin "SDA", naprimjer, pa ima sura u kojoj se nekakvi klanjači proklinju, koji fol klanjaju a vjeru poriču...

Jedno je narod, drugo vjera, treće država, četvrto ideologija...
bosan

#152 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by bosan »

Uvijek postoje dupli arsini . Dok su nas Srbi ubijali mnogi narodi su to podrzavali ,mogu reci vecina je to cutke odobravala dok npr. Rusija , Grcka otvoreno bila na strani zlocinaca .Znaci bili su u pravu jer male i slabe treba unistiti . Ne mogu shvatiti da Bosnjak moze reci da Izrael ima pravo na to sto radi i jos imati simpatije prema takvoj politici . Onda automtski i Srbi su imali pravo na ono sto su uradili jer pobogu tako zivot na zemlji mora da funkcionise . Koja je to grozota porediti koliko su Srbi ubili muslimana a koliko zidovi .Mogli su i zidovi pregazit Palestince za par dana kao sto su Srbi nas ali oni to rade puno lukavije naselje po naselje . Iza njihovih tenkova idu zidari . Mislim da se covjek kao ljudsko bice treba boriti protiv nepravde bez obzira odakle ona dolazila , ja bar tako razmisljam .
seln

#153 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

Hafis wrote:
Narod koji govori najstarijim jezikom na svijetu, koji se sjeća starih Egipćana, malobrojan narod koji je podario svijetu tisuće io tisuće genijalnih umova i koji je u svojoj kolektivnoj memoriji čuvao i sačuvao sjećanje na svoju prapostojbinu i bio voljan vratiti se u nju nakon gotovo 2000 godina, zaslužuje veliki respekt.

Jebote, a mi se ovdje dičimo Kulinbanovom poveljom i nekakvim pločama iz kasnog feudalizma kao prvim pisanim dokumentima....
Ovako blesavo divljenje Jevrejima sam vidio samo kod americkih protestantskih fundamentalista... kod katolika jos nisam.
Put od nize rase do nadljudi za samo 60 godina, jedno glupo koliko i drugo.
Postoje stariji jezici (da ne spominjemo cinjenicu da su Jevreji uglavnom govorili aramejski), starih Egipcana se sjeca gomila naroda, ali niko ziv (Rimljani su ostavili daleko vjerodostojnija svjedocanstva, samo sa manje kenjanja o Mesiji), a pravo na prapostojbinu... pa, otprilike, kao kad bi Srbi otisli u Zadnjestrovlje a Hrvati u Poljsku (ili u Iran, ko zna) i pozvali se na pravo prapostojbine. Cak je i manje vremena proslo od tada.
Jevreji su narod. Tacka. Mnogo su propatili u istoriji, ali i drugi su jos vise, samo nisu licni dnevnik prodali kao Bibliju. Dali su mnogo genijalnih ljudi i umjetnika i zbog toga im skidam kapu. Imaju pravo na svoj mir i drzavu.
No, nista od toga im ne daje pravo da otimaju tudju zemlju, ubijaju djecu (lafo slucajno) i krse sve i jedno ljudsko pravo.
Pod tim naravno mislim vladu i vojsku drzave Izrael, nikako jevrejski narod kao takav.
Tomahawk11
Globalni moderator

#154 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Tomahawk11 »

seln wrote: Ovako blesavo divljenje Jevrejima sam vidio samo kod americkih protestantskih fundamentalista... kod katolika jos nisam.
Postoje stariji jezici (da ne spominjemo cinjenicu da su Jevreji uglavnom govorili aramejski), starih Egipcana se sjeca gomila naroda, ali niko ziv (Rimljani su ostavili daleko vjerodostojnija svjedocanstva, samo sa manje kenjanja o Mesiji), a pravo na prapostojbinu... pa, otprilike, kao kad bi Srbi otisli u Zadnjestrovlje a Hrvati u Poljsku (ili u Iran, ko zna) i pozvali se na pravo prapostojbine. Cak je i manje vremena proslo od tada.
Jevreji su narod. Tacka. Mnogo su propatili u istoriji, ali i drugi su jos vise, samo nisu licni dnevnik prodali kao Bibliju. Dali su mnogo genijalnih ljudi i umjetnika i zbog toga im skidam kapu. Imaju pravo na svoj mir i drzavu.
No, nista od toga im ne daje pravo da otimaju tudju zemlju, ubijaju djecu (lafo slucajno) i krse sve i jedno ljudsko pravo.
Pod tim naravno mislim vladu i vojsku drzave Izrael, nikako jevrejski narod kao takav.
:thumbup:
volta dzontra

#155 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by volta dzontra »

seln wrote:
Hafis wrote:
Narod koji govori najstarijim jezikom na svijetu, koji se sjeća starih Egipćana, malobrojan narod koji je podario svijetu tisuće io tisuće genijalnih umova i koji je u svojoj kolektivnoj memoriji čuvao i sačuvao sjećanje na svoju prapostojbinu i bio voljan vratiti se u nju nakon gotovo 2000 godina, zaslužuje veliki respekt.

Jebote, a mi se ovdje dičimo Kulinbanovom poveljom i nekakvim pločama iz kasnog feudalizma kao prvim pisanim dokumentima....
Ovako blesavo divljenje Jevrejima sam vidio samo kod americkih protestantskih fundamentalista... kod katolika jos nisam.
Dobro si spomenuo američke protestante. Divim se i američkim protestantskim fundamentalistima. Stvorili su najveću naciju na svijetu, podarili svijetu prvo demokratko uređenje i na neki način otvorili put onome što danas smatramo naprednim dijelom svijeta. Divio im se i Alexis de Tocqueville u 19 stoljeću.
Što se aramejskog tiče kako je počelo istrebljivanje arapskih kršćana ako ijedan govornik aramejskog preživi preživit će u Izraelu. Nema uspješne države da u njezinom uspjehu židovski umovi nisu ugradili svoj dopirnos. Doduše, kakve smo mi kurate sreće od svih mogućih umova mi dobijemo Fincija ali štaš
Banksy

#156 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Banksy »

volta dzontra wrote:
Što se aramejskog tiče kako je počelo istrebljivanje arapskih kršćana ako ijedan govornik aramejskog preživi preživit će u Izraelu.
Onaj prvi, najvažniji, nije preživio.
volta dzontra

#157 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by volta dzontra »

Banksy wrote:
volta dzontra wrote:
Što se aramejskog tiče kako je počelo istrebljivanje arapskih kršćana ako ijedan govornik aramejskog preživi preživit će u Izraelu.
jest na neki način. već 2000 godina. važniji temelj vjere je njegova smrt nego rođenje :-D
Banksy

#158 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Banksy »

volta dzontra wrote:
Banksy wrote:
volta dzontra wrote:
jest na neki način. već 2000 godina. važniji temelj vjere je njegova smrt nego rođenje :-D
Uskrsnuće, budimo precizni.
volta dzontra

#159 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by volta dzontra »

to je neodvojivo
seln

#160 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

volta dzontra wrote:[
Dobro si spomenuo američke protestante. Divim se i američkim protestantskim fundamentalistima. Stvorili su najveću naciju na svijetu, podarili svijetu prvo demokratko uređenje i na neki način otvorili put onome što danas smatramo naprednim dijelom svijeta. Divio im se i Alexis de Tocqueville u 19 stoljeću.
Što se aramejskog tiče kako je počelo istrebljivanje arapskih kršćana ako ijedan govornik aramejskog preživi preživit će u Izraelu. Nema uspješne države da u njezinom uspjehu židovski umovi nisu ugradili svoj dopirnos. Doduše, kakve smo mi kurate sreće od svih mogućih umova mi dobijemo Fincija ali štaš
Stvorili su najpohlepniju naciju na svijetu, kojoj cilj opravdava sredstvo, a ceh obicno placaju mali. Ne zaboravi to, pripadnice malog hrvatskog naroda. To sto im se divio Tocqueville, za mene je relevantno koliko i cinjenica da se Handke divio Milosevicu. Ukratko, daleko im lijepa Amerika, i njima i onima koji im se dive.
Sto se aramejskog tice, kako je teklo istrebljenje Jevreja od strane kriscana, dobro je da su uopste opstali... pomalo zahvaljujuci i Mujama, zar ne? :wink:
Dok ste ih veselo spaljivali u sinagogama, silovali im zene i bacali djecu na bajonete, dok ste im otimali imovinu... dok na kraju sve to nije kulminiralo holokasutom... dotle su, koliko-toliko mirno zivjeli u muslimanskim drzavama.
A kada se rat zavrsio, onda je Johann/Ivan sjeo, stavio prst na celo i smislio.. pa ka'e:
"Levi, onaj Ahmed tamo je zauzeo tvoju prapostojbinu i ti imas pravo da se tamo vratis - samo sto dalje iz MOJE zemlje"
I tako je poceo bliskoistocni sukob...

p.s. Tih hiljadu-dvije Aramejaca (koji ne postoje kao narod, vec su cista jezicka zajednica) nisu vrijedni spomena, bar u poredjenu sa 50.000 u Svedskoj.
Connaisseur Karlin

#161 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Connaisseur Karlin »

It_is_a_Leclerc wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Pa to i jeste poenta mog posta: Zasto Jevreji,unutar ili van Izrela ne podrzavaju izraelsku politiku? Nema potrebe pitati i Bosanjake ili bilo koju drugu etnnicku grupu sa Balkana,jer mrzanja prema Jevrejimam posotoji i kod mnogih drugih grupa u raznim drzavama. Izvori mrzenje su mnogobroni,a na zlaost,najvise mrze osobe koje su dio neobrazovane populacije ili su jednsotavno radikalno nastrojene.
Politika neke države je promjenjiva i, u pravilu, mijenja se sa promjenom vlastim. Pretpostavljam da barem 85 % tih koji danas ne podržavaju politiku države Izrael, zasigurno je podržavalo politiku te iste države kada je njome upravljao Yitzhak Rabin, dogovarajući mir sa susjednim državama, uspotavljajući diplomatske kontakte sa državama u kojima ih dotad nije bilo i slično.

To, međutim, nije slučaj sa Bošnjacima kojima je Izrael - "jevrejska zemlja", a Jevreji se doživljavaju kao najgora od svih etničkih skupina, sa pridjevom "židovski" koji ima gotovo pežorativnu konotaciju.
Da,slazem se sa tvojim stavom.
seln

#162 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

It_is_a_Leclerc wrote:
Pa to i jeste poenta mog posta: Zasto Jevreji,unutar ili van Izrela ne podrzavaju izraelsku politiku? Nema potrebe pitati i Bosanjake ili bilo koju drugu etnnicku grupu sa Balkana,jer mrzanja prema Jevrejimam posotoji i kod mnogih drugih grupa u raznim drzavama. Izvori mrzenje su mnogobroni,a na zlaost,najvise mrze osobe koje su dio neobrazovane populacije ili su jednsotavno radikalno nastrojene.
Politika neke države je promjenjiva i, u pravilu, mijenja se sa promjenom vlastim. Pretpostavljam da barem 85 % tih koji danas ne podržavaju politiku države Izrael, zasigurno je podržavalo politiku te iste države kada je njome upravljao Yitzhak Rabin, dogovarajući mir sa susjednim državama, uspotavljajući diplomatske kontakte sa državama u kojima ih dotad nije bilo i slično.

To, međutim, nije slučaj sa Bošnjacima kojima je Izrael - "jevrejska zemlja", a Jevreji se doživljavaju kao najgora od svih etničkih skupina, sa pridjevom "židovski" koji ima gotovo pežorativnu konotaciju.
Dovoljno sam star, pa se sjecam da prije rata nije bilo ovako. Da, bilo je nekih recidiva, pogotovo kod nekih pseudovjernika, ali nikakvog manifestnog antisemitizma, iako je zvanicni stav prema drzavi Izrael bio daleko tvrdji (mislim da cak nismo imali ni diplomatske odnose).
Kikibombona

#163 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Kikibombona »

Capsicum wrote:Mrzim Izrael i cioniste i sve one koji podrzavaju apartheid (ima i kod nas onih koji ga pokusavaju sprovesti kroz npr. razdvajanje djece u skolama i tzv. "dvije skole pod istim krovom"). Jevreje kao grupu ne. Trudim se da kad god mogu, bojkotujem sve izraelske proizvode i usluge.

Image
Gledaj licemjera sto su se razmahali!!!!!

Da li bojkotujes proizvode iz Turske?

Image

Nelson Mandela's Message for Kurds (1997): "I am a part of the Kurdish struggle"

https://youtube.com/watch?v=9hARafCXCV0
Sanjarko

#164 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Sanjarko »

asker wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Što se samog Izraela tiče, Bošnjaci bi od Jevreja trebali naučiti kako se ponaša jedan narod koji je doživio i preživio genocid, i kako se država voli, poštuje i brani, kako unutrašnjom, tako i vanjskom politikom mreža, lobiranja i interesa.
Aha, znaci ovako:
- Brodovima u luku Neum, doseliti milione Bosnjaka iz svih dijelova svijeta
- Organizovati elitne timove ubojica, oformiti im neogranicene financijske crne fondove te ih slati po drzavi, regionu i svijetu da ubijaju ratne zlocince kao i neprijatelje drzave bilo koje vrste (politicare, doktore, naucnike, lobiste itd)
- Vrsiti teroristicke napade po RS-u, na sve institucije, ukljucujuci i predstavnistva medjunarodne zajednice
- Vojnom akcijom presjeci koridor u Brckom, te ga postepeno siriti. Praviti enklave i izolirane "dzepove" sa stanovnistvom neprijateljskog naroda. Izpresijecati RS na vise malih, neodrzivih enklava
- Ograniciti svako kretanje neprijateljskog stanovnistva, iskljuciti struju, vodu, onemoguciti dostavu pomoci
- Buldozerima rusiti naselja koja su od strateskog znacaja, zbog sigurnosti ili buduceg sirenja Bosnjackih naselja
- Na svaku eventualnu pobunu neprijatelja odgovoriti brutalnom oruzanom silom, vratiti ih u kameno doba
- Onemoguciti bilo kakvu pozitivnu afirmaciju tog neprijateljskog naroda u svijetu
- itd itd

Svaka slicnost sa Izraelom je namjerna. Ja bih se gadio na takvu drzavu i svoj narod.
Image
Capsicum

#165 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Capsicum »

Kikibombona wrote:
Capsicum wrote:Mrzim Izrael i cioniste i sve one koji podrzavaju apartheid (ima i kod nas onih koji ga pokusavaju sprovesti kroz npr. razdvajanje djece u skolama i tzv. "dvije skole pod istim krovom"). Jevreje kao grupu ne. Trudim se da kad god mogu, bojkotujem sve izraelske proizvode i usluge.

Image

Image

Nelson Mandela's Message for Kurds (1997): "I am a part of the Kurdish struggle"

Licemjer ti tata. U Turskoj ne vlada apartheid, samim tim to nije i nikad ne moze biti uporedivo sa Izraelom.
Kikibombona

#166 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Kikibombona »

Problem je sto niko nema muda otvoreno reci:

'Ja sam simpatizer islama i islamskih naroda, podrzavam iskljucivo njihovu borbu, za druge me boli kurac'.

Ne, ovdje se prodaje lazni moral, lazna pravda, lazno pravo, lazno covjekoljublje... sve je laz...

Ko vas ne zna, skupo bi vas platio!!!
Sanjarko

#167 Re: Zašto mrzimo Izrael?7

Post by Sanjarko »

Bodkin wrote:
and wrote:
broj dva wrote:
Po kojoj ima bilo ko ? Odakle amerikacima pravo na drzavu u kojoj su vec zivili amerikanc zvani indijanci ? Odakle nama pravo na drzavu u BiH ? Po mom skromnom misljenju pravo na drzavu zavisi od situacije na trenu a trenuto je situacija takva da je Izrael neupitan a Palestina je pod znakom pitanja. Bilo koji pokusaj brisanja izraela je tesko izvodljiv a da ne spominjem koliko bi nevini ljudi izgubilo glavu da se takvo nesto ozbiljno pokusa. I zato imaju pravo na drzavu. Realpolitik, jebi ga.
ok,ali onda daj fer borbu da se i palestinci isto naoružaju,pa nek se dogovaraju.
pusti tu šupačku priču
Cuj fer borbu :D jer cijeli svijet je fer i sve vojske se fer bore :lol: jer bilo fer kad je 5 zemalja napalo izrael i ovi ih sve nalupali zajedno?
Sam.

:-) :lol:

Ono Rus, Amer, Brit, Frank itd. bio po strani.
Ja Historicara.

:lol:
Kikibombona

#168 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Kikibombona »

Capsicum wrote:
Kikibombona wrote:

Image

Image

Licemjer ti tata. U Turskoj ne vlada apartheid, samim tim to nije i nikad ne moze biti uporedivo sa Izraelom.
Nemoj se kaciti za druge ljude. Ako imas nesto reci, obrati se direktno meni.

U Turskoj je gore od aparthejda. Masovni zlocini, ravnanje gradova, asimilacija, kulturni genocid, represija... Turci su pobili samo za jedan dan u Dersimu vise Kurda nego Izraelci Palestinaca za 100 godina. Turci su mnogo, mnogo gori.

Ne slazes se sa Mandelom, je li?
Pogledaj video i poruku Mandele.
Sanjarko

#169 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Sanjarko »

bwin wrote: Divis se genocidnoj drzavi?? Jao s kim mi zivimo, pa ovo treba preko IP locirati i na ispitivanje odvesti, da sutra zarati 30% forumasa sa klixa bi ucestvovalo u udruzenom zlocinackom poduhvatu

Sve sto je Izrael ostvario ostvario je od americkih para, nista svoje nemaju, cak ni oruzje, ili im ga amerika dostavlja ili od americkih para proizvode. Isto je i za sve ostalo.
Ma pusti ih Zalosno i Sramota njihova.
Njihov grijeh.
Capsicum

#170 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Capsicum »

Kikibombona wrote:
Capsicum wrote:
Kikibombona wrote: Gledaj licemjera sto su se razmahali!!!!!

Image

Nemoj se kaciti za druge ljude. Ako imas nesto reci, obrati se direktno meni.

U Turskoj je gore od aparthejda. Masovni zlocini, ravnanje gradova, asimilacija, kulturni genocid, represija... Turci su pobili samo za jedan dan u Dersimu vise Kurda nego Izraelci Palestinaca za 100 godina. Turci su mnogo, mnogo gori.

Ne slazes se sa Mandelom, je li?
Pogledaj video i poruku Mandele.
De ba odjebi u skokovima. Kacis mi epitet licemjera, a ni ne znas nista o mojim stavovima o Turskoj. Odvlacis temu u potpuno drugom pravcu. Ako imas da kazes nesto o Izraelu, slobodno pricaj, ali za Tursku imas potpuno drugu temu, pa raspredaj koliko hoces. Ne pada mi na pamet raspravljati ovdje o nekim sukobima u drugim drzavama prije 100 godina, kad ovdje govorimo o Izraelu i apartheidu i genocidu koji sprovode upravo sada!
Papastadopulos

#171 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Papastadopulos »

kad neko odavde kaze izrael naakav projekat, eto bosna nije projekat
Connaisseur Karlin

#172 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Dovoljno sam star, pa se sjecam da prije rata nije bilo ovako. Da, bilo je nekih recidiva, pogotovo kod nekih pseudovjernika, ali nikakvog manifestnog antisemitizma, iako je zvanicni stav prema drzavi Izrael bio daleko tvrdji (mislim da cak nismo imali ni diplomatske odnose).
Nije bilo interneta,ali se jeste pricalo uvijek negativno o Jevrejima. Manifestni antisemitizam se desavao krajem 30tih,italija,Njemacka.
Manifest protiv antisemitizma su '60 godina npr. Svedjani javno objavili i publicirali,a to se nije nikad desilo na Bakanu.
seln

#173 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

Kikibombona wrote:Problem je sto niko nema muda otvoreno reci:

'Ja sam simpatizer islama i islamskih naroda, podrzavam iskljucivo njihovu borbu, za druge me boli kurac'.

Ne, ovdje se prodaje lazni moral, lazna pravda, lazno pravo, lazno covjekoljublje... sve je laz...

Ko vas ne zna, skupo bi vas platio!!!
Koga to, "nas"?
Turke, Balije, Muje, genetski otpad?
Lista ugnjetavanih naroda i manjina je duga skoro kao Bakirov popis imobilija, ali tema emisije je ... pustite da razmislim.....Izraeeeeel.
Dakle, ako hoces pisati o Rohingama (ups, ne broji se, i oni su muslimani), o Kurdima, Jezidima, Druzima, Tibetancima... otvoris temu pa bujrum.

p.s. Inace, slazem se da neki ovdje brane Palestince cisto po muslimanskoj liniji. No, to ti ne daje za pravo da nas sve trpas u turski kos.
Last edited by seln on 26/07/2016 15:48, edited 1 time in total.
seln

#174 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by seln »

seln wrote:
Nije bilo interneta,ali se jeste pricalo uvijek negativno o Jevrejima. Manifestni antisemitizam se desavao krajem 30tih,italija,Njemacka.
Manifest protiv antisemitizma su '60 godina npr. Svedjani javno objavili i publicirali,a to se nije nikad desilo na Bakanu.
Pricam o SFRJ iz vremena koje pamtim i spominjem ga kao kontrast prema danas.
Sanjarko

#175 Re: Zašto mrzimo Izrael?

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote:

Image

Image

Imas na Pinku seriju koja se zove Zehra.
Pravi primjer kakvih Kurda i Turaka ima.
Bilo je jos takvih serija.
Kurdi nevine Madzarske i Francuske sobarice a Turci samo Zlo.
Turci izvor svog Zla.
Post Reply