Iduci tom logikom, ja mogu reci da vi imate nesto protiv Boga jer vam smeta da se spomene samo On.lijepa u dusi wrote:Ja imam osjecaj da vi imate nesto protiv Poslanika
Salat (namaz) samo iz Kur'ana
- Towelie
#151 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
- ABH017
#152 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Ne budi smiješan.Towelie wrote:Iduci tom logikom, ja mogu reci da vi imate nesto protiv Boga jer vam smeta da se spomene samo On.lijepa u dusi wrote:Ja imam osjecaj da vi imate nesto protiv Poslanika
I ja imam isti osjećaj, kao i @lijepa u dusi, poslije čitanja tvojih postova.
Ja sam te smatrao za ozbiljnog forumaša, ali sam, očigledno, omašio. Sad ćeš reći da 98% muslimana imaju nešto protiv Boga?! Ili čak i više.
Zanimljiva je ta ljudska potreba da se bude veći musliman, od samog vjerovjesnika a.s. Mnogi muslimani imaju tu potrebu. Jedni se takmiče da ga preteknu u ibadetu, oblačenju, ophođenju s drugima. Drugi smatraju da je Džibril a.s. pogriješio, prilikom dostavljanja objave. Treći, u dodvoravanju nemuslimanima, prave konfuziju, jer nemaju snage napustiti Islam, te izmišljaju nove pravce i načine vjerovanja.
Izvini, ali, to je moje mišljenje, utemeljeno na decenijama življenja i izučavanja Islama.
- Towelie
#153 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Niti sam tvrdio da sam bolji musliman od bilo koga, narocito ne od Poslanika a.s. Da Allah sacuva toga.ABH017 wrote:Ne budi smiješan.Towelie wrote:Iduci tom logikom, ja mogu reci da vi imate nesto protiv Boga jer vam smeta da se spomene samo On.lijepa u dusi wrote:Ja imam osjecaj da vi imate nesto protiv Poslanika
I ja imam isti osjećaj, kao i @lijepa u dusi, poslije čitanja tvojih postova.
Ja sam te smatrao za ozbiljnog forumaša, ali sam, očigledno, omašio. Sad ćeš reći da 98% muslimana imaju nešto protiv Boga?! Ili čak i više.
Zanimljiva je ta ljudska potreba da se bude veći musliman, od samog vjerovjesnika a.s. Mnogi muslimani imaju tu potrebu. Jedni se takmiče da ga preteknu u ibadetu, oblačenju, ophođenju s drugima. Drugi smatraju da je Džibril a.s. pogriješio, prilikom dostavljanja objave. Treći, u dodvoravanju nemuslimanima, prave konfuziju, jer nemaju snage napustiti Islam, te izmišljaju nove pravce i načine vjerovanja.
Izvini, ali, to je moje mišljenje, utemeljeno na decenijama življenja i izučavanja Islama.
Cak je i po hadisima zabranjeno sumnjiciti ljude za nesto sto nisu rekli.
- ABH017
#154 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Pa niko te ne sumnjiči, ne izigravaj uvrijeđenu mladu. Samo sam ustvrdio da imam isti osjećaj kao i @lijepa u dusi, da izgleda, da imate nešto protiv poslanika. Ti to, ponovo, nisi opovrgnuo, nego si, upotrijebio istu logiku, da kažeš da mi imamo nešto protiv Boga, ako uz svjedočanstvo da vjerujemo da je samo Allah Bog, ustvrdimo i da je Muhammed a.s. Njegov poslanik i rob. To sa hadiskim zabranama me neće uplašiti, niti diskreditovati, jer vrlo dobro znam šta pišem.Towelie wrote: Niti sam tvrdio da sam bolji musliman od bilo koga, narocito ne od Poslanika a.s. Da Allah sacuva toga.
Ako pročitaš šta sam napisao, vidjet ćeš da nigdje nisam ustvrdio da misliš da si bolji musliman od nekog. Govorio sam o ljudskoj potrebi za isticanjem, dodvoravanjem. Kompleksi su ljudski u pitanju, a ne vjerovanje.
-
belfy
#155 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
pa upravo tako. iskoristio istu logiku da bi dokazao da su ili obe tacne ili obe netacne. ako vec tvrdis da su iste, kako onda mozes tvrditi da je samo jedna tacna?ABH017 wrote:Pa niko te ne sumnjiči, ne izigravaj uvrijeđenu mladu. Samo sam ustvrdio da imam isti osjećaj kao i @lijepa u dusi, da izgleda, da imate nešto protiv poslanika. Ti to, ponovo, nisi opovrgnuo, nego si, upotrijebio istu logiku, da kažeš da mi imamo nešto protiv Boga, ako uz svjedočanstvo da vjerujemo da je samo Allah Bog, ustvrdimo i da je Muhammed a.s. Njegov poslanik i rob. To sa hadiskim zabranama me neće uplašiti, niti diskreditovati, jer vrlo dobro znam šta pišem.Towelie wrote: Niti sam tvrdio da sam bolji musliman od bilo koga, narocito ne od Poslanika a.s. Da Allah sacuva toga.
Ako pročitaš šta sam napisao, vidjet ćeš da nigdje nisam ustvrdio da misliš da si bolji musliman od nekog. Govorio sam o ljudskoj potrebi za isticanjem, dodvoravanjem. Kompleksi su ljudski u pitanju, a ne vjerovanje.
- arzuhal
#156 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Propitivanja o kur'anijskim stavovima podržavam, i kao musliman i kao forumaš, ali nemojte pretjerati pa se ogriješiti o @towelia po pitanju njegove osobne vjere, njegove iskrenosti, itd. A kao da je tamo krenuo putić... 
-
lijepa u dusi
#157 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Naprotiv, mi Allaha dz.s. obozavamo, Poslanika a.s. volimo. Da mi je otici na njegov mezar i nazvati mu selam... Evo i sad mi suze krenu kad pomislim na to da bi mi nas Poslanik selam uzvratio.Towelie wrote:Iduci tom logikom, ja mogu reci da vi imate nesto protiv Boga jer vam smeta da se spomene samo On.lijepa u dusi wrote:Ja imam osjecaj da vi imate nesto protiv Poslanika
Ko sam ja da "preskacem" nekoga koga je Allah dz.s. toliko uzdigao, dao mu toliko prava i blagodati, toliko ga odlikovao nad ostalim ljudima? Ja mogu samo da ga volim i bude zahvalna Allahu sto nam je poslao takvog insana da vas vjeri uci.
A ti, kao da zelis da ga iskljucis, u smislu " ma ko si ti ba, nisi ti toliko bitan kako te smatraju, bio si samo covjek koji je (greskom) primio Bozju objavu, aaaa vidi sta si tad i tad uradio, ne treba to tako, mi znamo bolje, aa eto vidis da ti nisi tako dobar covjek, iskljucujemo te iz naseg islama, nas je islam bolji..."
Eto tako te dozivljavam.
Naravno da je pokoravanje Allahu imperativ i prva stavka na listi, ali zasto to ne raditi onako kako je to radio najodabraniji od svih ljudi?
- Towelie
#158 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Znaci Poslanik a.s. donosio salawat na samog sebe?lijepa u dusi wrote:Naprotiv, mi Allaha dz.s. obozavamo, Poslanika a.s. volimo. Da mi je otici na njegov mezar i nazvati mu selam... Evo i sad mi suze krenu kad pomislim na to da bi mi nas Poslanik selam uzvratio.Towelie wrote:Iduci tom logikom, ja mogu reci da vi imate nesto protiv Boga jer vam smeta da se spomene samo On.lijepa u dusi wrote:Ja imam osjecaj da vi imate nesto protiv Poslanika
Ko sam ja da "preskacem" nekoga koga je Allah dz.s. toliko uzdigao, dao mu toliko prava i blagodati, toliko ga odlikovao nad ostalim ljudima? Ja mogu samo da ga volim i bude zahvalna Allahu sto nam je poslao takvog insana da vas vjeri uci.
A ti, kao da zelis da ga iskljucis, u smislu " ma ko si ti ba, nisi ti toliko bitan kako te smatraju, bio si samo covjek koji je (greskom) primio Bozju objavu, aaaa vidi sta si tad i tad uradio, ne treba to tako, mi znamo bolje, aa eto vidis da ti nisi tako dobar covjek, iskljucujemo te iz naseg islama, nas je islam bolji..."
Eto tako te dozivljavam.
Naravno da je pokoravanje Allahu imperativ i prva stavka na listi, ali zasto to ne raditi onako kako je to radio najodabraniji od svih ljudi?
- Towelie
#159 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Lijepa, ako u sehadetu spominjes Poslanika a.s. jer ga je Allah uzdigao na posebne stepene, zasto ne spomenes i Ibrahima a.s. koga je Allah uzeo za prijatelja, odredio ga za imama ljudima i ciju veru i mi danas sledimo?
-
edindinn
#160 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
arzuhal wrote: Propitivanja o kur'anijskim stavovima podržavam, i kao musliman i kao forumaš, ali nemojte pretjerati pa se ogriješiti o @towelia po pitanju njegove osobne vjere, njegove iskrenosti, itd. A kao da je tamo krenuo putić...![]()
-
edindinn
#161 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Towelie wrote: Znaci Poslanik a.s. donosio salawat na samog sebe?Kako bi to tacno izgledalo recima?
Towelie wrote: Lijepa, ako u sehadetu spominjes Poslanika a.s. jer ga je Allah uzdigao na posebne stepene, zasto ne spomenes i Ibrahima a.s. koga je Allah uzeo za prijatelja, odredio ga za imama ljudima i ciju veru i mi danas sledimo?
Prati Poslanik a.s., bez toga nikog nema nigdje.....
- arzuhal
#162 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
To kako je Poslanik, alejhi-selam, donosio salavat na sebe samog bi riječima izgledalo, npr. ovako (prelijepi salavat-ibrahimijja koji se uči u namazu na tešehudu):Towelie wrote: Znaci Poslanik a.s. donosio salawat na samog sebe?Kako bi to tacno izgledalo recima?
Allahumme salli 'ala muhammedin we 'ala ali muhammed
kema sallejte 'ala ibrahime we 'ala ali ibrahim...
Isto kao što je Poslanik, alejhi-selam, učio dove za sebe i druge (jer salavat je također dova), pa i nas podučio kako da učimo dove za sebe i druge, kao što je i Ibrahim, alejhi-selam, ili Musa, alejhi-selam, učio dovu za sebe, imamo ajete o tome.
A kada bismo se držali strogo kur'anske logike, onda bismo rekli da je Poslanik morao donositi salavate na sebe jer kur'anski ajet (sura el-Ahzab, 56) naređuje (svim) vjernicima da donose salavate i selame na njega, jer i Allah i meleki Njegovi to čine, a Poslanik je prvi od vjernika i mora to činiti, ajet ne pravi iznimku i ne izostavlja Poslanika od te naredbe.
- arzuhal
#163 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Zato jer smo mi pripadnici ummeta Muhammedovog,Towelie wrote:Lijepa, ako u sehadetu spominjes Poslanika a.s. jer ga je Allah uzdigao na posebne stepene, zasto ne spomenes i Ibrahima a.s. koga je Allah uzeo za prijatelja, odredio ga za imama ljudima i ciju veru i mi danas sledimo?
zato što Allah svoju ljubav prema nama izričito, u kur'anskom ajetu, uvjetuje i vezuje našim slijeđenjem Muhammeda, alejhi-selam,
zato što Allah, u kur'anskom ajetu, izričito naređuje vjernicima da donose salavat i selam na Muhammeda, alejhi-selam, i
zato što Allah, u kur'anskom ajetu, izričito ukazuje na obavezu pokornosti Allahu i Njegovom poslaniku, Muhammedu, alejhi-selam.
Treba li još načelnih stvari zašto u šehadetu ili bilo čemu pominjemo Muhammeda, alejhi-selam, jedino ili više nego što pominjemo i ostale poslanike, alejhimu-selam.
Pri svemu tome Kur'an ističe da su i ostali poslanici uzori čovječanstvu i ne umanjuje njihovu važnost za sve nas, naprotiv.
- zagortenej
#164 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Salawat je (samo) množina od salat (namaz).
- Towelie
#165 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
"Uistinu! Allah i meleci Njegovi donose salawat na Vjerovjesnika. O vi koji vjerujete! Donosite salawat na njega i selamite predano." 33:56zagortenej wrote:Salawat je (samo) množina od salat (namaz).
Kako to Allah i meleci klanjaju na Poslanika? Nrk mi priopci to neko.
-
lijepa u dusi
#166 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Towelie, opet su ti odgovorili na pitanja upucena meni, pa da ne ponavljamo isto. Ima li jos nesto da te zanima ili da se zvanicno odjavim s teme?
- zagortenej
#167 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
a kako Poslanik klanja na vjernike?Towelie wrote:"Uistinu! Allah i meleci Njegovi donose salawat na Vjerovjesnika. O vi koji vjerujete! Donosite salawat na njega i selamite predano." 33:56zagortenej wrote:Salawat je (samo) množina od salat (namaz).
Uzmi iz imetaka njihovih sadaku (ne zekat kako kaže IZ), čisteći ih i oplemenjujući ih njome, i obavi salat za njih. Uistinu, tvoj salat je smirenje za njih. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac(9:103).
Čuvajte salate (salawati) i salat srednji i stojte Allahu skrušeni(2:238).
ili ovaj:
Rekoše: “O Šuajbe! Da li ti salat tvoj naređuje da mi napustimo ono šta su obožavali očevi naši, ili da s imecima našim činimo šta hoćemo? Uistinu, ti, ti si blag, ispravan.”(11:87)
- zagortenej
#168 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
u suri Hadždž, riječ salawatun je prevedena kao sinagoga !?!
Onima koji su protjerani iz kuća njihovih bez prava, samo što su govorili: “Gospodar naš je Allah.” I da nije Allahovog suzbijanja ljudi - njih jednih drugima - sigurno bi bili porušeni manastiri i crkve i sinagoge i mesdžidi (wasalawatun wamasajidu) - u kojima se mnogo spominje ime Allahovo. A Allah će sigurno pomoći onog ko Njega pomaže. Uistinu, Allah je Silni, Svemoćni.(22:40)
- Towelie
#169 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Zanima me sto ih pustas da pricaju umesto tebe.lijepa u dusi wrote:Towelie, opet su ti odgovorili na pitanja upucena meni, pa da ne ponavljamo isto. Ima li jos nesto da te zanima ili da se zvanicno odjavim s teme?
-
lijepa u dusi
#170 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Pametnim ljudima uvijek prepustam rijecTowelie wrote:Zanima me sto ih pustas da pricaju umesto tebe.lijepa u dusi wrote:Towelie, opet su ti odgovorili na pitanja upucena meni, pa da ne ponavljamo isto. Ima li jos nesto da te zanima ili da se zvanicno odjavim s teme?
-
lijepa u dusi
#171 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Na arapskom, zekat znaci milostinja, bar koliko sam ja upucena. Sto se tice salavata, prepustam nekome drugom da odgovori jer ja ne znam.zagortenej wrote:a kako Poslanik klanja na vjernike?Towelie wrote:"Uistinu! Allah i meleci Njegovi donose salawat na Vjerovjesnika. O vi koji vjerujete! Donosite salawat na njega i selamite predano." 33:56zagortenej wrote:Salawat je (samo) množina od salat (namaz).
Uzmi iz imetaka njihovih sadaku (ne zekat kako kaže IZ), čisteći ih i oplemenjujući ih njome, i obavi salat za njih. Uistinu, tvoj salat je smirenje za njih. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac(9:103).
Čuvajte salate (salawati) i salat srednji i stojte Allahu skrušeni(2:238).
ili ovaj:
Rekoše: “O Šuajbe! Da li ti salat tvoj naređuje da mi napustimo ono šta su obožavali očevi naši, ili da s imecima našim činimo šta hoćemo? Uistinu, ti, ti si blag, ispravan.”(11:87)
- HardcoreMX
#172 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Zekat na arapskom znači-ono što pročišćava,odnosno čišćenje,rast,napredak.
- zagortenej
#173 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
A sadaka nije zekat.
- HardcoreMX
#174 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Milosrđe.Drage volje.
- Towelie
#175 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana
Ne, radi se o dve posebne reci. Zekat je ciscenje.zagortenej wrote:A sadaka nije zekat.