Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#151 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

dembele wrote:Vjerovatno je već negdje spominjano, ali nije loše da malo obnovimo gradivo. :D
Kur an o procentu vode i kopna na našoj planeti.
Riječ al-bahr- More 32 puta spomenuta u Kur anu.
Riječ al-barr- Zemlja 13 puta spomenuta u Kur anu.
Matematičkim proračunom, kada se saberu ova dva iznosa, rezultat je 45. Jednostavnom kalkulacijom: 32/45 x 100% = 71.11111111% i 13/45 x 100% = 28.88888888%

Rezultat nam je već poznat, a to je procenat vode i kopna na našoj planeti.
nije to tacno

more u jednini se spominje 33 puta, a omjer bude oko 73% dok prema zadnjim istrazivanja americkog geoloskog instituta tvrde da 72% vode prekriva zemlju

ali kako god brojcano cudo je tu jer se moze jos 3 ili 4 nacina brojati u raznim formacijama i bit ce sve oko 72%
MyTao

#152 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:

Nije tacno... tvrditi da ne postoji bog je ravno tvrdnji da on postoji. I za jedno i za drugo je potrebna vjera, jer je nemoguce dokazati da ga ima, ili da ga nema... Ateizam je stav da nema dokaza za postojanje boga. Znaci odsustvo vjerovanja, ne vjerovanje da ga nema... To su dvije jako razlicite stvari, koje 99% vjernika a vidim i veliki broj ateista na ovom forumu ne mogu da svate...
Dakle ateizam je takodjer vjera,vjera da nema Boga.Ali sa mnogo manje aduta da je tacno.
Dakle, nije... zar nisi nista procitao sto sam napisao?? wtf

jeli ovo Smrcak promjenio nick??
apsidejzi

#153 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by apsidejzi »

MyTao wrote:
HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:

Nije tacno... tvrditi da ne postoji bog je ravno tvrdnji da on postoji. I za jedno i za drugo je potrebna vjera, jer je nemoguce dokazati da ga ima, ili da ga nema... Ateizam je stav da nema dokaza za postojanje boga. Znaci odsustvo vjerovanja, ne vjerovanje da ga nema... To su dvije jako razlicite stvari, koje 99% vjernika a vidim i veliki broj ateista na ovom forumu ne mogu da svate...
Dakle ateizam je takodjer vjera,vjera da nema Boga.Ali sa mnogo manje aduta da je tacno.
Dakle, nije... zar nisi nista procitao sto sam napisao?? wtf

jeli ovo Smrcak promjenio nick??
Ako je ateizam odsustvo vjerovanja u Boga zar nije teizam onda prisustvo vjerovanja u Boga, sto se opet svodi na isto :lol: :lol: :lol:
MyTao

#154 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

apsidejzi wrote: Ako je ateizam odsustvo vjerovanja u Boga zar nije teizam onda prisustvo vjerovanja u Boga, sto se opet svodi na isto :lol: :lol: :lol:
Pojasni kako je odsustvo i prisustvo isto?
broj dva

#155 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by broj dva »

The Truth About PhD Creationists

https://www.youtube.com/watch?v=IPyKaH09lpc

Snimak traje 18:30 min i valja za pogledati ali najbolji dio je od 11:00 do 13:21
apsidejzi

#156 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by apsidejzi »

MyTao wrote:
apsidejzi wrote: Ako je ateizam odsustvo vjerovanja u Boga zar nije teizam onda prisustvo vjerovanja u Boga, sto se opet svodi na isto :lol: :lol: :lol:
Nije isto nego se svodi na isto. Nit ti znas, nit ja znam nit postoji nacin da mozemo saznati. Na kraju ostane STAV da ja imam prisutnu vjeru u Boga ti imas odsutnu vjeru u Boga. I moje i tvoje je licni stav koji ni po cemu nije iznad onog drugog.
Optimus Prime

#157 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

apsidejzi wrote:
MyTao wrote:
Nije isto nego se svodi na isto. Nit ti znas, nit ja znam nit postoji nacin da mozemo saznati. Na kraju ostane STAV da ja imam prisutnu vjeru u Boga ti imas odsutnu vjeru u Boga. I moje i tvoje je licni stav koji ni po cemu nije iznad onog drugog.
Ne slazem se da je isto.

"Default" je uvijek da nesto ne postoji dok se ne dokaze. Ateisti dakle zastupaju Default-stav.
Vjerovanje na lijepe oci je iracionalno, pa cak i kad je Muhamed u pitanju.
MyTao

#158 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

apsidejzi wrote:
MyTao wrote:
Nije isto... nevjerovatno koliko se samo puta objasnila razlike izmedju ateizma i teizma, a sve isti ljudi i dalje mjesaju pojmove... ili to rade namjerno. Nije isto vjerovati i imati odsustvo vjerovanje, i ne svodi se na isto...

Ateizam je teizam koliko je ne skupljanje novcica hobi...

btw... ti ne znas dali postoji bog ili ne... ja kao ateista znam da dokaze koje nudis za njega nisu tacni. To je razlika... Ateizam nije tvrdnja da nema boga, vec da nema dokaza za njegovo postojanje.

Svaka budala moze iznijeti neku tvrdnju to ne znaci da su ta budala i oni koji mu ne vjeruju na istom... sto ti govoris.
apsidejzi

#159 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by apsidejzi »

MyTao wrote: Nije isto... nevjerovatno koliko se samo puta objasnila razlike izmedju ateizma i teizma, a sve isti ljudi i dalje mjesaju pojmove... ili to rade namjerno. Nije isto vjerovati i imati odsustvo vjerovanje, i ne svodi se na isto...
Ako je tacno da si mnogo puta objasnjavala razlike a ljudi opet ne kontaju onda... il slabo objasnjavas il to sto objasnjavas nema logike. Ne mogu svi bit glupi a ti pametna, pogotovo na ovoj temi gdje ti isto govore i ateisti i teisti. U svakoj grupi ljudi ces naci jednog koji se istice i misli da je najpametniji. Ako ga ne nadjes u nekoj grupi onda preostaje jos samo jedna osoba ;)
Otkad je skupljanje novcica STAV?
btw... ti ne znas dali postoji bog ili ne... ja kao ateista znam da dokaze koje nudis za njega nisu tacni. To je razlika... Ateizam nije tvrdnja da nema boga, vec da nema dokaza za njegovo postojanje.
Nema dokaza po pravilima koje ti postavis za dokaz. Sta znaci dokaz? Sta bi tebi dokazalo da Bog postoji? Ovo je eshatoloska tema o kojoj su mnogo pametniji ljudi razmisljali i pokusavali skontati kako bilo sta mozemo dokazati. Ti ne mozes dokazati da nisi u hologramu te da sve oko tebe nije matriks a kamo li dalje. Pregledaj malo radove na tu temu: Holografski svemir i sl. Postoji sve veci pokret medju fizicarima koji zastupaju tu tezu. Dakle, ne radi se o materijalnom dokazu, jer to je ocito jedini dokaz koji ti priznajes. Radi se o tvom poimanju dokaza. U takvim uslovima citirana tvrdnja je istinita. Ja ti ne mogu ponuditi materijalni dokaz a razlog je jednostavan: Bog nije materijalan.
Svaka budala moze iznijeti neku tvrdnju to ne znaci da su ta budala i oni koji mu ne vjeruju na istom... sto ti govoris.
Znam. Citam evo...
apsidejzi

#160 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by apsidejzi »

Optimus Prime wrote:
Ne slazem se da je isto.

"Default" je uvijek da nesto ne postoji dok se ne dokaze. Ateisti dakle zastupaju Default-stav.
Vjerovanje na lijepe oci je iracionalno, pa cak i kad je Muhamed u pitanju.
Taj default si ti postavio.

Ajnstajn je govorio o atomima 25 godina prije nego su dokazani. Higs je govorio o bozonu 40 godina prije nego je dokazan. Ajnstajn je govorio o crnim rupama 60 godina prije nego su dokazane. Sve ovo je postojalo iako nije bilo dokazano.

Dakle, ne valja ti default tj ne valja ti stav da je to default. Ne postoji default u ovom kontekstu. Postoji stav a moj i tvoj stav su na istom nivu.

baj d vej: nisam rekao da je isto. Rekao sam da se svodi na isto ;)
mousstapha

#161 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Radi se o drugacijim pristupima. Tesko je stavljati znak jednakosti. Ono o cemu se raspravlja je vise filozofsko naglabanje. U krajnjoj liniji ateizam nije religija i to je najbitnije.
apsidejzi

#162 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by apsidejzi »

mousstapha wrote:Radi se o drugacijim pristupima. Tesko je stavljati znak jednakosti. Ono o cemu se raspravlja je vise filozofsko naglabanje. U krajnjoj liniji ateizam nije religija i to je najbitnije.
Jos uvijek a udruzivanje je pocelo. Sace i ateisti dobiti svoju zajednicu sa clanarinom i ostalim svestenstvom. Samo lagano. Daj vremena pokretu da se razvije. :)
MyTao

#163 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

...
Last edited by MyTao on 03/06/2016 17:48, edited 1 time in total.
mousstapha

#164 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

apsidejzi wrote:
mousstapha wrote:Radi se o drugacijim pristupima. Tesko je stavljati znak jednakosti. Ono o cemu se raspravlja je vise filozofsko naglabanje. U krajnjoj liniji ateizam nije religija i to je najbitnije.
Jos uvijek a udruzivanje je pocelo. Sace i ateisti dobiti svoju zajednicu sa clanarinom i ostalim svestenstvom. Samo lagano. Daj vremena pokretu da se razvije. :)
To onda prestaje biti ateizam.

U principu, meni taj naziv uopste nije bitan. Koristim ga radi lakse komunikacije. U buducnosti cu vjerovatno morati koristiti termin nereligiozan. Mada, neko moze biti vjernik a da nije religiozan. Budemo vidjeli.
MyTao

#165 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

...
RNG_25

#166 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

supercali wrote:Tacno je jer se nepostojanje necega ne dokazuje samo postojanje
Nije na meni da dokazujem da nesto ne postoji u prostoriji nego na tebi da postoji
A posto ne mozes dokazati znaci da je moja tvrdnja tacna da ne postoji
Znači nešto ne postoji ako neko (trenutno) ne može dokazati da postoji? Razmisli malo o ovome, jer nema smisla. Ispalo bi da ni atomi ne postoje jer ih neko prije 200 godina nije mogao (eksperimentalno, fizikalno) dokazati da postoje. I td.
RNG_25

#167 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

mousstapha wrote:To onda prestaje biti ateizam.

U principu, meni taj naziv uopste nije bitan. Koristim ga radi lakse komunikacije. U buducnosti cu vjerovatno morati koristiti termin nereligiozan. Mada, neko moze biti vjernik a da nije religiozan. Budemo vidjeli.
U biti, najpreciznije rečeno, da više ne bude zabune oko ovoga, ateizam je odsustvo vjerovanja u i priznavanja postojanja bilo kakvih supraprirodnih entiteta koji imaju svoju svijest, znanje i volju, a koji su nedokazivi materijalnim načinom.

Dakle, prema nekim ateistima pitanje nije postoji li Allah ili neki drugi bog, nego postoje li "dokazi" za njegovo postojanje. Kako ateisti za sve živo traže materijalne dokaze, a transcendentalan entitet poput Allaha se ne može (po definiciji) kvantificirati niti instrumentom ispitivati, jasno je da će isti odbaciti sve dokaze (ili "dokaze") za njegovo postojanje, te će po ekstenziji i odbaciti vjerovanje u Allaha.

Ipak, kratka napomena da ti ateisti naravno nisu uopšte iskreni niti koherentni sa sobom po ovom pitanju, što meni nije ništa čudno, ali iz nekog razloga i dalje "začuđuje" rezidentne vjernike. Npr., tvrdnja da
Ateizam nije tvrdnja da nema boga, vec da nema dokaza za njegovo postojanje.
je besmislena sama po sebi. Zašto? Zato jer ateisti traže *materijalne i kvantitativne* dokaze. A Bog nije nešto što se može na takav način dokazati, niti je time podložan. Tražiti "dokaze" za postojanje Boga, prema ateistima, je kontradiktorno samoj "prirodi" Boga, obzirom da ateisti priznaju samo materijalne dokaze, a istima se ne dokazuje Bog direktno.

Prema tome, suvišna semantika se može staviti po strani. Ateisti, kratko rečeno, jasno tvrde da Boga nema. Priča o kojekakvim "odsustvima vjerovanja u dokaze" je samo dimna bomba koju isti bacaju da pokušaju sakriti vlastitu nekoherentnost.

///

Ako već žele biti relativno koherentni i iskreni prema samima sebi, onda neka kažu jednostavno da ne vjeruju u postojanje "supraprirodnog, transcendentnog, vječnog entiteta, koji ima svoju svijest, znanje i volju", tj. ne vjeruju u Boga onako kako taj pojam (Bog) se oduvijek upotrebljavao. Čime, naravno, odbacuju vjeovanje u Allaha, Jahvea, Krista i milion drugih bogova, ili njima sličnih entiteta. A priča o kojekakvom odsustvu "dokaza" za nešto što se ni ne dokazuje (materijalnim dokazima) ostaviti po strani više... Dakle, Boga nema i kraj priče.

P.S. Naravno, tvrdnja da nečega nema samo zato jer to nešto nije materijalno je apsurdno samo po sebi, te je to također tvrdnja bazirana na vjeri (što bi se reklo ispada da i ateisti vjeruju, tj. vjeruju da nema Boga), ali ove finese koje ateisti u pravilu ne primjećuju ostavljam po strani.
Last edited by RNG_25 on 04/06/2016 06:47, edited 2 times in total.
supercali

#168 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by supercali »

At3isti ne da vjeruju da nema boga nego tvrde
Tvoja teza ono trenutno akp nema ne znaci da ne postoji se ne moze primjeniti
Tek kad dokazes ja m9gu reci bio sam u zabludi
Ovdje se moze primjeniti nevin si dok se ne dokaze iako se recimo zna da si ubio
MyTao

#169 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

apsidejzi wrote:
MyTao wrote: Nije isto... nevjerovatno koliko se samo puta objasnila razlike izmedju ateizma i teizma, a sve isti ljudi i dalje mjesaju pojmove... ili to rade namjerno. Nije isto vjerovati i imati odsustvo vjerovanje, i ne svodi se na isto...
Ako je tacno da si mnogo puta objasnjavala razlike a ljudi opet ne kontaju onda... il slabo objasnjavas il to sto objasnjavas nema logike. Ne mogu svi bit glupi a ti pametna, pogotovo na ovoj temi gdje ti isto govore i ateisti i teisti. U svakoj grupi ljudi ces naci jednog koji se istice i misli da je najpametniji. Ako ga ne nadjes u nekoj grupi onda preostaje jos samo jedna osoba ;)
Otkad je skupljanje novcica STAV?
Nema dokaza po pravilima koje ti postavis za dokaz. Sta znaci dokaz? Sta bi tebi dokazalo da Bog postoji? Ovo je eshatoloska tema o kojoj su mnogo pametniji ljudi razmisljali i pokusavali skontati kako bilo sta mozemo dokazati. Ti ne mozes dokazati da nisi u hologramu te da sve oko tebe nije matriks a kamo li dalje. Pregledaj malo radove na tu temu: Holografski svemir i sl. Postoji sve veci pokret medju fizicarima koji zastupaju tu tezu. Dakle, ne radi se o materijalnom dokazu, jer to je ocito jedini dokaz koji ti priznajes. Radi se o tvom poimanju dokaza. U takvim uslovima citirana tvrdnja je istinita. Ja ti ne mogu ponuditi materijalni dokaz a razlog je jednostavan: Bog nije materijalan.
Znam. Citam evo...
:lol: Neces bolan uvredama nista postici... bezveze ti je to. Da sam ti fino poredjenje zasto ono sto tvrdis nema smisla, ti si to iskoristio da malo pljunes I zaradis koji jeftin poen...

Sta je dokaz? pa dokaz je sve ono sto Kuran, Biblija ili bilo koja druga "sveta" knjiga iznosi kao dokaz... evo da ostanemo na Islamu, Allah tvrdu kroz Kuran da je Kuran I ono sto u njemu pise dokaz za njegovo postojanje... Ateisti ne priznaju taj dokaz. Za kriscane DOKAZ, je to sto se Isus rodio bez oca, sto je hodao po vodi. itd. itd.... jeli ti sada jasnije na sta se misli kada se kaze dokaz?

Znaci, vjernici vjeruju u te dokaze i prihvataju ih kao istinu... ateisti ne. Ti kao musliman vjerovatno odbijas da vjerujes da je Isus bog i u krscanske dokaze, krscani u tvoje... i tako u krug. Ateizam je sve to samo sto se odbija svaka vjera a ne sve osim "tvoje"

Ateisti ne tvrde da nema boga, jer kada iznosis tvrdnju na tebi je da dokazes tu tvrdnju... ateizam je negiranje da postoje validni dokazi za boga, teizam suprotno.

Stvar sa novcicem nisi svatio naravno... zasto mora biti stav? :roll:

Niko ne trazi materijalne dokaze... religija i ideja boga pada u vodu vec u filozofiji, zbog toga se fizicari i naucnici i ne bave bogom... Sve sto tvrdi Kuran o bogu nema smisla (logike) tako da nema potrebe praviti experimente i traziti materijalne dokaze kada cak i hipoteza da postoji bog pada u vodu...

To sto ja objasnjavam nesto pet sest puta a neko to ne kapira nije na meni... nije se svako rodio sa kapacitetom da svati neke stvari, tako da si se i tu zbunio... mislim da je vrijeme da pogledas malo u sebe.
HardcoreMX

#170 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote:
HardcoreMX wrote: Ugljik jeste,cijelih 0,01 % :lol: Takva „ziva bica“ o kojima ti govoris odavno bi postali fosili...
Ti se mozes smijati koliko hoces, ali to ne mijenja cinjenicu da se organski zivot na zemlji bazira na spojevima ugljika, sto bi svaki srednjoskolac trebao znati.
Vidim da se bjezalo sa casova,i to osnovne skole,jer se to u njoj jos spominje i uci. :-D A vidim da bi ti pravio kamene ljude :D Ne rekoh li ja da ces se ti na kraju sukobiti sa naukom a ne sa Islamom.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ugljik
Last edited by HardcoreMX on 03/06/2016 20:53, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#171 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

supercali wrote: I da vinci je crtao helikoptere prije 400 godina a napravljeni tek prije nekih 100 jel to znaci da je on poslanik a njegova biljeznica sveta knjiga kao kuran biblija i sl?

Tesla je prije 100 godina pravio stvari sto naucnici jos nisu otkrili jel i on poslanik a zabiljeskesvete knjige

Shvati da svako vrijeme ima nekog koji je ispred svog vremena pa je tako i neki arap sigurno bio a muhamed i kompanija skupljali price i dokaze a onda iskoristili u svrhu stvaranja vjere zbog moci i novca kao sto je crkva najbogatija ustanova na svijetu
Kuran je unikatan,decidan govor i nista se slicno ni do danas nije pojavilo,sto je uostalom takodjer jedan od specificnosti sadrzaja Kuran-a.
Interesantno, da su Arapi,koji su prije bili totalno zatucani ,na margini svih dogadjanja iz tog vremena,divlja plemena iz pustinje i kamena,upravo poslije Muhameda i objave Kurana,kao civilizacija jako ekspandirali upravo u oblasti nauke. Izumi,zabiljeske,otkrica ,iz tog doba i dan danas su od krucijalne vaznosti,bez cega danasnja nauka nebi se mogla ni zamisliti.Otkud toliko odjednom znanja i procvata nauke,i to nakon covjeka koji nije znao ni pisati ni citati?!Muhamed nije bio naucnik,izumitelj,niti ista slicno,niti je neki izum ili bilo sta slicno ostavio iza sebe.Niti ikakvo bogatstvo.
Otkrice i izum su dva odvojena pojma.Otkrice je nesto sto vec postoji i vec je stvoreno bez covjekovog ucesca,ono postoji neovisno o covjeku,ali covjek nije svjestan njegovog postojanja,ili nemoze dokazati,i otkrice se ili dokazati to isto tek uz pomoc izuma koji je covjek kao intelekt napravio.Izum i Kreativnost proizilazi iz ljudskog intelekta,intelekta kojeg sa realizacijom izuma, covjek prikaze,ali ga nemoze stvoriti.Otkrice je stvoreno a Izum je napravljeno.Cini mi se da je bas Tesla govorio,uprkos brojnim svojim patentima, da on nista nije izmislio,nego da je samo otkrio vec postojece stvari u prirodi,i time se samo koristi i to kao i svaki drugi izumitelj prezentira.
Ukratko receno ti ovdje govoris o Kreativnosti Ljudskog uma,a ne o Poslanstvu.Kreativnost,mozemo reci i Talenat,Genijalnost, u formi izuma je egzaktan,zato sto ga naucnik,nebitno koji ...Da Vinci,Tesla,i desetine drugih.. sa izumom moze dokazati, ali ovo Poslanstvo nije,ali jeste de facto.Muhamed i Kuran,ali on govori o otkricima,pojavama,dogadjajima... za koje nema dokaze,jer nije izumitelj i nema nikakve patente niti ideje,zbog cega mu protivnici negiraju i govore.. sta mu je?sta umislja,jeli lud,itd,..On nije naucnik,nije izumitelj,nije ni pjesnik(dio ajeta),nije ni pismen,i sl.On samo tvrdi da dobija direktnu Objavu Kurana i to je jedino u stanju da recitira,on ne govori iz svog uma.Genijalnost uma je stvorena a sa covjekom rodjena,i ona se ne moze nauciti,mozda samo jos usavrsiti u datom vremenu i okolnostima prikazati u egzaktnom primjerku,izumu,..dok je Poslanstvo izabrano i Muhamed samo koristen kao Medij Objave,bez da on moze sta uticati niti pokrenuti svojim umom.I sam Kuran kaze da je Muhamed obican covjek kao i vi,tj.on je jedan od onih u njegovom okruzenju.
Otkrica odnosno dokazi iz Kuran-a ce postati egzaktni kada budu i otkrivena i dokazana pomocu izuma.Izuma koji ce ljudi imati tek znantno poslije Muhameda,vremena ciji smo i mi svjedoci.Izume koje je donijela savremena nauka koristeci se egkzaktnim,empirijskim metodama dokazivanja.Na taj nacin i Kuran postaje egzaktan.
shbc

#172 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

"Ateizam je vjerovanje koliko je apstinencija pozicija u seksu."

"Labeled an atheist, but I don’t need a lexicon to find a word that signifies I don’t believe in leprechauns."

Mislim da ova dva citata savrseno obuhvataju srz ateizma i stav ateista. Barem za onoga ko ih moze shvatiti. Ko ne moze, jebiga, ne mozes sa njim ni pricati ozbiljno.
Optimus Prime

#173 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote:
HardcoreMX wrote: Ugljik jeste,cijelih 0,01 % :lol: Takva „ziva bica“ o kojima ti govoris odavno bi postali fosili...
Ti se mozes smijati koliko hoces, ali to ne mijenja cinjenicu da se organski zivot na zemlji bazira na spojevima ugljika, sto bi svaki srednjoskolac trebao znati.
Vidim da se bjezalo sa casova,i to osnovne skole,jer se to u njoj jos spominje i uci. :-D A vidim da bi ti pravio kamene ljude :D Ne rekoh li ja da ces se ti na kraju sukobiti sa naukom a ne sa Islamom.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ugljik
Dje si, kako si ?

Carbon forms the key component for all known life on Earth. Complex molecules are made up of carbon bonded with other elements, especially oxygen, hydrogen and nitrogen, and carbon is able to bond with all of these because of its four valence electrons. Carbon is abundant on earth. It is also lightweight and relatively small in size, making it easier for enzymes to manipulate carbon molecules.[citation needed] It is often[how often?] assumed in astrobiology that if life exists somewhere else in the universe, it will also be carbon based.

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon-based_life
supercali

#174 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by supercali »

HardcoreMX wrote:
supercali wrote: I da vinci je crtao helikoptere prije 400 godina a napravljeni tek prije nekih 100 jel to znaci da je on poslanik a njegova biljeznica sveta knjiga kao kuran biblija i sl?

Tesla je prije 100 godina pravio stvari sto naucnici jos nisu otkrili jel i on poslanik a zabiljeskesvete knjige

Shvati da svako vrijeme ima nekog koji je ispred svog vremena pa je tako i neki arap sigurno bio a muhamed i kompanija skupljali price i dokaze a onda iskoristili u svrhu stvaranja vjere zbog moci i novca kao sto je crkva najbogatija ustanova na svijetu
Kuran je unikatan,decidan govor i nista se slicno ni do danas nije pojavilo,sto je uostalom takodjer jedan od specificnosti sadrzaja Kuran-a.
Interesantno, da su Arapi,koji su prije bili totalno zatucani ,na margini svih dogadjanja iz tog vremena,divlja plemena iz pustinje i kamena,upravo poslije Muhameda i objave Kurana,kao civilizacija jako ekspandirali upravo u oblasti nauke. Izumi,zabiljeske,otkrica ,iz tog doba i dan danas su od krucijalne vaznosti,bez cega danasnja nauka nebi se mogla ni zamisliti.Otkud toliko odjednom znanja i procvata nauke,i to nakon covjeka koji nije znao ni pisati ni citati?!Muhamed nije bio naucnik,izumitelj,niti ista slicno,niti je neki izum ili bilo sta slicno ostavio iza sebe.Niti ikakvo bogatstvo.
Otkrice i izum su dva odvojena pojma.Otkrice je nesto sto vec postoji i vec je stvoreno bez covjekovog ucesca,ono postoji neovisno o covjeku,ali covjek nije svjestan njegovog postojanja,ili nemoze dokazati,i otkrice se ili dokazati to isto tek uz pomoc izuma koji je covjek kao intelekt napravio.Izum i Kreativnost proizilazi iz ljudskog intelekta,intelekta kojeg sa realizacijom izuma, covjek prikaze,ali ga nemoze stvoriti.Otkrice je stvoreno a Izum je napravljeno.Cini mi se da je bas Tesla govorio,uprkos brojnim svojim patentima, da on nista nije izmislio,nego da je samo otkrio vec postojece stvari u prirodi,i time se samo koristi i to kao i svaki drugi izumitelj prezentira.
Ukratko receno ti ovdje govoris o Kreativnosti Ljudskog uma,a ne o Poslanstvu.Kreativnost,mozemo reci i Talenat,Genijalnost, u formi izuma je egzaktan,zato sto ga naucnik,nebitno koji ...Da Vinci,Tesla,i desetine drugih.. sa izumom moze dokazati, ali ovo Poslanstvo nije,ali jeste de facto.Muhamed i Kuran,ali on govori o otkricima,pojavama,dogadjajima... za koje nema dokaze,jer nije izumitelj i nema nikakve patente niti ideje,zbog cega mu protivnici negiraju i govore.. sta mu je?sta umislja,jeli lud,itd,..On nije naucnik,nije izumitelj,nije ni pjesnik(dio ajeta),nije ni pismen,i sl.On samo tvrdi da dobija direktnu Objavu Kurana i to je jedino u stanju da recitira,on ne govori iz svog uma.Genijalnost uma je stvorena a sa covjekom rodjena,i ona se ne moze nauciti,mozda samo jos usavrsiti u datom vremenu i okolnostima prikazati u egzaktnom primjerku,izumu,..dok je Poslanstvo izabrano i Muhamed samo koristen kao Medij Objave,bez da on moze sta uticati niti pokrenuti svojim umom.I sam Kuran kaze da je Muhamed obican covjek kao i vi,tj.on je jedan od onih u njegovom okruzenju.
Otkrica odnosno dokazi iz Kuran-a ce postati egzaktni kada budu i otkrivena i dokazana pomocu izuma.Izuma koji ce ljudi imati tek znantno poslije Muhameda,vremena ciji smo i mi svjedoci.Izume koje je donijela savremena nauka koristeci se egkzaktnim,empirijskim metodama dokazivanja.Na taj nacin i Kuran postaje egzaktan.
Tebi je unikatan
Meni je kuran tadasnja enciklopedija koju je neko napisao skupljanjem znanja od drugih a iskoristili za bogacenje i pravljenjem vjere
Xray

#175 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Xray »

We are the Gods now! :evil:

Locked