Travnik / 7 Korpus A RBiH

Post Reply
penkalaa

#151 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

Bobi wrote:Moto :D sam se u to vrijeme tim krajem i mogu vam samo reci da je cijelo vrijeme po nebu letalo ovo čudo :D
Image
možda si ih zamjenio za bespilotne letjelice HV-a koje su stalno bile na nebu, i to je jedan od razloga zašto je HV brzo napredovao, imale su kamere koje su uživo snimale Srpske položaje i koregirale art vatru
naravno nisu ni blizu moderne kao ova na tvojoj slici :D
karanana

#152 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by karanana »

kad skontas da je hrvatska samo iz dvije kasarne izvukla 150 tenkova i isto toliko transportera. ne vjerujem da je kroz nase ruke ukupno proslo 50 tenkova.
penkalaa

#153 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

karanana wrote:kad skontas da je hrvatska samo iz dvije kasarne izvukla 150 tenkova i isto toliko transportera. ne vjerujem da je kroz nase ruke ukupno proslo 50 tenkova.
pa prijatelju, da ste se ranije organizirali i naoružali mogli ste i vi iz Tuzle, Sarajeva i šta ja znam odakle još
također osvojiti pokoju vojarnu sa tenkovima i ostalim oružjem
ta vaša pasivnost dok se u Hrvatskoj ratuje mi nikada neće biti jasna, ona vas je koštala barem pola izgubljenih života Bošnjaka u Bosni
karanana

#154 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by karanana »

penkalaa wrote:
karanana wrote:kad skontas da je hrvatska samo iz dvije kasarne izvukla 150 tenkova i isto toliko transportera. ne vjerujem da je kroz nase ruke ukupno proslo 50 tenkova.
pa prijatelju, da ste se ranije organizirali i naoružali mogli ste i vi iz Tuzle, Sarajeva i šta ja znam odakle još
ta vaša pasivnost dok se u Hrvatskoj ratuje mi nikada neće biti jasna, ona vas je koštala barem pola izgubljenih života Bošnjaka u Bosni
situacija bas nije bila ista kada je u pitanju homogeniziranost stanovnistva u tim predjelima gdje ste vi opkolili te velike kasarne tipa varazdina i bjelovara. a da se kod nas moglo bolje i vise kada je u pitanju uzimanje oruzja u proljece 92 kada je rat pocinjao, slazem se. najbolji primjer je skladiste to-a u sarajevu koje je moglo citavu odbranu sarajeva naoruzati.
Tacticus

#155 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

joijo wrote:
Prekinuto je jer je Srbija rekla da ce poslati 4 mehanizovane divizije ako se ne prestane. Tada bi Ameri trebali bombarodavti Srbijanske trupe a onda je samo pitanje kako bi Rusija reagovala. Sjecam se da je tada ludi jelcin izvlacio atomske bombe iz hangara i nisanio ih na evropu pa je kasnije rekao da je to samo rutisnki pregled bio.
koje crne 4 mehanizovane divizije, to je cjelokupna srpsko-crnogorsko vojska preciznije preko 50 000 ljudi i ko bi onda cuvao kosovo i sandjak, a benzina nisu imali za 2-3 okloponomehanizovana bataljona
kada je naredio djelomicnu mobilizaciju u vezi ove izjave i javilo mu se nekoliko procenata ljudi
cak da je to milosevic uradio i imao goriva za njih, trebalo je onda provuci gore navedenu silu sa 400-500 tenkova, transportera, samohotki i nekoliko hiljada vozila kroz 7-8 kilometara sirok koridor kod brckog, pa sigurno bi i hrvatska reagovala i zajedno sa armijom bi drzali koridor pod kostatnom artiljeriskom vatrom (imali su povljniji polozaj i tesko bi ih srbi mogli kontrabaterirati) i to bi bio masakr

to je bio blef i koji je djelomicno uspio
Tacticus

#156 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

karanana wrote:
penkalaa wrote:
situacija bas nije bila ista kada je u pitanju homogeniziranost stanovnistva u tim predjelima gdje ste vi opkolili te velike kasarne tipa varazdina i bjelovara. a da se kod nas moglo bolje i vise kada je u pitanju uzimanje oruzja u proljece 92 kada je rat pocinjao, slazem se. najbolji primjer je skladiste to-a u sarajevu koje je moglo citavu odbranu sarajeva naoruzati.
mogli smo mi vise uraditi i to sam pisao na nekoj temi
pored faletica sa malo organizacije i prijevremenog razmisljanja, mogli smo zarobiti nauruzanje u kasarnama u zenici (oklopni bataljon), tuzli (mehanizovani bataljon) i tuzlanski aedrom (divizion samohotki i raketno-artiljeriski divizion PVO + dosta avionske municije), a takodjer doci do neke kolicine nauruzanja u fabrikama nauruzanja, npr. hvo je izvukao 4 tophaubice NORA iz BTM-a
Tacticus

#157 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

penkalaa wrote:
joijo wrote: Zato me zanima snaga HV u tom periodu.
7 i 4 gardijska su imale po c.a 20 tenkova i toliko oklopnih vozila
neznam koliko je imao HVO, ali ne puno
znači ukupno c.a. 50 tenkova i toliko OV
vec sam pomenuo jacinu gardiskih brigada, a u BiH je bila jedna mehanizovana i jedna motorizovana, uz neke manje samostalne jedinice specijalnih snaga i pjesadije + dodatne artiljeriske samostalne jedinice
i HVO je imao neke gardiske jedinice mada nisu po snazi i kvaliteti bile kao HV-a
penkalaa

#158 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

Tacticus wrote: mogli smo mi vise uraditi i to sam pisao na nekoj temi
pored faletica sa malo organizacije i prijevremenog razmisljanja, mogli smo zarobiti nauruzanje u kasarnama u zenici (oklopni bataljon), tuzli (mehanizovani bataljon) i tuzlanski aedrom (divizion samohotki i raketno-artiljeriski divizion PVO + dosta avionske municije), a takodjer doci do neke kolicine nauruzanja u fabrikama nauruzanja, npr. hvo je izvukao 4 tophaubice NORA iz BTM-a
nisam baš upućen pa te pitam
jeste li osvojili barem koju vojarnu a da nije odneseno oružje iz nje?
samo znam da je HVO osvojio vojarnu u Čapljini, gdje je uspio zarobiti 3-4 tenka i ostalo oružje
Tacticus

#159 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

penkalaa wrote:
Tacticus wrote: mogli smo mi vise uraditi i to sam pisao na nekoj temi
nisam baš upućen pa te pitam
jeste li osvojili barem koju vojarnu a da nije odneseno oružje iz nje?
samo znam da je HVO osvojio vojarnu u Čapljini, gdje je uspio zarobiti 3-4 tenka i ostalo oružje
zarobljena (dogovoreno) je kasarna marsal tito gdje je zarobljeno nesto srednje artiljerije (haubice 105 mm i 120 mm minobacaci), dogovoreno je napustanje zenicke kasarne gdje je jna izvukla 2 cete T-55 tenkova (20), a ostavili su jedan neispravan T-55 i desetak T-34 sto su bili rezervna ceta koja se trebala formirati u ratu
jedino je cjelokupno zarabljeno skladiste TO kod tuzle sa kojim se odbranila sjeveroistocna bosna
gore sam naveo sto se uz malo organizacije moglo uzeti, a sto nesposobno SAD vodstvo nije moglo odraditi + su veoma kasno i po meni veoma malo pokrenuli vojnu industriju
penkalaa

#160 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

Tacticus wrote: vec sam pomenuo jacinu gardiskih brigada, a u BiH je bila jedna mehanizovana i jedna motorizovana, uz neke manje samostalne jedinice specijalnih snaga i pjesadije + dodatne artiljeriske samostalne jedinice
i HVO je imao neke gardiske jedinice mada nisu po snazi i kvaliteti bile kao HV-a
bilo je tamo puno više od manjih spec snaga i gardijskih brigada
U operaciji maestral su sudjelovale 4, i 7. gardijska brigada HV-a, 1., 2. i 3. gardijska brigada HVO-a, 60. gardijsko-desantna bojna HVO-a, 1. Hrvatski gardijski zdrug, 22. diverzantski odred HVO-a i Specijalna postrojba MUP-a HR H-B, 264. izvidničko-diverzantska satnija HV-a, 72. bojna VP-a, Satnija taktičkih snajpera, 112., 113. i 141. brigada HV-a, 6., 7., 15., 126., 134. i 142. domobranska pukovnija HV-a, 10. topničko-raketni puk HVO-a, 14. i 20. topnički divizijun HV-a.
penkalaa

#161 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

Tacticus wrote: zarobljena (dogovoreno) je kasarna marsal tito gdje je zarobljeno nesto srednje artiljerije (haubice 105 mm i 120 mm minobacaci), dogovoreno je napustanje zenicke kasarne gdje je jna izvukla 2 cete T-55 tenkova (20), a ostavili su jedan neispravan T-55 i desetak T-34 sto su bili rezervna ceta koja se trebala formirati u ratu
jedino je cjelokupno zarabljeno skladiste TO kod tuzle sa kojim se odbranila sjeveroistocna bosna
gore sam naveo sto se uz malo organizacije moglo uzeti, a sto nesposobno SAD vodstvo nije moglo odraditi + su veoma kasno i po meni veoma malo pokrenuli vojnu industriju
stvarno loše, s obzirom na količinu razbacanih vojnih objekata jna širom BiH
a šta reči, s obzirom na lošu pripremljenost i manjak oružja
dobro ste i prošli, srečom nisu Srbi neki vojnici samo rokaju iz daljine :D
Tacticus

#162 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

penkalaa wrote:
Tacticus wrote: vec sam pomenuo jacinu gardiskih brigada, a u BiH je bila jedna mehanizovana i jedna motorizovana, uz neke manje samostalne jedinice specijalnih snaga i pjesadije + dodatne artiljeriske samostalne jedinice
bilo je tamo puno više od manjih spec snaga i gardijskih brigada
U operaciji maestral su sudjelovale 4, i 7. gardijska brigada HV-a, 1., 2. i 3. gardijska brigada HVO-a, 60. gardijsko-desantna bojna HVO-a, 1. Hrvatski gardijski zdrug, 22. diverzantski odred HVO-a i Specijalna postrojba MUP-a HR H-B, 264. izvidničko-diverzantska satnija HV-a, 72. bojna VP-a, Satnija taktičkih snajpera, 112., 113. i 141. brigada HV-a, 6., 7., 15., 126., 134. i 142. domobranska pukovnija HV-a, 10. topničko-raketni puk HVO-a, 14. i 20. topnički divizijun HV-a.
tacno, ali samo je cini mi se jedna ili dvije brigade bile u punom sastavu, dok su od ostalih ucetovali samo djelovi
za artiljeriju sam vec fino naveo
a jedinice HVO-a nisam brojao jer oni "nisu" HV-a
Tacticus

#163 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

penkalaa wrote:
Tacticus wrote: zarobljena (dogovoreno) je kasarna marsal tito gdje je zarobljeno nesto srednje artiljerije (haubice 105 mm i 120 mm minobacaci), dogovoreno je napustanje zenicke kasarne gdje je jna izvukla 2 cete T-55 tenkova (20), a ostavili su jedan neispravan T-55 i desetak T-34 sto su bili rezervna ceta koja se trebala formirati u ratu
ne samo lose vodstvo

nebi se slozio neke jedinice su se odlicno borile i u situacijama kada smo ih nadjacali u ljudstvu i barem parirali u oruziju
Tacticus

#164 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

skonto wrote:
zemo_online wrote:naravno.
imas jos jednu malo poznatu stvar,a to je da hrvatska nikad nije javno objavila da je u ratu sa srbijom ,nikad nije objavila ratno stanje,vec je nakon nato bombardovanja 1999. zatrazila odstetu od srbije za rat,a trubili su svaki dan kako je srbija agresor.
Na Vikileaksu objavljena su pisma koja je Tuđman uputio američkom predsjedniku Bushu i izaslaniku UN-a Cyrus R.Vanceu, u kojima poziva međunarodnu zajednicu da zaustavi velikosrpsku agesiju na prostoru BiH.Važno je napomenuti da su spomenuta pisma upućena 14.04.1992.g., odnosno na samom početku rata u BiH

Cijeli tekst ovdje....http://wikileaks.org/cable/1992/04/92ZAGREB558.html#
http://wikileaks.org/cable/1992/04/92ZAGREB557.html#
tada mu je bilo najvaznije da BiH nepadne jer da je pala mogao se komotno za sve vjeke oprostiti od 1/3 hrvatske teritorije koju bi tesko mogla kompenzirati zapadna hercegovina i de fakto, a kasnije bi i de jure nastala velika srbija

cim je malo konsoldovao hrvatsku odmah se pokazao njegov amonizitet prema BiH
juzna_strana

#165 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by juzna_strana »

Tacticus wrote:
penkalaa wrote:
ne samo lose vodstvo

nebi se slozio neke jedinice su se odlicno borile i u situacijama kada smo ih nadjacali u ljudstvu i barem parirali u oruziju
Tacticus ne zamjeri sto ovako 'upadam',mozes li molim te samo reci na kojem dijelu ratista
su bile agresorske snage koje si pomenuo ?
svemirska_vjeverica

#166 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by svemirska_vjeverica »

joijo wrote:Zanima me par stvari u vezi napredovanja prema Banja Luci i preuzimanja Kupresa, Kljuca itd. 1995. godine. Temu otvaram posto mi par stvari nije jasno.

Pogledao sam par stranih dokumentaraca. Strane medije su dakle tvrdile da su Hrvatske mehanizovane jedinice i Bosanske pjesadijske jedinice skupa napredovale. To se i jasno vidi iz filmova. Isto stranci govore kako RH nije bas zelijela da dozvoli snadbijevanje ARBIH teskim oklopnim naoruzanjem te je se ARBIH morala oko oklopa snalaziti na taj nacin sto je ga od VRS zarobljavala. To tvrde recimo u ovom filmu:

Mora se priznati znaci da je HV ipak dala veliki doprinos ali strane medije su prenosile kako je Americki pritisak bio taj koji je sklopio taj pakt a ne neka ljubav.

Ono sto mene zanima su neki fakticki podatci o broju tenkova koje je HV koristila, broju topova, oklopnih vozila. Sa filmova se vidi da su zaista bili dobro naoruzani ali bih zelio da znam recimo koliko tenkova Hrvatskih je ukupno ucestvovalo.
Moj otac je bio oficir. ARBiH je skoro pa sama oslobodila Kupres. HVO je "zauzeo" kupres nakon sto ga je ARBiH oslobodila.
Tacticus

#167 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

juzna_strana wrote:
Tacticus wrote:
penkalaa wrote: stvarno loše, s obzirom na količinu razbacanih vojnih objekata jna širom BiH
ne samo lose vodstvo

Tacticus ne zamjeri sto ovako 'upadam',mozes li molim te samo reci na kojem dijelu ratista
su bile agresorske snage koje si pomenuo ?
na mjevici '94 kodcini mi se visa tj. gdje je bio tv-komunikaciski toranj, igmanu, bjelasnici, treskavici, tokom sarajevske operacije (ilijaska brigada), kod glamoca, sada nemogu da se sjetim mjesta u blizini ozrena u lukavackoj opstini gdje smo dugo drzali pod opsadom jednu jedinicu i na kraju su uspjeli izvrsiti prodor, prvi put kod vozuce, ...
juzna_strana

#168 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by juzna_strana »

@Tacticus
Hvala na odgovoru druze.
Znam da je bilo takvih slucajeva oko Kljuca 1995-e godine,tada su mi poginula dvojica poznanika,
bili su pripadnici Mup-a Sarajevo.
Mada generalno mislim da su vojnici vrs-a bili 'tanki',vise je to bila nadmoc tehnike i kom.kadra.
Tacticus

#169 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Tacticus »

juzna_strana wrote:@Tacticus
Hvala na odgovoru druze.
Znam da je bilo takvih slucajeva oko Kljuca 1995-e godine,tada su mi poginula dvojica poznanika,
bili su pripadnici Mup-a Sarajevo.
Mada generalno mislim da su vojnici vrs-a bili 'tanki',vise je to bila nadmoc tehnike i kom.kadra.
vrs je imala najveci broj jedinica koji su u osnovi bili domobrani tj. lokalno stanovnistvo koje je branilo linije u blizini svojih naselja i koje je bilo losije nauruzano (prema srpskim ne nasim standardima), obuceno i opremljeno i njihov glavni zadatak je bio cuvanje linije, a te jedinice su pretezno sacinjavali mladici do 21 godine i srednjovjecni muskarci od 35-40 godina
drugi i manji dio su bile visoko mobilne, veoma dobro nauruzane, obucene i opremljene jedinice, koje su se prvenstveno koristile u pocetku u napadu, a kasnije kao rezerva koju su ubacivali na ugrozena podrucija gdje su onda vrsili protiv napade ili aktivnu odbranu, takve su ti bili npr. 1 oklopna brigada, 17 krajiska, neki (neznam broj) samostalni puk u sarajevskom korpusu, drinski vukovi, ...
problem je kod njih nastao kada su se te jedinice dobro istrosile, sto gubitkom ljudstva (koji nisu mogli nadoknaditi) i tehnike (koju su vecim djelom mogli nadoknaditi) pa nisu mogli vise adekvatno reagovati kada bi bilo aktovno vise linija od jednom, a i zbog toga su kasnije dolazile jedinice "dobrovoljaca" is srbije, tipa arkanovic, srpska garda, ali do '95 i njih je bilo sve manje

a to se najbolje vidjelo kada je bila banja luka u opasnosti kako nisu mogli reagovati na zdruzenu ofanzivu 2 i 3 korpusa na ozrenu

po meni ostaje zal ne toliko za banja lukom koju je bilo moguce, ali i veoma tesko osvojiti kako vojnicki tako i politicki, ali za ne osvajanjem prjedora, bosanskog novog i doboja sto se moglo uraditi u roku od maksimalno 15 dana nastavka ofanzive i za to kao za mnoge stvari krivim apsolutno nesposobno i korumpirano nase vodstvo
revolver amidza

#170 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by revolver amidza »

joijo wrote:Znam da nema vise superiornosti. Ali me zivo interesira koliko je tenkova HV imala u BiH i koliko drugih oklopnih vozila te koliko raketobacaca. Dali postoje neke knjige gdje je to zabiljezeno? Jer evo gledam na google maps malo podrucije oko Tuzle; nalaze se ogromni prostori u RS-u gdje su samo sume; livade sa tu i tamo neko selo. A ako znamo kako je HV i ARBIH brzo osvojila Kupres, Jajce, Sanski Most, Kljuc, Duvno, Drvar, Mrkonjic Grad i izgasila svjetlo u Banja Luci onda to zaista znaci da nadmoc u ljudstvu zajedno sa jakim oklopom moze sjebati istocni dio RS-a kako hoces posto im je logistika preko Brckog i Posavskog koridora ravna nuli.

Zato me zanima snaga HV u tom periodu.
a jebo ga ti jarane!
ti nasloviš temu na armiji bih i onda nas drkaš koliko je nojnfra imao oklopa?
kada? 92. ili 95. nije to isto ni približno.
te informacije potraži na nekom hrvatskom sajtu, lično sam bio zng-u hrvatske u vrijeme domovinskog rata,od jula 91 do do maja 92. na osiječkom ratištu, jna je za nas tada bila sila ali nakon vukovara, u decembru 92, su nas dobro za onu stvar povukli na istočnoj tenji,..ulavnom gomila četnika i guštera koji su nagulili nazad nakon što ni uz podršku teške artiljerije nisu ni metra napredovali,mi smo imali podršku haubica naših (mislim na zng) 122 mm,koji su im pizde razbucali samo tako! :thumbup:, oklopa smo imali jako malo.
sve u svemu nema veze mnogo sa naslovom teme,de se malo preciziraj, kupres je bio u novembru 94 a ključ u septembru 95, tih godinu dana je velika razllika,..mogao si onda dodati armija bih pred skender vakufom,na ozrenu itd
penkalaa

#171 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

skonto wrote: Hočeš reći da je HV i ovo zarobio od JNA?
U sastav HRZ-a ulaze borbeni avioni MiG-21bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V te transportni helikopteri Mi-8/Mi-17.
30 zrakoplova i helikoptera je sudjelovalo u Oluji.

Najjači su Srbi kad kažu da su Rusi njihovi saveznici,a 90% naoružanja HV kupljenog pod embargom je rusko naoružanje.
Ili neki na ovom forumu kad postavljaju pitanje da li je HV jača te 1995 ili danas.
Valjda je prvašičima jasno da je HV danas dio NATO saveza,a svaki napad na bilo koju članicu saveza je napad na cijeli NATO.
Tko bi napao Hrvatsku 1991 da je bila dio NATO saveza?
diskutirali smo o tenkovima a ne o avionima i helikopterima 8-)
i avioni nisu uvezeni iz Rusije nego iz Ukrajine :D
penkalaa

#172 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

svemirska_vjeverica wrote: Moj otac je bio oficir. ARBiH je skoro pa sama oslobodila Kupres. HVO je "zauzeo" kupres nakon sto ga je ARBiH oslobodila.
imam i ja poznanike koji su među prvim ušli u grad
i nikakve armijce nisu sreli, osim par zalutalih čeda
može biti da je neka izvidnica došla blizu grada i to poistovječuju sa oslobođenjem i stavljanjem pod kontrolu grada :lol:
penkalaa

#173 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

Tacticus wrote: a to se najbolje vidjelo kada je bila banja luka u opasnosti kako nisu mogli reagovati na zdruzenu ofanzivu 2 i 3 korpusa na ozrenu
pa branjenje Ozrena je čista ludost od strane Srba
planina okružena sa tri strane Bošnjacima sa izrazito dugim linijama obrane
i to na brdskom i šumovitom terenu gdje ipak više dolazi do izražaja pješaštvo a ne tehnika
Tacticus wrote: po meni ostaje zal ne toliko za banja lukom koju je bilo moguce, ali i veoma tesko osvojiti kako vojnicki tako i politicki, ali za ne osvajanjem prjedora, bosanskog novog i doboja sto se moglo uraditi u roku od maksimalno 15 dana nastavka ofanzive i za to kao za mnoge stvari krivim apsolutno nesposobno i korumpirano nase vodstvo
nemaš šta žaliti, da se je nastavilo poginulo bi stotine vojnika sa jedne i druge strane
a danas bi bilo tako i tako u republici Srpskoj
karanana

#174 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by karanana »

penkalaa wrote:
svemirska_vjeverica wrote: Moj otac je bio oficir. ARBiH je skoro pa sama oslobodila Kupres. HVO je "zauzeo" kupres nakon sto ga je ARBiH oslobodila.
imam i ja poznanike koji su među prvim ušli u grad
i nikakve armijce nisu sreli, osim par zalutalih čeda
može biti da je neka izvidnica došla blizu grada i to poistovječuju sa oslobođenjem i stavljanjem pod kontrolu grada :lol:
Ko je izbio na kupreska vrata? Cesto se govorilo da onaj ko drzi njih drzi i kupres. A neko ko je samo jednom tamo bio i vidio znat ce da je to istina.
penkalaa

#175 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by penkalaa »

karanana wrote: Ko je izbio na kupreska vrata? Cesto se govorilo da onaj ko drzi njih drzi i kupres. A neko ko je samo jednom tamo bio i vidio znat ce da je to istina.
ma daj, to su isto priče tko drži brda oko Sarajeva drži i Sarajevo
pa smo vidjeli da to baš i nije tako
kada je HVO izbio u područje zlosela i zaprjetio okruženjem Kupresa
Kupres je pao i to skoro bez borbe, a ne zbog toga što se je na brdu iznad Kupresa pojavila armija BiH
to je bila prva zajednička akcija, i to uspješna
i ne bacajte mrlju na nju svakakvim svojatanjem i omaložavanjem drugih
Post Reply