Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post Reply
JaneEyre

#151 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by JaneEyre »

walk_M-A-N wrote:
Novak20 wrote:"Ogorčenje javnosti izazvala je informacija da je u FIA-i zaposlena Ada Novalić, kćerka predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Ovu informaciju konačno je za Klix.ba potvrdio direktor FIA-e Esad Mahmutović koji je rekao da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o radu FBiH koji mu je dozvolio da zapošljava bez konkursa."
Koliko ja znam, FIA je agencija (Zakon o organizaciji uprave.... http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prop ... uprave.pdf ) i kao takva podliježe, što se tiče zapošljavanja, Zakonu o državnoj službi koji opet kaže:
Zapošljavanje državnih službenika u upravi se vrši putem javnih konkursa u kojima učestvuje Agencija za državnu službu.
http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=533
Jbt. lik hladno laže i poziva se na Zakon o radu koji je mnoge ojadio a ovde se, po meni, radi o upravnoj organizaciji - agenciji čiji su radnici državni službenici i kao takvi podliježu Zakonu o državnoj službi. (ima link na stranici Agencije za državnu službu)
Napravili su nam zakone sa milion rupa ali samo za njihovu samovolju i neodgovornost. Ne bi me začudilo i da su izmjenama zakona napravili situaciju da sve ovakve stvari mogu raditi nekažnjeno. Ipak, prije će biti da se nisu u stanju pridržavati ni vlastitih loših zakona i da je ovo samo jedna mala demonstracija moći politike nad poštenjem, zakonom, pravom, pravdom i narodom kompletno.
Možda nisi pravnik ali postavljaš odlično pitanje. Na koje ja ne znam odgovor. Logično da je ta FIA upravna organizacija, kao i druge, i ako se to ne kaže u njenom zakonu kojim se osniva. U praksi je ona neko posebno tijelo gdje ovakvi kao Mahmutović - a ovdje je napisana njegova "karijera" - mogu raditi šta hoće.
Hendrix wrote:Kako nema cura iskustva kad je direktorica :D

Primarna djelatnost zajedničke im firme je posredovanje u prodaji mašina, industrijske opreme, brodova i aviona. Broj zaposlenih je 12.
Ovu kompaniju, čije prostorije graniče sa zidovima kompanije UNIS Tools u Vogošći, čiji su radnici mjesecima bili u štrajku, osnovala je porodica Fadila Novalića i Džindić.
Naime, Nermin Džindić kao jedan od osnivača ove kompanije, koja je osnovana u aprilu 2008. godine, ali zanimljivo odlično posluje tek zadnje dvije godine, uložio je kapital od 35.677, Ada Novalić uplatila je 95.531, Munir Novalić 71.014, Azra Novalić 40.709, a Naida Novalić 67.571 KM. Ukupni kapital firme je 378.341 KM.
Interesantno je da je među osnivačima i Samir Iskrić, šef Ureda premijera Novalića, a premijerova kćerka Ada je direktorica.

Image
Hvala na ovome, ali treba staviti i link: http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=30393
Evo i komentara: http://nap.ba/new/vijest.php?id=31011, "Institucije u BiH su privatna preduzeća zvaničnika za njihovu djecu,'obična' djeca bježe u Njemačku". Nije mu cilj da razvodni, nasuprot, svaki od ovih je kreten na svoj način, a Fadil je neprevaziđen.
Ovo se zove "sukob interesa" i "sticanje protiv pravne koristi" a u stvari je obični kriminal.
Hendrix wrote:Najtuznije je sto se Fadil uspio predstaviti u javnosti kao nekakav nebitni direktorcic koji je tu kao eto dosao nekako, iz radnicke porodice, sve sam nekako izgurao...a ustvari je tipicni produkt korumpiranog i truhlog sistema, prevarant i lopina prve klase koji krade drzavne firme i pokusava prebaciti imovinu sebi i svojoj familiji. Onaj njegov glupi i retardirani osmijeh ljude navodi da pomisle kako je on neki levat koji veze nema o zivotu...dok ustvari mi veze nemamo o zivotu.
Zaslužuje citat.
Ja znam odgovor, a odgovor je da je nažalost ovaj Mahmutović upravu. Naime, pomenuta Agencija kao i mnoge druge na federalnom nivou imaju svojstvo pravne osobe tj. kao neka su vrsta klasične firme - preduzeća samo što tu osnivačka prava ima FBiH, te FIA obavlja određene djelatnosti za FBiH te samim time ima nepresušan izvor prihoda (za razliku od npr. klasičnih DOO, DD koje moraju da se zajebaju sa tržišnom utakmicom...) DakleM ona nije upravna organizacija. DakleM njeni zaposlenici nemaju status namješetnika/državnih službenika te nije obavezno raspisivanje javnog konkursa i provođenje konkursne procedure od strane ADS-a FBIH. :ljulja:
Roccohljup

#152 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Roccohljup »

mislim da je JaneEyre u pravu. Koliko znam mi još uvijek nemamo zakon o agencijama, pa su tako većina tih subjekata registrovani kao DOO na papiru, a u stvari su samo produžena ruka vlade, tj. stranaka koje njima upravljaju i koriste ih za mužu :). Pogledajte npr. ove razvojne agencije Serda, Nerda, itd., sve su kao doo a jasno je ko upravlja njima (bar u slučaju SERDE). Mislim da političarima upravo to nepostajanje odgovara te ga zdušno koriste da u takve agencije zapošljavaju svoje nesposobne kadrove jer ne moraju pratiti procedure i pravila ADSa.
fuj...
LulzSec

#153 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by LulzSec »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:
JThomas wrote:klix nam sprema šta je u popodnevnim satima radio i obišao prof. dr. generalisimo ajnadžić... :mrgreen:
Tragično je da je klix do klikova koje novac znače došao zahvaljujući isključivo ovom forumu, inače bi ostao jedan od stotina trećerazrednih portala.
Jedva čekam dan, a doći će, kad će neko inteligentan i vrijedan napraviti jedan ozbiljan info portal, pa potopiti ovaj smrad.

Forum je već etabliran i previše jak da bi ga se tako lako srušilo. Ali istina je da u ovom trenutku svaki naš post, pored toga što nosi novčiće vlasniku, diže i rejting SDA.
Ne postoji zarada od klikova na teme foruma i portala jer bi to svako živ radio, možda imaju adsense reklame ali zarada klikovima na linkove tema ne postoji, ako postoji de neka neko postavi kako!
JThomas

#154 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by JThomas »

mene više brine što je i jutarnja kafa prošla, a ne znamo šta nam ajnadžisimo danas radi, obilazi...možda neko udruženje aviomodelara zaposlenih u javnim preduzećima :mrgreen:
Banksy

#155 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Banksy »

LulzSec wrote:
Banksy wrote:
Jedva čekam dan, a doći će, kad će neko inteligentan i vrijedan napraviti jedan ozbiljan info portal, pa potopiti ovaj smrad.

Forum je već etabliran i previše jak da bi ga se tako lako srušilo. Ali istina je da u ovom trenutku svaki naš post, pored toga što nosi novčiće vlasniku, diže i rejting SDA.
Ne postoji zarada od klikova na teme foruma i portala jer bi to svako živ radio, možda imaju adsense reklame ali zarada klikovima na linkove tema ne postoji, ako postoji de neka neko postavi kako!
U smislu marketinške vrijednosti proizvoda koju dižemo visokom posjetom i aktivnim učešćem...
Alfons Kauders

#156 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Alfons Kauders »

Jutro.

Samo bih opet naglasio... Da ste glasali za SDA... I da Fadil nije nista vise kriv od glasaca SDA.

Hvala, sad mozete nastaviti.

:D
statixx

#157 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by statixx »

JThomas wrote:mene više brine što je i jutarnja kafa prošla, a ne znamo šta nam ajnadžisimo danas radi, obilazi...možda neko udruženje aviomodelara zaposlenih u javnim preduzećima :mrgreen:
Stipu ti to, Ajna zavrsi na BBC-u, jer narod zna.... :D
LulzSec

#158 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by LulzSec »

Banksy wrote:
U smislu marketinške vrijednosti proizvoda koju dižemo visokom posjetom i aktivnim učešćem...
pa aktivno je na forumu najviše 100 nikova od tih 100, 70% se javlja po stranačkoj direktivi, druga je stvar što je ovaj forum zapišan kao bošnjački

kao što ima hercegovina portal bljesak koji je zapišan kao rvatski ili banjalukaforum.com koji je zapišan kao srpski, sva tri pomenuta portala/foruma nemaju baš neku posjetu i leglo su stranačkih poltrona.
gidra

#159 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by gidra »

JaneEyre wrote:
walk_M-A-N wrote:
Novak20 wrote:"Ogorčenje javnosti izazvala je informacija da je u FIA-i zaposlena Ada Novalić, kćerka predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Ovu informaciju konačno je za Klix.ba potvrdio direktor FIA-e Esad Mahmutović koji je rekao da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o radu FBiH koji mu je dozvolio da zapošljava bez konkursa."
Koliko ja znam, FIA je agencija (Zakon o organizaciji uprave.... http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prop ... uprave.pdf ) i kao takva podliježe, što se tiče zapošljavanja, Zakonu o državnoj službi koji opet kaže:
Zapošljavanje državnih službenika u upravi se vrši putem javnih konkursa u kojima učestvuje Agencija za državnu službu.
http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=533
Jbt. lik hladno laže i poziva se na Zakon o radu koji je mnoge ojadio a ovde se, po meni, radi o upravnoj organizaciji - agenciji čiji su radnici državni službenici i kao takvi podliježu Zakonu o državnoj službi. (ima link na stranici Agencije za državnu službu)
Napravili su nam zakone sa milion rupa ali samo za njihovu samovolju i neodgovornost. Ne bi me začudilo i da su izmjenama zakona napravili situaciju da sve ovakve stvari mogu raditi nekažnjeno. Ipak, prije će biti da se nisu u stanju pridržavati ni vlastitih loših zakona i da je ovo samo jedna mala demonstracija moći politike nad poštenjem, zakonom, pravom, pravdom i narodom kompletno.
Možda nisi pravnik ali postavljaš odlično pitanje. Na koje ja ne znam odgovor. Logično da je ta FIA upravna organizacija, kao i druge, i ako se to ne kaže u njenom zakonu kojim se osniva. U praksi je ona neko posebno tijelo gdje ovakvi kao Mahmutović - a ovdje je napisana njegova "karijera" - mogu raditi šta hoće.

Hvala na ovome, ali treba staviti i link: http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=30393
Evo i komentara: http://nap.ba/new/vijest.php?id=31011, "Institucije u BiH su privatna preduzeća zvaničnika za njihovu djecu,'obična' djeca bježe u Njemačku". Nije mu cilj da razvodni, nasuprot, svaki od ovih je kreten na svoj način, a Fadil je neprevaziđen.
Ovo se zove "sukob interesa" i "sticanje protiv pravne koristi" a u stvari je obični kriminal.

Zaslužuje citat.
Ja znam odgovor, a odgovor je da je nažalost ovaj Mahmutović upravu. Naime, pomenuta Agencija kao i mnoge druge na federalnom nivou imaju svojstvo pravne osobe tj. kao neka su vrsta klasične firme - preduzeća samo što tu osnivačka prava ima FBiH, te FIA obavlja određene djelatnosti za FBiH te samim time ima nepresušan izvor prihoda (za razliku od npr. klasičnih DOO, DD koje moraju da se zajebaju sa tržišnom utakmicom...) DakleM ona nije upravna organizacija. DakleM njeni zaposlenici nemaju status namješetnika/državnih službenika te nije obavezno raspisivanje javnog konkursa i provođenje konkursne procedure od strane ADS-a FBIH. :ljulja:
Nisam pravnik ali daću vam konkretan odgovor pošto velika većina ljudi ovo ne zna i živi u zabuludama da je za posao npr u BHTelecomu potreban konkurs i da je ta ista firma dužna raspisivati konkurse kada uopće nije tako.

Znači ne Zakonom o radu već Pravilnikom o radu koji se definiše na nivou javne firme ili agencije, zapošljavanje novog uposlenika se vrši na jedan od tri načina:
1. objavljivanjem oglasa u nekom od dnevnih listova tj. konkursom
2. posredstvom Zavoda za zapošljavanje
3. neposredno, ukoliko postoji poznat kandidat za zaposlenje (npr. zaposlenje stipendista i pripravnika se vrši isključivo neposrednim putem)

Eh kvaka je u stavci 3. pa je tako ovom direktoru kao i svim ostalim ostavljeno da mogu uposliti nekoga bukvlano preko noći ako mu sistematizacija radnih mjesta to dopušta i ne mora uopće nikakve konkursne procedure poštivati i sve je po zakonu :D
Banksy

#160 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:Jutro.

Samo bih opet naglasio... Da ste glasali za SDA... I da Fadil nije nista vise kriv od glasaca SDA.

Jutro.

Za SDA je glasalo 18% ukupnog biračkog tijela Federacije.

Završetak glasanja, proglašavanje pobjednika i konstituiranje vlasti nije kraj demokratskog procesa davanja svog glasa izabranim kandidatima. Ono podrazumijeva i njihovu odgovornost prema glasačima, kao i stalno propitivanje njihovih postupaka i odluka i mogućnost njhove smjene u slučaju izdaje ili prevare tih glasača.

Hvala, doviđenja.

:mrgreen:
LulzSec

#161 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by LulzSec »

mafija(stranke) su pravile zakone prilagođene njima i njihovim interesima, ne znam zašto se čudite bilo čemu u ovoj banana državici!
walk_M-A-N

#162 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by walk_M-A-N »

JaneEyre wrote:Ja znam odgovor, a odgovor je da je nažalost ovaj Mahmutović upravu. Naime, pomenuta Agencija kao i mnoge druge na federalnom nivou imaju svojstvo pravne osobe tj. kao neka su vrsta klasične firme - preduzeća samo što tu osnivačka prava ima FBiH, te FIA obavlja određene djelatnosti za FBiH te samim time ima nepresušan izvor prihoda (za razliku od npr. klasičnih DOO, DD koje moraju da se zajebaju sa tržišnom utakmicom...) DakleM ona nije upravna organizacija. DakleM njeni zaposlenici nemaju status namješetnika/državnih službenika te nije obavezno raspisivanje javnog konkursa i provođenje konkursne procedure od strane ADS-a FBIH. :ljulja:
Sa dužnim poštovanjem, to više izgleda kao odgovor iz prakse nego iz propisa.
U Zakonu o osnivanju FIA ne piše kakva je to organizacija, samo piše "Agencija ima svojstvo pravnog lica" a ne vrsta, osim "Agencija je samostalna i neprofitna organizacija." Da li se ona registruje u sudu, kao što je naveo Rocco, jer piše "Agencija najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona mora biti registrirana u skladu sa odredbama ovog zakona."?
Novak nije do kraja napisao ali je jasno, u Zakonu o organizaciji uprave stoji "Federalne upravne organizacije su federalni zavodi, federalne direkcije i federalne agencije." Dakle, logično je da, i ako u samom zakonu o osnivanju se to ne navede, da je agencija ipak upravna organizacija. One sve imaju svojstvo pravne osobe, ako su samostalne. Ovo što piše u zakonu upravo odgovara FIA: "Federalna direkcija i federalna agencija osnivaju se za obavljanje određenih stručnih poslova pretežno privrednog karaktera i sa njima povezanih upravnih poslova, čija priroda i način obavljanja zahtijevaju organiziranje posebnog organa i da bude samostalan u radu."
Ako neko ne razumije ovu pravnu priču, suština je da se zanemaruju ograničenja u zakonu i onda "Fie, Serde, Nerde" praktično rade kako se hoće podobnom direktoru, recimo ovakvom ublehašu Mahmutoviću, od zapošljavanja do trošenja.

Ovo je blago rečeno za "nepresušan izvor prihoda" jer je to u stvari gore: oni određuju cijenu obrade izvještaja koju moraju platiti SVI, i privatne i državne firme. To je savršen posao, čisti i sigurni prihod.
Bravo, Ada, na izboru! Najbolji državni posao plus privatna firma gdje ti poslove sređuje otac i suvlasnik premijer i partner ministar. Kako su samo pametni i sposobni i tržišni.
Alfons Kauders

#163 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:

Jutro.

Završetak glasanja, proglašavanje pobjednika i konstituiranje vlasti nije kraj demokratskog procesa davanja svog glasa izabranim kandidatima. Ono podrazumijeva i njihovu odgovornost prema glasačima, kao i stalno propitivanje njihovih postupaka i odluka i mogućnost njhove smjene u slučaju izdaje ili prevare tih glasača.

Hvala, doviđenja.

Tako je, i sve to vazi kada je na vlasti neko ko nije SDA.

A kada su bili, ti su tvrdili da su najgora vlast ikad, gora od SDA. Pa mi nije jasno zasto se sad bunis kada su tvoji favoriti na vlasti? :D
Banksy

#164 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:

Jutro.

Hvala, doviđenja.

A kada su bili, ti su tvrdili da su najgora vlast ikad, gora od SDA. Pa mi nije jasno zasto se sad bunis kada su tvoji favoriti na vlasti? :D
Kako pišeš u zadnje vrijeme, rekla bih da su tvoji. :mrgreen:

Pa to treba da vrijedi za sve, o tome i govorim. Ja sam, u to vrijeme, te svoje favorite upravo tretirala prema onome napisanom iznad. Tako bi i ti trebao tretirati ove sad, a ne opravdavati ih frazama slobodnih demokratskih izbora.
Novak20

#165 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Novak20 »

walk_M-A-N wrote:
JaneEyre wrote:Ja znam odgovor, a odgovor je da je nažalost ovaj Mahmutović upravu. Naime, pomenuta Agencija kao i mnoge druge na federalnom nivou imaju svojstvo pravne osobe tj. kao neka su vrsta klasične firme - preduzeća samo što tu osnivačka prava ima FBiH, te FIA obavlja određene djelatnosti za FBiH te samim time ima nepresušan izvor prihoda (za razliku od npr. klasičnih DOO, DD koje moraju da se zajebaju sa tržišnom utakmicom...) DakleM ona nije upravna organizacija. DakleM njeni zaposlenici nemaju status namješetnika/državnih službenika te nije obavezno raspisivanje javnog konkursa i provođenje konkursne procedure od strane ADS-a FBIH. :ljulja:
Sa dužnim poštovanjem, to više izgleda kao odgovor iz prakse nego iz propisa.
U Zakonu o osnivanju FIA ne piše kakva je to organizacija, samo piše "Agencija ima svojstvo pravnog lica" a ne vrsta, osim "Agencija je samostalna i neprofitna organizacija." Da li se ona registruje u sudu, kao što je naveo Rocco, jer piše "Agencija najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona mora biti registrirana u skladu sa odredbama ovog zakona."?
Novak nije do kraja napisao ali je jasno, u Zakonu o organizaciji uprave stoji "Federalne upravne organizacije su federalni zavodi, federalne direkcije i federalne agencije." Dakle, logično je da, i ako u samom zakonu o osnivanju se to ne navede, da je agencija ipak upravna organizacija. One sve imaju svojstvo pravne osobe, ako su samostalne. Ovo što piše u zakonu upravo odgovara FIA: "Federalna direkcija i federalna agencija osnivaju se za obavljanje određenih stručnih poslova pretežno privrednog karaktera i sa njima povezanih upravnih poslova, čija priroda i način obavljanja zahtijevaju organiziranje posebnog organa i da bude samostalan u radu."
Ako neko ne razumije ovu pravnu priču, suština je da se zanemaruju ograničenja u zakonu i onda "Fie, Serde, Nerde" praktično rade kako se hoće podobnom direktoru, recimo ovakvom ublehašu Mahmutoviću, od zapošljavanja do trošenja.

Ovo je blago rečeno za "nepresušan izvor prihoda" jer je to u stvari gore: oni određuju cijenu obrade izvještaja koju moraju platiti SVI, i privatne i državne firme. To je savršen posao, čisti i sigurni prihod.
Bravo, Ada, na izboru! Najbolji državni posao plus privatna firma gdje ti poslove sređuje otac i suvlasnik premijer i partner ministar. Kako su samo pametni i sposobni i tržišni.
I dalje mi ovo ne da mira pa odem na stranicu FIA, http://www.fia.ba/Page/Index/4, nađem Zakon o FIA pa ga pročitam http://www.fia.ba/Upload/Dokumenti/zakon-eabbb52.pdf.

Iz njega vidim da je osnivač FIA Vlada F BiH a da je Organ upravljanja Agencijom Odbor se sastoji od pet ~članova, koje imenuje Vlada na prijedlog federalnog ministra finansija. Agencija je samostalna i neprofitna organizacija sa poslovnicama koje nemaju status pravnog lica.

Ono što na stranici ne vidim je Statut i Pravilnik o radu Agencije koje po Zakonu donosi Odbor.

Odem dalje na stranicu Agencije za državnu službu F BiH i tamo nađem Zakon o organizaciji uprave. http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prop ... uprave.pdf malo pročitam i po njemu:

-Za vršenje poslova iz člana 10. ovog Zakona osnivaju se organi uprave i upravne organizacije predviđeni ovim Zakonom.
-Upravne organizacije osnivaju se za obavljanje stručnih poslova koji pretežno zahtijevaju primjenu stručnih i naučnih metoda rada i sa njima povezanih upravnih poslova.
-Federalni organi uprave su federalna ministarstva i federalne uprave. Federalne uprave mogu se osnivati kao samostalne federalne uprave i kao
federalne uprave u sastavu federalnog ministarstva
-Federalna uprava osniva se za obavljanje određenih upravnih i stručnih poslova čija priroda i način obavljanja zahtijeva posebnu organiziranost i
samostalnost u radu.
-Federalne upravne organizacije su federalni zavodi, federalne direkcije i federalne agencije.
-Federalna direkcija i federalna agencija osnivaju se za obavljanje određenih stručnih poslova pretežno privrednog karaktera i sa njima povezanih upravnih poslova, čija priroda i način obavljanja zahtijevaju organiziranje posebnog organa i da bude samostalan u radu
-Rukovodeći državni službenici u organima uprave i upravnim organizacijama na svim nivoima vlasti u Federaciji su:
1) direktor samostalne uprave i samostalne upravne organizacije;

Gledam dalje na stranici ADS arhivu konkursa za radna mjesta u ministarstvima, zavodima, direkcijama i agencijama.....

Pitanje za prave pravnike ili istraživačke novinare ako takvih ima na forumu. Da li je moguće da ova FIA ne podliježe Zakonu o državnoj službi u smislu prijema uposlenih i iz kojeg razloga ?
Alfons Kauders

#166 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa to treba da vrijedi za sve, o tome i govorim. Ja sam, u to vrijeme, te svoje favorite upravo tretirala prema onome napisanom iznad. Tako bi i ti trebao tretirati ove sad, a ne opravdavati ih frazama slobodnih demokratskih izbora.

Nisi bas. Tretirala si ih gore od ovih danas. Govorila si da su gori od SDA, tj. da su najgori ikad. Ja sam ih branio kao sto danas branim SDA - jer jebiga ljudi su dobili mandat, i to nije nikakva "fraza" vec cinjenica.

Imajuci u vidu tvoje stavove prema prosloj vlasti i navijanje za SDA, ne znam zasto se sad bunis? Isto kao da je neko zadnjih osam godina kritikovao Obamu, pa sad pizdi sto je Trump dobio izbore.

Nidje veze sefice.
JThomas

#167 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by JThomas »

u jednom pogledu su oni i za mene gori od SDA. a to je što su ubili smislenu alternativu. i sve više mislim - namjerno i u dogovoru.
Alfons Kauders

#168 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:u jednom pogledu su oni i za mene gori od SDA. a to je što su ubili smislenu alternativu. i sve više mislim - namjerno i u dogovoru.
To je druga stvar i tu se slazem - sto sam govorio godinama, dugo prije no sto je SDP uzeo izbore 2010.

No, kako bilo, nisu valjali, valjale su SDA i SBB, i to je kraj price.

Kome se ne svidja, eto opet izbora 2018, pa 2022... I svi vrlo dobro znamo ko ce ih uzeti.
JThomas

#169 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by JThomas »

aršini su različiti ali to u suštini nije nepravedno, kako se meni čini da ti između redova provlačiš. možda i griješim. ne mogu biti isti aršini ako glasamo iz različitih razloga. ja hoću promjenu i rezultate, a oni status quo. ja nisam dobio ono za šta sam glasao, a oni jesu. i ja ću uskratiti glas, a oni neće.
madner

#170 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by madner »

Ubili smislenu alternativu nisu, samo su ubili iluziju sta se moze ocekivati od smislene alternative.

Sada ljudi bjeze u besmislenu alternativu koja nudi vise ali nema kapacitet da ista ostvari. :D

Nije nepravdeno naravno sto su arsini razliciti, samo je smjesno da se tako dobije puno gora stvar od SDP na vlasti, a jeste gora, i to bude ljudima prihvatljivo.
JThomas

#171 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by JThomas »

kako kome prihvatljivo...
Banksy

#172 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nisi bas. Tretirala si ih gore od ovih danas. Govorila si da su gori od SDA, tj. da su najgori ikad. Ja sam ih branio kao sto danas branim SDA - jer jebiga ljudi su dobili mandat, i to nije nikakva "fraza" vec cinjenica.

Imajuci u vidu tvoje stavove prema prosloj vlasti i navijanje za SDA, ne znam zasto se sad bunis? Isto kao da je neko zadnjih osam godina kritikovao Obamu, pa sad pizdi sto je Trump dobio izbore.

Nidje veze sefice.
E sad već debelo lažeš, ali pretpostavljam da to radiš u nedostatku argumenata.

Naravno da su bili gori od ovih danas. Nekoliko je razloga.
Prvi je subjektivni, jer su bili moja politička opcija, pa je lično razočarenje bilo jako.
Drugi, jer su obećali da će biti bolji od nacionalista i da će se jače boriti za BiH, a nisu bili takvi jer su crnokošuljaše uveli u vlast, jer su Čoviću pokušali dati dvostruki glas, a s Dodikom rastakali ono malo državnih institucija,
jer su, po difoltu ljevice, obećavali borbu za prava radnika i obespravljene sirotinje, a nisu, već su preko leđa te sirotinje krali još žešće od prethodnika,
jer su obećali pravu sigurnost i nezavisno sudstvo, a ono nije bilo korumpiranije nego u njihovo doba, s postavljenim kumama i tetkama, s montiranim procesima, s podmetanjem dokaza u kante od smeća, a bez procesuiranja sopstvenih megagigaultrakriminalaca,
jer su krali žešće i brutalnije od političkih protivnika, drsko i otvoreno, ne mareći ni trena za (kupljene) policiju i sudstvo ili glas javnosti,
jer su bili nemoralniji i agresivniji od prethodnika po ismijavanju i kršenju zakona kojem su pljuvali u lice gdje su stigli, od pijanog Kurteša, naslinika Heleza i Mikulića, cijelih porodica koje su smještali na budžet, ''do znamo da nije po zakonu, ali nam se žuri'',
dakle, ne da su bili gori, nego su bili gori 10 puta,
a ono po čemu su najgori, i što sam nekad davno rekla da će nam se desiti kad siđu s vlasti - a silazak takvog ludog, brutalnog stampeda je bio lako predvidiv već nakon prvih par mjeseci njihove vladavine - je njihova zadužbina, ono što su nam ostavili u crno naslijeđe, a to je totalno i definitivno spuštanje pragova, svenarodni raspašoj koji će svaka naredna vlast ležerno iskoristiti i samo ga nastaviti tamo gdje su oni stali, totalno ignoriranje sudova, zakona i javnosti, što vidimo da nam se dešava kako je SDA ponovo uzela vlast, gdje na svaku njihovu brljotinu, glupost i kriminal, javnost odgovara: ''pa kad je Nerko mogao brata, što ne Fadil malu?'', pa kako je SDP montirao procese, idemo i mi, pa kako je SDP manipulirao državnim medijima, što ne bi i mi, pa kako je SDP ovo i ono, sve gore od goreg,
i što je još gore od najgoreg, a što sam prorekla ima deset godina, jer sam znala kakva je trulež iznutra, što je najcrnje, ubili su nam nadu da postoje bolji od kriminalnih nacionalista i da je promjena moguća, što će zauvijek deprimirati, umrtviti i sasvim onesposobiti sve bosanskohercegovačke građane i civilno društvo, i to na beskonačno duži rok, a čemu upravo bolno svjedočimo, pa je jedino što se danas u Bosni čuje unisoni, zaglušujući muk na sve što se oko nas dešava.
Itd,
Kakogod, ja ću i dalje kritizirati svaku aktuelnu vlast i svaki njihov postupak ako mi se učine lošim i negativnim, bila ta vlast moja ili ''tuđa'', a ti nastavi, kao i dosad, svaku gladiti, dobro ti ide, šefe ... :D :kiss:
Banksy

#173 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Banksy »

madner wrote:
Sada ljudi bjeze u besmislenu alternativu koja nudi vise ali nema kapacitet da ista ostvari. :D
Sada ljudi bježe u smisleni SDA mejnstrim koji jedini ima kapacitet da se ostvari, a sve zahvaljujući izdaji koju im je priredio SDP.

Znam takvih slučajeva u RL koliko hoćeš, a i na forumu ih je mašala...
Alfons Kauders

#174 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:aršini su različiti ali to u suštini nije nepravedno, kako se meni čini da ti između redova provlačiš. možda i griješim. ne mogu biti isti aršini ako glasamo iz različitih razloga. ja hoću promjenu i rezultate, a oni status quo. ja nisam dobio ono za šta sam glasao, a oni jesu. i ja ću uskratiti glas, a oni neće.
Arsini su razliciti, to nije sporno. Sporno je kada npr. simpatizer DF navija za SDA kako bi ucerali SDP-u, ili obratno. Sporno je kada se opozicija svede na to da se samo mogu boriti ko ce biti u koaliciji sa SDA (kako bi bili 4 godine na vlasti, a onda kljuc u bravu, jer ce im propast stranka). Sporno je kada svi godinama urlaju kako je SDP najgora vlast koju smo ikad imali, a onda kada na vlast vrate SDA, niko se ne buni.

Kad je SDP bio na vlasti, svako malo protesti i sl... Pa onda na kraju predizborna paljevina.

Kada je SDA na vlasti, niko ne protestuje, niko se ne buni, niko ne razbija i pali.
statixx

#175 Re: Zapošljavanje članova famalije u FIA bez konkursa -'ta će vam konkurs ha ya

Post by statixx »

Ocito su opasniji u opoziciji od ovih mlakonja... :D
Post Reply