Nije to Velesicki potok to je potok Susica i ide iz Bara pored nebodera u donjim Barama i onda dalje dole pored Bosnalijeka.bitanga_sa_otesa wrote:dječak sa šibicama wrote:
Kosevski potok ide ispod alipasine, da, a velesicki je zatrpan potok zbog zeljeznicke pruge (nasut je sljunkom po kojem danas ide pruga do Bosnalijeka) i dugo se probijao sa strane zeljeznickog nasipa i plavio prugu (plavi je i danas kad su velike kise, ali samo sa strane) a kasnije se razlio kao podzemne vode otud i veliki broj vrba na livadama oko pruge. Dole nize vec ne znam, vjerovatno se ponovno formira ako ima svoj tunel.
ja ne pisem napamet nista ,postoji potok,mozes uci kod trafostanice u velesicima i izaci kod zelj stanice ili kod muzeja ,ja sam prehodao dionicu od zelj stanice do muzeja jer kroz tunel idu 35 Kv i 10 Kv kablovi.cak i ljeti je jako hladno unutra ,a i smrdljivo....ispod zelj stanice je poluokrugli veliki tunel,a prema muzeju je kockasti,taj poluokrugli je dosta velik najmanje 4m visok,ako ne vjerujes otidji do zelj stanice ,gdje je nekad bio ŠK supermarket imas trafostanicu 10/0,4 i s desne strane imas resetku gdje mozes uci.cak ne moras ni ulaziti ,ponesi dobru bateriju i posvijetli vidi se sve
Sarajevo - velike i male tajne
- zli_hordas
#151 Re: Sarajevo - velike i male tajne
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#152 Re: Sarajevo - velike i male tajne
potok se zove susica ,al lociran u velesicima
nisam znao da ima jos neki velesicki potok,kazem nisam toliko ulazio uzvodno.
da odgovorim gostu postoji tunel od ts do pumpe el tarik kod kruznog toka ,sahtovi su betonski,zatrpani ,bez bagera tezak ulazak,kratki dio urusen kod sarajevo gasa...donji dio prema pumpi uvijek pod vodom ....da ne odajem vise tajne el energetskog sistema....
da odgovorim gostu postoji tunel od ts do pumpe el tarik kod kruznog toka ,sahtovi su betonski,zatrpani ,bez bagera tezak ulazak,kratki dio urusen kod sarajevo gasa...donji dio prema pumpi uvijek pod vodom ....da ne odajem vise tajne el energetskog sistema....
- zli_hordas
#153 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja sam cuo da se ispod marsalke nalaze podzemne garaze za tenkove ne znam da li je to istina i ako jeste sta se sad nalazi u njima.
- shiny
#154 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A pa ima jedan potok koji je isto ulazio u "tunel" pored Alipašine ulice u Barama, preko puta onog kamenoresca... sad je tu Opel-ov salon. Nasuli su šljunak preko njega kao fenomenalno rješenjezli_hordas wrote:
Nije to Velesicki potok to je potok Susica i ide iz Bara pored nebodera u donjim Barama i onda dalje dole pored Bosnalijeka.
- drndalo
#155 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koliko ja znam to sa Marsalkom je lavor 1/1...
- bitanga_sa_otesa
#156 Re: Sarajevo - velike i male tajne
upravo,nema tu nikakvog podzemlja....drndalo wrote:Koliko ja znam to sa Marsalkom je lavor 1/1...
- DaysleepeR
#157 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Odlična tema.
vezano za tunele, bio je zaista dobar članak na klixu sa puno fotki i videa vezan za tunele na Trebeviću od kojih je mnogo bilo u službi JNA i koji su vezano sa nekadašnjim telekomunikacionim centrom JNA na Zlatištu
ima i tunel na Stojčevcu koji ulazi direkt u Igman i za koji kažu da je spojen sa Titovim bunkerom u Konjicu čak s obzirom da je u blizini nekadašnje Titove vile na Stojčevcu...
vezano za tunele, bio je zaista dobar članak na klixu sa puno fotki i videa vezan za tunele na Trebeviću od kojih je mnogo bilo u službi JNA i koji su vezano sa nekadašnjim telekomunikacionim centrom JNA na Zlatištu
ima i tunel na Stojčevcu koji ulazi direkt u Igman i za koji kažu da je spojen sa Titovim bunkerom u Konjicu čak s obzirom da je u blizini nekadašnje Titove vile na Stojčevcu...
- bitanga_sa_otesa
#158 Re: Sarajevo - velike i male tajne
na pola trebevicke ulice postojao je vojni objekat bosut koji je skoro cijeli bio u stijeni i postoji neki bunker na brdu iznad u koji se moze izaci nekim tunelom ,cuo sam i pricu da postoji veza sa lukavicom iz tog objekta ali ne vjerujem nesto, kao ni u taj tunel izmedju titove vile na stojcevcu i ark konjic.u konjicu sam bio ali ne pokazuju sve dijelove ,a jaran je ulazio u taj tunel na stojcevcu jedno 200 metara ,nije dalje isao jer je bio sam...mozda odemo u expediciju 
- muha_sa
#159 Re: Sarajevo - velike i male tajne
da sam umro prije ove teme ne bih pojma imo o tim nekim tunelima
-
hairlija_sa
#160 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja sam ulazio u tunel na stojcevcu, naravno poslije rata 
Ono sto sam uspio da otkrijem da imaju one stepenice koje su zakucane u beton i vode na igman negdje. Popeo sam se tim stepenicama ali na vrhu je bilo i previse zaraslo rastinjem da se mogu orjentisati, a iskreno bilo me i strah hodati po toj sumi gore
Ono sto sam uspio da otkrijem da imaju one stepenice koje su zakucane u beton i vode na igman negdje. Popeo sam se tim stepenicama ali na vrhu je bilo i previse zaraslo rastinjem da se mogu orjentisati, a iskreno bilo me i strah hodati po toj sumi gore
- JanuaryJones
#161 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Štaš umirat', neka te s rajommuha_sa wrote:da sam umro prije ove teme ne bih pojma imo o tim nekim tunelima
- bitanga_sa_otesa
#162 Re: Sarajevo - velike i male tajne
to je vjerovatno neki izlaz za nuzdu,takvi sa stepenicama imaju i u objektu na vrhu bjelasnice...hairlija_sa wrote:Ja sam ulazio u tunel na stojcevcu, naravno poslije rata
- bitanga_sa_otesa
#163 Re: Sarajevo - velike i male tajne
kad cemo u expedicijumuha_sa wrote:da sam umro prije ove teme ne bih pojma imo o tim nekim tunelima
- supercali
#164 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Taj tunel za nuzdu ima i viktor bubanj kasarna
- muha_sa
#165 Re: Sarajevo - velike i male tajne
JanuaryJones wrote:Štaš umirat', neka te s rajommuha_sa wrote:da sam umro prije ove teme ne bih pojma imo o tim nekim tunelima
ništa brdobitanga_sa_otesa wrote:kad cemo u expedicijumuha_sa wrote:da sam umro prije ove teme ne bih pojma imo o tim nekim tunelima????
-
El_comadante
#166 Re: Sarajevo - velike i male tajne
jesili ti siguran da kosevski potok neprotice pokraj opštine centar a ovaj higjenski zavod da je to velešički potok?bitanga_sa_otesa wrote:kosevski je kockasti betonski tunel ,ulazio sam samo na pocetku kod higijenskog zavoda....gornji dio ne znam stvarno ...shiny wrote:
A ovo me je isto interesovalo za Kosevski potok, a svi odose na ovaj Velesicki![]()
Kako izgleda ispod... jel u cijevima ili ide svojim tokom ispod? Ne znam ni kako da formulišem pitanje
- shiny
#167 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Pa higijenski zavod i opština centar su jedno preko puta drugog... samo ih cesta razdvaja... i to je koševski potokEl_comadante wrote: jesili ti siguran da kosevski potok neprotice pokraj opštine centar a ovaj higjenski zavod da je to velešički potok?
-
Ripicipi
#168 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja sam cuo da od predsjednistva do skupstine ima n'akav tunel
A atomsko skloniste ima na cobaniji u lamelama.
A atomsko skloniste ima na cobaniji u lamelama.
-
AFEni
#169 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mi u BiH nemamo atomskih sklonista,ima nekih sklonista,ali ta sklonista nisu toliko dobra da izdrze udar atomske bombe,to se samo u narodu zove atomsko skloniste
-
Ripicipi
#170 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Atomsko skloniste i nije predvidjeno da te zastiti od direktnog udara, vec mjesto gdje se moze boraviti odredjeni vremenski period.AFEni wrote:Mi u BiH nemamo atomskih sklonista,ima nekih sklonista,ali ta sklonista nisu toliko dobra da izdrze udar atomske bombe,to se samo u narodu zove atomsko skloniste
- bitanga_sa_otesa
#171 Re: Sarajevo - velike i male tajne
bio sam i u podrumu skupstine i u predsjednistvu,ne vidjoh ni u jednom nikakve tunele...Ripicipi wrote:Ja sam cuo da od predsjednistva do skupstine ima n'akav tunel![]()
-
Ripicipi
#172 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Navodno je tajni, zato nisi vidiobitanga_sa_otesa wrote:bio sam i u podrumu skupstine i u predsjednistvu,ne vidjoh ni u jednom nikakve tunele...Ripicipi wrote:Ja sam cuo da od predsjednistva do skupstine ima n'akav tunel![]()
Nemam pojma, neko mi rece da kao ima, ja vidio nisam
- bitanga_sa_otesa
#173 Re: Sarajevo - velike i male tajne
moguceRipicipi wrote: Navodno je tajni, zato nisi vidio![]()
- dječak sa šibicama
#174 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Kasarna Bosut je bila manji vojni objekt, vezisti, imala je malonogometno igraliste i nekakvu ko baraku, pretpostavljam da je vecina toga bilo u Debelom brdu u tim tunelima, i na vrhu gore gdje je bila antena i bunker.
Ima vise tunela na padinama Trebevica, koja im je svrha, kako su nastali, pojma nemam. Mi smo ko djeca ulazili u nekakve tunele na Vranjacama, ali danas nebi znao reci gdje je to tacno.
Ima vise tunela na padinama Trebevica, koja im je svrha, kako su nastali, pojma nemam. Mi smo ko djeca ulazili u nekakve tunele na Vranjacama, ali danas nebi znao reci gdje je to tacno.
- exliberal-ex
#175 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ripicipi wrote:Navodno je tajni, zato nisi vidiobitanga_sa_otesa wrote:bio sam i u podrumu skupstine i u predsjednistvu,ne vidjoh ni u jednom nikakve tunele...Ripicipi wrote:Ja sam cuo da od predsjednistva do skupstine ima n'akav tunel![]()
![]()
Nemam pojma, neko mi rece da kao ima, ja vidio nisam
Nema tih tunela. znam obadvije zgrade ko svoj djep nema tu ni jednog tunela
jedini "tunel" je ustvari prolaz izmedju skupsitne i zgrade izvrsnog vjeca ( ulazilo se u skupstinu i onda je jedan dio isao pravo do kuhinje i centralnog smetljarnika u sredini zgrade( jebem ti arhitektu) a drugi dio je skretao lijevo i niz malu nisbrdicu ulazio pod zgradu izvrsnog vijeca tacno do stamparije.
zgrada skupstine ima dva sprata pod zemljom isto ko i izvrsno vijece, u drugi sprat je znala voda da probije kad je miljacka nadolazila i to pogotovo u izvrsno vjece, par puta je poplavilo kotlovnicu i skladista materijala.
Ostalih tunela nije bilo. Isto tako u predsjednistvu nema nikakvih tunela, u podrumu je arhiva imala par prostorija ostale su bila stara skladista uglja, memljiva ...