juzna_strana wrote:@Tacticus
Hvala na odgovoru druze.
Znam da je bilo takvih slucajeva oko Kljuca 1995-e godine,tada su mi poginula dvojica poznanika,
bili su pripadnici Mup-a Sarajevo.
Mada generalno mislim da su vojnici vrs-a bili 'tanki',vise je to bila nadmoc tehnike i kom.kadra.
vrs je imala najveci broj jedinica koji su u osnovi bili domobrani tj. lokalno stanovnistvo koje je branilo linije u blizini svojih naselja i koje je bilo losije nauruzano (prema srpskim ne nasim standardima), obuceno i opremljeno i njihov glavni zadatak je bio cuvanje linije, a te jedinice su pretezno sacinjavali mladici do 21 godine i srednjovjecni muskarci od 35-40 godina
drugi i manji dio su bile visoko mobilne, veoma dobro nauruzane, obucene i opremljene jedinice, koje su se prvenstveno koristile u pocetku u napadu, a kasnije kao rezerva koju su ubacivali na ugrozena podrucija gdje su onda vrsili protiv napade ili aktivnu odbranu, takve su ti bili npr. 1 oklopna brigada, 17 krajiska, neki (neznam broj) samostalni puk u sarajevskom korpusu, drinski vukovi, ...
problem je kod njih nastao kada su se te jedinice dobro istrosile, sto gubitkom ljudstva (koji nisu mogli nadoknaditi) i tehnike (koju su vecim djelom mogli nadoknaditi) pa nisu mogli vise adekvatno reagovati kada bi bilo aktovno vise linija od jednom, a i zbog toga su kasnije dolazile jedinice "dobrovoljaca" is srbije, tipa arkanovic, srpska garda, ali do '95 i njih je bilo sve manje
a to se najbolje vidjelo kada je bila banja luka u opasnosti kako nisu mogli reagovati na zdruzenu ofanzivu 2 i 3 korpusa na ozrenu
po meni ostaje zal ne toliko za banja lukom koju je bilo moguce, ali i veoma tesko osvojiti kako vojnicki tako i politicki, ali za ne osvajanjem prjedora, bosanskog novog i doboja sto se moglo uraditi u roku od maksimalno 15 dana nastavka ofanzive i za to kao za mnoge stvari krivim apsolutno nesposobno i korumpirano nase vodstvo