Magistri prije Bolonje

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#151 Re: Magistri prije Bolonje

Post by Chmoljo »

kao i uvijek, čini mi se da je veći problem što je neko lakše došao do neke titule, nego suština same odluke :D

znam za slučaj momka koji je kod nas završio poljoprivredu po starom i u Hrvatskoj je bio kandidat za doktorske studije po bolonji. iskreno, ne znam je li morao nešto stepenovati, ali znam da je bukvalno preskočio tu jednu stepenicu. ljudi mi se smijali i govorili, ne može to ba :D

ova odluka je problematična jer dolazi jako kasno.

problematična i jer je univerzitet još užasno fragmentiran, pa se problemi neće moći grupno rješavati, nego od slučaja, do slučaja. ako se budu rješavali.

ovdje mi je najviše žao raje koja je završila po starom, pa onda godinu po bolonji. bačene pare, jer kako rekoh, odluka je došla kasno. za njih se iskreno nadam da će im biti vraćen novac.

a ove neke zabrinutosti zbog devalvacije magistarskih i doktorskih titula... licemjerstvo na kvadrat.

grob te jebo, obrazovanje DECENIJAMA tone, zbog nebrige, rasparčanosti, strančarenja, nezainteresovanosti, hiperprodukcija na d.j.l. univerzitetima... i sad kao ova odluka problem i ona izaziva hiperprodukciju.

:lol:

grohotom se smijem.
jao_situacije

#152 Re: Magistri prije Bolonje

Post by jao_situacije »

Chmoljo wrote:kao i uvijek, čini mi se da je veći problem što je neko lakše došao do neke titule, nego suština same odluke :D

znam za slučaj momka koji je kod nas završio poljoprivredu po starom i u Hrvatskoj je bio kandidat za doktorske studije po bolonji. iskreno, ne znam je li morao nešto stepenovati, ali znam da je bukvalno preskočio tu jednu stepenicu. ljudi mi se smijali i govorili, ne može to ba :D

problematična i jer je univerzitet još užasno fragmentiran, pa se problemi neće moći grupno rješavati, nego od slučaja, do slučaja. ako se budu rješavali.

ovdje mi je najviše žao raje koja je završila po starom, pa onda godinu po bolonji. bačene pare, jer kako rekoh, odluka je došla kasno. za njih se iskreno nadam da će im biti vraćen novac.

a ove neke zabrinutosti zbog devalvacije magistarskih i doktorskih titula... licemjerstvo na kvadrat.

grob te jebo, obrazovanje DECENIJAMA tone, zbog nebrige, rasparčanosti, strančarenja, nezainteresovanosti, hiperprodukcija na d.j.l. univerzitetima... i sad kao ova odluka problem i ona izaziva hiperprodukciju.

grohotom se smijem.
znaš šta je najbolje od svega
neće od ovoga biti ništa, malo sam se raspitao
ovo je zaključak sa sjednice senata na kojoj nisu bili dekani fakulteta, evo već se rektor oglasio i rekao da ovo nije dobro
a zaključak je da se senat slaže da se o ovome otvori rasprava pa kad to završe onda ide zaključak senata pa odluka, pa onda ministarstvo daje prijedlog vladi ks itd. do izmjene zakona o visokom obrazovanju

a imam neki čudan osjećaj da nekom ultra glupom rodjaku ministra treba diploma da se neđe ubaci i onda idu ovim putem
čisto sumnjam da su se slučajno sad sjetili ovo uraditi
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#153 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

Bosanski_kralj wrote:
mirsek wrote: Sta je onda diplomirani ekonomista po starom programu koji je isao jos jednu godinu na magistarski studij isto po starom programu ?
On po tvom nije magistar nauka nego magistar struke kao i bolonjci ili ?
Prije si imao 4 + 2 + 3 (znači diplomski + magistarski + doktorski studij)

Sad po bolonji imaš 3 +2 + 3 ili 4 + 1+ 3 ( I ciklus + II ciklus + III ciklus)

Problem je što se sad ovom odlukom hoće da izjednači predbolonjac sa 4 godine osnovnog studija sa magistrom struke od 5 godina. To nikako nema logike.
Nije tacno sada po Bolonji imas 3 (bachelor) + 2 (master/magistar struke) + 2 (magistar nauka) + 3 (doktor nauka). Dakle privih 3+2 je dodiplomski studij.....zatim 2 godine postdiplomski......i na kraju 3 godine za doktorat

Po starom sistemu 4 + 2 + 3
Bosanski_kralj

#154 Re: Magistri prije Bolonje

Post by Bosanski_kralj »

hrasno38 wrote:
Bosanski_kralj wrote:
mirsek wrote: Sta je onda diplomirani ekonomista po starom programu koji je isao jos jednu godinu na magistarski studij isto po starom programu ?
On po tvom nije magistar nauka nego magistar struke kao i bolonjci ili ?
Prije si imao 4 + 2 + 3 (znači diplomski + magistarski + doktorski studij)

Sad po bolonji imaš 3 +2 + 3 ili 4 + 1+ 3 ( I ciklus + II ciklus + III ciklus)

Problem je što se sad ovom odlukom hoće da izjednači predbolonjac sa 4 godine osnovnog studija sa magistrom struke od 5 godina. To nikako nema logike.
Nije tacno sada po Bolonji imas 3 (bachelor) + 2 (master/magistar struke) + 2 (magistar nauka) + 3 (doktor nauka)

Nije bolan tako. U mene kolegica završila po bolonji 4 godine pa upistala master 1 godinu i sad ide doktorski studij 3 godine.
soul_assassin

#155 Re: Magistri prije Bolonje

Post by soul_assassin »

Zašto sada ne bi moglo da mi koji smo završili četiri godine Bolonje, da nam priznaju jednu godinu za master studiji, koji je inače dvije godine po pravoj Bolonji?
dragan.s

#156 Re: Magistri prije Bolonje

Post by dragan.s »

hrasno38 wrote:
Nije tacno sada po Bolonji imas 3 (bachelor) + 2 (master/magistar struke) + 2 (magistar nauka) + 3 (doktor nauka). Dakle privih 3+2 je dodiplomski studij.....zatim 2 godine postdiplomski......i na kraju 3 godine za doktorat

Po starom sistemu je zapravo bilo 4 (ili 5) + 2. S tim da magistarske nije mogao svako upisati već samo ako si imao prosjek 8 i veći ili 2 godine rada u struci. Nakon odslušane 2 godine si mogao prijaviti temu i raditi magistarski.
Tako je bilo barem kad sam ja diplomirao, krajem 80-tih. Koliko znam nije bilo zasebnih doktorskih studija, ali su bili vrlo strogi uslovi ko može prijaviti doktorsku tezu. Morao si imati određen broj objavljenih naučnih radove u oblasti u kojoj doktoriraš i sam doktorat se radio dosta dugo.
Doduše, bilo je razlike među univerzitetima oko ovih uslova.
I da, magistarske studije, izrada magistarskog rada i doktorat nisu spadali u pravo na školovanje što znači da nisu bili besplatni.
hrasno38

#157 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:Nije tacno sada po Bolonji imas 3 (bachelor) + 2 (master/magistar struke) + 2 (magistar nauka) + 3 (doktor nauka)

Bosanski_kralj wrote:Nije bolan tako. U mene kolegica završila po bolonji 4 godine pa upistala master 1 godinu i sad ide doktorski studij 3 godine.
Po Bolonji mozes zavrsiti ili 3 ili 5 a 4 koliko ja znam nema. Sa 3 si batchelor a sa 5 si master a sa 4 si i dalje samo Batchelor. Jebem li ga jebo ih Bolonja zakomplikovali su zivot svima. Ako se stvarno sa 5 godina dobije zvanje magistra koje je ekvivalentno magistrima koji su to zvanje dobili na postdiplomskim studijima i uz uplatu od 6000 KM to ce biti strasno nepravedno i svi ti magistri treba da tuze drzavu da im vrati razliku para. Isto tako su na drugoj strani na gubitku studenti koji su za razliku od starih koji su zvanje diplomirani sticali nakon 4 godine to zvanje danas dobijali nakon 5 godina. Tesko je tu biti pametan a da ne govorim tek o ljudima koji su prije rata zavrsili vise skole....oni su tek nigdje!!!!
hrasno38

#158 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

soul_assassin wrote:Zašto sada ne bi moglo da mi koji smo završili četiri godine Bolonje, da nam priznaju jednu godinu za master studiji, koji je inače dvije godine po pravoj Bolonji?
Da recimo bilo bi posteno da se u tih 5 godina zadnja godina racuna u postdiplomski studij za dobijanje titule magistra nauka i onda bi to bilo izjedanceno sa starim studentima tj. za dobijanje magistra bi i jednima i drugima trebalo 6 godina. Ali isto tako bilo je i fakulteta koji su prije trajali 5 godina (medicina) a sad stvarno ne znam je li i ona 3+2?
hrasno38

#159 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

dragan.s wrote:
hrasno38 wrote:

Po starom sistemu je zapravo bilo 4 (ili 5) + 2. S tim da magistarske nije mogao svako upisati već samo ako si imao prosjek 8 i veći ili 2 godine rada u struci. Nakon odslušane 2 godine si mogao prijaviti temu i raditi magistarski.
Tako je bilo barem kad sam ja diplomirao, krajem 80-tih. Koliko znam nije bilo zasebnih doktorskih studija, ali su bili vrlo strogi uslovi ko može prijaviti doktorsku tezu. Morao si imati određen broj objavljenih naučnih radove u oblasti u kojoj doktoriraš i sam doktorat se radio dosta dugo.
Doduše, bilo je razlike među univerzitetima oko ovih uslova.
I da, magistarske studije, izrada magistarskog rada i doktorat nisu spadali u pravo na školovanje što znači da nisu bili besplatni.
Da tako je bilo jer sam i ja iz tog vakta i za doktorat si bas morao objaviti bruku radova ali ne u drzavi nego van nje. I danas nisu besplatni magistarski koji je mislim oko 6000 KM i doktorat koji dodje oko 20.000 KM.
dragan.s

#160 Re: Magistri prije Bolonje

Post by dragan.s »

Chmoljo wrote:kao i uvijek, čini mi se da je veći problem što je neko lakše došao do neke titule, nego suština same odluke :D

grohotom se smijem.
Hrvatska je prije početka Bolonje lijepo rekla da su svi koji su završili po starom 4 ili 5 godina (čuveni VII/1 iz bivše države) automatski masteri i tu je stavila tačku. Zato je taj momak lijepo validirao diplomu polj.fakulteta i dobio zvanje mastera. Sa tim zvanjem je onda mogao upisati doktorske kao i ostali masteri.
U Srbiji su pokušali da to izdejstvuju, ali Univerzitet nije dao.
Ovo što je uradila Hrvatska smo i mi trebali uraditi u startu i problema ne bi bilo. One koji su završili po starom 4 ili 5 godina prevesti u mastere, a one sa višom u bachelor-e i svi mirni. Ukinuti stari sistem studija i ne praviti više zavrzlame. Ovako niko više ne zna ko je šta i šta može da radi.
Nikad više zvanja i titula, a nikad manje znanja.
sabanss

#161 Re: Magistri prije Bolonje

Post by sabanss »

Mislim da se vecina usaglasila da bolonjski "magistri" nisu magistri vec masteri i da se ne moze ni 3+2 ni 4+1 ekvivelantirati sa titulom magistra. Ovo smo mi onako ofrlje preveli i uvalili se u gluposti i ovakve prepirke...

Meni je zanimljiv jedan detalj... Naime na ovom linku ETF Sarajevo poziva na ekvivalenciju:

http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/Od ... zvanja.pdf

I priznaje starim dipl. el. ing. 270 ECTS te ih poziva da poloze jos par predmeta i dodju do cifre od 300 ECTS. Naravno, ovo se placa i to ne malo...

Mene zanima zasto idemo do cifre od 300 ECTS kad je i 270 dovoljno u 99% zemalja za mastera? Kako ce reagovati ovi koji su ekvivalentirali diplome nakon odluke senata?

Zasto je raji vazno da bude master? Ici ce svi na doktorski studij?
Last edited by sabanss on 04/06/2016 18:48, edited 1 time in total.
smart

#162 Re: Magistri prije Bolonje

Post by smart »

Stari sistem obrazovanja više ne postoji godinama.Nije problem u zvanju za diplomirane je svejedno da li iza imena stoji dipl.nečega ili mag.nečega.ali je to bitno za mag.po bolonji da se zna za koje su poslove kvalifikovani oni a za koje bachelori.
Last edited by smart on 04/06/2016 18:38, edited 1 time in total.
sabanss

#163 Re: Magistri prije Bolonje

Post by sabanss »

Pa vidis to i jeste najveci problem.

Meni moj fakultet priznaje 270 bodova ako sam dipl.el.ing, kako moze sadasnji bachelor sa tri godine biti ekvivalentan? Nastranu da niti jedan niti drugi nisu sposobni nizasta ako cemo iskreno.
dragan.s

#164 Re: Magistri prije Bolonje

Post by dragan.s »

smart wrote:Stari sistem obrazovanja više ne postoji godinama.Nije problem u zvanju za diplomirane je svejedno da li iza imena stoji dipl.nečega ili mag.nečega.ali je to bitno za mag.po bolonji da se zna za koje su poslove kvalifikovani oni a za koje bachelori.bachelor sigurno nije kvalifikovan za poslove mag.struke.dok jest za poslove diplomiranog .
Po starom sistemu su postojale više škole koje su trajale 2 ili 2 i po godine. Na kraju se nije radio nikakav rad i dobijali su titulu ing. (za tehničke fakultete). Bachelori su po meni najsličniji njima.
Za dipl. ing. se išlo 4 ili 5 godina i radio se diplomski rad. I sad je bachelor sa 3 godine jednak njemu?
smart

#165 Re: Magistri prije Bolonje

Post by smart »

Postojale su Všs(visa.medicinska)3 g.i radili su zavrsni rad.a sada imamo bachelora na fakultetu zdravstvenih studija 180etc koji ne rade zavrsni rad. Da li su ova dva ista ?jesu.znaci všs=vss bachelor.
ultima_palabra

#166 Re: Magistri prije Bolonje

Post by ultima_palabra »

Ne bih rekao da UNSA moze jednostrano ovo uraditi... mora se to na visem nivou rjesavati.

Onda su tu i potencijalne tuzbe.
smart

#167 Re: Magistri prije Bolonje

Post by smart »

Obzirom da je obrazovanje u nadležnosti kantona to ce se rješavati od kantona do kantona.Ovim uskladjivanjem omoguciti ce se da poslove koje trenutno obavljaju dipl.u buducnosti ce moći obavljti samo mag.struke a ne bachelori.
mirza_15

#168 Re: Magistri prije Bolonje

Post by mirza_15 »

grohotom se smijem.

Od rijeci do rijeci.
mirsek

#169 Re: Magistri prije Bolonje

Post by mirsek »

dragan.s wrote:
smart wrote:Stari sistem obrazovanja više ne postoji godinama.Nije problem u zvanju za diplomirane je svejedno da li iza imena stoji dipl.nečega ili mag.nečega.ali je to bitno za mag.po bolonji da se zna za koje su poslove kvalifikovani oni a za koje bachelori.bachelor sigurno nije kvalifikovan za poslove mag.struke.dok jest za poslove diplomiranog .
Po starom sistemu su postojale više škole koje su trajale 2 ili 2 i po godine. Na kraju se nije radio nikakav rad i dobijali su titulu ing. (za tehničke fakultete). Bachelori su po meni najsličniji njima.
Za dipl. ing. se išlo 4 ili 5 godina i radio se diplomski rad. I sad je bachelor sa 3 godine jednak njemu?
Ne slazem se.
Evo kod mene na Ekonomiji po starom programu poslovna skola ili VI stepen je trajala 2 godine i imala je duplo manje predmeta od VII stepena koji je trajao 4 godine. Na poslovnoj skoli nisi imao neke od najtezih predmeta na fakultetu.
Od 4-5 najtezih predmeta sa VII stepena mislim da su imali samo obicno racunovodstvo. Statistiku, fin.racunovodstvo i matematske metode a mislim cak i poslovno pravo nisu imali ali jesu morali braniti zavrsni rad.
Kod bolonjaca je isti broj predmeta ako ne i vise kao na VII stepenu po starom programu plus mi na starom programu smo imali 4 roka za polaganje ispita( nekad i peti socijalni u oktobru ako izmolimo ) znaci ukupno 7-8 termina dok bolonjci imaju zimski i ljetni rok plus popravni poslije ljetne skole (koji se placa 100 KM po ispitu) tj. 4-5 termina.
I mi po starom programu smo imali parcijale kao i bolonjci, zavisno od predmeta i profesora tako da smo i tu isti.
Bolonjci su imali vise seminarskih radova koje su morali da urade za razliku od nas po starom programu
Bolonjci su sve ispite morali da ispolazu u 3 godine plus NISU IMALI IZBORA koje ce nastavni plan da izaberu.
Po meni oni samo zbog zadnje stavke MORAJU biti isto tretirani kao i mi po starom programu a ako im je program bio laksi ili jednostavniji neka senat, univerzitet ili ko god da je odgovoran neka podnesu kolektivne ostavke zbog sranja kojeg su napravili.
Last edited by mirsek on 04/06/2016 19:33, edited 3 times in total.
elSaik

#170 Re: Magistri prije Bolonje

Post by elSaik »

Po "Bolonji" sam BA sa 4 godine studija na Pravu, 51 upisanom ocjenom, parcijale su postojale na nekim predmetima, testovi i kvizovi (?) ni na jednom. Dio starih predmeta su izbaceni, dio je postao jednosemestralan, a vecina pretvorena u 2. Isti profesori, isti udzbenici, isto gradivo. Sad bi neko ko je odlusao i polozio istu materiju i u istom periodu trebao biti MA, zato sto je zavrsio ranije? Ne bih se slozio da je posteno i smisleno, ali svakako vjerujem da od toga nema nista. :D
hrasno38

#171 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

dragan.s wrote:
Nisu dobojali titule inzinjera nego pogonskog inzinjera sa zavrsene koliko se sjecam recimo 3 godine vise PTT a sa 4 je bio diplomirani inzinjer. Da i meni je nekako logicno da Batchelor bude jedank pogonskom inzinjeru sa visom skolom a nikako dip.ing. To je zato sto kod nas neke stvari vezano za Bolanju pa tako i titulisanje nisu nikada i nikome objsanjene kako treba pa su batchelore sa ETF-a tretirali i primali kao diplomiranje izninjere elektrotehnicke sto je van svake pameti. Isto tako ovo sto se danas zove master ne moze ni u mislima biti isto kao magistar nauka jer to je fakticki jos jedna diploma koja se jako skupo placa.
Bosanski_kralj

#172 Re: Magistri prije Bolonje

Post by Bosanski_kralj »

hrasno38 wrote:
hrasno38 wrote:Nije tacno sada po Bolonji imas 3 (bachelor) + 2 (master/magistar struke) + 2 (magistar nauka) + 3 (doktor nauka)

Bosanski_kralj wrote:Nije bolan tako. U mene kolegica završila po bolonji 4 godine pa upistala master 1 godinu i sad ide doktorski studij 3 godine.
Po Bolonji mozes zavrsiti ili 3 ili 5 a 4 koliko ja znam nema. Sa 3 si batchelor a sa 5 si master a sa 4 si i dalje samo Batchelor. Jebem li ga jebo ih Bolonja zakomplikovali su zivot svima. Ako se stvarno sa 5 godina dobije zvanje magistra koje je ekvivalentno magistrima koji su to zvanje dobili na postdiplomskim studijima i uz uplatu od 6000 KM to ce biti strasno nepravedno i svi ti magistri treba da tuze drzavu da im vrati razliku para. Isto tako su na drugoj strani na gubitku studenti koji su za razliku od starih koji su zvanje diplomirani sticali nakon 4 godine to zvanje danas dobijali nakon 5 godina. Tesko je tu biti pametan a da ne govorim tek o ljudima koji su prije rata zavrsili vise skole....oni su tek nigdje!!!!
Pravo je po bolonji, isto kao i ranije, 4 godine. To je tako na svim univerzitatima u BiH, a i u okruženju. Nakon toga ko želi ići master ide jednu godinu.
Svi se moramo složiti da magistar nauka i magistar po bolonji nisu isti niti mogu biti, ali niko ne može tvrditi da neko ko je išao 4 godine prije i sad po bolonji nemaju isti stepen zvanja i da nisu učili isto gradivo.
Last edited by Bosanski_kralj on 04/06/2016 19:21, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#173 Re: Magistri prije Bolonje

Post by Chmoljo »

dragan.s wrote: Hrvatska je prije početka Bolonje lijepo rekla da su svi koji su završili po starom 4 ili 5 godina (čuveni VII/1 iz bivše države) automatski masteri i tu je stavila tačku. Zato je taj momak lijepo validirao diplomu polj.fakulteta i dobio zvanje mastera. Sa tim zvanjem je onda mogao upisati doktorske kao i ostali masteri.
Ovo što je uradila Hrvatska smo i mi trebali uraditi u startu i problema ne bi bilo. One koji su završili po starom 4 ili 5 godina prevesti u mastere, a one sa višom u bachelor-e i svi mirni. Ukinuti stari sistem studija i ne praviti više zavrzlame. Ovako niko više ne zna ko je šta i šta može da radi.
tačno tako.

ali kako se ovdje sve stihijski radi, onda posljedice budu užasne.

na kraju krajeva, već imamo polupismene magistre odnosno mastere. zar je problem ako i doktori budu polupismeni?
smart

#174 Re: Magistri prije Bolonje

Post by smart »

Pa zašto tuzbe.upisali su master studiji dobili zvanje mag.struke.sada mogu upisati doktorski studiji.
hrasno38

#175 Re: Magistri prije Bolonje

Post by hrasno38 »

Chmoljo wrote:
dragan.s wrote: Hrvatska je prije početka Bolonje lijepo rekla da su svi koji su završili po starom 4 ili 5 godina (čuveni VII/1 iz bivše države) automatski masteri i tu je stavila tačku. Zato je taj momak lijepo validirao diplomu polj.fakulteta i dobio zvanje mastera. Sa tim zvanjem je onda mogao upisati doktorske kao i ostali masteri.
tačno tako.
ali kako se ovdje sve stihijski radi, onda posljedice budu užasne.
na kraju krajeva, već imamo polupismene magistre odnosno mastere. zar je problem ako i doktori budu polupismeni?
Pa za Sefkiju Cekica je dokazano da je plagiro knjigu kolege iz Hravtske i na osnovu toga dobio doktorat pa nista. Ovdje je doktorat oko 20.000 uplatis i meni se cini da se tu sva prica zavrsava jer takvi tokmaci su dobili titule da me ponekad pocinje biti strah od takvih ljudi jer oni ce sasvim sigurno o necemu bitnom odlucivati.
Post Reply