IT posao u Evropi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
512MB

#151 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote:85 Evra na sat? Svaka cast, dobra stavka. Koliko prometa pravis na godinu? Ca. 115 tisuca? Koliki su ti (realni) troskovi (poslovanja)? Ca. 20%? Koliko ti ostaje poslije troskova? Ca. 90 tisuca? Uproredjeno sa zaposlenim... je to tzv. drugi bruto (ili brutto brutto), zar ne? Sto znaci odbijemo jos 22,1% (toliko placa poslodavac na bruto za zaposlenika)... Koliko ono ostaje za "bruto", da mozemo usporedit? Ah, da... ca. 75 tisuca, zar ne? Kako sve to znam? Jer se prodajem za 85 (+/-)...
Prometa pravim izmedju 120k i 160k ovisno o tome kakav odmor je zena sa djecom isplanirala :mrgreen:
(troskovi 10% jer radim uglavnom on site)
Radim u branzi ili ne? Ovisi o tome, na koju branzu mislimo...

Image
Citava 3 mjeseca head of it, sta je reci? :)
A plate? Ovisi od virova. Ako uzimas u obzir agencije, njima je u interesu, da privuku one koje traze na jednoj strani i da daju utisak klijentima, da su cijene visoke, sto jim daje bolje pozicije za pregovore. A moze i ovako... malo realnije:

Image
Neozbiljan si. Ubaci median il barem prosjek, a ne tamo neke studentske "teilzeit" plate...

Pocetna plata (puno radno vrijeme) naprimjer jednog java developer BEZ ikakvog iskustva je 41k
https://www.alphajump.de/karriereguide/ ... entwickler
I da, ... Moze se zaradit i vise... ali... to nije prosjek.

Image
Bravo za tebe. Pa ovo i ja gore pisem :mrgreen:
Hoce li biti OK, ili treba jos sta razjasnit?
Nisi ti nista razjasnio, samo si potvrdio moje argumente.
Last edited by 512MB on 24/01/2019 13:44, edited 1 time in total.
PeeJay

#152 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote: Nisi ti nista razjasnio, samo si potvrdio moje argumente.
Koje argumente prijatelju? 160 k godisnje po 85 je skoro dvije tisuce radnih sati (efektivnih, prodanih). A to je u prosjeku 50 efektivnih sati na tjedan (kad odbijemo godisnji, praznike, isl.) To je deset sati na dan plus voznja i plus "rezijski rad" vikendom. I ti to poredis za radnim vremeno i poslijedicno zaradom jednog zaposlenika, koji prosjecno odradi 1.350 (produktivnih) sati na godinu? Pa ti i ja (efektivo) pravimo 50% prekovremenog rada (napram njemu). Da on radi toliko (ako uzmemo u obzir, da je prekovremeni rad placen 50% vise), dobijo bi svoju platu x 1,75 sto je (ako uzmemo 70-ku) oko 120 (odnosno oko 150 drugi bruto). Nemoj ti meni 2x vise. Daleko je to od argumentiranja. :P

P.S.: Ta tri mjeseca sam bio "krizni manager" (u stvari vise volim izraz developer/arhitekt i tako pisem i CV - ne zelim, da me bilogdje uvuku u PM dugorocno), prijatelju i spasio sam projekt. Pobjegao im je bio PM (bas zbog tvome slicnom nacinu "argumentiranja" i posledicnog podcijenjivanja zahtjeva klijeta, sto je dovelo do ubitacnih kasnjenja). Stvar je isla tako, da sam stavio druge stvari na hold, da projekt ozivim. Velika stvar je bila u igri (za njih). Airbus... prijetna sa "odstupom od ugovora".

A inace kruzim po vise mjesta. Trenutno radim migraciju za SE Tylose, Wisbaden i kao Applications manager za Hoppe-Marine, a za iducu godinu cu vjerojatno, prema izgledima, biti aktivan (opet) u Clariant-u i Versalis-u. Proizvodna informatika. Gdje se ti kreces? Koji segment?
HB_BHF

#153 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

PeeJay wrote:
Za pocetnika je mnogo pretjerano. Ako dobije pola od toga, moze biti sretan do neba (govorim za HH, gdje su plate u prosjeku oko 10% vislje nego drugdje u Njemackoj). Junior (netko sa dvije godine izkustva) moze racunat sa tim brojkama... 35 do 45 k p.A. Isto i za gornju stranu... Nad 65 k p.A. treba znati mnogo vise od samog programiranja. Prema izkustvima kod mojih klijenata bi bilo realnije:

1. do dvije godine Pocetnik/Praktikant: 25 k. p.A. (+/- 10%)
2. nad dvije do negdje 5 godina Junior: 25 do 42 k p.A.
3. nad 5 godina izkustva: 40 do 65 k

Kao programer ce netko tezko prijeci 65. Za vislje plate treba obicno poznavati ili procesnu analitiku (consultant, Berater) ili arhitekturu (Architekt) ili nesto tretje trazeno na trzistu (Data Scientist, isl.).
Širiš dezinformacije. Pa samo za blue card je minimum 41808€. U ovu platu ulaze konkretno juniori sa malo ili bez iskustva. Ja sam prije 2 godine imao toliko. Sad imam veću platu i još se vodim kao junior.

@free_too je dobro napisao i ovo je realno stanje:
1. Junior - apsolutni pocetnik (40k-50k?)
2. Medior - par godina iskustva (50k-70k)
3. Senior - 10+ god iskustva (70k+)
Poznajem osobe iz sve tri kategorije i ulaze u taj rang.
512MB

#154 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote: Koje argumente prijatelju? 160 k godisnje po 85 je skoro dvije tisuce radnih sati (efektivnih, prodanih). A to je u prosjeku 50 efektivnih sati na tjedan (kad odbijemo godisnji, praznike, isl.) To je deset sati na dan plus voznja i plus "rezijski rad" vikendom.
Bilo je projekata i sa 95€ na sat :mrgreen:
Uglavnom odradim 45 sati sedmicno, od tog 10 sati ispravljam stvari od kojekakvih outgesourced indijaca i pakistanaca...
I ti to poredis za radnim vremeno i poslijedicno zaradom jednog zaposlenika, koji prosjecno odradi 1.350 (produktivnih) sati na godinu? Pa ti i ja (efektivo) pravimo 50% prekovremenog rada (napram njemu). Da on radi toliko (ako uzmemo u obzir, da je prekovremeni rad placen 50% vise), dobijo bi svoju platu x 1,75 sto je (ako uzmemo 70-ku) oko 120 (odnosno oko 150 drugi bruto). Nemoj ti meni 2x vise. Daleko je to od argumentiranja. :P

Nisam poredio, samo dajem informacije iz prve ruke, jer znam kolko kostaju developeri/testeri.
P.S.: Ta tri mjeseca sam bio krizni manager, prijatelju i spasio sam projekt. Pobjegao im je bio PM. Stvar je isla tako, da sam stavio druge stvari na hold, da projekt ozivim. Velika stvar je bila u igri (za njih). Airbus... prijetna sa "odstupom od ugovora".

A inace kruzim po vise mjesta. Trenutno radim migraciju za SE Tylose, Wisbaden i kao Applications manager za Hoppe-Marine, a za iducu godinu cu vjerojatno, prem izgledima, biti aktivan (opet) u Clariant-u i Versalis-u. Proizvodna informatika. Gdje se ti kreces? Koji segment?
Radio sam sve i svasta, developer, QA manager, application manager, product owner, scrum master, recruiting... uglavnom u domeni IT Security i Embedded sistemi. Trenutno sam vec dvije godine u Bankenviertel Frankfurt kao jedan od tri consultanta, pomazemo pri nastajanju novog dev/qa odjela i uvodimo agilne procese :wink:
Last edited by 512MB on 24/01/2019 14:24, edited 1 time in total.
PeeJay

#155 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

HB_BHF wrote: Širiš dezinformacije.
https://www.absolventa.de/jobs/channel/ ... ema/gehalt
HB_BHF

#156 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

PeeJay wrote:
Pobijaš sam sebe...

Mit einem Bachelorabschluss kannst du mit einem Einstiegsgehalt von 41.900 Euro rechnen.

Nemoj više molim te :D.
512MB

#157 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Dakle moje cifre su bolje 8)
HB_BHF

#158 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

512MB wrote:Dakle moje cifre su bolje 8)
Ubo si ko kriptovalute :D.
512MB

#159 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

HB_BHF wrote:
512MB wrote:Dakle moje cifre su bolje 8)
Ubo si ko kriptovalute :D.
Manje vise :lol:
PeeJay

#160 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote:
PeeJay wrote: Koje argumente prijatelju? 160 k godisnje po 85 je skoro dvije tisuce radnih sati (efektivnih, prodanih). A to je u prosjeku 50 efektivnih sati na tjedan (kad odbijemo godisnji, praznike, isl.) To je deset sati na dan plus voznja i plus "rezijski rad" vikendom.
Bilo je projekata i sa 95€ na sat :mrgreen:
Uglavnom odradim 45 sati sedmicno, od tog 10 sati ispravljam stvari od kojekakvih outgesourced indijaca i pakistanaca...
I ti to poredis za radnim vremeno i poslijedicno zaradom jednog zaposlenika, koji prosjecno odradi 1.350 (produktivnih) sati na godinu? Pa ti i ja (efektivo) pravimo 50% prekovremenog rada (napram njemu). Da on radi toliko (ako uzmemo u obzir, da je prekovremeni rad placen 50% vise), dobijo bi svoju platu x 1,75 sto je (ako uzmemo 70-ku) oko 120 (odnosno oko 150 drugi bruto). Nemoj ti meni 2x vise. Daleko je to od argumentiranja. :P

Nisam poredio, samo dajem informacije iz prve ruke, jer znam kolko kostaju developeri/testeri.
P.S.: Ta tri mjeseca sam bio krizni manager, prijatelju i spasio sam projekt. Pobjegao im je bio PM. Stvar je isla tako, da sam stavio druge stvari na hold, da projekt ozivim. Velika stvar je bila u igri (za njih). Airbus... prijetna sa "odstupom od ugovora".

A inace kruzim po vise mjesta. Trenutno radim migraciju za SE Tylose, Wisbaden i kao Applications manager za Hoppe-Marine, a za iducu godinu cu vjerojatno, prem izgledima, biti aktivan (opet) u Clariant-u i Versalis-u. Proizvodna informatika. Gdje se ti kreces? Koji segment?
Radio sam sve i svasta, developer, QA manager, application manager, product owner, scrum master, recruiting... uglavnom u domeni IT Security i Embedded sistemi. Trenutno sam vec dvije godine u Bankenviertel Frankfurt kao jedan od tri consultanta, pomazemo pri nastajanju novog dev/qa odjela i uvodimo agilne procese :wink:
Interesantno. Mnogo razlicitih stvari. Ja se drzim proizvodnje i logistike (80%) ko pijanac plota. :mrgreen: Vec od malih nogu, kako bi se tom reklo. Nekad mi dodje, da se jednostavno pustim zaposlit kod jednog od klijenata. Starim polako... Ali ipak... imam dva svoja vlastita produkta na trzistu koji donose lijep dzeparac iz licencija (ali jih treba odrzavat i upgradeat), pa mi je lakse ovak, da imam kontrolu nad tim, kad mogu a kad ne. To je jedino, sto me sprijecava, da bih se zaposlijo. A inace... poslije toliko godina i izkustava (mislim zivotnih) kao freelancer, dobro znam, da nekih velikih razlika u (osnovnoj) zaradi nema. Ako ne prije, shvati to covjek, kad odlezi mjesec, dva, tri,.. poslije operacije. ;-)
PeeJay

#161 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

HB_BHF wrote:
PeeJay wrote:
Pobijaš sam sebe...

Mit einem Bachelorabschluss kannst du mit einem Einstiegsgehalt von 41.900 Euro rechnen.

Nemoj više molim te :D.
Iskreno... ne poznajem mnogo B.Sc. sa nista ili malo izkustva. Obicno imaju za vrijeme absolviranja/diplome vec nekih 5 aktivnih godina za sobom. Ali dobro. Neka bude kako vi kazete. Samo nemojte poslije plakat, da niste znali...

https://www.vecernji.hr/vijesti/nisu-us ... ha-1294774

Lijepo pise i to, da programer moze ocekivat manju platu neko developer (Entwickler). A malo ko sa balkana moze se kandidirat za developera, jer jednostavno nemate poligon, gdje bi izvjezbali zahtjeve trzista (kao sto sam vec pisao, DACH trziste je "razmazeno").

Dodaj uz to, da tu govore o Nijemackim absolventima, dok BiH diploma "vrijedi manje". Mozemo se pravit, da nije tako... ali stvarnost jeste, kakva jeste. I ne zaboravimo, da Nijemacki absolvet govori tekuce Nijemacki, sto u BiH nije nuzno. A kako bi to izgledao developer, koji ne zna toliko Nijemacki, da bi mogao kompetentno sudjelovat u snivanju aplikacije? Mislim, da nema potrebe navodit jos detajla, koji utijecu na cijenu.
Last edited by PeeJay on 24/01/2019 17:13, edited 1 time in total.
512MB

#162 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote: Interesantno. Mnogo razlicitih stvari. Ja se drzim proizvodnje i logistike (80%) ko pijanac plota. :mrgreen: Vec od malih nogu, kako bi se tom reklo. Nekad mi dodje, da se jednostavno pustim zaposlit kod jednog od klijenata. Starim polako... Ali ipak... imam dva svoja vlastita produkta na trzistu koji donose lijep dzeparac iz licencija (ali jih treba odrzavat i upgradeat), pa mi je lakse ovak, da imam kontrolu nad tim, kad mogu a kad ne. To je jedino, sto me sprijecava, da bih se zaposlijo. A inace... poslije toliko godina i izkustava (mislim zivotnih) kao freelancer, dobro znam, da nekih velikih razlika u (osnovnoj) zaradi nema. Ako ne prije, shvati to covjek, kad odlezi mjesec, dva, tri,.. poslije operacije. ;-)
Inace vecina freelancera (pa i ja) nakupi desetak godina iskustva u nekoj kompaniji, pa kad mu dojadi svakodnevno boksanje sa neradnicima, uhljebima i nesposobnjakovicima, baci se ko covjek na projekte. Tamo te niko ne handri, odradis svoje i cao djaci. Ko ce koga zajebat, ogovorit, ocrnit za neku satro poziciju, nemam interesa. Inace cesto kazem "ako vam nije vazno to i to, nije ni meni" :mrgreen:

A lova jeste veca i to drasticno... otprilike duplo kazem ja a ti mi nevjerujes. Kad krenes fiksno radit kladim se da si za najkasnije godinu opet negdje na projektu :D
Cookie85

#163 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

512MB wrote:
PeeJay wrote: Interesantno. Mnogo razlicitih stvari. Ja se drzim proizvodnje i logistike (80%) ko pijanac plota. :mrgreen: Vec od malih nogu, kako bi se tom reklo. Nekad mi dodje, da se jednostavno pustim zaposlit kod jednog od klijenata. Starim polako... Ali ipak... imam dva svoja vlastita produkta na trzistu koji donose lijep dzeparac iz licencija (ali jih treba odrzavat i upgradeat), pa mi je lakse ovak, da imam kontrolu nad tim, kad mogu a kad ne. To je jedino, sto me sprijecava, da bih se zaposlijo. A inace... poslije toliko godina i izkustava (mislim zivotnih) kao freelancer, dobro znam, da nekih velikih razlika u (osnovnoj) zaradi nema. Ako ne prije, shvati to covjek, kad odlezi mjesec, dva, tri,.. poslije operacije. ;-)
Inace vecina freelancera (pa i ja) nakupi desetak godina iskustva u nekoj kompaniji, pa kad mu dojadi svakodnevno boksanje sa neradnicima, uhljebima i nesposobnjakovicima, baci se ko covjek na projekte. Tamo te niko ne handri, odradis svoje i cao djaci. Ko ce koga zajebat, ogovorit, ocrnit za neku satro poziciju, nemam interesa. Inace cesto kazem "ako vam nije vazno to i to, nije ni meni" :mrgreen:
Ja radim u Firmi i kao Freelancer...

Ne znam sto se vi toliko raspravaljate i statistika kao i svaka je kurac.

Ja nemam B.Sc diplomu pa mi je plata dosta veca nego sto vi navodite sa svojim statistikama.

Mislim da je pitanje sta znas? koliko dobro radis posao koji znas? i koliko stvari mozes preuzeti (znanjem), Naravno i iskustvo, mislim da ti diploma B.Sc ti moze pomoci doci do posla, a do plate ti je ovo sto sam napisao.

:run:
PeeJay

#164 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Cookie85 wrote: Ja radim u Firmi i kao Freelancer...
Nemoj mi zamjerit, ali ovo me uvjek nasmije. A sad mi reci, sta si ti to u jednoj firmi nezavizno lansirao (freelanced: lansirao brez posredovanja izdavaca), da si (ekskluzivno njima) tako neophodan?
512MB

#165 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Cookie85 wrote: Ne znam sto se vi toliko raspravaljate i statistika kao i svaka je kurac.

Ja nemam B.Sc diplomu pa mi je plata dosta veca nego sto vi navodite sa svojim statistikama.

Mislim da je pitanje sta znas? koliko dobro radis posao koji znas? i koliko stvari mozes preuzeti (znanjem), Naravno i iskustvo, mislim da ti diploma B.Sc ti moze pomoci doci do posla, a do plate ti je ovo sto sam napisao.

:run:
Pa super, to i ja tvrdim :mrgreen:
Cookie85

#166 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:
Nemoj mi zamjerit, ali ovo me uvjek nasmije. A sad mi reci, sta si ti to u jednoj firmi nezavizno lansirao, da si (ekskluzivno njima) tako neophodan?
Nisam ja njima neophodan (svi se mi mozemo zamjeniti).

Jednoj akademiji napravio Java software i odrzavam ga, drugoj firmi za transport takodjer Java software i odrzavam ga...

Jel ti treba sve da nabrojim sto sam radio (software, web..) i sto radim ?

Jer je tebi smjesno sto neko radi pomalo kao freelancer, a zaposlen.
Cookie85

#167 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:
Nemoj mi zamjerit, ali ovo me uvjek nasmije. A sad mi reci, sta si ti to u jednoj firmi nezavizno lansirao (freelanced: lansirao brez posredovanja izdavaca), da si (ekskluzivno njima) tako neophodan?
Kao sto sam odg. Niko nikome nije neophodan danas.

A da citas moje postove, vidio bih da sam vise orijentisan za web iako znam i software.

Hoces jos source code da ti posaljem :D

EDIT:

I naravno freelancer sam kad imam vremena, od toga ne zivim nego se "zabavljam" i samo uzimam projekte za koje imam vremena. Da ne pomislis da radim i u firmi fulltime + freelancer fulltime
PeeJay

#168 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Cookie85 wrote:
PeeJay wrote:
Kao sto sam odg. Niko nikome nije neophodan danas.

A da citas moje postove, vidio bih da sam vise orijentisan za web iako znam i software.

EDIT:

I naravno freelancer sam kad imam vremena, od toga ne zivim nego se "zabavljam" i samo uzimam projekte za koje imam vremena. Da ne pomislis da radim i u firmi fulltime + freelancer fulltime
Ispricavam se. Moja pogreska. Sasvim sam naopako interpretirao, iako je pravo napisano. Procitao sam brez onog veznika "i" izmedju. Ponovo se izpricavam. Sve je OK.

EDIT (objasnjenje moje pogreske): brez onog veznika "i" izpadne "Ja radim u Firmi kao Freelancer...", sto je slicno jedan oblik samoprevare, kao i ovaj oko kojeg se malo prepucavam sa kolegom @512MB.
PeeJay

#169 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote:

A lova jeste veca i to drasticno... otprilike duplo kazem ja a ti mi nevjerujes. Kad krenes fiksno radit kladim se da si za najkasnije godinu opet negdje na projektu :D
Tu nemam sta mnogo dodat. Nikad se nisam mnogo interesirao za to, koliko i kako drugi stoje. Mene zanima samo produkt. U zadnje dvije decenije sam prosao mnogo toga, ali nikakve primjedbe nemam na kolege u timovima. Uvijek sam naletio na motiviran tim zeljan izazova i spreman dati sve od sebe, da bi triumfirali na kraju. Tu imam nesto srece u zivotu. :D
512MB

#170 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Cookie85 wrote: Kao sto sam odg. Niko nikome nije neophodan danas.

EDIT:

A web nije software il kako :mrgreen:
512MB

#171 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

PeeJay wrote: Tu nemam sta mnogo dodat. Nikad se nisam mnogo interesirao za to, koliko i kako drugi stoje. Mene zanima samo produkt. U zadnje dvije decenije sam prosao mnogo toga, ali nikakve primjedbe nemam na kolege u timovima. Uvijek sam naletio na motiviran tim zeljan izazova i spreman dati sve od sebe, da bi triumfirali na kraju. Tu imam nesto srece u zivotu. :D
Dobar si, bogami sam na svakom projektu dozivio zaposlenih dzabalebarosa koji sjebu stvari i potom odu sedmicu na bolovanje, il ih ganjam po firmi ko duhove, il su non stop u skype ili teams na away :mrgreen:
PeeJay

#172 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote: Dobar si, bogami sam na svakom projektu dozivio zaposlenih dzabalebarosa koji sjebu stvari i potom odu sedmicu na bolovanje, il ih ganjam po firmi ko duhove, il su non stop u skype ili teams na away :mrgreen:
Mislim, da to dosta ovisi o branzi korisnika SW. I ja imam osjecaj, kad netko prijedje ka nama iz "financija i knjigovodstva", da mu fali discipline. Kod nas ipak pogreske mogu nekog kostat zivota i 40% posla je hvatanje i hendlanje iznimki. U proizvodnu informatiku ulazimo pretezno ovako... malo cudni tipovi. :D

Sasvim drugacija paradigma. Kod nas je najbolja povratna informacija odsutnost povratnih informacija. I to nije neki vic. Kad udjes npr. u lift, ne razmisljas o "meni". Ni kad "koristis" ABS u autu. Ako pocnes razmisljat o "meni" onda mi sigurno pominjes familiju... :D Znaci treba biti to covjek, koji se dobro osjeca u pozadini i koji motivaciju crpi iz sebe i ne treba mu neka potvrda sa vana (sasvim drugacije, nego UI orientiran development).
512MB

#173 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Eh dobar UI il UX ekspert je skup, najteze je napravit jednostavnu stvar, moze bit kompleksno al ne smije bit komplicirano :)
PeeJay

#174 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

512MB wrote:Eh dobar UI il UX ekspert je skup, najteze je napravit jednostavnu stvar, moze bit kompleksno al ne smije bit komplicirano :)
Slazem se. Najstrozija kazna, koju sam smislio za "znalce" je, da moraju tjedan ili dva koristit (a.k.a. testirat) svoj UI. Da vidis, kako se radjaju ideje za poboljsanje ergonomije. I to na nasim UI, koji su obicno dosta jednostavni (vise manje sve temelji na "wizzardima"- guided workflow, za korisnike, koje sreces obicno u birtiji za sankom). :D

To otvara novo poglavlje o t.z. "full stack developer"-ima. I tu mi dodje muka, kad procitam, da je netko "full stack developer". :? :roll:
radimsveisvastaalinistadobro.press
cassius

#175 Re: IT posao u Evropi

Post by cassius »

.
Post Reply